Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Karácsonyi bejgli
  2013-12-20 23:58:40, péntek
 
  Karácsonyi bejgli

Hozzávalók:

2 rúd bejglihez:
A tésztához:
50 kg liszt
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
2+1 tojás sárgája
2 dl tej
2 dkg élesztő
csipet só
reszelt ciromhéj ízlés szerint
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
25 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
10 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
reszelt ciromhéj ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztához 2 dl langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a margarint és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10-10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. Az 1 csomag vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.

A tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Bátainé Balogh Erzsébet küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Napraforgó-kalács sonkával és sajttal
  2013-12-20 23:58:09, péntek
 
  Napraforgó-kalács sonkával és sajttal

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 tojás
2 dl joghurt
3 evőkanál étolaj
1,5 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 dl víz
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
sonka
tejföl
mustár

bors
reszelt sajt
hagyma
A kenéshez:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés:

A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, hozzáadunk kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.

A tésztához az összes hozzávalót összedolgozzuk, és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.

Ezután 4 egyenlő részre vágjuk. Az egyik tésztát 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megkenjük a töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot, és befedjük vele a megkent tésztalapot. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

A megmaradt tésztákat is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, majd minden csíkot háromszor megtekerünk, és hozzáragasztjuk a közepéhez. 30 percig hagyjuk pihenni, majd a tojással lekenjük.

A közepét megszórjuk szezámmaggal, 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbenszép pirosra sütjük.





Megjegyzés:
A receptet Neugebauer Béláné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Narancs, a téli egészség kulcsa
  2013-12-20 23:56:26, péntek
 
  Narancs, a téli egészség kulcsa

A narancs nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges is. A világ kedvenc gyümölcslevét a narancs adja, rengeteg fogy belőle minden évben. Sok-sok érdekességet olvashattok róla cikkünkben.

Honnan származik?

A narancs Dél-Kelet Ázsiából származik, ie. 2500-ben már megtalálták nyomait Kínában. Valószínűleg Nagy Sándor segítségével jutott Európába, ahol csak a középkorra vetette meg a lábát, a Mediciek címerpajzsát már 5 narancsgerezd díszíti. Szubtrópusi növény, 9-10 méter magasságúra megnövő fákon érik. Az ősöknek számító vietnámi és thai narancs kívül zöld, belül sárgás. Azokban az országokban, ahol hűvösebb van, a narancs bőre narancsszínűre színeződik, ott, ahol viszont mindig meleg van, a klorofil megmarad a növényben, és a narancs zöld marad.





Együnk, igyunk minél több narancsot

A narancs etimológiája

A narancs szó a 14. századtól az arab ,,narange" szóból terjedt el, valószínűleg szanszkrit eredettel, később sok helyen elveszítette a szó eleji n betűt. Sok nyelven hívják kínai almának.





A frissen facsart narancslé a legfinomabb

Miért egészséges?

A narancs rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, egy szem a felnőttek számára javasolt mennyiség akár kétszeresét is tartalmazhatja. Használják étvágyjavító és emésztést serkentő hatásai miatt, és gyomorhurut ellen is ajánlják. Kórosan soványak és szívbetegek egyenek minden nap egy narancsot. Ez a legtöbb rostot tartalmazó gyümölcs a világon, ezért az emésztést is kedvezően befolyásolja.





A vérnarancs egy mutáció

Narancs a konyhában

Lédús belét és héját is használjuk. A 17. században a színházakban, mint frissítőt osztogatták. Sütemények, krémek édesítője, de kesernyés, aromás héja is jól ízesíti nem csak a különféle desszerteket, de szószokhoz, húsokhoz is illik. Készülhet belőle leves gyümölcsösen, zöldségesen vagy mondjuk libahússal, de nagyon finom húsételeket is tálalhatunk, mondjuk egy narancsos gyömbéres pulykamell formájában. A karácsonyi gyümölcskenyér sem nélkülözheti reszelt vagy kandírozott héját, de a bejgli tésztájába, akár töltelékébe is illik.

Lehet vele diétázni is persze, az amerikai narancsos diétával akár 10 kg feleslegtől is megszabadulhatunk.





