Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Parfé – a tökéletes hűsítő desszert
  2013-08-21 19:40:24, szerda
 
  Parfé - a tökéletes hűsítő desszert

A tojással, tejszínnel készülő, különféle gyümölcsökkel vagy csokoládéval, olajos magvakkal és számos egyéb ízesítővel kombinált parfék világszerte közkedveltek, bár a fogalom tekintetében nem kevés zűrzavar mutatkozik - számos helyen fagylaltként, jégkrémként is említik.

A hűtéssel előállított édességek története komoly múltra tekint vissza, amely elválaszthatatlan a fagyasztás technológiájának fejlődésétől - bár sok esetben a legendák és a tények összemosódnak a jeles történelmi személyekről fennmaradt történetekben, tény, hogy a civilizáció története és a hűtés iránt támasztott igények nagyjából egyidősek lehetnek.




Málna-pisztácia parfé, hmmm...


Kr. e. 11. században Kínában már használták a természetes jeget hűtésre, sőt az Ószövetségben a Példabeszédek Könyve éppúgy utal a hűsítő jégre, mint a régészeti leletekből ismert mezopotámiai hűtővermek. A legendák szerint Nagy Sándor is jeges frissítővel jutalmazta katonáit, a fagylalt megszületését pedig sokan Medici Katalin esküvőjéhez kötik, bár a tények ezt kevéssé támasztják alá. A jeges desszertek elterjedésében a 18. század közepétől állt be fordulat, amikor William Cullen Glasgow egyetemén bemutatta első, a mesterséges hűtésre irányuló tudományos kísérletét. Ugyan még bő félszázadot várni kellett az első hűtőgép előállítására (Olivier Evans tervezte 1805-ben az USA-ban), az alkalmazást és gyártást pedig újabb évtizedek alatt, kísérletek sokasága előzte meg. Carl von Linde német mérnök ammóniás kompresszoros hűtőgépének tervei 1876-ban láttak napvilágot, majd 19 évvel később meg is valósított egy levegő-cseppfolyósító nagyüzemet. A háztartásokban is alkalmazott hűtőszekrények azonban, amelyek a nagyüzemi fagylalt- és parfégyártásnak is komoly lendületet adtak, csupán a 20. század közepétől terjedtek el - eleinte Nyugat-Európában, majd világszerte.

Bár a fagylalt és a parfé története szinte párhuzamosan alakult, a két hideg nyalánkság különbözik egymástól.

A parfét a fagylalttól alapvetően az különbözteti meg, hogy készítéséhez már kezdetben nélkülözhetetlen volt a tojássárgája és a tejszín. Ma már több olyan parférecept is létezik, amelyek tojás elhagyásával készülnek. A parfé készítéséhez nincs szükség fagylaltgépre, állandó keverésre: a gőz felett felvert vagy főzött, szobahőmérsékletűre hűtött gazdag krém hűtésével, majd fagyasztásával elérhető a kívánt állag. Vannak, akik egyszerűen úgy különböztetik meg a parfét a fagylalttól, hogy az előbbi alapja az ízesített tejszínkrém.


Nem csak desszert a parfé
Napjainkban sokak számára talán meglepő, de a francia parfait szóval nem csupán a közkedvelt desszertet, de a többnyire zárható formában készített hideg, fűszeres előételeket is illetik.

Kétségtelen, hogy a szó hallatán kevesen gondolnak azonnal a libamájból vagy épp tenger gyümölcseiből készült ínyencségre, holott a parfé eredeti jelentése a hideg előétel volt. A gasztronómia világában a parféknak ma is két nagy csoportja ismeretes. Az egyik a főzött, gőzölt vagy sütött alapanyagokból hűtéssel előállított (többnyire előételként tálalt), a másik a főzött, hűtött, majd fagyasztott (desszertként kínált).

A darált húsok, halak, tenger gyümölcsei, valamint belsőségek (elsősorban liba- vagy kacsamáj) jelentik az alapját azoknak az ínyenc előételeknek, amelyek már a 18. század folyamán elkápráztatták az arisztokraták lakomáinak résztvevőit. A különleges mintázatú, zárható formába préselt hideg pástétomok, terrine-ek vagy a hozzáadott tojássárgájától, vagy a kocsonyásodásért felelős természetes, illetve később mesterségesen előállított zselatinnak vagy más kocsonyásító anyagnak köszönhetően - hűtés hatására - öltöttek szeletelhető állagot. Később, a szélesebb közönség számára is elérhető hideg húsos vagy májas parfékat egyre gyakrabban említik a szakácskönyvek pástétomként, amely egyúttal utal arra is, hogy a jégbe hűtött desszert mind inkább teret hódított, és a szó elsődleges jelentése áthelyeződött.

