Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Grillezett kukorica baconbe tekerve
  2013-08-25 23:09:02, vasárnap
 
  Grillezett kukorica baconbe tekerve - recept és grillezési ötletek Balázstól

A grillező időszak javában folyik, melegek a sütők, izzanak a szenek, mindenki a hétvégét várja, hogy kimenjen a kertbe, a hétvégi telekre, vagy bármilyen zöldbe, ahol kedvét lelheti ebben a nagyszerű programban családjával, barátokkal, ismerősökkel.

A grillsütőről
Gondolom, már mindenki beszerezte a grillezéshez szükséges eszközt, de aki várt eddig, és még nem vásárolt, az olvassa el ezt a kis figyelemfelkeltőnek szánt pár sort. Aki meg már vásárolt, hasonlítsa össze a leírtakkal. A lehető legegyszerűbben megtudhatjuk, hogy milyen a minősége a kiszemelt darabnak. Emeljük fel a fedelét, és máris kiderül. Nehéz, avagy sem? Általában a nehéz a jobb. Alumínium ötvözet helyett inkább acélból készített sütőket válasszunk.




Őszi Balázs

Egy barátom a neves hipermarket mindenre kiterjedő reklámanyagának hasábjairól szemezgetve, egy rendkívül kitűnő ajánlatnak nem ellenállva, egy hipermodern készüléket magához ragadva, persze késésben és estére vendégeket várva (köztük engem is), hazarohant. Dobozt feltépve, a grillsütőt szinte pillanatok alatt, cirka 3 óra 40 perc alatt összeszerelve, zihálva, megtörve, nevetség tárgyát képezve, 2 marék megmaradt alkatrészt szemlélve, mindenféle oda nem illő szavakat ismételve, a garázs előtt összeroskadva, épp lemondani készült a vacsorát. Végül a vacsora mégis megszületett. A dolog pikantériája, hogy még kétszer sütött benne, és az izzó szén kiégette az alumíniumötvözet alját, és alul kipotyogott. Szóval jobb a nehéz acél, mint a könnyű aluminium...

Az sem mindegy, milyen a rács, amin sütünk. A nikkelezett rács könnyen tisztítható, és nem is rozsdásodik. A lehető legfontosabb a választáskor, hogy gázsütős, lávaköves vagy faszenes készüléket vegyünk-e. Aki a gyors megoldásokat kedveli, nem szeret sokáig időzni a sütéssel, és többnyire felindulásból, hirtelen dönt a vacsora grillen készült mivoltáról, annak a gázgrillt ajánlom. Gyors, és nem koszolja össze magát az ember, viszont az elkötelezetteknek csak a faszenes grillt javaslom. Kicsit tovább tart a begyújtása, mint egy gombnyomás, de lehet variálni, a különböző fából származó szenek más aromájúak. A brikett például rendkívül sokáig tartja a hőt. Egyedi tulajdonsága, hogy a szénre friss fűszereket dobva (rozmaring, kakukkfű...) rendkívüli ízt és illatot kölcsönöz a felette sütött húsnak vagy más süldögélő ételne. Ha desszertet vagy gyümölcsöt készítünk, jó rá a fahéj, a kardamom, a vanília, stb. Szóval, mindenki döntsön belátása szerint.




Grillezett kukorica baconbe tekerve

Ez a grillezett kukorica kitűnő köretnek vagy előételnek. Pálcát beleszúrva, vendégeink ehetik a jégkrémhez hasonlóan.




Zsenge kukorica baconnel grillezve

Grillezett kukorica baconbe tekerve Hozzávalók 4 személyre:
4 cső kukorica
2 evőkanál mustár
16 szelet bacon

Elkészítés:

1. A kukoricát megtisztítjuk, kb. 10-15 percet főzzük.

2. Lecsöpögtetjük, kihűtjük.

3. A kukoricacsöveket négybe vágjuk, a bacon szeleteket megkenjük vékonyan a mustárral, majd a kukoricacsövekre tekerjük.





4. Közepes hőmérsékletű grillen (faszén), de lehet elektromos is, folyamatosan forgatva szép pirosra grillezzük.





Grillezett húsokhoz szenzációs kísérő lehet friss salátákkal kiegészítve!

