Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT! KÉSZÜLT a KÚRMÁNY MEGBÍZÁSÁBÓL
  2013-11-08 16:50:59, péntek
 
 
Őrült visszaesés a lakásépítéseknél

Index

2013. november 4., hétfő 09:45 |

2013 első kilenc hónapjában 4077 új lakás épült, 37 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesés valamennyi régióban általános. A használatba vett lakások száma a fővárosban viszont icipicit nőtt, de ez is csak néhány nagyberuházást jelent. Magunknak alig építettünk lakásokat, házakat, ezt a keveset is vállalatok húzták fel, főképp eladásra épített lakóépületekkel.
Címkék
ksh, lakásépítés, statisztika

A megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (35 százalékos) volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak közel fele a használatba vett lakások száma, írja a KSH. Növekedés csupán Budapesten következett be, ahol 3 százalékkal több, 1127 lakás, az összes új lakás több mint egynegyede épült. A budapesti növekedés jelentős része mindössze néhány nagyobb beruházáshoz köthető.

Az összes használatba vett lakás közel felét Budapesten és Pest megyében adták át, emellett csak Győr-Moson-Sopron megyében épült számottevő mennyiségű, több mint 400 új lakás.
Gyakorlatilag mindenhol rosszabb lett a helyzet

Az első negyedévben a kiadott új lakásépítési engedélyek szerint a fővárosban 812 lakás építését tervezik, ami 53 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A kiadott új engedélyek száma a községekben az országos átlagot meghaladó arányban (38 százalékkal) csökkent, a városokban 26, a megyei jogú városokban 11 százalékkal esett vissza. Az év első kilenc hónapjában az új engedélyek száma 31 százalékkal meghaladta a használatba vett lakásokét. Az egy évvel korábban kiadott engedélyekhez viszonyítva az ország szinte minden térségében visszaesés tapasztalható.
epitesi engedelyek

Győr-Moson-Sopron megye az egyedüli terület, ahol a korábbi viszonylag magas értékhez viszonyítva is emelkedett mind az engedélyezett lakóépületek száma, mind azok hasznos alapterülete (126, illetve114 százalék).

Az építtetői kör összetételét továbbra is a természetes személyek túlsúlya jellemzi, bár az általuk épített lakások aránya 66-ról 57 százalékra csökkent egy év alatt. A vállalkozások által épített lakások aránya ugyanekkor 32-ről 40 százalékra emelkedett. Budapesten, ahol korábban a vállalkozói lakásépítés csak 48 százalékot ért el, most 68 százalékot tesz ki (2013 első kilenc hónapjában 761 lakást építettek vállalkozások a fővárosban,szemben az egy évvel korábbi 522 lakással).

Érdekelnek a budapesti lakásárak? Kattints a lakáskeresőre!
Magunknak alig építünk már

2013 első három negyedévében mindössze 47 lakás épült önkormányzati megbízásból. Az építtetői kör átrendeződésével összhangban csökkent a saját használatra épített lakások aránya (62-ről 53 százalékra), míg az értékesítésre épített lakásoké nőtt (35-ről 42 százalékra).

Bérbeadásra a lakások 3 százaléka épült,akárcsak egy évvel korábban. A lakásépítés kivitelezők szerinti megoszlása is változott: jogi személyiségű gazdasági társaságok a kivitelezői a használatba vett lakások 63 százalékát, az egyéni vállalkozások a lakások 26 százalékát építették (2012 első kilenc hónapjában 51, illetve 33 százalék volt a megfelelő arány). Az új lakások 7 százaléka (egy évvel korábban 12 százaléka) lakossági kivitelezésben készült el.
lakasepitesek
Egyre kisebbeket

Az újonnan épült lakóépületekben 62-ről 57 százalékra csökkent az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké nőtt (28-ról 38 százalékra). Az új lakóparki lakások aránya 2 százalékos (egy évvel korábban 3 százalékos volt).

A tárgyidőszakban a használatba vett lakások átlagos alapterülete 102 négyzetméter, ami 4-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban. A 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások aránya 45-ről 42 százalékra csökkent.

http://index.hu/gazdasag/2013/11/04/orult_visszaeses_a_lakasepiteseknel/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Családostól lehet menekülni innen ?
  2013-11-08 16:41:50, péntek
 
 
Megint jön a tündérország gyorsnaszádon! Birkák figyelem!!!



