Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Almás pecsenye
  2013-07-02 11:33:28, kedd
 
  Egy nagyon finom, ünnepi fogásnak is beillő étel receptje következik.
Eredetileg sertéskarajból készül az almás pecsenye, de akár csirkéből,
pulykából is elkészíthető. Én most a gyorsaság jegyében csirkemellet
használtam. Bacon fanatikusok figyeljetek!

2 db csirkemell vagy egy kb. 1 kg-os sovány rövidkaraj
1-2 db alma
mustár
méz

grillfűszer
kb. 25 dkg baconszalonna
1 nagy fej vöröshagyma

Ezt a férjemmel első közös Karácsonyunkkor alkottam meg, és ahogy
nézem a mostanra már ütött kopott papírt amire akkoriban a receptet
firkantottam, most igencsak eltértem az ott leírtaktól.
Sebaj, azért itt olvasható mindkét verzióban.

Szóval ha karajunk van, ha csirke mellünk, lényeg hogy a húst rostjaira
merőlegesen kb. fél centis közökben behasítjuk. A vágatokat mustárral
bedörzsöljük és vékony almaszeleteket csúsztatunk mindegyikbe.

Utána a karajt/csirkét kívülről sóval, grillfűszerrel bedörzsöljük, mézzel
megkenjük. Az eredeti recept alapján a tűzálló tálat kell kibélelni szalonna
szeletekkel, azokra vöröshagymakarikákat kell szórni, és erre az ágyra
fektetni a karajt. Ezután vissza kell hajtani a szalonnaszeleteket, hogy
betakarja a husit. Mivel nekem nem egy darab egész húsom volt, hanem
több kisebb, így én ezeket egyenként csomagoltam be baconbe.

Lefektettem a pipiciciket egymás mellé egy kizsírozott tálba. Aztán
hanyagul rájuk dobáltam némi lila hagymát a vöröshagyma helyett.
Nem nézett ki rosszul így sem!

Na de azért megsülve az igazi! Nem kell sok idő a csirkének, elég volt
közepes lángon kb. 30 perc. Persze alufóliával letakarva, hogy jól bent
maradjanak a tálban az ízek-illatok! A karajnak ennél több idő kell, úgy
nagyjából 1 órán át is sülhet, de nem szabad felügyelet nélkül hagyni!
Néha bekukkantunk a fólia alá, és látjuk, hogy elfőtte a saját levét, akkor
öntsünk kevés forró vizet alá, és toljuk vissza a sütőbe, míg meg nem
puhul. Ellenőrizzük úgy, hogy beleszúrunk egy hegyes kést!

A csirke kevésbé bajos ilyen tekintetben, mert a mellehúsa extra gyorsan
megpuhul, sőt nem is szabad sokáig sütni, hogy ki ne száradjon.
(Ez egyébként a karajra is igaz, úgyhogy csak óvatosan!)

Szerintem a krumplipüré kiváló hozzá.

A csirkét kisebb méreténél fogva nem lehet valami dekoratívan szeletelni,
de a karajnál próbáljuk meg úgy, hogy minden szelet közepébe alma kerüljön.
A karajos verzió esetén ha a hagymás levet tésztaszűrőn átnyomkodjuk,
akkor kapunk egy kellemes kis öntetet a burgonyapürénkhez!

Jó étvágyat! Forrás: kockasterito.blog.hu





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 888 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3002
  • e Hét: 7080
  • e Hónap: 29347
  • e Év: 161901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.