Forrás:Minmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Fóliában sült hal spenótsalátával – Zsolttól
  2013-08-25 22:59:44, vasárnap
 
  Fóliában sült hal spenótsalátával - Zsolttól

A nyár elképzelhetetlen sült hal nélkül. És itt most nem a hekkre gondolok! Grillezéskor feltétlenül próbáljuk ki a zöldfűszerekkel pácolt, fóliában egyben sütött halat. Egyszerű, gyors és szenzációs!

Ha családdal grillezni indulunk, a grillezésre szánt halakat már előre, otthon a konyhában is előkészíthetjük. Befűszerezés után belegöngyöljük a fóliába, és hűtőtáskában könnyen szállítható. Megérkezés után csak elő kell venni, és már dobhatjuk is a parázsra. A köretnek szánt salátákat otthon meg lehet mosni, az öntetet el lehet hozzá készíteni, és a helyszínen már nincs is más dolgunk, mint összekeverni.

Fóliában sült tengeri fogas spenótsalátával és zöldfűszeres tejföllel




Fóliában sült hal spenótsalátával

Hozzávalók:
4 db 300g-os tengeri fogas
2 citrom
4 evőkanál petrezselyem
4 teáskanál kapribogyó
10 dkg zsenge vagy mini spenót
1 szál zöldhagyma
1 szál angolzeller
2 cl olívaolaj
½ citrom leve

A zöldfűszeres-tejfölös szószhoz:
1 szár angolzeller
snidling
petrezselyemzöld
bazsalikom
kapor
25 dkg tejföl
12,5 dkg joghurt
olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: 1. Elkészítjük a tejfölös szószt, ehhez a zöldfűszereket apróra vágjuk, és a tejföllel elkeverjük. Hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A halakat megtisztítjuk (a hal előkészítését a képgalériában láthatod), eltávolítjuk a pikkelyeket, kívül-belül sózzuk. A citromról levágjuk a héját (fehér résszel együtt), majd felkarikázzuk, és a kapribogyóval, valamint a petrezselyemmel együtt a halakba töltjük.

3. Az alufóliát megkenjük olívaolajjal, a halakat becsomagoljuk, és a grillen mindkét oldalát 10-10 percig sütjük. (Sütőben 180-200 fokon ugyanígy süthetjük.)

4. A spenótleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, a zöldhagymát, az angolzellert összevágjuk, jól összekeverjük, olívaolajjal, citromlével, és egy csipet sóval ízesítjük.

5. A grillezett tengeri fogast a spenótsalátával tálaljuk. A tejfölös szószt összeforgathatjuk a salátával, vagy adhatjuk külön is a hal mellé.

A salátát kiegészíthetjük pár szem koktél paradicsommal is.

Elkészítés: 35-40 perc
Fogyasztható: azonnal

A halakról

A piacon általában kedden és szerdán van friss hal, ezért ha tehetjük, ezeken a napokon menjünk vásárolni. A hét elején vagy a végén már nem biztos, hogy igazán friss halat kapunk, de azért mindig érdeklődjünk a halasoknál, a halboltokban vagy az nagyobb áruházak halosztályán az áru minőségéről. Vásárolhatunk fagyasztott halat is, mivel az újfajta fagyasztási eljárásoknak köszönhetően mikrobiológiailag jobb eredményt érnek el, mint a friss halak, de a friss hal mindig szaftosabb, lédúsabb, és a profik mindig meg tudják állapítani, hogy friss vagy fagyasztott halból készült étel van eléjük tálalva.

Fóliában sütés

Ha fóliában sütünk, lehetőség szerint ne válasszunk túl nagy halakat, kb. 20-30 cm nagyság az ideális, és szinte bármilyen édesvízi vagy tengeri hal elkészíthető így. A fóliában sült hal pontosan a fóliában sütés miatt megőrzi az aromát és nedvességet, vagyis az így készült hal szaftos és illatokban gazdag. Ha azonban ropogós halra vágyunk, akkor érdemesebb bő olajban vagy zsiradékban, sűrűn beirdalt vagy vékony szeletekre vágott halat sütni. Így a hal ropogós, de sokkal szárazabb marad. Ez egy más típusú elkészítési mód, ehhez a keszeg, kárász és törpeharcsa jó választás.