Orbán Viktor fantasztikus távlatokat nyit a családoknak
MTI2013. 11. 08. 08:25
354komment


Orbán Viktor
családpolitika
devizahitelesek

A miniszterelnök szerint Magyarország túl van a saját igazáért folytatott küzdelmen, sokkal kifinomultabb, szakmaibb típusú munka következik a következő néhány évben.

Magyarország 2010-hez képest ma szabad és független ország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Szerinte Magyarország ma a saját lábán áll, és van annyi pénze, hogy olyan intézkedéseket vezessen be, mint például a sertésáfa-csökkentés vagy az újabb családpolitikai támogatások. Az újabb családi támogatásokról a miniszterelnök azt mondta, hogy aki családban képzeli el az életét, annak ezek fantasztikus távlatokat nyitnak.

A kormány döntése értelmében a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Orbán Viktor szerint ez egy olyan akcióterv, amelynek pontos hatásait nehéz kiszámolni, de fél vagy egy év elegendő lesz a hatások megismerésére, így a következő költségvetési évben le lehet majd vonni a következtetéseket.

Mindezen intézkedések mögött a gazdaság javuló teljesítménye áll, és csak azért lehetséges mindez, "mert sikerült kölcsönösen megnyernünk egymást", az ország vezetőinek és az embereknek a gazdaság átalakítására - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, mindvégig azt gondolta, hogy ha az elmúlt három és fél évben követett útvonalon "végigmegyünk, akkor a végén az ellenfeleink is azt fogják mondani, hogy nocsak", hiszen "egy idő után csak szemet szúr", hogy amikor jól és rosszul teljesítőkre osztják az Európai Unió országait, akkor a magyarok rendre abban a csoportban szerepelnek, amely jó minősítést kap.

"Egy idő után ki kell mondani, hogy bár nem tetszett nekünk, amit Magyarország csinál, mert megadóztatta a bankjainkat meg a nemzetközi cégeinket, meg másképp gondolkodik, mint mi, erősebbek a nemzeti érzelmek Magyarországon, mint az unió számos államában, és lehet, hogy ez nekünk nem tetszik (...), de ez mégis a magyarok élete meg a magyarok sorsa, ők döntenek róla" - fejtette ki.

Orbán Viktor megítélése szerint Magyarország a saját igazáért folytatott küzdelmen túl van, sokkal kifinomultabb, szakmaibb típusú munka következik a következő néhány évben. Ha ezt a költségvetést, "így, ahogy van", a parlament elfogadja, és "utána végre tudjuk hajtani, és nem történik változás a politikai felállásban", akkor "fantasztikus évek előtt áll Magyarország" - mondta.

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában felvetette azt is, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahitelügyekkel kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek az elmúlt időszakban a devizahitelek ügyében. Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne. Ezért van szükség szerinte egy olyan jogegységi döntésre, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek. "Ha látjuk, hogy itt rend lett, akkor a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása kockázata nélkül tud úgy döntést hozni, hogy az összhangban legyen az igazságszolgáltatás által kialakított jogi helyzettel" - mondta a kormányfő.


http://www.origo.hu/itthon/20131108-orban-viktor-fantasztikus-tavlatokat-nyit-a-c saladoknak.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Jobbik alkoholtilalmat szeretne a Parlamentben
  2013-11-08 16:37:07, péntek
 
  A Jobbik alkoholtilalmat szeretne a Parlamentben
2013. november 08. 15:47
Hunhír.info

A Jobbik a házbizottság következő ülésén azt kezdeményezi, hogy a jövőben ne lehessen alkoholt vásárolni a Parlamentben, illetve meg lehessen szondáztatni az országgyűlési képviselőket is.

A kezdeményezésről Szilágyi György jobbikos honatya beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett: csütörtökön "nagy publicitást" kapott az a videó, amely az Országgyűlés keddi ülésén a KDNP-s Pálffy István "furcsa viselkedését" rögzítette. Eszerint a kormánypárti politikus - az ülésteremből távozóban - aközben ment oda elköszönni Józsa Istvántól, hogy az MSZP-s képviselő éppen felszólalt, majd ezt követően Nyikos Lászlónak és Szilágyi Györgynek magyarázott valamit. A két jobbikos politikus a felvétel alapján Pálffy István távozása után ivást utánzó mozdulattal jelezte az ülésvezető elnöknek, hogy szerintük mi az oka a kereszténydemokrata politikus furcsa viselkedésének.

