Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
"A kémrepülőknek már be sem kell repülni" (VIDEÓ)
  2013-09-26 20:42:56, csütörtök
 
 
"A kémrepülőknek már be sem kell repülni" (VIDEÓ)
2013, szeptember 25 - 10:29 alfahir.hu

A kémrepülőknek már be sem kell repülni" - a kormány önként adna ki személyes adatokat Izraelnek.


2013. szeptember 23-án, Az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Izrael Állam közötti euromediterrán légiközlekedési megállapodás kihirdetéséről címet viselő törvényjavaslat (T/11885) vitájában dr. Völner Pál államtitkár kifejtette, hogy a javaslat célja pusztán egy korábban (2013. június 10-én) már aláírt javaslat kihirdetése. A megállapodás - legalábbis az államtitkár szerint - számos előnnyel jár, az államtitkár előadásában hátrányokról pedig még véletlenszerűen sem hallhattak a jelenlévő képviselők. A Külügyi bizottság - némileg megdöbbentő módon - nem tartotta szükségesnek megismertetni a törvényjavaslattal kapcsolatos álláspontját.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik-frakció jogvédő képviselője felszólalásának bevezetőjében elmondta, hogy Magyarországtól (Magyarország kormányától) elvárható olyan helyes és okos diplomáciai lépések megtétele, melyekkel előmozdítható a nemzet érdeke. Ennek keretében olyan partnerekkel kell megállapodásokat, szerződéseket kötni, amelyek valamilyen módon minta- és modellértékűek, hasznot hajtanak, előnyt jelentenek Magyarország számára. Gaudi szerint nagyon kritikusnak kell lenni akkor, mikor Magyarország olyan állammal köt megállapodást, mely teljes mértékben szembeszegül a nemzetközi közösség által elfogadott és kihirdetett nemzetközi jogi normákkal, illetve egyedi ENSZ Biztonsági Tanács-i döntésekkel. A képviselő emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a Jobbik-frakció korábban is egyértelműen megnyilvánult a tekintetben, miszerint Magyarország nem kér a terrorizmust állami szintre emelő, négymillió palesztint jogfosztott állapotban tartó állammal kötött megállapodásokból.

"Egy ilyen állammal szemben nem "szerződgetni" kell, egy ilyen állammal nem megállapodásokat kell kötni. Vagy legfeljebb egyetlenegy megállapodást kell kötni, hogy addig nem állapodunk meg velük, amíg nem teljesítik az összes ENSZ BT határozatot, amely a megszállt területek elhagyására hívja fel őket" - mutatott rá a radikális honatya.

Gaudi felszólalásában hangot adott annak, hogy a mostani törvényjavaslat helyett inkább egy nemzeti légitársaság felállításáról szóló törvényjavaslatot látna szívesen a Ház előtt. Ezt követően Zakó László (Jobbik) kért és kapott szót. A Zala megyei képviselő szintén élesen bírálta a törvényjavaslatot. Az államtitkárhoz intézett felszólalásában "egyoldalúnak" nevezte a javaslat szövegezését, mely szerint Izrael részéről lehetnek komoly aggályok, de az Európai Unió részéről nem. Zakó az államtitkárnak szegezte azt a kérdést, mely minden bizonnyal olvasóinkat is érdekli: Magyarország és Izrael között milyen személyes adatok cseréjére kerül sor ezen előterjesztés betűje kapcsán?

Márton Attila (Fidesz) képviselő szerint nem kell téves következtetéseket levonni abból, hogy a Malév utolsó járata Izraelben ért földet. A kormánypárti politikus a Malév csődjével kapcsolatban a vitában jelen nem lévő szocialistákat tette felelőssé. Az adatkéréssel és szolgáltatással kapcsolatban értetlenségének adott okot, mint mondta, csodálkozik, hogy ez problémát jelent, egyben a megállapodás támogatását kérte.

A teljes vita, a budapesti központú légitársaság létrehozásáról, berepülési jogokról, az Izraelben lefoglalt Boeing-gépről, a Malév tönkretevőinek elszámoltatásáról, az Izraellel történő adatcseréről, az izraeli légitársaság munkatársainak a Liszt Ferenc Repülőtéren lőfegyverrel történő sétálgatásairól, a Wikileaks iratok szerint 2006-ban Magyarországon tartózkodó izraeli katonákról alább tekinthető meg:
http://www.youtube.com/watch?v=qfipisVLn-Q

Kapcsolódó:
A BRICS-net véget vetne az USA ciberuralmának
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kettős mérce: csak egy rabbit ért inzultuson háborodnak fel,
  2013-09-26 20:38:47, csütörtök
 
 

Kettős mérce: csak egy rabbit ért inzultuson háborodnak fel, egy papgyilkosságon viszont nem?
2013. szeptember 25. 12:22
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Hazánk alighanem abban is felzárkózott ugyebár Európához, hogy annak urai parancsára közvéleménye formálói, köztük vezető egyházi méltóságai is csak kettős mércét ismernek, vagyis csak egy rabbit ért inzultuson háborodnak fel, egy papgyilkosságon viszont nem. Mi ez, ha nem híveik millióinak képletes szembeköpése?
A Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald S. Lauder 2013. szeptember 16-án megígérte, hogy mostantól a Vatikánnal együtt lép fel 'a vallásszabadság védelmében, bárhol is kerüljön veszélybe, bármely közösséget is érintsen'. Úgy látszik, ez azonban keresztény közösségekre és azok képviselőire nem vonatkozik, amit a cibakházi plébános brutális meggyilkolása miatti felháborodás részükről történt elmaradása egyértelműen bizonyít.

Mindezt a Szarvas András cibakházi plébános nemrég történt brutálisan meggyilkolása miatti, a hívek milliói részéről elemi igazságérzetből elvárt hivatalos keresztény egyházi fellépés elmaradása kapcsán jegyezzük meg. Ismeretes: amikor nemrég állítólag valaki szóban inzultálta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, a katolikus, a református és az evangélikus egyházi méltóságok azonnal felháborodásukat fejezték ki. Most azonban sem az 1919-es 133 napos kommunista keresztényüldözésre emlékeztető gyilkosság felfedése, sem pedig annak áldozata temetése kapcsán nem hallottunk tőlük egyetlen, az ilyen esetek egyre gyakoribb előfordulásán felháborodó szót sem.

Amúgy persze e környéken sem ez volt az első papgyilkosság. Amint a Magyar Nemzet 2013. szeptember 13-i számában olvassuk, Cibakháza környékén, a Tisza túloldalán lévő Jászkarajenőn a Lenin-fiúk 1919-ben kettős papgyilkosságot követtek el. Lássuk most, mi is történt pontosan akkor!

Ahogyan dr. Váry Albert koronaügyész-helyettes írja művében (A vörös uralom áldozatai Magyarországon, 1922), 1919. május 4-én Kósa József akkor 41 éves plébánost és Hornyik Károly 30 éves káplánt Dobák Imre 29 éves (római katolikusként anyakönyvezett) földműves, a Verő-féle tengerészdandár vöröskatonája agyonlőtte. Tettüket röviden így örökítette meg:

'A Verő Henrik parancsnoksága alatt állott úgynevezett tengerészdandár egyik zászlóalja 1919. május 4-én Jászkarajenőn pihent meg. Dobák Imre közlegény délelőtt a községháza előtt ment el s meglátta, mikor Kósa József plébános a plébánia felé tartott. A plébánost nem is ismerte, utána ment s ott Kósa József plébánost és Hornyik Károly segédlelkészt egymásután agyonlőtte. Hornyik Károly a plébános holtteste előtt hangosan imádkozott, miközben Dobák rálőtt s az holtan rogyott a plébános holttestére. Dobák azután nyugodtan távozott. Tettének indoka: a papok gyűlölése.'

