Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Hagymák gyógyhatásai
  2013-12-27 23:57:43, péntek
 
 


A hagyma és a fokhagyma talán a legszélesebb körben alkalmazott ételízesítők szerte a világon. De nem csak a kulináris élvezetek fokozására alkalmas ez a két különleges növény, hanem egészségünk megőrzésében is fontos szerepük van.

A hagymák gyógyhatása éppen annak a vegyület csoportnak köszönhető, amik az erőteljes ízért és könnyfakasztó hatásért felelősek.

A fokhagyma és a hagyma számos olyan aktív hatóanyagot tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

Fokhagyma: természetes antibiotikum és gyulladáscsökkentő
A fokhagyma erőteljes baktériumölő tulajdonsága akkor érvényesül, ha nyersen fogyasztjuk. A legjobb, ha a gerezdeket szétnyomkodjuk, ekkor ugyanis felszabadul az allicin nevű vegyület. A fokhagyma az antibiotikus hatás mellett hatékony gyulladáscsökkentő is, mindennapi étrendünkbe beépítve segítségével védekezhetünk a szervezetünkben kialakuló krónikus gyulladásokkal szemben. Ez azért is nagyon fontos, mert több betegség kialakulása is szorosan köthető a gyulladásokhoz (pl. szívinfarktus, rák, stb.).

Vérhígító hagymával a normál koleszterinszintért
Mind a hagymának, mind pedig a fokhagymának vérhígító hatása van, a bennük lévő kén vegyületek, valamint a bioflavonoidok védelmet nyújtanak az érelzáródásokkal szemben.

A fokhagyma és hagyma tehát közvetett módon is elősegíti a vér szabad áramlását, illetve védenek az erekben megjelenő egészségtelen zsírsavakkal szemben is, csökkentik a vér koleszterinszintjét. Ezekből a hatásmechanizmusokból ered tehát a hagyma és fokhagyma szív és érrendszert védő hatása.

A felsorolt jótékony tulajdonságokon felül erősítik az immunrendszert és védelmet nyújtanak bizonyos rákbetegségekkel szemben is. Aktív és passzív módon is részt vesznek a kórokozókkal szembeni küzdelemben, egyrészt fokozzák a szervezet önálló védekező mechanizmusát, másrészt közvetlen kórokozó pusztító vegyületeik révén is pusztítják a betolakodókat.

A hagymafélék számos olyan hatóanyagot tartalmaznak, melyek anti-tumor tulajdonsággal bírnak. Elsősorban a vastagbélrák megelőzésében játszanak komoly szerepet. Más kutatások azt találták, hogy a fokhagyma és hagyma hatékony lehet a nyelőcső-, petefészek-, mell-, prosztata-, és veserák megelőzésében.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyító mézes receptek
  2013-12-27 12:02:04, péntek
 
 



1, Étvágytalanság
Minden étkezés előtt egy evőkanálnyi mézet célszerű fogyasztani, főleg a magas savtartalmú, enyhén kesernyés mézekből: pl. gesztenyeméz, napraforgó méz.

A legkiválóbb gyógyító mézek megfázás, influenza, láz, allergia, emésztési zavarok, étvágytalanság, reflux, stb. esetén:
2, Köhögés, influenza, láz
Egy evőkanál akácméz, hársfaméz, kakukkfűméz, levendula méz, mentaméz, fél evőkanálnyi olvasztott vajjal kikeverve, majd naponta 3-szor elfogyasztva kis pirítós kenyéren, vagy csak úgy önmagában. Legalább ilyen jó a mézes hagymás chutney is.

3, Repedezett szájzug, cserepes ajkak
Naponta 5-10 szer kenjük be mézzel, majd szép lassan nyalogassuk le az édes ízt.

4, Visszérgyulladás
A legjobb a gesztenye méz, napi 2x1 evőkanállal fogyasztva.

5, Reflux
Igen jól reagál az alacsony savtartalmú akácmézre. Napi 2x1 evőkanálnyi kis vajjal kikeverve az ideális.