Szilágyi György felidézte azt is: Pálffy István csütörtökön közleményben cáfolta, hogy alkoholos befolyásoltság alatt állt volna kedden. A jobbikos politikus úgy fogalmazott: "mi ezt készségesen elhisszük, hiszen országgyűlési képviselőről van szó". Szerinte lehet, hogy az időjárás-változás, vagy egy napkitörés okozta Pálffy István furcsa viselkedését, de az is lehet, hogy a régi szlogen: az "igyál még egy pohárral és fogd rá a nyuszira" tehet erről. Hozzátette ugyanakkor: nem ez az első eset, hogy felmerül a gyanú, egyes képviselők alkoholos befolyásoltság alatt döntenek az ország ügyeiben. Konkrét példákat ugyanakkor Szilágyi György nem említett.

Megjegyezte: ha Pálffy István valóban józan volt, akkor az még rosszabb színben tünteti fel a pár órával később a Duna Közbeszéd című műsorában mutatott viselkedését. A Jobbik szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a műsorban "sértően, illetlenül, lekezelően" bánt Dúró Dórával, a Jobbik szóvivőjével szemben. Éppen ezért felszólítják Pálffy Istvánt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Dúró Dórától - hangzott el.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=70161
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
EZ A BITAY MÉG BITÓN VÉGZi
  2013-11-08 16:36:21, péntek
 
 
Kishantossal nincs miről tárgyalni

spirk

2013. november 8., péntek 16:01 |

Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár szerint a földháborúba kezdő társasággal nincs miről tárgyalni, mert egyszerűen lejárt a bérleti szerződésük, a földvisszatartással pedig az önbíráskodás klasszikus esetét valósítják meg.
Címkék
kishantos, államtitkár, földprogram

Nem érti a kishantosiak ,,földvisszatartó" álláspontját a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az állami földprogramért felelős Bitay Márton szerint az ökogazdaság tagjai minden jogalap nélkül kezdtek háborogni a földterületért.

Az államtitkár az Indexnek azt hangsúlyozta, hogy a 450 hektáros kishantosi földbirtok állami tulajdon, amelyre 20 éves bérleti szerződése volt a társaságnak. 20 éven keresztül használta ezt a területet. A szerződés időtartama azonban idén lejárt, ez nem érhette meglepetésként a Kft-t. A területre meghirdetett pályázaton nem ők nyertek, hanem 7 természetes személy, 1 családi Bt és egy oktatási intézmény. Semmilyen jogalapja nincs a kishantosiaknak, hogy visszatartsák a földet. Ha ezt teszik, akkor ,,az önbíráskodás klasszikus esetét valósítják meg".

Bitay szerint a kialakult helyzet olyan, mintha valaki határozott időre bérbe vett volna egy lakást, majd a lejárt határidő után nem lenne hajlandó kiköltözni, mondván, az új bérlő szerinte nem megfelelő.

Az államtitkár elmondta, hogy a kishantosiak közül eddig senki nem kereste meg, de nem is nagyon lenne miről tárgyalni a gazdaság képviselőivel.

Pénteken reggel Kishantosi Vidékfejlesztési Központot támogató Greenpeace aktivistáik kivonultak Kishantosra megvédeni a szerintük jogtalanul odaítélt földet, miután az állami földbérleti pályázat egyik nyertesének munkagépei művelésbe vették a földet. Később a rendőrséget is kihívták a területre.

Bitay szerit érdekes jogértelmezés, hogy azért maradjon az állami tulajdonú föld a kishantosiak birtokában, mert ő szerintük rossz döntés született a pályázaton. Egyébként a kishantosi gazdaság utolsó néhány éves működése is a földalap jóindulatának volt köszönhető. A gazdaság ugyanis eredetileg ingyen kapta meg használatra a birtokot, annak fejében, hogy a szerződésben vállalt fejlesztéseket, beruházásokat megvalósítják. Ezt nem végezték el, így bírósági ügy lett belőle.

