Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Fekete retek
  2013-10-09 22:42:16, szerda
 
  Fekete retek
Raphanus sativus
Népies neve: kerti retek

"Megfázás ellen kiváló hatású"

A növény leírása:
A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.





Hogyan gyűjtsük?
Termeszthető konyhakertben, de piacokon, zöldségboltokban is megtalálható.

Mi van benne?
A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.

Mire jó?
A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású.


A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik.
Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.
A retek csípős lesz, ha megöregszik, azaz nem veszik ki a földből időben.

Jó tudni!
Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!



Forrás:www.hazipatika.com


 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Édesgyökér, igazi
  2013-10-09 22:36:56, szerda
 
  Édesgyökér, igazi
Glycyrrhiza glabra
Népies neve: édesfa, cukorkóró

"Emésztést serkentő gyógynövény"

A növény leírása:
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt.





Hogyan gyűjtsük?
A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.

Mi van benne?
A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz.

Mire jó?
A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.


Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga.
A növényt a barna sör színezésére is használják.

Jó tudni!
A gyökeret alaposan meg kell tisztítani!

Hosszan tartó illetve nagy dózisban való használatkor a vérnyomás emelkedéséről számolnak be. Alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. Orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata a szteroidhatás miatt


Forrás:www.hazipatika.com


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Borostyán, közönséges
  2013-10-09 22:30:06, szerda
 
  Borostyán, közönséges
Hedera helix
Népies neve: fái borostyán, repkény, barbanók

"Jó felső légúti megbetegedések kezelésére"

A növény leírása:
A borostyánfélék (Araliaceae) családjába tartozik, évelő, örökzöld, kúszó kapaszkodó félcserje. Erdőkben, fákon, sziklákon, temetőkben, kerítéseken, sok helyen megtalálható.





Hogyan gyűjtsük?
A növény leveleit és virágzó hajtásait alkalmazzák gyógyászati célokra. Csak a friss, egészséges leveleket gyűjtsük.

Mi van benne?
A növényi drog triterpén szaponinokat (hederakozid C-t), fahéjsav származékokat, poliineket (falkarinolt) és flavonoidokat tartalmaz.

Mire jó?
A növény hatóanyagainak köszönhetően jó köhögés és felső légúti megbetegedések ellen. Köptetőként és görcsoldóként is alkalmazzák.


Leveléből pálinkát is készítenek.

Jó tudni!
Allergiás reakció léphet fel a falkarinol tartalom miatt az arra érzékeny egyéneknél.

Forrás:www.hazipatika.com


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egy elfelejtett gyógynövény
  2013-10-09 22:25:38, szerda
 
  Egy elfelejtett gyógynövény
10 tény a kakukkfűről

Milyen gyógynövény jut eszébe, ha megfázás, nátha, influenza kínozza? A kamilla, a hársfa vagy a bodza? És hol van a sorból a kakukkfű?

Ismerjük meg a trónról méltatlanul letaszított gyógynövényt, melyet már évezredek óta alkalmazunk gyógyításra, fűszerezésre.

Végre egy hasznos növény, mely a kertben vagy a balkonládában is megterem, és könnyű begyűjteni, akár kirándulásaink alkalmával is! Ha azonban a bolti megoldások hívei vagyunk, a gyógynövényes szaküzletben is könnyen hozzáférhető. És hogy miért is olyan hangsúlyozzuk ezt? Mert sokoldalúsága miatt megkerülhetetlen, és igenis ott a helye házipatikánkban és fűszeres polcunkon: a kakukkfű ugyanis fertőtlenít, gátolja a baktériumok szaporodását, csökkenti a gyulladást és köptető hatása van, de grillezések alkalmával is a középpontba kerülhet. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet róla, és ahhoz is van egy-két értékes tippünk, hogyan használjuk a háztartásban.


