Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Tasnádi Varga Éva: Őszi vers
  2013-11-15 23:50:44, péntek
 
  Esti virágok
csöndben csukódnak,
udvar fénylik
méz sárga holdnak.

Némák a fák is,
levél se rebben,
tücskök beszélnek
szép őszi kertben.

Kút vize hallgat,
néha megloccsan,
bogárhad alszik
fázó bokorban.

Halkan harangoz
katángok szára:
-Hó hull fejünkre
majd nemsokára! Fel
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Z. Ibrahimovic vagy Cr. Ronaldo maradjon le a 2014 VBról
  2013-11-15 23:39:12, péntek
 
  Portugália-Svédország 1-0
A Cristiano Ronaldóval felálló portugál labdarúgó-válogatott a Zlatan Ibrahimovicot is soraiban tudó svédeket fogadta világbajnoki pót selejtezőn az európai zónában. A találkozót a hazaiak nyerték meg, egyetlen góllal - amelyet ki más is szerezhetett volna, mint Cristiano Ronaldo?!
- A semleges szurkoló nem is tudja, melyik ujját harapja le: Zlatan Ibrahimovic vagy Cristiano Ronaldo maradjon le a 2014-es vébéről? Merthogy a két csatárzseni válogatottja, a svéd és a portugál csakis egymás testén át juthat ki Brazíliába.
.....


- A hajrára beállt még egy támadó, pontosabban egy szélső, a portói Josué személyében, azaz nincs túl nagy választék gólerős csatárokban Bentóéknál - azonban, mint oly' sokszor, Cristiano Ronaldo kisegített övéit egy góllal, a 83. percben Miguel Veloso beadását bólintotta a kapuba az ötösről. 1-0!
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Real Madrid - Cr. Ronaldo  
Advent tizennyolcadik napja - minden évre versek
  2013-11-15 22:14:53, péntek
 
  Ligeti János: Karácsony éjszakáján
Áldd meg, Isten, a magyart itthon és a világ minden táján!
Áldd meg, Isten, a magyart karácsony éjszakáján!
Engedd, hogy a harangszó, ha már mindenüvé elért,
Egymáshoz öleljen szülőt, barátot, testvért
És mindazokat, kiket a sors ma idegen fenyő alá állít,
De lélekben itthon vannak mind egy szálig!...
Kiket - mint tékozló gyermekeket - már elveszettnek hittünk.

Ma hazahozza őket az egyszerű jászolba vetett hitünk
És a magyar röghöz láncoló szeretet,
Mely legyőz minden távot, tengert, gyűlöletet,
Hogy öledbe hozza édes szülő a gyermekedet.
Hitvesnek a hitvest, testvérnek a testvért, barátnak a barátot..
Óh, színezüstben csillogó karácsonyfa, legyél érte áldott!
- Bár ne aludna ki fényed soha, mely lángol karácsony éjszakáján,
Áldd meg, Isten, a magyart itthon és a világ minden táján!
...... .....





Lengyel Joli: Karácsonyra
Mint mikor a hó esik, sűrű nagy pelyhekbe,
úgy hintem a szeretetem én is Mindenkire.
Nem teszek kivételt, eljut mindenhova,
ez az ajándékom nem fogyhat el soha.
Lelkem lángja lobogva gyújtsa a fényeket,
így kívánok Mindenkinek Boldog ünnepeket!

Karácsony a szereteté,
a szeretet mindenkié.
Minden ember boldogsága,
boldog szemek ragyogása
ragyog most a fenyőfára.

A fenyőfa meleg fénye,
fénye lett az ünnep éke,
éke legyen békessége.
Béke, boldogság, szeretet,
töltse be az ünnepedet!
...... .....





Medriczky Andor: Karácsonyi pásztorének
Betlehemi kis jászolban Isten fia jött közénk,
Megváltani minden embert Gazdagot és a szegényt.
Szeretetet áraszt máris: Kis kezét nyújtja felénk.

Betlehemi kis jászolhoz Jöttek szegény pásztorok,
Angyalszózat hívta őket Az istálló ragyogott.
S hoztak ami tellett tőlük: Báránykát, juhászbotot.

