Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Magyarország a társadalmi válság küszöbén
  2013-10-04 21:08:04, péntek
 
  Magyarország a társadalmi válság küszöbén

Posted on 2013/10/04 Szerző: Admin


Magyarország egészségügyi helyzetéről készített egy összefoglaló cikket a Szike Blog, ami olyan hasznos és tanulságos információkat tartalmaz, amit nekünk is érdemes megosztanunk az Olvasóinkkal.
Korábbi írásaim során leltem rá két megdöbbentő adatra: a világrangsorban elfoglalt helyünk a nyers halálozási rátát és a növekedési rátát tekintve katasztrofális, mindkét mutatóban a világ legrosszabb 10%-ba tartozunk! Érdemes megnézni, milyen “szomszédok" vesznek minket körül!

Nyers halálozási ráta, a legrosszabb 10%, forrás: CIA World Factbook

Demográfia

Részben ezek az adatok késztettek arra, hogy ennek hosszú távú következményeit is átgondoljam. A jelenség egyébként érint sok (közép-)európai, fejlett országot, tehát globális problémáról van szó. Sajnos a rossznak is mi vagyunk a rosszabbik végén...

A gazdasági válság mellett tehát egy jóval súlyosabb, és nehezebben, lassabban orvosolható problémába csúsznak bele a fejlett országok, köztük kiemelten Közép-Kelet-Európa és benne Magyarország. Ez pedig az a humánerőforrás-krízis, amely így,össztársadalmi szinten vizsgálva teljesen új értelmezést is nyer. Ráadásul nem beszélhetünk évtizedes távlatokról, az első bomba a Ratkó-korszak gyermekeinek nyugdíjba vonulása során már robbanni fog, ez pedig 2015-16 -tól (!!) óriási gondokat fog okozni, a probléma égetővé vált, bár a politika ezt a témát hosszú évek óta messziről kerüli.

Kezdjük a születésszámmal. 1950-56-ig minden évben rendre közel 200 ezer gyermek született, 1954-ben és '55-ben pedig ennél is több, 223, illetve 210 ezer élveszületést regisztráltak. Ez a generáció 2015-től kezdődően vonul majd nyugdíjba (ez persze nyilvánvalóan kevesebb embert jelent az emigráció, halálozás, korai nyugdíjazás, munkanélküliség miatt). A kiugróan magas számú nyugdíjba vonulás önmagában persze nem is lenne baj. Egyre inkább kitolódik a születéskor várható élettartam, egyre több nyugdíjas, ez természetes jelenség szinte mindenhol a fejlett világban. Nézzük azonban a másik oldalt, a születések számát a közelmúltban. Azokat, akik a nyugdíjasokat “pótolják", akik fenntartják az országot, megteremtik a nyugdíj és a szociális háló anyagi feltételeit.

Lássuk a születésszámot 1994-2000-ig, nagyjából ez a korosztály kell, hogy belépjen a munkaerőpiacra 2015-től kezdve. A kilencvenes évek közepén még éppen több, mint 100 ezer gyermek született, azonban 1998-tól már 100 ezer alatti születésszámról beszélhetünk. Ha összehasonlítjuk a két korszakot, a nyugdíjba menőket és a friss belépőket ,szomorú tendencia bontakozik ki. 1950-56-ig összesen 1,4 millió gyermek született, 1994-2000-ig pedig csupán a fele, 720 ezer! Nagyon közel, már 2015-től jöhet az a váltás, mely a demográfiai torzulás folytán óriási problémákat fog generálni! A szó legszorosabb értelmében véve beszélhetünk tehát humánerőforrás-krízisről. A magyar példa nem egyedülálló, de tendenciáját tekintve, történelmi okokból mégis kiemelt jelentőségű! Egyszerűen nem lesz, aki megtermelje az idősebb generációk eltartásához szükséges járulék- és adótömeget. Ráadásul a nyugdíjkassza terhelése is fokozottan emelkedik, ezt pedig járulékemeléssel már nemigen lehet enyhíteni. A nyugdíjjárulékot a kilencvenes évek óta még kismértékben emelték is, a jelenlegi 33%-os szint már nemigen fokozható.

Foglalkoztatottság

Az ijesztő tendencia a foglalkoztatottsági adatokon is jól látható. Ez valamivel megbízhatóbb adat a puszta születésszámnál, hisz megmutatja az itthon dolgozó, aktív állampolgárok számát. A KSH adatai alapján még körülbelül 15 évvel ezelőtt, 1998-banis viszonylag sok fiatal belépő volt a munkaerőpiacon, ez bőven fedezte a nyugdíjba vonulók számát. Ezzel szemben a 2012-es évet nézve döbbenetes tendencia bontakozik ki. 1998-ban a munkaerőpiacra belépő 15-24 éves korosztály 523 ezer fő volt, míg 2012-ben már csupán 216 ezer! A 15-19 éves belépők (szakmunkás réteg) gyakorlatilag eltűntek, a 20-24 éves fiatal foglalkoztatottak száma pedig 445 ezerről 206 ezerre zuhant. Az 55-65 éves (idősebb) foglalkoztatottak száma ugyanakkor 182 ezerről 505 ezerre nőtt! ( A nyugdíjkorhatár 1998-ban 57 év volt). Adott tehát egy óriási tömeg, aki az elkövetkezendő években ki fog vonulni a munkaerőpiacról ugyanakkor nincs aki pótolja majd az óriási járulék- és adóveszteséget és a hirtelen növekvő társadalmi-gazdasági terheket.
Egészségügy

