Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Fenyőfa csik
  2013-12-14 23:49:40, szombat
 
  ...

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Gaby - 3 égő gyertya
  2013-12-14 23:48:40, szombat
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Minden Advent kegyelem:
  2013-12-14 20:55:20, szombat
 
  Minden Advent kegyelem: vétkem jóvátehetem.
Minden Advent irgalom: Isten úr a viharon.
Minden Advent érkezés: átölel egy drága kéz.
Minden Advent alkalom: győzhetsz saját magadon!
Minden Advent ítélet: így kellene, s így élek!
Minden Advent remegés: Isten felé epedés!
Minden Advent ima is:Uram, fogadj be ma is!
Minden Advent szeretet: Betlehembe vezetett.
Köszönd meg hát a csodát: A Világ Karácsonyát!



adventi ének gyertyagyújtáshoz
Uram! Add meg nékem,
hogy még egyszer
megszülessen bennem
szent fiad:
- a Lélek.

E földi létben
a másodszori születés
áldását kérem.
Fényesedjék bennem:
- a Szeretet.

A csodát ne lássa senki!
Elég csupán éreznem,
s nem húz többé porba
tőled kapott szent keresztem:
- az Élet.
 
 
1 komment , kategória:  Adventi naptáram  
3 égő gyertya - advent
  2013-12-14 19:52:27, szombat
 
  ...

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Fehér 3 adventi gyertya
  2013-12-14 19:39:56, szombat
 
  ...... .......

 
 
1 komment , kategória:  Advent  
Játékvezetői súlyos hiba
  2013-12-14 18:53:08, szombat
 
  Németország -Magyarország női kézlabda VB.
51-55. PERC -Szucsánszki lökése után nem adtak meg egy érvényes gólt a bírók (24-24).
Zöld mezben a Magyar lányok
...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Gyurta Gergely ARANYÉREM
  2013-12-14 18:37:25, szombat
 
  Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel öccse, Gergely

nem számított igazán nagy esélyesnek, ehhez képest szombaton délután kenterbe verte az európai mezőnyt Dániában, ugyanis öt másodperccel bizonyult jobbnak a riválisoknál 1500 méter gyorson. A 22 esztendős úszó élete eddigi legnagyobb sikerét aratta győzelmével, amelyet rendkívül okos versenyzéssel szerzett meg. A táv nagyjából kétharmadánál vette át a vezetést, s egyre növelve előnyét végül mintegy négy testhossznyi különbséggel ért elsőként a célba 14:30.26 perces egyéni csúccsal. Gyurta Gergely a magyar úszósport 41. rövid pályás Eb-aranyát, s 90. Európa-bajnoki érmét nyerte.


A szám másik magyar indulója, Kis Gergő negyedik lett (14:37.66 p).

Már korábban is a magyarokról szólt nap, világklasszisunk, Hosszú Katinka ugyanis szombaton vette át hivatalosan az Európa legjobb úszónőjének járó bronzszobrot.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Diótörő
  2013-12-14 10:08:15, szombat
 
  ...... ........... ........


Hópehely tánc Videó Link

Forrás: Wikipedia
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Diótörő
A diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi. A mű első koreográfiáját Marius Petipa tervezte. Ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Mariinszkij színházban. A Magyar Királyi Operaházban először 1927. december 21-én mutatták be Brada Ede koreográfiájával.
- A mű keletkezésének története
A diótörő ötlete Ivan Vszevolozsszkijtól, a Cári Színházak egykori főigazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséjéből Petipával olyan mesebalettet akart rendeztetni, amely minden addigit felülmúl és szebbnél szebb jelmezeket kívánt felsorakoztatni, hiszen kitűnően értett a jelmeztervezéshez. A Hoffmann-mesének a népszerű francia írótól, ifj. Alexandre Dumas-tól származó változatát nyújtotta át Petipának. Már Dumas is, de még inkább Petipa, egészen megváltoztatta az eredeti mesét. Két képre osztotta a balettet. Az első képben megtartotta a karácsonyesti jelenetet, de a másodikban eltűnt a mese fonala, helyét az önmaga alkotta pazar látványosság - Cukorország - foglalta el. Csajkovszkij kevés lelkesedéssel állt neki a mű megzenésítéséhez, ugyanis úgy érezte, a pazar díszletek és jelmezek, amiket a főigazgató elképzelt, veszélyeztetik a zene érzelmi tartalmának átélését. A mesetéma érdekessége volt az, ami miatt mégis elfogadta a felkérést. Csajkovszkij rövid idő alatt, 1892 elejére elkészült a zenével. A hangszerelés érdekessége, hogy cselesztát is alkalmazott. A balettből egy kivonatot, az ún. Diótörő szvitet már március 7-én bemutatták egy szentpétervári koncerten. A teljes mű nagy sikerű bemutatójára 1892. december 18-án került sor a Marinszkij Színházban.

