Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Hónapról hónapra
  2013-10-22 11:49:45, kedd
 
  Mentovics Éva: Hónapról hónapra


Január a tél királya,
pompás szánon érkezik,

februárt még maskarában,
farsangolva élvezik.

Március már mosolyt fakaszt,
derűt csal az égboltra,

áprilisban néha bizony
leszakad az ég fodra.

Májusi szél mámorító
illatfelhőt visz tova,

júniusban - sose bánkódj -
véget ér az iskola.

Július a piros húsú
görögdinnyét kedveli,

augusztusban vízben pancsol
mindenki, ha teheti.

Szeptember már nap érlelte
szőlőszemet szedeget,

október fest minden ágra
rozsdabarna levelet.

November már fagyot lehel,
nagykabátban didereg,

decemberi szép ünnepen
karácsonyfa díszeleg.

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Kertem alján
  2013-10-22 11:41:33, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Ma felhős az ég
  2013-10-22 11:29:41, kedd
 
  Közel sincs olya szép, napsütéses idő, mint ami tegnap volt.

Erősen felhősödik, a hőmérséklet jelenlg 16 fok.






Országos előrejelzés: kedd
Napos és erősen felhős, párás, néhol tartósabban ködös tájak egyaránt lesznek, de legfeljebb jelentéktelen eső, vagy szitálás alakulhat ki. A déli, délnyugati szél inkább csak a délnyugati országrészben élénkül meg időnként, másutt általában mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet délután általában 17, 24, késő este 12, 18 fok között alakul.
OMSZ: 2013. október 22. 10:22 (08:22 UTC)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Francia sajtos makaróni
  2013-10-22 11:18:18, kedd
 
  Francia sajtos makaróni

Hozzávalók:
2 személynek:
20 dkg makaróni
1 gerezd fokhagyma, kettévágva
2 evőkanál olvasztott vaj
1 és 1/4 csésze tejszín
2 csésze reszelt Gruyere vagy Cantal sajt
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt feketebors
1/3 csésze száraz zsemlemorzsa

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Főzzük meg a makarónit szokás szerint, sós vízben.

Míg a makaróni fő, egy sütőedényt dörzsöljünk be a vágott fokhagymával, majd az olvasztott vajjal kenjük jól ki a tepsi belsejét.

Öntsük a lecsepegtetett makarónit az előkészített tepsibe. Keverjük össze a tejszínt, 1,5 csésze reszelt sajtot, sót, borsot, öntsük a tésztára, forgassuk össze. Szórjuk a zsemlemorzsát és a megmaradt sajtot a tetejére, és tehetünk még rá ízlés szerint egy kis kockázott bacont is.

Toljuk forró sütőbe 20-25 percre, ezután kapcsoljuk a sütőt grillre, és kb. 3 perc alatt pirítsuk meg a tetejét. Tálaljuk azonnal, melegen! Jó étvágyat!

Megjegyzés:
A receptet Rolexx küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Baconben sült csirkemáj
  2013-10-22 11:16:11, kedd
 
  Baconben sült csirkemáj

Hozzávalók:
1 kg tisztított csirkemáj
30 dkg szeletelt bacon
őrölt bors
fűszerpaprika
kevés olaj

Elkészítés:
Egy alufólia darabot leterítünk az asztalra. Erre 1 szelet szalonnát fektetünk hosszában, erre ráteszünk 1 szép csirkemájat, amit előtte befűszereztünk. A szalonnát feltekerjük jó szorosan úgy, hogy a májat betakarja.

Egy tepsiben kevés olajat öntünk, és a kész tekercseket szép sorban belerakjuk. Közepes lángon szép pirosra sütjük. Sózni nem kell, mert a máj a szalonnából felszívja sütés közben a kellő mennyiséget.





Megjegyzés:
A receptet Ignáczné Jákob Ildikó küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gazdag gyümölcsrizs
  2013-10-22 11:13:09, kedd
 
  Gazdag gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg natúr rizs
2 dkg friss gyömbér
1 rúd vanília
3 evőkanál vaj, vagy Rama
7 dl cukor nélküli almalé (100 %)
10 dkg aszalt barack
10 dkg aszalt füge
5 dkg mazsola
1 nagy alma
2 narancs
3 dkg mandulaforgács
2 evőkanál édesítőpor

Elkészítés:
A rizst megmossuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A vaníliát kettévágjuk.
A vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a rizst. Hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük az almalével, és beledobjuk a vaníliát. Felforraljuk, és fedő alatt, alkalmanként megkeverve kb. 20 percig főzzük. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. A mazsolát leöblítjük. Az almát megmossuk, magházát eltávolítjuk, a húsát kisebb darabokra vágjuk. A húsz perc letelte után a gyümölcsöket a rizshez keverjük, és további 20 percig főzzük. Ha túl száraz lenne a rizottó, öntsünk hozzá kevés vizet. A főzés végén belekeverjük a tejszínt. A narancsokat kifilézzük, azaz vastagon meghámozzuk (fehér héjukat is levágjuk), a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst, a levét felfogjuk. A húst, a levét, a mandulát a rizshez keverjük. Megszórjuk édesítőporral, és melegen tálaljuk.