Dobákot aztán a Szolnoki Királyi Törvényszék 1920. október 19-én kelt B. 1167/15/920. számú ítélete halálbüntetéssel sújtotta és kivégeztette. De akadtak 1956 után is áldozatai e környéken a papok gyűlöletének. 1957 januárjában például Tiszavárkonyban Kenyeres Lajos plébánost gyilkolták meg bátor lelkipásztori és közéleti szerepvállalásáért. Tetemét a tettesek titokban ásták el a Tisza gátjának oldalában, ám eltűntének első évfordulóján azonban az áradó folyó kimosta, és Martfűnél megtalálták. De említhetjük végül az 1953-ban kivégzett szolnoki születésű, vagyis szintén a környékről származó Sándor István szalézi szerzetest is.

Íme tehát a kettős mérce: papot lehet gyűlölni, ennek jeleként meggyilkolni, de egy rabbit csak szép szóval illik illetni. Ami pedig az előbbit illeti, a rajta való, elemi igazságérzet szülte felháborodás pedig ugyebár politikai inkorrektség a mellesleg már régóta kettős mércével mérő vezető egyházi méltóságok (Erdő (Grünwald) Péter, Bölcskei Gusztáv, Szabó István, Gáncs Péter, Fabiny Tamás) szemében. Mi ez, ha nem híveik millióinak képletes szembeköpése?


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=68949
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy Bandó András kifakadt a facebookon
  2013-09-26 19:26:44, csütörtök
 
  Nagy Bandó András kifakadt a facebookon
Posted on 2013/09/25

Nagy Bandó András kifakadt a facebookon Továbbküldöm az alábbiakat, azzal a kiegészítéssel, hogy mostantól a futballisták és a stadionépítők gyerekei nem éheznek, mert a nagy córeszben Debrecen és a Nagy Magyar Világváros, Felcsút után Szombathely is stadionra kapott milliárdokat... Nem az a fontos ebben, hogy szart se ér a magyar foci..., (egyet sem léptek előre a legjobb magyar csapatok a nemzetközi kupákban),hanem, hogy sejthető: Ezekből a milliárdokból a fele se lesz stadionra költve!

A többi visszakerül Simicska hadúrhoz, akin keresztül tovább gazdagodhat az Orbán család, de nemcsak a vérszerinti, hanem a megélhetési politikus bűnözők nagy családja, az, amelyikben OV a keresztapa, mint az csukott szemmel is látható...

Közben még azokat is kitúrják a munkahelyeikről, akik szakmai múltjuk és tudások alapján simán verik a helyükre kerülő fideszközeli mutyikosokat, és hát azok sem kapnak állást, akiknek közük sincs a szocikhoz, és a mára köddé lett szadeszosokhoz, miközben OV százezres nagyságrendben ígért munkahelyeket... (Kiknek, OV? Kiknek?...)

Mert az övéi már mind állásban vannak, és ott is maradnak, mert friss betonba süllyesztett karosszéket nyomott alájuk...

Szégyen, istentelen szégyen egy olyan embertől, aki a rendszerváltó év nyarán bátran és reményt keltően szónokolt Nagy Imre sírjánál...
Szegény Imre bácsi forog a sírjában, és ha ezt látná, bejelentené ismét, hogy csapataink harcban állnak...
De már nem az oroszokat akarjuk kiverni (azokat nem kell kiverni, OV lekoppintja azt, ahogy ők csinálják a ,,demokráciát"), hanem azokat, akik négy évtized kommunista diktatúrája után képesek voltak a demokrácia leple alatt újabb diktatúrát kiépíteni...

Nem túlzás: mocskosabb eszközöket használnak!

Hiszen őket nem úgy pakolták fölénk..., mint a komcsikat..., hanem megválasztatták magukat, az ő szeretett népük által... OV a tervezett tettei legalizálásáért visszaigazolást gyártott le, amikor személyre szóló leveleket küldött szét, kvázi a nemzeti együttműködést dokumentálva a semmire sem jó kérdőíveivel.

Így akarta a nép az alkotmánynak nevezett akármit... Így akarta a nép mindazt, ami OV számára volt fontos... A nép már megint megfelelési kényszerben húzta be az X-eket, támogatva a szeretett vezér pénzszerző és igazolandó tetteit és akcióit...

A minap egy háromdiplomás férfiúval beszélgettem. Igaz, színes (de gusztusos) tetoválás borítja a karjait, ami nem lehetne kizáró ok, de nem veszik föl az imádkozó sáskákkal töltött magyar nemzeti iskolákba, fizika, számítástechnika, testnevelés végzettséggel, miközben elfogytak a fizika tanárok, mert ki a szart érdekel ma a fizika, ebben a fülkeforradalmár országban...? Még tűzoltónak sem vették föl a tetkói miatt...

Ugye, milyen jó kis országban élünk?
A tűzben ragadtakat nem mentheti ki a tetovált karokkal segíteni szándékozó tűzoltó, csak az, amelyiknek krisztuskereszt lóg a nyakában, és OV-hoz imádkozik a halálát okozó füstmérgezése előtt...
Most aztán ők, a tetkós és felesége is itt hagyják ezt a pazarló, elvtelen országot...

Maradnak persze jó emberek..., amolyan Kerényi-félék..., akik magas fizetésért büntetlenül buzizhatnak, meg gárdisták, akik úgy oszlottak föl, mint Jézus teste: poraikból föltámadtak, léteznek, és amilyen mázlijuk van, azt követően, hogy a szocik megcsinálták a jobbik parlamenti helyeit, most a Fidesz, OV-vel az élén növelni fogja a számukat...

Másik barátom, magas szakmai végzettséggel minimálbér alatti ,,fizetésért" dolgozik napi 12 órákat, több tucat embert igazgatva egy pécsi építkezésen. Csak azért nem írom ki, hogy melyiken, mert ott, éppúgy, ahogy az összes építkezésen (OV által egekbe emelt építőipari fejlődés, és az ezt dicsőítő himnuszai ellenére) kényszerű csalók próbálnak megélni és hasznot termelni abból, amit meghagytak a beruházásnál a csúszópénzek visszaszolgáltatását követően...
Elég, ha a munkavezetők megérzik az ellenőr NAV-osok szagát, szertefutnak a legálisan dolgozó melósok, alig marad valaki az állványokon és a gépeken...

Csalók ezrei próbálnak megélni OV NAV-jával és Nagy Családjával versenyezve és lépést tartva... Nem tehetnek mást! Éhen mégsem dögölhetnek, és ha már itthon maradtak (egyelőre), szeretnék elérni, hogy nem fillérekért robotolnak ezerszer annyit..., mint az Igazságos Mutyis király udvartartása...

A mi igazságos királyunk nem hogy álruhában, a sajátjában sem mer az ő népe közé vegyülni...! Illetve a sajátjai közé még csak kimerészkedik, kézcsókra emelhető kezét magával hordva, ha előtte megtisztították a terepet az ,,ellenségtől", a ,,nem magyaroktól"...

Nagy baj van abban az országban, ahol ekkora védelem kell az ország első számú vezetőjének védelméhez...! Emlékezzetek Ceaucescura és Elenára! Reszketve féltette a tyúkszaros életét!

Hát tessék, most választottunk magunknak csillagot...,
és az országúton a szekér..., a négy ökörrel..., lassacskán ballag...,
a totális diktatúra felé...

DE! Mégis, mégis van remény! Muszáj ezt mondanom, mert az nem lehet, hogy mi, magyarok, akik nem vagyunk hajlandóak se OV seggét nyalni, se elveinket föladni, jövőre..., talán utoljára..., megmutathatjuk..., hogy az igazi magyar, EMBER-ből van, és nem bábból fejlődik hernyóvá, egyfajta fordított metamorfózissal, hajdanvolt pillangó létéből...

EMBEREK!
Továbbítsátok a fentieket sokak felé, terjesszétek, azt se bánom, mert ami most van, az nem maradhat így!

Mielőtt bárki nemzetietlennek nevezne: a lakom tele van nemzetiszínű szalagokkal, kokárdákkal, csak hogy naponta érezzem, még mindig az én hazám, ahol élek! Imádom a hazámat, másképp a fentieket le se írtam volna!

