Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Citruslekvárok, avagy gasztroajándékok a tél gyümölcseiből
  2013-12-27 23:54:32, péntek
 
  Citruslekvárok, avagy gasztroajándékok a tél gyümölcseiből

A citrusfélékből viszonylag könnyen készíthetünk jól ízesíthető lekvárokat. A citrom, zöld citrom, mandarin vagy a kumquat tökéletesen alkalmas arra, hogy önmagában vagy közös erőből kényeztessen minket. A legendás narancslekvárról nem is beszélve. Citruslekvárok, avagy gasztro ajándékok a tél gyümölcseiből

A citruslekvárok készítésénél elsődleges szempont, hogy amennyiben lehetséges, kezeletlen, azaz vegyszerrel nem érintkezett gyümölcs héjából dolgozzunk. A kezeletlen gyümölcs héja egészséges, nem ivódott bele semmilyen olyan káros anyag, amely a főzés során beleoldódna a lekvárunkba.





A lekvár azért is jó ajándék, mert utána minden reggel velünk kezdi a napot a megajándékozott :)

Ha nem jutunk kezeletlen gyümölcshöz, és mindenképp citruslekvárt szeretnénk készíteni, akkor a gyümölcsöt nagyon alaposan meg kell mosni, vagy olyan receptet kell keresni, amelyhez nem kell a gyümölcs héját felhasználni. A vegyszerrel kezelt gyümölcshéj mosásakor nem elegendő csupán a folyóvíz alá tartanunk a gyümölcsöt, hanem alaposan le kell sikálni, dörzsölni a héjat, ami segít a belekerült anyagokat részben eltüntetni, de sajnos a gyümölcs értékes illóolajait is megtizedeljük vele.

A citruslekvár elkészítésének ezen a pontján azonban rengeteg lehetőség közül kell választanunk. Nem csak az ízesítés, a citrusok különféle kombinációi szolgáltatnak számos alternatívát, hanem magának az elkészítés mikéntjének is megannyi módja létezik.





Kombinálhatjuk is a citrusokat, érdemes!

Az alapvető különbség az elkészítés idejéből fakad. Bizonyos receptek másfél-két óra leforgása alatt kész lekvárral kecsegtetnek, míg mások 3-4 napos procedúrát írnak elő a tökéletes citruslekvár elkészítéséhez.

Ezen kívül a citruslekvárreceptek között kardinális különbség van a felhasznált alapanyagok tekintetében is. Vannak receptek, ahol csak a hártyával körbeölelt belseje kerül a lekvárba, van, ahol a filézett gyümölcshússal dolgozunk csupán, és nagyon sok recept van, amely az egész citrust befőzi.

Bizonyos receptek szerint érdemes az alaposan megsikált citrusokat 2-3 alkalommal lobogó vízben, alkalmanként 15-20 percet előfőzni, majd utána feldarabolni és ebben a formában befőzni. Ez a módszer ugyan nagyobb odafigyelést igényel, de előnye lehet, hogy a többszöri friss vízben való forralás eredményeképp csökken a citrusok keserűsége. Ezt a keserűséget persze úgy is száműzhetjük a citrusokból, hogy a héjától megfosztott gyümölcsről óvatosan lefejtjük a keserűséget okozó fehér réteget és csak a hártyával védett gyümölcshúst főzzük meg.

Ennél a módszernél szintén több iskola létezik, egyesek napokig cserélik az áztatóvizet a gyümölcsön, mások a hártyára fittyet hányva lemetszik a fehér részeket a héjjal együtt, és az így feltáruló húst azon nyomban cukorral összefőzik.





Kiadós, különleges ajándék lehet a citruslekvár, fűszerekkel meg is bolondíthatjuk!

Szintén fontos kérdés, hogy a gyümölcs magja kapjon-e szerepet a lekvárfőzésben. Sokan esküsznek rá, hogy a mag pektintartalma hozzájárul a zselés állagú lekvárhoz, így gyakori és bevett szokás a kifilézett, vagy héjával együtt feldarabolt gyümölcshúsból kipiszkált magokat szintén áztatni, majd a levet a főzéskor a lekvárhoz adni, illetve a magokat tüllbe vagy fűszergolyóba zárva a fortyogó lekvárhoz adni, hogy a magok kifejthessék jótékony hatásukat.