A pervesztes kishantosnak ezután már bérleti díjat kellett volna fizetnie, amit nem tett meg, ezzel közel 30 millió forint kárt okozva az államnak. Az előző kormány el is indította a felszámolási eljárást, amelyből - Ángyán József közbenjárására - a földalap által biztosított részletfizetési kedvezménnyel tudott csak szabadulni. Így tudta egyáltalán kitölteni a 20 éves bérleti jogviszonyát

http://index.hu/belfold/2013/11/08/kishantossal_nincs_mirol_targyalni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még az agymosott németek bizalma is megrendült az Egyesült Á
  2013-11-08 16:22:50, péntek
 
  Még az agymosott németek bizalma is megrendült az Egyesült Államokban
2013. november 08. 13:44
Hunhír.info

Megrendült a német lakosság bizalma az Egyesült Államokban és Barack Obamában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási botránya nyomán - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

Az ARD közszolgálati televízió közvélemény-kutatása szerint a németek 61 százaléka nem tartja megbízható partnernek az Egyesült Államokat, és csak 35 százalék véli úgy, hogy méltó Németország bizalmára. Júliusban, az NSA-botrány első heteiben még majdnem minden második német megbízott Amerikában.

Barack Obama tekintélyét is rombolja a megfigyelési botrány. Az amerikai elnök munkájával a német lakosság 52 százaléka elégedetlen. Korábban Obama minden idők legnépszerűbb politikusa volt Németországban, és a többség rendre jónak értékelte a munkáját.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=70158
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyászolni is tilos tűzoltóként?
  2013-11-08 16:16:02, péntek
 
  Gyászolni is tilos tűzoltóként?
2013, november 8 - 07:12



A gyászoló család kérésének megfelelően a tűzoltóhagyományokhoz méltó temetést szántak a múlt héten szolgálatteljesítés közben életét vesztett Kövecs Gergőnek. A katasztrófavédelem vezetése azonban - úgy tűnik - nem tiszteli a hagyományokat.

Kövecs Gergő egy hete hunyt el, amikor egységével a Rám-szakadékban bajba került három kiránduló mentését végezték. Az Esztergomban szolgáló tűzoltó kikötési pontot keresett mentőkötelének, amikor megcsúszott és a mélybe zuhant. A katasztrófavédelem belső vizsgálatot rendelt el, mely megállapította, hogy az elhunyt tűzoltó nem követett el szakmai hibát.


A tűzoltóknál hagyománya van elvesztett társaik temetésének

A 32 évesen elhunyt Kövecs Gergőt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatójának javaslatára a szolgálatteljesítés során tanúsított kimagasló bátorsága, kiemelkedő helytállása elismeréseként a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő. Temetése a mai napon lesz, ahol a gyászoló család kérésének és a másfél évszázados tűzoltóhagyományoknak megfelelően a tűzoltó bajtársak díszegyenruhában, illetve fekete, ,,tűzoltóság" feliratú gyakorlóruhában kívánják megadni a végtisztességet az elhunyt tűzoltónak.

Portálunk információi szerint azonban az OKF azt a parancsot adta ki a tűzoltóknak, hogy tilos a tűzoltóhagyományoknak megfelelő ruházat viselése. Úgy tudjuk, a szerv vezetősége csak az új, kék színű, ,,katasztrófavédelem" feliratú gyakorlóruhát vagy civil ruha viselését engedélyezi a mai temetésen.

Illene emberré válni!

Ezt üzente péntek reggeli közleményében Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő a Belügyminisztériumnak és az OKF-nek.

Mint fogalmazott, a Jobbik mélységesen elítéli azt az ,,embertelen, erkölcsileg minősíthetetlen hozzáállást", amivel a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság még egy ilyen megrázó eseményt is a ,,Katasztrófavédelemnek a Tűzoltóság feletti erődemonstrációjára" használ fel.

alfahir.hu


http://alfahir.hu/gyaszolni_is_tilos_tuzoltokent#.UnyKw3kzWI4.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pálffy István bormámoros parlamenti napja
  2013-11-08 13:16:11, péntek
 
