Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Késő ősz a ludasi pusztán
  2013-10-08 23:10:54, kedd
 
  Kosztolányi Dezső: Késő ősz a ludasi pusztán





A pitvaron a tengeri
nevet a nap piros tüzére,
de sárga árnyát elveri
a paprikák piros füzére.
Száll-száll a lelkem kergetőzve
a mustszagú, világos őszbe,
mint szélbe csörgő papiros,
fölötte a halál és élet
a sárga és piros


 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Október
  2013-10-08 22:56:50, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Október
  2013-10-08 22:31:51, kedd
 
  Gárdonyi Géza: Október
(részlet)

Olyan most a mező reggelenkint, mintha gyémántos fátyolrongyokkal volna behullatva. A kis mezei pókok hálói azok. A kis mezei pókok is érzik már a kegyetlen hónapok közeledését: nincs hajlék, nincs kályha, nincs éléstár!

A természetnek nyomorult kis mostohagyermekei érzik a közelgő telet: fölmásznak a legmagasabb fűszálak hegyére, föl a napbanéző fű kék virágaira, a bogáncs borzas fejére, a telegráf-oszlopok hideg porcelángombjaira és ott dermedeznek, töprenkednek, hogyan lehetne menekülni?



 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Gyönyörű az ősz!
  2013-10-08 22:15:52, kedd
 
  Kustra Ferenc: Gyönyörű az ősz!





Kinézek az ablakon, gyönyörű az ősz,
Megyek udvarra, látom, jó idő elidőz.
Felhő az égen? Egy sem száll fenn a magasban,
Csak a nap süt hétágra, élvezem magamban.

Mai napon is szép vénasszonyok nyara van,
Férfiként is örülök neki, mert amolyan
Kellemes nyárutó, amit jól átélek,
Levetem ingem is, így jobban átérzek.

Ma talán nincs is ború csak igazi derű,
Lelkemet ez úgy áthatja, mint a hegedű
Szereplését a szép, nagy gálán... szépen szól
Hallom hangját, biztat... mesél boldogságról.

Nagyszerű nap! A kutyáknak is nagyon tetszik,
Süttetik hasukat, rájuk... béke telepszik.
Sok szép, még zöld növényt látok és békés kutyákat,
Idilli az egész, szeretem az ilyen mákat.

Látok bogarakat, csak úgy... merre futnak?
Húzzák maguk után a nagy potrohukat.
Lilaakác terpeszkedik, már várja telet,
Ha volna szél, susogná: lesz még itt kikelet.

Nekem most csak e gyönyörű nap a fontos,
Lelkemet frissíti, mi oly dimbes-dombos.
Most béke uralkodik lelkem zugaiban...
Óh, napsütés add még... ne csak az álmaimban!

Forrás: Poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Október
  2013-10-08 21:51:37, kedd
 
  Nemes Nagy Ágnes: Október





Most már félévig este lesz.
Köd száll, a lámpa imbolyog.
Járnak az utcán karcsú, roppant,
négy-emeletnyi angyalok.
S mint egy folyó a mozivászon
lapján, úgy úsznak át a házon.

Acetilén fényében ázik
az útjavítás. Lenn a mélyben,
iszamos, hüllő-hátu cső,
pára gyöngyösödik a kérgen,
s a városon, mint vér a gézen,
általszívódik a nyirok.

Vékony tűz nyüszít, sustorog,
mellette kucsmás, birka-bundás,
mint a makk-ász, guggol a munkás,
fölötte hengerhasu gépek,
rájuk irva: ,,Consolidated..."
S egy fa. Akár a régi csap,
csöpörésznek a targalyak,
szalad, olajjal töltekezvén
a gép gömbölyű béka-testén,
majd a bundára ér a csepp,
s fölsír a tűz: megérkezett.

Neonfény lobban és lehull.
A vizes kőre rácsorog.
Valaki, messze, úgy vonul,
hogy a köd kilométer-odva
énekét tompán sokszorozza -
hallani, amint tántorog.

