Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Tovább züllesztve
  2013-09-02 20:01:25, hétfő
 
  Tovább züllesztve


Azt hiszem, az nem nagyon lehet viták kérdése, hogy egy ország, egy társadalom életszínvonalát, vagy mondjuk úgy minőségét, a benne lakók közérzetét, nem kizárólag csak az anyagi jólét határozza meg. A megfelelő fizetés, az anyagi biztonság természetesen fontos dolog, de azért van még egy sor olyan tényező, ami jelentősen befolyásolja azt, hogy egy adott országban mennyire jó élni.

Ilyen tényező például az emberek államba, az állam intézményeibe, a közbiztonságba, az igazságszolgáltatásba vetett hite. Hisz lehet egy ország egy adott pillanatban kevésbé gazdag, lehetnek egy országban nehezebbek a hétköznapok, mégis ha az ott lakók többsége úgy érzi, hogy az általa befizetett adókból fenntartott államapparátus jól működik, ha az ott élők többsége úgy érzi, hogy ha már pénz nincs, de legalább az igazság, az igazságosság megvan, akkor a gazdasági nehézségek is könnyebben túlélhetők, akkor a bizalom és a remény is megmarad, hogy a dolgok belátható határidőn belül majd jobbra fordulnak.

Ha manapság végignézünk Magyarországon, akkor sajnos azt látjuk, hogy a társadalom jelentős részénél nemcsak az anyagi biztonság nincs meg, de már az államba, az igazságba, az igazságszolgáltatásba vetett hit is csak alig pislákol. De mitől is lenne ez másképp, amikor ezt a hitet évtizedek óta kormányoktól függetlenül tendenciózusan rombolják. Elég csak visszatekintenünk az elmúlt évtizedekre, elég csak végiggondolnunk az elmúlt néhány év történéseit és mindenki tudná sorolni azokat a bűntetteket és bírósági ítéleteket, amelyek folyamatosan pusztították, amelyek folyamatosan züllesztették a társadalmi morált. És hogy a trend mennyire egyirányú, azt jól mutatja az a döntés is, amit a múlt héten hozott meg a Pécsi Ítélőtábla Bándy Kata gyilkosának, Péntek Lászlónak az ügyében.

A másodfokú bíróság Makai Lajos tanácsvezető bíró vezényletével enyhített Péntek elsőfokú, tényleges életfogytiglant jelentő büntetésén. A bíró az ítélet indoklásában kifejtette, hogy a bíróság álláspontja szerint ,,a vádlott nem tudott róla, legalábbis nem bizonyíthatóan, hogy be kellett volna vonulnia a börtönbe a gyilkosság elkövetését megelőzősen, másrészt nem teljesen bizonyítható a gyilkosság egyenes szándéka. Vagyis P. László nem azért ment feltétlenül a sértett után, hogy megölje." De a bíróság elfogadta Péntek ügyvédjének, Tuza Péternek azt az érvelését is, miszerint ,,P. László nem követte el kifosztás bűncselekményét, hanem csak lopás történt, mivel nem a gyilkosság után vette el Bándy Kata értékeit, hanem később."

A most 26 éves Péntek László korábban tizenegyszer volt büntetve. Múlt év július 8-án hajnalban megerőszakolta, és közben, hogy ellenállását megtörje, brutális kegyetlenséggel megfojtotta Bándy Katát, a fiatal pécsi rendőrségi pszichológus lányt, aki egy születésnapi összejövetelről tartott hazafelé.

A jogerős bírósági ítéletnek megfelelően, Pénteknek ezért a tettéért nem kell örök életében a börtönben rohadnia. 40 év után feltételesen szabadon bocsátható lesz.

Ez lenne a magyar igazságszolgáltatás.

Vajon milyen jogrendszer az, ahol az elfogadható érvelés, hogyha valaki meggyilkol valakit és nem akkor, hanem csak fél óra múlva, amikor visszamegy elrejteni a holttestet, akkor veszi el az értékeit, akkor az már nem rablógyilkosság, hanem lopás? Milyen jogrendszer az, ahol azt meri mondani indoklásként egy bíró, hogy ,,nem teljesen bizonyítható a gyilkosság egyenes szándéka" akkor, amikor megfojtanak és megerőszakolnak egy védtelen lányt?