Abban az esetben, ha csak a gyümölcs húsát felhasználva készítünk lekvár, akkor egy adag gyümölccsel rögvest két gasztro ajándékot (esetleg hármat is letudhatunk): a héjat vagy alkoholba áztatjuk egy jóféle házi limon cellóhoz, vagy vízbe tesszük, hogy előkészítsük a későbbi kandírozáshoz.





Kicsit kesernyés, kicsit fanyar, finoman édes a narancsdzsem, vajas pirítóssal tökéletes

A citrusokból nem csak darabosabb lekvárt készíthetünk, hanem tiszta, homogén állagú krémet is. Ehhez nincs más dolgunk csak a 2-3 alkalommal átfőzött egyben hagyott gyümölcsöt felvágni és átpasszírozni, vagy a csak gyümölcshúsból készített változatokat preferálni.
Variációk

A citruslekvárok önmagukban is igen izgalmasak, de ez az izgalom tovább fokozható, ha megbolondítjuk őket. Nagyon egyszerű megoldás, ha többféle citrusból készítjük a lekvárt, az se rossz idea, ha a homogén alapot tesszük változatossá más citrusok héjával, így a textúrája, a színe megváltozik ugyan a lekvárnak, de az íze megmarad. Ezen kívül fűszerezhetjük is őket. A citrusfélékhez nagyon jól illik a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy épp a csillagánizs. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a lekvárok fűszerezésénél soha ne a fűszer domináljon, nem szerencsés, ha eluralkodik a gyümölcs ízén, inkább az a feladata, hogy azt erősítse. A fűszereken kívül kevés alkohollal is hangolhatjuk a lekvárokat. Itt is fontos szempont, hogy megtaláljuk az arany középutat, azaz ne legyen túl pikáns, hanem bárki számára fogyasztható maradjon.

A citrusokat nem csak egymással keverhetjük, nem csak fűszerekkel, alkohollal ízesíthetjük, hanem más gyümölcsökkel is ötvözhetjük. Kifejezetten izgalmas az áfonyás narancslekvár vagy épp az almával, birsalmával, banánnal lazított, édesített változat. Almával és birssel már csak azért is érdemes elkeverni ezeket a gyümölcsöket, mert nagyon magas a pektintartalmuk, így természetes módon járulnak hozzá a lekvár zselésségéhez. Ezen kívül aszalt, de friss és puha datolyával, sárgabarackkal is keverhetjük a citrusokat, de nyugodtan kísérletezhetünk másféle - akár extrém - párosításokkal, triókkal is.





Mandarinból is készülhet jam, kevésbé karakteres, de nagyon finom


Gyors citromlekvár:

Hozzávalók:
1 kg héjas, kezeletlen citrom
1 kg cukor

Elkészítés: A citromokat folyó víz alatt alaposan megmosom, majd megpucolom, negyedelem, és a negyedeket felszeletelem. A magokat kiszedem, és egy tüllzacskóba teszem. A citromszeleteket és a fűszerlabdát egy lábasba teszem, ráöntöm a cukrot, majd annyi vizet adok hozzá, ami épp ellepi. Sűrű kavargatások mellett felforralom, majd egészen kis lángon főzöm egy bő órán át. A végén a tüllzacskót kiszedem, majd a lekvárt alaposan kimosott üvegekbe töltöm, és száraz dunsztban hagyom 1-2 napig.





Az utolsó napon is elkészíthető a gyors citromlekvár


Vaníliás grapefruit-jam:

Hozzávalók:
1,5 kg rózsaszín húsú grapefruit
1 kg befőzőcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 rúd vanília

Elkészítés: A grapefruitot meghámozom, majd a gyümölcshúst kiszedem a hártyák közül, a levet is felfogom. Lábasba teszem, hozzáadom a vaníliás cukrot és a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, felteszem a tűzre. Amikor felforrt, még 10 percig főzöm kevergetve, majd alaposan kimosott üvegekbe szedem, lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.


