Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Jó éjt, szép álmokat!
  2013-12-23 23:52:57, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Majonézes burgonyasaláta tojással és póréhagymával
  2013-12-23 23:52:03, hétfő
 
  Majonézes burgonyasaláta tojással és póréhagymával

Hozzávalók:

10 szem közepes burgonya
3 db tojás
2 dl tejföl
2,5 dl majonéz
1 szál póréhagyma
1/2 kávéskanál őrölt bors
porcukor


Elkészítés:

A krumplikat megmossuk, és héjában puhára főzzük. A tojásokat keményre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A krumplit és a tojást megpucoljuk, karikára vágjuk. Sózzuk.

Az öntethez a tejfölt, a majonézt, ízlés szerinti porcukrot, a szeletelt főtt tojást, (esetleg a nagyon apróra vágott póréhagymát) és az őrölt borsot összekeverjük. Ráöntjük a burgonyára, és alaposan összeforgatjuk. Hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.

Megjegyzés:

A receptet Bocuska küldte. Köszönjük!

Forrás:MIndmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Töltött pulykamell egészben sütve
  2013-12-23 23:51:40, hétfő
 
  Hozzávalók:

12 adaghoz:
1 egész pulykamell (kb. 1,5 kg)
4 zsemle
3 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg húsos szalonna
40 dkg sütőtök
1 dl olaj
2 evőkanál vágott petrezselyem
2 tojás
40 dkg darált pulykacomb
1 csipet őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt koriandermag

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, felszúrjuk. A zsemlét beáztatjuk (ne ázzon szét!), kinyomjuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A szalonna felét kis kockákra, a maradékot vékony szeletekre vágjuk. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk.


1. A töltelékhez 1 evőkanál forró olajban megfuttatunk egy kis fejnyi hagymát, majd rátesszük a petrezselymet. Összekeverjük a zsemlét a tojással, a darált hússal, a petrezselymes hagymával, a szalonnakockákkal, a sütőtökkel. Sóval, borssal, szerecsendióval és korianderrel fűszerezzük.
2. A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Megtöltjük a húst, a nyílást megtűzzük, majd a húst kívülről befűszerezzük. A maradék hagymát, a fokhagymát tepsibe tesszük, ráfektetjük a húst, a felmelegített olajjal meglocsoljuk. Beborítjuk a szalonnaszeletekkel, kevés vizet öntünk alá, és kíméletesen, gyakori locsolással megsütjük. Kivesszük, 10 percig pihentetjük. A sült levéből szaftot készítünk.
3. Tálaláskor: a húst felszeleteljük, a szaftjával meglocsoljuk. Köretnek: gesztenyés krokettet és ízlés szerinti párolt zöldséget kínálhatunk hozzá.





Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Diós, mákos és gesztenyés bejgli
  2013-12-23 23:51:17, hétfő
 
  Diós, mákos és gesztenyés bejgli

Hozzávalók:

3 rúdhoz:
A tésztához:
50 dkg liszt (csírás búzaliszt)
25 dkg margarin
1,5 dkg élesztő
1 tojás + 1 sárgája villával felverve
1,5 dl tejföl
5 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
A diótöltelékhez:
20 dkg őrölt dió
1 dl tej
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg édes morzsa
1 evőkanál sárgabarack lekvár
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 kicsi reszelt alma
4 dkg mazsola
rum
A máktöltelékhez:
20 dkg őrölt mák
1 dl tej
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg édes morzsa
1 evőkanál sárgabarack lekvár
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 kicsi reszelt alma
4 dkg mazsola
rum
A gesztenyetöltelékhez:
25 dkg ízesített gesztenyemassza
5 dkg cukor
3 dkg édes morzsa
1/2 dl főzőtejszín
8 dkg aszalt szilva
1 mokkáskanál őrölt fahéj
rum
A kenéshez:
1 tojás

Elkészítés:

A töltelékekhez az aszalt szilvát darabolom, a mazsolával előzetesen külön-külön beáztatom kb. 4-4 cl rumba.

A mákos és diós töltékhez a tejet felforralom a cukorral, félrehúzom, a többi belevalóval összekeverem, hűtöm. A gesztenyét összetöröm, a többi hozzávalót belekeverem. (A töltés előtt - ha szükséges - javítok a töltelékek állagán a fenti hozzávalókból, fontos, hogy viszonylag nehezen kenhetők legyenek.)

A tésztához a lisztben előbb a margarint, majd az élesztőt szétmorzsolom, a többi belevalóval összegyúrom, 3 cipót formázok, letakarva 15 percig pihentetem (nem lágy a tészta).

Egyenként téglalap formára (kb. 29x34 cm) kinyújtom, felkenem a töltelékeket, a széleken kb. 1,5-2 cm-t üresen hagyok, feltekerem, a két szélét benyomkodom, és tepsibe helyezem.