És mi jöhet még?

Legközelebb majd egy hasonló esetben az lesz az enyhítő körülmény, hogy a gyilkos különös kegyetlenséggel követte el a tettét, ergo mélyen érző ember, így megérdemeli a kisebb büntetést?

(radicalpuzzle.blogspot.com)


http://kitartas.mozgalom.org/2013/09/02/tovabb-zullesztve
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszólalt !!!!!!!!! nagy hiba !!!!
  2013-09-02 19:53:17, hétfő
 
  Megérkezett Washingtonból a magyar külügyminiszter közleménye

09/02/2013

A magyar külügyminiszter szerint (Ghuraba al-Shamra valószínűleg azt hiszi, hogy mosópor márka - Szerk) több jel mutat arra, hogy ezt a gyalázatos tettet az "Aszad-rezsimhez" köthető elemek követték el. Az elkövetőknek vállalniuk kell embertelen cselekedetükért a következményeket - írta Martonyi János.

Magyarország a leghatározottabban elítéli az augusztus 21-i, csaknem másfélezer halálos áldozatot követelő szíriai vegyifegyver-támadást. (A ma 24 ember lefejezését Lásd : Al-Nusra fegyveresek öltek meg 24 civilt Ras al-Ain közelében nem siet majd elítélni határozottan Martonyi úr. - Szerk) polgári lakosság ellen is irányuló bűntett minden erkölcsi szabályt és nemzetközi normát sárba tiport. (Több tucat terrorszervezet egy országba irányítása, és felfegyverzése, támogatása nem sért minden erkölcsi szabály, és nemzetközi normát ? - Szerk) Különösen megrázó, hogy az áldozatok közül minden harmadik gyermek volt - írta hétfő este közleményben Martonyi János külügyminiszter.

A magyar kormány továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a válságot, (a magyar kormány azt hiszi az Al-Tawhidról, hogy egy ostya szelet - Szerk) különös tekintettel a keresztény közösségek helyzetére; a további lépésekről pedig folyamatosan konzultál európai és atlanti szövetségeseivel - zárta közleményét a magyar külügyminiszter.


http://kozelkeletjelene.weebly.com/10/post/2013/09/megrkezett-washingtonbl-a-magy ar-klgyminiszter-kzlemnye.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Na kivel vacsorázott kedélyesen John Kerry 2009-ben?
  2013-09-02 19:35:43, hétfő
 
  Na kivel vacsorázott kedélyesen John Kerry 2009-ben?


horváthbence

külföld
ma 17:35


Persze hogy Bassár el-Aszad szír diktátorral és feleségével. Mondjuk az egészben nincs semmi meglepő, mindig így ment ez a diplomácia világában, de az biztos, hogy Kerry számára nem kerültek elő jókor a képek. Az amerikai külügyminiszter épp most hasonlította Hitlerhez és Szaddám Huszeinhez a szír elnököt, és éppen minden követ megmozgat, hogy minél több ország csatlakozzon a tervezett katonai beavatkozáshoz. A képek Damaszkuszban készülhettek, és a Daily Mail-en lehet őket megnézni.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2408805/The-image-John-Kerry-WONT-want-U- S-Secretary-State-pictured-dining-Assad-wife-Damascus-restaurant-war-broke-Syria. html



http://most.444.hu/2013/09/02/na-kivel-vacsorazott-kedelyesen-john-kerry-2009-ben /
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lavrov: Moszkva és Peking fellépnek az ultimátumok és szank
  2013-09-02 19:00:12, hétfő
 
 
Lavrov: Moszkva és Peking fellépnek az ultimátumok és szankciók ellen
Címkék: Oroszország, Kína, Hírek, Politika


2.09.2013, 13:01

Oroszország és Kína egyetértenek abban, hogy a szíriai konfliktushelyzetet tárgyalások útján kell rendezni - jelentette be az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.
,,Szerintünk csak egyféleképpen lehet megoldani minden problémás kérdést, beleértve a szíriai válságot, az iráni atomprogram és a Koreai-félsziget atomprogramjának a problémáját - tárgyalással" - mondta Lavrov.