Cselekménye:
Első felvonás
Első kép
Helyszín: Stahlbaum tanácsos udvara és háza.
A sűrű pelyhekben hulló hó beborítja a város utcáit. Karácsony estéje van. Stahlbaum házába sorra érkeznek a vendégek a karácsony megünneplésére. Az inas udvariasan betessékeli a szülőket, akik gyermekeiket vezetik. Utoljára érkezik Drosselmeyer, az ezermester tréfacsináló, a család öreg barátja: alig látszik ki a sok csomag közül.
Második kép
Helyszín: Stahlbaum tanácsos házának előszobája.
A gyerekek izgatottan kukucskálnak a szalon ajtójának kulcslyukán és türelmetlenül várják az ajándékozást. Köztük van Misi, a házigazda legkisebb fia. Igazi rosszcsont és az összes gyermek közül a legkíváncsibb. Megérkezik Drosselmeyer és mosolyogva kitárja az ajtót. A gyerekek a szalonba rohannak, amelynek közepén egy hatalmas karácsonyfa áll, alatta rengeteg ajándékkal.
Harmadik kép
Helyszín: Stahlbaum tanácsos házának szalonja.
A gyerekek elözönlik a szalont, s örömükben körültáncolják a karácsonyfát. A szülők megilletődötten figyelik őket. Minden gyereknek jut ajándék: a kislányoknak baba, a fiúknak csákó, kard és fapuska. Mindjárt ki is próbálják az új játékokat. A kisfiúk katonás rendben masíroznak, a lánykák pedig körtáncot járnak, karjukban babával. Ezután szembekötősdi következik. Drosselmeyer bácsi Marikát, Stahlbaumék kislányát fogja meg, akinek büntetésből egy kis táncot kell eljárnia, bájos galoppzenére. A felnőttek koccintanak az ünnep tiszteletére, aztán ők is táncra perdülnek. A táncnak Drosselmeyer vet véget, aki varázslónak öltözve bábszínházat szervez a gyermekeknek: a herceg és a gonosz Egérkirály küzdelmét a hercegkisasszonyért. A bábjáték után Drosselmeyer egy kis diótörő-bábut csempész a játékvár alá, meglepetésül. De egyetlen gyermeknek sem kell a nagy szájú, csúf figura. Csak Marika nyúl utána. Drosselmeyer tehát neki ajándékozza. A vendégek elvonulnak, így Drosselmeyer és Marika egyedül marad, majd egy közös tánc után az öreg is távozik. Marika boldogan, gyengéden babusgatja a diótörőbábut. Boldogságát csakhamar Misi zavarja meg, akinek örökösen csínyeken jár az esze: erőszakkal elveszi tőle a játékszert. A dada adja neki vissza. A pityergő Marika újra földerül, karjába veszi a diótörő-bábut, s örömében táncra perdül vele. Misi azonban nem nyugszik, újabb csínyt eszel ki: az egérkirály-bábuval ijeszt rá a kislányra és megint elkaparintja előle a játékot. Most egy másik kisfiú, Feri siet Marika segítségére. De a nagy huzavonában letörik a bábu feje. A visszatérő Drosselmeyer megfeddi a rosszcsont Misit, s visszailleszti a diótörő-bábu fejét. A vendégek visszatérnek és folytatódik az ünnepség, de nem sokáig. Hamarosan mindenki búcsút vesz a házigazdáktól és elvonul, többek között Drosselmeyer is.