Jó tudni!
A hazai sziklagyepeken gyűjtött "mezei" kakukkfű fűszernek ugyan jó, de gyógynövényként nem válik be! Ezek ugyanis más hatóanyagokat tartalmaznak, mint mediterrán "testvérük", és kevésbé hatásosak. Keressük hát a "közönséges" kakukkfüvet!
1. A kakukkfüvet régóta ismerjük: Mózes dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott a Hóreb-hegyén, és a mezopotámiai receptkönyvekben is felbukkan, sőt már Egyiptomban is előszeretettel alkalmazták a halottak mumifikálására.

2. A görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, de a vitézség jele is volt: a harcba készülő férfiak ruhájára a nők kakukkfüvet hímeztek. Innen ered latin neve is (Thymus), mely a görög "Thymon" szóból származik (jelentése bátorság).

3. A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

4. Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.

5. A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt e növényről nyerte nevét (thymus).

6. Teaként érdemes kipróbálni hurutos megfázás, köhögés idején, ezt pedig a következőképpen készítjük el: egy teáskanálnyi füvet forrázzunk le 2 dl vízzel, és igyunk belőle naponta 2-3 csészével! Emellé párologtassuk az illóolajat is, egy-két cseppet mindössze!






7. Jellegzetes aromája, illata a kerti grillpartik nélkülözhetetlen fűszerévé teszi: míg kellemes zamatát érezzük étkezés közben, nem árt tudnunk, hogy a sütéskor keletkező rákkeltő vegyületeket is semlegesítjük vele. 8. Fűszerként illik a húsok, a gomba és a paradicsomos ételek mellé, ha pedig valamilyen mediterrán ételt készítünk, szinte biztos, hogy előkerül. A HáziPatika.com Egészségreceptjei közül ajánljuk a kakukkfüves zöldségtálat, a fűszerrel készült gombaragut és egy különleges kecskesajtos,húsos összeállítást is, melyek hozzávalói között szerepel a fűszernövény.

9. A kakukkfű több köhögéscsillapító gyógyszer alapanyaga, az orvostudomány pedig bőrgomba elleni ecsetelőszerként, bélféregűzőként is használja. A szépségiparban bőrpirosító kenőcsök, szájvizek, illatszerek alapanyagaként hasznosítják. Bőrgombásodás esetén készíthetünk belőle ecsetelőt házilag is: 2 evőkanálnyi gyógynövényt 100 ml gyógyszertárban vásárolt tiszta alkohollal leöntünk, jól zárt üvegben másnapig állni hagyjuk, szűrjük.

Figyelem!Terhes, szoptatós édesanyák, pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedők nem használhatják a kakukkfüvet gyógyszermennyiségben!

10. A lakásban fellelhető penészfoltokat úgy is megszüntethetjük, ha egy kisebb méretű spriccelős üveget tömény kakukkfűolajjal, vagy kakukkfűolaj és alkohol elegyével töltünk meg, majd ezzel közelről permetezzük be a gombatelepeket. A felületet aztán tiszta ronggyal töröljük át! Fontos, hogy a művelet során gumikesztyűt és maszkot is viseljünk, mert a kakukkfűolaj fő komponense irritálhatja bőrünket és nyálkahártyánkat.

Forrás:www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Húsos som: fanyar, de finom
  2013-10-09 22:19:51, szerda
 
  Húsos som: fanyar, de finom

A som fanyar ízű gyümölcs, amelynek C-vitamin tartalma rendkívül magas. Sokan nem is sejtik, de a gyümölcs régóta fontos szerepet tölt be az ember táplálkozásában. A gyümölcshúsból készíthető lekvár, szörp, sőt még kompót is.





Ismerjük meg!
A som (Cornus mas) a somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. A nemzettség tagjainak nagy része általában az északi féltekén él. A húsos som Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig elterjedt. Több országban is termesztik, például Szlovákiában, Bulgáriában és Lengyelországban. Magyarországon Szatmárban és a Nyírségben honos.
Fényt kedvelő és a szárazságot jól tűrő 2,5 - 4 méteres bokor, 4-9 cm-es levelei fényes zöldek, tojásdad alakúak. 8-15 apró sárga virágból álló virágai tavasszal - február-március - nyílnak.
A virágok sok pollent és nektárt tartalmaznak, így tavasszal az első mézelő növények egyike.
Csonthéjas, piros, tojásdad alakú termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. Kedveli az erdőket, cserjéseket és a laza talajokat. Lassan növekszik, de jó körülmények között hosszú életű növény. Kártevője nem nagyon van. Magvetéssel nehezen szaporítható, mert magja akár két évig is a földben heverhet, anélkül, hogy kihajtana.

