Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Soha nem szűnt még meg ennyi cég
  2013-11-07 22:08:03, csütörtök
 
  KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL!!!


Soha nem szűnt még meg ennyi cég

Index

2013. november 7., csütörtök 15:54 |


Az utóbbi időben csökkenések indult, októberben mégis minden korábbi rekordot megdöntött a cégmegszűnések száma - adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Az egy hónapon belül törölt cégek mennyisége eddig mindössze kétszer haladta meg háromezret, most viszont 4131 cég jutott erre a sorsra. Megugrott az új cégek alapítása is.

Soha korábban nem szűnt meg annyi cég Magyarországon egy hónap alatt, mint idén októberben. A cégbíróságok 4131 céget töröltek, ezzel a megszűnések száma elérte a tavalyi egész éves mennyiséget, és minden bizonnyal éves rekordot dönt. Bár az elmúlt hónapokban csökkenésnek indultak a cégmegszűnések, várható volt, hogy a trend nem lesz tartós. Az Opten szerint korábban is látszott, hogy egyre több cég szűnik meg felszámolás eredményeként, a régebben indult felszámolási eljárások rekordmennyiségben zárulnak le napjainkban.

A tavalyi év első felében tömegével indult felszámolások, végelszámolások átmenetileg megemelhetik ugyan a megszűnések számát, ám jövőre közepes szinten stabilizálódhat a mutató. Addig viszont jöhet még néhány rossz hónap, így a törlések száma idén minden bizonnyal rekordot dönt. Október végéig 27 882 cég szűnt meg Magyarországon, 600-al több, mint 2012-ben egész évben, így idén minden bizonnyal 30 ezernél is több törlés lesz, ami szignifikánsan meghaladja a 2010-es 28700-as rekordot.

Az események mögött echnikai okok is állhatnak. Bizonyára megnőtt a cégbíróságok aktivitása, számos területen most faragják le az ügyhátralékot az Opten szerint. Októberben csaknem 3500 új vállalkozás bejegyzését tették közzé a cégbíróságok, ez számottevően meghaladja az elmúlt hónapok 2500 körüli értékeit.

http://index.hu/gazdasag/2013/11/07/soha_nem_szunt_meg_meg_ennyi_ceg/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt az új közmunkás kaszt: a kulturális közmunkás
  2013-11-07 21:57:35, csütörtök
 
 
Itt az új közmunkás kaszt: a kulturális közmunkás

Index

2013. november 7., csütörtök 14:54 |


Négyezer közmunkást foglalkoztatnák a kultúrában 2,5 milliárd forintból. A programot a Nemzeti Művelődési Intézet indította, célja, hogy a nemzeti kultúra terjesztésére használják a közmunkásokat. A munkások kiadványokat gondoznak majd, faluházaknak szerveznek programokat, adatbázisokat építenek és archiválnak.

A kulturális közfoglalkoztatási programot a minden megyében közművelődési módszertani irodákat működtető NMI koordinálja. A kezdeményezésnek köszönhetően 3706-an jutnak munkához közfoglalkoztatottként, mellettük 160 területi koordinátor és 134 asszisztens dolgozik majd bruttó 100 ezer forint körüli fizetésért. A program csaknem 2000 partnerszervezete között éppúgy megtalálhatók a civil szféra képviselői, mint közművelődési intézmények, egyházak, önkormányzatok.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: az eddigi közmunkaprogramok elsősorban mezőgazdasági és ipari tevékenységekre irányultak. A résztvevőknek legalább érettségivel kell rendelkezniük, de diplomás kulturális közfoglalkoztatottakra is számítanak; a jelentkezők a munkát megelőzően 40 órás képzésben részesülnek majd.

http://index.hu/gazdasag/2013/11/07/itt_az_uj_kozmunkas_kaszt_a_kulturalis_kozmun kas/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hernádi Zsolt: Milyen körözés?
  2013-11-07 21:47:16, csütörtök
 
  Hernádi Zsolt: Milyen körözés?