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Szőlős desszertek
  2013-10-08 20:07:10, kedd
 
  Szőlős desszertek

A szőlő az ősz egyik főszereplője. Általában mosva, kicsit lecsöpögtetve, fürtönként kebelezzük be, de akár desszerteket is készíthetünk belőle, ahogy már az ókori rómaiak is tették.

A szőlő nagyon jó alapanyag. Mivel időigényes a pucolása, így inkább díszíteni szoktunk vele desszerteket, pedig nagyon finom tud lenni rétesben vagy esetleg clafoutis-ban, de készíthetünk vele pitét is, ahol a töltelék felét az alma adja, a másik felét pedig a szőlő teszi ki. Aki nagyon ráér, az nyugodtan magozhatja a nagyobb szemű szőlőt, de vehetünk magnélküli fajtát is, ami azon felül, hogy nincs vele macera, finom mézédes.




Bátran tehetjük pitébe a szőlőt

A különböző krémes, túrós, joghurtos tortákat is gazdagíthatjuk szőlővel, illetve a pohárkrémekhez is nagyon jó passzol, főleg, ha egy kevés édes borral készült maga a krém is. A krémes dolgoknál a tejberizs is szóba jöhet, ha magába a rizsbe egy kevés mazsolát is belefőzünk, akkor lesz teljes a harmónia a tetejére ültetett szőlőszemekkel.




Almával is nagyon jól harmonizál a szőlő

Ha elég nagy szemű szőlőt kapunk és van energiánk félbevágva kikapni a magjait, akkor a tarte tatin-t is átértelmezhetjük, akár szőlős-körtéssé, vagy az alapgyümölcs, az alma meghagyásával szőlős-almássá.

Kevert tésztákba, muffinokba, piskótákba is nyugodtan szórhatunk szőlőt. A kalácsfelfújtat is gazdagíthatjuk vele, vagy akár a stíriai metéltbe, vargabélesbe is nyugodtan kerülhet akár többféle színű, ízű, fajtájú szőlő is.

A szőlő származékait sokkal gyakrabban használjuk süteményekbe, mint magát a szőlőt. Gondoljunk csak bele, hogy a mazsola hány és hány desszert elengedhetetlen kelléke. A somlói galuskától a puncstortáig számos desszertünk tartalmaz mazsolát.

A borból sodó és hab is könnyedén készülhet, sőt pácolhatunk vagy felfőzhetünk benne sokféle alapanyagot, és a musttal is többféle édesség készíthető. És akkor még nem is beszéltünk a borból készített zselékről.





Gyümölcstortán is nagyon jól mutatnak a szőlőszemek

De milyen desszertet is készítsünk, ha van otthon néhány fürt felhasználásra váró szőlőnk?

Krémes szőlősaláta
Hozzávalók:
50 dkg zöld magnélküli szőlő
50 dkg vörös magnélküli szőlő
10 dkg tejföl
15 dkg lágy krémsajt
8 dkg porcukor
1/2 rúd vanília
A tetejére:
12 dkg barna nádcukor
12 dkg pekándió

Elkészítés: Félbevágom a szőlőszemeket és egy nagy tálba teszem. Összekeverem a tejfölt a sajttal, hozzáadom a cukrot, a kikapart vanília belét és egy leheletnyi sót. A krémbe beleöntöm a szőlőszemeket és óvatosan átkeverem. A tetejére az összetört pekándió és a nádcukor keverékét teszem, majd a tálat egy éjszakára a hűtőbe rakom. Hidegen tálalom.

Szőlős metélt
Hozzávalók:
25 dkg széles metélt tészta
25 dkg szőlő
10 dkg mazsola
2 dl tejföl
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 dl desszertbor

Elkészítés: A mazsolát előző este beáztatom a borba. A metéltet enyhén sós vízben kifőzöm. A tojásokat szétválasztom, a sárgájukhoz hozzáadom a cukor felét és habosra keverem, majd ehhez adom a tejfölt. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, és egy habverő segítségével összeforgatom a tejfölös krémmel. Hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát és a szőlőszemeket, végezetük az egészet összekeverem a leszűrt tésztával. Vajjal kikent, zsemlemorzsával kiszórt tepsiben sütöm, amíg szép aranybarna színe nem lesz.