A népet egyben tartó magyar nyelvet ápolom, a magyar gyerekeket nevelem a jóra, a jobbra, nekik írom a verseimet, mert ŐK A JÖVŐ!!! (És nem a stadionépítéssel hazudott magyar focié!)

OV-nek pedig üzenem:
Samuel Johnson így vélekedett: ,,A gazember utolsó mentsvára..., a hazafiság!"

Sokan mondták: nekimentem OV-nek. Nem akartam! Kétszer adtam voksot nekik, mert először HITTEM, hogy tisztességes, másodszor pedig BÍZTAM, hogy aki elsőre elcsellózta a becsületét..., másodszorra talán mégis vissza akarja szerezni...!
Tévedtem!

Állítom: A Fidesz és az OV-csapat, 24 év alatt összetarhált vagyona..., helyrebillenthetné az ország gazdaságát...!!! (Hát..., még ha mellé a szocik és a volt szadeszosok is odapakolnák..., amit magukhoz vettek...!)

Megvannak a jóra fordítható milliárdok!
Már csak a jó és tisztességes szándék, és alázatos, erélyekkel megáldott emberek kellenének ahhoz, hogy ORSZÁG legyen..., ebből a letarolt medencéből...!

Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

Talpra magyar!

Orbán Viktortól..., ISTEN óvja Magyarországot!

Nagy Bandó András
Megrögzött morgolódó, pártsemleges.
Egyszerű magyar és az EU tagállamának polgára, a Föld nevű bolygó lakója, 7-8 milliárd emberrel együtt.
Halálra ítélt ,,Világ"-utazó, Kozmosz-béli csavargó.

Egri Hírhatár

http://internetfigyelo.wordpress.com/2013/09/25/nagy-bando-andras-kifakadt-a-face bookon/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Anyós:
  2013-09-26 19:22:52, csütörtök
 
  Anyós:
Hát fiam,most,hogy benősültél hozzánk,három dolgot jegyezz meg!
1: ha rendesen van a kendő a fejemen,akkor bátran szólhatsz hozzám.
2: ha kicsit hátrébb van tűrve,akkor már óvatosan szólj,ha jót akarsz.
3: ha a hajam alatt van a kendő,ne is szólj semmit.

Vő:
Mama,maga is jegyezzen meg három dolgot.
1: reggel ha felkelek,megiszok 2deci pálinkát.
2: ezután megeszek 6 tojásból rántottát.
3: ezt leöblítem 2liter vörösborral,utána meg a f*szomat se érdekli,hogy áll a maga fején a kendő!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Egy kirekesztett fémmunkás antifasiszta életrajza
  2013-09-26 19:19:54, csütörtök
 
  Egy kirekesztett fémmunkás antifasiszta életrajza

Posted on 2013/09/24

Egy szép nagy folyó baloldali kanyarja mellett születtem abba az évbe, amikor a hatodik gyerek után másfélszeresére emelték a családi pótlékot. Ez annyiban volt segítség a családnak, hogy ezután másfélszer annyi ideig volt a kocsmában az ősöm, és addig sem minket vert a bicikli-lánccal. Mindig mondták a rokonok, hogy szakasztott mása vagyok az unokabátyámnak, aki sokszor segített a mamának fát hozni az erdőről, mikor a fater kóterben volt.

Később az ilyen pletykálkodóknak 4x-5x beleütögettem a fejét a ciszternába, hogy megjöjjön az eszük, és miután ketten is ráálltunk a torkukra a legjobb barátommal, böhöm Dzsákomóval, szóval ezután elfelejtettek mindent és nagyon kedvesek lettek.

Népes kis rokonságunk körében töltöttem gyermekéveimet, de nehéz volt tartósan kötődnöm valakihez, mert nagyon véletlenszerű volt, hogy ki van éppen szabadlábon. Teljesen közművesítve volt a lakásunk: a villany az ablakon át volt bevezetve, a víz a tetőn keresztül folyt be, a telefont pedig két pofon után bármelyik magyar odaadta önként. Már nagyobbacska voltam, amikor a fatert valaki leütötte a kocsma előtt egy csavarkulccsal, ami az eddigi lappangó életmódját 90%-os rokkantra változtatta. Ez tiszteletreméltó rangot jelentett, hiszen állandó jövedelemmel járt. Forrásaink ilyetén emelkedése által családunk is növekedésnek indult. 13 és 14 éves nővéreim a következő 3 évben összesen hatszor szültek, ami által jólétünk is újra növekedett, hiszen a családi pótlék ezzel már horribilissé vált.

Mivel nemigen tudtak rám figyelni és az egyik rokon is rábeszélt, ezért eljártam az iskolába, ahol 17 éves koromra megtanultam olvasni és egy kicsit számolni is. Ez általános megrökönyödést váltott ki a telepen, miáltal tanulmányaimat a következő száz évre felfüggesztettem. 18 éves koromba megkérdeztem a nagymamámat, hogy mi lenne, ha elhordanánk a telepről ezt a sok hatalmas szemétkupacot, mert akkor talán a patkányok száma is lecsökkenne az eddigi egymillióról félmillióra. Azt válaszolta, hogy ugyan ezeket a számokat nem érti, de a kupacokhoz ne nyúljunk, mert azt a fasiszták hordták ide, vigyék is el ők. Ezt pedig én nem értettem, mert akkor még nem voltam politikailag képzett és nem nyúltam a kupacokhoz, mert nem akartam még egyszer felháborodást kelteni. Később azért a politikai tanulságokat levontam a dologból. Ha bármiben is engedünk a ,,parasztoknak", akkor ezek dolgoztatni fognak minket, és elkorcsosul a nemzetségünk. Olyan rokkantak leszünk, mint a fater - bár neki ez egy csavarkulcs képében hátulról érkezett.

Magyarországon üldözik a romákokat. Most má abszolút egyértelmű. Ezt az Amneszti Internacionál Kft is jelentette külföldön élő egyívású elvtársainak. Mindenhonnan kirekesztenek bennünket - csak a kóterból nem. 12 éve, amikor leszedtem egy kis krapekot a biciklijéről és úgy döntöttem, hogy a mobiljára sincs szüksége, nos engem akkor kezdtek személyesen is üldözni politikailag. Akkor úgy döntöttem, hogy nem is fogok előkerülni addig, amíg nem garantálják nekem a büntethetetlenség vélelmét, ami egy jogállamba minden regisztrált cigány maffiózónak alanyi jogon megjár. Később mégis elkaptak és koholt vádak alapján besuhintottak a kóterba, ahol néhány év alatt számos high-tech szakmát elsajátítottam.

A magyaroknak ez a mostani vajdája - a Viktor nevű, sokan azt mondják közülünk való - pedig azt mondta, hogy mi vagyunk ennek az országnak a tartalékja és a büszkesége. Hát ha így van, akkor becsüljenek is meg minket! Ezeket a leleplező sorokat csak azér hozom nyilvánosságra, hogy nehogy már a rasszistákok fújják itt a passzátszeleket a kárpátmedencébe. És egyébként is az az évi 140-150 darab hetven éven felüli nyugdijjas, akiknek a halálával kapcsolatosan minket próbálnak teljesen alaptalanul hirbe hozni, egészen más tényállásokról mesélne - ha még felülről szagolnák az ibolyát.

Szó nincs arról, hogy mi itten 3 ezer forinté és 2 meleg sörér meggyilkolnánk embereket, ez teljes félreismerése a mi lágyszívű és empatikus lelki alkatunknak. Közvetlen helyszíni üzleti kiszállásokat mi 5 millión alul egyáltalán nem vállalunk, és amikor félreértési ügyekből adódóan lokálisan csupán némi aprópénzt találunk, akkor Dzsákómó testvérem sokáig szokta csavargatni a tippadó fejét mindkét irányba, amíg meg nem lazul kicsit a foglalatában. Tehát az ilyen kisstílű rablógyilkolósdinak még a feltételezését is az összes cigány és liberál polgárjogi szervezet nevében visszautasítom.