Lemond curd - angol citromkrém:

Hozzávalók:
4 citrom
25 dkg cukor
10 dkg vaj
5 db tojás

Elkészítés: A citromokat alaposan megmosom, majd a héjukat lereszelem, levüket kinyomom, és egy tálba teszem. Hozzáadom a cukrot és a vajat, és gőz fölött addig keverem, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Ezután leveszem a tűzről, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha kihűlt, beleütöm a tojásokat, habverővel elkeverem, majd lábasba téve 10-12 perc alatt kevergetve besűrítem. A legvégén átpasszírozom, hogy igazán krémes legyen, majd tiszta üvegbe töltöm.
Süteményhez, kalácshoz, pohárkrémekbe, piskótatekercsbe is nagyon finom, de nem tartható el sokáig a tojás miatt, 1-2 hetet bír ki hűtőben.





A lemon curd tojással és vajjal készül, így nem tartható el soká, viszont nagyon finom :)


Klasszikus narancslekvár:

Hozzávalók:
2 kg narancs
2 db citrom
1,2 kg cukor

Elkészítés: A narancsot és a citromot vékonyan meghámozom úgy, hogy fehér rész ne maradjon rajta, mert keserű lesz tőle a lekvár. Apróra vágom a héjakat, és 3 dl vízben 30 dkg cukorral felteszem főni. A forrástól számítva kb. 20 percig főzöm a héjakat.
A gyümölcsökről lehámozom a fehér részt, eltávolítom a magokat és a hártyákat, kicsit pepecs, de megéri. A gyümölcsöt hozzáadom a szirupos héjhoz a maradék cukorral, és kb. 1 órán át főzöm lassú tűzön. Aki simább lekvárt szeretne, az első forrás után össze is turmixolhatja, de darabosan is nagyon finom.
Tiszta üvegekbe töltöm, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
1 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Diós őzgerincfilé gesztenyés kelkáposztapudinggal
  2013-12-27 23:51:47, péntek
 
  Diós őzgerincfilé gesztenyés kelkáposztapudinggal

Hozzávalók:

80 dkg őzgerinc
15 dkg gesztenye
10 dkg dióbél
30 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
10 dkg áfonyadzsem
10 dkg vaj
1/2 fej kelkáposzta
1 kápia paprika
3 dl tejszín
1/2 dl száraz vörösbor
1 tojás
olajos magvak
2 evőkanál méz
étolaj

bors ízlés szerint

Elkészítés:

Az őzgerincfilét sóval, borssal ízesítjük, megforgatjuk a durvára darabolt dióban. Serpenyőben étolajat forrósítunk, és az őzgerincet hirtelen elősütjük.

Csíkokra vágjuk a megmosott, megpárolt kelkáposztaleveleket, a megtisztított, előfőzött gesztenyét, a felcsíkozott kápia paprikát, majd vajon megpároljuk, hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük, végül hozzáadjuk az előzőleg megpirított olajos magvakat. Lehűtjük, belekeverjük a felvert tojásokat, fém pudingpohárba töltjük, és 120 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A raguhoz serpenyőben mézet forrósítunk, beletesszük a gyümölcsöket, átforgatjuk, majd hozzáadjuk az áfonyadzsemet, a vörösbort, végül összeforraljuk.

A sütőt előmelegítjük 120 Celsius-fokra, tepsibe tesszük az elősütött őzgerincet, és 6-8 perc alatt roséra sütjük.

Tálaláskor az őzgerincet felszeleteljük, a pudingot kiborítjuk a formából és felszeleteljük. Tányérra szedjük, majd ráhalmozzuk a forró erdei gyümölcsragut.





Megjegyzés:
A receptet Tímár Albin küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Mártogatós sült camembert
  2013-12-27 23:49:10, péntek
 
  Mártogatós sült camembert

Hozzávalók:

adagonként:
1 db kerek natúr camembert sajt
4 gerezd fokhagyma
4 db olívabogyó
4 szem sózott pörkölt mogyoró
1 teáskaná provence-i fűszerkeverék
1 teáskanál petrezselymes pesztó
1 evőkanál durvára darált dió
olívaolaj
friss rozmaringlevélkék
frissen őrölt rózsabors
száraz fehérbor

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket és az olívabogyókat hosszában négyfelé vágjuk. A camembert sajtot megtűzdeljük úgy, hogy a kérgét egyik oldalán hegyes, vékony pengéjű késsel picit megszúrjuk. Az így keletkezett résekbe nyomkodjuk a vágott fokhagyma és olívabogyó darabokat, valamint a mogyorókat. Néhány ugyanilyen résbe a száráról leválasztott rozmaringlevélkéket is tuszkolunk.