 
Annak, aki nem ismerné az előzményeket: a Gigászok Párbajában (mindez történt pedig ma dél tájt, a fölöttébb “nagy képviselői érdeklődés" közepette megejtett költségvetési vita alatt) az ex-tévés P(i)álffy képviselő irtó részegen művelt furcsa dolgokat parlamenti ülés közben. Az egyik csúcsponton a hivatásos keresztény korong- szamár- vagy csapmozgással közelítette meg az éppen felszólaló képviselőt, és kezet is nyújtott neki. A megdöbbent Józsa még hálát is rebegett P(i)álffynak, aki tovább botorkálván még megállt a két jobbikos mellett, és kis hiján berúgatta azokat is lehelletével.
Az imádságos döbrögista eltámolygása után a két jobbikos képviselő félreérthetetlen kézmozdulatokkal jelezte a levezető elnök felé abbéli gyanújukat, hogy P(i)álffy alaposan felöntött a garatra. Novák Előd-aki kissé távolabbról részesült a derék imádságost körülölelő alkoholfelhő áldásaiból-később megjegyezte: “P(i)állffy István bűzlött az alkoholtól a Parlamentben!"
Ime a videobizonyiték-amig ki nem derül erről is, hogy a Maszop rendelésére készült, akik orvul meghivták egy kis ivászatra a KDNP üdvöskéjét, hogy aztán levideozhassák és megszégyenitsék!

https://www.youtube.com/watch?v=42PE-48bEkA
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Futballmeccsen dől el magyarok millióinak a sorsa?
  2013-11-08 12:38:22, péntek
 
 
Futballmeccsen dől el magyarok millióinak a sorsa?

Elképzelhető, hogy Orbán Viktor a ma esti Videoton-Mezőkövesd NB I.-es labdarúgó mérkőzésen találkozik Csányi Sándor OTP-vezérrel, ahol fontos államügyeket beszélhetnek meg. A miniszterelnök a közrádióban arra a felvetésre, hogy vannak olyan pénzintézetek, amelyek elkezdték felbontani a “kritikusabb" ügyfelek szerződését, úgy válaszolt: ma este egy rendezvényen találkozik az OTP-t vezető Csányi Sándorral, “és nem fogjuk tudni elkerülni nyilván, hogy néhány szót váltsunk erről a helyzetről, és nagyon remélem, hogy hétfőre okosabb leszek valamivel".
Korábban Rogán Antal tegnap arra kérte a bankokat, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezők belépését az árfolyamgátba.

Ennek előzménye az volt, hogy több bank ügyfelei is jelezték szerdán és csütörtökön, hogy tartozással rendelkező ügyfelek szerződéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkező adósok ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba.

A frakcióvezető a kommünikében úgy fogalmazott: “amennyiben ez a gyakorlat tendenciát mutat, azt tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak gondolom!"

Rogán Antal emellett arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, vizsgálja felül a devizahitelek napokban történő bankok általi felmondását, a köztársasági elnök pedig arra, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a héten elfogadott jogszabály mielőbbi kihirdetésért.
(Forrás:MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megbánjuk még a rezsicsökkentést, mint amelyik macska kilenc
  2013-11-08 12:32:09, péntek
 
 
A rezsi olcsóbb, az étel, ital jóval drágább lesz jövőre
Jankovics Soma2013. 11. 08. 06:55

Négy évtizede nem volt ilyen lassú a drágulás üteme, de ez nem jelenti azt, hogy minden termék és szolgáltatás ára lecövekelt volna. A rossz termés sok élelmiszert megdrágít, és a húsok közül is csak a disznónak lesz alacsonyabb az áfája. Drágább lehet a jogosítvány és a nyelvtudás megszerzése, de megúszhatjuk a készpénzfelvétel díját, és még a temetés is ingyen lesz annak, aki hajlandó ásni.

A csoki a rossz kakaótermés miatt lesz drágább
Forrás: AFP/Brian Smialowski

,,Mi is befejeztük a paprika és egyéb zöldségek termelését 40 év után. De annyi mindig lesz, ami saját szükségletre kell" - írta egy fűszerpaprika-termelő kommentelőnk a Nyakunkon a paprikapánik című cikkünkhöz, mondandóját sok felkiáltójellel és dupla szomorú hangulatjellel nyomatékosítva.

Ő azon kevesek egyike, akiknek nem kell aggódnia a várhatóan jelentős áremelkedés miatt. A Szabad Föld cikke szerint csupán 3000 tonna fűszerpaprika termett az idén Magyarországon, amely a hazai fogyasztás felét tudja fedezni. Azon túl, hogy így exportra se igen jut, és sok kínai és spanyol paprikát kell importálni, azt is eredményezi, hogy komoly áremelkedésre lehet számítani. A lap által megszólaltatott ágazati szakemberek szerint 10 százalékos drágulás is lehetséges.

