Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Soron kívül VIP-kártyával – Elsőbbségi igazolvány a ka
  2013-09-14 21:55:32, szombat
 
 
Soron kívül VIP-kártyával - Elsőbbségi igazolvány a kaposvári kórházban

Nem kell sorban állni annak a 220 kivételezettnek, akiknek VIP-kártyát adott a Kaposi Mór Oktató Kórház a hónap elején. A kártya bevezetése ellentmond az egészségügyi törvény esélyegyenlőség biztosítását előíró alapelvének. A kórház dolgozói kiakadtak.

,,Tisztelt Osztályvezető Főorvos Asszony/Úr! Tisztelt Vezető Szakdolgozó! Tájékoztatom Önöket, hogy intézményünk területén 1-22O sorszámig Elsőbbségi igazolványok kerültek kiadásra. Kérem, szíveskedjenek az Elsőbbségi igazolványt felmutató betegeket osztályuk járóbeteg-szakellátásain ellátni. Az Elsőbbségi igazolványok fóliával és kórházi bélyegzővel ellátottak."


A tájékoztató jellegű kérést Vargáné Petes Gyöngyi, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház ápolási igazgatója küldte meg (a lapunk birtokába került) e-mailen az intézmény illetékes dolgozóinak, szeptember elején. Ha mégsem volna világos a kérés, a kórház VIP-kártyája félreérthetetlenül közli, mi a teendő azzal a beteggel, aki felmutatja. ,,Ezen kártya birtokosát és családtagját a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház betegregisztrációjánál és a járóbeteg-szakellátásokon soron kívüli ellátás illeti meg." A VIP-kártya alján az intézményt vezető dr. Moizs Marianna s. k. név olvasható.

A magyarnarancs.hu-nak névtelenül nyilatkozó helyi forrás azt mondta, hogy az intézmény személyzetében jelentős a felháborodás mind az orvosok, mind a betegápolásban részt vevők körében. Ennek oka pedig az, hogy jelenleg a kaposvári kórházban - sok más hazai kórházhoz hasonlóan - akár órákat is kell várni, amíg valaki beléphet a szakrendelő ajtaján.

A hatályos egészségügyi törvény a beteg jogait felsoroló paragrafusok között nem említi, hogy bármilyen megkülönböztető kártya vagy jelzés bemutatásával egyes betegeket soron kívüli ellátás illeti meg. A törvény egyik alapelve, hogy ,,az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során érvényesülnie kell az esélyegyenlőségnek". A törvény a fogalommeghatározások során sem említi, hogy az egyenlőknél vannak egyenlőbb betegek, kizárólag a korlátozottan cselekvőképes beteg fogalmát nevesíti. A betegek jogai között sem találunk egyenlőtlen elbírálást lehetővé tevő rendelkezést, az egyenlő elbánást viszont követelményként vési jogszabályba.

,,Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz."

Mindezek ismeretében csütörtökön kérdéseinkkel megkerestük az intézmény főigazgatóját, Moizs Mariannt, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Somogy megyei szakigazgatási szervének vezetőjét, Kartali Klárát, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárát, Szócska Miklóst.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan választják ki azt a 220 embert, akik érdemesek lehetnek VIP-kártyára. Azt is szerettük volna megtudni, hogy az intézmény vezetése milyen indokok alapján döntött a kártya bevezetéséről, rendelkezik-e ahhoz fenntartója támogatásával? Az államtitkártól azt is kérdeztük az esélyegyenlőség csorbítására alkalmas kártya bevezetése miatt, indít-e vizsgálatot az ügyben, esetleg rendelkezik-e a kártyák visszavonásáról, a vezetői felelősség megállapításáról. Cikkünk megjelenéséig - írásos és telefonos megkeresésünk ellenére - nem kaptunk visszajelzést egyik helyről sem; amint ez megtörténik, azonnal közreadjuk a reakciókat.