Egy tálkában kevés olívaolajat egy öntetnyi borral, provence-i fűszerkeverékkel, a darált dióval a petrezselymes pesztóval alaposan összedolgozzuk kenhető öntetté.

Alufóliát tépünk, ujjunkkal megkenjük olívaolajjal, megspékelt felével lefelé rátesszük a sajtkorongot, a fóliát köré bugyoláljuk, hogy mindenhol jóval magasabb legyen a sajtnál. A sajt tetejére öntjük az olajos, boros, fűszeres öntetet, majd a fóliát lazán, de lehetőleg légmentesen összezárjuk. 150 fokosra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a fóliát megnyitva még 2-3 percig.

Ropogós friss péksüteménnyel mártogathatjuk ki az ízes, fűszeres, olvadt sajtkrémet, miután a sajt hártyáját kicsit megvágtuk, hogy jobban hozzá tudjunk férni. Előételként, vendégváró finomságként is kínálhatjuk.

Megjegyzés:

Igazán profik az adagokat külön-külön, egyforma tűzálló tálacskákban készítik, ezeket csak le kell fedni a fóliával és a tálalása is sokkal profibb, gusztusosabb. Érdemes ennyit beruházni egy nem szokványos, nagyon finom vendégváró csemege kedvéért, amit előre előkészíthetünk, kínálás előtt húsz perccel csak bedobjuk a sütőbe, és tálalhatjuk is.

A fűszerezésen ízlésünk szerint változtathatunk, csakúgy, mint a spékelésen (mogyoró helyett kesudió, fenyőmag, pisztácia), de mehet bele aszalt sárgabarack, mazsola, szinte kifogyhatatlan a variációk lehetősége. 2-3 szeletke szarvasgombával, sült libamájjal, de szarvasgombás pesztóval is nagyon megdobhatjuk. Jó étvágyat, Nord!

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tepertőkrém
  2013-12-27 23:47:08, péntek
 
  Tepertőkrém

Hozzávalók:

30 dkg töpörtyű
3 db főtt tojás
1 nagyobb lilahagyma vagy vöröshagyma
kb. 3 gerezd fokhagyma
2 teáskanálnyi pirospaprika
1 teáskanál csemege Piros Arany

bors
szerecsendió
kb. 2-3 evőkanál tejföl
2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)

Elkészítés:

A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lilahagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Bőrös vadmalac pörkölt
  2013-12-27 23:44:22, péntek
 
  Bőrös vadmalac pörkölt

Hozzávalók:

1,60 kg bőrös vadmalac vegyesen (comb, lapocka, lábszár, oldalas)
1 fej fokhagyma
2 fej vöröshagyma
15 dkg zsír
3 db cseresznyepaprika
25 dkg lecsó
10 dkg füstölt császárszalonna
1 kávéskanál fehérbors
1 kávéskanál köménymag
2 dl vörösbor
1 kanál só
2 evőkanál őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A húst 2 centis kockákra, a csontos részeket hússal, bőrrel kb. 5 cm hosszú darabokra szilánkmentesen, a vöröshagymát apróra, a császárszalonnát kb. 0,5 cm-es egyenletes kockákra vágjuk.

A zsírban a császárszalonnát megpirítjuk, majd a vöröshagymát hozzáöntjük. Amikor a hagyma aranysárga, ráteszünk 1 evőkanál pirospaprikát, és a hússal összekeverve 1-2 percig pirítjuk, majd belerakjuk a zúzott fokhagymát, a fehérborsot, a köménymagot, s megsózzuk. Ezután beletördeljük a cseresznyepaprikát, ráöntjük a lecsót, és egy kevés vízzel felengedjük.

