|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 37
|
|
|
|
2013-07-22 12:43:25, hétfő
|
|
|
A proteus mirabilis egy olyan patogén kórokozó, ami nagyon gyakran felelős a húgyutak fertőzéséért. Ez a baktériumfajta nagyon ellenálló az antibiotikumokkal szemben. A világon legalább 150 millió ember életét keseríti meg ez a baktérium nap, mint nap.
Az áfonya kivonat hatékonyan gátolja a húgyúti fertőzések kialakulását.
A kórokozó a nevét onnan kapta, hogy a görög mitológiában Proteus egy olyan szereplő volt, akit nagyon nehéz volt legyőzni, mert a küzdelem során az alakját folyamatosan változtatta. Néha ember volt, néha kígyó, de ha kellett, folyóvízzé vagy szinte bármivé is át tudott alakulni (Odüsszeusznak sem sikerült volna legyőznie Teiresziász tanácsa nélkül).
A kanadai McGill Egyetem kutatói azt találták, hogy az áfonya kivonat még ezt a nagyon ellenálló és makacs kórokozót is képes elpusztítani antocyanidin tartalma miatt.
Teszi ezt ráadásul mindenféle mellékhatás nélkül, ami hatalmas előny az antibiotikumokkal szemben.
A katétert hordozó, különösen veszélyeztetett betegek vonatkozásában nélkülözhetetlen az áfonya lé ivása, akár napi 2-3 dl. A friss gyümölcs fogyasztása még jobb. Az áfonyában lévő anticyanidinek gátolják a proteus szaporodását, megakadályozzák, hogy a kórokozó megtapadjon és telepeket képezzen a húgyutak belső falán.
A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy más kórokozók ellen is nagyon hatásos, de a proteus elleni hatás azért figyelemre méltó, mert alig akad ez ellen a baktérium ellen hatékony antibiotikumunk a jelenlegi terápiás gyakorlatunkban. Megelőzés céljából terhes nők is fogyaszthatják rendszeresen.
Forrás: drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2013-07-22 12:37:59, hétfő
|
|
|
A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az egészséges és karcsú test eléréséhez figyelnünk kell a kalóriák és zsírok bevitelére. Nem mindegy azonban, hogy milyen kalória- és zsírsavforrásokról beszélünk. Az avokádó a kókuszolajhoz hasonlóan telített zsírokat tartalmaz, magas kalória- és zsírtartalma miatt egy-két évtizeddel ezelőtt még azt tartották róla - teljesen hibásan-, hogy egészségtelen, különösen a szív- és érrendszer szempontjából. Azóta rá kellett döbbennünk, hogy kevés olyan egészséges táplálék létezik a Földön, mint az avokádó, fogyasztása minden nap javasolt!
Nem ez az egyetlen tévhit az utóbbi években, hiszen pár évvel ezelőtt még a táplálkozási szakemberek egy része azt hirdette, hogy a vaj helyett fogyasszunk margarint, mivel az növényi eredetű, így sokkal egészségesebb. Persze azóta tudjuk, hogy a margarinban található transz-zsírok és hidrogénezett olajok kifejezetten egészségtelenek, ezért a vaj fogyasztása sokkal kedvezőbb egészségünk szempontjából, mint a margarin.
Pár évvel ezelőtt sikerült az ideális omega-3 - omega-6 zsírsav arányt is tökéletesen rosszul meghatározni (az ideális 1:2-höz, míg korábban azt gondolták 1:20 még jó arányt jelent). Pedig a nem megfelelő omega zsírsav bevitel krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Vannak olyan vélekedések is, hogy a korunkra oly jellemző agresszív viselkedés mögött is az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztása állhat.
A következő ilyen baki valószínűleg a koleszterin esetében fog bekövetkezni. Szervezetünknek ugyanis szüksége van koleszterinre ahhoz, hogy pl. a Nap UV-sugarainak segítségével D-vitamint tudjon előállítani, de a koleszterin elengedhetetlen a sejtfal, az idegsejtek és a szív megfelelő működéséhez is.
Miért fogyasszunk akár minden nap avokádót?
1, Az avokádó kiváló növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul az avokádóban lévő fehérjék bontása nem igényel annyi proteázt (fehérjebontó enzim), mint a húsokban lévő fehérjék emésztése, ezért nagy terhet vesz le a hasnyálmirigy válláról.
2, Egy kutatás szerint, ha a húsokhoz avokádót fogyasztunk, kevésbé emelkedik vérünk triglicerid szintje, így kifejezetten javasolt azoknak, akik nem szeretnének lemondani a húsokról.
