Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
cukormentes szaloncukor házilag
  2013-12-01 22:14:16, vasárnap
 
  Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:

50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula ( eredetileg mogyoró, de arra nekem allergiám van :S )
10 dkg kókuszreszelék
2 bio citrom reszelt héja ( csak a sárga rész )
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz (háát, én ezt teljesen kihagytam, szerintem így is összeállt és elég édes is volt)

A mazsolát forró vízzel leöntöttem és kb. 5 percig állni hagytam. Közben kimértem a mandulát, a kókuszreszeléket, lereszeltem a citrom héját, fűszereztem a fahéjjal, majd leöntöttem a mazsoláról a vizet és mindent a fémkéses robotgépbe dobtam és összedolgoztam.



Szerintem így is összeáll a massza, de segíthetsz rajta pici vízzel vagy akár mézzel is. Evőkanállal adagoltam a vizes tenyerembe a darálékot és szaloncukor szerűre formáztam. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnél rá bevonatot, az is megoldható.
15 dkg pálmazsírt (de lehetett volna biomargarint is) felolvasztottam és összekevertem 5 dkg karobporral és néhány csepp steviával. Kicsit vártam, hogy ne legyen se túl forró, se túl híg a máz és ebbe mártogattam a szaloncukrokat. Hűtőben hagytam megdermedni és egyesével becsomagoltam őket.



 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
kreatív karácsony
  2013-12-01 22:05:59, vasárnap
 
 



Ha akad otthon egy-két alig használt papírtányér, egy kevéske zöld fonal, és némi megkopott karácsonyi arany vagy ezüst boa, akkor itt az idő, hogy újrahasznosítsuk:



Az így elkészült fácskákat állítsuk talpas tortatartóra, és máris elegáns asztalidísz boldog tulajdonosai lettünk.

A finomított kristálycukor használatát a bionom életformát élők nem csak a hétköznapokon, hanem Karácsonykor is elutasítják. De azért valamire mégis csak jó, hiszen szép!



Tölts meg pár poharat kristálycukorral, szórj a tetejére piros tűztövis bogyókat, somot vagy csipkebogyót - vagy akár piros gyöngyöket - és ültess rá egy fenyőtobozt. Amilyen egyszerű, olyan mutatós!

És ha már a poharaknál, és azok egyéb hasznosítási módszereinél járunk, akkor itt egy újabb illatos ötlet, amelyhez nem kell más, csak pár tujaágacska, egy kis ragasztó, és egy-egy gyertya. Ne ijedjetek meg, mi propán-butános lakk helyett tömény cukros vizet használunk. Mártsd bele a jó ragacsos cukros vízbe az ágacskákat, és tapaszd hozzá a pohár falához kívülről. Száradásig érdemes cérnával körbetekerni, hogy stabilan odaragadjon. Okvetlenül cérnát használj, mert a szalag vagy a szélesebb kötöző is odaragadhat a gallyacskához kívülről.


 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi süti
  2013-12-01 21:56:23, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2013-12-01 20:02:19, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
advent
  2013-12-01 18:24:43, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
Advent története és szokásai
  2013-12-01 18:21:50, vasárnap
 
  Advent története és szokásai
Kezdetét vette az Advent, elkezdődött a karácsonyra való felkészülés. Ismerd meg Advent rövid történetét és hagyományait.





Az Advent Szent András napjához legközelebb eső vasárnap kezdődik és 4 hétig tart. Vallási színe a lila (általában a mély lila, mert a vöröses lila a nagyböjthöz kapcsolódik).

Ebben a négy hetes periódusban nagy karácsonyi előkészületek szoktak folyni. Már a neve is erre a várakozásra utal, a latin "Adventus", ami azt jelenti "jön". A katolikus vallás szerint Advent idején a híveknek fel kell méltón készülniük az Úr születésnapjára és lelküket meg kell tisztítaniuk a szentáldozás által.

Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.

Az adventi koszorú

Az adventi koszorú hagyománya a pogány időkre nyúlik vissza, amikor is a szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból font "szent " koszorúkkal a gonosz szellemek elől védelmezték a házat.