2013. november 06., szerda, 15:47
Szerző: hvg.hu


Az osztrák Alpokban eddig rendszeresen síelő, nemzetközi körözés alatt álló Mol-vezért nem lehetett az INA-ügyről kérdezni, de arról igen, hogy akkor idén hol fog lecsúszni. És a szakállának sincs semmi köze a nemzetközi elfogató parancshoz.
Hernádi Zsolt: Milyen körözés?

http://hvg.hu/video/20131106_hernadi_mol_sieles

http://propeller.hu/itthon/2813512-hernadi-zsolt-milyen-korozes
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ami tetszik Weisz Manfrednak, nem tetszik a csepeli munkásnő
  2013-11-07 21:42:21, csütörtök
 
  Ami tetszik Weisz Manfrednak, nem tetszik a csepeli munkásnőnek

Doki 2013. október 26., szombat 08:34

A történelem ismétli önmagát, vagy csak nekem van deja vu érzetem? Lehetséges az, hogy 1957. május 1-én szinte ugyanazt mondja egy állam vezetője, mint 2013-ban? Illetve fordítva. 2013-ban mondja ugyanazt valaki, mint 1957-ben? Ma az állam harcban áll a multikkal, a nagytőkésekkel, a bennünket kizsákmányoló gonosz erőkkel, a bankokkal és mindenkivel, aki nem a nagybetűs NÉP érdekeit kívánja szolgálni.

Kádár János egyszerű észjárású elvtárs volt. Orbán Viktor kicsit bonyolultabb korba született, de észjárásban lekoppintja Kádár elvtárs mondatait, igaz, Viktor is volt “kiszdobos". Mert ugye, amikor ő felnőtt, a 70-es, 80-as évek szűk levegője ezt megkívánta.

Hallgassunk bele Kádár elvtárs 1957-es beszédébe, majd olvassuk el a mai kor híreit.

Mit is mondott Kádár elvtárs?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WY6pK92k1d0

,,olyan rendszert, ami mindenkinek tetszik, nem lehet csinálni. Ami tetszik a Weisz Manfrednek, az valószínűleg nem tetszik annak az elvtársnőnek, aki most is a csepeli gyárban dolgozik. És ami őneki tetszik, az nem tetszik a Weisz Manfrednak. Ha már választani lehet, mi olyan rendszert támogatunk, ami 5 millió dolgozónak tetszik és nem 300 ezer kizsákmányolónak."

Elvtársak! El kellene gondolkodni!

http://patacsipilvax.hu/2013/10/26/ami-tetszik-weisz-manfrednak-nem-tetszik-csepe li-munkasnonek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem véletlenül becézik Piálffynak a KDNP „borszakértő&
  2013-11-07 21:31:41, csütörtök
 
  Piálffy István bűzlött az alkoholtól a Parlamentben, az alábbi videón láthatóan két, a közelében ülő képviselőtársa is jelezte ezt a levezető elnöknek. Egy MSZP-s képviselő is szóvá tette a KDNP bemondójának zavart viselkedését, mire Pálffy még a szocionista képviselő beszéde közben odament hozzá, s a tévéközvetítésben is látható módon félbeszakítva felszólalását kezet nyújtott neki, majd távozott.

Nem véletlenül becézik Piálffynak a KDNP ,,borszakértő" mamelukját, erre most újabb bizonyíték született. Viccelődtem már korábban plenáris ülésen azzal, hogy Pálffy egy vitában érvek helyett pohárköszöntőt mondott egy törvényjavaslatuk üdvözléseként, s ugyanúgy helyén volt Zagyva képviselőtársam e heti élce, amikor a bajai kamuvideó miatti törvénymódosítás kapcsán a mémek büntethetőségéről vitáztunk, s Gyula életszerű példaként felhozta, hogy Pálffyt egy borosüveggel is összemontázsolhatja valaki... A tömjénezéshez szokott ,,kereszténydemokrata" baromira mellre szívta a tréfát, hiszen találó volt... Hogy az alkoholba fojtotta-e bánatát, nem tudhatjuk, de az alábbi videó tanúsága magáért beszél, vagy épp szondáért kiált, ahogy fogalmaztam Szanyi Tibor egy felszólalása után is, s mivel nem szeretem a kettős mércét, hát ezt az esetet is feltárom.