Szőlős-szilvás lepény
Hozzávalók:
15 dkg tönköly finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,25 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
2 tojás sárgája
4 teáskanál cukor
csipet só
4 dkg vaj
1/2 teáskanál fahéj
A tetejére:
15 szem szilva
20-30 szem szőlő
barna cukor
fahéj

Elkészítés: A tészta alapanyagait alaposan összegyúrom, nyújtom, hogy kellemesen, kis széllel elférjen egy zsírozott, lisztezett tortaformában. Itt hagyom jó fél órát kelni. A szilvát félbe szedem, majd a megkelt tésztára fektetem úgy, hogy felfelé legyen a belseje. Közé szórom a szőlőt, majd meghintem nagyszemű barna cukorral és kevés fahéjjal. 180 fokos előmelegített sütőbe teszem, megsütöm.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szőlő, a legfontosabb gyümölcs
  2013-10-08 19:57:34, kedd
 
  Szőlő, a legfontosabb gyümölcs

Ha a szőlő beszélni tudna - és elmesélhetné történetét -, valószínűleg az emberiség egész históriája kirajzolódna az indákhoz hasonlóan szerteágazó, hosszúra nyúló elbeszéléséből.

Ha ősz, akkor szüret, szőlő- és borfesztivál, mulatság, étel- és italkóstolók a világon majd' mindenütt, ahol a közel 16 000 fajtával büszkélkedő szőlő megterem.




Az ősz szimbolikus gyümölcse, amely ellenállhatatlanul zamatos


A nagyszemű, ropogós, gyakran mag nélküli, édes csemegeszőlők - legyenek halványzöldek, rozé árnyalatúak vagy mély bordók - frissen fogyasztva a legízletesebbek. A vékonyabb héjjal és magasabb cukortartalommal rendelkező borszőlők sokféle fajtájából pedig remek borok, sherryk, borpárlatok, pálinkák készülnek. Nem is szólva a szőlőből nyert különböző gyümölcslevek, lekvárok, zselék, a süteményeket gazdagító mazsola, sőt a szőlő magjából sajtolt, rendkívül jótékony hatású olaj élvezetéről, illetve a salátákat ízesítő vörös vagy fehér borecet használatáról!

Szőlőtörténet - civilizációtörténet?
A szőlő (tudományos összefoglaló nevén: Vitis) termesztésének és fogyasztásának története szinte egyidős a civilizáció történetével, ezért is nehéz meghatározni, hol kezdték termelni, ki és pontosan mikor dolgozta fel először, vagy készítette belőle az első bort.

Régészeti kutatások szerint, amelyek az egy helyen jelentősebb mennyiségben talált szőlőmag-leleteken alapulnak, minden bizonnyal a mai széles értelemben vett Kelet-Mediterráneum területéről terjedt el a szőlő termesztése. Ugyan Kr. e. 8000 tájáról származó leletek is fennmaradtak Damaszkusz (Szíria), Büblosz (Libanon) és az ősi török város Çatal Hüyük területén, az első igazi szőlőtermelő vidék Grúzia területén húzódott - ahol ma is jelentős szőlő- és borgazdálkodás folyik. Kr. e. 7000-5000 közötti időszakból kerültek elő olyan szőlőmag-leletek, amelyekből tudósok arra következettek, hogy itt termeszthették először a később mindenütt elterjedt, Magyarország területén is őshonosként számon tartott ligeti szőlőt (Vitis silvestris). Ebből fejlődött ki aztán az úgynevezett kerti szőlő (Vitis sativa), majd 2000-3000 évvel később a Vitis vinifera, amely bortermő szőlőként vált ismertté. Ez utóbbi ősi gyümölcs bizonyult nem csupán a leginkább élvezetesnek, de élettani hatásait tekintve is a legkomplexebbnek - édes és kellemesen savas összetevőket egyaránt tartalmazott. Elterjedését az is befolyásolta, hogy míg a ligeti szőlő termesztésével járó kísérletek hosszú távon kevés sikerrel jártak, a bortermő szőlőt, amelynek maradványaira Grúziában nagyobb mennyiségben bukkantak, igen jól tudták szaporítani. A nemesítések következtében, a különböző éghajlati és talajviszonyokhoz alkalmazkodva, valamint a betegségeknek mind inkább ellenálló fajták elterjedésének köszönhetően ma világszerte sokféle szőlővel lehet találkozni a szinte áttetszően fehér színűtől a mélyfeketéig - a fürtök nagyságát, tömörségét, összetett ízeit nem is említve!