Körülbelül 1 óra lassú párolást követően hozzáadjuk a másik kanál pirospaprikát, és 20-25 percig tovább pároljuk. Az étel elkészülte előtt kevéssel belelöttyintjük a vörösbort.

Köretként házilag készített galuskával finom. Száraz vörösbort kínálunk hozzá.





Megjegyzés:
A receptet Bengő Mihály küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fokhagymakrémleves szardellás pirítóssal
  2013-12-27 23:42:18, péntek
 
  Fokhagymakrémleves szardellás pirítóssal

Hozzávalók:

4-6 fej fokhagyma, egészben
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
2-3 szál fehérrépa, karikára vágva
2 szál újhagyma, karikára vágva
kb. 30 centis póréhagyma karikára vágva
1 közepes burgonya, kockázva
1 l alaplé
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej

bors
A szardellás pirítóshoz:
6 szardella (lecsepegtetve, felaprítva)
2 evőkanál frissen vágott metélőhagyma vagy az újhagyma zsenge, zöld szára
kevés vaj
8 szelet baguette

Elkészítés:

A sütőt 170 C fokra melegítjük. Tegyük az egész fej fokhagymákat - hámozatlanul - a rácsra, és süssük kb. 40 percig, illetve addig, amíg meg nem puhul, és barna lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni, ezután vágjuk ketté a fokhagymafejeket, és ujjainkkal nyomjuk ki a fokhagymapürét, tegyük félre.

Hevítsünk kevés olajat és vajat egy lábosban, pároljuk meg a felkarikázott hagymákat kevés sóval, majd a zöldségeket is pirítsuk. Öntsük fel alaplével, és főzzük a zöldségeket puhára. Adjuk hozzá a sült fokhagymát, pürésítsük, majd a tejjel, a tejszínnel és a fűszerekkel állítsuk be a krémleves sűrűségét és ízvilágát.

A szardellás pirítóshoz dolgozzuk alaposan össze a szardellát, a metélőhagymát és a vajat egy kisebb tálban. Kenjük meg vele a kenyérszeleteket, majd tegyük a sütőbe, és addig grillezzük, míg a szardellás krém nem gyöngyözik a pirítós tetején.

A levest szedjük tányérba, szórjuk meg a metélőhagymával, és a szardellás pirítóssal tálaljuk.





Megjegyzés:
A Chefparade Főzőiskola receptje.

Forrás:Mindmegette-hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Orosz hússaláta IV.
  2013-12-27 23:38:04, péntek
 
  Orosz hússaláta IV.

Hozzávalók:

30 dkg sült hús (pl. sült kacsamell)
2-3 krumpli (nagyobb)
1-2 db alma
3-4 db csemege uborka
1/2 citrom leve
tartármártás (ízlés szerint)
1 evőkanál petrezselyemzöld
2-3 db főtt tojás

Elkészítés:

A krumplit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd hűtsük ki teljesen.

A maradék sült húst (nálam most sült kacsamell), az almát és az uborkát vágjuk fel vékony csíkokra. Az almát csepegtessük meg a citromlével, nehogy megbarnuljon.

Ezután az összes hozzávalót tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet, majd óvatosan forgassuk össze. Végül öntsük rá a tartármártást, majd szintén óvatosan keverjük össze (vigyázzunk, nehogy a krumpli összetörjön).

Ezután fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára (vagy akár egész éjszakára) a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt helyezzük a saláta tetejére a felszeletelt főtt tojást, és úgy kínáljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
A fotó, amely összetörte egy anya szívét
  2013-12-27 23:28:53, péntek
 
  A fotó, amely összetörte egy anya szívét

Amikor Anne Belanger megkapta második osztályos fiának osztályképét, undorral tette vissza a borítékba.

A képen a tanárok és a diákok három sorba sorakoztak fel. Egy diák azonban hiányzik a sorból.






A jobb szélső sarokban azonban ott van fia, Miles Ambridge, kerekesszékben, elszigetelve az osztálytársaktól. Annak ellenére, hogy a sarokban ült, a 7 éves kisfiút vonzza a kamera, mindent bevet, hogy közelebb kerüljön a barátaihoz, a mosolyt sem lehet letörölni az arcáról.