Az egészségügy helyzete ebben a szituációban is kissé speciális. Köztudott, hogy a nyugdíjasok igénybevétele- az egészségügyi szolgáltatásokat illetően - az átlagnál jóval magasabb. Nyugdíjba vonulás után - részben pszichológiai okokból is - drámaian megnő az egészségügyi ellátások iránti kereslet. Tehát általános keresletnövekedésre, nagyobb terhelésre számíthat az egészségügy a fent vázolt demográfiai bombával egy időben. Ugyanakkor a munkapiacra belépő fiatalok és a nyugdíjba vonulók száma közötti különbség évről-évre hatalmas járulékkiesést fog okozni, ami megroppantja majd az e-alap forrásteremtési oldalát. Elkerülhetetlen tehát a forrásteremtési technikák újragondolása, mert a kieső járuléktömeg teljesen fenntarthatatlanná fogja tenni a rendszert, nagyon rövid időn belül. A járulékok emelésére itt sincs nagy játéktér. Igaz, az egészségbiztosítási járulék Magyarországon jelenleg az egyik legalacsonyabb a világon, 7%, így a kiesés a nyugdíjjárulékok kiesésénél kisebb mértékű lesz. (2006-ban még 15%-os járulékot fizettünk, azóta ennek kevesebb, mint a felét kell beadni a közösbe. Jól jelzi az egészségügy kiszolgáltatott, “másodhegedűs" szerepét az egészségügyi és a nyugdíjjárulékok aránya is: 7% szemben a 33%-kal.)

Összefoglalás

Rövid távon nehezen, óriási erőfeszítésekkel és súlyos áldozatokkal megoldható problémát fog okozni ez a demográfiai krízis, hosszú távon azonban megoldhatatlan helyzetet teremthet, ha nem teszünk ellene. Öregedő társadalom és így szélesedő nyugdíjas réteg fenntartása csökkenő születésszám mellett hosszú távon - a jóléti rendszer csorbítása nélkül - gyakorlatilag lehetetlen. A modern egészségügy robbanása és fejlődése 40-50 év elteltével okozza az első gondokat a fejlett társadalmakban. A csökkenő gyermekvállalásai kedv és a túlélés ára jelentkezik most. Hiába oldjuk meg a gazdasági válságot, hiába kergetjük a GDP növekedés eszméjét, ha hosszú távon nem lesz, aki fenntartsa a társadalmat, ha nem lesz aki dolgozzon és termeljen. Közép-Európa és Magyarország helyzete azért is speciális, mert itthon - szemben a gazdagabb nyugat-európai társadalmakkal - a bevándorlás sem enyhíti a közeledő demográfiai válságot. Összehasonlításként a szintén öregedő Németországban 2011-ben a második világháború óta a legkevesebb, 663 ezer gyermek született (852 ezer halálozás történt), mely hosszú távon hasonló problémákat okozna, mint a közép-kelet-európai régióban, azonban tavaly több, mint 1 millió bevándorló érkezett az országba! Így a munkaerő-piacra belépők bőven kitermelik az a járulék-és adótömeget, mely a jóléti társadalom fenntartásához nélkülözhetetlen. Itthon azonban alig van bevándorló, egyre kevesebb gyermek születik, van viszont egy öregedő társadalom, egyre szélesebb nyugdíjas réteg és volt egy éveken belül “beérő" Ratkó-korszak. Európa közepén tehát szép lassan elfogyunk. De addig is, amíg fogyunk jön egy nagyon nehéz időszak, amikor már alig lesz fiatal, lesz viszont annál több eltartandó állampolgár. De akkor ki fogja megfizetni a jóléti társadalom árát? A nyugdíjkorhatárt nem lehet a halálig tolni. Vagy mégis?


https://balrad.wordpress.com/2013/10/04/magyarorszag-a-tarsadalmi-valsag-kuszoben /
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan pályázzunk meg 30 évesen egy zsíros EP-képviselői áll
  2013-10-04 21:04:44, péntek
 
  Hogyan pályázzunk meg 30 évesen egy zsíros EP-képviselői állást?
2013.10.03. 18:49 Mária

.

Legyen például Gúr Nándor az apánk, és legyen hozzá impozáns, állami és egyetemi ösztöndíjakkal és elismerésekkel teli, ám nullás versenyszférás szakmai tapasztalatot bizonyító politikus-életrajzunk is, biztos, ami biztos alapon.

Olyan, mint Gúr Rolandnak, Gúr Nándor MSZP-s képviselő fiának, aki zsenge 30 éves kora ellenére az előkelő harmadik helyet foglalja el az MSZP EP-képviselőjelöltjeinek a listáján, Szanyi Tibor és Újhelyi István után, közvetlenül Veres János, az egykori pénzügyminiszter előtt a sorban.

Csak egy kicsit visszatetsző, hogy a télen még Miskolc felől békésen éhségmenetelő szocialista politikus ahelyett, hogy a nagy büdös magyar valóságba, akarom mondani az élet sűrűjébe, a mélyvízbe dobná bele a fiát, hagy szívjon a gyerek pár évig szó szerint egy levegőt azokkal az emberekkel, akiket képviselni akar, ahelyett úgy tűnik, aranyozott szamárlétrát barkácsolt fia számára.

Gúr Roland életrajza dióhéjban a Wikipédiáról és az MSZP honlapjáról:

2002-ben érettségizett a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban, ugyanebben az évben már szavazatszámláló bizottsági tag, majd elnökhelyettes Budapest egyik szavazókörében.

