Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Kamillatea – hatása és alkalmazása
  2013-08-23 20:52:29, péntek
 
 



A kamilla a legnépszerűbb gyógynövényeink egyike. Talán nincs is olyan ember, aki ne próbálta volna már valamikor élete során a kamillateát, melyet a természetgyógyászatban is gyakran csodaszernek tekintenek. Hatását ma éppúgy megbecsülik, ahogy már évezredekkel ezelőtt is tették. A jóízű tea hatása sokoldalú, és mind gyerekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható. Filteres teaként rendszerint mindenütt kapható, egész virágokat ellenben gyógyszertárakban és teaboltokban szerezhetünk be. A szabad természetben a virágok sajnos alig találhatók meg.

A kamillatea belső és külső alkalmazása

A kamillát belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazhatjuk, teája sok betegségnél hasznos lehet. A teát belsőleg gyakran alkalmazzák gyomor- és bélrendszeri panaszoknál, menstruációs panaszoknál, görcsöknél - elsősorban az emésztőrendszerben -, felfúvódásnál, valamint gyomorhurutnál. Külsőleg a kamillateát bevethetjük a szájban lévő sebekre - ekkor gargalizálhatunk a teával -, nyálkahártya-gyulladásokra, bőrbetegségekre és fogínygyulladásokra. Alkalmazható légúti betegségekre is, náthára, köhögésre, torokgyulladásra.

Vigyázzunk, hogy a szem közelébe ne kerüljön a tea. Külsőleges alkalmazásnál a gyógynövényt fürdőkben, borogatásokban vagy inhalációként használhatjuk. Ekkor öntsünk fel két evőkanál kamillavirágot forró vízzel, és ezt a keveréket mintegy 10 percig lélegezzük be. Kamillás fürdőhöz 50 gramm virágot öntsünk fel kb. 1 liter vízzel, és ezt az elegyet adjuk a fürdővízhez. Ülőfürdőként is felhasználhatjuk női panaszokra, aranyérre, hólyaghurutra. Borogatáshoz mártsunk egy kendőt kamillateába, és ezt a borogatást helyezzük az érintett testrészre.

Csecsemőknél is alkalmazhatjuk a gyógynövényt felfúvódások vagy görcsök esetén. Továbbá a kamillát sok országban használják nyugtató szerként lefekvés előtt. Az allergiás reakciók a kamillateára ritkák és nem különösebben veszélyesek. A sokoldalú alkalmazási lehetőségekért a kamillában jelen lévő anyagok felelősek, amelyek görcsoldó, nyugtató, gyulladásgátló és antibakteriális hatással rendelkeznek.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vitaminhiány vagy vitamin-túladagolás?
  2013-08-23 20:36:26, péntek
 
  Különleges körülmények között bizonyos vitaminokból megemelkedett mennyiség bevitele indokolt. A sportolóknak, várandósoknak, betegeknek valamivel nagyobb adag vitaminra van szükségük. Az ember ilyenkor nemritkán vitaminkészítményekhez nyúl, amelyeket drazsék, kapszulák vagy pezsgőtabletták formájában kínálnak.

Bár a vízben oldódó vitaminok kiegészítő bevitele nem okoz gondot, óvatosan fogyasszuk a kombinált készítményeket, amelyek zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaznak. Fennáll a veszélye ugyanis a zsírban oldódó vitaminok lehetséges túladagolásának. Az A-vitaminnal történő túladagolás mindenesetre csak akkor következhet be, ha a szervezetbe közvetlenül retinolt juttatunk. Az A-provitamin bevitele nem vezet mérgezésekhez. A szervezet mindig csak annyi A-vitamint készít a provitaminból, amennyire szüksége van.

várandós nőknek különösképpen kell ügyelniük a vitaminháztartásukra. A folsav fontos, hogy a magzat fejlődési rendellenességeit megakadályozzuk. A túl sok A-vitamin azonban elősegíti a súlyos rendellenességeket. Az A-vitamin túladagolása spontán vetélésekhez is vezethet.