Miért jó?
Termése sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Hogyan fogyasszuk?
A som már régóta fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában.
Savanykás-édes, fanyar ízű termése augusztus-szeptember környékén érik.
Sok háztartásban érés idején begyűjtik a gyümölcsöt, majd megaszalják, így a téli hónapokban kiváló C-vitamin forrás lehet.
Befőzhető befőttnek, lekvárnak és szörpnek, sőt egyesek még pálinkát is főznek belőle. A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.
A som éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan szokás sós vagy ecetes vízben eltenni. Ha borecetbe rakjuk, akkor a kapribogyót helyettesítheti.

Tippek - tanácsok
Sok európai parkban előszeretettel ültetnek somot, mert mutatósak korai virágai, és jól tűri a városi levegőt.





A régi időkben hazánkban is sok kertben ültettek somfát.
Kemény fájából jó minőségű szerszámnyél készíthető.

Érdekesség
A som őshonos, régi növényünk, amit a helység- és családnevek is igazolnak. Például Somogy -megyében található Som község, de családnévként is ismert Somos, Somló.
Hazánkban a Csallóközben, a szatmári, somogyi, zalai, baranyai területeken fordul elő, de számos helyen megtalálható Erdélyben is.
Németül Kornelkirsche a neve, melynek első része a latin cornus, vagyis szarv, szaru szóból ered, mert annyira kemény a fája. A második rész (Kirsche) a gyümölcs jellegére utal, mert messziről a cseresznyére emlékeztet. A francia neve szintén latin eredetű; cornouiller male-nek nevezik.

Forrás:www.hazipatika.com


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szőlővel töltött csirkecombok
  2013-10-09 21:58:05, szerda
 
  Szőlővel töltött csirkecombok

Hozzávalók:
8 db csirkecomb
50 dkg piros és fehér szőlő
1 dl félédes fehérbor
5 dkg sütőmargarin
1 dl olaj

bors
Elkészítés:

A csirkecombok bőrét fellazítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a félbevágott szőlő szemekkel töltjük. Hústűvel megtűzzük.

Hőálló vagy cserépedénybe morzsoljuk a margarint, meglocsoljuk az olajjal, belehelyezzük a csirkecombokat, majd ráöntjük a bort, és alufóliával lefedjük. Kezdetben erős, később fokozatosan csökkentett hőfokon puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a fóliát eltávolítjuk, megszórjuk barna cukorral a combokat, piros ropogósra sütjük.

Mazsolás rizzsel tálaljuk.





Megjegyzés:
Basmati vagy jázmin rizzsel a legfinomabb.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szőlős-piskótás rétes
  2013-10-09 21:52:20, szerda
 
  Szőlős-piskótás rétes

Hozzávalók:
A tésztához:
15 evőkanál liszt
25 dkg Vénusz sütőmargarin
1,5 dl tejföl
csipet só
1 db tojás
2 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 db tojás a rudak megkenéséhez

A piskótához:
4 egész tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 kávéskanál citromlé
4 evőkanál víz

A töltelékhez:
szőlő (de használhatunk más gyümölcsöt is, pl. meggy, cseresznye, stb.)

Elkészítés:
A rétestésztához 10 evőkanál lisztet a tejföllel, a tojással és egy csipet sóval összegyúrunk, majd kisodorjuk. A margarint kissé puhára melegítjük a mikróban, és hozzákeverjük a maradék 5 evőkanál lisztet, ezzel megkenjük a kinyújtott tésztát. Az egészet összetekerjük, és 4 darabra vágjuk. Míg a piskótát elkészítjük, hideg helyre tesszük.

A piskótához az egész tojásokat jó habosra keverjük a cukorral, majd a többi hozzávalót hozzákeverjük.

