Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Édes karácsonyi ajándékok a konyhából
  2013-12-19 23:16:50, csütörtök
 
  Édes karácsonyi ajándékok a konyhából

Az ünnepeket megédesíteni néhány finom falattal vagy korty itallal mindannyiunk vágya, hiszen jót enni és inni mindenki szeret. Ajándékba is adhatunk különleges, házi készítésű finomságokat. Ötletbörze!

Aki szeret pepecselni a konyhában, kedveli a saját készítésű ajándékokat, kellemesen ráhangolódhat a meghitt karácsonyi ünnepekre az ajándékkészítés közben.

Likőrök:




Házi limoncello - címkézésre várva

Akár novemberben elkezdhetjük készíteni a finom likőröket, nemes italokat. A fűszeres vagy kávés, gyümölcsös vagy csokis likőr elsősorban a hölgyek számára lehet kedves ajándék. Meleg szívvel ajánljuk elkészítésre a szicíliai limoncello (citromlikőr) vagy az ír Bailey's házi változatát. A tojáslikőr és a csokilikőr is kedvelt klasszikus, de málnás, epres, feketeribizlis vagy bármilyen gyümölcsös likőrt is készíthetünk. Ehhez fagyasztott gyümölcsöt helyezünk egy befőttes üvegbe, némi cukrot szórunk rá, majd felöntjük vodkával. Beledobhatunk egy rúd vaníliát is félbevágva, ízlésünk szerint más fűszerekkel (csillagánizs, szegfűszeg, fahéj) is ízesíthetjük. Néhány naponta megrázogatjuk az üveget, hogy a cukor feloldódjon, majd karácsony előtt leszűrjük, szépséges üvegekbe töltjük. A gyümölcsöket nem dobjuk ki! Remek lesz gyümölcssalátába, túrótortába, vagy akár a szilveszteri bóléba.

Férfiak a keményebb, kevéssé édes italokat szeretik inkább. Őket meglephetjük paprikapálinkával, ágyas pálinkával.

Bonbonok és trüffelek:

Édesszájúaknak és ínyenceknek remek ajándék a különleges ízesítésű édes apróság. A legnépszerűbbek a csokis falatkák, mint a zserbó bonbon vagy zserbgolyó, a Mozart-golyó, a különféle nemes italokkal gazdagított trüffelek, mint a whiskys trüffel. A trüffel egyébként zseniális, mert mindenféle ízzel megbolondítható, tényleg csak fantázia kérdése... A fahéjas trüffel és a narancsos trüffel biztos siker, a mentás trüffelt és a balzsamecetes trüffelt csak ínyenceknek ajánljuk. :)





Az édes kis trüffeleket hempergethetjük hagyományosan kakaóba, de aprított magvakkal is nagyon mutatós

A csokis változatok mellett a kókuszos-mandulás Raffaello is nagy klasszikus, de készíthetünk egészséges édes golyócskákat aszalt gyümölcsből is.


Kandírozott gyümölcsök:




Milyen mutatós!

A különféle kandírozott gyümölcsöket kimérve csillagászati áron vásárolhatjuk meg édesszájú szeretteink számára, pedig elkészítésük kimondottan olcsó, a végeredmény pedig nagyon látványos is lehet.

Leggyakrabban citrusféléket kandírozunk, ezeket aztán csokoládéba mártva egész különleges finomsággá magasztalhatjuk, főleg ha a csokiba egy kis fűszert teszünk. Ha étcsokit használunk, egy kis chili tökéletes hozzá, ha fehércsokit, akkor érdemes megpróbálni egy kevés rózsaborsot hozzáadni.

Kezdők először a kandírozott narancshéjjal próbálkozzanak, mert türelem és figyelem kell a készítéséhez. A gyakorlottak pedig játszhatnak a többi gyümölccsel is.


Lekvárok és chutneyk:




Lekvár vagy chutney?

Hosszú időre örömet lophatunk megajándékozottunk szívébe, ha néhány üveg különleges lekvárral lepjük meg. Legyünk bátran kreatívak, kísérletezzünk ízekkel, kombinációkkal, fűszerekkel. Ha most állunk neki a lekvárfőzésnek, akkor elsősorban alma, narancs, citrom, grépfrút áll rendelkezésünkre, de banánnal és körtével is érdemes próbálkozni. Az almát akár fagyasztott vagy aszalt gyümölcsökkel is kombinálhatjuk, mutatós például az almazselé vörösáfonyával, de a feketeribizlis almalekvár is különleges.