Fóliában sütéshez pl. a tengeri fogas (branzino), aranydurbincs vagy királydurbincs (dorade royal) kitűnően választás. Hipermarketekben általában beszerezhető, közepes árfekvésű halak, szálkát nem tartalmaznak, könnyű őket tisztítani, és kaphatóak kisebb-nagyobb méretekben. A tengeri halak többsége nyersen is fogyasztható, akár sütve, gőzölve, főzve, grillezve, rostlapon sütve is készíthetjük. Érdemes sütés közben vagy utána sózni, hogy a víztartalmát ne húzza ki a só.

Fűszerezés

Bátran alkalmazzunk friss fűszereket: petrezselymet, bazsalikomot, zsályát, mentát, citromos kakukkfüvet, fokhagymát. A grillezésre szánt halunk belsejébe tölthetjük a különböző fűszereket és más ízesítőket, ami lehet rozmaring, zöldhagyma, citrom, olívabogyó, kapribogyó.


A spenótról

Közismert tény, hagy a spenót nagyon magas vastartalmú zöldségféle, igen gazdag ásványi sókban is. Leggyakrabban főzelékként használják, amit az óvodások igen kedvelnek. Kevesebben tudják azonban, hogy a spenótnak több fajtája van, ez megmutatkozik méretben és ízben is.

Bébi spenót salátának

A zsenge spenóthajtások vagy a mini spenót, amit nálunk is termesztenek, de a hazai boltokban elsősorban a többnyire Olaszországból importált változatát lehet kapni, igen jól felhasználható friss salátaként. Nem kell főznünk, aprítanunk, elég csak megmosni, lecsepegtetni, és máris fogyasztható. Klasszikus ecetes-olajos öntetet tehetünk rá, vagy például extra szűz olívaolajat citromlével, mogyoróolajat fehérborecettel. De készíthetjük tejföllel, joghurttal, kefirrel is. Kiegészíthető más zöldségfélékkel, pl. zöldhagymával, tavaszi retekkel és más salátafélékkel is. A mini spenót zsenge levelei azonban könnyen összeesnek, törnek, ezért esztétikai értéküket gyorsan elveszítik. Ezért mindig óvatosan tisztítsuk őket, és az önteteket csak tálalás előtt vagy evés közben tegyük rá, így mindig friss és ropogós marad. Ez amúgy érvényes a többi zsenge salátafélére is.

Nem csak főzeléknek...




Dunszt Zsolt

A spenót nagyobb, klasszikus fajtáját ill. leveleit leforrázva akár burkolásra (bardírozás) is alkalmas. Sós, szódabikarbónás vízzel a leveleket leforrázzuk, a vaskos szárát ne vágjuk ki, mert így könnyebben kezelhető. A forró vízből kivéve egyből jeges vízbe tesszük, abból egyenként kivéve, konyharuhára fektetve leszárítjuk a leveleket, és ezután már kivághatjuk a szárát. Ezekkel a levelekkel be is burkolhatjuk, bele is göngyölhetjük a halakat, de akár húst is.

Szintén a ,,nagy zöldlevelűek" családjába tartozik a mangold, hasonlóképpen értékes és hasonlóképpen felhasználható, mint a spenót. Legközelebb Horvátországban találkozhatunk vele gyakrabban, ott általában a halételek mellé burgonyát és fokhagymás mangoldot (blitvát) kínálnak.

Dunszt Zsolt, fotó: Győrfi Viki, syling: Kovács Andrea

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bárányfasírt mentával és fenyőmaggal - Balázstól
  2013-08-25 22:51:59, vasárnap
 
  Bárányfasírt mentával és fenyőmaggal - Balázstól

Ezt az ételt egy török kollegámtól lestem el, mikor Németországban dolgoztam. Nem volt egy szorgalmas ember, igazándiból főzni sem tudott, de tény, hogy ezt a fasírtot pillanatok alatt és rendkívül szakszerűen keverte be - a vendégek nem kis örömére.




Akár grillezhetjük is!

