Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Királyné Ancsa téli képei
  2013-11-29 23:51:18, péntek
 
  ......



.........

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Vannak napok ...
  2013-11-29 23:39:21, péntek
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Békés Adventet
  2013-11-29 23:16:40, péntek
 
  ....

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
10 hangulatos karácsony vásárok a világban
  2013-11-29 21:15:40, péntek
 
  A napokban nyitnak a karácsony vásárok a világban. Bemutatunk 10 hangulatos, kihagyhatatlan helyet. Az ünnepek közeledtével megnyitják kapuikat a karácsonyi vásárok. Gyömbér, forralt bor, narancs, fahéj és mézeskalács illata lengi be a levegőt, helyi kézművesek árulják portékáikat, a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják a látogatókat. A karácsonyi vásárok története Ausztriában és Németországban gyökerezik, de mára a világ számos pontján klasszikus és kihagyhatatlan úti céllá váltak a turisták körében. Az alábbi listában bemutatunk 10 hangulatos karácsony vásárt.


Budapest - varázs a Vörösmarty téren
dén is lesz a karácsonyi vásár a belváros szívében. A hangulatos tér megtelik ínycsiklandó illatokkal és egyedi népi- és iparművészeti termékekkel. Az első karácsonyi vásárt 1999-ben rendezték a Vörösmarty téren, az európai városok adventi vásárainak mintájára. Mára nagyon népszerűvé vált, nem csak a budapestiek kedvelik, de az idelátogató turisták is szívesen látogatják. A hagyományos gasztronómiai ínyencségek mellett ebben az évben nagyobb hangsúlyt kapnak a kultúra. A vásár kísérőprogramjaként hagyományőrző együttesek, táncosok, zenészek szórakoztatják majd a látogatókat. A tér berendezése idén megújul, a kézműves vásár, a vendéglátó pavilonok és a házikók egy különleges varázskertet ölelnek majd körül, ahol mesés hangulat várja a kicsiket és nagyokat.
A Vörösmarty téri karácsonyi vásár nyitva tartása: november 27. - december 31.
.......





Bécs - a császárváros adventi pompában
A karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van Ausztriában. Az első vásárokat Bécsben tartották - a legenda szerint több mint hét évszázaddal ezelőtt -, és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek a helyiek és az ide látogató turisták körében egyaránt. Az osztrák főváros legnagyobb és leghíresebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt.A karácsonyi pompában tündöklő Rathausplatzon felállított közel százötven standnál forró ételek és italok, kézműves termékek és karácsonyi dekorációk széles választéka várja a látogatókat. A főtéri vásárral egy időben városszerte húsz adventi vásár nyílik meg. Érdemes megnézni a Schönbrunni Kastély előtti karácsonyi vásárt és az Altwiener Christkindlmarktot a Freyungon.
...... ...........




Erfurt - a történelmi karácsony
Németország legrégebbi és Türingia tartomány legnagyobb adventi vására az Erfurtban zajló karácsonyi vásár. A középkori mesevilág hangulatát idéző vásárhelyszínnek kiemelkedő látványossága a 25 méter magas, több ezer gyertyával díszített karácsonyfa és a 12 méter magas karácsonyi piramis, amely kézzel faragott életnagyságú figurák segítségével mutatja be Erfurt város történelmét. A gyerekek számára a varázslatos mesebeli erdő teszi felejthetetlenné az élményt. A vásár területén több mint 200 faházikó várja többek között a forralt bor és a hagyományos türingiai ételek kedvelőit.
...... ........




Nürnberg - a legfényesebb vásár
Európa egyik legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárát Nürnbergben rendezik 1628 óta. Ilyenkor a város főtere és az egész óváros fényárban úszik, a macskaköves utcákat pedig árusok tömkelege árasztja el, akik hagyományosan piros-fehér csíkos faházakban kínálják portékáikat. Úgy tartják, itt vásárolhatunk a világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyáiból. Az adventi vásár évente több mint kétmillió látogatót vonz a világ minden pontjáról. A gyönyörű kivilágítás, a klasszikus nürnbergi édes mézeskalács, a sült kolbász és a forralt bor illata felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg a karácsonyi vásárok kedvelőit.
...... .......