2002-2007 között a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatójaként a Külügyminisztérium Schengeni és Együttműködési Ügyek Osztályán, majd a Konzuli Jogi Osztályán szerezhet tapasztalatot, mint gyakornok.

Egyetemi tanulmányai alatt a Miskolci Egyetem Nemzetközi Jogi Tanszékének demonstrátora és a Miskolci Jogi Szemle szerkesztőbizottsági tagja.

2004-ben, 2005-ben és 2006-ban is Közösségi ösztöndíjas. 2005-ben elnyerte a Miskolci Egyetem Tanulmányi Emlékérmének bronz fokozatát, 2006-ban és 2007-ben pedig arany fokozatát. Két tanéven keresztül Köztársasági Ösztöndíjas. A XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián első helyezést ért el. Diplomázásának évében kitüntették a Pro Scientia Aranyéremmel. 2007-ben summa cum laude minősítéssel szerezte meg jogi diplomáját.

2007 óta a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának doktorandusz hallgatója, 2009-ben európai tanulmányokból diplomázott egy francia egyetemen, ahol egy éven át a francia kormány ösztöndíjasa volt.

Munkatapasztalata:

24 évesen már a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tisztviselője.

27 évesen mezőgazdasági attasé a Magyar Köztársaság párizsi nagykövetségén.

28 évesen a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti delegációjának titkára.

29 évesen a párt Fogyasztóvédelmi és életminőség tagozatának ügyvezető alelnöke.

Bújkál bennem a kérdés, hogy mire vinné ez a minden bizonnyal tehetséges és ambiciózus fiatalember ezzel az életrajzzal és szakmai tapasztalattal, ha nem Gúr Nándor lenne az édesapja? Kapott volna gyakornoki munkát a minisztériumban? Méltányolták volna a tudását a mindenféle ösztöndíjakat és emlékérmeket odaítélő bizottságok?

Lehetne belőle EP-parlamenti képviselőjelölt? Hányadik helyet kapná meg valamelyik párt jelöltjeinek a listáján?

Szóba állnának vele egyáltalán bármelyik pártnál?


http://maria.blog.hu/2013/10/03/hogyan_palyazzunk_meg_30_evesen_egy_zsiros_ep-kep viseloi_allast
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt és most álljunk már meg egy szóra! Hajdú elnémította a m
  2013-10-04 20:55:24, péntek
 
  Itt és most álljunk már meg egy szóra! Hajdú elnémította a megölt Krisztina férjét
Posted on 2013/10/04 Szerző: Admin


Október 18-án temetik el Krisztinát, azt a 36 éves asszonyt, akit múlt héten szerdán fojtottak meg Soroksáron. A család nem fog részt venni a hét végi, megemlékező eseményeken. Az özvegy férj sem nyilatkozik már, az ő szájára a Frizbi műsorvezetője, Hajdú Péter tett lakatot.
A rendőrség továbbra is hallgat és nyomoz a kocogógyilkosságként elhíresült bűnügyben. Az életellenes nyomozók presztízst csinálnak belőle, hogy minél előbb meglegyen a tettes, a nyomozás vezetője szinte óránként referál a bűnügyi igazgatónak.

A Bors úgy értesült: a sajtóban többször megszellőztetett információ, hogy Soroksáron öt embert bevittek, nem nélkülöz minden alapot. Információnk szerit az öt fő egy családból származik, és azóta sem engedték őket szabadlábra. A gyilkossággal viszont nem gyanúsították eddig meg őket.

A megfojtott Krisztina férje, Lajos tegnap már nem nyilatkozott, mondván, szerződést kötött a TV2 Frizbi műsorával, és ha megszegi a nyilatkozatstopot az adásig, kötbért fizethet.

A férj szülei elmondták, hogy Soroksáron a környékbeliek valóban félnek, már nappal sem mernek kimenni az utcára. Nincsen nyugodt éjszakájuk, amíg a rendőrség kézre nem keríti Kriszta gyilkosát. Jólesik nekik a sok részvétnyilvánítás, és tudnak a szombati fáklyásmenetről, valamint a vasárnapi jótékonysági futásról is. De nem fognak elmenni, mint mondták, bőven elég nekik most a maguk baja. A temetés október 18-án lesz.

Kriszta kisfiára, Rolandra, aki vasárnap lesz 11, a nagyszülők vigyáznak. Elmondásuk szerint a gyermek napközben jól megvan, az iskolában teszi a dolgát, ha hazamegy, nagymamája leül vele tanulni. De ahogy közeledik az este, az időpont, amikor anyukája haza szokott érkezni a munkából, akkor a hangulata hirtelen komorra fordul.

Balzsay: ebből elég volt!

Soroksári lakos a korábbi profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károly. Szerinte az utóbbi egy-másfél évben erősen romlott a közbiztonság a kerületükben. Bár a felesége nem kocog, a húga igen, ám erről Karcsi a jövőben sietősen lebeszélte a sógornőjét.

- Ebben az ügyben a halálbüntetés igazán célravezető, elrettentő erejű, elvégre a gyilkosok 20-30 év múlva szabadulnak, és ott folytatnák, ahol abbahagyták - mondta a bokszoló, akinek házában jártak besurranó tolvajok (golfütővel futamította meg őket), és a kocsiját is feltörték.