A bárányhúsról

A bárányhúsból érdemes a faggyú nélkülit használni, és fasírtnak kiválóan alkalmas a nyak rész. A báránynál is, mint a marhánál vagdalt, fasírt készítésekor érdemesebb azokat a húsrészeket felhasználni, amelyeken a rostok közt több vér megy át mozgásuk közben. Ilyen például a láb, a lábszár, a nyak, és minden olyan rész, amelyet az állat többször használ. A gyakori használat során alakulnak ki az izmok, és ott nagy számban található kollagén, mely a főzés-sütés során, kicsapódva szaftosabbá, ízletesebbé teszi ételünket. A levesekhez viszont olyan húsrészeket használjunk, hogy ne legyen zavaros a leves, amit az állatok a mozgás közben sem használnak nagy mértékben. Ilyen például a farok, a gerinc környékén található részek.

Bárány helyett rackát is használhatunk, ezt több ember szereti, mert nincs különösebb faggyú íze, mivel kevesebb rajta a faggyú. A racka juhot onnan lehet felismerni, hogy csavart a szarva, az Alföldön és a Hortobágyon tenyésztik. Általában bio minőségű húshoz lehet hozzájutni, de nagy elszántság, kapcsolatok és sok kitartás szükséges hozzá.




Köretként nagyon illik hozzá a korianderes paradicsomsaláta


Variációk fasírtra

A fasírtot készíthetjük faszénparázson, serpenyőben, rostlapon, tárcsán, csak arra figyeljünk, hogy nyílt láng ne érje, mert a menta megfeketedik, és nem lesz jó ízű.

A húsmasszát tölthetjük formába is, és 180 fokos sütőben, mérettől függően 25-40 perc alatt készre süthetjük. A formából kiszedve szelhetjük, mint egy húskenyeret. Ha ilyen módját választjuk az elkészítésnek, akkor variálhatjuk még úgy, hogy apróra vágott répát, zellert, cukkinit keverünk a húsmasszába, és így sütjük meg. Színesebb, ízletesebb és ropogósabb lesz az étel.

Ha a fasírtokat nem sütni szeretnénk, hanem főzni, akkor készíthetünk hozzá egy fűszeres mentás paradicsommártást, egy tejszínes mártást, és a húsmasszából 2 cm-es gombócokat formázva ezekben a mártásokban főzzük meg negyed óra alatt.



Bárányfasírt mentával és fenyőmaggal




Nyársra húzva is megsüthetjük

Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg sovány bárányhús
1 fej hagyma
5 dkg fenyőmag
2 evőkanál aprított menta
4 pita
10 dkg feta sajt
1 fejes saláta

Elkészítés: 1. A bárányhúst ledaráljuk. Egy nagy tálban összekeverjük a darált bárányhúst, az aprított hagymát, a fenyőmagot, a friss mentát, sózzuk, borsozzuk.

2. A húskeverékből kézzel húspogácsákat készítünk. Jól összenyomjuk, és 30 percig hűtőszekrényben lehűtjük, így nem fog szétesni a sütés közben.

3. Forró faszénparázs felett 4-5 percig grillezzük a húspogácsák mindkét oldalát. (Addig kell sütni, míg a leve áttetsző lesz.)

4. A grill szélén felmelegítjük a pitákat.

5. A pitákat salátalevelekkel kibéleljük, beletesszük a húspogácsát és feta sajtot szórunk rá.

Elkészítés: 50 perc
Fogyasztható: azonnal




Őszi Balázs

Köretként készíthetünk hozzá hideg, meleg köretet, salátát. Kínálhatjuk grillezett zöldségekkel, kuszkusszal, bulgurral, egészben sült burgonyával, egészben sült fóliás burgonyával, csőben sült kukoricával, joghurtos padlizsánsalátával, zöldsalátával, fetasalátával, pitával, polentával.

A pitát is készíthetjük többféleképpen. Például a zsebes pitát tűzön megforgatjuk, hogy felmelegedjen, s széléből levágunk és kinyitjuk, és mint a gyrost betöltjük zöldségekkel, paradicsommal, lilahagymával, bármilyen zöldsalátával, rukkolával, galambbegy salátával, akár fetával. Majd mint a cipót felvágjuk, és mint egy rétest tálaljuk a fasírthoz. De készíthetjük úgy is, hogy a megsült fasírtot apróra daraboljuk, és zöldségekkel, cukkinival, padlizsánnal, paradicsommal, lilahagymával forró olajon átforgatjuk, megszórjuk fenyőmaggal, apróra vágott mentával, majd a tűzről levéve betöltjük a pitába a tölteléket.

Jó étvágyat hozzá!

