2013-07-02 11:33:28, kedd
|
|
|
Egy nagyon finom, ünnepi fogásnak is beillő étel receptje következik.
Eredetileg sertéskarajból készül az almás pecsenye, de akár csirkéből,
pulykából is elkészíthető. Én most a gyorsaság jegyében csirkemellet
használtam. Bacon fanatikusok figyeljetek!
2 db csirkemell vagy egy kb. 1 kg-os sovány rövidkaraj
1-2 db alma
mustár
méz
só
grillfűszer
kb. 25 dkg baconszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
Ezt a férjemmel első közös Karácsonyunkkor alkottam meg, és ahogy
nézem a mostanra már ütött kopott papírt amire akkoriban a receptet
firkantottam, most igencsak eltértem az ott leírtaktól.
Sebaj, azért itt olvasható mindkét verzióban.
Szóval ha karajunk van, ha csirke mellünk, lényeg hogy a húst rostjaira
merőlegesen kb. fél centis közökben behasítjuk. A vágatokat mustárral
bedörzsöljük és vékony almaszeleteket csúsztatunk mindegyikbe.
Utána a karajt/csirkét kívülről sóval, grillfűszerrel bedörzsöljük, mézzel
megkenjük. Az eredeti recept alapján a tűzálló tálat kell kibélelni szalonna
szeletekkel, azokra vöröshagymakarikákat kell szórni, és erre az ágyra
fektetni a karajt. Ezután vissza kell hajtani a szalonnaszeleteket, hogy
betakarja a husit. Mivel nekem nem egy darab egész húsom volt, hanem
több kisebb, így én ezeket egyenként csomagoltam be baconbe.
Lefektettem a pipiciciket egymás mellé egy kizsírozott tálba. Aztán
hanyagul rájuk dobáltam némi lila hagymát a vöröshagyma helyett.
Nem nézett ki rosszul így sem!
Na de azért megsülve az igazi! Nem kell sok idő a csirkének, elég volt
közepes lángon kb. 30 perc. Persze alufóliával letakarva, hogy jól bent
maradjanak a tálban az ízek-illatok! A karajnak ennél több idő kell, úgy
nagyjából 1 órán át is sülhet, de nem szabad felügyelet nélkül hagyni!
Néha bekukkantunk a fólia alá, és látjuk, hogy elfőtte a saját levét, akkor
öntsünk kevés forró vizet alá, és toljuk vissza a sütőbe, míg meg nem
puhul. Ellenőrizzük úgy, hogy beleszúrunk egy hegyes kést!
A csirke kevésbé bajos ilyen tekintetben, mert a mellehúsa extra gyorsan
megpuhul, sőt nem is szabad sokáig sütni, hogy ki ne száradjon.
(Ez egyébként a karajra is igaz, úgyhogy csak óvatosan!)
Szerintem a krumplipüré kiváló hozzá.
A csirkét kisebb méreténél fogva nem lehet valami dekoratívan szeletelni,
de a karajnál próbáljuk meg úgy, hogy minden szelet közepébe alma kerüljön.
A karajos verzió esetén ha a hagymás levet tésztaszűrőn átnyomkodjuk,
akkor kapunk egy kellemes kis öntetet a burgonyapürénkhez!
Jó étvágyat! Forrás: kockasterito.blog.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|