Később jöttek a királyok Ajándékkal gazdagon,
Tömjén, mirha és aranykincs Csillog-villog a napon.
Mert király Ô, a kis Jézus, Övé minden hatalom.

Most mi jöttünk, hazátlanok, Legszegényebb hívei,
Vándorúton, kincsek nélkül Szívünket kiönteni.
Kicsi Jézus segíts minket Hinni, tűrni, küzdeni...
...... .....




Eljött a nap, mit várva-vártunk,
Az égen csillagfény ragyog,
Jézuska fáját ím\' elhozták
A halkan szálló angyalok.

Köszönjük neked, édes Jézus,
Hogy szíved minket így szeret,
S az angyalok dalával együtt
Dicsőítjük ma szent neved!

Ha elmúlik majd a karácsony,
Te akkor is maradj velünk,
Míg élünk, ezt a kis családot
Szeresd, ó édes Istenünk!
 
 
1 komment , kategória:  Adventi naptáram  
Advent tizenhetedik napja - minden évre karácsony versek
  2013-11-15 22:09:40, péntek
 
  Groska József A jelekre figyeljünk!
Az utolsó napokban majd sok jel
Üzeni: Krisztus jövetele közel.
Mert a sugárzó Nap elsötétedik,
A Hold többé már nem fénylik.
Az ég csillagai lehullnak,
Az elemek megégve felbomlanak...
Félelmetesen zúg-búg a tenger,
Sír és fél majd minden ember.

Ha Krisztus jele feltűnik az égen,
Ő újra eljön az égfelhőiben,
Hatalommal és dicsőséggel,
Angyal-seregek kíséretével.
Mi azért a jelekre figyeljünk!
Szüntelenül égjen a mécsesünk.
Éberen vigyázzunk és imádkozzunk!
Mert nem tudjuk, mikor jön hű Urunk.
...... .....





Lendvay Hedvig: Karácsonyi utazás
Szent Karácsony éjszakán,
Előáll az égi szán,
Arany talpa, gyémánt rúdja,
Jézus indul földi útra.
Földi útra, messze útra,
Csengős bárány húzza, húzza.

Ezüst csengőt meg-megrázza,
Apró léptét szaporázza
Hegyre föl és völgybe le,
Száz kis angyal száll vele.

Angyal kocsis ült a bakra,
Ostorkáját pattogtatja...
Elől száll a fullajtárja
Vígan zeng a trombitája.

Ahol járnak csillag lehull,
Minden ember földre borul.
Amerre lép csengős bárány,
Hidat ível szép szivárvány.

Minden házat sorba járnak,
Mindent tudnak, mindent látnak,
Mindenkire rátalálnak.
Nem nézik az ajtó nyitját,

Jézus fáját beállítják.
És a végén minden ágnak
Meggyújtják a kis gyertyákat.
Tesznek alá sok játékot,

Jézus küldte ajándékot,
Puska, csákó, baba, labda,
Örül is ám aki kapja!
Gyertya lángja libben-lobban,

Száz gyerek láb táncra dobban,
Jézus küldte, angyal hozta,
Jaj de szép a karácsonyfa.
Harang hangja száll a mennyből,

Bari nyakán csengő csendül,
Szánkó rúdját az angyalkák
Visszafelé fordították.
Egyre halkabb egyre messzebb

Mennyországba megérkeztek,
Üres szánkót helyre tolják,
Csengős bárányt csutakolják.
Fáradt szárnyuk összehajtják,
Kicsi Jézust elringatják,
Álma édes, álma mély,
Szent karácsony éjjelén.
 
 
0 komment , kategória:  Adventi naptáram  
Advent tizenhatodik napja - minden évre - mese fenyőfáról
  2013-11-15 21:51:42, péntek
 
  A három fenyőfa B.Radó Lili fordítása angol meséből
...... .........