Őszi Balázs, fotó: Győrfi Viki, styling: Kovács Andrea

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Az utolsó grillpartira…
  2013-08-25 22:45:41, vasárnap
 
  Lassan vége a grillszezonnak, ezért érdemes kihasználnunk minden alkalmat, amikor lehetőségünk nyílik a szabadban főzni. Sült citromos vajhalfilét ajánlok az utolsó grillpartira, szalonnás káposztával és grillezett zöldségekkel.





Omlós vajhal, káposzta szalonnakockákkal és grillezett zöldségek

Erről az halról annyit kell tudni, hogy Magyarországon viszonylag ritkán lehet frissen hozzájutni, de nem lehetetlen, csak elatározás kérdése. Érdemes jóban lenni a halassal, illetve két három nagyobb hipermarketben a színvonalas halválasztékban már gyakran megtalálható.

Hófehér húsa és laza rostozata rendkívül omlós, ízletes, óvatosan, de könnyen elkészíthető. Süthetjük forró grillrácson, vas és teflon serpenyőben, de készíthetjük rakottasan jénaiban, fűszerekkel fóliában.


Sült citromos vajhal szalonnás káposztával és grillezett zöldségekkel




A hal mellé grillezhetünk bármilyen zöldséget Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg vajhal
2 citrom
1 dl olívaolaj
1 evőkanál tengeri só
4 szál bazsalikom
30 dkg szeletelt húsos szalonna
1 fej képoszta
20 dkg cukkini
20 dkg zsenge répa
néhány koktélparadicsom


Elkészítés: 1. A halat letöröljük, fölszeleteljük. Rátépkedjük a bazsalikomleveleket, meglocsoljuk olívaolajjal, és két-három órára betesszük a hűtőbe pihenni.

2. Sütés előtt fél citrom levével meglocsoljuk a halat, sózzuk, és még 10 percig pihentetjük.

3. A szalonnát alufóliára kiterítjük, rátesszük a káposztacikkeket, becsomagoljuk, és kb. 10 percre a parázsba helyezzük. Amikor megpuhult, kivesszük, 2-3 perc elteltével kicsomagoljuk.

4. A cukkinit és a répát megmossuk, felszeleteljük, megsózzuk, és parázs felett mindkét oldalát megsütjük.

5. A leveleket eltávolítjuk a halról, és parázs felett mindkét oldalát megsütjük a maradék citrom társaságában.

6. Tálaláskor a hal mellé tesszük a baconos káposztát, a cukkiniszeleteket, a répa karikákat, és a sült citrom levével meglocsoljuk.

Elkészítés: 30 perc(+ 2-3 óra pihentetés)
Fogyasztható: azonnal
1 adag: 843 Kcal


A magyarországi halfogyasztás messze-messze elmarad az európai átlagtól, ez betudható talán annak, hogy nincsen tengerünk, és tavainkban viszonylag szűk a fajtaválaszték (és azokban is magas az orvhalászat és az illegális horgászat, halászat).

Nagyon furcsa és számomra érthetetlen, de az emberek nagy többsége egyszerűen kijelenti, hogy nem szereti a halat. Holott két-három fajtánál nem kóstolt még többet. De még rosszabb az, hogy képtelenség őket meggyőzni, hogy ne szeressék abban az esetben, ha már megkóstolták, de kóstolás nélkül ne nyilatkozzák, hogy nem szeretik.

A szakácsok célkitűzése elsődlegesen az, hogy változatosabbá tegyék az étkezést, ezt már több fórumon is felhoztam. Szélmalomharcot vívunk a halfogyasztás elterjesztéséért. Persze már tartunk ott, hogy az emberek megeszik a lazacot és talán a tonhalat, de nekünk ez nem lehet elég, tovább kell folytatni a halak és egyéb ételek változatos formában elkészített terjesztését.