https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1176214_708578939155882_94 4627026_n.png
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
reggel bent volt a nagyfejű Rezsi Szilárd az ellenség stúdió
  2013-09-14 21:52:22, szombat
 
  reggel bent volt a nagyfejű Rezsi Szilárd az ellenség stúdiójában.
megkérdezték tőle, hogy hogyan képzelik a fejlesztő (vagy akár a szinten tartó, pótló) beruházásokat, ha kötelezővé teszik a nonprofit működést.
a válasz: előírják törvényben.

ennyi.
ez minden, amit a fidesz tud. (vö. dumakormány)
ha valamit meg kell valósítani, akkor ír rá egy törvényt.

magas az államadósság? írjuk bele (alap)törvénybe, hogy le kell mennie.
sokan elvándorolnak? írjuk bele törvénybe, hogy röghöz kötünk mindenkit.
kevés a trafikos haverok profitja? írjuk bele törvénybe, hogy magas legyen.
nem megy a foci? hozzunk róla törvényt, hogy kijut a vébére a magyar csapat.
megbetegedett Semjén Zsolt kedvenc lova? írjuk törvénybe, hogy egy hét alatt fel kell épülnie, és tilos többet ilyet tennie.

és akkor még mutogatja ott a farkát, hogy mennyi munkájuk van ebben!
mennyi? egy óra, amíg begépelték?
vagy az aláírásgyűjtésre gondol? aminek fele hamis, áttöltötték valami adatbázisból, tele van nemlétező, halott, kiskorú emberek neveivel.
és ha össze is szedtek 1M aláírást, akkor mi van? semmi.
1. mintha ez előfeltétele lenne bárminek is. mintha nem tudnának enélkül törvényt hozni.
2. vagy ez lett volna a társadalmi egyeztetés? "Akarod, hogy olcsóbb legyen?", "Naná." szuper. hatástanulmány, megvalósíthatósági tanulmány apámfasza. ingyen sör, örök élet kérdés esetleg?
3. vegyük úgy, hogy 9M meg nem írta alá? tehát a zemberek többsége köszöni, nem kéri?

ezer kérdést felvet, és másik ezerből vérzik ez a retardált ötlet, hogy majd törvényi kötelezettségből kell fejleszteniük, annak ellenére is, hogy ki fog lógni a seggük a gatyájukból.
de lobogtassák csak a törvényüket.


A rezsicsökkentés azt jelenti, hogy Orbán a közműszolgáltatók pénzével akarja lefizetni a választóit.
Mivel az állam pénzét már mind elkótyavetyélte a háverokkal.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Ha még egyszer visszajönnek, fegyverrel védem meg azt, ami
  2013-09-14 21:44:24, szombat
 
 

Cigánybűnözés :: 2013-09-14. 20:06
"Ha még egyszer visszajönnek, fegyverrel védem meg azt, ami az enyém!"

"Eddig zöldséget, gyümölcsöt termeltünk fóliában, szabadföldön, állatokat tartottunk. Ma már semmi értelme, csak addig marad meg, amíg be nem érik, meg nem nő, akkor elviszik. Sokan vannak mások is, akik úgy döntenek: másoknak nem termelnek. Mi, amit összegyűjtöttünk egész életünkben azt nem prédáltuk el, ezek az emberek meg elviszik." A Ceglédi Panoráma riportja egy ugyeri gazdálkodóval.

