Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szűzpecsenye leveles tésztában retek tzatzikivel
  2013-08-04 19:55:45, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Szűzpecsenye leveles tésztában retek tzatzikivel

Hozzávalók:
A tekercshez:
50 dkg (1 csomag) leveles tészta
1 szűzpecsenye
3 evőkanál dijoni magos mustár
5 szelet bacon
só, bors (ízlés szerint)
A retek tzatikihez:
5 db retek (kb. 20 dkg)
1 pohár joghurt
2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
só, bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
A szűzpecsenyét párolóedényben megpárolom, (ha nincs ilyen, akkor kevés olajon elősütöm, egy kicsit be is vagdosható), közben sóval és borssal ízesítem ízlés szerint. Ha elkészült, kicsit hagyom hűlni, majd mindenhol bekenem a dijoni mustárral, ezt követően rátekerem a baconszeleteket, s végül a leveles tésztát is.

Sütőbe teszem, és szép aranybarnára sütöm. Nekem régi, hagyományos gáztűzhelyem van, így fokot nem tudok írni. Én úgy szoktam, hogy először alacsony lángon (kb. 15-20 percet), majd közepes lángon (kb. 15 percet) sütöm.

A retkeket megmosom, megtisztítom és kis kockákra vágom. A joghurtot sóval és borssal ízesítem, majd belereszelem a fokhagymagerezdeket. Az így ízesített joghurtba beleforgatom a retket. Azonnal is fogyasztható, de ha van rá lehetőség, inkább 1-2 órát hagyjuk állni, úgy jobban összeérnek az ízek, s a fokhagyma is jobban érvényesül.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót LukiKrisz küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Grillezett kacsamell és mediterrán zöldségek tzatziki salátá
  2013-08-04 19:50:59, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Grillezett kacsamell és mediterrán zöldségek tzatziki salátával

Hozzávalók:
személyenként 1 db hízott kacsamell, ha túl nagy, a fele is elég
A páchoz:
olívaolaj
reszelt fokhagyma
durvára darált borskeverék
bazsalikom
rozmaring
Valamint:
1-2 db karcsú padlizsán
1-2 db cukkini

A salátához:
1-2 db kígyóuborka
4-5 gerezd fokhagyma
4 dl joghurt

kapor
cukor
1 citrom leve vagy almaecet
őrölt fehérbors

Elkészítés:
Először a pácot készítem el egy fedeles üvegtálban, bőven, mert a zöldségeket is ebben az olajban forgatom meg, majd ebbe teszem a felszeletelt és a zsíros résznél kockára bevagdalt kacsamelldarabokat. Lefedem, és másnapig a hűtőbe teszem.





A cukkinit és a padlizsánt megmosom, ezt is felszeletelem 7-8 mm-es darabokra, majd besózom, és egy tálcán szintén a hűtőbe teszem, felhasználásig. (Elég sütés előtt 1-2 órával előkészíteni.)

A kontakt grill sütőlapjait vékonyan beolajozom, majd amikor jó forró, ráteszem először a kacsamelleket, pár perc alatt rozéra sül, ekkor kiveszem, tálra szedem (itt a levét elereszti), majd visszateszem pár percre újra a grillbe, mert nem szeretem, csak átsülve. A végén megsózom.





Ez idő alatt a zöldségeket a pácolajban megforgatom, borskeverékkel meghintem, a hőmérsékletet közepesre állítom, és a grillen pár perc alatt megsütöm.





A salátához az uborkát megmosom, a héját levágom, majd nagyobb lyukú reszelőn, lereszelem egy üvegtálba. Sózom, reszelt fokhagymával ízesítem, kaprot keverek hozzá, és állni hagyom, hogy levet eresszen.





20 perc után a kezemmel kinyomkodom a levét, és hozzáadom a joghurtot, a cukrot, a borsot, a citrom levét, és összekeverem. A kacsamellel és a zöldségekkel tálalom.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Tzatziki görög joghurtból
  2013-08-04 19:42:09, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Tzatziki görög joghurtból

Hozzávalók:
2 nagy pohár natúr joghurt
1 kis pohár tejföl
3 nagyobb gerezd fokhagyma
30-40 dkg uborka
bors

ételízesítő
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a tejföllel, majd ezt egy sűrű szövésű konyharuhába öntjük, batyuvá kötözzük, és egy tál fölé kötjük (fakanál segítségével). 1 óra alatt lecsöpög a savó, így kapjuk a görög krémjoghurtot.

