2013-10-30 07:32:54, szerda
|
|
|
A birsalma hallatán, láttán két dolog jut eszembe egyből. Először is összefut a nyál a számban, érdekes ízét, ha egyszer valaki kóstolta, soha nem felejti el. Másodszor pedig egy szakállas vicc, amit itt és most meg kell osztanom.
Két birs beszélget, az egyik kérdi a másikat: -Birs? a másik erre kajánul mosolyog - Én bírlak. Amellett, hogy a birs almát legtöbben bírjuk, mert fincsiségeket lehet belőle készíteni, az egészségre is jótékony hatással van.
Az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsének tartották, talán ennek is köszönhetjük, hogy ennyire közkedvelt lett, és a mai napig is fennmaradt. Késő ősszel érik be, lehet már kapni belőle a piacokon is, vásároljunk és fogyasszunk minél többet, mivel nagyon sok vitamin és értékes ásványi anyag van benne.
Az őszi-téli időben elengedhetetlen C-vitaminból sokat rejt magában a birsalma, de van benne a jó hangulatért és nyugodt lelkiállapotért felelős B-vitaminból is. A birsalma tartalmaz P-vitamint is, mely segít a koleszterinszint szabályozásában is. Sok benne a kálium, kalcium, vas és foszfor is.
Az anyagcsere fokozására, gyomorpanaszok enyhítésére és puffadás ellen fogyasszunk nyers birsalma-levet. Ha túlságosan teleettük magunkat, mozdulni sem bírunk, együnk egy darabka birsalmát, segíteni fog. Menstruációs görcsök esetén napi 2-3 pohár birsalmalé ajánlott. Befőttként húsok mellé is fogyaszthatjuk, így egy megterhelő ebéd esetén, felszabadítja a gyomrot, mellőzve a teltségérzetet.
A befőtt készítéséhez szükséges 3 kg birsalma, 30 dkg cukor, 2 citrom leve, 10-12 db, szegfűszeg, 4-5 darabka fahéj. Az almákat mosás, hámozás és feldarabolás után tegyük egy fazékba, és hogy ne barnuljon meg, öntsük rá a citromelvet, majd öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi őket. Majd hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget és a fahajat, tegyük fel főni. Ízlés szerinti keménységűre főzzük, majd töltsük üvegekbe, és a tetejükre rakjunk késhegynyi szalicilt.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|