Sommásan leszögezte: ebből elég volt! Tudatta, részt vesz az elvetemült gyilkosságra emlékeztető szombati soroksári fáklyás felvonuláson, majd a vasárnap 14 órakor a Petőfi hídtól, a Boráros térről rajtoló 8400 méteres emlékfutáson is.
(bors)

Bal-Rad komm: Ha az ember ezt az irást elolvassa, komolyan gondolkodóba kell hogy essen! (Legalábbis annak első felét illetően!)
Van ugye ez az egész országot megrázó-felháboritó eset, az összes társadalmi következményeivel. A “jogvédők" meg a nyomozóhatóságuk kushadnak! Az alapesetet már szinte mindenki biztosan tudja-csak a részletekről nincsenek információk. Nyolc nappal a magyar társadalmat ismét megrázó gyilkosság után-ami megintcsak több mint egy szimpla gyilkosság-a hullámok egyre magasabbra csapnak! Beszél mindenki azokon kivül-akiknek beszélniük kellene!

Megnyilatkozott az áldozat férje is-úgy ahogy! (Az mondjuk egy érdekes elképzelés lehet, hogy mi van akkor, ha barátja Schorbert Norbert nem ir olyan bejegyzést FB oldalára?-amilyet irt! Végülis abból értesültek a népek a dolog lényegéről. Cigányok, összeférhetetlenek, csoportosan, kegyetlenül, meggyalázás, kifosztás stb. A hivatalosok részéről semmi! CSAK az, hogy megfojtottak egy kocogó 36 éves nőt!)

Szóval Norbi elinditotta a lavinát, és az áldozat férje még kissé-teljesen joggal-fel is turbózta! Érthető idáig a dolog, érthető az indulata is.
Ami nem érthető, és elgondolkodtató: üzlet lett ebből is! Az ideiglenes hallgatás üzlete. A TV2 “sztárproducere" felhivta az áldozat férjét-a fölöttébb dühös Lajost.
Lajosom! Adok neked x forintot, de tartsd a szád a dologgal kapcsolatban! Csak nekem beszélhetsz róla! OK?!
-OK!-válaszolta Lajos az ajánlatra, és szerződésbe is foglalták a bótot!

A fene tudja, hogy Lajos mennyiért nem beszél? Üzleti titok. Ám ha mégis megnyikkan az ügyben a “sztárproducer" műsorán kivül, nemhogy az x. forint ugrik, hanem még kötbért is kell hogy fizessen Lajos!
Mint egy épitkezési vállalkozó-ha megcsúszik az átadással! Szerződésbe foglalt módon!

Ez egy óriási nagy trükk!-el kell ismerni. Fizessük meg az áldozat hozzátartozójának hallgatását! Ne beszéljen, ne lázitson!
(A cigánygyilkosságok idején még a huszadik szomszéd harmadik faluban lakó rokonának a bolhás kutyáját is kamerák elé cibálták, csakhogy “rászistáfászizstázzon" már egy jó adagot, mindenféle kisebbségi és jogvédők gyűrűjében! Akkor azért fizettek, hogy menjen a panaszáradat!)

Lajos időleges hallgatását a “sztárproducer" megvette! Kilóra. Majd képernyőre kerül Lajos panasza is. Lehet hogy már a jövő héten, lehet hogy fél év múlva! Ahogy az a szerződésben le vagyon fektetve! Kicsit megvágva, kicsit kozmetikázva-ahogy a vevőnek az leginkább megfelel. Mert az “anyaggal" ő rendelkezik! Aztán a TV2 kék háttere előtt majd Lajos búja levetitésre kerül. Valamikor.

Itt érdemes egy kicsit megállnunk, és elgondolkodnunk! Mai világunkban már minden eladó, mindenből pénzt lehet csinálni! Azoknak, akiknek van pénzük!
A jelek szerint még a fájdalmat is meg lehet csititani pénzzel! Pénzért némaságot lehet vásárolni! A csend pedig megnyugtató.

Tartunk tőle, hogy a bestiálisan meggyilkolt, meggyalázott, kifosztott Krisztina férje valami nagyon-nagyon fontosat vesztett el szeretett feleségén kivül: A BECSÜLETÉT IS ELVESZITETTE!
Valamennyi pénzért! És itt nem is az összeg számit, hanem a megállapodás tárgya!
Lajos eladta-a “sztárproducer" megvette Lajos lelkét!

Ilyen az élet! Eladó az egész világ! És mert vannak akik úgy érzik hogy van annyi npénzük, hogy akár az egész világot is megvehetik-hát áldoznak a cél érdekében!
Lajos üzletet kötött velük!
Lajos szájára lakat került! Úgy, hogy ő is akarta!
Mi van ebben kivetnivaló?!
Az asszony már úgysem támaszthat fel! Jól jön a hallgatás bére a félárva gyereknek! Meg a Lajosnak! Mostmár igazán lehet sajnálnunk Lajost!
Vagy inkább önmagunkat?


http://balrad.wordpress.com/2013/10/04/itt-es-most-alljunk-mar-meg-egy-szora-hajd u-elnemitotta-a-megolt-krisztina-ferjet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egykulcsos rendszer: törvényben szabályoznák a visszaosztást
  2013-10-04 20:49:11, péntek
 
  Egykulcsos rendszer: törvényben szabályoznák a visszaosztást


Véget kell vetni az egyéni alkukon alapuló kenőpénzrendszernek.

A Fideszen belül is megütközést keltett, hogy jelentős eltérés mutatkozik a korrupció gyanújával érintett politikusok között.

