Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szerelmes vers
  2013-10-29 22:50:48, kedd
 
  Radnóti Miklós - Szerelmes vers


Ott fenn a habos, fodor égen a lomha nap áll még,
majd hűvösen int s tovaúszik.
És itt a szemedben a gyöngyszínű, gyönge verőfény
permetegén ragyog által a kék.
Sárgán fut az ösvény,
vastag avar fedi rég!

Mert itt van az ősz. A diót leverik s a szobákban
már csöppen a csönd a falakról,
engedd fel a válladon álmodozó kicsi gerlét,
hull a levél, közelít a fagy és
eldől a merev rét,
hallod a halk zuhanást.

Ó évszakok őre, te drága, szelíd, de szeretlek!
s nem szeretek már soha mást.



 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Őszi vers
  2013-10-29 22:45:18, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Soha ne légy szomorú
  2013-10-29 22:42:35, kedd
 
  Ernest Hemingway: SOHA NE LÉGY SZOMORÚ


Soha ne légy szomorú, ha a valóság túl rideg,
s ne keseredj el, ha nem találod helyed.
A valós élet olyan, mint a csörgedező patak,
előfordul néha, hogy nehezebben halad.
Ha nem találod céljaid, ne gyötörd magad,
idővel majd alakul, mi e percben csak gondolat.
Kérdezhetnéd, miért élünk, de senki nincs, ki választ ad,
minden napunk küzdelem, mely mindhalálig megmarad.
Ha csalódott vagy, s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap,
gondolj bele, mennyi ember vállalná sorsodat.
Mindig csak a jóra figyelj, s hibáidat elfeledd,
ha önmagadat elfogadod, könnyebb lesz az életed.
Ha nem látod a fényt, a Napot, nyisd ki jobban a szemed,
gondjaid közt tartogat még csodákat az életed.
Mindig csak a mának élj, s az örök szabályt ne feledd:
A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett.





Képszerkesztés - Ernest Hemingway arcképével:
Dell Dorottya

Forrás:Napi Vers
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
További szép estét!
  2013-10-29 22:40:06, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
Szeder-smoothie
  2013-10-29 22:26:00, kedd
 
  Szeder-smoothie

Hozzávalók:
5-6 személynek:
50 dkg szeder
5 dl joghurt
2 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej

Elkészítés:
A szedret lemossuk, és a többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk.





Megjegyzés:
Ez a kedvencem. Mivel tele van a szeder magocskáival, ezért ha szívószállal szeretnéd inni, mindenképpen valami vastagabb szívószálat használj. A tej ízlés szerint kihagyható, de akkor sötétebb és sűrűbb lesz.

A receptet és a fotót Scarose küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Világbajnok turmixok
  2013-10-29 22:20:13, kedd
 
  Világbajnok turmixok

Szinte már a könyökünkön jön ki, annyit halljuk: táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok rostot, vitamint, gyümölcsöt. Igen, igen, de hát jobban szeretjük a krémes-habos édességeket, a fűszeres finomságokat... Itt most mégis valami egészségesről lesz szó. Lássuk csak, mi is az a smoothie!

Nem szeretnénk prédikálni. Mindenkinek magánügye, mit szeret, mit eszik, mennyire él egészségtudatos életet. Nem meggyőzni szeretnénk a kedves olvasót, hanem megosztani egy trükköt. Egy egyszerű, gyors, praktikus kis turpisságot. Egy reggelire való vitaminbombát, telis teli rosttal. Ami finom. Amit a gyerekek is szeretnek. Amit még a férfiak is hajlandók fogyasztani.




A málnás turmix nagy klasszikus, akár tejjel, akár joghurttal

A gyümölcsöket nem mindig kívánjuk, bár tény, hogy olykor igen jólesnek. De persze messze nem fogyasztunk belőlük annyit, amennyinek a szervezetünk örülne. A frissen facsart gyümölcslevek nagyon finomak, de préselésük elég macerás, főleg a centrifuga tisztítása és pakolása... Nem mellesleg az értékes rostok mennek a kukába, pedig igen jó hatással bírhatnának anyagcserénkre. Mert hiszen tény, hogy rengeteg finomított dolgot fogyasztunk, és élelmi rostok a szükségesnél jóval kisebb mennyiségben jutnak szervezetünkbe.