6, Krónikus epehólyag gyulladás
A mentaméz és a kakukkfűméz elegye kiváló. Csipke teával fogyasztva még jobb.

7, Allergiásoknak
Édesharmat méz. Nincs benne pollen. A tölgy, hárs vagy fűz, esetleg fenyőn élő levéltetvek ürülékét nyalják fel a méhek és ebből az édes nektárból készítik el ezt a mézet. Íze, színe attól függ, milyen erdőben gyűjtötték be a méhek. A hatása is ennek megfelelően változó.

8, Lázcsillapító
A fűzfákról gyűjtött édesharmat méz kiváló lázcsillapító, a tölgyméz jó féreghajtó hatású, a fenyőméz a hurutos megbetegedésekben ajánlott.

9, Kimerültség, fáradtság
Kiváló ellenszer a tökméz. Hófehér, hamar kristályosodó méz.

10, Bélrenyheség
Őszirózsa méz: büdösnek mondható, de az emésztésre kiváló. Édeskömény mézzel való kombinációja még hatásosabbá teszi.
Forrás:dr tihanyi

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A 4 legjobb fűszer a hideg végtagok ellen
  2013-12-27 11:57:50, péntek
 
  Az alábbi 4 fűszer természetes módon melegíti testünket, segítségükkel kevésbé fog kihűlni kezünk, lábunk, fülünk és orrunk, s melegebbnek érezzük majd testünket.

Akik érzékenyek a hidegre, leginkább arra vágynak, hogy a szabadtéri programok után gyorsan felmelegedjenek.
1, Cayenne-i bors
A cayenne-i bors nem csak vérbőséget okoz, hanem a hidegrázást is kordában tartja. Adjuk hozzá ételeinkez, hogy felmelegítse testünket- Kínában és Olaszországban az emberek előszeretettel alkalmazzák a keringési problémák kezelésére.

2, Fahéj
A fahéjnak jól ismert vérhígító tulajdonsága, mely szintén a keringést javítja. Akik fázósak, fogyasszanak minden nap egy kevés fahéjat, ezzel segítik szervezetük védekezését a hideggel szemben. Ehetjük almához, banánhoz vagy belekeverhetjük a reggeli müzlibe is.

3, Fokhagyma
A fokhagyma a fahéjhoz hasonlóan természetes vérhígító, segíti a vér szabad áramlását az erekben. Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták gyógyító célokra, mivel termogenikus hatású.

4, Gyömbér
A gyömbér elfogyasztva is melegítő hatású, de fürdővízbe is tehetünk belőle. Gyömbértea elkészítéséhez tegyünk 2 evőkanál szeletelt gyömbért néhány percre forró vízbe. A gyömbéres fürdő akkor a leghatékonyabb, ha a gyömbért forró vízben áztatjuk, majd ezt követően öntjük hozzá a fürdővízhez.

Vannak, akik különösen érzékenyek a hidegre. Az ő ujjaik elfehérednek, néha egészen az ujjak tövéig a kézen és a lábon, ami komoly fájdalommal jár (Raynaud szindróma). Nekik azt ajánlom, hogy az ujjaikat ilyenkor 2-3 puff nitromint spray-vel fújják be, majd ezután egy könnyű kis krémmel dörzsöljék be az ujjaikba (pl. Nivea). Azonnal megkönnyebbülést fognak érezni, az ujjak fehérsége, fájdalma meg fog szűnni. Figyelem! Nem alkalmazható naponta többször, mint- 1-2 alkalommal, mert a vérnyomást csökkentheti és fejfájást is okozhat.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zsoltárok 36,10
  2013-12-27 10:15:30, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ézsaiás...
  2013-12-27 10:12:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A hit...
  2013-12-27 10:09:55, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Őrangyal
  2013-12-27 10:08:14, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Angyalka
  2013-12-27 10:07:19, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 502 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2975
  • e Hét: 7820
  • e Hónap: 39306
  • e Év: 244007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.