Három fenyőfa állt egy dombtetőn.
A legnagyobbik fa szép és egyenes volt, erős, messze nyúló ágai voltak. A kisebbik fenyő volt nem olyan terebélyes, de napról napra fejlődött és növekedett. A harmadik fenyő azonban igazán nagyon kicsi volt, vékony törzsű és egészen alacsony. - Bárcsak olyan nagy és erős lennék, mint a Legnagyobb fenyő. - sóhajtotta ez a kicsike fa.
Nagyon hideg tél volt ebben az esztendőben. A földet belepte a hó. Karácsony közeledett. - Bárcsak eljönne értem Télapó, és elvinne karácsonyfának ! - sóhajtott a Legnagyobb fenyő.
- Bárcsak engem vinne ! - mondta a Kisebbik fenyő.
- Bárcsak engem választana ! - kívánta a igen kicsi Fácska.

Egy napon fázós kismadár jött szökdécselve feléjük. Megsérült a szárnya, s ezért nem tudott repülni. - Kérlek Legnagyobb fenyő, itt maradhatnék az ágaid közt ? - szólította meg félénken a kismadár a fát. - Nem lehet ! - mondta a Legnagyobb fenyő- Nem használhatok madarakat az ágaim közt, mert éppen karácsonyfának készülök. - Pedig úgy fázom - panaszolta a kismadár, a Legnagyobb fenyő azonban nem is válaszolt.
Így hát a törött szárnyú kismadár odább ugrált a Kisebbik fenyőhöz. - Kedves Kisebbik fenyő megengednéd, hogy itt maradjak az ágaid között ? - kérdezte. - Nem ! - felelte a Kisebbik fenyő. - Nem ringathatok semmiféle madarat az ágaim között, mert hátha éppen most vinne el valaki karácsonyfának.
Ekkor szegény didergő kismadár tovább ugrált a Harmadik Fácskához. - Drága kicsi fenyő, itt maradhatnék az ágaid között ? - kérdezte. - Hogyne maradhatnál kismadár - felelte a Harmadik Fácska. - Búj csak egészen hozzám. Majd megmelegítelek, amennyire csak tőlem telik. A kismadár felugrott a Harmadik Fácska ágai közé, ott nyomban el is aludt. Hosszú idő múlva a Harmadik Fácska édes, halk csengettyűszót hallott. A hangok egyre közeledtek, már egészen ott hallatszottak a dombon. Elhagyták a Legnagyobb fenyőt, elhaladtak a Kisebbik fenyő előtt is, de amikor a Harmadik Fácska elé értek, elhallgattak. Mind a három fácska látta az apró csengettyűket. Egy rénszarvas húzta szép, kicsi szánkón csüngtek, amelyből most kiszállott az utasa. - Télapó vagyok- mondta - Karácsonyfát keresek egy nagyon kedves kicsi gyermek számára... - Vigyél engem ! - kiáltotta a Legnagyobb fenyő. - Engem vigyél ! - ágaskodott a Kisebbik fenyő.
- A Harmadik Fácska azonban meg sem szólalt. - Te nem szeretnél eljönni ? - kérdezte tőle a Télapó. - Dehogynem ! Nagyon szeretnék - felelte a Harmadik Fácska - De hát itt kell maradnom , hogy vigyázzak erre a beteg kismadárra. Éppen elaludt. - Kicsike fa - mondta a Télapó - te vagy a legszebb fácska a világon ! Téged viszlek magammal. Azzal gyöngéden kiemelte őt a földből, olyan óvatosan, hogy az ágai közt megbúvó kismadár fel sem ébredt. Aztán szánkójába állította a csöpp fenyőt a kis madárkával együtt, majd maga is beült mögéjük. És a kicsi szánkó ezüstös csengettyűszóval tovasuhant velük a karácsonyi havon...


Ó szép fenyő DUNA TV
Klikk a linkre Link
 
 
0 komment , kategória:  Adventi naptáram  
Advent tizenötödik napja - minden évre - Fenyőfa
  2013-11-15 21:41:11, péntek
 
  Mentovics Éva: Mióta van csillag a karácsonyfán?
...... ........... ..........