Józsa Istvánt az MSZP kocsmapolitikusának szoktam nevezni, nem iszákossága miatt, hanem mert folyamatosan belebeszél más felszólalásába. Azonban még ő is szóvá tette azt az illetlenséget kedden, amit Pálffy István művelt: Nyikos László költségvetési bizottsági elnök ugyanis hiába intézett hozzá felszólalást, rá se nézett. Sőt erre az MSZP-s panaszra reagálva Józsa felszólalását megszakította Pálffy azzal a zavarodottsággal, hogy látványosan távozva odament hozzá, s kezet fogott vele a beszéd közben. Majd két jobbikos képviselőhöz sétált, akik - távozása után - reflexből mutatták a levezető Balczó Zoltánnak kézmozdulatokkal, hogy Pálffy bűzlik az alkoholtól. A videó végén az is látszik, amint a két egészen eltérő habitusú személy, Szilágyi György artikulációval, Nyikos László pedig célzott fejmozdítással is jelzi, hogy Piálffy Pista bepiált. S ezután ment a Duna TV-be, ahol a már ismert, közmegvetést kiváltott módon múlta alul magát Dúró Dórámmal szemben.

http://youtu.be/IXApiW_gKgs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Halottunk: az alkotmányosság
  2013-11-07 20:51:59, csütörtök
 
  2013.11.01. 18:11
Halottunk: az alkotmányosság

24/2013. (X. 4.) AB határozat a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló 2011. évi XVI. törvény alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezések elutasításáról.

A hűség jutalma:

Eltörlik az alkotmánybírókra vonatkozó 70 éves korhatárt, ezzel öt 2010 óta kinevezett bíró maradhat tovább hivatalban, átlagosan 5,8 évvel. Az alkotmánybírákat tizenkét évre nevezik ki, de 70 éves korukban eddig a tisztség automatikusan megszűnt. Itt vannak azok a bírák, akiket érint a törvénymódosítás.
Név Ekkor nevezték ki Ennyi idős most Ekkor lenne 70 éves Ha elfogadják a törvényt, eddig maradhat Ennyit nyer
Szívós Mária 2011 64 2019 2023 4 év
Salamon László 2013 66 2017 2025 8 év
Pokol Béla 2011 63 2020 2023 3 év
Dienes-Oehm Egon 2011 68 2015 2023 8 év
Balsai István 2011 67 2017 2023 6 év

A korhatár eltörléséről szóló törvénymódosításon Navracsics Tibor neve van, a dokumentum csütörtök este jelent meg a parlament honlapján, a tizenegyedik oldalon van a bírák korhatárának eltörléséről szóló rész. (index.hu)

Íme, a rezsim hű alkotmánybírái, akik a semmisségi törvény jóváhagyásával és további, a magyar alkotmánybíráskodás örök szégyenére szolgáló döntésekkel beírták nevüket Magyarország fekete könyvébe, 70 éves koruk előtt jóval, már most megkapták a továbbszolgáló papírt, fizetést, autót, rangot, miközben a bírák nyugdíjkorhatárát 62 évben állapította meg az állampárt (amit aztán a luxembourgi EB megsemmisített). És ezek a romlott emberek védik az alkotmányosságot 2023-ig vagy tovább (!). Az Orbán-hűség kifizetődő, de eljön a kor, amikor a sírjukat belepi majd a gaz, és az utódaik szégyenkezve gondolnak vissza rájuk. De most, a Halottak Napja előtt a magyar alkotmányosság is megérdemel egy gyertyát, ő is a halottunk, méghozzá mindenkié. Ha jól számolom, a harmadik gyertya ez már érte...



mour.jpg
http://hafr.blog.hu/2013/11/01/halottunk_az_alkotmanyossag
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kovács és Karácsony beszélgetnek
  2013-11-07 20:48:10, csütörtök
 
  2013.11.06. 20:41
Kovács és Karácsony beszélgetnek

...annak apropóján, hogy Kovács László (Lendvai Ildikó mellett) visszatért az MSZP fedélzetére, mert evidensen Attilának szüksége van a tapasztalatra, és ezzel Karácsony Gergely szegről-végről politikai szövetségesévé vált a nagy öregeknek. Lám, ilyen fiatalon is, mi politikai utat lehet megtenni. Way to go, Greg.