A pihentetett rétestésztát egyenként kisodorjuk vékonyra, a piskótamasszával megkenjük, gyümölccsel megszórjuk, majd feltekerjük. Mind az 4 cipónál ezt tesszük.

A rétesrudakat lekenjük tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.









Megjegyzés:
Laktatóbb és töményebb a hagyományos réteseknél. Nagyon finom.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sertéssült szőlővel és fügével
  2013-10-09 21:45:42, szerda
 
  Sertéssült szőlővel és fügével

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
40-50 dkg szőlő, lehetőleg muskotályos, valamint magnélküli
2 evőkanál vaj
2-3 evőkanál olaj
2 dl fehérbor vagy 1 dl bor és 1 dl bodzaszörp

őrölt bors
zsályalevél
4-5 db füge

Elkészítés:
A húst kissé vastagabb szeletekre vágjuk, sózzuk, és a serpenyőben felforrósított olajos vajon mindkét oldalát megpírítjuk. Ezt követően aláöntjük a bort vagy a bor+bodzaszörpöt, lefedve félpuhára pároljuk, időnként meglocsolva, és az elfőtt lét pótolva.

A félpuhára főtt húshoz adjuk a szőlőszemek 3/4 részét, kissé összenyomkodjuk, továbbá a negyedelt fügéket is beletesszük, és tovább pároljuk. Mielőtt a teljesen megpuhulna a hús, hozzáadjuk a maradék szőlőszemeket és az apróbb darabokra vágott zsályaleveleket, majd a párolást befejezzük.





Párolt rizzsel tálaljuk a gyümölcsös szeleteket.





Megjegyzés:
A gyümölcsöktől enyhén édeskés, aromás, a bodzaszörptől illatos hússzeleteket kapunk.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Öntött karfiol
  2013-10-09 21:34:47, szerda
 
  Öntött karfiol


Hozzávalók:
1 kg karfiol -
nettó súly
20 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj, vagy Rama, vagy Rama + a sütőtál kenéshez
1 nagy pohár natúr joghurt
1 kis pohár tejföl
3 tojás
őrölt szerecsendió ízlés szerint

A tetejére:
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Közben a zsemlemorzsát a vajban pirosra pirítjuk egy csipet sóval.

Kivajazott tűzálló tálba terítjük a karfiolt, megszórjuk a pirított morzsával. A tojásokat kézi habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a tejfölt, kevés sót, és szerecsendióval ízesítjük, majd ráöntjük a karfiolra. Reszelt sajttal megszórjuk, és előremelegített 200 fokos sütőben (vagy légkeveréssel 180 fokon) addig sütjük, amíg a sajt kicsit megpirul a tetején (kb. 25 perc).









Megjegyzés:
Karfiolkedvelők figyelmébe ajánlom!

Nem fontos keverni a tejfölt a joghurttal, akármelyik külön-külön is megfelel, ízlés szerint!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Vaníliapuding
  2013-10-09 21:27:46, szerda
 
  Vaníliapuding


Hozzávalók:
5 dl tej
1 rúd vanília
5 db tojássárga
12 dkg cukor
7 dkg finomliszt
csipet só

Elkészítése: A tejet a cukorral, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével felforralom. Ebből néhány kanálnyit külön kimerek. Mikor már langyos, belekeverem a tojások sárgáját és a lisztet. Ezt alaposan elkavarom.
Ha felforr a tűzön maradt cukros, vaníliás tej, akkor a bekevert, lisztes részt hozzáadom, és folyamatos keverés mellett, nem túl nagy lángon addig főzöm, amíg besűrűsödik.
A kész pudingot hideg vízzel kiöblített formákba kanalazom, majd a tetejét alufóliával lefedem, hogy ne bőrösödjön meg a pudingom. Néhány órára hűtőbe teszem. A már kihűlt pudingokat gyümölccsel, öntettel kínálom.





A vaníliapudingot rétegezhetjük kedvünk szerint, itt például banánnal és piskótával

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1123
  • e Hét: 7924
  • e Hónap: 12962
  • e Év: 142669
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.