Bolzano - a tematikus karácsony
Karácsony közeledtével Bolzano belvárosa ünnepi díszbe öltözik. A hagyományos vásárnak a Piazza Walther ad helyet, kiegészülve számos kézműves vásárral a város több pontján, ahol helyi árusok kínálják fa, fém, üveg vagy kerámia felhasználásával készült portékáikat. A fényárban úszó Piazza Walther különleges adventi hangulata csaknem két évtizede látogatók ezreit vonzza a világ minden tájáról. Olaszország egyik legfontosabb eseményének tartott karácsonyi vásár legfőbb érdekessége, hogy minden évben egy adott téma köré épül.
...... .........




Tallinn - az észt mesevilág
Tallinn Észak-Európa egyik legősibb városa és az UNESCO Világörökség része. Karácsonyi vására a város jellegéből adódóan igazi középkori hangulatot kínál, mintha visszarepültünk volna az időben. Az óváros szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája, körülötte kis kunyhók várják a látogatókat kézműves termékekkel, hagyományos észt étel- és italkülönlegességekkel és hószobrokkal. A gyermekek kedvence a mini állatkert, ahol nyulakat, kecskéket, pónikat és bárányokat simogathatnak. Természetesen a vásár idején tiszteletét teszi rénszarvasaival a Mikulás is.
...... ........




Colmar - az elzászi tündérország
Már a XVI. század óta hagyománya van Colmarban a karácsonyi vásárnak. Ilyenkor csodálatos ünnepi díszbe öltöznek az óváros különleges, középkori házai és az árusok finom fahéj, méz és vanília illattal csalogatják a vásárlókat. A város területén öt adventi vásárt is rendeznek egy időben.
A több mint száz standból álló vásári forgatagban kóstolhatunk elzászi ételeket és italokat, megcsodálhatjuk az üvegművesek, fafaragók és ötvösök portékáit. A gyerekeknek is számos élményt kínál a vásár: körhinta, karácsonyi manók, interaktív betlehemezés, mézeskalácsok és egy hatalmas postaláda is várja a lelkes apróságokat, akik itt fel is adhatják a Mikulásnak szánt leveleiket.
...... .........




Strasbourg - a kultúra és a karácsony ötvözete
A strasbourgi karácsonyi vásárt, a híres Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először, ettől kezdve minden évben látogatók ezreit vonzza. Itt mindenki megtalálja a kedvére valót: ízletes mézeskalácsok, pék-, és cukrászsütemények valamint forralt borok változatos kavalkádja várja a gasztronómia szerelmeseit. Ezen kívül karácsonyi dekorációkat és fagyöngyből készült ajtódíszeket is vásárolhatunk. A vásár érdekessége, hogy számos esemény, koncert és kiállítás lesz az adventi időszak alatt, melyek során megismerkedhetünk a hamisítatlan elzászi kultúra érdekességeivel.
...... ............




Stockholm - a svéd hagyományok kavalkádja
Stockholm egyik legismertebb karácsonyi vásárát az óvárosban (Gamla stan) rendezik meg és hagyományos svéd finomságaival várja a látogatókat. A svédeknél a karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van. A négy legismertebb helyszínen kívül rendeznek vásárokat iskolákban, múzeumokban és képcsarnokokban is. A feldíszített pavilonok között sétálva megkóstolhatjuk a finom fűszeres húsokat, a mandulás-mazsolás forralt bort és a mézes süteményeket is. Vásárolhatunk karácsonyi koszorúkat, díszeket, fafaragványokat és mézből készült gyertyákat is. Érdekesség, hogy a stockholmi szigetvilág szinte mindegyik szigetén tartanak adventi vásárokat, melyeknek fő témája a tenger és a vízi világ.
...... .........




Prága - a cseh karácsony
A prágai karácsonyi vásár nemcsak felejthetetlen esemény, de kiváló lehetőség a cseh karácsonyi hagyományok, a hangulat, az ételek és az italok felfedezésére. A legnagyobb és legismertebb karácsonyi vásárt az Óváros Főterén tartják, ilyenkor a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a világ egyik legszebb terét. A faházikók között sétálva gyönyörködhetünk a különféle kézműves termékekben és a csábító karácsonyi dekorációkban. Kóstolhatunk tradicionális ételeket és italokat, hatalmas szelet sült sonkát, sült kolbászokat, édességeket és a forralt bor mellett megízlelhetjük a híres cseh söröket is.
...... ......