- Laci bátyám, mesélj magadról. Azt már tudom, hogy a pártodat nagyon rosszul ítéltem meg idáig, most hirtelen (tegnapelőtt óta) az a balsejtelmem, téged is.

- Nem vagyok én olyan fontos, Gergő, hogy meg kelljen ítélned. Egyébként is, az életem nyitott könyv. 1963-ban léptem be az MSZMP-be. 1966-ban átkerültem a KISZ Központi Bizottságának nemzetközi osztályához, amelynek 1971 és 1975 között vezetője voltam. Eközben 1969 és 1971 között Prágában az NDSZ magyarországi képviselője voltam. 1975-től 1976-ig az MSZMP Központi Bizottsága külügyi osztályának konzultánsa, 1976 és 1983 között annak alosztályvezetője, 1986-ig osztályvezetője voltam. 1986-ban a Lázár-kormány külügyminiszter-helyettese lettem, mely tisztségét a Grósz-kormányban is megtartottam. A Németh-kormány alatt az újonnan kialakított külügyminisztériumi államtitkári pozíciót viseltem. Rövid ideig az MSZMP Központi Bizottságának tagja voltam. (Azért ez valami, elmondanám neked.) És aztán jött a demokratikus korszakom, azt már ismerheted. Talán csak annyit, hogy az Economist is megemlékezett rólam az uniós biztosi mandátumom lejárta után, eszerint a biztosi munkám nem hagyott nyomot Brüsszelben.

- Laci bátyám, alig várom, hogy együtt dolgozhassunk. Karácsony (ki vagyok én) Gergő voltam, ha esetleg megjegyeznéd a nevem. Egykor abban hittem, hogy lehet más a politika, aztán abban, hogy rezsim- és korszakváltásra van szükség, most már csak abban, hogy leakasztok egy listás helyet a közös MSZP-Együtt listán. Számíthatsz rám, Laci bátyám, és kérlek, tartsd rajtam óvó tekintetedet.

- Gergő, hosszú politikai pályát látok előtted. Na, szerbusz, kisfiam.

P.S. Azon merengek, hogyan hozhat valaki másfél éven belül kizárólag csak rossz politikai döntéseket, saját eredeti hitelességét szisztematikus munkával annak morzsáivá aszalva szét. Karácsony szomorú politikai karrierje azonban nem arra tanmese, hogy miként áldozta valaki fel a személyiségét a politika oltárán, mert valószínűleg éppen a személyiség gyengesége tette lehetővé a rossz döntések sorát. És ennek ellenére, még mindig maradni akar a ringben. Igaz, már megteheti -- már nem veszíthet semmit. A rendszerváltás utáni generáció is pusztulásnak indult, a nemzet felfalja a gyermekeit.


http://hafr.blog.hu/2013/11/06/kovacs_es_karacsony_beszelgetnek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Európai Bíróság legújabb ötlete: jöjjenek az EU-ba a homo
  2013-11-07 20:41:51, csütörtök
 
  Az Európai Bíróság legújabb ötlete: jöjjenek az EU-ba a homokos "menekültek" is!

Menedékjogot kaphatnak az Európai Unió területén azok a "homoszexuális bevándorlók", akik "megalapozottan félnek attól, hogy hazájukban börtönbüntetést kaphatnak szexuális identitásuk miatt" - derül ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön közölt határozatából.

Az európai uniós testület három afrikai buzi ügyében foglalt állást, akik korábban Hollandiában nyújtották be menedékkérelmüket - arra hivatkoztak, hogy szexuális irányultságuk miatti üldözik őket.

Az Európai Bíróság ítélete alapján a ferde hajlamúak börtönbüntetését törvénybe iktató rendelkezések "önmagukban üldöztetést testesíthetnek meg", ha az adott ország hatóságai a mindennapokban szigorúan betartatják az adott szabályozást.

A luxembourgi bíróság hozzátette: senkitől nem várható el, hogy üldöztetéstől való félelme miatt titkolja szexuális irányultságát, mivel ez "egyenértékű lenne személyes identitásának megtagadásával".