Az igazság az, hogy a kisöregek kémhistóriába keveredtek, és a mai időkben ezért bizony bárki megütheti a bokáját. Megpróbálták kikémlelni, hogy ki járkál a hátsó szobában éjjel 2-kor... És a rendőrök mindig a mi nemzetségünk vas és rézipari beszerző munkatársait találják a helyszínen, amint megpróbálják fém-mentesíteni a környezetet, az akadálytalan helyszínelés érdekében. És az ellenünk szóló látszat miatt sok testvérünk előzetes letartóztatását jogerős büntetéssé változtatta ez a fasiszta kormányzat.

De mostanába kicsit változott a helyzet, mióta kijött hozzánk látogatóba egy polgárjogi antifasiszta MSZP-s partizán. Nagyon művelt kis szemüveges ember volt és azt mondta, hogyha bántani akarna minket valaki, akkor elintézi, hogy címlapba megjelenünk a Times-ban, mert itt tombol a fasizmus. Azt is mondta, hogy tudja, hogy a mi nagyszüleinket elhurcolták valami koncentrikus táborba és ott megfüstölték őket valami ciklongázba. Mondtam, hogy én úgy hallottam, hogy bár az öreg tényleg jó sokszor bemászott a gázcseretelepre, de igazán végzetes az volt az egészségére, amikor részegen beleesett a cséplőgépbe. Azt mondta ez majdnem ugyanaz, ne törődjek vele de ha az előbbit mondom azért lesz egy kis kárpótlás. Úgyhogy ezáltal mindannyian antifasiszták lettünk.

Mondtam neki, hogy mi politikailag hálásak lévén vállaljuk, hogy a legszűkebb 340 fős rokonságunkkal fém-mentesítjük hazánk bármely vármegyéjét 3 hónapos határidővel és szigorú kötbérfeltételekkel.

Csakhogy múltkor kis légy került a levesbe, mert miután Dzsákomó ötlete alapján rapid munkatempóban megkezdtük egy nagy épület tető-adóvevő berendezéseinek leszerelését, a gyorsan kiérkező kommandó közölte velünk, hogy az izraeli nagykövetségnél jobb ötletet is kitalálhattunk volna. Mondtam Dzsákónak, hogy ezért még beszorítom néhányszor a fejét a traktor-motorházba, de nem volt mit tenni. És ráadásul antifasiszta státuszunkat is elvesztettük. Pedig annál jobb foglalkozás nincs manapság, főleg ha valami holo-túléléssel is kombinálódik. De ez engem úgyse érint, mert a cséplőgép korrekt munkát végzett a nagyfateron, és így a túlélési pótlék szóba sem jöhetett. És azt is mondta annak idején a szemüveges, hogy közvetlen lebukás esetén azonnal spontán alakítsunk meg a helyszinen egy polgárjogi szervezetet, mert az megbénít mindenféle rasszista cselekményt. Az izraeli nagykövetség tetején azonban ez valamiért nem működött.

Ebben a mostani büntetési periódusunkban nagy nyomás alatt vagyunk, mert új szelek fújdogálnak. Fasiszta módon dolgoztatni akarnak minket a börtönbe. Ez nálam és jó néhány rabtársamnál olyan heveny migrénes fejfájást okozott, hogy fájdalmunkba (és megszokásból is) leszaggattuk az összes vezetékeket a műhely faláról. Ráadásul Dzsákót valaki rávette, hogy olvasson el egy könyvet, amitől súlyosan személyiségzavaros lett. Nem tudom, hogy lesz-e még ember belőle valaha. Egyik borzalom a másik után ér bennünket. Egyelőre zárolom soraimat, de ha kijövök a kóterból, akkor politikailag rendbe hozom magamat. A további pofázást ezennel berekesztem.

Lakatos Jackson Ronáldínnyó

MÁV sínügyi szakértő, HÉV felsővezeték referens, köztéri bronzszobor restaurátor, valamint rézalapú vezető közegek elektronikai és privatizációs szakembere.

(Többi kvalitásaimat legközelebbi szabadulásom után teszem közzé, mivel számos új szakmát éppen most sajátítok el a váci kézművesipari akadémián. Lassan kezdek például tisztába jönni az árvizi fém zsilipkapuk turbo leszerelésének korszerű módszereivel, és az elhagyott fém vasúti hidak műholdas hely-meghatározásának kérdéseivel. De ezek egyelőre csak elméleti ismeretek)

Sz.P.

Nemzeti InternetFigyelő

http://internetfigyelo.wordpress.com/2013/09/24/egy-kirekesztett-femmunkas-antifa siszta-eletrajza/#more-28198
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
70 éve jött létre az Olasz Szociális Köztársaság
  2013-09-26 19:14:48, csütörtök
 
 

70 éve jött létre az Olasz Szociális Köztársaság
2013. szeptember 25. 08:40
Károlyfalvi József - Hunhír.info

A két világháború közötti olaszországi fasiszta rendszer az 1922. október 28-ai római bevonulással vette kezdetét. Négy év átmeneti periódus - az alkotmányos fasizmus - időszakát követőn 1926 őszére totális állam alakult ki. Az 1922 és 1943 nyara közti időszakot a történetírás a ventennio, vagyis a húsz év jelzővel illette. A hagyományos olasz vezető csoportok, a dinasztia és a plebejus fasizmus szakítása 1943 nyarán következett be. Ezt követően a történelem államalkotó tényezőként még másfél évet biztosított a fasiszta vetető csoportoknak. Itáliában talán már feloldották a múltat, a védelmi miniszter is elismerően említette az RSI harcosait az idős államfő előtt, akiről tudni kell, hogy bár hosszú ideig az Olasz Kommunista Párt szektás vezetője is volt, pályáját azonban a fasiszta egyetemi mozgalomban kezdte. A történelmi igazság, tanulságok mellett, mindez talán arra is jó lehet, hogy egyes felszínes szociálliberális uszítók elgondolkozzanak a múlt mérhetetlen összetettségén...
Többször történt utalás a fasizmus fogalmára, mely kapcsán teljes a fogalomzavar. Ez az SZKP KB 1933-as döntéséből eredeztethető, hogy ne keverjék össze a tömeggyilkos bolsevik ,,szocializmust" és a nemzetiszocializmust.

A 20-as, 30-as évtized alatt a fasiszta rendszer számos kiemelkedő eredményt mutathatott fel. Itália a mezőgazdaság fellendítése révén majdnem önálló lett gabonatermelésből, pár év alatt ötször annyi földterület bonifikációja történt meg, mint a megelőző liberális rendszer ötven éve alatt. Új városok, népi lakások /case popolari/ épültek, reprezentatív középületek, pályaudvarok nőttek ki a földből. Jelentős lendületet vett az észak-olaszországi kohászat, gépipar, repülőgépgyártás és az autóipar. Autópályák, vasutak, kikötők létesültek.

Az ipart irányító szervezetek, az IMI/Olasz Beruházási Intézet/ és az IRI/Ipari Rekonstrukciós Intézet/voltak. Argentínától Kínáig elemezték és vették át az olasz szociálpolitika eredményeit, mely jelentős törvényeket léptetett életbe az anya-, gyermek- és családvédelem területén. 1938-ban bevezették az 55. és 60. életévtől a női és a férfi nyugdíjat. Talán az sem lényegtelen, hogy az olasz nők e korszakban emancipálódhattak, léphettek ki a korábbi feudális elemekkel terhelt liberális rendszer és a klerikális felfogás kijelölte szerepekből. A rendszer számos kiemelkedő sport-, tudományos-, filmművészeti eredményt mutatott fel, a 30-as évek végén megkezdték a kísérleti tv-adást.

Többoldalú megközelítést igényelhet a két világháború közötti olasz kül- és katonapolitika vizsgálata. Kétségtelen, hogy a feszítő demográfiai növekedés telepítéseket igényelt, ugyanakkor a fegyveres konfliktusok kirobbantásában a hatalmi ellenfelek, pl. Haile Szelasszié hadserege provokációi is szerepet játszottak. A Duce egyébként csak a nem amharák lakta etióp országrészt akarta elfoglalni, ahol 1935 elején az olaszok törölték el a rabszolgaságot.