Az infláció a rezsicsökkentés miatt alacsony, összességében négy évtizede a leglassabban emelkednek az árak, de ez nem azt jelenti, hogy egyes termékek ne drágulnának az átlagnál jobban. Összegyűjtöttük, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban, mely termékek drágulnak, melyek lesznek olcsóbbak.
Luxuskakaó

Az élelmiszer árát erősen befolyásolja az időjárás alakulása. A tavaszi havazás és nyár eleji hideg nem tett jót a paprika fejlődésének, ezért a szokásosnál kevesebb termett. Hasonló a helyzet a burgonyával, amely idén eleve extrém módon drágult, és a kilátások is rendkívül rosszak. Tavaly szeptemberben a krumpli kilónkénti átlagára 100 forint volt a boltokban, idén szeptemberben pedig 160 forintra szökött fel a rossz termés miatt. Az idei aszályos nyári hónapok eredménye pedig az lehet, hogy már tél végére elfogy a magyar burgonya.

Keserves hónapok várnak Gombóc Artúrra is, kivéve, ha már jó előre bespájzolt a csokoládéból. A paprika és burgonya mellett a kakaóbab is gyér termést hozott, ami nem jelent mást, mint az árak emelkedését. A kakaóvaj ára 60 százalékkal emelkedett egy év alatt, ez pedig a csokoládéba is átszivárog: minél több a csokiban a kakaó, annál inkább.

A habos kakaó szerelmesei duplán pórul járhatnak, mivel a kakaón kívül a tej ára is a szokásosnál jobban emelkedhet. A Tej Terméktanács augusztusban már jelezte, hogy a világpiacon kialakult túlkereslet miatt 6-9 hónapon belül megjelenik a bolti árakban az, hogy emelkednek a felvásárlási árak. A tavaly augusztusi 79 forintos felvásárlási ár 100 forint közelébe emelkedett, ez pedig a bolti árakat is egyre feljebb szorítja.
Elisszák a bort

Amíg a gyerek a vacsoránál a drágább kakaót szürcsöli, addig a szülők se ússzák meg olcsón napi deci borukat. Sőt a helyzet annyira válságos, hogy a Morgan Stanley elemzése szerint 2012-ben kevesebb bort sikerült termelniük a világ borászainak, mint amennyit az emberek elfogyasztottak. Ezt nemcsak az okozza, hogy 2006 óta 3000 négyzetkilométernyi szőlő tűnt el a földről, de az is, hogy főleg az Egyesült Államokban és Kínában egyre többen boroznak. Ha étteremben akarjuk elfogyasztani a pohár bort, legalább az vigaszt nyújthat, hogy a háttérben játszó zongorista vagy cigányzenész jobban jár, mivel az élő háttérzene jogdíja a felére csökken.

Hónapokig csatáztak az érdekelt felek, hogy csökkenjen vagy ne csökkenjen a hús áfája. Végül csütörtökön eldőlt, hogy az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken a jelenlegi 27 százalékról. A baromfit és a marhát továbbra is 27 százalékos adó sújtja.

Abban se lehetünk biztosak, hogy a sertés adókönnyítése után a boltban is olcsóbb lesz a hús, könnyen előfordulhat, hogy az ágazat szereplői az áfacsökkentésre támogatásként tekintenek majd. Az adócsökkentés miatt keletkező több tízmilliárd forintból korszerűsítenék a feldolgozóipart, növelnék a versenyképességet. Ugyanakkor a Fidesz képviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy csak akkor mennek bele az adócsökkentésbe, ha azután olcsóbban juthatunk húshoz.
Olcsóbb ATM, drágább bank

Januártól jön egy változás, amely elvileg segíthetne olcsóbbá tenni a bolti cikkeket, a gyakorlatban azonban nehezen kiszámítható a tényleges hatása.