Akár salátákba is kerülhet néhány gerezd

Érdekességek a narancsról

Brazíliában és az USÁ-ban termesztik a legtöbb narancsot. A narancs érettségét a héj színe alapján nem lehetséges megítélni, mivel akár a fán maradva is változhat a színe narancssárgáról zöldre, majd újra narancssárgára.

A narancs szín a buddhista szerzeteseknél a megvilágosodást, az isteni szeretet jelképezi, ezért teljesen narancssárga a ruhájuk is.

Nagy Sándor állítólag sáfrányos vízzel mosott hajat, hogy az megőrizze fényes narancs színét.

Érdekes, hogy amikor a hollandok 1674-ben visszafoglalták New Yorkot az angoloktól, New Orange-ra (új narancsra) keresztelték át, és egy évig ez is maradt a neve.

A narancs virágát már Kleopátra is gyakran használta, állítólag erősíti az önbizalmat és eufóriát okoz. Régen narancsvirággal szórták be a nászágyakat is. Egy liter narancsvirág olajhoz egy tonna narancsvirágot préselnek.





A leve, héja, húsa is fantasztikus


Narancsos sütőtökkrémleves:

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 hagyma
3 kanál olaj
1 kanál méz
1,5 dl narancslé
2 db nagyobb krumpli
ételízesítő

bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál gyömbérpor (vagy friss, reszelve)
2 dl tejszín
pirított tökmag, napraforgómag

Elkészítés: A sütőtököt feldaraboljuk, sütőben puhára sütjük. Amíg puhul, olajon megdinszteljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a megtisztított, kockára vágott krumplit, kevergetjuk. Rácsorgatunk 1 kanál mézet, picit karamellizáljuk, utána felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Beleszórjuk a fűszereket, és puhára főzzük a krumplit.

A megsült sütőtökot megpucoljuk, beletesszük a levesbe a narancslével együtt. Botmixerrel pürésítjük, és behabarjuk a tejszínnel. Ha még kell, utána fűszerezünk, pirított magokkal meghintve tálaljuk!


Narancskrém:

Hozzávalók:
1 db narancs
1 csomag vaníliás cukor
2 nagy pohár tejföl
cukor ízlés szerint
1 csomag babapiskóta

Elkészítés: A tejfölöket tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Belereszeljük a narancs héját, beleaprítjuk a megpucolt narancsot. Összeturmixoljuk, majd belekeverünk 1 csomag összetört babapiskótát. 1 éjszakára hűtőben pihentetjük.

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Fűszeres gomba
  2013-12-20 23:56:07, péntek
 
  Fűszeres gomba

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg apró sampinyon
1 narancs
1 citrom
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl zöldségleves kockából
2 mokkáskanál provánszi fűszerkeverék
1 dl olívaolaj
fél csokor vágott petrezselyem

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk (mosni nem szükséges, elég ruhával áttörölni). A narancsot alaposan megmossuk, héjából vékonyan levágunk egy kb. 5 cm-es darabot, és finomra aprítjuk. A narancs és a citrom levét kicsavarjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk.

A narancs- és citromlevet, a zöldséglevest, a narancshéjat, a fűszerkeveréket összekeverjük, beletesszük a gombát. Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, lassú tűzön kb. 5 perc alatt puhára pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát. Belekeverjük a gombát a lével együtt, felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Félrehúzzuk, kihűtjük, és kb. 5 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor megszórjuk vágott petrezselyemmel.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva
1 adag: 223 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Hagymás rakott tojás
  2013-12-20 23:55:51, péntek
 
  Hagymás rakott tojás

Hozzávalók:

8 tojás
8 fej hagyma
15-20 dkg trappista sajt
3-4 dl tejföl

liszt
Vénusz olaj olaj
margarin

Elkészítés:

A tojásokat megfőzöm, megpucolom, tojásszeletelővel karikára vágom. Amíg a tojás fő, megtisztítom a hagymát, 4-5 milliméteresre felszeletelem, karikákra szedem. A hagymakarikákat megszórom liszttel, forró olajban barnára sütöm, lecsepegtetem egy papírtörlőn.

Egy tűzálló tálat kikenek margarinnal, és belefektetek egy sor tojáskarikát, sózom, majd rászórok egy réteget a sült hagymából, pici reszelt sajt és tejföl kerül rá. A rétegeket így sorolom egymásra, míg elfogynak a hozzávalók, a tetejére reszelt sajt kerül.