Papcsak_Ferenc_Fidesz_kepviselo11.JPG

Míg például Papcsák Ferenchez a ,,Mr. 20 százalék" elnevezést társították, addig Kósa Lajoshoz - legalábbis 2011 előtt - a ,,Mr. 10 százalék" jelző kapcsolódott.

kosa-huszarruhaban-qpr11.jpg

Megengedhetetlen az ilyen szintű különbségtétel, jelentette ki a párt szóvivője, ezért jövőre egykulcsos, 26 százalékos visszaosztási rendszert vezetnek be. Persze, szociális alapon lesznek különbségek, mert, mondjuk, egy többgyermekes családapa nyilván nehezebben él meg, mint egy egyedülálló. Éppen ezért a 26 százalék felett a családos politikusok úgynevezett kenőplusz támogatásra is jogosultak lesznek.

http://avakkomondor.blog.hu/2013/10/02/egykulcsos_rendszer_torvenyben_szabalyozna k_a_visszaosztast
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tízmillió euró és kétszázmilliárd forint
  2013-10-04 19:51:56, péntek
 
  Tízmillió euró és kétszázmilliárd forint
2013. október 02., 12:20
Szerző: Tokfalvi

Vagy államszocializmus van, vagy kapitalizmus. Vagy a piac kikapcsolása, vagy piac. És a piacon nincsenek tartós csodák: az államilag mesterségesen felnövesztett, a nemzetgazdaság szánalmas egészétől elütő “nemzeti" cégek előbb-utóbb a helyükre kerülnek.

A Deloitte TOP 500 szerint a konszolidált árbevétel tekintetében a Mol-csoport Közép-Európa (az orosz határ és az egykori vasfüggöny közötti térség) második legnagyobb cége. (A legnagyobb a lengyel PKN Orlen olajipari társaság, ennek szintén volt egy zengzetes politikai-korrupciós esete, mely nagyban hozzájárult a lengyel baloldal összeomlásához.) Ez a helyezés önmagában nemzeti büszkeségre adhatna okot, csak hát ellentétben van azzal a ténnyel, hogy Magyarország nem a térség második legnagyobb és messze nem a második legegészségesebb gazdasága. A Mol nem egy virágzó vagy legalábbis szép reményű piacgazdaságban, hanem egy vergődő gazdaságban, állami akaratból, gazdaságon kívüli eszközökkel lett ekkora.

1991-től kezdve az egymást követő kormányzatok mind úgy látták, hogy jó, ha van egyetlen magyar (tulajdonú és/vagy irányítású) szénhidrogén-ipari vállalat. (Miközben még a PKN Orlen is az olajiparra korlátozta magát.) Legalább ez a szektor maradjon magyar ellenőrzés alatt, ha más nem is. Minden széttagolás vagy konkurencia a nemzeti függetlenséget és a nemzetbiztonságot veszélyezteti. A nemzeti függetlenség ez esetben azt jelenti, hogy magunk döntjük el, kinek a kőolaj- és földgázszállításaitól akarunk függeni, a nemzetbiztonság pedig mindig is varázslás tárgya volt, de a Mol esetében egészen konkrét jelentést kapott.

A magyar ellenőrzés gyakorlatilag mindig is állami ellenőrzést jelentett. Akármennyit privatizáltak a Molból, az állami beleszólás és védelmezés mindig megmaradt, a kormányok úgy tekintettek a Molra, mint nemzeti, stratégiai cégre. És valóban, főleg miután a szénhidrogén-ipari csoport elválaszthatatlanul összefonódott a (szintén nem vállalkozói érdeméből) legnagyobb magyar bankkal, egyre inkább ráépült a magyar gazdaság kormányzatilag ellenőrizhető része. Legújabban a 25 százalékos részesedése ellenére csak 10 százalék szavazattal rendelkező kormány (azért ilyen kevés, hogy ne tudjon dirigálni), kifejezetten dirigál: “a Mol portfóliójának felülviszgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét." (Képzeljük el, hogy az OTP-ben hasonló szavazati hányaddal bíró gazpromos Rahimkulov család intéz ilyen szívélyes kérést Csányi Sándorhoz.)

Legalább az UD Zrt.-ügy óta tudjuk továbbá, hogy a Mol-OTP-tengelynek részese a dolog természeténél fogva felbecsülhetetlen gazdasági és politikai erejű állambiztonsági brancs is, vagy annak egy frakciója. (A brancssal kifürkészhetetlen kapcsolatban, de biztosan kapcsolatban lévő civil főrendőr, Pintér Sándor szerepe korábban is feltűnhetett.) Aszerint, hogy ez a csapat milyen viszonyban volt az aktuális kormánnyal, az állami részvétel olykor fölöttébb megerősödött.

A Mol tehát, miután egy vergődő gazdaságban mesterségesen óriásira növesztették, kilépett a globális második ligába. A Forbes Global 500-ba ugyan nem jutott be (2011-ben az 581. volt), de mivel nagyobb lett a magyarországi lehetőségeknél, nagypályások közé került, és szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy a hazai játékszabályok odakinn már nem érvényesek. Vagy terjeszkedik a régióban, vagy őt veszik ostrom alá. Nőnie kell, vagy elvész. Így jelent meg a Mol Horvátországban és Szlovákiában, és így került érdeküközésbe a legközelebbi globális konkurenssel, az OMV-val. Mely utóbbi be is jelentette igényét a Molra, majd miután a magyar állam és a Mol összezárt a támadásra, bosszúból eladta részvényeit a homályos hátterű Szurgutnyeftyegaznak.

