Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
gyömbér
  2013-11-16 20:40:35, szombat
 
  Mindent a gyömbérről, plusz egy gyömbéres recept





A gyömbér évente 1 méter hosszú szárat növeszt, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökértörzs, mely illatos, csípős. Üvegházban nálunk is termeszthető ez a fűszer- és gyógynövény. A gyömbér több mint 12 féle antioxidánst, nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz.

A fűszernövény pozitív élettani hatása nem csak testet, hanem a lelket is erősíti. Gyógyhatásait tekintve az egyik legrégebbről ismert növény. A gyömbér elsődlegesen szélhajtó és görcsoldó hatású növényi drog, ajánlott napi adagja 1 g körül van. Valóban kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre és emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszereként. Nem kell számolni semmiféle toxikus hatással, csupán nagy dózisban okozhatnak enyhe gyomorégést, hasmenést vagy irritációt a szájban. Természetesen előfordulhat, hogy valaki allergiás a gyömbérre, neki nem ajánlott a fogyasztása.

Olaját felhasználva erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában, alkalmazhatjuk a fájó ízületre. A friss gyömbér rágcsálása jó megfázásra, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátlót tartalmaz. A gyömbérsört még ma is ajánlják hasmenés, émelygés, hányinger ellen. Kellemes, “hangulatjavító" íze van, az ételeinket bátran fűszerezzük vele! Hatását fokozhatjuk kurkumával, amely gyulladáscsökkentő szer, és a gyömbérrel sok tekintetben azonos a gyógyhatása.
Mire lehet jó a reszelt gyömbér?

Napi 2 evőkanál lereszelt gyömbér elfogyasztása egy héten át tartó kúra esetén, 100 g telített zsír vérrögképző hatását semlegesíti.
Torokfájás ellen 2 evőkanál mézzel keverjünk össze ugyanennyi citromlevet, és 1 cm-nyi hámozott, reszelt gyömbért. Ezt hígítatlanul kanalazgassuk.
A mézes gyömbér kellemes gyógymód a fekélyre is.
A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a bélférgek ellen.
(Lehet, hogy nem véletlenül szolgálnak fel a japánok gyömbért a sushihoz?)
Ismétlődő bursitis esetén is javasolt ananásszal és egy kevés édesgyökérrel keverve enni.
Isiász ellen bedörzsölésre keverjünk össze 2 evőkanál reszelt gyömbért 3 evőkanál szezámolajjal és 1 evőkanál citromlével.

A gyömbérfőzet felhasználása:

Csalánkiütés és ételallergia esetén főzetét öntsük a fürdővízhez.
A meleg, gyömbéres borogatás enyhíti az alhasi görcsöket, a fejfájást, fogfájást. A borogatáshoz készített folyadékba tehetünk csípős paprikát is!
Tömény gyömbérteából készült meleg borogatás segíthet a vesekő által okozott fájdalmak enyhítésében.
A gyömbértea hatása közismert émelygés ellen, valamint enyhíti a szédülést. Legfeljebb napi két csészével fogyasszunk.
Lábgomba ellen hatásos a tömény főzete.
Testszag ellen igazi belső dezodor, ugyanis a gyömbérben található antibakteriális vegyület, hatást fejt ki a testszag ellen.

Gyömbéres zöldségleves a téli hónapokra

Készítsünk borssal, fokhagymával, gyömbérrel és mustárral ízesített paradicsomos zöldséglevest borágó-, ribiszke és ligetszépeolajjal gazdagon. A levesből mindig annyi mennyiséget fogyasszunk, amennyivel épp jóllakunk.

1 kg vegyes zöldség
6 gerezd fokhagyma,
2 fej vöröshagyma
1 paradicsom, vagy egy-két evőkanál paradicsompüré
egy diónyi nyers gyömbér
egy hüvelyknyi nyers kurkuma
mustár
kakukkfű
rozmaring
bazsalikom
tarkabors
indiai citromfű


Elkészítése:

A zöldségeket megpároljuk, majd felöntjük másfél liter vízzel. Belekarikázzuk a gyömbért és a kurkumát is, hozzáadunk egy teáskanálnyi tarkaborsot, fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük, majd kicsit főzzük. Ha kihűlt, összeturmixoljuk, mustárral tovább ízesítjük, végül tálalás előtt borágó-, ribiszke és ligetszépe olajjal gazdagíthatjuk.

http://impulsermagazin.com/hu/mindent-a-gyomberrol-plusz-egy-gyomberes-recept/
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 888
  • e Hónap: 2939
  • e Év: 31162
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.