Egyszer, réges-régen, egy teliholdas decemberi éjszakán, amikor milliónyi csillag ragyogott az égen, néhány egészen apró kis csillagocska pajkosan játszadozott az öreg Hold mellett Remekül érezték magukat. Huncutkodtak, viháncoltak, csintalankodtak. Addig-addig rosszalkodtak, amíg az egyik kis csillagot valamelyik társa véletlenül alaposan oldalba lökte. - Bocsánat, nem volt szándékos! - mentegetőzött a kis rosszaság. - Segítség! Kapjon el valaki! - kiáltotta ijedten a szegény pórul járt csillagocska. De sajnos már senki sem tudott utána nyúlni. Elveszítette az egyensúlyát, és elkezdett zuhanni lefelé. Zuhant, zuhant egyenesen a Föld felé. A társai egyre távolabb kerültek tőle. Ő pedig rettenetesen félt, mert ilyen még soha sem történt vele. Lehet-e még annál is rosszabb, hogy lepottyant, és elveszítette a társait? Hosszú ideig csak zuhant, zuhant lefelé, ám egyszer csak valami érdekes dolog történt. Mintha valaki kinyújtotta volna érte a karját. Egy enyhén szúrós, zöld valami alányúlt, és elkapta. A kis csillagocskának fogalma sem volt róla, hogy mi történt? Éppen egy fenyves erdőbe pottyant le. Az enyhén szúrós zöld valami pedig egy hatalmasra nőtt fenyőfa volt. - Nem tudom, hogy ki vagy, de kérlek, segíts nekem, hogy vissza tudjak menni a barátaim közé! - könyörgött a kis csillagocska, és olyan kedvesen mosolygott, amennyire csak tudott a történtek után. - Én vagyok az erdő legöregebb fenyőfája. - recsegte kedvesen az öreg fenyő. Már nagyon sok mindent megértem. Évtizedek óta csodállak benneteket, hogy télen - nyáron milyen ragyogóan, fényesen tündököltök ott az égbolton. Szóval sok mindent megértem, de ilyen még soha sem történt velem, hogy egyikőtök az ölembe pottyant volna. De ha már így esett, nagyon szívesen megpróbálok neked segíteni, hogy visszakerülj az égboltra. - Előre is nagyon köszönöm neked, kedves fenyő! - hálálkodott a kis csillag. - Még ne köszönj semmit sem! Megteszek minden tőlem telhetőt, de biztosat nem ígérhetek. - mormogta kedvesen a fenyőfa. Középső ágai egyikével megfogta a kis csillagocskát, és jó nagy lendületet vett... A kis csillag szállt, szállt egy ideig felfelé, majd lelassult... és visszapottyant a fenyő ágai közé.; A vén fenyő még jó néhány kísérletet tett, hogy visszahajítsa a pórul járt csillagocskát, de sajnos nem járt sikerrel. - Látod, te árva kis csillagocska, nem tudok rajtad segíteni. Annyit azonban megtehetek, hogy felültetlek a legmagasabb ágam hegyére, úgy talán egy kicsit közelebb leszel a barátaidhoz - Jól van - szólt búslakodva a kis csillagocska. - Mindenesetre köszönöm, hogy megpróbáltál segíteni. Az öreg fenyő pedig gyengéden megfogta, és feltette a csúcsára. A kis csillagocska egy ideig búslakodott, majd lassan beletörődött a sorsába, és elkezdett ugyanolyan fényesen, szikrázóan világítani, mint ott fenn, az égbolton... Amikor az égből a társai megpillantották, hogy milyen csodálatosan mutat a kis csillagocska ott lent a havas tájon, a hatalmas fenyőfa csúcsán, nyomban irigykedni kezdtek rá. - Nézzétek csak, milyen jól fest a mi kis barátunk ott, azon a szép, zöld fenyőfán! Mennyivel jobb helye lehet ott neki, mint itt nekünk! Talán még a fénye is sokkal szikrázóbb, mint amilyen korábban volt! Addig-addig csodálták a kis csillagocskát ott lent, a havas fenyőfán, mígnem elhatározták, hogy ők is leugranak. Azon az éjszakán rengeteg csillag hullott alá az égből, hogy egy-egy szép, zöld fenyőfa csúcsán folytathassa a ragyogásá. Néhány nap múlva favágók érkeztek az erdőbe. Nagyon elcsodálkoztak a látottakon, de egyben örültek is, mert ilyen fenyőfákkal még soha sem találkoztak. Ki is vágták mindegyiket, hogy majd feldíszítve karácsonyfaként pompázhassanak a házakban. Az égbolton tündöklő csillagok pedig ámuldozva figyelték, hogy mi történik a falu széli fenyves erdőben? Elérkezett a karácsony. Minden házban fények gyúltak, és igazi ünnepi hangulat költözött az otthonokba. Az égen ragyogó csillagok kíváncsiskodva tekintettek be az ablakokon. Azonban amit ott láttak minden várakozásukat felülmúlta. A csillag-barátaik már nem csak egy egyszerű zöld fenyőfa csúcsát díszítették, hanem egy-egy pompásan, csillogóan feldíszített karácsonyfán ragyogtak. Az emberek körbeállták, csodálták, és énekszóval köszöntötték őket. Az égen tündöklő csillagok ekkor határozták el, hogy minden karácsony előtt leugranak egy-egy fenyőfára, hogy nekik is részük lehessen ebben a pompában, és szeretetteljes fogadtatásban. Azt pedig, hogy kit érjen ez a megtiszteltetés, minden decemberben sorshúzással döntik el. Azóta díszíti csillag a karácsonyfák csúcsait.
...... ........... ..........





