Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
75 éves Balczó András
  2013-08-16 19:00:02, péntek
 
  Egykori sporttársak, barátok, tisztelők köszöntötték 75. születésnapja alkalmából Balczó András háromszoros olimpiai aranyérmes, tízszeres világbajnok öttusázót, a Nemzet Sportolóját.
Képen Az 1969-es budapesti világbajnokságon több mint húszezren szurkoltak Balczó András sikeréért



Az Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület közös csütörtök esti, budapesti rendezvényén az ünnepeltet - az 1969-es budapesti világbajnoki győzelmét felidéző kisfilm levetítése után - többek között Schmitt Pál olimpiai bajnok, volt köztársasági elnök, Simicskó István sportért felelős államtitkár, Szabó Bence olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Nébald György ötkarikás aranyérmes, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, valamint az öttusa-szövetség több képviselője - köztük a szövetségi kapitány Pálvölgyi Miklós - köszöntötte.
Schmitt Pál emlékeztetett rá, hogy az 50., a 60. és a 70. születésnapon is jelen volt, és a további jeles évfordulókon is ott a helye. Ajándékba egy alkotmányt hozott, amelyből két részt idézett. A bevezetőt, amely úgy kezdődik, ,,Isten, áldd meg a magyart!", majd azt a részt, amely a közösen alkotott jövőről, a
fiatalokba vetett hitről szól, és azt mondta, biztos benne, hogy ezek a részek különösen tetszenek majd az ünnepeltnek, ha olvasgatja.
Simicskó István egy előtte szólóhoz kapcsolódva úgy fogalmazott: ,,Itt elhangzott, hogy azok jöttek ide, akik szerették Balczó Andrást, én azt mondom, azok jöttek, akik most is szeretik."
Sportolói nagysága mellett a családi életét, tizenkét gyermek felnevelését emelte ki, amit példaértékűnek nevezett.
Szabó Bence arra emlékezett, hogy tízéves volt, amikor Balczó nagyszerű futással megnyerte a müncheni olimpiát, és megjegyezte: akkor minden gyerek Balczó András akart lenni.
Szeneczey Balázs Tarlós István főpolgármestert idézte, aki szerint művészi és sportolói nagyság nincsen emberi nagyság nélkül. Mint mondta, éppen ebből a gondolatból kiindulva avatta a város 2011-ben díszpolgárává az ünnepeltet.
Nébald György úgy fogalmazott, Balczó András példaértékű életútja túlmutat a sporton. Egyúttal, hogy a sok dicséret ne legyen gyanús, elmesélte: egykori sporttársai nem mindig örültek, ha a Balczó nevet meghallották.
,,Annak idején sokat jártunk Mátraházára edzőtáborozni, s amikor meghallottuk, hogy egy vagy két Balczó-kört kell futnunk, nem voltunk boldogok a neved hallatán. Azt is hallottuk, különleges étrended van, hogy a kalóriabevitelt úgy segíted elő, hogy mézzel eszed a tejfölt. Mi is mézzel ettük a tejfölt, s az ízlésedet se nagyon dicsértük" - fejezte be mondandóját derültséget keltve.
A köszöntők és az ajándékok átadása után az ünnepelt is megszólalt.
,,Elnézve ezt a nagy nyüzsgést körülöttem, úgy érzem magam, mintha filmet néznék, de egyben a szereplője is lennék, és nem is mellék-, hanem, úgy tűnik, főszereplője - kezdte a sok köszöntőt jókedvűen végigálló ünnepelt. - Otthon gondolkodtam, hogy beszéljek-e, mert alapvetően úgy vélem, az ünnepelt hallgasson, de ez egyben egy lehetőség is" - folytatta, majd azon morfondírozott hangosan, hogy ezt a sok dicséretet, amit a jelenlévőktől kapott, nem lehetne-e ,,bespájzolni", és később hetenként elővenni belőle. Végül is, mint mondta, abban maradt magával, hogy nem készül beszéddel, csak azt mondja, ami éppen eszébe jut.
,,Óriási baj a világban, hogy könnyen meg büszkülünk. Ha pedig magunkban találjuk meg a jónak forrását, akkor eltévedünk" - osztotta meg egyik gondolatát, hozzátéve, hogy ő most sem érzi magát másnak, mint annak a 16 éves srácnak, aki Nyíregyházáról elindult.
A sok siker, amiben része volt, valamire megtanította.
,,Az embernek nem sikerre van szüksége, hanem állapotra, amit úgy lehet kifejezni: békesség. Olyan állapotra, amelyben nincs félelem, nincs tanácstalanság. De szavakkal ezt nem lehet átadni, bele kell kerülni" - zárta rövid beszédét.
Az este - amelyen megjelent a sportág több olimpiai bajnoka, így Szondy István, Németh Ferenc, Martinek János és Fábián László is - kötetlen hangulatban, vacsorával, baráti beszélgetésekkel folytatódott.

MTV videó Link

Balczó András beszél videó Link

Balczó András 1976 videó Link

Sport online BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT !
Itt olvasható Link

75 évesen
........



.......

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
König Imre: Bíbor alkonyat
  2013-08-16 17:27:26, péntek
 
  .......


Most, lassan aláhull,
a bíbor alkonyat,
Egy percre visszanéz,
majd búcsút int a nap.
Egy pillanatra csend lesz,
szinte áll a lég,
Mintha minden élő
csodára várna még.

Mily varázsos minden,
talán így marad.
Oly hamar a sötétség
reánk nem szakad.
Lassan, tétován,
fölkel a gyönge szél,
Vigasztalva suttog-
szép estét ígér. ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Halleluja - Ulrich Ili csodás videója
  2013-08-16 17:19:58, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2585
  • e Hét: 8386
  • e Hónap: 41540
  • e Év: 275287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.