Az anya alig tud ránézni a fényképre, amikor megteszi harag és szomorúság önti el.

“Nézd milyen angyal rajta." - mondja a New Westminster-i anyuka, alig tudja visszatartani könnyeit. “Kiközösítik. Pedig annyira részese akart lenni a csapatnak."

Miles gerinc izomsorvadással küzd, ami egy genetikai betegség, és amely a gerincvelő idegsejtjeit támadja meg, ennek következtében a test, különösen a karok és lábak izmai elgyengülnek. A betegség nem befolyásolja a kognitív képességeket.

Miles betegségét 13 hónapos korában fedezték fel, az orvosok akkor azt mondták a szülőknek, fiúk sosem fog járni.

A kerekesszék miatt Miles már rengeteg kihíváson ment át, többen, mint a hasonló korú gyerekek, nyilatkozta édesapja, Don Ambridge. Éppen ezért volt szívszorító őt a csoporton kívül látni.

Don Ambridge, aki elsőként látta a fotót, úgy érezte ez a kép megalázó fiára nézve.

“Valamilyen oknál fogva még rosszabbul érzem magam, amikor látom milyen boldog a képen." - nyilatkozta az apuka. “Azt hiszem ez azért van mert még ártatlan... Naiv még, és nem tudja milyenek az emberek."






Miles szülei úgy döntöttek, nem mutatják meg a fotót fiuknak. Belanger elmondta, a kisfiú “mélységesen tudatában van annak, hogy más mint a társai". Ha látná, bizonyára mélységesen fájna neki.

Ennek ellenére szülei mégis a nyilvánosság elé tárták a képet, hogy felhívják a figyelmet a sérült emberek felé irányuló diszkriminációra.

A szülők a képet készítő cég Facebook oldalára töltötték fel a fotót, ahonnan a cég letörölte, személyiségi jogok sértése miatt. A szülők nem elégedtek meg a reakcióval, ismét feltöltötték a fotót, de ezúttal a többi iskolás arcát kitakarták. Idő közben a családapa az iskolába is elküldte a képet, ahol az igazgató azonnal felvette a kapcsolatot a készítővel.

Az iskola igazgatója elmondta, kellett egy kis idő, amíg a fényképes cég belátta a hibát, és elismerte a tévedést.

“Szeretnénk azt hinni, hogy csak tévedtek." - mondta az igazgató, aki hozzátette: “De idő közben a szülőket igen megbántották."

Miles édesanyja az iskolát és a képkészítő céget is hibáztatja. A fotót idő közben ismét elkészítették, ezúttal a kis Milest kivették a kerekesszékből és átültették barátai közé.

A cég menedzsere elismerte a hibát, és bevallotta, a fényképésznek tanulnia kell a hibáiból.

Belanger szerint a kép diszkriminatív és a társadalmi megbélyegzést tükrözi a fogyatékos emberekkel szemben.

“A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni, de ha ez a felnőttektől jön az még rosszabb." - nyilatkozta az anya.

Forrás:http://diéta.net
 
 
1 komment , kategória:  Írások  
A sziget, ahol az emberek elfelejtettek “meghalni̶
  2013-12-27 20:54:26, péntek
 
  A sziget, ahol az emberek elfelejtettek “meghalni"

Statmatis Moraitist tüdőrákkal diagnosztizálták az orvosok, akik csupán hat hónapot jósoltak számára. A görög származású háborús veterán, aki az Amerikai Egyesült Államokban élt úgy döntött visszaköltözik arra a szigetre, ahol megszületett, Ikáriára. Jó döntést hozott, kigyógyult a rákból.






Története igazi legendává vált szülőhazájában, ahol a csodálatos gyógyulások immár több évszázadra tekinthetőek vissza.

A New York Times magazin szerkesztője, Dan Buettner meglátogatta Ikária szigetét, és megkérdezte a szakembereket, hogyan képesek az ikáriai emberek átvészelni az élet nagy nehézségeit.

Egy tanulmány segítségével a kutatók bebizonyították azt, amit az ősök már rég tudtak: Ikária lakói többet élnek, idősebb korban bukkannak fel náluk a betegségek és még idős korban is igen élénk elmével rendelkeznek.