Jóllehet a 20. század első felének magyar polgári konyháin is megtalálhatók voltak a halakat, madarakat, sőt épületeket vagy épp virágokat mintázó parféformák, napjainkra az elkészítés módja, a felhasznált alapanyagok különleges kombinációja, kiváló minősége és nem annyira a formák játéka vált hangsúlyossá. Az esetenként gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kombinált húsos vagy halas parfék a kifinomult éttermi konyha előétel-szekciójában találtak helyet maguknak - a különleges parféformákban pedig gyakran édes, hűsítő nyalánkságok készülnek.


Több forrás is 1894-re teszi a parfé desszertként használt jelentésének megszületését a szakácskönyvekben. Az először 1864-ben megjelent receptválogatást tartalmazó Képes pesti szakácskönyv 1894-es kiadásában már a magyar olvasók is találkozhattak parféreceptekkel, amelyek a Josephine Saint-Hilaire álnéven publikáló szerzőhöz köthetők (ma sem tudható, kit rejtett e név valójában), aki a korabeli szokásoknak megfelelően St. Hilaire Jozéfaként jelent meg a kötet címlapján. Bár a szerző kiléte ismeretlen, számos kiadást megért könyve, az általa ismertetett francia konyha jelentős befolyást gyakorolt a kor magyarországi háziasszonyaira.




Mindenféle idénygyümölccsel gazdagíthatjuk a parfét

Vaníliaparféjának leírása, amely egyike az első magyar nyelvű parférecepteknek, sokat elárul a 19. század konyhájáról, a szokásokról és természetesen a nyelvhasználatról is:

,,Vanilia-parfait

Végy 4 deciliter (1 jó meszely) tejszint, 8 tojássárgáját, czukrot a mennyi tetszik, 1 darab vaniliát, tedd egy habverő-medencébe, ezt pedig a tűzre és verd a habverővesszővel mindaddig, míg felforr, mire gyorsan a tűzről elvonod és tovább vered, míg kihűlt; ezután keverj hozzá 4 deciliter (1 jó meszely) tejszinhabot a javából és töltsd meg vele a mintát; igen finom izet nyerhetünk, ha egy pohárka finom rhumot vagy arakot beléöntünk."

Valóságos gyöngyszem, de nehéz elképzelni, hogy egy mai háziasszony ezen leírás alapján tökéletes eredményre jutna!

A vaníliaparfé azonban ma is remek desszert - akár gyümölcsszósszal, akár ropogós grillázzsal, aprósüteménnyel kínálva.

Vaníliaparfé egyszerűen
Hozzávalók egy 1/2 l-es hosszúkás formához:
2,5 dl hűtött habtejszín
2 db friss tojás
7,5 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés: A hosszúkás őzgerincet vagy sütőformát sütőpapírral kibéleljük (ha szilikonformát használunk, ez elmaradhat).
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, éles késsel kikaparjuk a magjait, tálba tesszük, hozzáütjük a nagyon friss tojásokat, majd belekanalazzuk a cukrot, elektromos habverővel gőz felett néhány perc alatt habosra keverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
A tejszínt egy másik tálban kemény habbá verjük, óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Az így kapott krémet az előkészített formába kanalazzuk, tetejét frissen tartó fóliával lefedjük. Fél órára a hűtőszekrénybe helyezzük, majd legalább 6 órára betesszük a mélyhűtőbe.
Tálalás előtt fél órával visszatesszük a hűtőszekrénybe, ha szükséges, a forma alját hideg vízbe állítjuk, majd tálra borítjuk a kész parfét. 1-1,5 cm vastag szeletekben friss gyümölccsel vagy idénygyümölcsből készült hideg mártással kínáljuk.





Vaníliarúd és habtejszín a legfontosabb összetevők

A vaníliaparfé természetesen ízesíthető kakaóporral, olvasztott csokoládéval, karamellel éppúgy, mint különböző gyümölcsökkel, gyümölcspürékkel.