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy automatikusan menekültstátust nyerhetnének el a homokos bevándorlók. Az egyes tagállamok hatóságainak alaposan ki kell vizsgálniuk, hogy hazájukban valóban üldöztetést szenvednek-e el a kérdéses személyek - közölte a bíróság.

A menekültek jogáról szóló nemzetközi egyezmények kimondják, hogy a menekültstátusért folyamodó bevándorlóknak faji, vallási, etnikai vagy politikai okok miatt az üldözéstől való megalapozott félelmet kell bizonyítaniuk.

Világszerte több mint hetven országban alkalmaznak olyan törvényeket, amelyek kriminalizálják a "melegeket" - közölte a Jogászok Nemzetközi Bizottsága nevű lobbiszervezet.

Az Amnesty International nevű köcsögvédő csoport adatai szerint fokozatosan növekszik a homokosokat sújtó törvények száma Afrikában: most a kontinens harminchat országában büntetik az azonos neműek közötti kapcsolatot.

Görögországban ötezer eurós kártérítés jár a fartúróknak

Görögország nem mutatott fel megfelelő indokot arra, hogy miért zárja ki az élettársi kapcsolatról szóló görög jogszabály az azonos nemű "párokat" ebből a jogintézményből, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága úgynevezett Nagykamarája csütörtökön úgy határozott: ez "indokolatlan diszkrimináció", és "sérti a családi és magánélethez való jogot".

Görögország 2008-ban hozott törvényt arról, hogy bevezeti a jogilag elismert élettársi kapcsolat intézményét azok számára, akik a házasságnál rugalmasabb jogi kereteket kínáló jogi kapcsolati formát szeretnék választani, ám ezt csak az ellentétes nemű párok számára tette lehetővé, az azonos nemű "párok" számára nem. A panaszosok ötezer euró "kártérítést" kapnak Athéntól. A döntés a jogszabály érvényességére nincs automatikus hatással.

A görög állam az eljárásban gyakorlatilag azzal érvelt, hogy az elismert élettársi kapcsolat intézményét olyan gyermekek és gyermekes szülők jogállásának tisztázására és megerősítésére alkotta, akik nem élnek házasságban, nem is akarnak összeházasodni.

A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg hogy még ha ez igaz is, akkor sem szolgál magyarázattal arra, hogy miért kell az azonos neműeket "kirekeszteni" ebből a lehetőségből, míg például az ellentétes neműek számára az élet más területeinek jogi kérdéseit is szabályozza az erről szóló jogszabály, és ők akkor is élhetnek a lehetőséggel, ha nincs gyerekük. Ráadásul a bíróságot Athénnak arról sem sikerült meggyőznie, hogy ezt a célt, a házasságon kívül születettek jogállásának rendezését, hogyan szolgálja az, ha az azonos neműeket kizárják a rendelkezés hatálya alól.

"Az azonos nemű párok ugyanúgy képesek stabil, elkötelezett kapcsolatban élni, mint az ellentétes neműek. Ezért a bíróság úgy véli, a panaszosokat kapcsolataik jogi elismerésében és védelmében hozzájuk hasonló helyzetben vannak" - érvelt az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bíróság arra is kitér, hogy az Európa Tanács 47 tagállama között egyáltalán nincs összhang azt illetően, hogy jogilag elismerik-e az azonos neműek kapcsolatát, és ezt minden ország maga döntheti el. A strassburgi bírák rámutatnak ugyanakkor, hogy szerintük a trend ebbe az irányba mutat; 19 tagállamban létezik ugyanis a jogilag elismert bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézménye, s ezek közül csak kettő olyan van - Görögország és Litvánia - ahol ez a lehetőség az azonos nemű "párok" számára nem elérthető.