Őszi Balázs

Egy átlagos háziasszony az elmúlt évekig bezárólag legfeljeb 60 étket készített el egy évben, de ez a tendencia javulni látszik, talán a széleskörű médiatámogatásnak köszönhetően. A gasztromagazinok és a televíziós csatornák a világ számos pontjának a konyháját bemutatják. És az internet pedig csak tovább bővíti a kínálatot... Millió és millió recept megtalálható a világhálón, különféle országok, különböző alapanyagaiból készített ételek praktikái, tippek, szép fotók és video portálok, ahol szinte bármilyen recept megtalálható. Az egyik nagy pozitívuma számomra az internetes recept keresésnek és válogatásnak, hogy a világ különböző országai, azon belül táj egységei, megyéi, városai, falujai, és házainál az arra jellemző ételeket és alapanyagokat és konyhatechnológiákat lehet felfedezni, összehasonlítani és megtanulni. Hagyományőrző funkciója van, hiszen így olyan receptek és tecnológák maradnak fenn, amik egyéb esetben már eltűntek volna.

Még egyszer kiemelném a halfogyasztás jelentőségét az egészséges táplálkozásban. A hal ásványi anyagokban, kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben, és jódban gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz. Mindezek felelősek a szervezetben lévő hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, a rugalmas bőr fenntartására és az érzékelésre. Szervezetünk nap mint nap megküzd környezetünk káros hatásaival (stressz, gyorséttermi zsíros, szénhidrátdús élelmiszerek). Ha csak minden héten egy napot adunk testünknek, amikor főételként halat fogyasztunk egy finom, könnyed párolt zöldségkörettel, szervezetünk hálás lesz nekünk.


Őszi Balázs, fotó: Győrfi Viki, stíling: Kovács Andrea

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Egy sikeres grillparti előkészületei
  2013-08-25 22:38:51, vasárnap
 
  Egy sikeres grillparti előkészületei

Nagy vétek lenne, ha a nyári vendégeskedések nem a kertben vagy a szabadban zajlanának... Egyrészt, mert jó a levegő, másrészt... mert hihetetlenül finomakat készíthetünk grillen. Pácolt húsok, omlós halak, illatos zöldségek mind csodálatossá válnak a parázsnak köszönhetően. De a sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai.
Lehet sütni bármit, nagy baj nem lehet... De szerencsésebb, ha egy kissé előkészítjük a dolgokat. Mit tegyünk és mikor, ez itt a kérdés.




Grillezhetünk húst, halat, zöldséget, de még gyümölcsöt is Előző este

Készítsünk pácot, ebbe tegyük a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítünk, ne tegyünk sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszáradnak sütéskor. A sózást hagyjuk a tálalás előtti pillanatra.


Egy órával sütés előtt

Vegyük ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen tesszük fel sülni. Érdemes ilyenkor begyújtani a tüzet. A jó parázshoz nagyjából egy óra szükséges. Amikor a faszén darabkák már fehéren izzanak, akkor tökéletes a hőfok a grillezéshez. Amíg lángot látunk, ne tegyük fel sülni az ételeket, csak megég, megpörkölődik a gondosan előkészített hús, hal vagy zöldség.


A sütéskor

A grillrácsot olajozzuk meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöljük át, majd tegyük a parázs fölé. Csak akkor tegyük rá a sütnivalót, amikor már forró. Így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett inkább csipeszt használjunk, ne engedjük, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnénk, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobjunk a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot.

Pácok
Pikáns pác
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej lilahagyma,
fél dl alma- vagy borecet,
2 babérlevél,
8-10 szem egész fekete bors,
1 száraz cseresznyepaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Gyömbéres pác
1 dl száraz fehérbor,
3 evőkanál szójaszósz,
1 dl olívaolaj,
1 tyúkhúsleves-kocka,
1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss reszelt gyömbér),
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve,
ízlés szerint törött bors,
Az olajat, citromlevet, szójaszószt, bort, borsot, gyömbért és a zúzott fokhagymát összekeverjük, majd meglangyosítjuk, és belemorzsolom a húsleveskockát.

Mustáros pác
1 dl olívaolaj,
kakukkfű,
majoranna,
petrezselyem,
bors,
mustár,
fokhagyma
A hozzávalókat összekeverjük.

Fokhagymás pác
2 evőkanál mustár
4 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál erőspaprikakrém
1 dl olaj
A hozzávalókat összekeverjük.




A grill ételekhez kívánkozik saláta is

Saláták
A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig az alaapanyag, annak a minősége. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy piaci séta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használjunk. A variációk száma végtelen...


És végül néhány ötlet, hogy beinduljon a fantáziátok!