Ha nagyobb adagot készítünk, tortaformába is adagolhatjuk, színes, réteges finomság lesz a végeredmény. A parfé fagyasztható rumba vagy gyümölcslébe áztatott piskótára simítva, keksz-, pirított dió-, mogyoró-, mandula- vagy pisztáciadarabokkal koronázva könnyedén parfétortává nemesedik.




Vékony piskótalapra halmozott eperparfé - sok gyümölccsel


Ha pedig nem sütőformában, hanem nagyobb dobozban kerül a mélyhűtőbe, félig olvadt állapotban, hideg vízbe mártott kanállal kelyhekbe is porciózható, további tejszínhabbal, karamell-, esetleg csokoládékrémmel díszítve vagy rétegezve, friss gyümölccsel, gyümölcssalátával üdítő, hűsítő desszert.

Sőt, akár kisebb adagokban, süteményformákban is fagyasztható. Különleges, akár baráti vacsorákra is ideális a muffinformákban kiteljesedő pezsgőparfé

Pezsgőparfé málnával
Hozzávalók 4 személyre:
5 dl pezsgő vagy habzóbor
2 db friss tojás
1 dl habtejszín
7 dkg barna nádcukor
2 db lapzselatin
25 dkg málna

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét zárható edényben a hűtőszekrénybe tesszük, a sárgáját kis tálba helyezzük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A pezsgőt a cukorral lábosba öntjük, melegíteni kezdjük, de vigyázzunk, forralni nem szabad! 1-2 perc elteltével óvatosan a meleg folyadékba csúsztatjuk az egyik tojássárgáját, habverővel folyamatosan keverjük, majd amikor már teljesen elkeveredett, hozzáadjuk a másik sárgáját is. Mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük, ügyelve arra, hogy tojás ne csapódjon ki. A könnyű krémet levesszük a tűzhelyről, a már puha zselatinlapokat kinyomkodjuk, a meleg krémhez keverjük.
A szobahőmérsékletű krémet 60-75 percet a hűtőszekrényben dermesztjük. Közben habbá verjük a félretett tojásfehérjét, egy másik edényben pedig a tejszínt. A már kissé megszilárdult pezsgős krémbe óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot, majd hablapáttal a tojásfehérjét.
A krémet 8 db 4 cm átmérőjű szilikonos muffinformában egyenletesen elosztjuk.
4-6 órára a mélyhűtőbe helyezzük. Tálalás előtt 15-20 perccel áthelyezzük a formákat a hűtőszekrénybe.
Desszertes tálakban elosztjuk a málna felét, a formából ráhelyezzük a parfét, a maradék málnával meghintve azonnal kínáljuk.




Különleges tálalással még különlegesebbé tehető

H.L.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Pudingos málnatorta
  2013-08-21 19:28:18, szerda
 
  Pudingos málnatorta

Hozzávalók:
egy 24 centis tortához:

A piskótához:
3 tojás
10 dkg liszt
7 dkg cukor
fél teáskanál sütőpor

A krémhez:
1 csomag puding (puncs)
3 evőkanál cukor
4 dl tej

A tetejére:
25 dkg málna
1 csomag tortazselé

Elkészítés:
Az egész tojásokat krémessé keverem a cukorral. A lisztet alaposan összekeverem a sütőporral, és óvatosan beleforgatom az előbb kikevert masszába. Kikent (vagy sütőpapírral bélelt) formába beleöntöm a tésztát, és 175 fokon 15-20 percig sütöm. Mikor kész, óriás tányérral összefogom, s egyszerűen átborítom, hagyom kihűlni.

A pudingport 8 evőkanál tejjel és a cukorral kikeverem, a maradék tejet felfőzöm, s így készítem el a pudingot.

A pudingot a kihűlt tészta alapra öntöm. A gyümölcsöket felpakolom rá. A zselét a csomagoláson található instrukciók szerint elkészítem, és bevonom vele. Hűtőbe teszem minimum 30 percre.

Megjegyzés:
Diétázók is bátorkodhatnak elkészíteni, ehhez használjunk 1,5%-os tejet és folyékony édesítőszert, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

Bármilyen gyümölcsből készíthető. Nálunk a puncspuding és a málna kombinációja a kedvenc.