Kezdődik a szüret!

Az olaj mellett kétségkívül a bor jelentette az ókori nagy civilizációk meghatározó folyékony élelmezési cikkét - ennek legfőbb oka, hogy a 17. századig a forralás nélküli víz emberi fogyasztásra alkalmatlan volt, ezért a bor (amely jelentősen különbözött a ma ismertek többségétől, és jóval alacsonyabb alkoholtartalommal is rendelkezett), valamint a sör adta a folyadékfogyasztás döntő hányadát.

A híres ókori történetíró, Thuküdidész a Kr. e. 5. század végén azt írta, hogy a Földközi-tenger népeinek kiemelkedését a barbárságból a szőlő- és olívatermelés elsajátítása jelentette - és mind az ókori Görögországban, mind pedig a Római Birodalomban hódoltak is mindkettőnek.

Szőlő és bor a mítoszok és a Biblia világában
A szőlő elterjedésének történetében a fogyasztás és a feldolgozás minden részletének feltárása hosszú évek kutatómunkáját igényelné. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a szőlőből nyert bor nem egyszerűen élvezeti és kereskedelmi cikket jelentett az antik világban, de komoly mitológiai kultúrkincs is fűződött hozzá, amely aztán átalakulva a keresztény világban is máig meghatározó szerepet tölt be.

A görög mitológiában Dionüszosz, a rómaiban Bacchus a bor és mámor istene - kultusza nem csupán azért volt annyira népszerű, mert az istenek világát hozta nagyon közel az emberekhez, de az egyetlen olyan isten volt, aki szó szerint valósággá tudott válni. Hisz a bort bárki elfogyaszthatta, ezáltal magában tudhatta annak istenét, aki elhozta a mámort, vagyis valódi gondűzőként működött.





Bacchust gyakran örökítették meg borfogyasztás közben

Az ókori Athénban napokon át tartottak a Dionüszosz-ünnepségek, amelyek során egymást érték a színházi előadások, pajzán mulatságok - és mindezt féktelen ivászat övezte. A római bacchanáliák pedig olyan botrányosak voltak, hogy Kr. e. 186-ban be is tiltották. Természetesen ez sem valósulhatott meg egyik napról a másikra, és a kultusz titokban továbbélt - végül Julius Ceasar, engedve a széles néprétegek nyomásának, feloldotta a tilalmat. Baccchust a köznép isteneként tartották számon, és alakjának értelmezése a tiltás idején jelentősen megváltozott, vallásos tisztelet övezte. A Kr. e. 1. században pedig boristenből valóságos megváltóvá nemesedett, olyan túlvilági istenné, aki híveit a halál utáni élettel ajándékozza meg, de kapcsolata a színházzal továbbra is megmaradt. Tény, hogy a korai kereszténység római elterjedésére Bacchus és kultusza is hatást gyakorolt.