Ha még egyszer visszajönnek, fegyverrel védem meg azt, ami az enyém! - mondta elkeseredve az az ugyeri férfi, aki lapunkhoz fordult végső kétségbeesésében. Július 1-jétől az új Büntető törvénykönyv hatályba lépésével akár ezt törvényes keretek között megteheti az idős férfi, hiszen az önvédelem és a magántulajdon jogos védelme az új szabályok szerint jelentősen kiszélesedett. Az idézett mondatig hosszú út vezetett, melyet a nevét érthető okokból nem vállaló tanyasi gazdálkodó és felesége mesélt el nekünk.
- Júniusban egy pénteken hajnali 3-kor zörgésre ébredtünk, aztán a padláson dübörgést hallottunk. Telefont ragadtam, hívtam a rendőröket, hosszú percek teltek el azzal, hogy jegyezgették fel a címemet. Feleségem nem engedte, hogy felmenjek a padlásra, de jó is, hogy nem tettem, mert talán agyon is ütöttek volna. Utólag tudtam meg, hogy szesz és/vagy kábítószer hatása alatt voltak a nagy csapatban érkező bűnözők. Mikor érzékelték, hogy felébredtünk, rohamléptekkel pakoltak a padláson, majd a kerítésen át három menekülési útvonalon elinaltak. 15 percre rá ideszóltak a rendőrök telefonon, hogy itt vannak a dűlőben, de nem találnak bennünket. Kiálltam a dűlőre, de még vagy 10 perc telt el, mire megláttam az autó fényeit az iskolánál. Megnézték mi hiányzik: villanymotor, trafó, hegesztő, autóból a benzint próbálták ellopni, a garázsajtót kifeszítették. Tervezetten törtek be, pontosan tudták ki mit visz el, tervszerűen raboltak ki.

A rendőrök ezután elmentek, 5-10 perc múlva visszajöttek azzal, hogy majd jönnek a helyszínelők. Reggel 7-kor, amikor érdeklődtem hol vannak, kiderült, hogy Abonyba mentek a nyomozók és majd csak a váltás után jönnek. Velük aztán elképzelhetetlen horrort láttunk a csirkeudvaromban. 20-25 csirke, kacsa, liba gerince a nyakánál el volt törve, szemük kiszúrva, megkínozva, megcsonkítva vergődtek. Megtaláltuk a nyomokat, ahol beugrottak, azt is, ahol menekültek, ott két hatalmas zsákban, megfojtva is voltak szárnyasok. Könyörögtem, hozzanak kutyát, mert rengeteg nyomot hagytak, kapják el őket... Egy tanyában mindennek lenni kell és van is minden. 30-40 év alatt, amit felépítettünk, az most mind elvitték.
- A rendőrség ugyeri munkájáról elég lesújtó a véleménye.
- Olyan a nyáj, mint a vezetője, a régi kapitány rendszere szerint dolgoznak még mindig. Az új rendőrkapitány sok mindent szeretne, ez jó is, de évek kellenek a változáshoz, meg az állomány. Ez a nagy valóság! Mindenki érintett ebben a dologban, de mindig mi - lakosok - húzzuk a rövidebbet. ,,Állandó jelenlét" - nagy szavakat mond az önkormányzat, a rendőrség, a képviselő, de ennek tört része se valósul meg.
Az ugyeri demonstráció idején (jobbikos tüntetés még áprilisban - a szerk.) persze volt rendőr bőven. Vagy 300-an jöttek-mentek, négyszer igazoltattak, míg hazaértem. 120-szal mentek a dűlőutakon, a tükröm beverték, még jó, hogy csak én sérültem meg. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja, ha ezt a készültséget az itt normálisan élő embereknek a javára fordították volna, akkor csend lenne és nyugalom.
- Helyi polgárőrök?
- Nem akarom minősíteni.
- Ön szerint mi a kiút?
- Évek óta pár családot mondanak, hogy ők a ludasak, csak őrájuk kellene nézni, akkor nem lenne gond. De szerintem már abból baj van, hogy segélyekből élnek, ez az életvitelük. Mikor jön a családi pótlék megy a daj-daj, zeng a környék, aztán betörésből, lopásból élnek, csoportokba verődve. Ezek az emberek tudják, hogy a rendőrségtől nincs félnivalójuk, előbb-utóbb kiengedik őket. És hiába az önkormányzati vagy Vöröskereszt-segítség: osztják a krumplit, a vetőmagot, a ruhát. A ruhát ki se mossák, kidobják, elégetik, mert tudják, következő héten úgyis újat kapnak. Így él az itteni többség, mert mi vagyunk kisebbségben, akik normálisan akarnak élni. Itt addig nem lesz rend, meg a Puttony utcába se, amíg egy olyan hathatós szolgálatot ki nem építenek, hogy az alapvető higiéniától kezdve megtanítsák már a gyerekeket civilizált módon élni. Jelenleg ott végzik a szükséget, ahol éri őket, akár az út közepén, kisgyerekek obszcén szavakat kiabálnak az idősekre és az út menti fáknál azt tanítják a tinédzserek a kisebbeknek, hogy kell elbújni.