Előmelegített sütőben 170-180 fokon addig sütöm, míg a sajt kellemesen rápirul.

Én magában szeretem enni, de friss kenyeret vagy péksüteményt adhatunk hozzá.

Megjegyzés:
Nagyon laktató, tömítő étel, ezért általában személyenként 2 tojást számolok. Néha, ha kedvem úgy hozza, a rétegek közé darált párizsit vagy gépsonkát, esetleg pár deka juhtúrót teszek, így még kiadósabb, ízletesebb - és nem utolsósorban variálható is.

Gyorsan elkészíthető, megfelel egy egyszerű vacsorának, egytálételnek vagy vendégeknek egy beszélgetős, iszogatós estére. Melegítve, hidegen már nem igazán jó, ha vendégek jönnek, előre összeállítom, tálalás előtt csak meg kell sütni. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Karácsonyi pávaszem
  2013-12-20 23:55:33, péntek
 
  Karácsonyi pávaszem

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg méz
3 tojássárga
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
A töltelékhez:
3 tojásfehérje
15 dkg dió
15 dkg cukor
1 kiskanál forraltbor fűszerkeverék
1 üveg meggybefőtt
meggylekvár izlés szerint

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, az élesztőt a tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd a többi hozzávalót is, és könnyü tésztát gyúrunk belőle. 3 cipót formálunk, és fél óráig pihentetjük.

Míg a tészta kel, megcsináljuk a tölteléket. A tojásfehérjét a cukorral felverjük, ha kész, belerakjuk a diót és a fűszert. Ezután vékony téglalap alakúra sodorjuk az egyik cipót, megkenjük lekvárral, a lecsepegtetett meggyel a hosszabbik oldalát kirakjuk, mindkét felét feltekerjük úgy, hogy a tészta közepén maradjon 2-3 centis rés. Ezt a rést megtöltjük a töltelékkel.

Ugyanígy elkészítjük a másik két tésztát is. Kikent tepsibe rakjuk őket, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk. Nagyon finom és mutatós.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Horváth Péterné küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fűszeres szaftos sertéssült sütőtökös házitésztával
  2013-12-20 23:53:32, péntek
 
  Fűszeres szaftos sertéssült sütőtökös házitésztával

Hozzávalók:

6-7 személynek:
1-1,5 kg sertés comb
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db paprika
durvára darált színes bors
őrölt kömény
fűszerpaprika
csípős paprikakrém
bazsalikom
1 dl bor
kakukkfű

Vénusz olaj olaj vagy zsír
A tésztához:
5 db tojás
85 dkg finomliszt
30 dkg megsült sütőtök belseje


Elkészítés:

A hússal kezdem, mert a tészta hamar elkészül.
A hagymát megpucolom és felvágom apróra, a paprikát és a fokhagymát is. Előveszek egy sütőtálat, a megmosott húst belerakom, erre szórom az összes fűszert (nem sajnálom a fűszereket) és a feldarabolt hagymákat. Csípős paprikakrémet és olajat öntök rá, majd kézzel jól átmasszírozom a húst. Aláöntöm a bort, alufóliával lefedem, és előmelegített 190 C fokos sütőben 70 percet sütöm. Ekkor leveszem a fóliát róla, még további 10 percet sütöm, és készen van.

A húst ekkor kiemelem a szaftból, és egy hőálló tálra teszem. A megmaradt szaftot botmixerrel pépesítem és ráöntöm a sült húsra.





A tésztához előveszem a kenyérsütőt és vele dolgoztatom ki: a hozzávalókat mind beleöntöm, és fél óra alatt rugalmas tésztát kapok. Ezután a tésztából 8 kis gombócot formálok, mindegyiket 1-5-ös fokozatig kinyújtom a tésztagéppel,




közben sós-olajos vizet forralok egy nagy lábosban.

A tésztákat 1,5-2 cm széles metéltre vágom, és a forrásban lévő vízben pár percig főzöm, majd leszűröm, leöblítem. A felszeletelt sült hús mellé kínálom.