Egészen más értelmet nyert a zsidó hagyományban, ahol törvények szabályozzák a bor fogyasztását, és a vigasztalással, valamint a közösségi élettel áll összefüggésben. Az ókori Izraelben a boráldozatot szentségtörésnek tartották, ezért is tettek különbséget a tiszta és a szennyezett bor között - az előbbit csak a rabbi szigorú felügyelete mellett készíthették (és készítik ma is a kóser bort), ezzel is kizárva az idegenek részvételét. A szombat hagyományosan a kiddussal (áldással) vette kezdetét, amelyet a család a később együtt elfogyasztott bor felett mondott/énekelt el, de a bor szabályozott fogyasztása minden fontos esemény (esküvő, barmicvó, temetés) során szerepet kapott és kap ma is a zsidó hagyományban. Nagy valószínűséggel a szigorú szabályok mögötti parancsokban az a mélyen gyökerező félelem játszott kulcsszerepet, miszerint szigorúan vallásos zsidók más vallásúakkal nem érintkezhettek. A közös borozás ugyanis meghittséggel tölti el a résztvevőket, közel hozza egymáshoz az embereket, férfiak és nők kapcsolatát is elmélyítheti, amely akár házassággal is végződhet.

A Bibliában Mózes IV. könyvében olvasható, hogy követői az ígéret földjén először egy szőlőfürtöt pillantottak meg - és az Ótestamentum majd' minden könyvében szó esik a szőlőről és a borról. Az Újszövetségben János evangéliumában Jézus szőlőtőhöz hasonlítja magát. A képzőművészeti alkotások sokaságának is témát adó Kánai menyegző csodája éppúgy a borhoz köthető, mint később a keresztény istentiszteletek eucharisztiája, amely a 4. századtól része a liturgiának. A 13. században Aquinói Szt. Tamás pontos útmutatást is adott arról, hogy az eucharisztia - amely persze sokkal inkább eredeztethető a pogánynak tekintett athéni áldozati szertartásokból, mint a zsidó hagyományból -, csakis borral végezhető, mert ez volt Krisztus akarata. Mint írja: ,,mert a szőlőnek bora leginkább megfelel e szentség hatásának, amely a lelki öröm, mert írva vagyon, hogy a bor örömmel tölti el az ember szívét."

Szőlőtermesztés világszerte
A különböző klimatikus viszonyokhoz rendkívül jól alkalmazkodó szőlőfajták természetesen nem csupán az ókori világ nagy folyam menti társadalmaiban (ókori egyiptomi falfestmények már professzionális szőlőfeldolgozásról tanúskodnak), de később a világ szinte minden táján elterjedtek, és igen jó szolgálatot tettek a széles néprétegek számára éppúgy, mint az arisztokrácia tagjainak. A híres francia és toszkán szőlőtermelő vidékek mellé felsorakoztak az északabbra fekvő országok mind nagyobb kiterjedésű termelésre alkalmas földjei, köztük a híres magyar borvidékek is. Bár a magyar szőlőtermelés nagy hagyománnyal rendelkezik, a híres tokaji szőlőfajták nemesítése valószínűleg IV. Béla király uralkodása alatt vette kezdetét, aki a mai Észak-Magyarországon messze túlnyúló területre hozatott olasz telepeseket, akik furmintot telepítettek a környékre, és muskotállyal, hárslevelűvel egyaránt foglalkoztak.

A ma is világhírű tokajiról maga az ínyencként is elhíresült Napkirály, XIV. Lajos mondta a hagyomány szerint, hogy az a borok királya, a királyok bora. Próbálkozott is több ország a hamisításával. Az egri bikavérről vagy a villányi karakteres vörösborokról és számos kiváló magyar fehér és vörös borról is fejezeteket lehetne írni!




A karakteresek sajtok, vékonyra szeletelt érlelt sonka is kitűnő kísérője a bornak

A bortermelés Európán kívül Észak- és Dél-Amerikában éppoly elterjedt, mint Ausztráliában vagy Ázsia számos országában. A legnagyobb kiterjedésű szőlőtermelő vidékek azonban ma is Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Törökországban találhatók.

