Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Lehangoltság ellen
  2013-10-10 16:42:50, csütörtök
 
  1. Kövek a zsebben

Régóta közismert, hogy az élőlényekhez hasonlóan a kövek is sugároznak különböző rezgéseket, és olyan energiákat hordoznak magukban, melyek ránk, emberekre is pozitívan hatnak. Felerősíthetik képességeinket, elűzhetik a stresszt, a fáradtságot, kiegyensúlyozottabbá tesznek, elősegíthetik gyógyulásunkat, és nem utolsósorban megvigasztalnak, javítják hangulatunkat. Próbáld ki a kövek - varázserejét - válassz az alább felsoroltakból: amazonit, aranytopáz, citrin, füstkvarc, gránát, hegyikristály, holdkő, rózsakvarc, rózsaszín korall, sólyomszem, tigrisszem, turmalin. (Hamarosan induló on-line tanfolyamunkon többet is megtudhatsz róluk.)

2. Csodaturmix

Az illóolajok belső használatukkal is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. A következő recept elkészítését azoknak ajánljuk, akik javítani szeretnék közérzetüket, illetve üdítőként akár társas összejöveteleken is szervírozható, így a jó hangulat garantált! Személyenként két dl tejre, ugyanennyi tejszínre, két evőkanál mézre és két csepp illóolajra lesz szükség (többre nem!). A hozzávalókat turmixgépben keverd össze. Használj citrom-, fahéj-, szegfűszeg- vagy narancsolajat, ízlésednek megfelelően.

3. Gondűző masszázs

Levertségre, depresszióra kiváló gyógyír lehet a masszázs. Nemcsak az emberi kezek érintése, a lágy simogatás segít megszabadulni a felkavaró gondolatoktól, hanem a kényeztetés során használt olajok is fokozhatják a masszázs jótékony hatását. Válassz alapolajat: minden bőrtípushoz ajánlott az édesmandula-olaj, a bőrregeneráló és nyugtató hatású jojobaolaj, a bőr rugalmasságát fokozó avokádóolaj, és jó szolgálatot tesz az olíva- és napraforgóolaj is. Száz ml-hez adj húsz-harminc cseppet a következő illóolajokból: nyugtató hatású a levendula, a fahéj, a narancs, élénkítő hatású a fenyőolaj, a feszültebb napokat követően pedig rozmaring-, cajeput-, rózsafa- vagy ylang-ylang-olajat használj!

4. Vesd papírra!

Írd ki magadból azokat a gondolatokat, melyek rossz érzéssel töltenek el, és jegyezd fel azokat a történéseket is, amelyek boldoggá tesznek! Ha nincs elég időd arra, hogy naplót vezess, hetente legalább egyszer ragadj tollat, és foglald össze az elmúlt napok eseményeit. Az írás segít a szomorú élmények feldolgozásában, ugyanúgy, ahogy a kiadós beszélgetések. Biztos találsz környezetedben olyan személyt, akivel megoszthatod bizalmas gondolataidat, ilyenkor egy neki címzett levélben foglald össze az eseményeket, így még kapcsolataidat is ápolhatod.

5. Boldogság tea

Házilag is készíthetsz olyan teakeveréket, mely jótékonyan hat hangulatodra. Válassz ki egy jól zárható üveget, helyezz bele húsz dkg semleges ízű teafüvet, és cseppents rá két csepp bergamott-, fahéj-, narancs-, mandarin- vagy citromfűolajat. Két héten keresztül hagyd állni, majd a szokásos módon, forró vízzel készíts belőle aromás italt!

6. Színes menü

Rosszkedv ellen sokak szerint kitűnő orvosság az endorfint, azaz boldogsághormont felszabadító csokoládé. Állításuk valóban igaz, ám az édességek mellett számos gyümölcs (alma, mandarin, narancs, cseresznye, meggy, eper, málna stb.) és zöldség (articsóka, cékla, kukorica, lencse, sárgarépa, burgonya) is hozzájárulhat ahhoz, hogy jókedvre derülj. Fogyassz minél több élénk színű ételt, és a terítésnél se hanyagold el a tarkaságot: színes tányérról egyél, használj mintás szalvétát és terítőt, kerüljön az asztalra virág, gyümölcstál vagy más, élénk színű tárgy.

7. Tejben-vajban

Nemcsak bőröd egészségéért tehetsz sokat, ha időnként illatos, tejszín-, tej- vagy mézalapú fürdővel jutalmazod magad, hanem érzelmi beállítottságodat is befolyásolhatja. Ha szomorú vagy, biztos, hogy jobb kedvre derülsz tőle, ha pedig öröm ért, azért mártózz meg az illatos habokban! Egy teáscsészényi langyos tejben vagy tejszínben oldj fel tíz-tizenöt csepp narancs-, mandarin-, jázmin-, rózsafa-, szantálfa- vagy fahéjolajat - ezeket akár keverheti is! -, és az így nyert oldatot öntsd kellemesen meleg fürdővizedhez. Normál bőrűek négy evőkanál mézet is használhatnak alapként, ilyenkor ehhez adják a fenti mennyiségű illóolajat.