Az uborkát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, besózzuk. Picit állni hagyjuk, majd a sós levét kinyomkodjuk.

A joghurtot sóval, ételízesítővel, zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük. Összekeverjük az uborkával, és picit állni hagyjuk.

Tálaláskor olívaolajjal locsoljuk meg, lehet rá kaprot szórni, olajbogyóval díszíteni.

Megjegyzés:
Gyros hús mellé, szendvicsekhez, vagy salátaként pitával tálaljuk.

A receptet -Marcipán- küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
2 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Tzatziki
  2013-08-04 19:37:45, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Tzatziki

Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj

bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.

Megjegyzés:
Krétai nyaralásom során kóstolhattam meg az igazi, hagyományos tzatzikit, azóta nem tudok szabadulni tőle!

A receptet Tóth Anita küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Görög serpenyős burgonya
  2013-08-04 19:26:17, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Görög serpenyős burgonya

Hozzávalók:
2 paprika (lehet különböző színű)
1 nagy szál póréhagyma
80 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fetasajt
kakukkfű
10 dkg vaj
bors
kb. 0,5 dl víz

Elkészítés:
A vaj felét a serpenyőben felforrósítjuk, ebben a karikára vágott burgonyát forgatgatva 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kész, borssal fűszerezzük, és kivesszük a serpenyőből. A vaj másik felét a serpenyőbe tesszük, ebben a felszeletelt fokhagymát és a karikára vágott póréthagymát egy picit dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát és a vizet, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, közben időnként átkeverjük. Amikor a paprika is megpuhult, levesszük a fedőt, és a felesleges vizet elfőzzük róla. Majd hozzáadjuk a burgonyát, a fetasajtot, a kakukkfüvet, óvatosan összekeverjük, felforrósítjuk, és tálaljuk.

Megjegyzés:
A sózni nem kell, mert a fetasajt is sós. Akár köretként, akár egytálételként is finom.

A receptet Mirmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Galaktobureko (görög tejkrémes édesség)
  2013-08-04 19:24:27, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Galaktobureko (görög tejkrémes édesség)

Hozzávalók:
egy 20x30-as tepsihez:
2 csomag réteslap (2 x 150 vagy 200 gr-os)
A kenéshez:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
4 dl tej
10 dkg vaj
5 db egész tojás
10 dkg cukor
7,5 dkg búzadara
1 rúd vanília
A sziruphoz:
2 dl víz
30 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el úgy, hogy a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vanílía kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni, és állandóan kavargatva lassan hozzáadagoljuk a búzadarát, krémes állagúvá főzzük, ügyelve arra, hogy le ne kozmáljon. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 10 dkg vajat.

Ezután kikent, lisztezett tepsibe beletesszük az egyik csomag kihajtogatott réteslapot úgy, hogy kb. kettébe hajtjuk a lapokat, és keresztbe tesszük bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi rövidebb oldalán is lógjon ki kissé a tészta. Majd az egészet meglocsoljuk, megkenjük bőven olvasztott vajjal. Ezután elterítjük rajta a még meleg vagy forró krémet, lefedjük a másik csomag réteslappal, immár egy rétegben az egészet, és a széleket visszahajtjuk a telsibe. Olvasztott vajjal bőven megkenjük. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felkockázzuk a sütit, 15 egyforma kockára. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig, majd 160 fokon 30 percig sütjük.

Ezalatt felfőzzük a szirupot, és a sütőből kivett sütire azon forrón ráöntjük a szintén forró szirupot.

Megjegyzés:
A galaktobureko rendkívül különleges, ízletes, de nagyon kalóriadús süti. Forrón és hidegen egyaránt mennyei.