Az 1938-41 között békés európai átrendeződések kapcsán az olasz külpolitika az önrendelkezés, a méltányosság elveit követte, így Mussolini és Ciano külügyminiszter támogatták hazánk teljesen jogos hongyarapításait. Az olasz külpolitika a németektől eltérő, méltányosabb álláspontot képviselt 1939 márciusában az etnikai határok közé szorított Csehszlovákia megszállásakor, vagy Lengyelország 1939 szeptemberi lerohanásakor.

1938-ig az olasz zsidók számos katonai, gazdasági, kulturális vezetői tisztséget töltöttek be, ezt követően a Balkánon az olasz területek biztonságot jelentettek az oda menekülő zsidóknak. Olaszország számára 1940. június 10. jelentett radikális fordulatot, a Franciaországnak küldött hadüzenetet követően két olasz hadsereg indult támadásra a franciák ellen a Riviérától az Alpokig. E hadjárat rendkívül korlátozott sikereket tudott elérni, akárcsak az októberben az 1939 áprilisában elfoglalt Albániából megindított, Görögország elleni sikertelen támadás.

1940 szeptemberében megindult a britek elleni támadás Észak-Afrikában, az olaszok helyzetén csak Rommel Afrikakorpsa tudott segíteni. 1941-re a britek elfoglalták Etiópiát, 1942 októberében a jelentős páncélos- és légi fölénnyel rendelkező Montgomerry tábornok El-Alameinnél legyőzte a német-olasz csapatokat. 1943 májusára Tunisz elvesztésével összeomlott az afrikai birodalom befolyásterve.

Kezdeti sikereket követően a szovjet frontra vezényelt CSIR/Olasz Expedíciós Hadtest Oroszországban/, majd a 8. olasz hadsereg /ARMIR/ is vereséget szenvedtek, az utóbbi a 2. magyar hadsereg mellett a Donnál. 1943. július 10-én Szicília déli és keleti partjain rendkívül erős légi és haditengerészeti támogatással partra szálltak a 8. brit és az 5. amerikai hadsereg csapatai.
A Kesselring vezette Német Déli Hadsereg, és a Guzzoni tábornok vezette 6. olasz hadsereg heves ellenállást tanúsított a jelentős technikai fölényben lévő támadóknak. Különösen kitűnt a Livorno-hadosztály és a 75. nápolyi gyalogezred. Augusztus elejére a szövetségesek elfoglalták Szicíliát, a partraszállás szeptember elején Dél-Itáliában folytatódott. Az amerikaiak részéről háborús bűncselekmények is történtek, elfogott olasz katonákat végeztek ki.

Július 19-én súlyos, civil emberveszteséget is követelő szövetséges légi csapás érte Rómát, a közvélemény és a katonai-politikai vezetés is megrendült. A hatalmas szövetséges légiflotta B-17-es, B-24-es Liberátor, Marauder bombázói mintegy 3000 civil életét oltották ki a San Lorenzo munkásnegyedben.

Július 25-én a Fasiszta Nagytanács többsége támogatta Dino Grandi határozati javaslatát, mely a királyi alkotmányra hivatkozva a királyra ruházta át a hadsereg főparancsnokságát, és az állam vezetését. Az új miniszterelnök Badoglio tábornok bár látszólag lojalitásáról biztosította a németeket, megkezdte a kiugrás előkészítését. A szakítást a németekkel, a szövetségesekkel megkötött fegyverszünetet Badoglio szeptember 8-án este bejelentette a római rádióban.

Az Olaszországot megszálló német csapatok pár nap alatt birtokba vették az ország stratégiai pontjait, majd támadást indítottak Róma ellen. A négy olasz hadosztály és a civil ellenállók ellenállását két nap alatt sikerült megtörniük. Az SS véresen számolt le a Kefallonia-szigetén ellenállást tanúsító olasz Acqui-hadosztállyal, agyonlőtték Antonio Gandin tábornokot és több ezer katonáját. A Badoglio-kormány és a királyi család szeptember 9-én hajnalban pánikszerű jelenetek között Brindisibe menekült. Itt szerveződhetett meg antifasiszta-koalíciós alapon a Déli Királyság államszervezete.

A magukra hagyott olasz hadosztályok Róma körül kemény ellenállást tanúsítottak, de a szervezetlen küzdelmük elbukott. A németek a vezérkar egy részét is elfogták, ahová a szövetséges légi desszant hadosztályt várták, oda a fallschirmjagerek érkeztek.

Szeptember 12-én a már július 25 óta letartóztatott Mussolinit a Harald Otto Mors és Otto Skorzen vezette ejtőernyős és SS-különítmény szabadította ki a Campo Imperatorén. A Storch-gépek a Duce fogva tartását szolgáló szálloda előtt szálltak le, a németek által magukkal vitt Fernando Soletti olasz rendőrtábornok köszöntése, integetése megakadályozta a csendőrök ellenállását, akik végül koccintottak a németekkel...

A németek Mussolinit előbb Münchenbe szállították, majd visszatért Rómába. Szeptember 23-án bejelentette a fasiszta párt és az állam újjászervezését, mely a dinasztiával történő szakítás jelképes kifejezéseképp pár hét múlva az Olasz Szociális Köztársaság-Repubblica Sociále Italiana elnevezést kapta. Az új államot Németország, Japán, Mandzsukó, Románia, Magyarország, Bulgária, Szlovákia, Horvátország ismerték el. Szuverenitása nem terjedhetett ki a németek által megszállt tiroli területekre.

A kormány, az államszervezet gyorsan újjászerveződött, egy új alkotmány is megszületett, azonban tényleges törvényhozási elfogadását a háború utáni időkre halasztották. A kormányszervek főként a Garda-tó mellett, Salo és Gargnano környékén rendezkedtek be.

A kormányba számos, eddig magas színvonalat képviselő személy is bekapcsolódott, részben a német nyomás és a radikálisok mérséklésére. A Köztársasági Fasiszta Párt /PNF/ élére Alessandro Pavolini került, ő lett az RSI második embere. 1943 kora őszétől hónapokra megállt a front Nápoly és Róma között. Ez stabilizálta akár a Déli Királyság, akár az Olasz Szociális Köztársaság rendszerét. Az Olasz Szociális Köztársaság területén jelentős gazdasági, gépipari-hadiipari kapacitás volt, melyet a németek jelentős mértékben igénybe vettek.

1943 szeptember-október fordulóján a németek leszerelték az olasz fegyveres erőket, a katonák nagy részét Németországba vitték, és kényszermunkára fogták. Az olasz fegyveres erők széthullását azonnal kihasználták a kommunista és a délszláv partinán csoportok, terrormerényleteket kezdtek az állami-, párt- és katonai vezetők ellen. A délszláv nacionalista-kommunista partizánok célja Venezia-Giulia és Isztria Jugoszláviához csatolása volt.

Az országon beül elszabadult a terror, ígéretes jövő előtt álló fiatalok estek áldozatul az erőszaknak. Salvatore d'Acquisto csendőr tiszthelyettest Róma mellett kivégezték a németek, ugyanis keresztény hitétől indítva magára vállalt egy vélt partizánakciót, ezzel a németek által kijelölt túszok életét mentette meg.

Norma Cosetto egyetemista lányt társaival együtt Isztriában rabolták el a délszláv és olasz kommunista partizánok, erőszakoskodások után a foibákba /mély barlangok/ dobálták őket. A decemberben megérkező németek e partizán bandát felszámolták és megbüntették. E keleti területen mintegy 10 ezer olasz sorsa lett a foibákba dobálás 1945 nyaráig.