Köles

A kölest rendkívül könnyű megemészteni - ezért is ajánlják annyit a kisgyerekek étrendjébe. Ám bármilyen életkorban képes kifejteni számos kedvező hatását, így például különösen nagy szilíciumtartalma segít fiatalon tartani a bőrt.

Ugyancsak szilícum tartalmánál fogva a köles a kollagénképződés egyik serkentője. A kollagén a test ragasztója, amelyre a haj, a bőr, a fogak, a szem, a köröm, az inak és a csontok egészsége miatt van szükség. A szilícium megelőzi még a szív- és érrendszeri betegségeket is, és fontos szerepet játszik a jó memória megőrzésében. Amellett, hogy könnyű megemészteni, ez az egyetlen lúgosító gabona, így segít szembeszállni a gyomor és az ízületek túlsavasodásával. Fehérjében is gazdag, mind a nyolc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyek segítik a felépülést a betegségek után.

Fokhagyma

Szóba hozni is kínos, olyannyira közismert a fokhagyma áldásos hatása. Nincs olyan szakorvos, aki ne tudna beszámolni néhány jótékony biológiai folyamatról, amelyet a fokhagymafogyasztás kezdeményez. Ismerjük emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, vérnyomáscsökkentő, epe- és májműködést serkentő hatását. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy tartalmaz egy allicin nevű kéntartalmú összetevőt is, amely akkor szabadul fel, amikor összezúzzuk a fokhagymát. Az allicin elősegíti a koleszterin kiürítését a szervezetből, és csökkenti a triglicerin szintet. Kéntartalma elősegíti az új sejtek kialakulását, így fiatalító hatása kézzelfogható: a hajon, a bőrön és a körmökön egyaránt. Állítólag a narancsbőrt is hatékonyan kezeli, bár ilyen irányú kutatásról nem tudunk. A fokhagyma tartalmaz egy olyan összetevőt, az S-allil-ciszteint, amely valószínűleg segít megelőzni a rákos sejtek kialakulását. A fokhagyma emellett hatékonyan erősíti az immunrendszert. Mindezek mellett (vagy inkább előtt) muszáj megemlíteni B6- és C-vitamin-, illetve kalciumtartalmát.

A fokhagyma alkalmazásának talán egyetlen ellenérve az átható szájszag, amit okoz. Bűzlő összetevője ugyanis kénvegyületekből, pontosabban allil-metil-szulfidokból áll, amelyek egyébként részben a jótékony hatását is okozzák. Ezek az illatanyagok légzés vagy izzadás útján hagyják el a szervezetet. Bár tökéletes megoldás nem létezik, a kellemetlen lehelet enyhítésére alkalmas lehet egy - még étkezés közben elfogyasztott - pohár tej.

Petrezselyem

Ez a közönséges zöldség tele van fiatalságot megőrző tápanyagokkal, és természetes gyógyító hatása is van. Nem mellékes, hogy a petrezselyem a kálium leggazdagabb növényi forrása, így csökkenti a magas vérnyomást, amely a szívroham első számú kiváltó oka. A kálium serkenti a veseműködést, így gyorsabban üríti a salakanyagokat a szervezetből. Ugyanakkor jó tudni, hogy a kálium főzés közben kioldódik, ezért a petrezselyem zöldjét érdemes nyersen fogyasztani. A petrezselyem gyulladásgátló tulajdonságaival az ízületi gyulladással szemben is véd. Kiváló A-vitamin-forrás a szemnek, magnézium- és kalciumforrás a csontoknak és az idegrendszernek. Gazdag még mangánban, amely növeli az emlékezőtehetséget, vasban, amely megelőzi a kimerültséget, C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert. És ha már szóba került a fokhagyma is: a petrezselyem a szájszag ellen is jó szolgálatot tehet, csak el kell rágcsálni egy keveset.

Fiatalító petrezselyemmaszk

A petrezselyem egy rendhagyó felhasználási módja a bőr táplálására és tonizálására is szolgál. A maszk elkészítéséhez nem kell mást tenned, mint összekeverni egy evőkanál felvágott petrezselyemzöldet, egy evőkanál mézet és egy evőkanál friss tejet. Az így kapott híg pasztát kend az arcodra, és hagyd rajta 20 percig. Majd meleg vízzel öblítsd le, és nyomkodd a bőrt szárazra.

