Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Köszönjük az árengedményt
  2013-10-09 23:20:52, szerda
 
  Az, amit Orbánék reggel, délben és este minden hullámhosszon rezsicsökkentésként reklámoznak, végső fokon nem más, mint az energiaszolgáltatók által nyújtott árengedmény. Az, hogy ezt a kormány kényszerítette ki, nem változtat azon, hogy a pénzt, ami a zsebünkben - főleg a gazdagok zsebében - marad, ezeknek a cégeknek kell kigazdálkodniuk, amiért illene köszönetet mondanunk nekik.
Erről ugyanis Orbánék hallatlanul drága rezsicsökkentés-propagandakampánya egy szót sem szól. Ugyanakkor ez a kampány annak bevallása is, hogy Orbánék képtelenek voltak az emberek megélhetésre fordítható pénzét a tradicionális módon - nagyobb foglalkoztatással, fizetéssel, kevesebb adóval - növelni. A rezsicsökkentésnek az alap- vagy kétharmados törvénybe foglalása annak a bevallása is, hogy hosszú távon sem remélik ezeket az egyébként megígért célokat elérni.

Orbánék már jól bizonyított célkitűzése - a gazdagoknak, különösen az ők újgazdagjainak a tovább gazdagítása - szempontjából a rezsicsökkentés sokkal jobb, kevésbé átlátható módszer, mint a leggazdagabbak számára az egykulcsosnál is kedvezőbb adórendszer lenne. Mert már csak fordított két kulccsal tudnának többet tenni a klientúrájuknak, például egy kedvezményes, 10%-os szja-val a hatszázezer forint felett keresők számára, akik még így is milyen sokat fizetnének! Ezt a kétharmad bármikor törvénybe foglalhatná, de ilyen arroganciát még a Fidesz normálisabb többsége sem merne vállalni. Sokkal elfogadhatóbb számukra a gazdagoknak szánt kedvezményt áttétesen odatoló rezsicsökkentés.

Hatásos demagógia azt mondani, hogy amíg az energia- és egyéb szolgáltatók fizetnek osztalékot, addig lehet még nagyobb árengedményekre kényszeríteni őket, azt az érzést keltve, mintha a befektetők elhízott, Havanna szivart pöfékelő kapitalisták volnának, nem pedig mondjuk egyszerű emberek megtakarításait kezelő nyugdíjalapok, vagy egyéni részvényesek, akik öregkorukra megtakarított pénzüket fektették be a biztonságosnak vélt vállalatokba. Ha tehát egy vállalat osztalékába belevág az Orbánék által rájuk kényszerített árengedmény, a csökkentett ár haszonélvezőinek azoknak kellene köszönetet mondaniuk, akiknek a pénzét a vállalat hazánk infrastruktúrájába fektette be, amikor erre oly nagy szükségünk volt.

Ezzel az infrastruktúrával manapság nem kell foglalkoznunk. Nem úgy, mint huszon-egynéhány évvel ezelőtt, amikor még ki kellett kapcsolni a televíziót, ha beindítottuk a mosógépet, és csak ígérgették, hogy lesz hálózatbővítés, amikor lecserélhetjük az 5 amperes villanyóránkat 10-esre. Ma a legtöbb helyen minden protekció vagy kenőpénz nélkül akár 50-eset is kaphatunk - ami bizony elkel a rózsadombi paloták légkondicionálásához. Szerencsére volt elég kisebb-nagyobb jövedelmű ember vagy nyugdíjalap, aki megtakarításaival, részvényvásárlással megteremtette az ilyen fejlesztésekhez szükséges tőkét.

Különösen az energiaszektorra nézve jön igen rosszkor ez a jövedelemelvonás, mert éppen ezen a területen lenne megint nagy szükség befektetésekre, különösen a megújuló források bevonása és a fogyasztáscsökkentés idején. Ilyen például a napenergia hatékonyabb felhasználása, a szél- és hidroelektrikus erőművek fejlesztése, amiben nagyon le vagyunk maradva. Az energiaellátók szakértelme, befektetései nélkül meg sem közelíthetjük egyhamar a nyugati szintet. Nem is beszélve a lakóhelyek energiatakarékossá tételéről, amellyel éppen a szegényebbek kicsi, rosszul szigetelt lakásait lehetne komfortosabbá tenni viszonylag alacsony befektetéssel, a mainál sokkal alacsonyabb rezsiköltséget elérve.

Noha törvényekkel kényszerítették rá a vállalatokat az árengedményre - amelyért valamikor majd nagyon nagy árat kell fizetnünk -, az mégiscsak a szolgáltatók által vállalt anyagi áldozatok árán valósulhat meg.

A jelenlegi kétharmados gőzhenger leginkább gazdasági téren akarja a társadalomra kényszeríteni ,,unortodox", mindenben az oligarchák vagy a földbárók - illetve a hozzájuk tartozó fiókák - elképzeléseit. A rezsicsökkentés is ebbe a kategóriába tartozik, de a hatalmas propagandagépezet, a drága levélkampány elhitette, hogy az alacsony jövedelműek megsegítésére hozták létre. Pedig ezt megtehették volna a (mély)szegénységben élő és a normálisan jövedelmükből megélni képtelen családok ezer és egy módon lehetséges támogatásával, a szociális háló megerősítésével. Ha Orbánék alatt valóban jobban teljesítene Magyarország, ezt megtehették volna szép csendesen, minden kampányszagú öndicsőítés nélkül. Anélkül, hogy minden számlára ráíratják az energiaszolgáltatókkal - Fidesz-sárga háttérrel kiemelve -, ,,A rezsidíj csökkentésére vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen az Ön megtakarítása..." De ha már ezt meg kell tenniük, szintén beírhatnának fogyasztóik tájékoztatása érdekében - talán halványkék háttér előtt - valami ilyen felvilágosítást:

A fent mutatott árengedményt cégünk a 2013. évi LIV. törvény alapján, a jövőbeni fejlesztéseink, tehát fogyasztóink és részvényeseink terhére biztosítja.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
A szavak inkább eltakarják,
  2013-10-09 23:05:06, szerda
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 36
  • e Hét: 1332
  • e Hónap: 7588
  • e Év: 66737
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.