A miniszter szerint, Oroszország és Kína ,,ellenzik, hogy a nemzetközi közösség visszatérjen az ultimátumok nyelvéhez", és kiállnak amellett, hogy a vitás kérdéseket az ENSZ alapokmányában meghatározott módon kell eldönteni.


http://hungarian.ruvr.ru/2013_09_02/Lavrov-Moszkva-es-Peking-fellepnek-az-ultimat umok-es-szankciok-ellen/?fb_action_ids=627482313958504&fb_action_types=og.rec ommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22627482313958504%2 2%3A151217218419435}&action_type_map={%22627482313958504%22%3A%22og.recommend s%22}&action_ref_map=[]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vajon szót kaphatna ez a szimpatikus úriember a Tom Lantos-k
  2013-09-02 18:07:09, hétfő
 
  2013-09-02. 17:53
Vajon szót kaphatna ez a szimpatikus úriember a Tom Lantos-konferencián?

A Tom Lantos Intézet "a kisebbségek társadalmi kirekesztése ellen küzd", jelentette ki annak igazgatója az Országházba tervezett, nemzetközi konferenciájuk kapcsán. Vajon az Izraelben élő palesztin kisebbség ügyében is felszólalhatna e rendezvényen az alábbi képen látható, jó megjelenésű úriember?

http://kuruc.info/j/480/hir/adolf_hitler_for-Palestine.jpg

Zoom
(Kuruc.info)

További részletek: http://kuruc.info/r/22/117097/#ixzz2dkfb5iV4
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Híradó, amitől retteg a Fidesz
  2013-09-02 18:04:06, hétfő
 
 
Híradó, amitől retteg a Fidesz
2013.09.02. 10:24 - szabóZ

Hát ettől rettegett a Fidesz teljes vezérkara, a Nemzetgazdasági Minisztérium több emelete és persze a Magyar Nemzet szerkesztősége. Ez az imperialista baloldal titkos fegyvere, ami agyhalott, szoci szavazót csinál mindenkiből, aki csak odakapcsol. Ha az unió összehangolt támadása, és a külföldi tulajdonú bankok profitéhsége nem lenne elég, hát most itt van a Story Tv híradója.

A teljes jobboldalt rettegésben tartó rémmese szerint ugyanis a baloldali médiatúlsúly kubai szivarok füstjébe burkolózva ármánykodott a nemzeti kormány ellen egy budai luxusétteremben. A horrorfilmbe illő jelenet szerint a találkozón valaki azt súgta, hogy “csinálhatnánk egy híradót a Bárdos Andrással", mire az egyik bőrfotel mélyéből emelték a tétet, hogy ha már, hát “Baló György is szerepelhetne benne". Kék füst gomolyog a levegőben, kristálypoharak csilingelnek gonoszul, valaki nagyot kortyol a viszkijébe, amikor Szabó György, a Sanoma vezetője végre megtöri a csendet: “És az egészet leadhatnák a Story4-en, közvetlenül a Poirot előtt". A médiamogulok rázkódnak a nevetéstől.

Több héten át ezt a baloldali összeesküvést próbálta leleplezni a Heti Válasz, a Magyar Nemzet és a Híradó, bevallom, én kicsit féltem is, hogy elég lesz tíz perc az új műsorból, és máris visszasírom azt az elmúlt nyolc évet, munkásőrdalokat éneklek álmomban, és egyébként is megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek majd Gyurcsány Ferenc iránt.

Hát innen üzenném Kocsis Máténak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának, hogy nyugodtan nézzen bele a Hír24-be, én jól vagyok, még mindig röhögök Gyurcsányon, kínosan érzem magam, ha Mesterházy magyaráz, és egyéb tüneteim sincsenek. Ez csak egy híradó. Olyan, amilyennek minden híradónak lennie kéne.