A középkorból származik a mai adventi koszorú hagyománya, mely lelki felkészülés a Karácsonyra. Végtére is Krisztus "a fény, aki a világra jött, hogy eloszlassa a bűnt és szeretetet és igazságot sugározzon". Ezt szimbolizálják az adventi gyertyák. Úgy a katolikusok, mint az evangélikusok már az 1600-as évektől hivatalosan is gyakorolják az adventi koszorú használatát.




A koszorú általában különböző örökzöldekből készül, jelezvén az élet folytonosságát és a halhatatlanságot. A különböző örökzöldek külön-külön is más jelentéssel bírnak:
- a babér a szenvedés és üldöztetés feletti győzelmet jelképezi,
- a fenyő, tiszafa a halhatatlanság szimbólumai,
- a cédrus erőt és gyógyulást jelent.

A koszorú szúrós levelei a töviskoszorúra emlékeztetnek, míg a kör alakú koszorú a lélek halhatatlanságát és az örök Krisztust szimbolizálja. A koszorút díszítő fenyőtobozok, dió, makkok az életre utalnak és a feltámadásra. A négy gyertya a Advent négy hetét szimbolizálja. Egy hagyomány szerint azért négy, mert 4000 év telt el Ádám és Éva kiüldöztetésétől egészen a megváltó születéséig. A lila színű gyertya az ima, bűnbánat és készülődés színe. A harmadik vasárnap rózsaszín gyertya kerül meggyújtásra, amikor a készülődés és várakozás félúton átlépett.

A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Magyarországon főleg a második világháborút követő időben, a 20. század közepétől vált szokásossá, templomokban, középületekben, otthonokban adventi koszorút tenni az asztalra vagy az ajtóra, csillárra függeszteni. Néha egy ötödik, fehér gyertya is meggyújtásra kerül, ez világít Karácsony napján, Jézus születését és az angyalokat jelképezi. Ma már a templomokon kívül különböző színű gyertyákat használnak a koszorúban és sajnos néha csak dekorációnak szánjuk, pedig igaz jelentését kellene mindennek előtt figyelembe vennünk.

Az adventi naptár

Ez egy olyan naptár, amelyen 24 nap (ajtó) van feltüntetve és minden nap meg kell nyitni egyet december 1-től Karácsonyig. Minden ajtó általában egy képet rejt. Ez a hagyomány az 1800-as évekből Németországból származik, ahonnan rövid időn belül elterjedt egész Európában és Észak-Amerikában.

Tekinthető egy szórakoztató számlálónak, és nem feltétlenül csak vallási tartalmú. A hagyományos vallási adventi naptárak bibliai idézeteket és képeket tartalmaznak, de a jelen kor piacán helyet kapnak a játékos/csokoládés változatok is.


 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
bohókás
  2013-12-01 17:25:49, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
Advemt első vasárnapja
  2013-12-01 15:51:51, vasárnap
 
  Szuhanics Albert

Taníts meg Uram!
Taníts meg Uram boldognak lenni,
Tiszta szívemből, könnyen szeretni.
Szállván virágra, miként a lepkék,
Könnyen cikázva, ahogy a fecskék.

Taníts meg engem, tisztának lenni,
Vissza nem nézni, előre menni!
Letenni minden terhet és gondot,
Látni magamban a középpontot...

Taníts még nekem egyszerűséget,
Hogy megláthassam mindig a szépet.
Igazgyöngy legyen szellemi lényem
A hamis ékszert még meg sem nézzem!

Taníts meg engem nyugodtnak lenni,
Útra kelőktől, szép búcsút venni.
Túltenni magam, azon mi nem megy,
Erősebb szenved, okosabb enged...

Taníts meg engem szerelmet adni,
Nem szalmalángként, parázs maradni.
Embernek lenni, minden esetben,
Segítő erő legyen kezemben!

Hogyan tehessem? Taníts meg engem;
Új reményt adni csüggedelemben!
Mindig, mindenkor emberi szóra,
Könnyet törölni, hajlani jóra.

Taníts meg engem, tanító tettre,
Példás jellemre, hű szeretetre.
Víg mosolyt csalni bánatos arcra,
Taníts meg Uram, erre a harcra!



 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 3109
  • e Hónap: 4101
  • e Év: 35830
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.