Második felvonás
Első kép
Helyszín: Marika szobája.
A dada Marika ágyát veti. A kislány, lefekvés előtt, még egyszer magához szorítja a diótörő-bábut, majd gyöngéden lefekteti egy karosszékbe. Lefekszik és elbúcsúzik a dadától és hamarosan elalszik. Álmában megelevenednek a nemrég átélt izgalmak, különössé és naggyá nőnek a látottak: egerek népesítik be a szobát, megragadják a diótörőt, majd a szoba közepén felejtik. Éjfélt üt az óra. Marika leszáll az ágyáról, hogy magához vegye kedves játékát. De megint megjelennek a csúf egerek, s a kislány ijedten elbújik.
Második kép
Helyszín: Hatalmas karácsonyfa alatt.
Az egerek fosztogatni kezdik a karácsonyfa mézeskalács-kincseit. De nem sokáig garázdálkodhatnak, mert érkezik a megelevenedett diótörő és megvédi a karácsonyfát. Bevonul a játékvárba. Marika utánamenne, de ekkor megint csodálatos dolog történik: nőni kezd a karácsonyfa. Az egerek is visszatérnek és ismét dézsmálni kezdik a fán csüngő édességeket. Megjelenik a hatalmas Egérkirály is. Marika egy karosszékbe húzódik és onnan figyeli az eseményeket. A várból ágyú dörren, kivonul csapatával a diótörő. Gyalogosok, majd huszárok rohamozzák az egereket. A csata sorsát a két vezér párviadala dönti el: a diótörő legyőzi az Egérkirályt. Ismét különös dolog történik: Drosselmeyer bácsi integet a karácsonyfa ágai közül, majd egyszerre előpattan a daliás ifjúvá - herceggé - változott diótörő. Drosselmeyer neki ajándékozza varázspálcáját.
Harmadik kép
Helyszín: Behavazott erdő.
Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges leányzóvá serdült Marikát, azaz Mária hercegnőt. Mária kislányos szemérmességgel fogadja daliás hódolóját, ám az ő szívét is átjárja az igaz szerelem. A szerelmesek táncát a hópelyhek teszik varázslatossá. A közös tánc után a hópelyhek lassan tovaszállnak, s Mária és Diótörő herceg egymást átölelve, lassú léptekkel indul utánuk.

Harmadik felvonás
Első kép
Helyszín: Mesebeli, hullámzó tenger.
Diótörő herceg aranyozott dióhéjból készült csajkán birodalmába viszi szépséges menyasszonyát. Mária gyermeki örömmel figyeli a kék hullámok közt megcsillanó halakat, a gyors röptű madarakat, a korallszigetet, amely mellett hajójuk elhalad.
Második kép
Helyszín: Tengerparti barlang.
A hajó utasai a tengerparton megpihennek. A herceg a birodalmához vezető utat keresi a barlang sötét cseppkőoszlopai között. Váratlanul akadály zárja el útjukat. Denevérek, a megölt Egérkirály alattvalói sorakoznak föl, hogy elijesszék az ifjú párt. Mária megijed. A herceg előveszi a Drosselmeyertől kapott varázspálcát: ez nyomban elparancsolja az alkalmatlankodó denevéreket és így szabaddá válik az út a herceg birodalmába.
Harmadik kép
Helyszín: Diótörő herceg csipkéből szőtt palotája.
A babák birodalmának lakói mély hódolattal fogadják uralkodójukat és Mária hercegnőt. Örömükben táncos ünnepséggel kedveskednek nekik. A sort a Spanyol tánc nyitja meg, ezt követi a Keleti tánc, a Kínai tánc, a Trepak, egy rokokó pásztor és kislány tánca, a majd a Virágkeringő. Mária hercegnő és Diótörő herceg is részt vesz az ünnepségen. A palota hátterében felragyog az óriási karácsonyfa - nem is karácsonyfa ez, hanem tündöklő fényszökőkút. Mária és Diótörő herceg megindul a fényesség felé - aztán vége szakad Marika csodálatos álmának.
Negyedik kép
Helyszín: Marika szobája.
Reggel van már. A dada óvatosan benyit a szobába és megnézi az alvó kislányt. Félrehúzza a függönyt. A betóduló napfényre Marika felébred. Az álom bűvöletében levő kislány odaszalad a karosszékben pihenő diótörő-bábuhoz és boldogan szorítja magához.

Hangszerelés
Vonós hangszerek: I. hegedű, II. hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő
Fafúvós hangszerek: 2 fuvola, 2 oboa, piccolo, angolkürt, 2 klarinét, 2 fagott
Rézfúvós hangszerek: 4 kürt, 2 kornett, 2 trombita, 3 harsona, tuba
Ütőhangszerek: triangulum, tamburin, timpani, cimbalom, pergődob, dob, harangjáték, tam-tam, cseleszta, kasztanyetta, játékhangok (dudák, csörgők, gyermektrombita, kakukk, stb.)
Egyéb: 2 hárfa, zongora

...... ........


.....


...... ........... .......


...... ........... .......


Csajkovszkij: A diótörő, részlet.Videó Link

Diótörő - Teljes Rajzfilm 1990 / Lejátszási idő 1 óra 10 perc
Videó Link
 
 
1 komment , kategória:  Adventi naptáram  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 468 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3607
  • e Hét: 19999
  • e Hónap: 32675
  • e Év: 266422
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.