Badoglio javaslata ellenére Észak-Olaszországban a partizánok, különösen a kommunisták kíméletlen terrorba kezdtek. Már az első két hónap alatt minden napra esett egy merénylet. Természetesen ez kiváltotta a németek és a köztársasági szervek sokszor brutális és kegyetlen fellépését. Az ellenállás vezető szerve az Észak-Olaszország Nemzeti Felszabadító Bizottsága /CLNAI/ volt. Katonai szervezete a CVL, vagyis a Szabadság Önkéntesinek Hadteste, élén az a Cadorna tábornok állt, akinek vezérkari főnök édesapját 1917 novemberében Caporetto után menesztették.

Az újjászületett fasiszta állam szervei a lehetőségeknek megfelelően hatékonyan tudták működtetni a rendszert. Giampietro Pellegrini pénzügyminiszter viszonylagos pénzügyi egyensúlyt ért el, a német háborús márka visszavonásával mérséklődött az infláció. A kormány az állampolgárok védelmében maximálta az alapvető fogyasztási termékek árait. Tassinari mezőgazdasági miniszter eredményeként az 1945-ös termés is sikeres volt. Az ipar a szövetséges légitámadások ellenére hatékonyan működött, teljesítette a német és a többi szövetséges megrendeléseit. 1944 nyarára, az eredeti fasiszta program alapján, a német ellenvetésekkel szemben nacionalizálták, állami kezelésbe vették az észak-olaszországi nehézipart, dolgozói önigazgatási szerveket hoztak létre. Összegezve azonban a bombázások és a német szállítások súlyos károkat okoztak az olasz gazdaságban.

Az RSI fegyveres erői is gyorsan megszerveződtek. Fő részei a Köztársasági Nemzeti Gárda /GNR/, A Nemzeti Köztársasági Hadsereg/ENR/, a Nemzeti Köztársasági Légierő/ANR/, valamint a tengeri flotta, a Decima Flottiglia MAS voltak. Speciális alakulat volt a Fekete Brigádok elnevezésű pártmilícia.

A szövetségesek előrenyomulásával párhuzamosan erősödött a partizánmozgalom, több helyen rövid időre partizán köztársaságok jöttek létre. Természetesen az ellenállás katonai és mérsékelt szárnya jelentős értékeket képviselt, azonban a nagyvárosokban a balszárnyat képviselő kommunista és akciópárti partizánakciók, az említett keleti területeken pedig a délszláv partizánok jelentették a legnagyobb veszélyt. A felelőtlen, Badoglio által is ellenzett terrorakciók súlyos megtorlást váltottak ki. A két legtragikusabb példa az 1944. március 19-ei római Via Rasella-i merénylet volt, melynek bosszújaként Kappler SS-parancsnok a 35 meghalt fiatal dél-tiroli SS-katonáért bosszúként tízszeres számú túszt végeztetett ki. Az 1944 augusztusi milánói terrorakció miatt 15 fiatal partizánt végeztetett ki Theo Saevecke Gestapo-parancsnok, a halálra ítéltek számát Vincenzo Costa milánói pártvezető és a Fekete Brigádok parancsnoka könyörögte le. Mégis e tér vált az ellenállás jelképes bosszúja színterévé.

Néhány szót még érdemes említeni az RSI kiemelkedő katonai vezetőiről. A védelmi miniszter Rodolfo Graziani tábornok lett, ő inkább irányító szerepet töltött be, megakadályozva a német tervet, hogy az RSI hadserege pártmilícia jellegű legyen. A három vadász repülőcsoport egyikének parancsnoka Adriano Visconti kapitány számos légi győzelmet ért el az amerikai légi erődök ellen. 1945. április 25-én, a fegyverletételt követően a partizánok meggyilkolták.

A Flottiglia MAS parancsnoka, Junio Valerio Borghese ezredes, a ,,fekete herceg" mint tengeralattjáró parancsnok a háború első éveiben számos csapást mért a brit hadihajókra. 1945 tavaszán sikeresen verte vissza az északi területeken a délszláv partizánokat. E célból titkos egyezményt kötött Courten admirálissal, a déli kormány haditengerészeti miniszterével. Az ellenállás mintegy 40-50 ezer fős áldozata mellett majd hasonló létszámot tett ki az RSI vesztesége, a baloldali és a jugoszláv partizánok által megölt szimpatizánsokat, elesett katonákat, a bombázások civil áldozatait is figyelembe véve. Magán az ellenállási mozgalmon belül is harcok voltak a jobb- és a baloldal között. 1945 áprilisára a németek magukra hagyták szövetségeseiket, Kesselring utóda Vietinghoff tábornok fő célja az eredményes visszavonulás és partizán és köztársasági erők összetűzései, az erőszak elszabadulásának megakadályozása volt. Ennek ellenére a Fekete Brigádok az utolsó pillanatig ellenállást tanúsítottak. A köztársasági légierő még áprilisban is megtámadta az aránytalan túlerőben lévő amerikai bombázókat.

Összegezve, az Olasz Szociális köztársaság, igazságügy-minisztere, Pietro Pisenti kifejezésével a "szükséges köztársaság" védte az olasz érdekeket, az olasz lakosságot a német nyomás, a baloldali és a jugoszláv partizánmozgalom ellen. Mai - de az akkori magyar politikai gondolkodás szemszögéből is - természetesen nehezen elfogadható a totális állam, azonban bátran kimondhatjuk, az RSI jól szervezett államot, tagolt fegyveres testületeket, jól működő gazdaságot épített fel és tartott életben.

Végezetül meg kell említeni a jól működő olasz-magyar kapcsolatokat. Itália támogatta jogos revíziós törekvéseinket, a Kállay-kormány önállósági törekvéseit. Élénkek voltak a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok a nyersanyag- és az energiahordozó kitermelés, a feldolgozóipar területén. A hadipar területén Magyarország főként repülőgépeket és alkatrészeket vásárolt, Itália pedig a Juhász-Gamma típusú légvédelmi rendszereket. Virágzott a kulturális együttműködés, Pannonhalmán működött az olasz nyelvű Galeazzo Ciano Gimnázium, Budapesten a régi képviselőházban 1943 június 21-én, Horthy Miklós Főméltóságú Kormányzó úr jelenlétében nyílt meg az Olasz Intézet.

1943 őszétől 1944 végéig párhuzamosan működött Budapesten a köztársasági és a királyi követség. Kevesen tudják, hogy a sok zsidón segítő, megmentő, spanyol követségi ügyvivőként megjelenő Giorgo Perlasca mögött is jelentős fasiszta párttevékenység állt.

Itáliában talán már feloldották a múltat, a védelmi miniszter is elismerően említette az RSI harcosait az idős államfő előtt, akiről tudni kell, hogy bár hosszú ideig az Olasz Kommunista Párt szektás vezetője is volt, pályáját azonban a fasiszta egyetemi mozgalomban kezdte. A történelmi igazság, tanulságok mellett, mindez talán arra is jó lehet, hogy egyes felszínes szociálliberális uszítók elgondolkozzanak a múlt mérhetetlen összetettségén...



http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=68935
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sarki boltocskától a bevásárlóközpontig
  2013-09-26 19:13:48, csütörtök
 
 
Sarki boltocskától a bevásárlóközpontig

Gyermekkorom emlékei között megbúvó tisztaság felüdülésként hat korunk felbolydult világához képest . Pedig, abban a korban éltem én, amikor elvették az ember minden tulajdonát azok, akik a közösbe nem tettek semmit . Az ötvenes évek elején az élelem megszerzése művészet-számba ment . Egy kisváros boltocskája volt mindaz, ahol megvásárolhatták az emberek azt, amire szükség volt, a többit saját maguk teremtették meg a kerítéseiken belűl . Minden városrésznek megvolt a maga boltocskája, ahol zsákszámra állott a liszt, cukor, s egyéb gabona őrlemény . Aluminium kannából mérték a tejet, tejfölt . Tejszínre nem emlékszem, a falánkság még bűnnek számított akkor .