Mindez nem jelenti, hogy a globális piacon a Mol ki tudott bújni a bőréből, és nem a magyar üzleti és politikai kultúra normái szerint, annak technikáival cselekedett volna (bár a horvátok sem jobbak). A horvát bíróság mindenesetre bűnösnek találta Ivo Sanader volt miniszterelnököt tízmillió euró megvesztegetési pénz elfogadásában. A pénzt az ítélet szerint a Mol adta. Sanader fellebbezése ugyan az ottani Legfelsőbb Bíróságon van, de a kérdés ezzel eldőlt. Az a magyar közélet hihetetlen provincializmusára jellemző, hogy a tavaly novemberi hír nem robbant. Mit nem robbant? El se hiszik, hogy ilyen hír létezik. Az, hogy Hernádi Zsoltot ezek után ne tudják kihallgatni a horvátok, az igazságtól függetlenül magyar “nemzeti érdek". Az pedig. hogy ezek után a horvátok ki akarják hallgatni Hernádit, horvát “üzleti érdek". Mi más lehetne?

Egyébként a provincializmusnak van egy viccesebb jele is. Azon a videófelvételen, amit a horvátok döntő bizonyítéknak tartanak, Sanader és Hernádi kettesben ülnek egy zágrábi étterem különtermében. Sanader látványosan kiveszi a mobiljából az aksit, mert tudja, hogy lehallgathatják, ad egy cédulát Hernádinak, Hernádi ráír valamit, koccintanak. Mármost sem az intelligens és simlis Sanader exminiszterelnöknek, sem Hernádinak, aki az UD-kapcsolat révén pontosan tudhatja, hogyan megy ez, nem jut eszébe, hogy ettől még nyugodtan lehallgathatnák őket, és be vannak kamerázva. (A horvátok se nagyon feszegették, hogy a felvételt ki juttatta el a sajtónak.)

Mindegy, a tanulság az, hogy vagy államszocializmus van, vagy kapitalizmus. Vagy a piac kikapcsolása, vagy piac. És a piacon nincsenek tartós csodák: az államilag mesterségesen felnövesztett, a nemzetgazdaság szánalmas egészétől rezervátumként különböző cégek előbb-utóbb a helyükre kerülnek.

A Hernádi és a Mol, pontosabban a Mol-OTP-állambiztonsági brancs kombó védelme különben tényleg nemzeti érdek. A magyar gazdaság, jelen sanyarú állapotában ugyanis annyira rá van épülve erre az alakzatra, hogy lármásan összeomlana, ha egy ilyen fontos elem ennyire meggyengül. Valószínű, hogy a nemzetközi körözés ellenére (aminek egyelőre nincs látható nyoma jav. itt látható az Interpol honlapján) Hernádit nem fogják kiadni, és folytatódik a jogászi trükközés. Agyának egyik felével az ember annak drukkol, hogy ne adják ki, maradjon minden a régiben, mert különben jaj nekünk. Agyának másik felével tudja, hogy nem lehet a dolgot a végsőkig elsumákolni, és így is, úgy is jaj nekünk.

És maga a sumákolás is romboló hatású. Egyetlen részlet: a Molnak jelenleg kb. 25%-a van közvetlen állami tulajdonban. Ebben olyan értékpapírok vannak, amelyeknek eladásából a magyar állam valamikor a jövőben nyugdíjt óhajt fizetni a magánnyugdíjpénztárak helyett, amelyektől az értékpapírokra fordított pénzt annak idején elvette. A magyar állam, mint emlékezetes, 2011 májusában 1,88 milliárd euróért vett meg kb. 22 millió részvényt a Szurgutnyeftyegaztól. Nemzeti érdekből. Az euró akkor 265 forintot ért, amikor ezt írom, 297-et. Ez 12 százalékos romlás. A részvényeket 22 400 forintos árfolyamon vették meg, jelen pillanatban 15 670 forint az árfolyam. Az annyi, mint mínusz 30 százalék. Ismeretesen 500 milliárd forintos tételről volt szó. A 84.50 euróért vett részvényeket ma 52.80 euróért tudnák eladni. Az annyi, mint. És ez vélhetően csak a kezdet. A Mol, ugye, “aranytartalék". Szép kis aranytartalék.

Talán jobb lenne, ha Hernádit mégis kiadnák. Ha be tudja bizonyítani, hogy a bírósági ítélet téves, akkor személy szerint nem érheti bántódás. Mi meg hamarabb túljutnánk a mélyponton.


http://kapitalizmus.hvg.hu/2013/10/02/tizmillio-euro-es-ketszazmilliard-forint/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán javaslata a horvátoknak: visszavehetik az INA-t, cseré
  2013-10-04 19:39:13, péntek
 
  2013-10-04. 12:47
Orbán javaslata a horvátoknak: visszavehetik az INA-t, cserébe hagyják futni Hernádit!

