Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2. Történelmi lecke nem csak Rogán Antalnak
  2013-11-05 12:08:56, kedd
 
  FEKETE ISTVÁN az egyik legkedvesebb íróm! Az összes legkedvesebb könyve közül a legutóbbi időkben a ZSELLÉREK a leg-leg-leg... számomra!!!
http://furaila.xfree.hu/256493

Aztán, milyen érdekes, hogy éppen ezt nem teszik ki a könyvesbolt polcára!?
2012-ben kiadták újra az összes művét és szépen ott sorakoznak az újonnan megnyílt pesterzsébeti Líra Könyvesbolt polcán... Csak a Zsellérek hiányzik... Rákérdezek és a válasz: "Már elfogyott, de megnézem, talán van még egy a raktáron." Volt. Egy héttel később is "talán még volt egy a raktáron!". Ezek után már nem is csodálkozom azon, hogy az én álnéven megjelent könyvem szintén nincs kint a polcon és amikor érdeklődök, akkor a válasz: ,,...csak rendelésre kapható 3 nap múlva."! Egy másik könyvesboltban, pedig van a polcon, de nem lehet belenézni, mint a többi könyvbe, mert légmentesen be van fóliázva!!!

Visszatérve a Zsellérekre, melyben egy szegény falusi fiú (Zsellér Péter) és a falu uradalmi birtok tiszttartó fiának (Ughy László) a barátságáról szól. Közvetlen az első világháború befejeztétől, és a Tanácsköztársaság is megtörténik, amiről úgy ír Fekete István, mint valami nagyon rosszról! (Talán ezért a könyv dugdosása?) No, de könyörgöm, állítólag rendszerváltozás van már 23. éve?! Valaki elmondhatná a könyvesbolt vezetőjének? Az is lehet, hogy igazodik a pesterzsébeti - magát szocialistának hazudó - a szavazópolgárok akaratából: ,,örökös" - polgármesteréhez? Igaz is, Pesterzsébeten megállt az idő kereke és 2010 óta itt landol az összes máshonnan kiszorult új-kapitalista- munkásosztály-áruló politikusféleség! Valóságos "vörös zónává" változtatva ezzel Budapest XX. kerületét.

Pedig ebből a könyvből lehetne tanulni sok-mindent. Például, a nagy-városban továbbtanuló falusi gyerekek összetartozás-tudatát és az egymásra utaltság-szülte EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÉSZSÉGET ÉS AKARATOT!!! Azt, amilyen harmóniában élhet - egymást segítve - magyar- v. zsidó- származású gazdag, v. szegény... Nem számít csak az életrevalóság és az ÖNÁLLÓSÁG FELELŐSSÉGE, amint a TUDÁST MEGSZEREZVE VISSZATÉRNEK A FALUBA, hogy hasznára lehessenek földijeinek... És, amilyen hálás ezért a falu közössége!? Az, valami felemelő érzés volt, miközben olvastam erről!!!
Erre lenne szükség manapság is!!! Meg ÖNKÉNTES gazdatársulásokra, és a megtermelt felesleg számára raktározásra alkalmas tárolókra- pl.: gabonatárolókra...
Mindezt megszervezte Zsellér Péter miután befejezte tanulmányait - a szegény falusi gyerek - és visszament a falujába...

Itt jut eszembe, hogy ekkor még működött az, amit erről oly csodálatosan fogalmazott meg másik legkedvesebb teológus-író-nevelő-pedagógus-lelkipásztor: Ravasz László: "Isten teremtette az egyéniséget...azért, hogy a közösségnek szolgáljon; a közösséget azért, hogy az egyéniséget hordozza, táplálja és kivirágoztassa."
Mindez azért működhetett, a trianoni békediktátum okozta lelki sokk és krízis után is, mert Horthy Miklósnak olyan csodálatos oktatási- és kultuszminisztere volt, mint Klebersberg Kuno, aki a KULTÚRÁT, MINT A LEGFONTOSABB STRATÉGIAI ESZKÖZT HASZNÁLTA a magyarság magára találására és lelki- szellemi gyógyulására, felemelkedésére.

A Zsellérek c. könyv 1939 és 1944 között hét kiadást ért meg és több tízezer példányban talált olvasóra. Aztán, 1946 tavaszán a Zsellérek indexre került.
FEKETE ISTVÁN, 1954-ben újraolvasva a saját könyvét - amiből neki nem is volt saját példánya - ezt írja: "egyszuszra végigolvastam"..."ordít a második kötet után".
A folytatásról, persze szó sem lehetett. A Zsellérek újabb kiadására is 2002-ig kellett várni! Miért? Bizony-bizony azért, mert az őszirózsás forradalomról, a bolsevizmusról úgy ír, ahogy... Bántotta, hogy annyira felszínre jöttek az alantas- szándékok és emberek, hogy beköltözött velük az emberek lelkébe a félelem. Minél több ÉRDEME volt valakinek, annál jobban kellett félnie! Ez az egész olyannyira ellenszenves volt Fekete István számára, hogy még az őszirózsát is megutálta egy életre...

MAI NAPSÁG IS SZÜKSÉG LENNE ILYEN TÖRTÉNETEKRE!!! Legyen áldott Fekete István, hogy ilyen könyvet/könyveket alkotott!!! Nem véletlenül mondta Bubik István a halála előtti október 23-án a Hír TV-ben a vele készült interjú során, hogy: "figyelmezzetek az írókra, mert ők előre megérzik a változást és a sorsdöntő eseményeket..!.".

Bubik is pesterzsébeti volt és történetesen az egyik nagybátyám szomszédságában építkezett... Amikor ezt megtudtam, terveztem, hogy megkeresem őt az írásaimmal. Pont azon a szombatra virradóra érte őt a végzetes baleset, amikorra terveztem egy találkozót vele... Csakhogy erről ő nem tudhatott semmit... (Hiszen, nekem akkor még mobil telefonom sem volt és a vezetékest meg lehallgatták...Tehát, én nem tudtam vele egyeztetni. Úgy terveztem, hogy ismét meglátogatom nagybátyámat és, tőle átmegyek Bubikékhoz, ha egyáltalán otthon lesz náluk valaki.)
Bubik Istvánnak azon a szombat de. 9 órakor egy régi zenész barátjával lett volna találkozója. (Ezt egy rádiós- zenés portréműsorban mondta el zenész barátja.) Ezért nem bírta Bubikot maradásra az a szállodai szoba sem, amit kivettek számára színész kollégái... Zenész barátjával azt akarták megbeszélni, hogyan járják majd az iskolákat, zenés történelem- és magyarórákat tartva...

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 107 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 192
  • e Hét: 1572
  • e Hónap: 2519
  • e Év: 38460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.