Különböző méretű barna papírzacskókba mérték az ömlesztett árút, de a tejet mindenki saját edényébe kapta . Nálunk is használatos volt egy kétliter körüli fedeles tejeskanna, amelynek a teteje pontosan illeszkedett az edényre, amit gondosan kimosott a Mama, mielőtt elindultam volna vele a boltba . Volt egy nagyobbacska kosár is a kezembe, vagy különböző méretű szatyor, attól függ, hogy mit kellett hozzak a boltból . Történt egyszer, hogy az otthoni kerékpárra pattantam, mert sürgősen kellett valamit hozzak, az utca végétől nem messze eső boltból . Nekitámasztom biciklimet a falnak és bemegyek . Szatyromban nehezedett már mindaz amiért küldtek, de a kerékpárt nem látom sehol .

Nagyon megijedtem ! Eszembe sem jutott, hogy bárki elvihetné mialatt bent vagyok . Körülnéztem, s látom, hogy egy parányi cigánypurdé tolja nagy igyekezettel Tata biciklijét a többi nagyobbacska cigánygyerek felé . Nem tudtam mit tegyek, de félelmemben utána eredtem, majd elkaptam, felemeltem a levegőbe, valamit morogtam még sírás és a kimondhatatlan dűh közti állapotban, majd eldobtam magamtól a dádét . Láttam a szemem sarkából, hogy megindulnak felém a többiek, de felpattantam a kerékpárra és uzsgyi, úgy nekiindultam, hogy nem érhettek utól . Olyan erőm kerekedett a félelemtől egy pillanat alatt, hogy már otthon is voltam .

Felindultságomban beszélni sem tudtam sokáig, de a végén mégis elmondtam a kalandomat . Megmosolyogtak azzal a bizonytalansággal, amivel a cigányokkal kapcsolatos történeteket követték . Ekkor láttam életemben először cigányt . Olyan tizenkét éves forma lehettem . Ezután inkább gyalogosan mentem vásárolni, nem kockáztattam meg ezt a fajta kalandot mégegyszer . A bolt ott állott srégen szemben az artézi kúttal, ahonnan az ivóvizet is hordtuk . Fehérre meszelt falával egy kicsit nagyobbnak tünt a többi háznál . Régebben a Hangya Szövetkezet működtette, amit átvett az állam . Az eladó barátságos ember volt, mindig volt egy-két kedves szava mindenkihez, mert akkor még maradt az emberben belső igény a múltból .

Nagyon tetszett az, amikor becsomagoltak valamit zsírpapírba, vagy selyempapírba, amelyek szélesen kiterítve feküdtek a pulton az emberek előtt . Még ma is összefut a nyál a számban annak a gépsonkának az ízére, amit szögletesre sajtoltak . Vékonyan szeletelve, friss vajas zsemlére helyezve maga volt az élvezet... De a párizsi is finom volt nagyon, nem érdekelt, miből és hogyan készítik . Téliszalámihoz ritkán jutottunk, amit vékonyabbra vágtak még a sonkánál is . Fenséges íze volt mindennek abban az időben, ami elmúlt azóta, vele öregedtem magam is ...

Ezek a kiruccanások megmaradtak az emlékeimben sokáig . Visszavonatoztunk rendre Budapestre édesapámmal az Ő szülői házából, a mi második emeleti kényelmes lakásunkba Budán, a Margit híd mellett . Itt az utca sarkán is volt egy bolt, amit édesanyám Meinlinek nevezett, pedig delicates volt a cégérre írva, amióta megszülettem . Édesanyám egy kis faluból származott Jászberény mellől . Jászmihályteleknek hívták valamikor, de ma már csak röviden Jásztelek a neve . Amikor a háború után, 1947 végén hazajött az orosz hadifogságból édesapám, akkor találkoztak a szüleim . Idősebbik nővérem 49-ben született, a másik 50-ben, amikor elvették anyai nagyszüleim házát, és a 34 hold földet . Nem sokkal korábban temették nagyanyámat 54 évesen, mielőtt megszületett volna e másik testvérem .

Budapestre költöztek, mert máshol nem akadt munka egy levitézlett katonatisztnek, egy volt hadifogolynak, akit megbélyegzett magyar múltja a kommunisták világában . Rendőrtiszt lett egy darabig, míg el nem bocsátották az egész Horthy-tisztállományt a Rajk per idején . Munkát nem kapott, így alkalmi munkákból élt a család . A Margit híd lábánál kiépült egy árúház-lánc ÁBC néven, ahol visszaválthattuk az üres üveget . Széles választék, tele polcok csábították az egyszeri embert, de sokunknak nem tellett másra mint tej és kenyér .

Így éldegéltünk sokáig a lassan folydogáló Duna mellett, ahol iskoláimat végeztem . Szinte semmi sem változott a hatvanas-hetvenes években, de a nyolcvanas évek elején megbolydult minden . Szabadon mozoghattunk a rendszerváltás előszelét érezve, bár nem tudtuk előre mi következik . A levegőben lógott a szabadság szele, de nem tudtuk, mert a rabságban született embernek ismeretlen a szabadság . Nem is tudtunk mit kezdeni vele sokan, azon a néhány bennfentesen kívül, akik levezették e békés átmenetet . Alaposan meggazdagodtak ők a belső információikból, ismeretségi köreik által egy lépéssel előbbre jártak nálunk, kik mit sem tudtunk a valódi világról .

Így lett az ÁBC-ből CBA, majd kiépültek körénk az óriási bevásárló központok olyan luxusigénnyel, ami nyugaton sem ismert . Sokan meggazdagodtak, de legtöbben csak hűsölni járnak oda, vagy melegedni télen . A Moszkva tér mellé, a szénatéri hősök nyughelye köré építették a Mammutot . A Nyugati pályaudvar közelébe ugyanúgy, mint az Örs vezér térre, az összes fontos csomópontra odabiggyesztettek egyet . Nem beszélve a városba beérkező főutak mellett elterülő gyárnegyedeknek is beillő árúházakról, amelyek versengve kínálják árúikat a mit sem sejtő fogyasztó felé .

Így jutottunk el a nemzetközi nagyvállalatok különféle kereskedelmi láncolatához, akik megkaparintották mára egyes országok kereskedelmének nagyobb hányadát . A globalizáció kis boltosaiból így lett élelmiszerkereskedelmi hálózat, amelyet egy központból irányított társaság tölt fel árúival rendesen . Meghatározták ezzel mindannyiunk életét is egyben, mert ha valamilyen oknál fogva egyszer csak zárva maradnának ezek a központok, akkor az emberek éhen pusztulnának . Minden országban megszervezték a sajátosságok legyártására alapított óriásüzemeiket, s mire felocsudtak az emberek, már meghatározta egész életüket a kereskedelem léte . Jobb lett ettől az életünk ? A munkahelyek megszüntek . A diktatúra is végetért, de helyébe egy megfoghatatlan valamit kaptunk, amihez semmi közünk, mert ezt is mások adták nekünk, mint a korábbit ...

Baranyi Győző




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Káosz ömlik az ATM-ből
  2013-09-26 17:03:09, csütörtök
 
  Káosz ömlik az ATM-ből
Szárnyathy Géza

Van úgy, hogy leszakad a polc a szekrényben. Persze rikácsolhatsz, hogy túl sok cucc lett felpakolva, de valójában te cseszted el, amikor akkora barom nagy polcot túl kicsi csapokra tettél. Ott van a rohadt szekrény, falában a beletört csap, ami egy kicsit szét is barmolta a fát. Mit csinálsz? Tennél bele másik csapot. Csak egy másik lyuk kell. De hova? Mert a régi helyére nem lehet. Viszont szintben kell maradni, úgyhogy vagy a régi elé vagy mögé kell fúrni. Elé nem lehet, nincs hely, mögé sem, mert lebillen a polc. Na, marad a régi lyuk. Fogod a csapot, belepróbálod, nem jó, lötyög, szar, kihullik. Dugjuk bele egy tiplibe, akkor kitölti a rést. Franc rohassza meg, nincs akkora tipli. Na, késsel kettévágsz egy tiplit, a kis ívbe beleteszed a csapot és szigetelő szalaggal körbe tekered. Belenyomod a lyukba. Fasza, benne van. Diadalittasan közlöd, hogy megoldottad a problémát, mindenki ujjong, majd éjszaka leszakad a picsába az egész.