Kapcsolódó:

EU-konform Horvátország: a kormányfő nem támogatja, hogy a házasság egy férfi és egy nő közötti életközösség legyen.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=599125283456235&set=a.434589559909809 .89812.434579759910789&type=1&theater
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akár erőn felül is külföldre
  2013-11-07 20:40:37, csütörtök
 
  2013. november 01. 06:47
Akár erőn felül is külföldre

A napokban jelent meg egy kutatás arról, hogy a szülők harmada külföldi továbbtanulást és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke esetében. Miután a téma erősen a blog profiljába vág, megkerestem a felmérést végző Jobline.hu-t, ahonnan Toldi Gábor igazgató válaszolt a kérdéseimre.

egyetemisták 2_2.jpg

Milyen arányban gondolják úgy a szülők, hogy a gyerekük külföldön fog majd továbbtanulni?

A Jobline Pályaorientáció Kutatásban megkérdezett szülők 6 százaléka előzetesen kizárólag külföldi továbbtanulásra gondol, 22 %-ának fejében pedig a hazai lehetőségek mellett a külföldi lehetőségek is megfordulnak - a tervezés szót ez esetben nem használhatjuk, mivel a kutatás számos további kérdése kapcsán kiderült, hogy ezek egyelőre vágyak, de sokszor kevéssé megalapozottak (pl. a 2013-as tanévben a felsőfokú tanulmányaikat külföldön kezdők az összes elsőéves mindössze 0,5%-át tették ki; tény azonban, hogy az utóbbi egy-két évben dinamikus növekedés indult e téren).

A továbbtanulási célországok tekintetében a legnépszerűbb az Egyesült Királyság (a külföldi tanulmányokat tervezők 39 százaléka említette), ezt Németország és Ausztria követi (28-28%), negyedik pedig az Egyesült Államok (9%).

A külföldre vágyódás magas arányát mutatja a kutatás néhány egyéb részeredménye, így például az, hogy a középiskolás évek legjelentősebb tanulmányi költsége az iskolarendszeren kívüli nyelvtanulás díja; illetve az, hogy a majdani biztos elhelyezkedés zálogának a biztos idegennyelv-tudást tartják a szülők.

Mérték-e, hogy ez a szándék mennyire konkrét, mennyire léteznek erre a családokban kidolgozott tervek, irányok, esetleg előtakarékosság ennek finanszírozására a jövőben?

Előtakarékosság szempontjából messze le vagyunk maradva a fejlettebb országoktól, a kutatók által általánosan elfogadott tapasztalat, hogy a nyugat-európaiak jövedelmük kb. ötödét teszik félre valamilyen célra, így például gyermekük iskoláztatására.

Magyarországon azokat a középosztálybeli családokat sem igen jellemzi ez a mentalitás, akik megtehetnék. Jelen felmérésünk szerint a családok 90 %-ának a folyó jövedelem egy részét (is) fel kell áldoznia erre a célra a tanulmányi évek alatt, - ehhez képest csak másodlagos a megtakarítások szerepe: 47% azoknak az aránya, akik megtakarításaikra is számíthatnak (hitelre, diákhitelre 16% számít).

Minden tíz, külföldi továbbtanulásra is gondoló család közül átlagosan négy csak tandíjmentes külföldi helyet tudna ,,bevállalni" (többek közt ezzel magyarázható az Egyesült Királyság, mint célország első helyre kerülése, mivel Skóciában adott ez a lehetőség), de így is komoly terhet jelentenek a járulékos költségek.

Jobline kutatás 2013 október 1.jpg

Kutatták-e, mitől függ az, hogy valaki külföldi és/vagy csak belföldi tovább tanulással számol-e?

A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy a jövedelmi, vagyoni viszonyok nem befolyásolják a külföldi tanulmányok iránti vágyat - a szülők szinte erőn felül is biztosítani szeretnék ezt a lehetőséget gyermeküknek.

A társadalmi mobilitás mindenképpen megkövetelné, hogy a kevésbé tehetős családok gyermekei számára is valóban reális út legyen a külföldi - ennek érdekében azonban sokkal alaposabb és módszeresebb informálódásra lenne szükség.

Leginkább ezen a területen tapasztaltunk információs ,,éhséget". Tudni kell pontosan, hol, milyen szakon, milyen ösztöndíjas lehetőségek vannak, hol a legalacsonyabbak a megélhetési költségek, hol nagy a kínálat diákmunkában stb.