Ma reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor is megszólalt a Mol-INA-ügyben. A miniszterelnök azt állította, Horvátországban jelenleg "olyan gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, melyek nem teszik lehetővé, indokolttá számunkra, hogy továbbra is ott maradjunk a horvát energiapiacon".
Orbán Viktor elmondta, 800 éve jó viszont ápol Magyarország a horvátokkal, a horvát-magyar baráti viszony nagyon értékes, ezt pedig nem szabad semmilyen üzleti vitával, konfliktussal lerontani.
A Mol-INA-ügyet üzleti konfliktusként kell kezelni, az állam mint a legnagyobb tulajdonos pedig nem tehet úgy, mintha nem lenne érintett a kérdésben.
A miniszterelnök megjegyezte, fontosabb a hosszú távú barátság, mint egy konkrét üzlet, ezért javasolják a horvátoknak, hogy fontolják meg az INA részvényeinek állami kézbe vételét. Ha a horvátok úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet Horvátországban állami tevékenységként kívánnak folytatni, és az ahhoz szükséges eszközöket állami kézbe kívánják venni, akkor ezt Magyarország elfogadja - tette hozzá.
Magyarországnak nincs olyan érdekeltsége, mely mindenképpen szükségessé teszi, hogy mi ragaszkodjunk ezekhez a részvényekhez - ismertette Orbán.
Orbán megjegyezte, a konfliktus megoldásának van civilizált módja, ezért nem kell senkit letartóztatni, vagy kétséges vádakkal megrágalmazni. A vitás helyzetet úgy akarja Magyarország rendezni, hogy a horvát állam is jól járjon, és a horvát-magyar kapcsolat se sérüljön.
(Portfolió nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/118541/#ixzz2gm9IQ2fK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy soroksári cigány szerint "szélsőséges indulatok keltése"
  2013-10-04 19:31:22, péntek
 
  2013-10-04. 13:22
Egy soroksári cigány szerint "szélsőséges indulatok keltése" annak kimondása, hogy fajtársai halomra gyilkolnak minket

Elutasítja a "szélsőséges indulatok keltését" a múlt heti soroksári gyilkossággal kapcsolatban a Soroksári Roma Nemzetiségi Önkormányzat - közölte Bokor Sándor, az önkormányzat elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az áldozat - talán még azt is el kellene hallgatni, hogy meggyalázták és meggyilkolták, nehogy az is "szélsőséges indulatok keltése" legyen?
Bokor Sándor azt mondta, a brutális gyilkossággal szinte egy időben azonnal a "soroksári romákat kiáltották ki potenciális gyilkosjelöltnek". A kerületben nincs szükség arra, hogy "szélsőséges indulatokat keltsenek a romák ellen". "Nem egy cigányt keresünk, hanem egy gyilkost" - jelentette ki.
Közölte, nem tudják elfogadni, hogy "a Jobbik a brutális gyilkosságot felhasználja a választási kampányához". A Belügyminisztériumtól és a rendőrségtől kérik, hogy akadályozzák meg a "cigányellenes tüntetést".
Bokor Sándor ugyanakkor azt is mondta, hogy részt vesznek a párt által szervezett szombati megemlékezésen, de "nem a Jobbikkal". Azért vesznek részt - mint közölte -, mert a családdal együtt érezve szeretné a soroksári cigányság megmutatni, hogy elítéli a gyilkosságot.
Kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy egy kerületi "roma család egyik tagjánál" a rendőrség megtalálta az áldozat mobiltelefonját. Úgy tudják, hogy az illetőhöz vásárlás útján került az áldozat telefonja - mondta.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/118543/#ixzz2gm903dAE
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Belökték a WC-be, megfenyegették és elvették az óráját a 
  2013-10-04 19:06:27, péntek
 
 

Belökték a WC-be, megfenyegették és elvették az óráját a ,,kisfiúk"
2013. október 02. 18:40
Kostás Roland - Hunhír.info

ciganybunozes250.jpgElfogták a paksi rendőrök azt a két fiatalkorú fiút, (mondhjuk ki végre: CIGÁNYBŰNÖZŐT megint) akik az egyik helybeli általános iskolában elvették egy hetedikes diák karóráját. A történet persze nem ennyi, ismét egy cigányok által elkövetett gyalázatos, emberalázó rasszista bűntett. A pipogya kormány azt fogja elérni, hogy egyszer eldurran az egyik meggyalázott gyerek apjának az agya. Aztán akkor lehet rasszistamagyarozni...

Egy 16 és egy 15 éves fiút gyanúsít a rendőrség a bűncselekmény elkövetésével, tájékoztatott Steinbach Zsolt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A két gyanúsított azért ment be az iskolába mert egyikük húgát várták. A sértett elmondása szerint szeptember 25-én délután a két idősebb fiú belökdöste a WC-be, majd megfenyegette, ha nem adja oda a pénzét, megverik.

Amikor a megtámadott fiú közölte velük, hogy nincs nála pénz, átkutatták a ruháját és a táskáját, amelyből elvették az óráját. A Paksi Rendőrkapitányság rablás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a két fiú ellen. A 16 éves németkéri gyanúsítottat szeptember 27-én fogták el. Kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését.

A másik, 15 éves gyanúsított a faddi gyermekotthon lakója, de onnan szeptember 18-án megszökött, ezért a Paksi Rendőrkapitányság elfogatóparancsot adott ki ellene. Október 1-jén fogták el Pusztahencsén, abban a faluban, ahol korábban lakott. A fiút a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását.

