Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A szavak olyanok mint a nyilak...
  2013-09-02 23:35:04, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kósa Lajos tanévnyitója: "A jó gyerekek, ha ütik őket, jól t
  2013-09-02 23:09:01, hétfő
 
  Szokatlanul őszinte beszédet tartott Kósa Lajos debreceni polgármester hétfőn a Tóth Árpád Gimnázium tanévnyitóján - írta a Nol hétfőn.

Meglepő dolgokat mondott Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a hétfői tanévnyitón. Az őt hallgató pedagógus és az iskola vezetése is megdöbbenhetett, mikor Kósa azt mondta: az iskola vezetése két éve nem mer neki ellent mondani, mert azt nem szokás. Azt is hozzátette, hogy amit ezután az oktatásban mondanak, "az parancs". Aki a rendszerben nem jól teljesít, ahelyett mást kell keresni" - fogalmazott.

"Nagyon-nagyon sok tanulmány, kutatási eredmény szól arról, hogy fantasztikusan fontos egy ország számára, hogy a legtehetségesebbekkel hogyan bánik, hogyan gondozza őket, ezért az egész átalakítást tulajdonképpen az motiválta, hogy próbáljuk meg megváltoztatni az oktatási rendszerünket, és erőnek erejével elérni, hogy a legrosszabb tíz százalék a legjobbak között legyen, meg a legjobb tíz százalék is a legjobb tíz százalék között legyen" - mondta Kósa a tehetséggondozásra kitérve. "... jön a tanfelügyeleti ellenőrzés, jön a fenntartói ellenőrzés, és megköveteli a kollegáktól, hogy jó teljesítményt kell leaadni" - tette hozzá.

"Muszáj ezt csinálni, mert a tanárokon, a minőségellenőrzésen, a minőségbiztosításon, a követelményeken múlik az, hogy egyébként a gyerekek hogyan fognak teljesíteni, mert amúgy a jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek, de e legtehetségesebb gyerek is, ha nem fogják a kezét, akkor elkallódik, elvész" - folytatta.

A debreceni polgármester tanényitó beszédének további részleteit a Nol.hu-n olvashatja el, ahol teljes egészében közzétették a beszédet.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Alsó tagozatosok megtakarításait gyűjtenék be a takarékok
  2013-09-02 13:56:28, hétfő
 
  Már az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként kapott pénzéből. Csakhogy ennek a korosztálynak jóval kevesebb banki megoldás kínálkozik a pénzgyűjtésre, megtakarításra, mint a 14 év felettieknek, derült ki a TakarékPont kutatásából. A fiatalokra jellemző megtakarítási hajlandóság erősítésére ezért a hálózat szeptembertől - korszerű formában - TakarékMatrica néven feléleszti az egykori takarékbélyeget.

A 6-14 évesek megtakarítási hajlandóságát igazolta a TakarékPont hálózat legutóbbi kutatása, valamint Marián Béla szociológus elemzése is. Eszerint a vizsgált korosztály már havi 1-2 ezer forintot is félre tud tenni a szülők, nagyszülők támogatása révén. A megtakarítási hajlamot minél korábban érdemes erősíteni, hogy időtálló értékké váljon. A felmérések szerint azonban a szülők többsége maga is segítségre szorul abban, hogy hatékonyan támogathassa gyermekei pénzügyi szocializációját. ,,A tét nem kicsi, azok a fiatalok, akik kapnak ilyen támogatást a családban később is jobban kontroll alatt tartják kiadásaikat és a pénzköltéssel szemben a megtakarítást preferálják"- hangsúlyozta Marián Béla szociológus.

,,A zsebpénzt a szülők többsége arra használná, hogy megtanítsa gyermekét a pénz helyes és tudatos használatára, amely általában a minél hosszabb ideig tartó gyűjtögetést jelenti" - emelte ki a TakarékPont hálózat felmérése alapján Brezina Szabolcs, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Hittan, erkölcstan, iskola délután 4-ig - elkezdődött a megl
  2013-09-02 09:02:23, hétfő
 
  Az ellenállás be nem engedéséről és szabotázsról beszélt az oktatási kormányzat az idei tanévkezdéssel kapcsolatban. A tanárok régóta emlegetik, káosz lesz, ami a tankönyvrendeléssel már bebizonyosodott, a szülők és a diákok viszont csak most ismerkednek meg az iskolákba kezdődő új időszámítással. Kezdje a hvg.hu-val a tanévet!