Az irreálisan magas arányú külföld iránti érdeklődést tehát egyrészt a családok e téren megmutatkozó alacsony szintű tudatossága, másrészt pedig a nem túl széles körű információs források magyarázzák.

Egy lépéssel - a külföldi munkavállalás felé - továbblépve azonban érdekes összefüggést tapasztaltunk: azok, akik külföldi tanulmányokra (is) gondoltak, szignifikánsan nagyobb arányban (háromszoros különbséget tapasztaltunk) tételezik fel, hogy gyermekük véglegesen külföldön is maradna.

Tervezik-e, hogy utánkövetik majd a felmérést (ha nem is ugyanezeknél az embereknél)?

A jobline.hu számára kiemelkedően fontos, hogy előremutató megoldásokat nyújtson az álláskeresőknek, ehhez hozzátartozik, hogy a jelenlegi, és várható trendeket figyeljük. Miután a várakozásunknál is informatívabb volt a felmérés ezért elképzelhető a folytatás, annál is inkább, mivel a tárgyalt témakörben folyamatos a változás.

Sokan úgy látják, hogy ha kint tanul a gyerekük, akkor nagyobb eséllyel fog ott munkát is keresni, itt milyenek az arányok?

A kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata volt, hogy elsősorban nem azért gondolnak külföldi munkavégzésre a szülők, hogy gyermekük egyáltalán munkához jusson, hanem azért, hogy a hazainál lényegesen magasabb munkabérért jusson munkához. Úgy vélik, a külföldön végzett tanulmányok lényegesen könnyebbé teszik a külföldön történő elhelyezkedést.

Azok közül, akik el tudják képzelni, hogy gyermekük külföldön tanuljon tovább, minden negyedik válaszadó tartja elképzelhetőnek a végleges külföldre költözést.

Jobline kutatás 2013 október 2.jpg

Mennyire reálisan látják a taníttatás költségeit a szülők, mennyire tájékozottak ezekről a kiadásokról?

Sokan nem tudják megbecsülni a várható tandíj mértékét - igen nagy a bizonytalanság a szülők körében a jövőbeni továbbtanulás feltételeit illetően, és különösen igaz ez a járulékos (megélhetési) költségeket illetően.

A Jobline Pályaorientáció Kutatás eredményei szerint a költségtérítéses szakokra jelentkezők itthon átlagosan 235 ezer, míg külföldön 282 ezer forintos féléves tandíjjal számolnak. A tandíjon felüli költségek becslését illetően nagyobbak a különbségek: míg itthon mindössze havi 67 ezer forintos plusz kiadással számolnak, addig a külföldre készülők 160 ezer forint tandíjon felüli költséget tartanak reálisnak.

Arról van-e valamilyen összehasonlító adat, hogy ez a környező országokban hogyan működik, ott milyen arányok vannak a továbbtanulási szándékokkal kapcsolatban?

Ezzel nem foglalkoztunk a jelen kutatás keretein belül - ez egy másik, ún. szekunder (már meglévő statisztikai adatok gyűjtése és másodelemzése) vizsgálat tárgya lehetne.

A felmérésben az szerepel, hogy minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál valószínűbb, hogy külföldön fog munkát vállalni. Ez egy érdekes adat - a mögöttes okokra rákérdeztek? Vajon az lehet mögötte, hogy külföldön az itthon alacsonyabb presztízsű munkáknak is nagyobb a megbecsültsége társadalmilag és anyagilag egyaránt?

Mi sem számítottunk erre az eredményre, ezért nem is volt az okokat firtató további kérdés. Feltételezhető, hogy ők elsősorban az egyes külföldi országokban a válságot követően lendületesebben beinduló gazdaságok kevésbé képzettekre is kiterjedő munkaerő-igényében bíznak (elsősorban a kereskedelem, a szolgáltatásokban). Egy másik ok lehet talán az, hogy úgy gondolják, külföldön könnyebb a pályamódosítás.

Magyarország eddig híresen nem állt jól az idegennyelv-tudás terén, ez ezen szándékok tükrében más eredményeket mutathat majd néhány év múlva?