A fenyőfa története
A karácsonyfa a karácsony legfontosabb és legelterjedtebb jelképe, nem mellesleg a fenyő évezredek óta az újjászületést szimbolizálja. Ha a fényei kigyúlnak, minden elcsendesül, és békesség tölti el a szíveket.
- A legszebb ünnepi szimbólum a karácsonyfa. Amely, bármely hihetetlen, alig 400 éve jelent meg a keresztény világban. Ez azonban nem zárja ki, hogy a karácsonyfa gyökerei nem az elmúlt évezredekbe nyúljanak vissza. A régi rómaiak például babérkoszorút díszítettek fel, ami az élet megújulásának jelképe volt. Amikor még december közepén a téli napfordulót ünnepelték meg az emberek, már akkor is fenyőág és fagyöngy díszítette az otthonokat. Az ősgermánok mécseseket helyeztek az ágakra, hogy így mutassák ki tiszteletüket a fény felé. A karácsonyfa elterjedése előtt az életfa- vagy termőág-állítás volt általános a magyar nyelvterületen, amit rozmaring-, nyárfa- és kökényágakból készítettek, és a gerendára függesztették, koronájával lefelé. Dióval, almával, mézeskaláccsal ékesítették. Ez a termékenységet, fejlődést, örök életet jelképezte. Később sokáig egymás mellett élt a karácsonyfa és a termőág állításának szokása, azonos díszítéssel.
- A karácsonyfa állítás hagyománya Skandináviából származik és a 30 éves háború idején jutott el Németországba a 17. században, mely a mai változat eredete volt
- Luther Márton, a protestáns vallásreformer állított először karácsonyfát gyermekeinek. A XVII. századra a német evangélikusok körébe a karácsonyfa már jórészt tradícióvá vált. Magyarországon a XIX. század második felében vált igazán hagyománnyá fenyőfát díszíteni. Hazánkban az első óvoda megalapítója, Brunszvik Teréz állított először karácsonyfát 1824-ben Aszódon. De igazán csak 1867 után terjedt el, először csak a nemesi és a nagypolgári lakásokban, majd kis idő múlva a társadalom széles körében. A karácsonyfadísz kezdetben alma, dió, mézeskalács, gyertya volt.
- A karácsonyfa állítás szokásának mai változata Skandináviából származik. Innen a harmincéves háború idején jutott el Németországba. Az első karácsonyfáról Sebastian Brant német író adott hírt a 15. század végén. Gyertyával és szalagokkal először 1685-ben Strasbourgban díszítettek fel fenyőfát. Hazánkba Habsburg közvetítéssel érkezett e szokás. Népszerű csupán a 19. században lett, először csak a jómódú családok engedhették meg maguknak, később szélesebb körben is elterjedt. A díszek esetében ekkor még ügyeltek arra, hogy azok ehetőek legyenek. A mézes figurák, cukros sütemények mellé az alma és dió bearanyozva került a fára. A különböző színekben játszó, festett üvegdíszek csak az 1880-as években jelentek meg, a századfordulóra pedig piacra dobták az iparilag előállított díszes papírokat, állatfigurákat, préselt képeket. A fa elengedhetetlen kelléke a betlehemi fényt jelképező gyertya, bár még a 20. század elején is akadtak olyan szegény családok, ahol faggyúgyertyával vagy olajjal helyettesítették. A régi díszeket mára felváltották a színes üveggömbök, szalagok, fából vagy textíliából készített díszek vagy akár a szaloncukor. A gyertya helyett napjainkban inkább égősort használnak, és a nagy választéknak köszönhetően minden családban egyedivé, akár egyszínűvé is tehető az ünnep legszebb szimbóluma.
A karácsonyfa díszítése sokat változott az elmúlt évek alatt. A korábbi díszeket felváltották a szupermarketekbe kapható színes üveggömbök, szalagok, fából vagy textíliából készített díszek vagy akár a szaloncukor. A gyertya helyett napjainkban inkább égősort használnak, ami lehet színes, fehér de akár zenélhet is. A díszek nagy választékából mindenki megtalálhatja, a számára leginkább tetsző darabokat, így mindenki karácsonyfája olyan lehet, amilyennek mindig is megálmodta.
Soha ne hullasd el a leveleidet.
Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak.
Te légy a legdélcegebb és legszívósabb minden társad között, élj meg mindenütt.
Légy az emberek öröme, és emlékezetünkre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.
 