Sajtkrémmel töltött paradicsom grillezve:
A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kikanalazzuk. Maradék sajtokat lereszelünk, összekeverjük krémsajttal, kevés mustárral, zúzott fokhagymával, őrölt borssal és zöldfűszerekkel. Ha szükséges, túróval vagy tejföllel ,,lazíthatunk" a krém állagán. Megtöltjük a paradicsomokat, visszatesszük a kalapokat, majd grillrácson megsütjük.

Paprikahajók sajttal töltve:
Szép, húsos paprikát választunk, minél színesebb, annál jobb. Három-négy ,,hajóba" vágjuk, mindegyikbe teszünk egy szelet karakteres sajtot (füstölt, ilmici, vagy amilyet szeretünk). Grillrácsra tesszük és megsütjük. A legvégén frissen őrölt borsot szórunk rá.

Garnélarák paprikamártással:
Két darab szép, húsos pirospaprikát felkockázunk, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Hozzáöntünk fél deci paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát főzzük. Ha kész, összemixeljük. 12 konyhakész garnélarákot (mélyhűtött is lehet, kiengedve) fél citrom levéből, 1 gerezd zúzott fokhagymából és 4 evőkanál olívaolajból álló páccal bekenjük, pihentetjük. Grillen megsütjük, és a paprikamártással tálaljuk.

Szalonnás spárga nyársra húzva:
A spárgákat megtisztítjuk, majd kb. 5 centis darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. Baconszeletekből 2 centis csíkokat vágunk, majd a spárgát és a bacont - váltogatva - nyársra húzzuk. Grillrácson megsütjük.

Forás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Babos lecsó
  2013-08-25 22:24:45, vasárnap
 
  Babos lecsó

Hozzávalók:
50 dkg fejtőbab (télen száraz tarkabab)
1 kg paprika
3 hagyma
4-5 paradicsom
füstölt szalonna
2 pár debreceni kolbász
fokhagyma
1 fakanál liszt a rántáshoz

Elkészítés:
A babot rövid lével megfőzöm, és fokhagymás rántással berántom. A lecsót elkészítem a szokásos módon, és mikor már majdnem kész, hozzáöntöm a babot, összerottyantom, és kész. Lehet még hozzá apró nokedlit főzni.

Megjegyzés:
Akik fogyóznak, ne próbálkozzanak vele...

A receptet Erzsicske küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Almás csirkeleves
  2013-08-25 22:22:54, vasárnap
 
  Almás csirkeleves

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
15 dkg csirkemáj
2 db nagyobb alma
1 db citrom
1-2 dl főző tejszín
4 evőkanál keményítő
10 dkg darált dió
10 dkg vaj, vagy Rama

őrölt fehérbors
tárkony
citromfű

Elkészítés:
A felkockázott csirkemellet habzásig hevült vajon fehéredésig futtatjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott almát és a durvára tört diót. Sózzuk, borsozzuk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Alaposan átpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, jól kiforraljuk.

A csirkemájat felcsíkozzuk, és a leveshez adjuk.

A levest vízzel kikevert keményítővel sűrítjük, és tejszínnel dúsítjuk. Friss tárkonnyal és citromfűvel fűszerezzük, illetve pár csepp citromlével tesszük pikánssá. Ízesítés után még néhány percig főzzük, majd forrón tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Rakott gomba lecsósan
  2013-08-25 22:19:04, vasárnap
 
  Rakott gomba lecsósan

Hozzávalók:
25-30 dkg gomba
2 közepes fej hagyma
2 paprika
1 paradicsom
5 db kifli
2 dl tej
1 pohár tejföl

Elkészítés:
Kevés olajon hagymát dinsztelünk, majd a gombával, a paprikával és a paradicsommal pörköltet főzünk.

A kifliket karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk. A kifliket belemártjuk a tejbe (nem áztatjuk, csak belemártjuk), és a tál alját kirakjuk velük. Erre gombapörköltet simítunk, és meglocsoljuk tejföllel. Tovább rétegezzük, amíg az alapanyag tart. A tetejére kifli kerüljön.

Tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.





Megjegyzés:
A receptet Werner Anna küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Heti menü ajánlat – 2013. augusztus 26 - szeptember 01
  2013-08-25 21:29:20, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2013. augusztus 26 - szeptember 01.