Nálunk ugyanis már jó ideje csak kétféle hírműsort adnak a tévében. Az egyik egy olyan világról szól, amiben kétfejű borjúk születnek tömegbalesetek közvetlen közelében, és vezető hír lehet bármi, amiben maszkos kommandósok szerepelhetnek vágóképként. A másikban Hoffmann Rózsa beszél a köznevelés fontosságáról, rendszeres időközönként átadnak egy újabb stadiont, és a bejátszások közt random számokat sorolnak, amik mind arra utalnak, hogy milyen jól is élünk.

A kereskedelmi tévék híradói ráadásul gyakran másfél napos híreket csomagolnak újra, minden este megnézhetjük, hogy miről is olvastunk aznap munka helyett a neten. Már ha valaki amúgy kattint arra, hogy hogy “Két autó koccant az M7-es bevezető szakaszán. Megdöbbentő képekkel!"

Az Egyesült Államokban a hírek darálása helyett éppen ezért már jó ideje inkább megpróbálják esténként elmagyarázni, hogy miről is szólt az a sok cikk, amit olyan lelkesen lájkoltak és share-eltek az ismerőseink a Facebookon. Hogy mik a nap legfontosabb témái.

Na ugyanezt próbálja lemásolni a Hír24 is, vagyis olyan hírműsort csinálnak, amilyet Magyarországon még nem sokan próbáltak. Az RTL 2 Híradója hasonlít rá a legjobban, de az olyan későn van, hogy csak azok nézik, akik eltévedtek a teleshop, a pornó, meg jósműsor közt kapcsolgatva. A Hír24 olyan, mintha A Fókuszt néznénk, csak Schobert Norbi nyaralása és Ördög Nóri herpesze a helyett a szíriai helyzetről, meg az új köznevelési törvényről van szó a riportokban. Az HBO Newsroom című sorozatát játsszák el, csak nem látjuk a nagy veszekedéseket, meg ahogy rohannak az anyaggal az adás kezdete előtt tizenöt másodperccel.

A baj csak az, hogy ebből a koncepcióból egyelőre nem sok látszódott az első adásban. Azt hagyjuk, hogy most is kiderült, hogy a magyar híradók dizájnerei betegesen vonzódnak a mozgalmasan tekeredő digitális szalagokért, meg a fontoskodva pergő másodpercekért, és minden mindig földgömbbé áll össze a főcímben. Ahogy az is elhanyagolható a végeredmény szempontjából, hogy a Hír24 látványa egy raklapnyi kék és piros animált frizbire épül, Bárdos Andrást pedig beültették a Planetárium egyik megviselt plakátja elé.

A baj az, hogy egyelőre a szerkesztők nem találják az arányokat: a riportok nem járnak körbe alaposan egy-egy témát, a legtöbb anyagból nem derült ki több, mint amennyit egy rövid hírből is megtudhatunk. Csak sok a vágókép, a riporter ráérősen sétálva mondja a felkonfot, és néhány adatot kiírnak a képernyőre, hogy érezzük, az adatok makacs dolgok. Az egységes budapesti taxis tarifáról szóló riportból például csak az nem derült ki, hogy ez mégis miért jó a taxisoknak, hogy miért lehet rossz az utasoknak, és egyébként is hogyan alakulhat át a piac. Ellenben megtudtuk, hogy fapadossal olcsóbb eljutni Ferihegyről Varsóba, mint a városból a reptérre. Pedig ezt hetekkel ezelőtt megírták már a napilapok is.

Ugyanígy nem kerültünk közelebb a szír helyzet megértéséhez sem, pedig a szerkesztők találtak még egy magyarul jól beszélő szír ellenzékit is, aki ezentúl beszámol majd arról, hogy mégis milyen az élet egy polgárháborúban. Csak azt nem tudtuk meg, hogy miért is akar támadni Amerika, és mi lesz ha odacsapnak. Egyedül az István, a királyról szóló riport mutatta be a történet összes fontos szereplőjét a teli szájjal buzizó nácitól a rockopera szerzőjéig. Ráadásul a Hír24-nek nyilatkozott Szörényi Levente is, akit péntek este óta keres a fél magyar média, hogy akkor mégis miért felejtett el meghajolni az előadás után a színpadon.