A kormány vagy helyre teszi végre a cigányokat uszító aljas liberális kettős mércés szervezeteket, a cigánybűnöző-mosdató chartákat, páholyokat, egyebeket, és utasítja a rendőrséget a kemény fellépésre, vagy kockáztatja azt, hogy egyszer eldurran az egyes cigány ÁLLATOK által megvert, megalázott magyar kisgyerek szülőjének az agya, aztán a saját kezébe veszi ezeknek a pusztulatoknak a sorsát. Aztán akkor lehet megint ugatni a rasszista magyarokról, a félelemben élő, rettegő cigányokról, meg sajnálkozni, hogy a többség nem érzékeny már a cigányok sirámaira, és hidegen hagyja, bármi is történik velük. Miért kell odáig elmenni, hogy olyan estet bekövetkezzen, amilyennek nem kéne? Ha a hatóságok nem a liberális uszítóktól rettegnének, hanem végeznék a dolgukat keményen és határozottan, az uszítókat, a cigánybűnöző mosdatókat meg helyére tenné a kormány, akkor egyrészt nem a rettegés lenne úrrá a többségen, hogy bármikor a cigányok áldozatává válhat, másrészt ez segítené a cigányok felzárkózását egyedül. Mert az a politikai erő, aki a cigányok "védelmével" kampányol, az csak azoktól szerezhet szavazatokat, akik saját céljaikra használják őket. Ezek az emberek állítólag nincsenek mondjuk hatszáz ezren. És nem azon kell ájuldozni, hogy a Jobbiknak milyen a társadalmi támogatottsága, hanem végre levágni: az emberek azt támogatják, aki megoldást kínál gondjaikra.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=69202
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha cigány gyilkol magyart, akkor a rendszer a cigány mellé á
  2013-10-04 19:01:20, péntek
 
  Ha cigány gyilkol magyart, akkor a rendszer a cigány mellé áll. Ha magyar öl cigányt, akkor a rendszer MEGINT a cigány mellé áll! Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy a magyar legfőbb ellensége és gyilkosa a rendszer, melynek eszköze a cigány és a többi kisebbségnek nevezett csoport, amely a rendszer által már gyakorlatban feljogosítva érzi magát arra, hogy nem csak kifossza, meglopja, megalázza, hanem kénye-kedve szerint legyilkolja is az őt valójában eltartó nép tagjait. Haszonból, vagy csupán élvezetből, teljesen mindegy! S amikor a magyar védeni próbálja önmagát, családját, nemzettársait, akkor a rendszer megint csak a magyar ellen fordul! Egy nemzet vagy összefog együtt, vagy elbukik egyénenként.'  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mol-INA-ügy: megérkezett az előírt formájú elfogatóparancs
  2013-10-04 18:35:06, péntek
 
  Mol-INA-ügy: megérkezett az előírt formájú elfogatóparancs

Forrás: MTI | 2013. október 04. péntek 16:46

A dokumentumot már egyszer megkapta az igazságügyi minisztérium, de azt horvát nyelven írták, így nem volt hivatalos.

Az előírt formában is megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba (KIM) az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen - közölte a szaktárca Facebook-oldalán pénteken délután.

A KIM délelőtt az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott. Amint megérkezik a javított változat, az a Fővárosi Törvényszékhez kerül - jelezték korábban.

A horvát rendőrség kedden adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, majd szerda délután Horvátország kérésére felkerült az Interpol vörös, vagyis legmagasabb fokozatú körözési listájára a neve. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt ügyében, azt a szokásos eljárásnak megfelelően továbbította az igazságügyi tárcához.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét. A kabinet emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, valamint a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

A horvát főügyészség angolul is elküldte az elfogatóparancsot

A horvát főügyészség (DORH) közölte pénteken, hogy angol nyelven is elküldte Budapestre a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen kiadott európai elfogatóparancsot.

A DORH honlapjára feltett nyilatkozat szerint a korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) horvát és angol nyelven is kiállította az európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, és azt eljuttatta a KIM-nek, mégpedig a DHL futárszolgálat segítségével. Az USKOK-nál van a feladásról szóló bizonylat, valamint a kézbesítésről szóló elismervény is, amelyet október 3-án 12 óra 33 perckor egy Mátyás nevű személy írt alá.

Az ügyészség ezzel egyidejűleg a horvát Sirene-irodának (a schengeni adatcserét biztosító irodahálózat - Supplementary Information Request at the National Entry), illetve az Interpolnak is eljuttatott egy kérelmet, hogy adjanak ki figyelmeztetést Hernádi Zsolt gyanúsított keresésére, az európai elfogatóparancs teljesítése érdekében. Ezt a felhívást az USKOK a szokásos módon, horvát nyelven tette közzé, mert az az összes EU-tagállamra vonatkozik.

Ennek tükrében egyértelmű - fogalmaz a DORH nyilatkozata -, hogy a magyar KIM levele, amely október 3-án 11.55-kor érkezett meg a horvát igazságügyi minisztériumba, s amelyben az áll, hogy az elfogatóparancsot csak horvát nyelven küldték el, s kérik, hogy azt fordítsák le magyar nyelvre, "elhamarkodott volt", mivel kizárólag az Interpol információs rendszerében megjelent információkon alapult, és nem a KIM számára közvetlenül eljuttatott, két nyelven kiállított európai elfogatóparancson.

Orsat Miljenic: A Mol és az Ina ügye nem politikai konfliktus

A horvát igazságügy-miniszter előzőleg Európai igazságügyi miniszterek találkozóján Veszprémben azt monta: a Mol-Ina-ügy nem politikai konfliktus, hanem két partner üzleti vitája.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/04/16/Mol_INA_ugy_megerkezett_az_eloirt_formaj u_elfogatoparancs.aspx#.Uk7dKr2O6Pc.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 631 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 263
  • e Hét: 2185
  • e Hónap: 5930
  • e Év: 159426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.