Megjegyzés:
A fenti mennyiségekből 6-7 adag lesz. Természetesen kézzel is ki lehet nyújtani a tésztát.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kéksajtkocsonya kandírozott zöld fügével
  2013-12-20 23:32:43, péntek
 
  Kéksajtkocsonya kandírozott zöld fügével

Hozzávalók:

1 evőkanál zselatin
1,25 dl meleg tyúkhúsleves
25 dkg tejszínes krémsajt
3 dkg kéksajt
1,25 dl majonéz
fél teáskanál pirospaprika
fél teáskanál só
1,25 dl tejszín
kandírozott zöld füge

Elkészítés:

Szórd bele a zselatint a tyúkhúslevesbe, keverd jól el, hagyd kihűlni. Keverd össze a kéksajtot, a krémsajtot, a majonézt, a paprikát és a sót. Keverd bele a zselatinba.

Verd fel a tejszínt kemény habbá, és add a masszához. Oszd 6 enyhén kikent tálkába (vagy egy nagy formába), és tedd a hűtőbe pár órára, hogy megkeményedjen.

Közvetlenül tálalás előtt öntsd ki, és add mellé a fügét. Chilicsíkokkal tálald.

Megjegyzés:
Dél-afrikai előétel.

A receptet Rpallaghy küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Hagymás-sajtos baguette
  2013-12-20 23:29:50, péntek
 
  Hagymás-sajtos baguette

Hozzávalók:

60 dkg liszt
15 dkg reszelt Cheddar sajt
1 evőkanál olívaolaj
1 fej lilahagyma
1 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál magos mustár vagy mustárpor
3 evőkanál apróra vágott friss fűszernövény (nálam: metélőhagyma, rozmaring és bazsalikom)

csipet cukor
balzsamecet
langyos víz

Elkészítés:

A vizet összekeverjük a cukorral és az élesztővel, majd hagyjuk pihenni egy negyed órácskát. Közben az olajon megpirítjuk az apróra vágott lilahagymát, a végén pár csepp balzsamecettel karamellizáljuk.

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzákeverjük a sót, a mustárt, a fűszereket majd a sajtot, amiből két evőkanállal félrerakunk a baguette tetejére. Hozzáöntjük az élesztős keveréket, és alaposan megdagasztjuk. 2-3 óra kelési idő után 3-4 darab, kb. 25-30 cm hosszú rudat formázunk, a tetejére rászórjuk a maradék sajtot, és olajjal megkent sütőlapon, 220 fokos sütőben, 25-30 percig sütjük.

Kiváló szendvicseket készíthetünk belőle, de hidegtálak, saláták, húsok és halak mellé is adhatjuk.

Megjegyzés:
Aki úgy gondolja, a sajt helyett vagy a mellé szezámmagot, tökmagot, napraforgómagot, egész köményt vagy szemes mákot szórhat sütés előtt a tetejére. Jó étvágyat, Nord.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
2 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Franciasaláta gazdagon
  2013-12-20 22:50:51, péntek
 
  Franciasaláta gazdagon

Hozzávalók:

burgonya
sárgarépa
fehérrépa
zöldborsó
vöröshagyma
csemegeuborka
kukorica
alma
tojás
zalai felvágott (vagy sonka, esetleg főtt-füstölt tarja)
Az öntethez:
majonéz
tejföl
mustár
citromlé
cukor

bors

Elkészítés:

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A sárgarépát, a fehérrépát, a zöldborsót (vagy a zacskós vegyeszöldséget) szintén megfőzzük sós vízben, majd lecsepegtetjük. Ezeket apróra vágott csemegeuborkával, almával, lecsepegtetett kukoricával összekeverjük. Keményre főtt és összekockázott tojást, valamint összekockázott zalai felvágottat keverünk hozzá. Ráöntjük a tejfölt és a majonézt, majd egy aprócskai vöröshagyma negyedét fokhagymanyomóval belenyomva (vagy nagyon apróra vágva), 1 kanál mustárral, 1 kávéskanál citromlével, ízlés szerinti sóval, cukorral, borssal készre ízesítjük.





Megjegyzés:
Hétköznapokon fasírtgolyókkal esszük. Nálunk az ünnepek egyik elmaradhatatlan fogása, olyankor tojásos egyben sült fasírttal tálaljuk, húsvétkor sárga túrót is kínálunk mellé.

A receptet Cyberdinka, a fotót Horváth Betti küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 124
  • e Hét: 2929
  • e Hónap: 11195
  • e Év: 127848
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.