Az érem másik oldala a hiányos ellátottság, amit hipovitaminózisnak is neveznek. Ha a szervezetbe nem juttatjuk be elegendő mennyiségben a vitaminokat, zavarok keletkeznek az anyagcserében. A nyugati világban viszonylag ritkán fordul elő hipovitaminózis. A táplálkozási szokásaink és főleg az élelmiszerkínálat gyakorlatilag gondoskodik róla, hogy elegendő létfontosságú vitaminnal legyünk ellátva. A gabona, a zöldség, a gyümölcs, a hús és más élelmiszerek bizonyos feldolgozási módszerei azonban csökkentik a vitamintartalmat.

Ezért mindig figyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöt és zöldséget csak rövid ideig, folyó vízben mossuk meg, és inkább pároljuk, mint főzzük. Így a legfontosabb vitaminok jobban és tovább megmaradnak benne. Aki pl. nem szereti az alma héját, a lehető leggazdaságosabban hámozza meg. Nagyon sok fontos vitamin rejlik ugyanis a közvetlenül a héj alatt lévő vékony rétegben. Ha ezt a réteget lehámozzuk, az almában lévő vitaminok nagy része veszendőbe megy.

Vitaminhiány különböző betegségek miatt is kialakulhat. A bél-, máj- és epebetegségekben szenvedőknek úgynevezett felszívódási problémájuk van. Ők bár beviszik a szervezetükbe a kellő mennyiségű vitaminokat, azok azonban a felszívódási zavarok miatt nem tudnak optimálisan hasznosulni.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Levendula: egy gyakran alábecsült orvosság
  2013-08-23 20:31:44, péntek
 
 



Ami már sok ezer évvel ezelőtt jót tett az ember testének, szellemének és lelkének, az ma sem lehet olyan rossz. Így nem csoda, hogy a levendulát időközben főleg a természetgyógyászat alkalmazza nagyon szívesen különféle zavarok enyhítésére és megszüntetésére. De végül is mi teszi a levendulát olyan értékessé?

Modern társadalmunkban emberek milliói szenvednek idegfeszültségtől, alvászavaroktól és különböző szorongásoktól. Nem csoda: mind a munkahelyen, mind a magánéletben egyre magasabbak a követelmények. A levendula gondoskodik róla, hogy a gondolatok folyamatosan pörgő körhintája végre megnyugodjon, és az érintett ellazulhasson. Ismét pihentető lesz az alvása, és a nyugalmi fázisokat jobban, illetve hatékonyabban tudja használni. Ennek következtében a fizikai és szellemi teljesítőképesség is észrevehetően megnő.

A múltban a levendulát többnyire külsőleg alkalmazták, például illatolajok és illatgyertyák formájában, amelyeket a szobában helyeztek el. Az illatolajokhoz speciális illatlámpákat használtak a saját kezűleg előállított olaj-víz keverék párologtatásához. Ehhez csak egy teamécsesre volt szükség.

Újak azonban a természetgyógyászat azon készítményei, amelyek segítségével a levendula belsőleg is ki tudja fejteni pozitív hatását. Elsősorban biztosítja a különböző hírvivőanyagok kibocsátását az emberi agyban, amelyek aztán pozitív hatást fejtenek ki a központi idegrendszerre. Így az érintett belülről talál új nyugalmat és kikapcsolódást.

Zavaró kölcsön- és mellékhatásoktól aligha kell tartani. A levendulakészítmények rendszerint kombinálhatók az összes többi gyógyszerrel. A jellemző illatán kívül, amely egyeseket zavar, nincsenek mellékhatásai.