Hétfő:

Előétel: Almás csirkeleves
Főétel: Babos lecsó
Desszert: Vaníliapuding csokireszelékkel
Vegetáriánus ajánlat: Rakott gomba lecsósan


Kedd - Amerika kedvenceiből:

Előétel: Chowder csemegekukoricával és rákkal
Főétel: BBQ csirkemell ketchuppal és kólával
Desszert: Amerikai répatorta vaníliás krémsajttal
Vegetáriánus ajánlat: Amerikai palacsinta forró gyümölcsökkel


Szerda:

Előétel: Fejtett bableves csipetkével
Főétel: Cigánypecsenye szalonnával
Desszert: Dinnyés fagyi egyszerűen
Vegetáriánus ajánlat: Rántott karfiol sült burgonyával, paradicsomsalátával


Csütörtök:

Előétel: Zöldborsópüré-leves
Főétel: Sárgaborsó főzelék füstölt hússal és hagymakarikával
Desszert: Mákos stíriai metélt
Vegetáriánus ajánlat: Sárgaborsó főzelék sült hagymakarikákkal


Péntek:

Előétel: Hideg rumos-tejszínes gyümölcsleves
Főétel: Sonkás-ricottás cannelloni
Desszert: Friss gyümölcs: alma, barack, körte vagy szilva
Vegetáriánus ajánlat: Kéksajtos-brokkolis cannelloni


Szombat:

Reggeli: Padlizsánkrém pirítóssal
Előétel: Fehérboros fokhagymakrémleves reszelt sajttal
Főétel: Harcsapaprikás túrós csuszás rétessel
Desszert: Friss fügés-szilvás rétes
Vacsora: Káposztás-húsos lepény száraz rozé borral
Vegetáriánus ajánlat: Gombapörkölt galuskával, fejes salátával


Vasárnap:

Reggeli: Lágytojás péksüteménnyel, gyümölcstea
Előétel: Húsleves oldalasból grízgaluskával
Főétel: Bécsi szelet, rósejbnivel, tejfölös uborkasaláta
Desszert: Karamellás nektarin
Vacsora: Tojáskrém baguette-tel, pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Rántott sajt rósejbnivel, tzatzikivel

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
A barátságról
  2013-08-25 20:42:33, vasárnap
 
  Vass Albert - A barátságról

Volt egyszer egy ember, aki szépnek látta a világot, akinek nem voltak ellenségei és aki azt hitte, hogy megelégedett.
De volt három barátja.

Az egyik minden nap arról beszélt neki, hogy mi csúnyát látott a világban. A másik folytonosan fogadkozott, hogy megvédi az ellenségek ellen. A harmadik azt vitatta, hogy csak a gonosz ember megelégedett egy ilyen bűnös társadalmi rendszerben.
Addig, amíg az ember elhitte mindezt és felakasztotta magát az erdőben egy fára. A három barát pedig összeült búsulni a fa alá és azt mondták:

Szegény meghalt ugyan, de fontos, hogy mi hűséges barátai voltunk.
Valahányszor a barátságról gondolkozol, jusson eszedbe ez a kis történet. És gondolj a következőkre:

1. A barátság nem azt jelenti, hogy jogod van beavatkozni embertársad belső életébe.
2. A barátság nem hatalmaz föl arra, hogy tapintatlan és neveletlen légy.
3. A barátság nem azt jelenti, hogy valaki korlátlanul önzéseink rendelkezésére áll.
4. A barátság nem jogcím arra, hogy jellemhibáinkat feltétlenül és kötelességszerűen megbocsássák.
5. A barátság nem arra való, hogy valakit meggyőzzünk a magunk álláspontjának igazságáról, mindössze arra alkalmas csupán, hogy mások álláspontjait megértsük.
6. A barátság nem kér, nem követel, de nem is ismer áldozatokat.
7. A barátság oka nem lehet sem a véletlen, sem az egymásrautaltság. Még kevésbé azonos világnézeti beállítottság, vagy politikai célkitűzés. A barátság oka egyedül a barátság maga.

Az emberi lélek valami olyan titka ez, mint a zenének a hangok harmóniája. Nem azonosak, de kiegészítik egymást. Az igazi barátság olyan az emberi világ diszharmóniájában, mint egy finom, halk akkord.
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 134 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 2618
  • e Hónap: 16523
  • e Év: 146230
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.