A tojássárgáját pici fehérjével összekeverem, a rudakat lekenem, langyos helyen pihentetem, amíg a tojás meg nem szárad rajta. Az idő függ a helyiség hőmérsékletétől! (23-24 fokon 1,5-2 óra).

Amikor a tojás megszáradt, újra lekenem tojásfehérjével, hidegre teszem fél órára, közben a sütőt 200 fokra előmelegítem. Megszurkálom egészen az aljáig a rudakat, sütőbe tolom, és kb. 30 perc alatt megsütöm.





A tepsiben kihűtöm, hűvös helyen lefedve tárolom, másnap szeletelem.





Megjegyzés:

A mákos és diós töltelékhez a cukrot emelhetjük kb. 2-3 dkg-val, én szándékosan nem csináltam édesre, kiválthatjuk mézre, nád- vagy nyírfacukorra.

A tészta láthatóan nagyon vékony a töltelék mennyiségéhez viszonyítva, ezért ügyeljünk arra, hogy az összegyúrt tészta és a töltelék ne legyen lágy!

A mákos és diós töltelékhez fele mazsolát, fele vörös áfonyát használtam.

Az ünnep előtt 3-4 nappal előbb el szoktam készíteni a bejglit, egyenként alufóliába tekerem, és hűvös helyen (10 fok körül) tárolom.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rántott ponty gombapörköltes kelkáposztatekerccsel
  2013-12-23 23:50:36, hétfő
 
  Rántott ponty gombapörköltes kelkáposztatekerccsel

Hozzávalók:

8 szelet ponty
50 dkg Bonduelle csiperke gomba
1/2 fej vöröshagyma
50 dkg burgonya
8 db kelkáposztalevél
4 db tojás

bors
olaj
petrezselyem
A panírozáshoz:
2 db tojás
zsemlemorzsa
zabpehely

Elkészítés:

A pontyszeleteket sózzuk, és legalább 1/2 órát állni hagyjuk. Panírozzuk a szokásos módon, de a zsemlemorzsába egy kevés zabpelyhet keverünk. Forró olajban kisütjük.

Közben a káposztaleveleket sós vízben nem túl puhára főzzük. A leveleket lehűtjük.

A gombapörköltet is elkészítjük, majd megfelezzük. Egyik felében
megsütjük a felvert tojást, a káposztalevelekre halmozzuk, feltekerjük.

Tálaláskor a gombapörkölt másik felét ráhalmozzuk a tekercsekre. A halszeletekkel és petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Fűszeres marhapecsenye
  2013-12-23 23:50:15, hétfő
 
  Fűszeres marhapecsenye

Hozzávalók:

1,5 kg marhabélszín (vesepecsenye)
20 dkg füstölt szalonna
4-5 gerezd fokhagyma
csipet majoranna
csipet kakukkfű
csipet őrölt rozmaring
csipet őrölt szegfűbors
frissen őrölt feketebors
frissen őrölt tarka bors
kevéske currypor
csípős, illetve nem csípős mustár (ízlés szerint keverve is lehet)
3 dl vörösbor

olaj
víz vagy húsleves

Elkészítés:

A marhahúst minden hártyától megtisztítjuk. Ízlés szerint besózzuk (számítva arra, hogy a füstölt szalonna is sós!).

A majorannát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a szegfűborsot, a feketeborsot, a tarka borsot és a curryport összekeverjük egy picike olajjal, rákenjük a húsra, majd a szeletekre vágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük, jó mélyre belenyomva azokat a húsba.

Vastagon bekenjük mustárral, és hűtőbe tesszük 1 éjszakára.

Másnap hajszálvékonyra vágott szalonnaszeletekkel beborítjuk a húst, jénai edénybe vagy sütőtálba tesszük, aláöntünk 1 pohár vizet és a vörösbort, és lefedve 220 fokon kb. 3 óra hosszat sütjük. 1,5 óra sütés után megfordítjuk - a szalonnapörcök ekkor leesnek róla - és ha szükséges, vízzel vagy vörösborral kicsit felöntjük. Ha barnás kéreg borítja és a hús puha, kivesszük a tálból.

Ha kihűlt jól vágható - rostjára merőlegesen - kb. 1 cm széles szeletekre. Mély tálba téve, szaftjával leöntve felforrósítjuk.

Burgonyapürével, esetleg krokettel, párolt vöröskáposztával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:
A fűszerezés egyéni ízléstől függ, nekem ezzel az összetétellel nagyon jól sikerült!

A receptet Majóka16 küldte. Köszönjük!

ForrásMindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Korhely halászlé vegyes halból
  2013-12-23 23:49:45, hétfő
 
  Korhely halászlé vegyes halból

Hozzávalók:

1,2 kg harcsa- és pontyfilé vegyesen
80 dkg alaplének való apróhal
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg (házi) lecsóalap
kb. 2 evőkanál őrölt pirospaprika
kb. 1 teáskanál őrölt bors
1-2 babérlevél
1 közepes burgonya
2 halászlékocka
1-2 evőkanál piros arany (nálam csípős)
1 közepes citrom
csipet cukor


Elkészítés:

A halhúst kb. 2x2-cm-es kockákra aprítom, sóval és 1/2 citrom levével összeforgatom, félreteszem.