A levendula tehát a megfelelő választás, ha arról van szó, hogy szorongásokat, nyugtalanságot és idegfeszültséget kell leküzdeni. Hagyományosan külsőleg alkalmazzák, az új készítményekkel azonban egészen új lehetőségek is feltárulnak. Így a levendula minden bizonnyal folytatni fogja diadalútját a természetgyógyászatban.
Forrás:gyógysternélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Oszteopátia – gyengéden gyógyító kezek
  2013-08-23 20:23:46, péntek
 
  Az oszteopátia az alternatív gyógyászat eljárásai közé tartozik. Nagy hangsúlyt fektet a relaxációs terápiára és a célzott terápiás intézkedésekre a tünetek megfelelő gyógyításához. Az oszteopátia abból indul ki, hogy ha az emberi szervezetben nem működik megfelelően a csont- és izomrendszer, ez pedig betegségek kialakulásához vezet.

Az oszteopátiát gyakran alkalmazzák a csontok és izmok betegségeinél, illetve panaszainál. A funkciózavarokat és korlátozásokat az oszteopata a mozgás segítségével ismeri fel és szünteti meg. Ugyanis, ha bizonyos testtájakat nem mozgatunk a fájdalom miatt, a betegség egyre inkább előrehaladhat. Az izmok és testrészek egyre mozgásképtelenebbé válnak, és egyszer csak megmerevednek. Az oszteopátia csak akkor működik, ha az egész testet figyeljük. Minden izomnak és csontnak összhangban kell lennie egymással, és az emberi szervezetet egységként kell tekinteni.

Az oszteopaták tanult technikákat használnak arra, hogy az elváltozásokat és a működési zavarokat megszüntessék. Ez az oszteopata célzott fogásaival és kézmozdulataival történik. A kezelés során elhárítják a csontok és ízületek mozgáskorlátozásait, és más szervek vagy testtájak tüneteit is.

Az alternatív gyógyászatnak ez a módja az utóbbi évtizedekben egyre inkább tért hódított, az oszteopátiás kezelés pedig egyre nagyobb sikereket ér el. Egyrészt a pácienseknek kikapcsolódást jelent, el tudnak lazulni, másrészt javulást éreznek minden alkalom után. Az oszteopata képes a feszüléseket célzott mozdulatokkal a lehető leggyorsabban megszüntetni.

Ha sokáig ülünk az íróasztalnál, biztosan észreveszünk egy feszülést a nyak területén, vagy az egész hátban. Ezt az oszteopata által elmagyarázott gyakorlatokkal megszüntethetjük, és főleg meg is előzhetjük. Valószínűleg nem mindig szeretnénk rögtön gyógyszert bevenni, ahányszor fáj valamink. Ez az alternatív gyógymód pedig pontosan erre specializálódott.

Sok kétségbeesett beteg - aki általában ortopédust már felkeresett a problémájával - fordul az oszteopata gyógyító kezeinek csodálatos hatásához.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógyeledelek és adagjaik - RÁK ELLEN
  2013-08-23 19:56:46, péntek
 
 


Nagyobb a kép:Link




Nagyobb a képLink

Forrás:http://www.slideshare.net/mano146/tpllkozsrl-onkolgiai-szemszgbl
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Rákellenes táplálkozás : KURKUMA
  2013-08-23 19:52:19, péntek
 
 


Nagyobb a kép :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Rákellenes:fokhagyma ,vöröshagyma
  2013-08-23 19:49:36, péntek
 
 



Nagyobb a kép :Link

Forrás:http://www.slideshare.net/mano146/tpllkozsrl-onkolgiai-szemszgbl
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálkozásterápia az onkológus szemszögéből
  2013-08-23 19:45:19, péntek
 
 


Nagyobb a kép :Link
Forrás:http://www.slideshare.net/mano146/tpllkozsrl-onkolgiai-szemszgbl
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Antibiotikumok helyett böjtfű
  2013-08-23 19:16:28, péntek
 
 



A böjtfű (más néven sarkantyúvirág, kerti sarkantyúka) eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik, de egy bizonyos ideje már a mi régiónkban is szélesen elterjedt. Az egynyári növény akár 60 cm-esre is megnő, kiváló gyógyerejéről évszázadok óta tud a természetgyógyászat.