Persze nincs könnyű dolga a Hír24 stábjának, hiszen amíg Amerikában kifejezetten értelmiségi műfaj a hírháttér műsor, addig Magyarországon az értelmiség már rég elszokott attól, hogy a tévében keresse a híreket. És amúgy is nehéz elemző hírműsort csinálni egy olyan csatornán, ami még mindig arról híres, hogy itt ismétlik a Dallast.

A Hír24 viszont még csak az első adásnál tart, még van idejük, hogy megtalálják klasszikus híranyagok és az elemző riportok egyensúlyát. Főleg, hogy Baló György még fel sem tűnt a színen.

http://comment.blog.hu/2013/09/02/hirado_amitol_retteg_a_fidesz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emberkísérlet Hoffmann-módra
  2013-09-02 17:49:39, hétfő
 
  Emberkísérlet Hoffmann-módra

Vélemény
|
2013.09.02. 11:48

Az államtitkár fegyvertelenül küldte frontvonalba a szülők ellen a pedagógusokat, akik semmiről nem tehetnek - véli az AlMa.

Ha korábban nem is, hétfő reggel a napnál világosabbá vált, hogy komoly társadalmi igényeket elégítene ki Hoffmann Rózsa eltávolítása a magyar oktatásügy éléről - írja az Alternatív Magyarországért (AlMa). A mozgalom szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében döbbenetesnek nevezi a köznevelési államtitkár kettős beszédét a ,,kötelező délutáni foglalkozás" ügyében, amely már nem is annyira kötelező, bár még mindig annak hívják. Az AlMa oktatási kabinetje - a tanévnyitókról kapott visszajelzések alapján - tudatta: köszönőviszonyban sincs a valósággal az államtitkárságnak - a kormány honlapján olvasható - állásfoglalása, amely szerint "társadalmi igényeket elégít ki a kötelező délutáni foglalkozás bevezetése".

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Valójában az igazgatók, tanárok csak kapkodják a fejüket, ők ugyanis még néhány napja is úgy tudták, kötelező az, amit annak hívnak. Őket ennek szellemében tájékoztatták, ők ennek szellemében próbáltak órarendet, tantárgyfelosztást készíteni, gazdálkodni az emberekkel. Az AlMa furcsállja, hogy közben éppen nekik valahogy elfelejtettek szólni, hogy odafent valami változott: a ,,kötelező" - a magyar nyelv szabályait felrúgva - már nem is annyira kötelező, hanem inkább választható, hiszen bárki kaphat mentességet, aki kér. Az AlMa sem ezt, sem azt nem érti, mi változott időközben, de él a gyanúperrel, hogy ,,néhány politikusnak közben eszébe jutott, hogy szülő", éspedig jól szituált.

Az AlMa szerint lehetnek olyan települések, iskolák, ahol valóban életképes lehet az ötlet, amely azonban általános elvárásként fogalmazódott meg korábban. A totálisan megregulázott pedagógusok - mi mást tehettek volna - próbáltak is alkalmazkodni az új helyzethez, amely élesen szembemegy azzal a régi alapelvvel, hogy a gyermek a legfontosabb, amelyre egyébként hivatkozott Balog miniszter a templomi tanévnyitón. Valójában a politika semmibe vett gyereket, szülőt, tanárt, mindegyiküktől elvette az érdemi beleszólás jogát a nevelésbe. Maradt a mentesség kérése.

