|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2013-12-23 17:43:21, hétfő
|
|
|
A Kertvarázs Magazin cikke nyomán
Egy jó karácsonyi vacsora mellé nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Ahhoz hogy teljes legyen a vacsora vagy az ebéd, a megfelelő bort kell kiválasztani a megfelelő ételhez, cikkünk ebben nyújt most segítséget.
Az első és talán legfontosabb szabály hogy éhgyomorra nem fogyasztunk bort, így érdemes a vendégeknek egy kis előételt felkínálni.
Azt már sok háziasszony tudja, hogy a fehér húsokhoz, fehér bort, míg a vörös húsokhoz vörös bort kell felszolgálni. A nem túl erős és nem túl fűszeres ételek mellé a könnyű borok illetve a rozék illenek a legjobban. A már említett előétel után kínáljuk meg a vendégeket egy kis aperitiffel, amely mint egy étvágygerjesztő is szolgál. Ez elehet bármilyen pálinka, likőr, vagy kis egy szamorodni.
A szakemberek úgy tartják, hogy levesekhez nem kínálunk bort, ám a magyar konyhában vannak olyan levesek, amelyek kissé zsírosabbak, ilyen pl. az Újházi tyúkhúsleves, amely után bizony jól esik egy kis pohár könnyű zamatos bor, ilyen lehet a tramini, vagy a hárslevelű.
Előételnek kínálhatunk a vendégeknek rákot, szendvicseket, vagy hidegtálat, amely után egy alacsonyabb szeszfokú világos fehérbor a jó választás.
A főételeknél már érdemes az adott fogáshoz illő bort kiválasztani. Főtt halakhoz leginkább a Rajnai rizling, vagy a burgundi fehér bor illik. Sült vagy rántott halhoz az illatos könnyű fajborok valók, mint pl. a rizlingszilváni, vagy a tramini. A pisztránghoz és a lazachoz nem a száraz, hanem a testes félédes vagy édes bort kínáljuk, mint pl. a debrői hárslevelű, vagy a badacsonyi szürkebarát.
Pecsenyékhez az erős borok illenek jól, vagy a vörös húsos sültek mellé a vörös borok közül a kékfrankos. Borjúhúsok mellé egy harmonikus bort válasszunk, mint pl. a Balatonfüredi rizling, vagy a rizlingszilváni. A sertés húsok mellé vagy a malacsültek mellé, a legmegfelelőbb a határozott karakterű somlói furmint, vagy a badacsonyi kéknyelű.
A rántott sertéssülthöz egy nagyobb sav és alkohol tartalmú bort válasszunk, mint a badacsonyi kéknyelű, vagy a csopaki rizling. Fatányéros mellé nagyon jól illik a Villányi fehér borok családja, míg a flekkenhez és a rablóhúshoz mind a vörös mind a fehér borok jól passzolnak.
A magyar konyha egyik jellegzetes étele a pörkölt mellé kínálhatunk kecskeméti kadarkát, marhapörkölt mellé pedig a soproni kékfrankos a megfelelő választás.
A szárnyasból készült ételek mellé a fehér borokat lehet jól társítani, de a kacsákhoz, vagy libákhoz a vörösborok is jól illenek. A fehér borok közül kínálhatunk a szárnyas étel mellé Traminit, vagy Balatoni borokat. Paprikás csirkéhez, főleg ha tejföllel kínáljuk nagyon jól illik a karakteres vörös bor, mint amilyen a Villányi, a Burgundi, vagy a Soproni kékfrankos. Vadhúsok mellé szintén az erősebb vörösborok adhatók, Egri bikavér, és a Soproni kékfrankos.
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2013. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
644 db bejegyzés |
e év: |
7481 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3856
- e Hét: 15068
- e Hónap: 31468
- e Év: 153341
|
|
|