Megjegyzés:
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 3350 kJ/801 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Serpenyős sertéskaraj zöldborsópürével, sült fokhagymával és
  2013-10-22 11:11:12, kedd
 
  Serpenyős sertéskaraj zöldborsópürével, sült fokhagymával és répával

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg sertéskaraj
1 fej hagyma
2 evőkanál zsír
1 ág rozmaring
1 kg zöldborsó
1 dl tej
10 dkg vaj
20 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
1 dl olívaolaj

Elkészítés:
1. Feltesszük a zöldborsót főni, ha megfőtt, összetörjük, a vajjal és a tejjel együtt átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A sertés hosszúkarajt csonttal együtt, a csontok mellett felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, egy teflon serpenyőben sertészsíron mindkét oldalát szép pirosra sütjük, sütés közben hozzádobunk egy fej hagymát négybe vágva, és egy ág rozmaring leveleit.

3. Ha mindkét oldal pirosra sült, a serpenyővel együtt 150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és még 10-15 percig sütjük.

4. A sárgarépát felkarikázzuk jó fél cm-es karikákra, forró, sós vízben megfőzzük úgy, hogy roppanós maradjon, tálalás előtt vajon átforgatjuk, sózzuk.

5. A fokhagymát megpucoljuk, és olívaolajban szép aranybarnára sütjük.

6. Ha a hús megsült, a zöldborsópürével, a vajon pirított sárgarépával és a fokhagymával együtt tálaljuk.





Elkészítési idő: 30 perc
Fogyasztható: azonnal

Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje, további fotókat és érdekességeket a recepttel kapcsolatban itt találsz! >>>

Fotó: Győrfi Viki

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csirkeaprólék-leves
  2013-10-22 11:07:03, kedd
 
  Csirkeaprólék-leves

Hozzávalók:
csirkeaprólék
sárgarépa
fehérrépa
zeller
karalábé
karfiol
zöldborsó
zöldbab
paprika
paradicsom
víz

őrölt bors
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A csirkeaprólékot megmosom, kisebb darabokra vágom, sós vízben felteszem főni a megtisztított,
megmosott, szükség szerint hasábokra vágott zöldségekkel együtt.

Ha minden puha, megszórom őrölt borssal.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel meghintem.

http://mindmegette.hu/lapokkepek/receptgaleriak/14000/14360_mindentbele_leves_n.j pg

Megjegyzés:
A receptet Werner Péterné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Friss zöldsaláta virslivel és sajttal
  2013-10-22 11:04:01, kedd
 
  Friss zöldsaláta virslivel és sajttal

Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
3 paradicsom
1 kígyóuborka
4-5 db virsli
1 gömb mozzarella sajt
5 dkg feta sajt
2 dl natúr joghurt
kevés majonéz
balzsamecet
friss kapor
ételízesítő


Elkészítés:
A zöldségeket ízlés szerint kockákra vagy csíkokra felaprítom/reszelem, és kissé megsózva állni hagyom, míg a virslit kb. 1 cm-es darabokra vágom, a mozzarellát és fetát felkockázom. Ha kész, a zöldségekhez adom.

A natúr joghurtot összekeverem egy kevés ételízesítővel és a finomra vágott kaporral, ráöntöm a zöldségekre, összekeverem.

Kiadagolom a salátát, megcsepegtetem majonézzel, meglocsolom kevés balzsamecettel, és tálalásig hűtőbe teszem.

Megjegyzés:
Frissen, tálalás előtt elkészítve az igazi, amikor még ropognak a zöldségek. Mivel van benne virsli és sajt, önmagában is komplett vacsora lehet, bár lehet pirítóssal is enni, úgy kiadósabb.

A receptet Mizsuzska küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Pakora (indiai sült zöldség)
  2013-10-22 11:01:49, kedd
 
  Pakora (indiai sült zöldség)

Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 padlizsán
1-2 zsenge cukkini
20 dkg csicseriborsó liszt
1 kávéskanál só
bors
1 kávéskanál hing-por (hagyma helyett használjuk)
1/2 kávéskanál fahéj
1/4 kávéskanál chili
1/4 kávéskanál kurkuma
kicsi hideg víz

Elkészítés:
A zöldségeket alaposan megmossuk. A karfiolt közepes rózsáira szedjük, a padlizsánt felkockázzuk, a cukkinit felkarikázzuk.

A csicseriborsó lisztet a fűszerekkel alaposan összekeverjük, majd a hideg víz hozzáadásával sűrű palacsintatésztát készítünk.

A zöldségeket egyenként belemártogatjuk a tésztába, és forró olajban kb. 5-8 percig sütjük.

Ha megsült, papírtörlőn alaposan leitatjuk. Melegen tálaljuk, és fűszeres paradicsomszószt kínálunk hozzá.





Megjegyzés:
A receptet Tóthné Nagy Erzsébet küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 4682
  • e Hónap: 18587
  • e Év: 148294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.