A receptet Besenyi László küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Görög csirke fetával és olívabogyóval
  2013-08-04 19:22:25, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Görög csirke fetával és olívabogyóval

Hozzávalók:
2 db filézett csirkemell
25 dkg feta sajt
2 marék magozott olívabogyó
2 dl főzőtejszín
2-3 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
kakukkfű

bors

Elkészítés:
A csirkemelleket megtisztítom, csíkokra vágom, a kevés olívaolajon megkapatom, hogy a hús kifehéredjen. Ráöntöm a tejszínt, ebben főzöm. Közben beleteszem az áttört fokhagymákat, sózom (vigyázat, a feta is nagyon sós!), borsozom, megszórom kevés kakukkfűvel, így nemcsak finomabb, de esztétikusabb is lesz. A fetát felkockázom, az olívabogyókat negyedelem, és csak mikor tálalom, teszem bele őket meleg ételbe, hiszen a feta elolvadna. Jól összekeverem, hogy a feta is átvegye egy kicsit a tejszínes szósz ízét! Krokettel tálalom.

Megjegyzés:
Ezt az ételt egy étteremben ettem, onnan vettem az ötletet. Aki szereti az erőteljes ízeket, azoknak javaslom!

A receptet Csapó Mónika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Tzatziki kaporral
  2013-08-04 19:20:42, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Tzatziki kaporral

Hozzávalók:
6-8 kovászolni való uborka
3-4 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl vagy kefir
1/2 csokor kapor
őrölt feketebors


Elkészítés:
Az uborkát megmossuk és nagylukú reszelőn lereszeljük. Vékonyan lesózzuk, 10-15 perc múlva enyhén kinyomkodjuk, hozzáadjuk a sóban megtört fokhagymát és a tejfölt, megborsozzuk, majd belekeverjük a finomra vágott kaporlevelet. Másnapig hűtőben érleljük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót llevix küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Kapros rizzsel töltött tök
  2013-08-04 19:16:52, vasárnap
 
  Kapros rizzsel töltött tök

Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
20 dkg kerekszemű rizs

bors
3 + 2 dkg margarin
3 dkg finom liszt
3 dl tej
1 tojás
10 dkg reszelt füstölt sajt
szerecsendió
1 közepes tök (1-1,5 kg)
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 csokor kapor

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, megfonnyasztjuk a felhevített olajban. Rádobjuk a rizst, felöntjük 4 dl vízzel (vagy húslevessel), kissé megsózzuk, majd félig lefedjük, és gyakran megkeverve 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 12-15 percig hagyjuk puhulni (a fedőt nem emelgetjük, mert megszökik a gőz).

A besameltmártáshoz 3 dkg margarinon
rózsaszinüre pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva elkeverjük a tojással, a sajt felével, ízlés szerint sóval, borssal és 1-2 csipet őrölt szerecsendióval.

A tököt meghámozzuk, derékban félbevágjuk, kivájjuk a közepét. 3-4 cm vastag karikára szeljük, és 2 dkg margarinnal kikent tepsibe rendezzük.

A paprikát, a paradicsomot és a kaprot megtisztítjuk, néhány kaporszál kivételével finomra aprítjuk, a maradék sajttal együtt a rizshez keverjük.

Megtöltjük vele a tökkarikákat, bevonjuk a mártással, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Tálaláskor húslapáttal óvatosan alájuk nyúlva tálra emeljük a töltött tökkarikákat, a félretett kaporral, paradicsomgerezdekkel és csíkokra vágott paprikával díszítjük.





Megjegyzés:
Finom, hústalan vendégváró!

A receptet Keszericze Anna küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Agglegénytorta
  2013-08-04 19:12:22, vasárnap
 
  Agglegénytorta

Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
50 dkg mascarpone
40 dkg nutella
5 dl habtejszín
sárgabaracklekvár

Elkészítés:
A babapiskótákat jó alaposan megmártjuk a lekvárban, és jó szorosan lerakjuk egy kisebb tepsi vagy tál aljára. A mascarponét és a nutellát elkeverjük, a felét rákenjük a piskótákra. A habtejszínt felverjük, és a felét a krémre kenjük. Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük. Egy napra a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen, és megpuhuljanak a piskóták. Nagyon laktató, kiadós, NEM fogyókúrás édesség, cserébe isteni finom Nagyon jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:
A receptet Gábor73 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 134 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2287
  • e Hét: 6801
  • e Hónap: 11839
  • e Év: 141546
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.