Amennyiben társadalmi szinten általánossá válik a külföldi munkavégzés, ill. kisebb mértékben a külföldi tanulás alternatívája, várható, hogy javul az idegennyelv-tudás. Ez azonban nem 1-2 éves változás.

Megkérdezték-e, hogy miért gondolják a szülők, hogy a munkavállalás csak egy-két évre szól majd?

A mi kutatásunk ezt nem vizsgálta, ellenben a viszonylag friss, ,,Magyar Ifjúság 2012" kutatás szerint a hosszabb ideig tartó külföldi munkavégzés ellenében elsősorban ezek a tényezők hatnak:
1. ragaszkodás a családhoz,
2. ragaszkodás Magyarországhoz / ill. a szülőhelyhez,
3. a barátokhoz fűződő kapcsolatok.

http://hataratkelo.blog.hu/2013/11/01/akar_eron_felul_is_kulfoldre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktornak, emlékeztetőül
  2013-11-07 20:30:00, csütörtök
 
  Orbán Viktornak, emlékeztetőül
2013.11.05. 07:03


,,Orbán Viktor azt mondta, Magyarországon kétfajta pártelnök van: az egyik olyan pártot vezet, amelybe rendszeresen törvénytelenül áramlanak pénzek, amit időnként be is vall, és vannak, akik olyan pártokat irányítanak, amelyek betartják a törvényeket. "A mostani kormányzópártok mindig betartották az idevonatkozó törvényeket, ezért Magyarországon a ma kormányzó pártokat semmilyen pénzügyi visszaéléssel nem lehet hírbe hozni" — jelentette ki."

A fenti idézet kis pontosításra szorul. Magyarországon kétfajta pártelnök van: az egyik olyan pártot vezet, amelybe rendszeresen törvénytelenül áramlanak pénzek, amit időnként be is vall, és vannak, akik olyan pártokat irányítanak, amelyekbe az egész ország szeme láttára több nagyságrenddel több pénz áramlik törvénytelenül, és a pártelnök patológiásan hazudik róla.

A Fidesz pártfinanszírozásának története a törvénytelen pártfinanszírozási trükkök története. Amikor 2010-ben a CBA óriásplakátokon hirdette meg az Ítéletnapot a választás napjára, az törvénytelen pártfinanszírozás volt. Amikor környezetvédelmi közpénzekből megalakították a Heti Választ, mint környezettudatos szabadelvű konzervatív lapot, hogy aztán a Fideszt elvtelenül kiszolgáló, hírhamisító, rágalmazó, bűnpártoló revolverlapot csináljanak belőle, az törvénytelen pártfinanszírozás volt. Amikor a Közgéppel nyeretik meg az összes közbeszerzési eljárást, az törvénytelen pártfinanszírozás. Amikor a közpénzekből finanszírozott ,,Magyarország jobban teljesít"-kampány forma- és színvilága tökéletesen megegyezik a Fidesz által évek óta alkalmazott imázselemekkel, az törvénytelen pártfinanszírozás. Amikor az állam szervei milliókra bírságoltak közműcégeket, mert azok nem a Fidesz-narancssárga Pantone-kódjának megfelelő narancssárga mezőben tüntetik fel a számlán a rezsicsökkentés mértékét, az törvénytelen pártfinanszírozás volt. Amikor a közhivatalokat törvényben kötelezték arra, hogy a bejáratnál, feltűnő helyen kifüggesszék az állampárt propaganda-hazugságait, az törvénytelen pártfinanszírozás volt.

Ezt a posztot tíz perc alatt dobtam össze. Ha még egy órát dolgoznék rajta, biztos össze tudnék szedni még tíz-tizenöt kirívóan törvénytelen pártfinanszírozási trükköt a Fidesz történetéből.

Orbán Viktor nem egyszerűen egy cinikus hazudozó. Ő egy elmebeteg fasz, aki maga sincs tisztában vele, hogy mennyire nem a tízmillió magyar ember által megtapasztalt mindennapi valóságban él.

http://orulunkvincent.blog.hu/2013/11/05/orban_viktornak_emlekeztetoul#c20973167
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 810 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 297
  • e Hét: 3399
  • e Hónap: 14510
  • e Év: 168006
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.