Nos, eme felvezetés és titokzatoskodás után következzen hát a legfinomabb napindító, a gyümölcspép. Smoothie (szmúszi) névre hallgat Amerikában, és egyre elterjedtebb Európában, sőt több nagy üzletben már nálunk is készen kapható. Költhetünk rá, de frissen a legjobb, és elkészítése kb. 3 percet vesz csupán igénybe. Vagyis a gyümölcsöt megtisztítjuk, turmixgépbe dobjuk, kevés vizet adunk hozzá, 1 percig mixeljük, pohárba öntjük és fogyasztjuk.




Csak egy turmix kell hozzá, és akár a gyerekek is meg tudják csinálni

Ahogy minden finomságnál, itt is fontos a kreativitás, hiszen a gyümölcsöket érdemes kombinálni, lehet fűszerezni. Adhatunk hozzá joghurtot, tejet, 100%-os gyümölcslevet, de ha komplett étkezést szeretnénk kiváltani koktélunkkal, akkor akár müzlit, gabonapelyhet, magvakat is szórhatunk bele - turmixolás előtt. Érdemes kipróbálni, mert a gabonától krémes, selymes lesz a pürénk.

Gyümölcspépünk alapja lehet alma vagy narancs, ezek egész évben beszerezhetőek jó áron. Az ízesítéshez viszont érdemes mindig idénygyümölcsöket választani. Fűszerezhetünk fahéjjal, gyömbérrel, friss mentával, citrommal, akár kis borsot vagy chilit is adhatunk az italunkhoz. Minden a kombináción múlik!

http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/115000/115609_smoothie01.jpg
Friss és fagyasztott gyümölcsöket is használhatunk a turmixokhoz Variációk

Eper-narancs
Ananász-kókusz (a kókuszreszeléket érdemes pár percre forró vízbe áztatni)
Banán-alma-fahéj
Körte-kivi
Mangó-narancs chilivel
Citrom-alma borssal
Görögdinnye-eper
Mangó-gyömbér-vaníliás joghurt
Őszibarack-vaníliás joghurt
Alma-aszalt szilva
Banán-áfonya-joghurt vagy tej
Málna-banán

Tippek:
A bátrabbak kipróbálhatják zöldségekkel is. A répa a naranccsal igen jól harmonizál, a cékla az almával, a paradicsom pedig a naranccsal alkotnak jó párost.

Reggelire 1 pohár smoothie vajas pirítóssal vagy péksüteménnyel tökéletes. Tízóraira vagy uzsonnára dúsíthatjuk natúr joghurttal is, így krémesebb is lesz. Ha önálló, gyors reggelire vágyunk, akkor kis beáztatott gabonapehellyel, mandulával és joghurttal mixeljük a gyümölcsöket.

Forró nyári délutánokon jéggel is összeturmixolhatjuk a gyümölcsöket, így a jégkásához hasonló frissítő, üde italt kapunk.





A bátrabbak zöldséggel is megpróbálhatják, de gyümölcsökkel is végtelen a variáció

Dúsíthatjuk az italunkat joghurt mellett tejjel, szójatejjel, rizstejjel is, de kísérletezhetünk kókusztejjel is.

Ha édesebb ízre vágyunk, tehetünk bele mézet, juharszirupot, de akár mazsolát is szórhatunk hozzá.

Ha kanalazni szeretnénk, hagyjuk sűrűbbre, ha inkább innánk, adjunk több vizet (tejet, joghurtot) hozzá.

Fagyasztott gyümölcsöket is tehetünk bele, télen és tavasszal ez jó kis változatosságot jelent majd.





Egzotikus gyümölcsökkel is isteni!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Cikória
  2013-10-29 22:12:18, kedd
 
  Cikória

A cikória (Cichorium intybus var. foliosum) a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó mezei katáng (Cichorium intybus) nemesített változata. Egyes fajáit leveléért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek. Egyike a legősibb zöldségféléknek.