3, Természetes E-vitaminban gazdag. Az E-vitamin erős antioxidáns, segít a káros szabad gyökök semlegesítésében.
4, Az avokádó segíti a májat a glutathion előállításában, mely egyes kutatások szerint az egyik legfontosabb antioxidáns vegyület.
5, Kiváló magnéziumforrás. A magnézium több mint 300 anyagcsere folyamatban vesz részt.
6, Az avokádó magas lutein, E-vitamin és olajsav tartalma csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.
7, Erősíti a szívet, javítja a szív- és érrendszer működését. Elősegíti a vér szabad áramlását az erekben, csökkenti a vérnyomást.
8, Javítja az agy működését. Az avokádó az áfonyákhoz hasonlóan rendkívül jótékony hatású az idegsejtek működése szempontjából.
Forrás:drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2013-07-22 12:14:33, hétfő
|
|
|
Lehet, hogy odafigyelünk a bőrünk szépségére, de a mindennapos kávézás, dohányzás tönkreteheti az eredményt. A bőrt elsősorban belülről kell ápolni, az egészséges, fiatalos bőr kulcsa a megfelelő táplálkozás. A fiatalos testünkért és bőrünkért a hétköznapokon is nagyon sokat tehetünk. Egészséges táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel máris rengeteget tehetünk.
Fogyasszunk kevesebb cukrot és keményítőt
Ezek az élelmiszerek gyulladásokat okoznak a szervezetünkben, elősegítik a ráncok kialakulását, betegségeket okoznak, felgyorsítják az öregedést. A cukorban és keményítőben gazdag ételek túlzott fogyasztása miatt fakul a bőr, a szem alatt sötét karikák jelennek meg, az arc elveszti körvonalait, megjelennek a ráncok, a bőr pólusai kitágulnak. Nagy szerepük van a pattanások kialakulásában is.
Paradicsom
A paradicsom piros színét a magas likopintartalma biztosítja. Ez a kiváló antioxidáns igen jót tesz a bőrnek, frissen, fiatalosan tartja. A paradicsom valamennyi formájában tartalmaz likopint, a friss ugyanúgy, mint a sűrített, az ivólé, de még a ketchup is.
Spenót
Jelentős béta-karotin tartalma segít a bőrsejtek kijavításában, fiatalos fényt ad a bőrnek, és az öregedés ellen is véd. Az olyan leveles zöldségekben, mint a kel és a brokkoli, bőven található vas és kalcium, mindkettő táplálja a bőrt és a hajat.
Cékla
Az egész szervezetet revitalizálja, vasat, rostokat, magnéziumot, mangánt, káliumot, folsavat és A-B-C vitaminokat tartalmaz. Antioxidáns tulajdonságai miatt kiváló bőrregeneráló.
Kivi
A magas C-vitamin-tartalom biztosítja a kollagén termelést, ami az egyik legfontosabb bőrvédő fehérje, ráadásul a bőrt tápláló hajszálereket is erősíti. Antioxidáns tartalma segít a bőr fiatalságát megőrizni.
Avokádó
A sejtek működéséhez szükséges E-vitaminban gazdag, ami az egyik legfőbb antioxidáns. Hasonló bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik a napraforgómag és a mandula.
Pulyka
Magas cink- és szeléntartalma miatt általános immunerősítő, a szelén pedig a bőr rugalmasságát biztosítja.
Zsíros halak
A tonhal, a lazac, a szardínia és a makréla fiatalítja a bőrt, mert gazdag omega-3 zsírsavakban. Ideális heti két alkalommal halat fogyasztani.
Zöld tea
Antioxidáns tulajdonságai miatt gyulladáscsökkentő és sejtmembrán védő hatású, igen jót tesz a bőrnek.
Víz
Napi 6-8 pohár víz elfogyasztása ajánlott. Nyáron ízesíthetjük citrommal, mentalevéllel is. Jó ötlet a teát vagy kávét időnként vízzel vagy gyümölcsteával helyettesíteni. Igyunk minden étkezéshez vizet, csakúgy, mint ébredés után és lefekvés előtt is.
Fogyasszunk fehérjét
A sejtregenerálódáshoz szükségünk van megfelelő fehérjebevitelre. A protein hiánya felgyorsítja az öregedést. A fehérje az élet építőköve, izmaink, szerveink, a csontok, a bőr mind fehérjéből épülnek föl.
Forrás:arthuman |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 37
|
|
|
|
2013. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
946 db bejegyzés |
e év: |
9201 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2072
- e Hét: 4210
- e Hónap: 35696
- e Év: 240397
|
|
|