Az AlMa emlékeztet rá, hogy a jelenlegi faramuci helyzet még csak nem is hasonlít a máshol színvonalasan, valóban gyerekbarát módon működő egész napos iskolarendszerre, ahol nincs házi feladat, helyben biztosítják a különórákat, amelyekre a magyar gyerekeket iskolaidő után viszik el, ha tehetik. És elviszik a jövőben is - emlékeztet az AlMa, amely szerint a vagyonosabb szülők (még a nemzeti érzelműek is) így - noha szinte valamennyi egyéb jogukat megvonta a törvény - gyakorlatilag olyan jogot kaptak, amire nem is vágytak. "Miattuk bármikor ki lehet rúgni egy tanárt, aki alól most hirtelen elfogyhatnak a gyermekek, hiszen a tehetségek gondozására szánt órákat sem az igazgatók szabják meg, hanem az a felsőbb hatalom, amelyet korábban hiába figyelmeztettek éppen ők arra, hogy ez a modell egyelőre működésképtelen." A 8 óra munka nem az iskolákban lehetne kötelező elvárás, hanem elsősorban azoknál, akik az ehhez hasonló szabályokat megalkotják - írja az AlMa, amely éppen ezért elsősorban a politikusoknak tenné kötelezővé az erkölcstant.

Forrás: FN24


http://fn.hir24.hu/velemeny/2013/09/02/emberkiserlet-hoffmann-modra/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A strandbelépők mellé ingyen laptopokat is kapnak Miskolcon
  2013-09-02 17:48:50, hétfő
 
  2013-09-02. 14:35
A strandbelépők mellé ingyen laptopokat is kapnak Miskolcon a Fidesz kedvencei

A választások közeledtével 20 ezer laptopot készül kiosztani a Fidesz Miskolcon, hivatkozva arra, hogy fejlesszék a lakosság "digitális írástudását". A kormánypárt szerint ez példátlan siker, ami egyben kitörési lehetőség is Miskolcnak. A Jobbik szerint azonban pótcselekvés, mellyel a munkahelyek hiányáról akarják elterelni a figyelmet. Az akció ezúttal 4 milliárd (!) forintba kerül az adófizetőknek.

Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő szerint a ,,kitöréshez" Miskolcnak nem 20 ezer laptopra, hanem 20 ezer munkahelyre van szüksége. Mint mondta, szerencsésebb sorsú nagyvárosokban a városvezetők munkahelyeket teremtenek, jövedelemhez juttatják a lakosságot, akik így megvásárolhatják a laptopokat. Miskolcon fizetés híján ma valóban csak a ,,Fidesz kegyéből" juthat a többség számítógéphez, ez pedig nem példátlan siker, hanem példátlan kudarc - tette hozzá a politikus, aki szerint a Fidesz valódi célja 20 ezer szavazat megvásárlása.
A politikus kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy jó helyre fognak e kerülni az eszközök. Mint mondta, azok után, hogy korábban mind a Fidesz, mind az MSZP megszavazta a Miskolcra tervezett cigányközpontot, a lakosság joggal bizalmatlan a két párt szándékaival kapcsolatban. Hangsúlyozta azt is, a legutóbbi közgyűlésen a Fidesz leszavazta azt a javaslatukat, hogy a számítógépek célcsoportjainak kijelölésében a Jobbik képviselői is részt vehessenek.
,,A Fidesz szerint ez szakemberek feladata. Mint tudjuk, a trafikokat is szakemberek osztották szét, így kerültek fideszes rokonokhoz" - érvelt Jakab. Hangsúlyozta, a Fidesz a négy fal között fogja eldönteni, kik kapják a laptopokat, annyit azonban már most is lehet tudni, hogy a Digitális Otthon Program három célcsoportra fókuszál: a diákokra, az időskorúakra és a cigányokra.
(Kuruc.info)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/117122/#ixzz2dkcLCykV
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kertek és házak
  2013-09-02 17:07:25, hétfő
 
 



Kertek és házak

Sokan palotákban élnek, sőt vannak olyanok is, akiknek minden nagyobb városban van egy, vagy több házuk . Régebben a bérházak tulajdonosai ugyanabban a házban éltek, amit bérbe adtak . Amikor a Nagy Testvér elhatározta, hogy lerombolja mások palotáit, az akkor sem vonatkozott az övéire, hanem a régi, betokosodott keresztények legjavának az otthonait próbálta leromboltatni azokkal, akiknek keserves sorsát ő maga okozta .