Az aprított vöröshagymát kb. 2 evőkanál zsiradékon üvegesre dinsztelem, megfuttatom rajta a fokhagymát. Félrehúzva elkeverem benne az őrölt paprikát, felengedem kb. 1,8 liter vízzel. Beleteszem az alaplébe való húsdarabokat, sózom, borsozom, a lecsóval, babérral, csípős paprikával, a kockákkal, a darabolt burgonyával lassan főzöm kb. 1,5 órát.

Hirtelen hűtöm, a húsból a csontokat és nagyobb szálkákat kiveszem, a visszamaradt zöldséget a lével és a hússal egy másik edénybe passzírozom.

Újraforrásnál a tejfölt hozzáadom, a sózott halkockákkal kb. 15 percig lassan együtt főzöm, közben további citromlével, csipet cukorral, szükség szerint utána fűszerezve készre főzöm. Kb. fél órát pihentetem, majd tálalom.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Cézár saláta joghurtos öntettel
  2013-12-23 23:45:57, hétfő
 
  Cézár saláta joghurtos öntettel

Hozzávalók:

2 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma durvára vágva
2 evőkanál tej
2 dkg reszelt parmezán
4 db salátaszív
1 teáskanál olívaolaj
4 db pulykaszelet

Elkészítés:

1. Készítsünk botmixerrel pürét a joghurt, a fokhagyma, a tej és a parmezán felhasználásával. Sóval, borssal ízesítsük.

2. Tegyük a salátát 4 tányérra, és osszuk el rajtuk a salátaöntetet.

3. Forrósítsuk fel serpenyőben az olajat. Sózzuk és borsozzuk meg a pulykaszeleteket, és mindkét oldalán süssük 1-2 percig forró olajban. Tegyük a salátához, és azonnal tálaljuk.


Ötlet: Pirítsunk meg sütőben 4 szelet kenyeret (pl. falusi kenyeret), dörzsöljük be felezett fokhagymagerezddel, és szórjuk kockákra vágva a saláta tetejére.





Megjegyzés:
Adagszám: 4
Elkészítési idő: 20 perc

Fotó: Philadelphia

Adagonként: kb. 1181 kJ / 282 kcal, fehérje 43 g, zsír 10 g, szénhidrát 4 g

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Cézár saláta III
  2013-12-23 23:41:23, hétfő
 
  Cézár saláta III

Hozzávalók:

1 fej római saláta vagy 2 db római salátaszív
A fokhagymás croutonokhoz:
4 szelet baguette (vagy ilyen méretű fehérkenyér)
3 evőkanál fokhagymás olívaolaj (vagy olívaolaj és 2 gerezd fokhagyma)
2 gerezd fokhagyma, átpréselve
A mártáshoz:
2 db tojás (nyers vagy 1 percet főzve)
6 evőkanál fokhagymás olívaolaj (vagy lásd mint fent)
4 db szardella (vagy 4 evőkanál szardellapaszta)
2 db citrom leve
1 teáskanál Worcestershire-mártás
6 evőkanál frissen reszelt parmezán

friss őrölt bors

Elkészítés:

Először elkészítem a croutonokat: egy tálba teszem a kicsire tépkedett vagy vágott kenyérdarabkákat és átforgatom az olajjal. Szétterítem egy nagy tepsiben, és 120 fokon 1-2 órát pirítom. (Emberibb megoldás, ha veszünk egy serpenyőt és 10 perc alatt abban pirítjuk a croutonokat.) A salátát megmosom, salátacentrifugában megszárítom (kicentrifugázom), majd egy időre beteszem a hűtőbe. A saláta ezáltal ropogósabb lesz. Ezután falatnyi darabkákra tépkedem és beteszem egy nagyobb (fa-, üveg-, vagy műanyag) tálba, amiben tálalni is fogom. Elkészítem a mártást: egy kisebb tálba teszem a fokhagymás olajat (vagy az olajat és nyomok rá 2 gerezd fokhagymát), a tojásokat megmosom, feltöröm és enyhén felverem, majd ezt is beleforgatom, a szardellát egy villával szétnyomkodom (vagy beleteszem a pasztát), hozzáadom a citromlevet, a Worcestershire-mártást, a reszelt parmezánt és elkeverem. Beleteszem a salátába és óvatosan átforgatom. Ráteszem a croutonokat és a reszelt sajtot, ezzel is átforgatom. Sózom, ha szükséges és bőven tekerek rá borsot. (Vagy a salátás tálban külön adom hozzá az egyes hozzávalókat és a végén összeforgatom a salátával.)

Megjegyzés:
A receptet Mamma küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Csodálatos napot!
  2013-12-23 15:34:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4412
  • e Hét: 8993
  • e Hónap: 22898
  • e Év: 152605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.