|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2013-10-23 23:48:35, szerda
|
|
|
Bögrés mákos III.
Hozzávalók:
2 egész tojás
10 dkg Vénusz sütőmargarin
1 bögre cukor (3 dl)
1 bögre darált mák
1 bögre langyos tej
1 bögre liszt
1 xsomag sütőpor (20 g)
1 késhegynyi fahéj
Elkészítés:
A margarint a tojással és a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a lisztet, mákot, tejet, sütőport és a fahéjat. Alaposan összekeverem, majd kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába öntöm. Előmelegített sütőben (180-200 fok) kb. 40 percig sütöm. Ha kész, porcukorral megszórom a tetejét. Lehet krémmel vagy lekvárral tölteni, de én nem szoktam, mert magában is nagyon finom.
Megjegyzés:
Nem fog kiszáradni, jó puha marad napokig!
A receptet GSZE, a fotót Soltesznora küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-10-23 23:44:39, szerda
|
|
|
Finomfőzelék sült virslivel
Hozzávalók:
kb. 40 dkg zöldborsó (kifejtve)
kb. 40 dkg karalábé - kis kockákra aprítva
kb. 40 dkg sárgarépa - kis kockákra aprítva
1 nagy csokor petrezselyem - aprítva
1 kis vöröshagyma - finomra aprítva
3 dkg vaj, vagy Rama
2 evőkanál olaj
kb. 5 dkg liszt
3-3,5 dl tej
kevés őrölt bors
ízlés szerint cukor
ízlés szerint só
A virsli sütéséhez:
kevés olaj
virsli
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott zöldségeket annyi vízben teszem fel főni, amennyi éppen ellepi. Sózom, roppanósra főzöm néhány perc alatt.
Közben a vaj-olaj keveréken a lisztet rövid ideig pirítom, megfonnyasztom benne a vöröshagymát, félrehúzom, felöntöm a hideg tejjel, jól elkeverem, majd a forrásban lévő főzelékbe öntöm. Újraforrásig folyamatosan kevergetem, közben sózom, kevés borssal és cukorral ízesítem. Rövid ideig takarékon főzöm a rántással, a petrezselymet a legvégén adom a főzelékhez, de azzal már nem főzöm.
A virsliket kicsit bemetszem, forró olajban, közepes hőfokon egyszer megfordítva megsütöm, és a főzelékhez tálalom.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönöm!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-főzelékek, lecsók, |
|
|
|
|
|
2013-10-23 23:40:54, szerda
|
|
|
Csontleves karajcsontból (orjaleves)
Hozzávalók 8 személyre:
1,5-2 kg húsos karajcsont
2 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 db zellergumó
1 db karalábé
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db burgonya
1/4 fej kelkáposzta
ételízesítő
10-15 szem egész bors
csipet őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió
só
sáfrányos szeklice
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert és a karalábét négybe, a sárgarépát és a gyökeret nagyobb hasábokra vágjuk.
A karajcsontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket, kis lángon nagyon lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
A csontról leszedett húst tehetjük a levesbe, vagy adhatjuk külön ecetes tormával. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-10-23 23:37:30, szerda
|
|
|
Orjaleves
80 dkg orja (sertésgerinc)
20-20 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé
1 fej vöröshagyma
A fűszerezéshez:
gyömbér, szerecsendió-virág, csípős paprika, bors, só
Elkészítés:
A sertéshúst feldaraboljuk, kb. 3 liter vízbe feltesszük főzni. Megsózzuk és beletesszük a megtisztított hagymát és a fűszereket. Amikor felforrt, habját leszedjük, majd beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket. Betétként vékony metéltet (laskát), vagy árpagyöngyöt (gerslit) főzünk bele. Tálaláskor, ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt (sáfrányos szeklicét) is teszünk bele.
Forrás:Mindmegette.hu
(Saját megjegyzésem: gyermekkoromban a disznó vágáskor készítettek igazi
odjalevest cérna-metélttel - ez a recept ahhoz hasonló.) |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-10-23 23:32:48, szerda
|
|
|
Orjaleves grízgaluskával
Hozzávalók:
kb. 2,5 literhez:
1 kg húsos karajcsont (lehető legfrissebb) - kérjük meg a hentest, hogy darabolja fel
kb. 25 dkg húsos pulykanyak feldarabolva
40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé) darabolva
kis darab kelkáposzta
3-4 db gomba
1 nagy fej vöröshagyma behasítva
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész feketebors
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 marhahúsleves-kocka
1 paradicsom behasítva
1 zöldpaprika behasítva
csípős paprika ízlés szerint
zeller és petrezselyem zöldje csokorba kötve
só
Elkészítés:
A csontokat kb. 15 percre enyhe langyos-ecetes vízbe áztatom, majd vízzel leöblítem (kioldja a vért).