A parasztokkal nem volt ilyen egyszerű a dolga, mert legtöbben vályogból épített, s kitapasztott házakban éltek, mint őseik sokezer éve már . A kisebb-nagyobb folyók árterületeit szabadon hagyták, ami jó legelőnek bizonyult, de konyhakerti növények is szépen teremtek benne . Nagyszüleim zagyvaparti házát soha sem öntötte el az ár, mert a küszöbig sem ért fel a víz, amikor elfolyt másfelé . Laposan kúszott be az utca végéről, a közepén kialakított kis árkon keresztül, majd ellepte a gyalogátkelőnek használt apró hidakat, majd szép lassan, méltóságteljesen haladt egyre beljebb a városka szíve felé .

Ilyenkor előkerült a dagasztó teknők, melyekben kis gyerekek csónakáztak kedvükre a folyammá vált utcán, a ritkán látott, kiáradt vízben . Szülők, nagyszülők ilyenkor rajtuk tartották a szemüket, meg aztán a víz szintjére is oda kellett figyelni, nehogy mégis megviccelje az embert . Eezekben a fából kivájt teknőkben keverték ki a hurka és a kolbászba való húsokat télen, amikor nem sokkal Karácsony előtt disznót vágtak . Abban az időben megvolt mindennek a helye az épület fehérre meszelt oldalán . Ha gereblye kellett, ott volt felakasztva kettő a kaszával együtt . A nagyfogú fagereblye és a modernebb vasfogú . Régebben lovaskocsi állt a színben, a pajta mellett, ahol egy ló ropogtatta békésen a zabot .

Mellette állt szorosan a birkák karámja, a tyúkól és végül a trágyadombtól innen a disznóól, amellyel szemben helyezkedett a fából készült illemhely, ami igen csak huzatos volt télvíz idején . Tata időnként kibontotta a hátulját, és eltalicskázta tartalmát a trágyadomb felé . Nem volt bizony illatos arra az élet, de tavasszal életet jelentett a fák alatt, vagy kukoricaföldön, s egyéb veteményekre szórva . Hozzájárult az életünk örök ritmusához, amikor az enyészet új életet terem a kicsírázott magban .

Az utcában szinte mindegyik ház egyforma volt még ekkor . Tavasszal kitapasztották, lemeszelték azokat szorgalmas asszonyok . Emlékszem, nagyanyám rendszeresen gyüjtötte a lócitromot az erre szakosított formátlan vödörbe, amit sárral kevert ki, majd betömte vele a fagy okozta réseket a falon . Az öreg ház fagerendái ma is hűen szolgálják a helyére épített kőház melletti kamra menyezetét . Voltak takarosabb gazdák, jómodú parasztok, de mindannyian azonos életet éltek, segítették egymást, amennyire csak lehetett .

A házakat kalákában építette a család, ilyenkor megjelentek a barátok is mind . Egy két pohár szívmelengető pálinka után vígabban ment a munka . A férfiak terveztek, faragtak, ástak, kapartak, miközben az asszonyok eleségről gondoskodtak számukra . Így telt az élet vidéken, az összegyüjtött építőanyag hamar formát nyert a szorgalmas és erős férfikezek nyomán . Még cigányokat is kértek vályogvetésre, akik jól értették dolgukat, becsülettel végezték azt, amit reájuk bíztak . Időnként köszörűs érkezett az udvarba...

Ma egy szép, magas, betonalapra épült kőház áll nagyapám háza helyén . A szomszéd fia vette meg még az öreg halála előtt, mert gazdag földje volt annak a teleknek . Ez a jóember és felesége azóta is szorgalmasan dolgozzák a fekete földet, ahová sűrűn ellátogattunk édesapámmal, aki elmerengett ott a gyermekkor emlékein . Innen vonult be katonának, majd ide tért vissza a hároméves hadifogságból, amikor a szovjetek hazaengedték 1947 végén . Sajnos sokan nem térhettek vissza a málenkíj robotból . Őket azóta sem kárpótolta a magyar kormány, mert idegen érdeket szolgál .