 
0 komment , kategória:  Adventi naptáram  
Advent tizennegyedik napja - minden évre -Szaloncukor
  2013-11-15 20:55:29, péntek
 
  Szaloncukor története
...... ........... ........... ......


XIV. századi francia édesség a kizárólag nálunk népszerű szaloncukor őse. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt. Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető. Pedig a fondantcukor - túltelített oldatból kikristályosított cukormassza -, amely minden szaloncukor őse és alapja, Franciaországból származik. Első említése a XIV. századból maradt ránk. Innen vitte a XVII. században Berlinbe egy oda települt francia cukrász az akkor már népszerű csemegét. Más források szerint a törökökkel Magyarországra érkezett édességkészítők kínálatában már ott volt a gyümölcsökkel ízesített fondant-szerű cukorka, de legfőképpen a sörbet, a fondanthoz hasonló, hígított cukormassza, esetleg gyümölcsökkel dúsítva, hidegen szervírozva: amit ma vizes fagylaltként ismerünk. Mégis, ha a fondant magyarországi elterjedését kutatjuk, arra találunk adatokat, hogy német bevándorló cukorművesek hozták magukkal a fondant készítés tudományát. Hogy mikor lett a fondantból szaloncukor? Nos, erre nincs pontos adat. Az azonban tudható, hogy a fát díszítő szaloncukor valamikor a XIX. században jelent meg az üzletekben. A század második felében már keresett karácsonyi idényterméke volt a hazai cukrásziparnak.
- Az első fondant-t készítő gépeket a híres Stühmer csokoládégyár és a Gerbeaud cukrászda használta a XIX. század végén. Aztán fokozatosan gépesítették a szaloncukor készítésének valamennyi műveletét (gépi táblázás, öntés, csomagolás). A leghosszabb ideig a csomagolásban őrizték meg a kézi munkát. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt a dekoratív édességre.
- A szaloncukor gyártásának gépesítése Magyarországon több cég nevéhez is köthető. Gőzgépekkel felszerelt csokoládégyár, amelyben már szaloncukrot is gyártottak 1883-tól üzemelt a Szentkirályi utcában, Gerbeaud és Kugler csokoládé gyára pedig 1886-ban kezdte meg működését. A csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, a tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszer ipari követelménynek, amelyek alapján forgalomba kerülhetnek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb a csokoládéból készülteknél. Pozitívum, hogy a vásárlók az elmúlt másfél évben inkább a minőségi édességet választják, ami a szaloncukrok esetében az ismert márkákat, a figurás termékek tekintetében pedig a magas kakaótartalmúakat jelenti.
........