Ha tanárként már látja, mit jelent a káosz az iskolákban, ha szülőként még csak most ismerkedik a hoffmanni rendszerrel, ha diákként még csak most ismerkedik az oktatási reform gyakorlati oldalával, írja meg nekünk tapasztalatát az ugyelet@hvg.hu címre.
idő 2013. szeptember 02., hétfő | 08:47

Akik már bedobták a törülközőt
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kinevezésük óta eltelt néhány hónap után négy tankerület-vezető adta vissza mandátumát. Úgy értesültünk, mindegyikük visszakerültek korábbi munkahelyükre és pozíciójukba, utódaikat még keresik. Egyikőjük annyit elárult a hvg.hu-nak, hogy jobban szerette korábbi munkakörét, vissza akar térni az oktatói munkához.
idő 2013. szeptember 02., hétfő | 08:36

Úgy ment be tanítani, hogy még órarendje sincs
Egy, részben sérült gyerekekkel foglalkozó iskolában dolgozó olvasónk beszámolója szerint jelenleg még nem világos sem az, hogy az ott tanító gyógypedagógusoknak hány órát kell dolgozniuk egy héten, sem pedig az, hogy a munkatársak szeptembertől mennyit fognak keresni - ez utóbbi kérdésben csak október elején lesznek okosabbak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a köznevelési törvény nem kezeli önálló kategóriaként a gyógypedagógusokat, így arról sem tesz említést, hogy a tanítókhoz hasonlóan nekik is 26 lesz-e mostantól a kötelező heti óraszámuk, vagy továbbra is 21. Mostantól a pedagógusoknak a heti 40 órás munkaidejükből kötelezően 32 órát kell az iskolában tölteniük, ám ez a változást nem ad választ arra a kérdésre, hogy a sérült gyerekekkel foglalkozó munkatársak esetében milyen kötelező óraszámmal számolhat az intézmény, amikor a gyerekek órarendjét összeállítja.

Az új tanévtől a 32 órás, az iskolában eltöltött heti munkaidőn belül a pedagógusok bármikor beoszthatók helyettesítésre anélkül, hogy ezzel túlórapénzhez jutnának - ebből adódik, hogy nettó fizetésük az életpályamodell részleges bevezetése ellenére csökkenhet a hó végén.

Ami biztos: megszűnt az a lehetőség, hogy egy-egy pedagógus másfél állást vállaljon, mivel egy munkáltatónál maximum egy állást lehet vállalni, és minden intézmény dolgozóinak a Klik a munkáltatója. A továbbiakban nem lesz olyan, hogy egy-egy szakember az adott intézményben elvégzett munkája mellett utazótanárként is dolgozzon.

Gyakoroljuk együtt: intézményvezető bácsi
Az új időszámítás azt is jelenti, hogy mostantól nincs iskolaigazgató, hiszen nem kell már igazgatnia. Az új megnevezése: intézményvezető bácsi.

Ki fizeti a számlát?
Egy iskolaigazgató azt írta nekünk, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a január elsejei államosítás óta sem íratta át a közüzemi számlákat, amit kifizetni nem is tud az iskola, mivel nincs saját számlája. Az igazgató azt az utasítást kapta, ha a szolgáltató már a szolgáltatás kikapcsolásával fenyegetőző felszólítást küldi, akkor továbbítsa vihargyorsan, és azonnal kifizetnek.

Sávlezárás iskolakezdéskor
Rendhagyó módon indul a tanév abból a szempontból is, hogy épp az iskolakezdésre időzítették a gázvezetékcserét Budapest legnagyobb útján. Emiatt a Róbert Károly körúton mindkét irányban kétszer két sávot lezártak két helyen is. Emiatt csak lépésben lehet haladni.

Kisokos a tanévkezdéshez
Nemcsak az új tantárgyakhoz tartozó új tankönyvek - már ha lesznek - okoznak majd meglepetést tanulóknak és szüleiknek, hanem át kell szervezniük a család teljes napirendjét is, sírhatnak nyugdíjba kényszerített tanárok után, meg kell szokniuk, hogy a folyosókon rendőr sétálgat, az igazgató pedig már nem igazgató, hanem intézményvezető (ha egyáltalán van). Összegyűjtöttük, mivel köszönt be a 2013-14-es oktatási évad.

idő 2013. szeptember 02., hétfő | 08:00
Becsöngettek
A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint a tanévet megkezdő 1 364 400 diák többsége, 773 800 tanuló általános iskolában, míg 216 200 gimnáziumban, 244 200 szakközépiskolában, 130 200 pedig szakiskolában folytatja tanulmányait az előzetes becslések szerint. Az általános iskolákban 120 ezer, a gimnáziumokban 41 600, a szakközépiskolákban 39 ezer, a szakiskolákban 38 700 az első évfolyamra beiratkozottak száma.

idő 2013. szeptember 02., hétfő | 07:56
Az ellenállásnak nincs helye
Ugyan többször megnyitották már az idei tanévet, Hoffmann Rózsa és Balog Zoltán vasárnap újra megtette azt. (Hétfő 10 órakor Orbán Viktor is így tesz majd). Az emberierőforrás-miniszter arra kérte a politika szereplőit, hogy "ne rongálják a bizalmat a köznevelésben", a pedagógusokat pedig arra kérte, hogy "ne engedjék beszivárogni az iskolákba az ellenállást".
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 597
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 6706
  • e Év: 74471
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.