Gyermekláncfű

Valószínűleg nem tartasz a konyhádban pitypangot, és talán nem is szeretnéd, ha rendszeresen helyet kapna az étrendedben. Ennek ellenére jó, ha tudod, mennyi egészséges összetevő található meg benne. A-, B-, C-, D-vitaminban, kalciumban, rézben, vasban és káliumban is gazdag, elősegíti a méregtelenítést, így megszabadítja a szervezetet az öregedést gyorsító mérgektől. A gyermekláncfű méregtelenítő hatása által kezeli a vizelet-visszatartást, elősegíti a fogyást, növeli az energiaszintet. Remek béta-karotin- és lutein forrás, amelyeknek rákmegelőző hatása is ismert. Hogy miképpen használhatod ki egészségvédő hatását? A levelét és virágát is beillesztheted egyes receptekbe.

Gyermekláncfű- és mandarinsaláta
Hozzávalók:

3 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 teáskanál almaecet vagy citromlé
140 g gyermekláncfűlevél
150 g felszeletelt tavaszi hagyma
6 keményre főtt tojás
200 g mandaringerezd

Elkészítés:

Az olajat és az ecetet keverd össze, ez lesz az öntet. Egy salátástálban keverd el a gyermekláncfűlevelet és a hagymát, add hozzá az öntetet, és alaposan forgasd bele.
Rendezd el 4 tányéron, a tetejére helyezd a tojásokat és a mandaringerezdeket.

7 étel, amely garantáltan éveket fiatalít rajtad!

Talán már hallottad, s nem először, hogy az vagy, amit megeszel. Egészen precízen fogalmazva az, amit beviszel a táplálkozás során a szervezetedbe, döntően befolyásolja, hogy milyen lesz a tested.
Attól a perctől kezdve, hogy megszületünk, tulajdonképpen folyton éhesek vagyunk. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy érdekel bárkit is egészen részletesen, hogy mit is eszik meg, ha étvágyat érez valamire. Nem kell megint emlegetni, hisz nyilvánvaló, hogy másképpen étkezünk, mint elődeink, ami nem feltétlenül jelent bizonyítottan jobbat, vagy rosszabbat, mindenesetre jellemzően sokkal gyorsabban és ész nélkül.

Van azonban rengeteg olyan étel is, mely nemcsak, hogy tápláló, hanem finom és jót is tesz a szervezetünknek. Nem érdemes csak a diéta alkalmával ügyelni a bevitt kalóriákra, hanem a legideálisabb, ha az alapvető hozzáállásodon változtatsz, mégpedig sürgős gyorsasággal, és megpróbálsz minőségi és minél természetesebb ételeket fogyasztani! Nem mindegy pl., hogy fagyasztott spenótot vásárolsz-e, ami tulajdonképpen tényleg egy klassz forrása a vitaminoknak télvíz idején is, vagy éppen fagyasztott elősütött péksüteményeket puncstöltelékkel, mely valószínűleg tele van tömve mindenféle adalékanyaggal. Aki nem hiszi, gondoljon csak arra, hogy milyen árván néz ki egy saját magunk által lefagyasztott, majd kiolvasztott croissant és egy pazar bolti képviselőfánk! A rák, a csontritkulás és a demencia (szellemi leépülés) mind a korral együtt járó betegségek, melyeket igenis meg lehet előzni, ha helyesen táplálkozunk, - és még időben elkezdjük, nem akkor, mikor már megvan a baj!

Fokhagyma

Korábban leginkább vámpírűző hatása miatt volt igen népszerű táplálék, míg ki nem derült, hogy igazi szupersztár az egészséges ételek listáján. Az allicin (a fokhagyma hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin (illóolaj). A fokhagyma aprítása, roncsolása során alakul át a jellemző szagú, allicin nevű vegyületté.), mely a fokhagyma igen erőteljes illatáért és ízéért felelős egy igen erős antioxidáns is, mely növeli a test hidrogén-szulfid (kénhidrogén) tartalékát, így csökkentve a magas vérnyomást is. A táplálkozási szakértők szerint érdemes főzés előtt 15 perccel előkészíteni a fokhagymát és hagyni, hogy álljon, miközben valóban kijön a növényből egészséges tápanyaga.

Tojás

A zsírok és a koleszterinszint elleni küzdelem alaposan lenyomta a tojás népszerűségét, viszont akárhogy is, a tojás alapvető tápanyagokat tartalmaz, mely elengedhetetlen szervezetünk számára. A tojásban 9 alapvető aminosav van, 6 grammnyi egészséges protein, illetve lutein, mely a sejtdegeneráció ellen véd. Ezenkívül zeaxanthin - a szemek egészségét védi, illetve choline, mely az agyműködést segíti és az idegrendszerre is jó hatással van. Az egyetlen étel, mely a D-vitamintermelést elősegíti.