Ha nem elég kemény a tészta masszája, akkor a tészta nehezebben kivehető lesz a formából, s nem lesz olyan puha az állaga. Viszont ha túl kemény krémmé dolgozzuk ki, akkor nagyon kimászik majd a sütőformából, és az alakja roncsolódhat. (Irányadó lehet: habverő géppel dolgozva körülbelül 2-3 perc max. fokozaton.)

További tapasztalat: sütőpapírral bélelt forma helyett jobban járunk, ha valóban jó alaposan kivajazott sütőformával dolgozunk.

A tortazselét a leírtaknak megfelelően készítsük el, s vigyázzunk a helyes időpont megválasztásával, nehogy túl hamar öntsük rá a tortára, s az egészet magába szívja a tészta!





A receptet és a fotót Lunaria küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sajtos bundáskenyér III.
  2013-08-21 19:23:33, szerda
 
  Sajtos bundáskenyér III.

Hozzávalók:
2 személynek:
4 szelet kenyér
tej
2 db tojás
reszelt sajt

őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
olívaolaj

Elkészítés:
A lehetőleg szikkadt kenyereket meglocsoljuk egy kevés tejjel. A tojást felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, sóva, borssal és pirospaprikával ízesítjük. Összekeverjük. A kenyereket beleforgatjuk, majd forró olívaolajon aranybarnára sütjük.





Magában is finom, de fogyaszthatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát...

Megjegyzés:
Olcsó, gyors és laktató étel. Ki-ki kedve szerint ihat hozzá teát, sört...

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Spenótos-túrós tészta
  2013-08-21 19:19:48, szerda
 
  Spenótos-túrós tészta

Hozzávalók:
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 kanál olaj
50 dkg kiolvasztott, mélyhűtött spenót
50 dkg áttört tehéntúró
50 dkg makaróni tészta
20 dkg reszelt sajt
2-3 dl főzőtejszín
3 dkg vaj

bors

Elkészítés:
A hagymát az olajon üvegesre párolom, beleteszem a spenótot, sózom, borsozom, jól összeforralom, ha kész, kihűtöm.

Ha kihűlt, hozzáteszem a túrót, nagyon alaposan összekeverem, ízlés szerint utána sózom, borsozom, ezután belekeverem a tésztát, amit előtte sós vízben kifőztem.

A vaj felével kikenek egy tűzálló tálat vagy magas peremű kis tepsit, ebbe öntöm a tésztás masszát. Ráöntöm a tejszínt, tetejére morzsolom a vaj másik felét, és alufóliával lefedem.

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 20 percig lefedve, majd további 10-15 percig fedő nélkül sütöm. Ekkor rászórom a sajtot, és addig sütöm, amíg az szép pirosra sül a tetején.





Megjegyzés:
A receptet Oláh Árpádné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Waldorf-saláta pirított dióval
  2013-08-21 19:16:55, szerda
 
  Waldorf-saláta pirított dióval

Hozzávalók:
2-3 db kemény húsú, savanykás alma (kb. 30 dkg)
1 db közepes zellergumó (kb. 30 dkg)
8-10 dkg enyhén pirított dióbél
1/2 citrom frissen facsart leve
1 csapott evőkanál zsírszegény tejföl
17,5 dkg natúr joghurt
2 teáskanál dijoni mustár
1 kis csokor finomra aprított petrezselyemzöld
kevés só
frissen őrölt fehérbors

A díszítéshez:
1/4 gránátalma magjai (elhagyható)

Elkészítés:
A zellert hámozást követően 1/2 cm széles, 1,5 cm hosszú csíkokra darabolom. Egy kisebb lábosban vizet forralok, amelybe kevés sót szórok. A forrásban lévő vízbe dobom a zellercsíkokat, 2 perc múlva szűrőkanállal kiemelem, jeges vízbe teszem, leszűröm.

Az öntethez a tejfölt, a joghurtot és a mustárt alaposan összekeverem, a petrezselyemzöldet finomra vágom, a sóval és fehérborssal együtt a joghurtos mártáshoz keverem, ha szükséges, a fűszerezésen finomítok. Felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

Az almákat, ha egészséges, feszes a héjuk, hámozás nélkül a zellerhez hasonló méretűre darabolom, kevés citromlével meglocsolom. A diót zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. Néhány szép darabot félreteszek a tálaláshoz, a többit gorombára vágom.