A chutney gyümölcsalapú fűszeres szósz, melyet elsősorban húsokhoz, halakhoz kínálhatunk. Általában az édes-savanyú, az édes-csípős ízek jellemzik, állandó elem a gyümölcs mellett a hagyma és a sok fűszer. Az egzotikus ízek kedvelői biztosan odalesznek érte.


Gyümölcskenyerek és mézeskalácsok:

Ha szeretünk sütni és jóban vagyunk a kelt tésztákkal, egy gazdag gyümölcskenyér, stollen vagy panettone is szépséges ajándék lehet. Kisgyerekesek pedig mézeskaláccsal lephetik meg a rokonokat, természetesen a gyerekekkel együtt sütve, díszítve a mézes süteményt.





A karácsonyi stollen sokáig eláll, nagyon finoman és mutatós is


Kellemes készülődést!

Forrás:Mindmegette.hu - Karácsony
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Háromféle chutney ajándékba
  2013-12-19 23:06:17, csütörtök
 
  Háromféle chutney ajándékba

A karácsonyi ajándékokat sokan letudják vásárlással, de szerencsére egyre többen készítenek maguk is meglepetést családjuknak, szeretteiknek.

Én minden karácsonykor készítek ajándékot, már a kitalálás és a készítés is örömet okoz, nem túl drága, és mindig sikere van. Csináltam már csokoládébonbont, limoncellót, mézeskalácslikőrt, olajban eltett sajtot, különböző lekvárokat, chutney-kat. Az idén is chutneykat fogok készíteni ajándékként, ez számomra azért is fontos, mert így hozzátartozóim, közvetlen barátaim ízlésvilágára is hatni tudok, nem beszélve arról, hogy a chutney-félék kitűnő kiegészítői lehetnek az ünnepi asztalnak.





Almás, sütőtökös, céklás chutney

A chutney Indiából ered, de mi, európaiak is magunkénak érezzük, és - igaz, változtatásokkal és módosításokkal - mi is előszeretettel használjuk. A chutney egyik fő alkotóeleme a hagyma, de hazánkban nem feltétlenül kerül bele minden esetben.

Most olyan chutney-különlegességekkel készültem, melyek a legolcsóbb és legegyszerűbb szezonális alapanyagok, több komponensük van azért, hogy rengeteg íz harmonizáljon bennük, és különböző íz párosításokat ismertessünk meg, ezzel is jelezve azt, hogy a kísérletezéstől nem szabad félni!

Egyszerű alapanyagokból, fűszerekkel megbolondítva:




Egyszerű alapanyagokból, fűszerekkel megbolondítva:


Almás, sütőtökös, céklás chutney:

Hozzávalók:

A sütőtökös chutneyhoz:
40 dkg sütőtök
4 alma
4 evőkanál olaj
1 csokor újhagyma
1 evőkanál chili
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál mustármag
9 evőkanál nyers barnacukor
2 dl fehérbor
1 dl fehérborecet
pici sáfrány
3 citrom leve

A céklás chutney-hoz:
40 dkg héjában megfőzött cékla
15 dkg fagyasztott szeder
2 dl vörösbor
2 rúd vanília
20 dkg befőzőcukor
5 dkg citromsav




Alma, póré, mazsola...

Az almás chutney-hoz:
35 dkg alma
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál fehérborecet
1 szál póréhagyma
2 evőkanál melasz (vagy karamell)
15 dkg cukor
15 dkg mazsola
1 teáskanál fahéj
3 dkg citromsav

Elkészítés: A sütőtökös változathoz a sütőtököt és az almát megtisztítjuk, 2 almát lereszelünk, a többit a sütőtökkel felkockázzuk, az újhagymát felaprítjuk. Az olajon enyhén megpirítjuk a cukrot, hozzádobjuk a felkockázott sütőtököt és az almát, valamit az újhagymát, a mozsárban összetört fűszerekkel és pici sóval, felöntjük a fehérborral és az ecettel, felforraljuk, és 10 perc alatt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a lereszelt almát, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.




Cékla, szeder, vörösbor, vanília...