- Most mit fog tenni?
- Hát most feltette a nagy kérdést. Eddig zöldséget, gyümölcsöt termeltünk fóliában, szabadföldön, állatokat tartottunk. Ma már semmi értelme, csak addig marad meg, amíg be nem érik, meg nem nő, akkor elviszik. Sokan vannak mások is, akik úgy döntenek: másoknak nem termelnek. Mi, amit összegyűjtöttünk egész életünkben azt nem prédáltuk el, ezek az emberek meg elviszik. Oda jutottunk, hogy azt mondják a gyerekeim, Ugyert nem nekünk, nem értünk csinálod, hanem azoknak, akik majd ellopják.
- Bizonyára ismeri azt a jelenséget, mikor egy ember világgá kürtöli, hogy öngyilkos leszek, akkor a legkevésbé akarja ezt megtenni, ez csak egy segélykiáltás. Mert tehetetlen - mondja zokogásba fúló hangon a feleség. - Részünkről is ez egy segélykiáltás, amit a férjem mondott, hogy fegyverrel védjük meg magunkat. Ez a tehetetlenség... hová forduljunk?! Ki tud segíteni?! Mérhetetlen itt az Ugyerben a sötétség, a pusztulás, a nyomor, de azokat, akik tehetnének valamit a változásért nem igazán érdekli az egész. Nagy frázisok vannak, ez az egész a nemtörődömségről is szól. Hol van a közbiztonság, az emberi méltóság, hogy ne fosszák ki azt, aki csak normálisan akar élni?

További részletek: http://kuruc.info/r/35/117674/#ixzz2etjyq7Kc
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogy is van ez?
  2013-09-14 21:27:39, szombat
 
 
Hogy is van ez?

Kiválasztottak 311 állami vezetőt (és természetesen a hozzátartozókat), akik jogosultak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Semmelweis Egyetem között köttetett egyezség alapján a kiemelt egészségügyi ellátásra. Külön bejáratot biztosítva, egy külön erre a célra elzárt udvarból. Azt nem is merem leírni, hogy milyen megkülönböztetésben részesülnek, mert ezt csak azok tudják, aki oda bejuthatnak. Ezért nem kellett évtizedekig föld alatt dolgozni, elég, ha valaki politikus lett, s tagja a 311 fős elitnek. Mi, nyomorult betegek pedig várhatunk heteket, hónapokat egy-egy vizsgálatra, éveket a műtétekre.

Ha azt is figyelembe vesszük, hogy kik azok a milliós fizetéssel rendelkező kiválasztottak, akik kijelentik: 47 ezer forintból is meg lehet élni, akkor bizony el kell gondolkodni: valóban jófelé megy a mi hajónk?

Én személy szerint nem is kérném a kivételezett urak fizetését, csupán az egészségi állapotomat szeretném ingyen elcserélni velük, ha részükre is megszűnne a kivételezett orvosi és kórházi ellátás. Ha még azt is kimondom, hogy némelyik kivételezett személy nincs annyi idős, mint ahány évet én a föld alatt ledolgoztam, bizony nem találom az igazságot, hiába keresem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarországon ma csak az juthat szinvonalas egészségügyi el
  2013-09-14 17:41:04, szombat
 
  Magyarországon ma csak az juthat szinvonalas egészségügyi ellátáshoz, aki meg tudja fizetni!