A diót, a zellert és az almát egy salátástálban óvatosan összeforgatom az öntettel, diófelekkel díszítem - néhány gránátalmamaggal is színesíthető - tálalás előtt legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe helyezem.









Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Túrós csusza pirított szalonnapörccel
  2013-08-21 19:11:50, szerda
 
  Túrós csusza pirított szalonnapörccel

Hozzávalók:
50 dkg csuszatészta
30 dkg húsos kolozsári szalonna
50 dkg zsíros tehéntúró
2 nagy pohár tejföl


Elkészítés:
A tésztát sós vízben felteszem főni, al dente (haraphatóra) készítem.

A szalonnát megszabadítom a bőrétől, 6-8 milliméteres kockákra vágom, lassú tűzön ropogósra sütöm, fémszitán leszűröm, zsírját félreteszem, 1-2 evőkanálnyit hozzáadok a tészta főzőlevéhez.

Szalonnazsírral kikenek egy tűzálló tálat, belehelyezek egy réteg tésztát, rá a túró harmadát, megint egy sor tésztát, újra egyharmad rész túró, végűl ismét tészta következik. Az egészre rákanalazom az egyik pohár tejfölt, előmelegített sütőben, közvetlenül tálalás előtt felforrósítom, átsütöm.

Azon melegében tálalom, a megmardt túróból, a másik doboz tejfölből és a kisütött szalonnapörcből mindenki igénye szerint adagol magának.

Megjegyzés:
Én magamnak még utána sózom és bőven meglocsolom tejföllel, a szalonnát sem sajnálom róla. Van, aki só helyett inkább cukrot szór rá, de egy barátom cukrosan sült szalonnával kedveli! Ízlések és pofonok története, már megint!

Vegások a szalonna mellőzésével természetesen akár a sós, akár a cukros verziót is fogyaszthatják, de a tészta főzőlevébe akkor csurgassank kevés olajat, ne ragadjon össze.

Halászlé után szerintem kötelező fogás! Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Hideg cukkini-tökfőzelék pestóval
  2013-08-21 19:09:15, szerda
 
  Hideg cukkini-tökfőzelék pestóval

Hozzávalók:
60 dkg zsenge tök
40 dkg cukkini
5 dl zöldségleves
1 kis csokor újhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 kisebb ág rozmaring
1 evőkanál őrölt tárkony
2 evőkanál pesto
2 citrom frissen facsart leve
2,5 dl sovány tejföl
1 csapott evőkanál burgonyakeményítő
2 teáskanál olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt bors

A tálaláshoz:
friss bazsalikom, rozmaring

Elkészítés:
A tököt meghámozom, a cukkinik végeit eltávolítom. Nagylyukú reszelőn mindkét zöldségfélét lereszelem. A hagymákat finomra aprítom - ha valóban zsenge, nyugodtan mehet a zöld szára is! A friss zöldfűszereket finomra aprítom.

Egy méretes lábosban az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, majd hozzáadom a tököt és csukkinit, megszórom a tárkonnyal, ha szükséges, enyhén sózom, határozottan borsozom. Átforgatom, amint természetes víztartalma megjelenik a lábosban, majd felöntöm a zöldséglevessel.

Amíg puhul, a tejfölt elkeverem a keményítővel, valamint a pestóval, majd hozzáadom az aprított zöldfűszereket is. Nagyjából 10-12 perc elteltével behabarom a pestós tejföllel, ha szükséges, még fűszerezem. A citromlevet csak akkor adom hozzá, mikor levettem a tűzhelyről.

Hagyom hűlni, majd szobahőmérsékleten beteszem a hűtőszekrénybe. 1-2 óra alatt tökéletesre hűl.

Bazsalikomlevelekkel, rozmaringgal és néhány csepp tejföllel kínálom.