Januártól felső korlátot szabnak a kártyás bolti vásárlások után fizetendő jutaléknak (úgynevezett interchange díj), amelyet a kártyakibocsátó bank és a kereskedő bankja közötti forgalomra vetnek ki. Ez a bankok bevételét csökkenti, de jó a boltoknak, amelyek a változásnak köszönhetően megtehetik, hogy az áraikat csökkentik, vagy lassabban emelik - de akár le is nyelhetik a többletet. A kártyás díjat egységesen 0,2 százalékban határozzák meg, hitelkártyák esetében 0,3 százalékban. A piacvezető MasterCard a Portfólió szerint átlagosan 0,6 százalékot alkalmazott díjként eddig, így a csökkentés esetükben jelentősnek számít.

A bankadó, a végtörlesztés, de legfőképpen a tranzakciós illeték brutális drágulást hozott. 2010 eleje óta közel 70 százalékkal drágább a bankhasználat, ennek nagy részét az átutalásokra és készpénzfelvételre kivetett illeték okozta. Utóbbi miatt a kormány februárra ígérte, hogy bevezeti a havi két ingyenes készpénzfelvételt az átlagjövedelem mértékéig. Ennek igénybevételéhez sorba kellene majd állni a bankfiókokban, de sokak számára jelenthet némi megtakarítást havonta. Aki 150 ezer forintos fizetését egyszerre kivette az ATM-ből, 900 forintot fizetett ezért, vagyis több mint 10 ezer forintjába kerül egy évben a bankhasználat - még ha a felvételen kívül mást nem is csinál.

A bankoknak azonban az ingyenes felvétel után is kell adózniuk (felső korlát nélkül 6 ezreléket), ezt a veszteséget tehát szinte biztosan az egyéb díjakon keresztül valahogyan át fogják terhelni az ügyfelekre, ahogy a bankadót, a végtörlesztést és a tranzakciós illetéket is átterhelték.
A tudás érték

Novembertől él a második rezsicsökkentés, amellyel már 20 százalékot faragott a kormány a gáz, az áram és a távfűtés árából.

A kézivezérelt árak azonban nem állnak meg itt. Januártól lehet igénybe venni az úgynevezett szociális temetést, amely azt jelenti, hogy az állam ingyen biztosítja a koporsót, urnát, sírjelet, az önkormányzat pedig a sírhelyet, feltéve, hogy a család elintézi a sírásást.

Közvetlenül nem szabályozott árakkal dolgoznak ugyan az oktatóintézmények, de a kormány szabályozásai mégis kedvezőtlenül érinthetik mind a nyelviskolák, mind az autós iskolák diákjait. A szeptember 1-jével életbe lépett felnőttképzési törvény és az ehhez párosuló rendeletek a Nyelvtudásért Egyesület szerint sok nyelviskolát kiszorítanak a piacról, aminek az eredménye a drágább nyelvtanulás lesz - bár a kormány ezt vitatja.

A jogosítvány megszerzése pedig azért lehet drágább, mert kötelezővé vált a minimum 580 levezetett kilométer, amelyet az eddigi minimum 30 órában nagyon nehéz megtenni, tehát jó eséllyel pluszórákra lesz szükség, amelyeket természetesen a diák fizet meg.

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20131106-mi-lesz-olcsobb-mi-lesz-drag abb.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ekkora átbaszást !!
  2013-11-08 12:29:34, péntek
 
  Ekkora átbaszást !!
Gőgös Zoltán-szakemberként-joggal veri most az asztalt! Ám joggal tehetjük fel neki a kérdést, hogy maszopos SZAGEMBERKÉNT ezt miért nem tette meg akkor, amikor kormányon voltak?
Ez a fajta áfacsökkentés-ismerve a magyarországi gyakorlatot-a kispénzű fogyasztókhoz nem fog eljutni! (Pedig azok vannak ám csak sokan!)
Viszont a FÖLDESURAKAT ÉS ÁLLATTARTÓ URADALMAKAT újabb lehetőségekhez juttatja. Egymás között olcsóbban bizniszelhetnek!
És milyen érdekes?! Amint az utolsó húskombinát is lehúzta a redőnyt-már jött is az áfacsökkentés. Ami még segithetett volna a csődbe juttatott üzemeken!
Igy viszont CSAK a Csányik, Nyergesek, meg hasonszőrű martalócok jutnak előnyhöz!
Ugye milyen érdekes?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 810 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1496
  • e Hét: 3418
  • e Hónap: 7163
  • e Év: 160659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.