A jövőben ez még inkább igy lesz, miközben a lakosság többségének anyagi ellehetetlenülése felgyorsul.
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS-MÉG ALAPSZINTEN IS-ELÉRHETETLEN LESZ A SZEGÉNYEK SZÁMÁRA!
Végül pedig: az SZDSZ “hatékony közreműködése" a magyar egészségügy lepusztitásában egészen kimagasló!
De mire is számitson az az ország, ahol orvosok temetkezési céget alapitanak? (Lásd Döbrögi nászura.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Riasztó: 2,3 millió magyar nem fizet rezsit!
  2013-09-14 17:07:50, szombat
 
 
Riasztó: 2,3 millió magyar nem fizet rezsit!
2013. szeptember 13., péntek 9:05 Világgazdaság



Magyarországon közel 2,3 millió fogyasztó van késedelemben egyes rezsidíjak fizetésével, díjhátralékuk megközelítette a 124 milliárd forintot - írja a Világgazdaság.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalának adatai alapján a legtöbb szerződött fogyasztó (1,236 millió) a villamos energia számlái kifizetésével csúszik, utána a földgázszámlákkal vannak késedelmek (843 ezren).

Fél éven túli hátraléka 211 ezer, míg 360 napon túli tartozása 403 ezer fogyasztónak van. Utóbbiak közül a legtöbben a földgázdíjak rendezésével csúsztak meg.

A lakosság esetében a kereskedők csak 60 napot meghaladó számlatartozás esetén kezdeményezhetik a szolgáltatás kikapcsolását. Jelenleg a kikapcsolt fogyasztók száma összesen 123 925, ebből 114 562 (92,44 százalék) a lakosság köréből kerül ki.

http://www.penzcentrum.hu/energia/riaszto_23_millio_magyar_nem_fizet_rezsit.10376 53.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért nem sül le a pofájukról a bőr?
  2013-09-14 16:39:21, szombat
 
  Miért nem sül le a pofájukról a bőr?

Doki 2013. szeptember 14., szombat 08:55

Balu barátom szokta mondani, hogy a rinocérosz talpán hártyavékony a bőr ahhoz képest, mint a magyar politikai elit nagy része az arcán visel. Olvasom a Blikket. Helyreigazítást kellett tenniük, mert azt merték leírni, hogy Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatójának a havi fizetése nem 2,5 milla, csak 2 milla. Szintén a Blikkben olvasom, hogy a Fábry Sándor 2012-ben 300 milla nettót kapart össze magának.

22.800 szorozva 12-vel. 47 ezer szorozva 12-vel. 98 ezer szorozva 12-vel. A magyar valóság itt van ám elásva. Bár Zsiga Marcell szerint ebből vígan lehet élni.

minimalber_stat1Van még ország a kulturált világban, ahol olyan a bérezési rendszer, mint nálunk? Egy az ezerhez? A minimálbér 98 ezer, a felső határ, pedig a csillagos ég. Ha megnézzük az európai országokat, azt látjuk, hogy a bérezési arány egy a négy, egy az öt.

Ha valaki keres száz forintot, a nagyon magasan keresők ötszázat. Nyugodtan nézzetek utána bármelyik európai országban. A németet tudom, mert van ott barátom. Ott nincs hivatalos minimálbér, de 1500 eurónál indul egy szakmunkás fizetése. Franciaországban 1398 euró a minimálbér. De még Spanyolországban is 748 euró. És egy magasan kvalifikált közgazdász, orvos, vagy bármilyen állami alkalmazott, legyen az akár politikus is, ennek legfeljebb az ötszörösét keresi. Magyarországon ez úgy néz ki, hogy a minimálbér 98 ezer és egy politikus keres (miközben csak kárt okoz) 1 millát minimum havonta. Ez csak 10 szeres. De nem igaz a minimum, mert ennél sokkal többet keresnek, tehát az arány jellemzően egy a 15-20-hoz.

Amíg Magyarországon nem tudják rendezni a bérek arányait, addig senki ne reménykedjen fellendülésben. Mert az országot nem a horribilis politikusi fizetések fogják gatyába rázni, hanem a jól megfizetett szakmunkások, szakemberek. Akik éppen vándorolnak elfele. Egy magyar politikus soha nem tud külföldre menni, ő kénytelen itt rabolni. Pedig biztos nem rájuk van a legnagyobb szüksége az országnak. Hülyék vannak nélkülük is.