A szőlő azonban nem csupán borként, de aszalt formájában: mazsolaként is régóta igen kedvelt csemege. A meleg éghajlatú vidékeken termő, mag nélküli szőlőfajtákból aszalással, szárítással nyert sokféle mazsola nedvességtartalmát 15-18 %-ra redukálják, miközben a gyümölcscukortartalma jelentősen koncentrálódik, és elérheti a 33-35 %-ot is. A színben, méretben egyaránt nagy változatosságot mutató mazsolákat számos nyelvben külön névvel is illetik.




A mazsolák is sokfélék lehetnek

Más kifejezést használnak a döntően Törökországból, Iránból származó nagy szemű, mézszínű ,,aranymazsolára", megint mást a kisebb szemű, kékesfekete, Görögországból eredeztethető fajtákra, valamint az egészen apró sötétbarna mazsolára. Mindegyikre jellemző azonban, hogy káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban, foszforban egyaránt gazdagok, és bővelkednek aminosavakban, B-vitaminokban - így a téli hónapok vitaminszegény táplálkozásában is igen jótékony a mértékletes mazsolafogyasztás, de vigyázat, energiatartalma sem kevés!

Egy-egy szelet mazsolás kuglóf, kalács vagy épp túrós batyu, pite évszaktól függetlenül nagyszerű reggelire vagy uzsonnára. A hagyományosan a hideg hónapokban készülő gyümölcskenyerek pedig elképzelhetetlenek akár többféle mazsola nélkül.

A friss csemegeszőlő azonban dióval, rokforttal vagy más kéksajttal és jókora markényi vegyes salátával előétel vagy könnyű ebéd, vacsora is lehet - kevés borecettel és szőlőmagolajjal locsolva maga a tökéletes őszi harapnivaló.




Többféle szőlőből, emmentáli típusú sajtból, dióból is készülhet őszi saláta

Fehér, rozé és feketeszőlőből gyümölcssaláta, -leves, -mártás egyaránt készülhet, de fehérborban párolva sültek mellé és kerülhetnek köretként zamatos szőlőszemek.

Nagyszerű desszert a szőlős rétes, ha készen vásárolt, jó minőségű réteslapot használunk, gyorsan elkészül.

Szőlős rétes
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag réteslap (6 lapos)
45-50 dkg mag nélküli fehér csemegeszőlő
8 dkg frissen darált dió vagy mogyoró
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A szőlőfürtöket leszemezzük, a nagyobb szőlőszemeket hosszában félbevágjuk. A diót a cukorral elkeverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy tepsibe sütőpapírt helyezünk.
Nedves konyharuhára terítünk egy réteslapot, amelyet vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, majd ezt még kétszer megismételjük. Az így kapott 3 réteg réteslapra szórjuk a diókeverék felét, majd a szőlő felét úgy, hogy a szélein 1-1 cm-t körben szabadon hagyunk. A konyharuha segítségével feltekerjük. Lapos fakanál vagy széles pengéjű kés segítségével átemeljük az előkészített tepsire. A maradék réteslappal és hozzávalóval ugyanígy járunk el.
A réteseket a maradék vajjal vékonyan megkenjük, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Langyosan tálaljuk.





Omlós tészta, tejszínes túrókrém sok szőlővel
Pohárkrémekben, túrótortákban is gyönyörűek a friss szőlőszemek, de vaníliakrémmel rétegezett piskótával is remek desszertek varázsolhatók belőlük.

A sötét szemű szőlőből készülhet lekvár vagy zselé is, de amíg tart a szezon, érdemes minél többet frissen fogyasztani, hisz B-vitaminok, C-, valamint K-vitamin is található benne, vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, cinket is tartalmaz. Magas víz- és rosttartalma pedig igen jótékonyan hat az emésztésre.