A böjtfű magas C-vitamin-tartalma és a benne lévő mustárolaj-glikozidok révén antibiotikus, vértisztító és nyákoldó hatással rendelkezik. Ennek megfelelően megfázásos időben sokoldalúan alkalmazható. Hatékonyan kezeli a köhögést, a náthát, a rekedtséget, de más gyógyhatásai is ismertek. Nemcsak a székrekedést szünteti meg, hanem húgyúti fertőzéseknél is segít. A böjtfű fogyasztása jobb keringést eredményez, ami az idősebbeknek, a stresszben élőknek és a láncdohányosoknak fontos érv lehet ahhoz, hogy ezt a növényt a saját kertjükben termesszék.

A böjtfű nem különösebben igényes növény. Egy tápanyagban gazdag talaj és egy árnyékos hely tökéletesen megfelel számára. Fákra is képes felkúszni, akár 60 cm magasság felett is. A növény salátákban is fogyasztható. Nemcsak a feltűnően kerek levelek, hanem a narancs, vörös vagy sárga virágai is - amelyek júniustól októberig nyílnak- fűszeres és friss ízűek, ezen felül remek színfoltot képviselnek a salátában. De zöldfűszeres túróban vagy csak egyszerűen a vajas kenyérre szórva is ízletesek. Tojásos ételeket és burgonyát vagy más fogásokat is jól ízesíthetünk a növénnyel, és egyúttal az immunrendszerünknek is jót teszünk vele.
A böjtfű csak teának nem alkalmas.

Tanulmányok szerint a böjtfű olyan antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik, hogy hatóereje egy antibiotikuméval vetekszik. Segítségével csökkenthető az antibiotikumok alkalmazása, sőt a H1N1-vírussal is felveszi a harcot. Ez arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy a böjtfű gyakran szerepeljen étrendünkben.
Forrás gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vitaminok létfontosságú anyagok
  2013-08-23 19:08:36, péntek
 
  A vitaminok létfontosságú anyagok

Azokat a szerves vegyületeket nevezzük vitaminoknak, amelyek az emberi szervezet számára létfontosságúak. A legtöbb vitamint azonban a szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket az anyagokat a táplálékkal kell magunkhoz vennünk. Ennek során egyes vitaminokat elővitamin formájában, azaz provitaminként vesz fel a szervezet, ezután ebből állítja elő a számára szükséges vitamint. Például a béta-karotin az A-vitamin provitaminja. Ezt a vitamint retinolnak is nevezik. A D-vitaminnak mindjárt két provitaminja is van: az egyik a D2-provitamin, amelyből a szervezet a D2-vitamint (ergokalciferol) állítja elő. A D3-provitamint pedig a napfényből vesszük fel a bőrön keresztül, a szervezet ebből állítja elő a D3-vitamint (kolekalciferol).

A vitaminoknak két fajtáját különböztetjük meg. Egyrészt vannak zsírban oldódó vitaminok, másrészt vízben oldódók. Az A-, D-, E- és K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, az összes többi vízben oldódó. A vitaminok olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek az anyagcseréhez van szüksége. Ez alatt nemcsak az energia-anyagcserét értjük, hanem minden további funkciót is a szervezetben, a sejtanyagcserét, a zsíranyagcserét stb. A vitaminok továbbá egy egészséges immunrendszerről is gondoskodnak. Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a testi sejtek, a bőrsejtek felépítésétől kezdve a vérsejteken át a fogak, a csontok, a haj stb. felépítéséig sok folyamatban. Szinte minden vitaminnak van egy saját, speciális feladata a szervezetben. Ezért nagyon fontos az egészséges, változatos és vitaminokban gazdag táplálkozás a szervezet számára. Csak így biztosítható testünk megfelelő ellátása a szükséges vitaminokkal, így ellensúlyozhatjuk a hiányjelenségeket. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nem szolgáltatnak energiát, hanem sokkal inkább arról gondoskodnak, hogy a táplálékból nyert energia megfelelő módon a szervezetünk rendelkezésére állhasson.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 965 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4031
  • e Hét: 12813
  • e Hónap: 44299
  • e Év: 249000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.