És a válasz, hogy miért nem sül le a pofájukról a bőr? Mert ez így nekik nagyon, nagyon jó. És jó lesz a gyermekeiknek és az unokáiknak is. Ti pedig, mint Zsiga Marcell gyermekei, csak gondolkodjatok azon, hogy miért van ez így. Ha megtaláltátok a választ, írjátok meg nekem is. Ha nem találtok rá választ, akkor megérdemlitek, hogy havi 47 ezerből éljetek.

http://patacsipilvax.hu/2013/09/14/miert-nem-sul-le-pofajukrol-bor/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„A zsidóság szerepe az Árpád-házi királyok alatt
  2013-09-14 16:30:09, szombat
 
 
,,A zsidóság szerepe az Árpád-házi királyok alatt

Javaslom, hogy a Mazsihisz kérésének eleget téve minden diáknak kötelező legyen ismerni a zsidóság szerepét az Árpád-házi királyok alatt. Röviden az Aranybulla néhány pontja, és a kapcsolódó rendelkezések:
- 20. Izmaeliták és zsidók eltiltassanak attól, hogy kamaraispánok, pénzverők, sótisztek és vámszedők lehessenek.
- 28. Meg kell szüntetni az izmaelita, zsidó vendégfőúri és egyházi személyek általi pénzszerzés céljából való rabszolga-kereskedelmet.
- IX. Gergely pápa 1231 márciusában is írt az esztergomi érsekhez, az izmaeliták és a zsidók magyarországi kiváltságos helyzetéről, amelytől a hit megsemmisülhet.
- Róbert esztergomi érsek 1232 februárjában IX. Gergely pápa jóváhagyásával Magyarországot kiközösítéssel sújtotta, hogy az izmaeliták, zsidók és bogumilok hatalmát megtörje.
- Maga a beregi egyezmény az izmaeliták és zsidók ügyében intézkedik, és a sókereskedelem szabályait rögzíti le. Eltiltja az izmaeliták és zsidók kinevezését a kamara, a pénzverés, adók és vámok hivatalainak éléről. Elrendeli, hogy keresztényektől jellel kell megkülönböztetni őket. Megtiltja, hogy keresztény rabszolgákat vásároljanak, és velük keresztények házasságra lépjenek.
Szóval volt szerepük, ezt tanítani kell, nehogy elfelejtsük!"
Csikfalvy
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Óda egy állami vállalat vezetőjéhez
  2013-09-14 16:24:47, szombat
 
 
Óda egy állami vállalat vezetőjéhez
Szerző: zero
- 2013.09.13. 09:48

Állami vállalat vezetője vagyok.
Évi 80 milliárd közpénzt kapok az államtól.
Közérdekű adatot nem teszek ki az internetre.
A közérdekű adatigénylést nem teljesítem.
A közérdekű adatot nem adom ki.
A felszólítás nem érdekel.
A közérdekű adatot nem adom ki.
Ha beperelnek az adatokért, nem izgat.
A közérdekű adatot nem adom ki.
Első fokon elveszítem a pert, és?
A közérdekű adatot nem adom ki.
Másodfokon is elveszítem a pert.
A közérdekű adatot nem adom ki.
Jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy a kért adatok a nyilvánosságra tartoznak.
A közérdekű adatot nem adom ki.
Petíciót indítanak annak érdekében, hogy hajtsam végre a jogerős ítéletet.
A közérdekű adatot nem adom ki.
Feljelentenek közérdekű adatok eltitkolásának bűncselekménye miatt.
Ez két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Nos, elgondolkodok a közérdekű adat kiadásán ...
És hogy történhetett ez meg?
Mert még mindig az állami vállalat vezetője vagyok.
Évi 80 milliárd közpénzt kapok az államtól.
Óvom, őrzöm, takarékosan költöm.
A nevem Böröcz. Böröcz István.
És igen, én mindezt megtehetem.