Áfonya

Az áfonyában lévő pigmentek bizonyítottan öregedésgátlók. Segítik az agyműködéshez kapcsolódó dopamine termelését, mely alapvetően szükséges a boldogságérzet elérzéshez, a koordinációhoz és a memóriához. Már napi fél bögre áfonya segíthet megakadályozni a memóriagyengülést.

Leveles zöldségek

A spenót és a sóska nemcsak Popeye szerint voltak jó hatásúak, hiszen tudományosan bizonyítottan fiatallá és erőssé tesznek. Tele vannak antioxidánssal és rák elleni sulforaphanenal (sulforaphane: olyan antioxidáns anyag, mely segíti a rákos megbetegedések megelőzését, emeli a szervezet ellenálló képességét, lassítja az öregedéssel együtt járó immunhiányos állapotok kialakulását.), béta karotinnal, C-vitaminnal és vassal. A spenótban ezenkívül folsav is van, mely a rövid távú memóriát serkenti.

Brokkoli

Egy másik sötétzöld antioxidánsban gazdag zöldség, mely sikerrel küzdi le a mérgeket és a rák számos formáját. Klassz kalciumforrás, segít kivédeni az csontritkulás kialakulásának veszélyét is.

Lazac

Természetesen tele van Omega-3 zsírsavval, mely a halak sajátja, - ezt már biztosan hallottad. De azt talán nem, hogy segít leadni a felesleges kilókat, jobb kedved lesz tőle és még a bőrt is széppé varázsolja. Emellett fontos az agyfejlődés szempontjából és az Alzheimer-kór ellen is igazi pajzsot képez.

Cékla

A cékla olyan, akár a természet cukorkája. Meglepően édes és igen alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor folsavat tartalmaz, illetve, ami a legfontosabb: B-vitamint is. Van benne betanin (vörös színű glükozid) is, egy antioxidáns, mely a szívbetegségek megelőzésében játszhat döntő szerepet és csökkenti a szervezet koleszterinszintjét is, ugyanakkor lelassítja a bőr öregedési folyamatait és véd a tüdőrák ellen is.

- Nagyon hasznosak a gyökfogók. A szabad gyökök elektronhiány következtében igen reaktív molekulák, gyakran sugárzás (UV) hatására keletkeznek, és a szervezeten belül szinte bármelyik molekulától képesek elvonni egy elektront, hogy hiányukat pótolhassák, így rombolják a sejtstruktúrát. Hatásos gyökfogók a karotinoidok, a C- és E-vitamin, valamint a szelén. Ügyeljünk rá, hogy táplálékunk megfelelő mennyiségben tartalmazza ezeket!

- A bőr az idő előrehaladtával veszít a nedvességtartalmából. Ezt pusztán víz és zsíradék bevitelével nem lehet pótolni, mivel a víz hamar elpárolog és a bőr gyakran még szárazabb lesz, mint a bekrémezés előtt.
n Algakivonatokkal, hialuron savval és karbamiddal - a természetes hidratáló faktorokkal - ez megelőzhető, mivel megkötik a vizet, így az a bőrben marad, s néhány óra elteltével kisimul, puhábbá, rugalmasabbá válik.

- A megfelelő növényi olajokat (mandula, jojoba, avokádó, szőlőmag, ligetszépe), esszenciális zsírsavakat, illetve a bőr saját lipidjeit tartalmazó krémek megerősítik a szaruréteg sejtjeit összetartó ,,ragasztóanyagot", ezáltal hozzájárulnak a bőrt borító vékony zsiradékfilm fenntartásához. Ez a réteg megakadályozza a nedvesség elpárolgását és rugalmassá teszi a bőrt.

- Végezzünk rendszeresen salaktalanítást! A bőr rengeteg salakanyagot választ ki a szervezetből, de eltárolni is sokat képes. Ezektől petyhüdtebbé és fakóbbá válik, tele lesz apróbb pörsenésekkel, pattanásokkal és sokszor érzékenyebbé válik minden külső hatásra, hamarabb begyullad. Ezért nagyon fellélegzik, megszépül és frissebbé válik, ha időnként megtisztulhat a terhelő feleslegtől. A bőrbetegségek jó része (ekcéma, allergia, pszoriázis) is hamarabb rendbe jön a salaktalanítás hatására. Legintenzívebb változat a léböjt, amit érdemes először orvosi felügyelet mellett végezni - főleg, ha valaki gyógyszert is használ -, de segíthet a zöldség-, gyümölcsnap és a rizs-, ananásznap is. Lényeg, hogy sok folyadékot fogyasszon ezeken a napokon!






 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 888 db bejegyzés
Összes: 34574 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 186
  • e Hét: 4612
  • e Hónap: 13996
  • e Év: 146550
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.