HL

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tejfölös-rizses lecsó
  2013-10-08 19:41:56, kedd
 
  Tejfölös-rizses lecsó

Hozzávalók 2-3 személyre:
1 pohár tejföl
1,5 bögre rizs
2-3 nagyobb paradicsom
1-2 fehér paprika
2 gerezd fokhagyma
1 húsleveskocka
víz
őrölt pirospaprika
ételízesítő
bors
kevés Vénusz olaj

Elkészítés:
Megmosom és feldarabolom a paradicsomot és a paprikát, megpucoljom a fokhagymát, és felkockázom vagy lereszelem. Kis lábosba kevés olajat öntök, beleteszem őket. Kis lángon párolom pár percig, míg a paradicsom levet ereszt. Beleteszem a rizst, kicsit megpírítom, aztán ráöntök kétszer annyi vizet, mint amennyi rizs volt (mehet fél bögrével több). Megborsozom, paprikázom, ételízesítőt szórok rá, belemorzsolom a húsleveskockát, és kis lángon főzöm addig, amíg a rizs megpuhul, de még marad rajta egy kis lé. Ekkor lezárom, és összekeverem a tejföllel.

Megjegyzés:
Én jobban szeretem a tányéron összekeverni a tejföllel, de kinek hogy jobb. Ezt az éppen jelenlévő hozzávalókból dobtam össze találomra, de szerintem nagyon finom. Jó étvágyat.

A receptet G4be0127 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rizses lecsó kolbásszal
  2013-10-08 19:33:41, kedd
 
  Rizses lecsó kolbásszal

Hozzávalók:
80 dkg színes zöldpaprika tetszés szerint aprítva
40 dkg érett paradicsom aprítva
40 dkg vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
1 bő teáskanál őrölt pirospaprika
15 dkg kolozsvári szalonna vagy bacon aprítva
20 dkg füstölt száraz kolbász héját lehúzva, ferdén aprítva
8-10 dkg hosszú szemű rizs
kevés őrölt bors
1 kocka cukor vagy pici cukor


Elkészítés:
Vastagabb aljzatú vagy nagyobb űrtartalmú teflon serpenyőben a szalonnát kisütöm, majd a kolbászkarikákat is átpirítom benne.

Szűrőkanállal kiszedem a szalonnát, a kolbászt, és a visszamaradt zsiradékban megpirítom a vöröshagymát, majd rajta a fokhagymát. Pirospaprikával meghintem, majd beleadom a paradicsomot, kicsit sózom, és lefedve várok pár percet, ameddig a paradicsom összeesik, majd hozzáadom a zöldpaprikát is. Sózom, borozom, rádobom a kockacukrot, és kb. 10 percig közepes hőfokon fedő alatt párolom, ameddig a paprika is összeesik.

Közben kis edényben a rizst pár csepp olajon felhevítem, majd hozzáadom a lecsóhoz. Kb. 2 dl forró vizet hozzáadok, beleteszem a félretett szalonnát-kolbászt, átkeverem, és az újraforrástól számítva a lecsót kb. 20 perc alatt takarékon készre főzöm.





Megjegyzés:
Ha puhább, levesesebb a paradicsom, kevesebb víz is elég!
(Mostanában keményebben szedik le, és nem elég leveses a lecsófőzéshez!)

Több rizzsel is főzhetjük, ízlésünk szerint!





A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Mézes körtekrémleves
  2013-10-08 19:28:11, kedd
 
  Mézes körtekrémleves

Hozzávalók:
4 db körte
3-4 evőkanál méz
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
1 citrom leve és reszelt héja
1 mokkáskanál gyömbér
1 teáskanál fahéj
3-4 db szegfűszeg
1,5-2 dl tejszín
víz

Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel, majd csepegtessük meg a citromlével.

A mézet kezdjük el megkaramellizálni, majd adjuk hozzá a feldarabolt körte felét. Keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, reszeljük hozzá a citrom héjat, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is.

Főzzük 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre és újra forraljuk fel.

A pudingport (vagy étkezési keményítőt) keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután tegyük bele a maradék feldarabolt körtét, és főzzük pár percig, majd zárjuk el a gázt, és lefedve hagyjuk langyosra hűlni a levest.

Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg pörkölt mogyoróval vagy pörkölt mandulával, és úgy kínáljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1222
  • e Hét: 5803
  • e Hónap: 19708
  • e Év: 149415
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.