http://m.cdn.blog.hu/va/vastagbor/image/2013/09/3l1g1.jpg

http://vastagbor.blog.hu/2013/09/13/oda_egy_allami_vallalat_vezetojehez#more55104 40
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kertész Imre: Hogyan voltam képes magyarokkal élni...
  2013-09-14 16:20:13, szombat
 
  Kertész Imre: Hogyan voltam képes magyarokkal élni...
Kertész Imre Végső kocsma című kötetének németországi megjelenésére időzítette interjúját a die Zeit.
NOL| 2013. szeptember 14.

- Már minden fontos pillanatot megéltem, és még mindig itt vagyok - mondta a 2012 novemberében a Berlinből Budapestre visszatért Kertész Imre a die Zeit című német hetilap riporterének (az eredeti interjú pontos fordítását itt olvashatja el). Hogy Iris Radisch mikor rögzítette a csütörtökön megjelent beszélgetést, azt pontosan nem tudni. Minden bizonnyal 2013 júliusa előtt, amikor Luisa Zielinski a The Paris Review című irodalmi folyóiratnak készített hosszú interjút a Nobel-díjas íróval. Kertész ugyanis nyáron azt nyilatkozta, hogy nemcsak írói pályafutását fejezi be, hanem a sajtónyilvánosságot is kerüli ezen túl.


A teljes Kertész-interjú: 'Holokauszt-bohóc voltam'

A die Zeit nyilván jó pár hónapig ,,pihentette" az író budapesti otthonában készített interjúját, hogy a kellő pillanatban vegye elő: néhány nappal azelőtt, hogy Kertész Végső kocsma (Letzte Einkehr) című kötete megjelenik németül. A könyv a 2001-2009 között írt berlini naplójegyzetekből készült és szerepel benne egy regénytöredék is.

Iris Radisch többek között azt kérdezte Kertésztől, hogyan vágyhatott magyar zsidó létére, akit 15 évesen vittek el Auschwitzba, az egykori birodalmi fővárosba. ,,Hogyan tudtam együtt élni a németekkel?" - kérdez vissza az író. ,,Még megdöbbentőbb, hogy korábban hogyan voltam képes magyarokkal élni. Magyarországon éltem a náci időkben, itt viseltem a sárga csillagot, itt voltam gettóban, itt fogott el a magyar csendőrség."

Holokauszt-túlélő közszereplő énjéről a későbbiekben meglehetősen önironikusan szól az író. Az újságíró a Végső ocsma című műből idézi a ,,holokauszt bohóca" kifejezést, amit magáról írt a szerző, és hozzáteszi, hogy Németországban egyfajta holokauszt-biznisz alakult ki. Ebben Kertész is aktívan részt vett, mondja Radisch: ünnepelt kortanúként, aki sokat szerepelt, gyakran tartott beszédeket ünnepségeken. Kertész azonban még a 2002-ben kapott Nobel-díjat is kortanúságának tudja be. ,,Csakis azért adtak nekem irodalmi Nobel-díjat, hogy ezt a fajta szemtanú-irodalmat díjazhassák."

,,Megfosztotta a saját történetétől ez az iparosított emlékezéskultúra?" - kérdezi végül Iris Radisch.

,,Megelégszem azzal, ha egy pár ember megértette a történetemet" - válaszolja Kertész Imre és bevallja: mindent elért, amit el kart érni. Nem fog többet írni, legfeljebb régi naplójegyzeteit rendezgeti, azt viszont örömmel. Ugyan ha ereje lenne hozzá, volna még egy dolog, ami érdekelné. Ha újrakezdhetné, ezzel foglalkozna. A szeretettel.

http://nol.hu/kult/kertesz_imre__hogyan_voltam_kepes_magyarokkal_elni
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 621 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3125
  • e Hét: 8857
  • e Hónap: 19968
  • e Év: 173464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.