 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Évente kétszer megnyílik a tenger
  2013-11-29 21:10:32, péntek
 
  ...... .....


Mózes csodája létezik! Dél-Koreában évente kétszer megnyílik a tenger, amin száraz lábbal át lehet sétálni. Így különleges árapály-jelenség okozza a tenger kettéválását, ami egy rövid időre szabad átjárást enged Jindo és Modo szigetei között. Ez a Jindo csodája, amikor több ezren kelnek át a gyalog tengeren.
Évente egyre többen kelnek útra, hogy megcsodálják a szétnyíló tengert, mely mindössze kétszer, februárban és júniusban nyílik meg a két sziget között. A meghatározott időpontban mindössze egy óra áll rendelkezésre, hogy átérjenek a zarándokok az egyik partról a másikra. Ezt követően a víz visszafoglalja eredeti helyét és újra összeér.
.........


A 3 kilométeres utat a tenger közepén épp meg lehet tenni annyi idő alatt, amíg különös jelenség tart. Aki későn indul, az már bokáig érő sárban vagy térdig érő vízben tudja csak befejezni a zarándokutat. A különleges természeti jelenség csak 1975 óta ismert a nagyvilág előtt, azóta turistahadak özönlik el a partot. Először Dél-Korea párizsi nagykövete számolt be a hihetetlen természeti jelenségről. A helyiek nagyszabású ünnepséget is rendeznek az egyedülálló természeti jelenség tiszteletére. A Jindo Sea Fesztiválon dob előadásokat, sámántáncokat mutatnak be, illetve helyi Jindo népdalokat és néptáncokat adnak elő.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Fenyőfa díszítés a Facebook oldalon
  2013-11-29 20:39:46, péntek
 
  ...... .....


Nagyban - klikk a linkre Link
 
 
0 komment , kategória:  Közösségi oldalak  
Aranyosi Ervin: A felkészült vadász
  2013-11-29 20:13:27, péntek
 
  ...... ........


Beöltöztem vadászathoz,
megjöttek a hidegek!

Mikor futok, megizzadok
és komolyan lihegek.

Megfázni így nem fogok,
az influenza elkerül.

Egész nyáron nem éreztem
magam ilyen remekül.

Keresem, hogy hol a róka,
rőt bundáját meglesem.

Nem jár túl az én eszemen,
nem lesz Vuk a neve sem!

Kikergetem a házából,
nem védi meg az alom.

Vadászebnek lenni, nálunk
kiváltság és hatalom!
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Aranyosi Ervin: A Mikulás utódja
  2013-11-29 20:10:18, péntek
 
  ...... .............


A Mikulás nagyon öreg,
- már nyugdíjba menne.
Kell valaki, ki helyette
jó Mikulás lenne!

Kinek szíve a helyén van,
s szeretni is képes,
Ki megértőn tud fordulni,
mások gyerekéhez.

Aki meg tud bocsátani
minden huncutságot,
aki finomságot is ad,
nem csak a virgácsot.

Aki képes egy nap alatt
világot bejárni,
hogy ne kelljen senkinek sem
még egy napot várni.

Azt hiszem, hogy megtalálta,
arcán öröm látszik.

Ébren, mindig utánozza,
kis-Mikulást játszik.

Álmaiban felkészül
a komoly feladatra,
s amikor kell, Ő ül majd fel
a szánon a bakra.
 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Zséda – A szürke patás
  2013-11-29 20:01:52, péntek
 
  2013-11-29. a mai nap dala
.........


Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Mentovics Éva: Szerelmes ovis
  2013-11-29 19:30:17, péntek
 
  //Juhászné Szunyogh Marikától kaptam/

...... .....


Anyukámmal minden reggel
elmegyünk az oviba.
Néha én vagyok a gyorsabb,
máskor meg a Nórika.

Egymás mellett ebédelünk,
egymás mellett öltözünk,
a mosdóban egymás mellett
mossuk meg a kis kezünk.

Előfordul játék közben,
hogy kedvesen rám kacsint...
Azt hiszem, hogy belezúgtam:
szerelmes vagyok megint.
 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 518 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3013
  • e Hét: 14075
  • e Hónap: 26751
  • e Év: 260498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.