- Báró Podmaniczky Frigyes emlékirataiban leírja, hogy egyik nagynénikéje, egy osztrák hölgy volt az, aki 1825-ben először állított karácsonyfát Magyarországon. Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Csak az 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés. A cukorka neve a német Salonzuckerl szóból ered, ezért nem meglepő, hogy Jókai még "szalon cukkedli"-nek nevezte. Kezdetben egyszerű cukorkaféleségeket, csokoládé golyócskákat burkoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba. A budapesti Vendéglátó-ipari Múzeumban jelenleg is megtekinthető 30, különböző színű régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapír, és itt csodálhatunk meg egy "ricselő gépet" is. Ez utóbbi egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját lehetett egy mozdulattal berojtozni. Hajdanvolt híres budapesti és vidéki cukrászdákban az inasoknak volt tisztük működtetni. Annak ellenére, hogy a cukorka a XIX. század közepén jelent meg hazánkban először, 1891-ben Hegyesi József "Magyar - Francia szakács és vállalkozó" már tizenhétféle szaloncukorreceptet említ. A szerző A legújabb házi cukrászat című kézikönyvében így például megtaláljuk a "szalon-ananász cukorkák, a szalonkrém - bonbonok, a szalon - marasquin - cukorkák, a szalon-pisztácz-czukorkák" receptjeit is. Igen nagy becsben tartották ezt az édességet Erdélyben és a Felvidéken is, ahová magyar közvetítéssel került. Sokan meg sem ették, évekig őrizgették az újabb és újabb ünnepre, mások csak a papírjára vigyáztak, abba csomagolták a következő évben a saját maguk főzte szaloncukrot. A cukrászok mintakönyv alapján készítették a szaloncukrot a kívánt ízűre, burkolatúra. A kiválasztott fajták elegáns csomagokban kerültek a vásárlókhoz. Az ünnepek előtt a kiszállítást is a cukrászinasok végezték, amelynek fejében egy kis borravaló ütötte érte a markukat. A híres fővárosi cukrászdák nem engedhették meg maguknak, hogy ne legyen egy saját titkos szaloncukorreceptjük, nem beszélve a rengeteg családi receptről. Így a "hőskorban" is legalább annyiféle szaloncukrot lehetett kapni, mint manapság. A legnevesebb cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, amihez gyakran naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírgyárak ekkortájt közel 1000 fajta sztaniolpapírból biztosítottak választékot a díszítéshez. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. A századfordulótól indult meg a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése. A gyári készítmények a háziasszonyok köréből eleinte nemtetszést váltottak ki. Azonban a fokozatosan javuló minőség, az egyre tetszetősebb csomagolás, a széles körű választék és a kézműves készítményeknél lényegesen szolidabb árak gyorsan meggyőzték a vásárlókat. Így a cukrászdák a későbbiekben már csak az egyedi és különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat készítették és árusították z első és a második világháború körüli elszegényedés idején visszaszorult a gyári szaloncukor-termelés. Ez az időszak arra kényszerítette a családokat, hogy saját szükségletükre otthon állítsanak elő karácsonyfadíszeket, fára függeszthető édességeket és szaloncukrot, ha éppen volt miből. Újra divatba jöttek a mézes készítmények, a tojáshabbal gyártott díszek, de formáltak krumplicukorból, aszalt gyümölcsök segítségével is figurákat, sőt édességeket melasz, sütőtök és sárgarépa felhasználásával is. A szaloncukor tömeges megjelenése az ötvenes években következett be, ám - mint annyi minden más - uniformizálva. Sokan emlékeznek még a halványsárga vagy rózsaszín belű konzum, később zselés ízesítésű cukorkákra. A klasszikusan széles választék a piacgazdasággal jelent meg újból. A fogyasztói társadalom igényeit kielégítendő ma már a mákostól egészen a feketeerdei ízűig mindenféle kapható.



Szaloncukor készítése házilag
...... ........... .......


- Császárkörtés szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz, ízesítő anyagok: császárkörte-aroma.
Elkészítés: Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel, s folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ha már eléggé nyúlós, levesszük a tűzről. A pépet annyifelé osztjuk, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Selyempapírba, majd színes csomagolópapírba csavarjuk.

