Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Erőlteti a kormány a lehetetlen határidőt
  2013-11-11 22:45:06, hétfő
 
  A parlament hétfő este szavaz az idei adómódosítókról, amelyek egyike komoly csapást mérhet a nagy bevásárlóláncokra és benzinkutakra - írja a Napi.hu.

A pc-alapú online pénztárgépek bevezetése szinte bizonyosan nem teljesíthető a december végi határidőre, a kormányjavaslat pedig ezen árusítóhelyeket bezárással fenyegeti, sőt Varga Mihály is ilyen kijelentést tett. Így épp a legnagyobb adófizetők boltjaira kerülhet lakat januárban, amit a büdzsé is megérezhet.

Év végéig kasszacsere
Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeretné felgyorsítani a kasszacserét, az átállás végső határideje nem változik, de a tárca még a héten megjelenő rendeletében szigorú határidőket szab a forgalmazók és a gyártók számára is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a VOSZ rendezvényén. A módosításra azért van szükség, mert bár a kiskereskedők tisztességesen eleget tettek kötelezettségeiknek, a cserék kivitelezése részben a szervizeken, részben a forgalmazókon akadt el a miniszter szerint.

A túlzott szigorral komoly öngólt rúghat a kormány, hisz a legnagyobb áfafizetők a nagykereskedelmi láncok, illetve a benzinkutak. Éppen ezek a cégek használják a pc-alapú kasszákat, hiszen ezen gépeket lehet integrálni a vállalatok informatikai rendszereihez, amely például a készletnyilvántartásáért vagy épp a vállalatirányításért felelős - nyilatkozta a Napi.hu-nak Szalai János, adótanácsadó a PMX Consulting Group Kft. partnere.

Ha ezeket a boltokat akár csak pár napra bezáratja a NAV, akkor a költségvetési bevételek teljesülését veszélyezteti a kormány. Az adószakértő szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a benzinkutak nem csak forgalmi adót, hanem jövedéki adót is fizetnek.

A NAV október 4-én hozta nyilvánosságra a pc-alapú (nagy) kasszák végső követelményrendszerét, vagyis a fejlesztőknek alig két hónapjuk lenne arra, hogy a szükséges szoftvereket, hardvereket (speciális nyomtatók, adóügyi ellenőrzési egységek) megtervezni, legyárta(t)ni, integrálni, tesztelni. Ráadásul az érintett vállalkozások egy része már október előtt is dolgozott a kasszarendszerén - ám a NAV utólag még módosított a követelményeken, így a korábbi fejlesztések egy részét újra kellett indítani.

Így ha a nagy üzletláncok, benzinkutak el is készülnének két hónap alatt a fejlesztésekkel, akkor a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak két hete maradna az összes rendszer auditálására, ugyanis további két hét szükséges a kiadott engedélyek hatályba lépéséhez. Eddig egyetlen nagykassza kapott működési engedélyt, az NGM közleménye szerint további 27 vár engedélyezésre. Január másodikán pedig már működni kell az új rendszereknek, vagy a NAV bezárathatja a boltokat.
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Feljelenti a NAV a kipakoló ellenőrét
  2013-11-11 22:38:15, hétfő
 
  A NAV közleménye szerint a nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban.

Pontosabban az váltotta ki a hirtelen riadalmat, hogy a NAV egyik ellenőrzési szakkoordinátora pénteken kitálalt, szerinte engedik csalni a nagy cégeket. Azaz a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbb a NAV az adócsalások ügyében. Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel.

Egy hétvége alatt átvilágítottak
A NAV szerint "a hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás, vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül".

Ez is bizonyítja
Fontos, hogy az önmagában is példátlanul bravúros teljesítmény mellett ne menjünk el ilyen gyorsan: a 23 ezer embert foglakoztató országos intézmény kifogástalan működését semmi nem szemléltethetné jobban, minthogy egy hétvége alatt átvilágították az egész szervezetet. Ez egy hasonló méretű vállalatnak tanácsadók tucatjaival is legalább fél évbe telt volna. Külön öröm, hogy mindent tökéletesen rendben lévőnek találtak, ami szintén igen ritka a legsikeresebb cégeknél is.

A közlemény úgy folytatódik, hogy a nyilatkozattal ellentétben a NAV növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra.

Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. A vizsgálatok 80 százaléka megállapítással zárul, a körbeszámlázásos ügyekben 1817 adóellenőrzés fejeződött be. A NAV összesen 83 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg ezekben a vizsgálatokban.

Kirúgták volna, de már lemondott
A NAV kezdeményezni kívánta az ügyekben nyilatkozatot tevő személy felmentését, azonban erre, Horváth András lemondása miatt már nem került sor.

Az adóhatóság emellett a nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen, "tekintettel az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire".
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 790
  • e Hét: 3805
  • e Hónap: 6899
  • e Év: 74664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.