A cékláshoz a céklát kisebb kockára vágjuk. A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a céklát, felöntjük a vörösborral és 2 dl vízzel, és 15 percet pároljuk. A vaníliákat félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, és a céklákat adjuk. A szedret 2 dl langyos vízben felolvasztjuk, a vízzel együtt a céklához adjuk, összeforraljuk, belerakjuk a citromsavat, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

Az almachutney-hoz az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, apróra kockázzuk a póréval együtt. A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk az almát és a hagymát, enyhén megpirítjuk, felöntjük az olívaolajat, a fehérborecettel és a melasszal, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, és 3 dl vízzel felforraljuk. 5-6 percig főzzük, ha nem elég sűrű, 1 kanál keményítővel sűríthetjük. Végül hozzáadjuk a citromsavat, a tűzről levéve 1 percig óvatosan keverjük. Üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.




Színes, ízes, illatos ajándék a chutney

Néhány jó tanács

Ha üvegbe tesszük el, kifejezetten figyeljünk arra, hogy az üveg nagyon tiszta legyen, javasolnám, hogy töltés előtt forró vízben forraljuk vagy gőzöljük gőzölős sütőben azért, hogy a baktériumok teljesen elpusztuljanak.

A lapkát (zárókupakot) érdemes forró vízben áztatni, hogy a gumi megpuhuljon, és könnyebb legyen lezárni az üveget, így az eltarthatóság növekedjen.




Őszi Balázs

A belevalókat forrón töltsük az üvegekbe, és azonnal zárjuk le, utána mehet a forró vízbe, ezt követően hideg vízzel hirtelen sokkszerűen le kell legalább 39 fokosra hűteni, utána legalább egy éjszakára hűtőbe tenni.

Ha ajándéknak készítjük a chutney-t, érdemes csinos üvegeket választani, hogy mutatósabb legyen. Nagyon sokféle méretet és formát lehet már kapni. De érdemes figyelni az árra, mert nagyon eltérőek lehetnek, esetleg nézzünk be gazdaboltba vagy üvegkereskedésbe, ahol kis mennyiségben is vásárolhatunk. Kifejezetten szép és jó választás lehet a csatos üveg. Egyszerű lezárása mellett nagyon dekoratív, a kupakját nehéz elhagyni, és később is újra használható, akár befőzésre, fűszerek, gombok vagy tollak tárolására, de ültethetünk bele virágot, netán fűszernövényt.

Őszi Balázs, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi

Forrás:Mindmegette.hu - Mesterkurzus


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csatnit a fa alá!
  2013-12-19 22:53:15, csütörtök
 
  Csatnit a fa alá!

Ez az indiai lekvárszerű finomság sokunk kedvence. A vegetáriánusok biztosan ismerik, hiszen feldobja a legegyszerűbb rizs és tésztaételt is. Az a jó benne, hogy egyszerűen el lehet készíteni, és a fantáziánk is szabadon szárnyalhat.
Mi a csatni?




Indiai csatnik

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Szó szerint, hiszen az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre többen ismerik. Az angolok és a franciák már az 1600-as évektől luxuscikként importálták a különböző csatnikat.
A szó hindi eredetű, jelentése nyalni. Csatnifagyit még nem ettem, de aki a csatnit egyszer megkóstolja, biztos, hogy mind a tíz ujját megnyalja utána.
Fő jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet, zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár között található félúton. Indiában a száraz és nedves csatnit is ismerik. Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegetesen sós ételekhez használunk.

Mire használjuk a csatnit?

Húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is. Sajtokkal. Töltelékként. Dél-Indiában banánlevélen szolgálják fel a különböző ízű csatnikat.

Hogyan készül?

Alapja a vöröshagyma, az ecet és a cukor. Erős fűszerezést igényel. Az indiai ,,csatnit készíteni"kifejezés az összetörni szinonimája. A csak zöldséget tartalmazó csatnik gyakran főzés nélkül készülnek.





Mindenféle gyümölcsből és zöldségből készülhet

Hogyan tartósítsuk?

Indiában szinte mindig frissen készítik a csatnit, 1-2 hétig hűtőben eláll. Ha ajándéknak szánjuk, még forrón töltsük üvegbe, zárjuk le, és fordítsuk fejre, így sokáig eláll. Nátriumbenzoátot és száraz dunsztot is használhatunk.

Fűszerezés

A csatnik fűszerei: só, cukor, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, mustármag, pirospaprika, római kömény, babérlevél, fahéj, szegfűszeg stb.