- Marcipános szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evőkanál víz, marcipán.
Elkészítés: Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan elsimítjuk: ha sűrűsödik és keményedik, akkor elkészült a massza. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Ha elkészült, selyempapírba csomagoljuk, és tetszés szerint díszíthetjük.

- Szaloncukor /a receptet küldte: Friedmann Renáta/
Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
10 dkg krumplicukor
1 dl erős feketekávé
1 dl tej
egy púpozott kiskanál kakaópor
10 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés:
Megforrósítjuk a feketekávét, és a cukrot, krumplicukrot, kakaóport meg 8 dkg vajat beletéve addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. Kivajazott porcelán tál aljára ujjnyi vastagon elsimítjuk és hagyjuk megdermedni. Hidegen, vizes késsel kockákra vágjuk és úgy akasztjuk a fára.

- Szaloncukor 2.
1 kg (barna) cukor,
3 dl víz,
ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. * Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

- Szaloncukor 3
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fövő cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább, ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk. Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be előbb puha viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.

- Csokoládés szaloncukor
Éppen úgy készítjük, mint a "Szaloncukor 3.", csak fövés közben adjunk hozzá (6-8 dkg csokoládét és mikor a próba után levettük a tűzhelyről, kavarjunk hozzá 4-5 deka finom friss vajat is, és ezzel együtt dörzsöljük ki, formáljuk meg, és felvágás után csomagoljuk be.

- Kávés szaloncukor
Ezt szintén úgy készítjük, mint a szaloncukrot, csak finom erős feketekávéval pótoljuk a vizet. Például 5 evőkanál kávé, 5 evőkanál víz. Próba után, ha levettük a tűzről, ehhez is tegyünk 3-4 deka vajat. A további eljárás az, ami az előbbieknél.

- Krémszaloncukor
Hozzávalók:
25 dkg cukor,
10 dkg vaj,
4 dl tej,
2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia.
A megadott anyagokat 1,5 literes zománcozott lábasba a tűzön állandóan keverve forraljuk, addig, amíg a lábas alja keverés közben jól látható. Hideg tálban még tovább keverjük, amíg alakíthatóvá válik, azután lapos tálon elrendezzük.

- Kávékrém cukor
Fél kiló cukrot, fél liter jó friss habtejszínt, 5 deka vajat, kis darab vaníliát és egy csésze nagyon jó erős feketekávét tegyünk oda főni, és folytonos kavarás mellett főzzük, ameddig, mint a szaloncukornál szokott dörzsölési próbánál, kissé grízesedni kezd. Ekkor vegyük le, és éppen úgy dörzsöljük előbb tányéron, majd márványlapon, mint a szaloncukrot, míg végre ellapítjuk kisujjnyi vékonyra, és akkor egy hosszú kés fokával úgy melegen kockákra osztjuk. Ha kihűlt, a kés fokának nyomán széttördeljük, és viaszos papírba becsomagoljuk.

- Szaloncukor variációk
(Barackos szaloncukor, Citromos szaloncukor, Császárkörtés szaloncukor, Diós szaloncukor, Málnás szaloncukor, Mogyorós szaloncukor, Narancsos szaloncukor, Vaníliás szaloncukor
Hozzávalók:
1/2 kg cukor,
2 dl víz és a megfelelő ízesítő anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.
Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel. Addig főzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végéből karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belőle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs vagy császárkörte-aroma is. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5 - 2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

- Szaloncukor variációk 2.
(Csokoládés szaloncukor, Kávés szaloncukor, Kókuszos szaloncukor, Marcipános szaloncukor
Hozzávalók:
1/2 kg cukor,
10 evőkanál víz
és a megfelelő ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.
Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket. Kávésnál egy jó adag erős feketekávét és 3 deka vajat (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - tíz deka csokoládét és öt deka vajat. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

- Mézes karácsonyfa Klikk az alábbi linken Link
 
 
0 komment , kategória:  Adventi naptáram  
Gyönyörű rózsa
  2013-11-15 20:49:22, péntek
 
  .

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Otthon melege
  2013-11-15 20:44:33, péntek
 
  ....

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Novemberi erdő
  2013-11-15 20:43:46, péntek
 
  ....

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 518 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.