Vigyázz, most jön a képzavar.

Nagyjából így áll a tranzakciós illeték dolga is. Lett egy alapból béna adónem - egy létező, piacbefolyásolási célzattal kitalált adó félreértelmezése. Voltak vele gondok, például baszott befolyni a tervezett összeg. Jöttek a buhera intézkedések: jó, ha nem keletkezik elég bevétel, akkor a különbözetet fizessék be a bankok csak úgy, mert kell. De biztos, ami biztos - mert ezeknél sose lehet tudni - emeljük is meg, de jól. Eredmény: a bankok sorra szüntetik meg a kedvezményes számlákat, csomagokat, a keveset költő, sutyerák ügyfelek meg vagy fizessenek többet, vagy húzzanak a vérbe. A pislákoló pénzügyi kultúrát ezzel jól oldalba is pisálták. Mit mond a nagy tudományú miniszter? Válts bankot. Persze, lehet választani a szakóca és a husáng között.

Az egyetlen értelmes elem a szabályozásban a készpénzes bulik magasabb adóztatása volt. Mivel kellett a pénz, ezt is felemelték, ráadásul a hatezres plafont is megszüntették. Jött a felhördülés, hogy de hát ki a fasz kérte, hogy az én fizetésem számlára jöjjön, ez drága, meg amúgy is szegény nyugdíjasok. Franc essen bele, választások előtt nem lehet az út szélén hagyni ennyi szavazót, legyen havi kétszer ingyenes a kápé-felvétel. Hohó, de akkor Simicska Gyurcsány is kiveheti az osztalékát ingyen. Na ezt nem, csak 150 ezer forintig legyen ingyenes.

Ez az igazi fércelés. Valamikor valami ötletkezdeményből lett egy rohadt nagy káosz, leginkább azért, mert senki sem vette a fáradtságot, hogy végiggondolja, működik-e a dolog vagy sem, illetve milyen egyéb következményei lesznek az intézkedésnek. Ha ekkora terhet jelent a lakosságnak a tranzakciós illeték, akkor talán lejjebb kellene vinni a mértékét. De ha ezt nem lehet, akkor miért a készpénzfelvételt, miért nem az átutalást támogatják? És miért épp 150 ezer forintig? Miért nem az átlagnyugdíj vagy a minimálbér?

Már várom, hogy mikor fog leszakadni ez a polc is a francba. Mert le fog, bár valószínűleg nem ma.

http://mentalisdeficit.blog.hu/2013/09/26/kaosz_omlik_az_atm-bol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kemény ötlet: tüntessék fel a kormánynak köszönhető áremelke
  2013-09-26 17:00:39, csütörtök
 
  Kemény ötlet: tüntessék fel a kormánynak köszönhető áremelkedést is
Ma | 16:29

A megélhetési költségek növekedésének világossá tételéről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a DK-s Molnár Csaba. A tervezet lényege: miként a kétharmad kötelezte a közműcégeket, hogy tüntessék fel a számlán a rezsicsökkentés jelentette megtakarítást, úgy mindenki más jelezze, mennyivel emelte az árát a Fidesz-kormány intézkedései miatt.

Egy pillanatig sem gondolja senki komolyan, hogy Molnár Csabának, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének törvényjavaslata egyáltalán eljut a plenáris ülésig, azonban a politikai akció válasz a kétharmad törvényerőre emelt propagandájára. Mint ismeretes: a rezsicsökkentéssel egy időben az országgyűlés arra kötelezte a közműszolgáltatókat, hogy a számlán jól láthatóan tüntessék fel, mennyivel csökkent az adott rezsi-tétel a kormány döntése után. Az energiacégek terhére elkövetett kormánypropagandára ad politikai választ Molnár.
A jogszabálytervezet preambulumában a képviselő kijelenti: "A lakossági terhek növelése, a létfenntartáshoz szükséges, mindenképpen kifizetendő tételek árának folyamatos emelkedése egyértelműen a kormány adó- és gazdaságpolitikájának a következménye és ez határozottan ellentétes valamennyi állampolgár igényével. Az Országgyűlés annak biztosítása érdekében, hogy a létfenntartási és egyéb költségek, valamint a banki szolgáltatások és más szolgáltatói díjak folyamatos növekedésének okát egyértelműen láthatóvá tegye, felkéri a kormányt, hogy 2013. szeptember 30-ig nyújtson be törvényjavaslatot".

A tervezet négy pontban határozza meg, kinek kell külön, jól láthatóan feltüntetnie "a számlán a közterhek és a szállítási költségek növekedésére, valamint a különadóra visszavezethető áremeléseket." Így az élelmiszert árusító üzleteknek, az áruházaknak, a szolgáltatóknak és a bankoknak lenne ilyen kötelezettsége. Utóbbiak - Molnár szerint - tüntessék fel a szerződésben, valamint a számla-kivonaton a közterhek növekedésére, valamint a bankadóra és a pénzügyi tranzakciós illetékre visszavezethető díjemelkedést."

A törvényjavaslat indoklásában az ellenzéki képviselő kijelenti: "A kormány olyan kötelezettségeket is megállapít, illetve intézkedéseket vezet be, amelyek a gazdasági társaságokat jelentős - különadó, illeték valamint díj formájában - többletkiadásra kényszeríti . E többlet költségekkel érintett gazdasági társaságok kénytelenek az árba történő beépítés útján a lakósságra áthárítani. Többek között az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége is közzétette, hogy az elmúlt három évben az extraadók ötvenmilliárdos többletköltséget okoztak a szektornak. Mindez az árak folyamatos emeléséhez, csökkenő fogyasztáshoz, a szükséges beruházások elmaradásához, 3200 munkahely megszűnéséhez, együttvéve a versenyképesség romlásához vezetett. Ugyanez - áremelkedések, elbocsátások, beruházások elmaradása, cégek megszüntetése, vagy külföldre vitele, stb. - vonatkozik a többi kormány által sújtott cégre. Ennek egyértelmű megjelenítésére ez ideig nem született döntés. Jelen javaslat ezt a joghézagot hivatott kitölteni.

http://www.stop.hu/belfold/kemeny-otlet-tuntessek-fel-a-kormanynak-koszonheto-are melkedest-is/1182080/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarországra látogatott a brit Holokausztügyi biztos
  2013-09-26 16:59:13, csütörtök
 
 

Magyarországra látogatott a brit Holokausztügyi biztos
2013-09-18

2015ben Magyarország lehet az IHRA (International Holocaust Rememberance Allience - Nemzetközi Holokauszt Megemlékezési Szövetség) soros elnöke. A szövetség képviseletében Magyarországra látogatott Sir Andrew Burns, brit Holokauszt utáni emlékezetbiztos.


Az egykori diplomata látogatása során egyeztetett a zsidó vallási és érdekképviseleti szervezetekkel, így az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Tett és Védelem Alapítvány valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselőivel. Tájékozódott a magyar Holokausztkutatásról, annak társadalmi megítéléséről és a megemlékezés valamint az oktatás lehetőségeiről is.

Az IHRA egy kormányok közti szervezet, amelynek célja politikai támogatást szerezni a Holokauszt megemlékezésnek, kutatásnak és oktatásnak. A szövetséget 1998ban hívta életre Göran Persson, korábbi svéd miniszterelnök a nemzetközi Holokausztkutatás támogatására. A kezdeményezéshez elsőként Bill Clinton, amerikai elnök és Tony Blair, brit miniszterelnök csatlakozott. A szövetség munkájának alapjául a Stockholmi nyilatkozat szolgál, amelyet a 2000ben írt alá 46 kormány képviselője.

http://www.zsido.com/cikkek/Magyarorszagra_latogatott_a_brit_Holokausztugyi_bizto s/10/3654


Végem van.2015 is lekötve.Holokausztügyi biztos...micsoda titulusok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 621 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 4881
  • e Hónap: 8626
  • e Év: 162122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.