Jól megy hozzá a gyömbér

Milyen csatnik vannak?

http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/94000/94365_csatniuveg250.jpg
Csatnik

Ha mindent fel szeretnénk sorolni, tele lenne az oldal... Néhány ismertebb példa: alma, banán, mangó, banán, sárgarépa, paradicsom, kókusz, eper, bodza, hagyma, birs, áfonya, ananász. A gyümölcsöket keverhetjük, és zöldség-gyümölcs párosításokat is kipróbálhatunk. A lényeg, hogy az ízek legyenek komplementerek. Nagyon jó az alma-hagyma, a vöröshagyma-barack, de sajtokhoz például a lilahagyma csatni kihagyhatatlan.

Alap csatni:

5 evőkanál cukrot (jó, ha barna) pirítunk fazékban. Olvadás után karamellizáljuk egy kicsit, majd hozzáadunk 1 dl borecetet és 4 dl vizet. Sózzuk. Hozzáadunk 50-60 dkg apróra kockázott gyümölcsöt, zöldséget (pl. alma-hagyma, mazsola-paradicsom, borsmenta-barack, birsalma-áfonya, vöröshagyma-barack. Fűszerezés például: curry, koriander, chili stb. Kis lángon főzzük (1-2 óra), míg az ízek összeérnek, de a hozzávalók nem főnek szét.

Alma-barack csatni:

1 kg savanyú alma
1 doboz őszibarack befőtt
néhány szem szilva
2 evőkanál mazsola
25 dkg cukor
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál currypor
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál gyömbér
1 kávéskanál cayenne bors (vagy csípős paprika)
1 kávéskanál só
0,5 dl ecet

A megtisztított, felkockázott gyümölcsöket az ecettel és a fokhagymával feltesszük kis lángon főzni. A cukrot külön lábosban pirítjuk, majd felöntjük fél deci vízzel, és addig melegítjük, míg szép folyós lesz. Ekkor a gyümölcsös péphez öntjük, fűszerezzük, és lekvárszerűre főzzük.

Szilva csatni:

1 kg szilva kimagozva
1 nagy hagyma
2 dl ecet (fehérbor vagy almaecet )
50 dkg barnacukor
30 dkg mazsola
1 káváskanál só
3 kávéskanál curry vagy garam masala
1 kávéskanál mustármag
1 fokhagyma gerezd
2 kávéskanál gyömbér reszelve
10 kardamon mag

Felkockázzuk a szilvát és a hagymát. Minden hozzávalót edénybe teszünk és felforralunk. Lassú tűzön, fedő nélkül kb. 1 órát főzzük. Kivesszük a kardamonmagokat, ha akarjuk. Tiszta, meleg üvegekbe töltjük, lezárva fejre állítjuk, egy hónapig érleljük.

Aszalt barack vöröshagyma csatni:

3 kisebb hagyma
3 fokhagyma gerezd
10 dkg szárított barack
1 evőkanál olivaolaj
1 fahéj rúd
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kömény
10 dkg méz

A hagymát, fokhagymát és a barackot felkockázzuk. A hozzávalókat egy lábosban összekeverjük és 30 percig alacsony hőfokon sűrűsödésig főzzük. A fahéj rudat eltávolítjuk. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Birs csatni:

Hozzávalók:
3 nagy birs
2-3 chilipaprika
35 dkg barna cukor
2 dl fehérborecet
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér


Elkészítése: A birseket megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk és megsózzuk. A chilipaprikát hosszában félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, és nagyon apróra vágjuk. Edénybe öntjük az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd gyenge tűzön 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a birset, a gyömbért és a chilit. 1 órán át főzzük gyenge tűzön, időnként megkeverjük. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hűtőben 2 hétig eláll, ha később szeretnénk fogyasztani, tegyük mélyhűtőbe vagy tegyünk a tetejére egy pici szalicilt.

SB

Forrás:Mindmegette.hu - Karácsony


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Chutney - fűszeres szósz és tökéletes gasztroajándék
  2013-12-19 22:42:27, csütörtök
 
  Chutney - fűszeres szósz és tökéletes gasztroajándék

A chutney nem csak tökéletes kiegészítője a karácsonyi menüsornak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk.

Az eredeti indiai chutney (chatni) általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutney-k jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett fűszeres paszta vagy mártás, amely már jól bírja a csomagolást, a szállítást, és jóval hosszabb ideig eláll.