Hétvégi kerteket sem művelnek sokan . Ahol lakom, azt a hetvenes évek elején osztották fel szocialista brigádtagok között, akik egy szűk kört alkotnak még ma is . Szívesen emlékeznek vissza a régi szép időkre, amikor még nekik ragyogott a nap . Megöregedtek . Lassan kipusztulnak ezek a szorgalmasabb emberek, mert meg kell adni, hogy az ávós ezredes ma is segít mindenkinek fent a hegyoldalban, bár már rajta is meglátszik a kora . Eleinte fenntartásaim voltak velük kapcsolatban, de láttam, hogy kétféle pártember volt abban az időben . Az egyik őszintén hitt a rendszerben, miközben mások sunyin meglapultak mellettük és lassan átvették a kezdeményezést .

Az élelmesebb kommunisták szinte valamennyien milliárdos vagyonnal rendelkeznek, miközben a parasztból lett rendőrtiszt ugyanúgy szereti földjét, példásan gondozza facsemetéit, segít a többi megöregedett embernek . Füvet vág, fűrészel, elvégzi azt, amit az idősebbek már nem tudnak . Egyetemi tanár, élelmes üzletember, tőzsdei szerencselovag, vegyészmérnök, mind jól megvan egymás mellett ma már, a nehéz milliókat érő, valamikori hétvégi telkeken, melyeket építési teleknek nyilvánítottak mára .

Amit harmincezer forintért megvehettek a hetvenes évek elején, azt ma húsz-harminc millió forintért árulják, kisebb nagyobb hétvégi házzal rajta . A jobb helyeket már beépítették . Hivalkodó gazdagság és kificamodott izlés találkozik itt, de akad olyan is, amikor esztétikai szempontból is érvényesülnek a befektetett milliók . Elmosolyodok, amint a szépkorú pártemberek kapzsi szemeit látom . Arra gondolnak, hogy csak akkor adják tovább a harminc ezüstpénzért szerzett telkeket, amikor biztos jövőt látnak az unokáiknak . A mi kertünk megmaradt olyannak, amilyennek megálmodta az a jóember, aki szőlőt ültetett, kutat ásott, pincét épített magának s népes családjának .

Halála után a gyermekei nem akartak tovább bajlódni a földdel, így szerencsésen megvethettem lábamat közöttük . Sokan dicsérik a párszáz négyszögöles kis telket, amit édesapámmal és nővéremmel gondoztunk együtt . A szeretet virágot terem . Elmosolyodom, amint a fűben megbúvó százszorszépek fehér virágját látom, vagy a körtefák gyümölcstől súlyosan lecsüngő ágait . Kihalófélben lévő cseresznyefák, keményhéjú dió, néhány jonathán almafa és az a hosszúra nőtt ezüstfenyő, amit még az előző tulajdonos gyermekei ültettek . Erdélyből hoztam én is egy parányi fenyőfát, amit édesapám halálakor ültettem, azt ápolgatom . Mire megnő, talán visszaáll minden a régi kerékvágásba, amikor még nagyobbak voltak a kertek, és kisebbek házak .

VGB
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éljen Viktor, éljen a párt!
  2013-09-02 16:31:03, hétfő
 
  Éljen Viktor, éljen a párt!
Így fogadták Orbánt Törökbálinton, a tanévnyitón.
Forrás: 444.hu | Beküldte: Gépnarancs | 2013. szeptember 2.

A HaHa aktivistái úttörőnek öltözve, mozgalmi dalokat énekelve fogadták Orbán Vitkort Törökbálinton, a Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola tanévnyitóján. Az ünnepségen jelen volt egyebek mellett Németh Lászlóné, Selmeczi Gabriella és Hajdú Péter is.

A 444 videója:
http://www.youtube.com/watch?v=_wYMSGs77C0

http://gepnarancs.hu/2013/09/eljen-viktor-eljen-a-part/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 621 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.