Megjegyzés:
Ezt a főzeléket érdemes valamelyest határozottabban fűszerezni, mintha azon melegében fogyasztanánk, mert hidegen jelentősen tompulnak az ízek.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sültpaprika-leves
  2013-08-21 19:05:31, szerda
 
  Sültpaprika-leves

Hozzávalók:
1 kis fej hagyma
1 fél fej karfiol
1 szem krumpli
1 sárgarépa
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
5 db nagy pirospaprika (édes)
1 pici erőspaprika
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

őrölt bors
csipet ételízesítő
fokhagymás só (picike)
Elkészítés:
Egy tepsibe 2 evőkanál olívaolajat teszek, majd a kimagozott, kierezett paprikákat a két gerezd pucolatlan fokhagymával együtt megsütöm. Akkor kész, ha a paprika héját könnyen le tudom szedni. A tepsiből az olajat áttöltöm a lábosba, majd felteszem az apróra vágott hagymát, fokhagymát, póréhagymát és sárgarépát dinsztelni. Közben lehúzom a paprikák héját. A megdinsztelt zöldségekre őrölt pirosparikát teszek, hozzáadom a többi fűszert is, felöntöm hideg vízzel, majd beleteszem a sült paprikát, a sült fokhagymát, a krumplit és a karfiolt is. Készre főzöm, majd botmixerrel krémlevest varázsolok belőle. Ennyi az egész, és mindenki meg van őrülve érte.

Lehet cifrázni is. Az édes paprikákat külön megfőzöm, azonos fűszerezéssel, de jó sűrűre, nem leves, hanem mint pl. a paradicsomkrém sűrűségűre.

Amikor tálalom, az első leves krémszínű, és ebbe csorgatom bele az élénk piros színű sűrítményt. (Művészi hajlamúak még mintákat is rajzolhatnak a levesbe.) Ha összekeverjük a levest, szép rozsdapiros színt kapunk.

Megjegyzés:
Az igazi amikor a paprikát grillen sütöm, de a tepsis változat is bejött.

A receptet Kalács1 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Csípős-pikáns tészta olajbogyóval
  2013-08-21 19:03:33, szerda
 
  Csípős-pikáns tészta olajbogyóval

Hozzávalók:
50 dkg spagetti
2 piros chilipaprika
3 gerezd fokhagyma
15 dkg vegyes olajbogyó
1 dl olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A chilipaprikákat megmossuk, kimagozzuk. A fokhagymát meghámozzuk. A chilit, a fokhagymát és az olajbogyót durvára vágjuk. A petrezselymet lemossuk, lecsepegtetjük, durvára vágjuk.

Az olívaolajat és a vajat mélyebb serpenyőben együtt felforrósítjuk, majd a chilit, a fokhagymát és az olajbogyókat kb. 5 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a petrezselymet, ha kell, sóval ízesítjük.

A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson szereplő utasítás szerint, majd lecsepegtetjük, és az olajbogyós keverékhez adjuk. Azonnal tálaljuk. Tálalás előtt megszórhatjuk reszelt parmezánnal is.





Megjegyzés:
Fotó: Springerpics

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Halkocsonya reggelire a tegnapi halászléből
  2013-08-21 18:59:24, szerda
 
  Halkocsonya reggelire a tegnapi halászléből

Hozzávalók:
tegnap készített halászlé
ízlés szerint fűszerek
pirított kenyérszeletek

Elkészítés:
A tegnap készített halászléből este kiveszem az esetleg benne maradt halszeleteket, ha filéből készült a halhús, benne maradhat, csakúgy, mint a belsőségek. Este, lefekvés előtt a halászlevet hűtőbe vagy hűvös helyre teszem, így reggelre megkocsonyásodik.

Reggel kenyérszeleteket pirítok, kanállal ezekre szedek a halkocsonyámból, igény szerint sózom, borsozom, megszórom őrölt pirospaprikával, vagy megkenem piros arannyal, esetleg csípős paprika krémmel.

Vendégeimnek ébredés utáni meglepetés reggelinek tálalom, aki nem vezet, aznap megúsztathatja a halat egy könnyű fehér, vagy rozé borral.

Megjegyzés:
Egy bográcsban készült halászlé maradékának isteni másnapi reggelije, nálunk rendszerint bevált étel. Ha felélesztjük az előző napi tüzet, a kenyeret azon is piríthatjuk, úgy kicsit füstös ízzel a legjobb!

Gyakorlott halevőknek az sem okoz gondot, ha a szálkás halszeletek benne maradnak. Hűvösebb nyár végi éjszakákon a bográcsban is megkocsonyásodik.

Erről a finomságról először Fekete István Tüskevár című regényében, majd a belőle készült filmsorozatban, Matula bácsitól hallottam, többször kipróbáltam, bevált, mindenkinek ajánlom!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 134 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 675
  • e Hét: 5256
  • e Hónap: 19161
  • e Év: 148868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.