A chutney Indiában a mindennapokhoz tartozik. A frissen összekevert chutney mellett itt is ismert és kedvelt a főzött változat is, amit leggyakrabban húsok mellé kínálnak. A chutney íze lehet édes vagy savanyú, enyhe vagy rendkívül fűszeres, s ezeknek végtelen számú kombinációja. A chutney készülhet kizárólag gyümölcsből vagy zöldségből, de ezek keverékéből is remek mártásalapok születhetnek. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.





A chutney nem csak húsokhoz, de friss vagy érettebb sajtokhoz is jól illik

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a banán, a szilva, a körte, az ananász vagy épp citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

A gyümölcs vagy zöldség alaphoz kevés citromlé vagy ecet illik, ha a gyümölcs édessége nem elég, akkor cukorral, barna cukorral, mézzel, melasszal, leturmixolt mazsolával, datolyával, aszalt fügével vagy más aszalványokkal, esetleg különféle szirupokkal édesíthető. A cukor és az ecet nem csak az ízesítést szolgálja, hanem a chutney tartósításában is fontos szerepet játszik.

Az alapot rengeteg módon fűszerezhetjük. Használhatunk előre összeállított fűszerkeverékeket, de mi magunk is kikísérletezhetjük a különféle ízkombinációkat.





Igazi ínyencség a mangó chutney

Klasszikus chutney ízesítőnek számít a hagyma, a fokhagyma, a citrusok héja. A szószunk friss gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, kardamommal, mustárral, cayenne borssal is karakterizálható, vagy megadhatjuk az erejét némi chilivel is.

Annak érdekében, hogy a fűszereknek legyen idejük átjárni a chutney alapját szolgáltató gyümölcsöket és zöldségeket, a mártást lassú tűzön főzzük, pároljuk össze alaposan az alapanyagokat, majd a kész keveréket legalább egy éjszakát hagyjuk állni. Ha erre nincs időnk, akkor az alapnak szánt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt botmixerrel is elkrémesíthetjük, de ennek az eredménye nem lesz ugyanaz, mintha hagytuk volna teljesen összefőni az alapanyagokat. A házi chutney-kat üvegbe zárhatjuk és alapos dunsztolás után sokáig válogathatunk a kamra polcán sorakozó ízekből.





Szilvából is készíthetünk fűszeres chutney-t, pulykasülthöz tökéletes!

A magyar konyha ízvilágához hangolt chutney-kat is könnyedén készíthetünk. A vadhúsok mellé kifejezetten kellemes a fanyarkás, édes íz, amit legtöbbször piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárral adunk meg, ezt nyugodtan megtehetjük valamilyen édes, de savanykás, kicsit fűszeres chutney-val is, aminek nem feltétlen kell, hogy piros bogyós gyümölcsök adják az alapját. A vadak mellett a magyar konyha által kedvelt leveshúsokat is megbolondíthatjuk a hozzájuk kínált fűszerekből komponált chutney-val.

A chutney azonban nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesek, főzelékek hangolásához is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében szintén van létjogosultsága a különféle fűszeres mártásoknak, sőt akár extra gofri-feltét vagy palacsinta-töltelék is lehet ezekből a chutney-kból.





Ha télen szeretnénk nyári gyümölcsökből fűszeres chutney-t főzni, nyugodtan használjunk fagyasztott gyümölcsöket

A boltban vásárolt chutney-kat a felbontás után hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el, a házi mártásokat - ha nem dunsztoljuk ki - akkor szintén a hűtőben tároljuk a felhasználásukig.
Fokhagyma chutney

Igazi klasszikus, Ázsia-szerte rengeteg változata ismert.

Hozzávalók:
3 fej fokhagyma
1 közepes paradicsom
8 szem puha aszalt datolya
2-3 db szárított chili
8-10 curry levél
1 teáskanál mustármag
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál olaj


Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megpucolom, a paradicsomot leforrázom, majd lehúzom a héját, a datolyát kimagozom és feldarabolom, a chilit apróbb darabokra vágom.
Az olajat egy nagyobb serpenyőbe teszem, felhevítem, majd rádobom a chilit és a mustármagot, kicsit megfuttatom, majd rádobom a fokhagymát is, és hagyom, hogy picit megszínesedjem. Ezután félrehúzom a serpenyőt, a fokhagymás alaphoz hozzáadom a curry leveleket, a datolyát és az egyben hagyott paradicsomot. Közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett főzöm negyed órát. Főzés után hozzáadom a szezámolajat, majd botmixerrel elkrémesítem, majd hagyom kihűlni. Kenyérhez, húsokhoz, sajtokhoz kitűnő.
Datolya chutney

A datolya chutney tökéletes partnere a különféle húsoknak, sajtoknak.