Őse a gyomként ismert mezei katáng, amelynek virágzatát forrázva gyógynövényként használják. Ebből alakultak ki a gyökeréért (pótkávénak) termesztett és a leveléért salátának termesztett változatok. Az ős alak Európában, Afrika északi részén és Ázsiában elterjedt. Már az ókorban a görögök és rómaiak is ismerték a vad és termesztett változatát is. Ma Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban jól ismert. Hazánkban is termesztik, főleg takarmányozásra és pótkávénak.




Vörös cikória, más néven radikkió




Cukorsüveg-cikória

A cikória értékes zöldségnövény. Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. Karotin- (A-vitamin-) tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál. Jelentős jódforrás. Inulin tartalmára most figyelnek fel, amelynek kedvező hatása lehet a probiotikus bélflórára.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Belga rakott cikória
  2013-10-29 22:04:12, kedd
 
  Belga rakott cikória

Hozzávalók:
4 cikória

5 dkg vaj, vagy Rama,
2 evőkanál finomliszt
5 dl tej
csipetnyi reszelt szerecsendió
5 dkg reszelt sajt
4 szelet szendvicskenyér

Elkészítés:
A cikória külső, szennyezett leveleit lebontjuk, eldobjuk. A bimbót a töve felől ék alakban bevágjuk, és a csumáját kiemeljük, mert ez a része keserű. Az így előkészített cikóriát 10 percig sós vízben főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük, és két deka vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A maradék vajon a lisztet megfuttatjuk (de nem barnítjuk meg), és a hideg tejjel felöntve simára keverjük, kevergetve mártássá főzzük. A tűzről lehúzva csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és a cikóriára öntjük. A sajtot ráreszeljük, és forró (200 fokos, gáz 6. fokozat) sütőben halványpirosra sütjük. Háromszög alakúra vágott, pirított kenyérszeletekkel körülrakva tesszük az asztalra.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Bazsalikomos-mozzarellás-póréhagymás paradicsomsaláta
  2013-10-29 22:01:17, kedd
 
  Bazsalikomos-mozzarellás-póréhagymás paradicsomsaláta

Hozzávalók:
25 dkg koktélparadicsom
20 dkg mini mozzarella sajt
5-6 levél friss bazsalikom
15 cm-es darab póréhagyma
olívaolaj
1 kávéskanál balzsamecet
3 db kockacukor
3 evőkanál ecet
1 kávéskanál borsikafű


Elkészítés:
A póréhagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk, a mozzarelláról leöntjük a levét és egy tálba szórjuk. Rátépkedjük a bazsalikomleveleket, meghintjük sóval, meglocsoljuk olívaolajjal. A salátaléhez 3 szem kockacukrot, az ecetet, a balzsamecetet és borsikafüvet összekeverjük, a salátára öntjük, összekeverjük és tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Tejben párolt csirkemell
  2013-10-29 21:56:04, kedd
 
  Tejben párolt csirkemell

Hozzávalók:
2 közepes csirkemell
2 fej vöröshagyma (5-6 cm átmérőjű)
kb. 10 db szegfűszeg
10 dkg vaj, vagy Rama
1-2 húsleveskocka
kb. 5 dl tej

Elkészítés:
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk - én a lapos, hosszú szeleteket szeretem leginkább -, és egy serpenyőben a vajon szép fehérre sütjük. Ha ezzel megvagyunk, egy tűzálló edénybe egymásra rakjuk a hússzeleteket, mellétesszük a hagymákat, amikbe előzőleg beleszurkáltuk a szegfűszegeket. A tejben feloldjuk a húsleveskockát - ha egy kicsit melegítjük, könnyebben oldódik -, és ezt a szép sárgás, sós tejet ráöntjük a csirkemelldarabokra, hogy ellepje őket. Tehetjük sütőbe, akkor óvatosan melegítsük a hőálló edényt; vagy párolhatjuk a főzőlapon is. Párolás közben a hús beszívja a tej egy részét, és marad egy kis finom, a szegfűszegtől kellemes ízű és illatú szaft is. Jó étvágyat mindenkinek!

Megjegyzés:
A receptet Afekete küldte. Köszönjük!

Forás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 98
  • e Hét: 873
  • e Hónap: 5911
  • e Év: 135618
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.