Nagyobb, 4 literes fazékba teszem a csontokat, ráöntök kb. 2 liter vizet, lassan felforralom. A keletkezett habot fémszűrővel leszedem a tetejéről. Sózom, beleteszem a feketeborsot, a leveskockát, és takarékon (éppen csak gyöngyözve) főzöm kb. 1 órát.
Közben az összes zöldséget megtisztítom, feldarabolom. A zöldpaprikát és a paradicsomot behasítom, a zöldfűszert csokorba kötöm, majd beleteszek minden zöldséget a forró levesbe. Újraforrástól számítva újabb 1 órát főzöm takarékon, gyöngyözve. (Közben kóstolom, ízlésemre utána fűszerezem.)
Amikor minden megpuhult, a tüzet elzárom, pár percet pihentetem a levest, majd sűrű szűrőn átszűröm. A kelkáposztát, a hagymát, a karalábét, a zellert, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zöldséglevelet eltávolítom.
Tálalásnál a tányérokba a zöldséget elosztom a daragaluskával, a levest rámerem, kevés petrezselyemmel díszítem.
A húsos csontokat külön kínálom a leves után ecetes tormával, vagy csak önmagában ízlés szerint.
Megjegyzés:
Csak a főzési idő miatt hosszadalmasabb, a konkrét munka kb. 45 perc a galuskával együtt.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-10-23 23:25:22, szerda
|
|
|
Pósa Lajos: Ősszel
Atyám, a te kezed soha el nem fárad.
Tele rakta megint gyümölccsel a fákat,
Szőlőtőre fürtöt
Szép sorjába tűzött,
Ki ne magasztalná isteni munkádat!
Mennyei jóságod bőségét kitárja:
Hegy-völgy az emberek gazdag élés tára.
Áldás mosolyog ránk,
Felvidámul orcánk,
Édesen legyinti az örömnek szárnya.
Porszem vagyok én csak ezen a világon,
De kegyelmed érzem, nagyságodat látom,
Dicsérve dicsérlek
Mindig, amíg élek,
Fejemet meghajtva, szent nevedet áldom.
|
|
|
0 komment
, kategória: Versek, képek tavasztól-télig |
|
|
|
|
|
2013-10-23 23:18:57, szerda
|
|
|
Wass Albert: Őszi hangulat
Mikor a hervadás varázsa
megreszket minden őszi fán,
gyere velem a hervadásba
egy ilyen őszi délután!
Ahol az erdők holt avarján
kegyetlen őszi szél nevet,
egy itt felejtett
nyár-mosollyal
szárítsuk fel a könnyeket!
Hirdessük, hogy a nyári álom
varázsintésre visszatér,
s a vére-vesztett őszi tájon
csak délibáb-varázs a vér!
Hirdessük,hogy még kék az égbolt,
ne lásson senki felleget,
hazudjuk azt, hogy ami rég volt,
valamikor még itt lehet!
Ha mi már nem tudunk remélni,
hadd tudjon hinni benne más;
hogy ezután is lehet élne,
hogy tréfa csak az elmúlás!
A nyári álmok szemfedője
övezze át a lelkedet,
amíg a tölgyek temetője
hulló levéllel eltemet!
|
|
|
0 komment
, kategória: Versek, képek tavasztól-télig |
|
|
|
|
|
2013-10-23 23:16:27, szerda
|
|
|
Reményik Sándor: Őszi morfium
Ne gondoljátok, hogy én nem tudom:
Mi készül itt, mi foly nap-nap után.
Jól tudom én: haldoklik a világ,
Mindennap egy torony dől, bástya omlik, -
S ez a bűbájos őszi délután
Lehet, hogy az utolsó délután.
Körül minden hörög, agonizál,
Vonaglik és vergődik vad viharban, -
De itt - világontúli hallgatás,
Csak egy szellemujj lapoz az avarban.
Világ estéje - emberalkonyat.
De ez a csendes, győztes őszi erdő,
Ez akkor is lesz, ha mi nem leszünk,
Ez megmarad, ha ember nem marad,
A világ felett győztes ez marad.
Felségesebb ritmussal orgonál majd,
Telibb tüdővel vesz lélekzetet,
Szűzen foganja, kín nélkül szüli
És könnyen hullatja a levelet.
Embersorstól és bűntől szabadon....
|
|
|
0 komment
, kategória: Versek, képek tavasztól-télig |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2013. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
275 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1051
- e Hét: 5565
- e Hónap: 10603
- e Év: 140310
|
|
|