Hozzávalók:
2-3 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg aszalt datolya
2 alma
balzsamecet
3 evőkanál barna cukor
1-2 teáskanál só
2 evőkanál olaj

Elkészítés: A még puha datolyát kimagozom, majd egy forralóba teszem. Az almát meghámozom, kimagozom, kockára vágom, a datolyához adom. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, sózom, felöntöm az olajjal és az ecettel. Közepes lángon főzöm, amíg fel nem forr, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett még negyed órát rotyogtatom. A kész mártást igény szerint botmixerrel elkrémesítem. Hűtve kínálom.





Chili és fokhagyma szinte minden chutney-hoz jól illik

WM

Forrás:Mindmegette.hu - Karácsony
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tejfölös borsó nokedlivel
  2013-12-19 22:33:39, csütörtök
 
  Tejfölös borsó nokedlivel

Hozzávalók:

1 kg Bonduelle zöldborsó
1 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika

bors
2 dl tejfel
a nokedlihez:
liszt
tojás

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát megpároljuk az olajon, hozzáadjuk a borsót, a fűszereket, puhára pároljuk, majd tejföllel behabarjuk. Nokedlit készítünk hozzá, és a tejfölös-fűszeres borsóval tálaljuk.

Megjegyzés:
Pontosan úgy készül, mint a tejfölös paprikás csirke nokedlivel, csak itt a húst borsóval helyettesítjük. Könnyű, gyorsan elkészíthető nyár eleji étel. A családom nagyon szereti, akár hidegen is.

A receptet Szilvia küldte, köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Karfiolos csirkecomb
  2013-12-19 22:31:49, csütörtök
 
  Karfiolos csirkecomb

Hozzávalók:

5 db egész csirkecomb
1 fej karfiol
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
4 db paradicsom
2 db zöldpaprika
1 db húsleveskocka
40 dkg Bonduelle gomba
1 evőkanál liszt
4 dl tejföl

bors
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A szalonnát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk az olajon, majd fehéredésig sütjük rajta a húsokat.

A combokat tepsibe rakjuk, a visszamaradt hagymás-szalonnás szaftba tesszük a 8 felé vágott paradicsomot, a kis csíkokra vágott zöldpaprikát, a felaprított gombát, a húsleveskockát, sót, borsot, fűszerpaprikát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Összeforraljuk és ráöntjük a húsokra.

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és betakarjuk vele a húsokat, enyhén megsózzuk, majd alufóliával letakarva kb. 90 percig sütőben pároljuk.

Tálaláskor egy nagyobb hőálló edényt
körberakunk a karfiollal, közepére szedjük a combokat.

A tejfölt simára keverjük a liszttel és a tepsiben visszamaradt szafttal, majd összefőzzük, végül rákanalazzuk a karfiolra és a húsokra.





Kifőtt penne tésztával kínáljuk.

Megjegyzés:
A receptet Serfőzőné Kovács Edit küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes-fahéjas szilvaleves
  2013-12-19 22:28:40, csütörtök
 
  Tejszínes-fahéjas szilvaleves

Hozzávalók:

1 kg szilva
0,5 dl tejszín
1 csomag puncs ízű pudingpor
1 l tej
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
citromlé
18 dkg cukor
csipet só
ízlés szerint rum
tejszínhab díszíteni

Elkészítés:

Fél liter vízben kifőzzük a szegfűszeget és a fahéjat, majd leszűrjük. Cukorral, sóval ízesítjük, és a kimagozott, darabolt szilvát beletesszük, majd felforraljuk. A pudingport a tejjel simára keverjük, belefőzzük, tejszínnel dúsítjuk. Citromlével, kis rummal pikánsabbá tehetjük.

Hűtve tálaljuk és tejszínhabbal díszítjük.





Megjegyzés:
A receptet Barta Jánosné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1682
  • e Hét: 6196
  • e Hónap: 11234
  • e Év: 140941
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.