Az olaszországi Sassari Egyetem doktorával, Gianni Pes-el és a belga Michel Poulain-nal közösen, Dan Buettnernak 2000 környékén sikerült megtalálnia azt a vidéket, ahol a legtöbb száz évesnél idősebb férfi él.

Ahogy lecsökkentették a keresési körzetet a Nuoro hegyeket sikerült körvonalazniuk, a térképen pedig kék tintával jelölték meg ezen terület határát, amelyet elneveztek “kék övezetnek".

2002-től három másik olyan populációt sikerült találniuk, ahol az élethosszúság sokkal nagyobb, mint bárhol másut a világon. Okinawa szigetén élnek a világ leghosszabb életű női.






Az ikáriaiak 8-10 évvel élnek többet az átlagnál

Dan Buettner és kollégái tovább kutatták az élethossz titkát, így 2008-ban Ikárián kezdtek el kutatni.

A tanulmány során megpróbáltak elvonatkoztatni a mendemondáktól, kifejezetten az élethossz konkrétumait keresték Ikárián. Miután összegezték az összes adatot, Poulain és az Athéni Egyetemen dolgozó kollégái, arra a következtetésre jutottak, hogy Ikária lakói 2,5-szer nagyobb eséllyel érik el a 90 éves életkor, mint amerikai társaik.

Sőt mi több az ikáriai férfiak négyszer nagyobb eséllyel érték el a 90 éves életkort, mint az amerikai férfiak, és egészségi állapotuk is sokkal jobb volt.

Az ikáriaiak átlagban 8-10 évvel többet éltek és később jelentkeztek náluk a rák- és a szívrendszeri betegségek, de a depresszió és az Alzheimer is kevesebb alkalommal ütötte fel fejét a lakosok között. Ikária szigetén az emberek ép ésszel élnek életük végéig.






Hol található Ikária és mi a titka?

Ikária egy 256 kilométeres sziget, ahol csaknem 10.000 görög él, Törökországból mintegy 50 kilométerre található. A kereszténység előtt a sziget a fenyőerdők és a szőlők birodalma volt. A sziget híre 2500 éve töretlen, a görög utazók ide jöttek kikapcsolódni, termálvize igencsak egészséges.

A kutatók, hogy még jobban megismerjék a sziget rejtélyét kikérték Ilias Leriadissegítségét is, aki a sziget egyik orvosa.

Miközben olívát, humuszt, ikáriai kenyeret és bort tett az asztalra, elmesélte a lakosok néhány titkát: “itt az emberek későig maradnak fent, későn kelünk és napközben is pihenünk. Itt senki sem hord órát, és egyetlen óra sem működik rendesen. Amikor valakit meghívsz ebédre az jöhet reggel tíz órakor, de este hatkor is. Egyszerűen nem érdekli őket hány óra. A gazdagság és a pénz sem érdekli őket. Amikor kulturális vagy vallási ünnepre készülünk az emberek pénzért vásárolják meg a bort és az élelmet. Ha marad pénz azt a szegényeknek adják. Ikária nem az a sziget ahol az “ÉN" szót használják. Ikária az a sziget, ahol csak a “MI" szót használják."

Ikária szokatlan múltja lehet a magyarázat arra, hogy miért alakult ki ez a közösség. Az erős szelek, amelyek a szigetet minduntalan bejárják, a kikötök hiánya messze távolt tartotta a szigetet a kereskedelmi világtól. Ez gyakorlatilag szinte elszigetelte Ikáriát a külvilágtól, teret adva az önellátásnak.

Leriadis egy helyi “hegyiteáról" is beszámolt, amelyet száraz füvekből készítenek és amelyet koktélként isznak minden nap végén. Az orvos említést tesz a vad majoránnáról, a zsályáról, a mentáról, a rozmaringról és a gyermekláncfűből készült citromos teáról. Mindezek a gyógynövények igazi naturista gyógyszerként hatnak.

Ikárián a méz univerzális gyógymód. “Léteznek itt olyan mézfajták, amelyet sehol másutt nem kapsz a világon." - nyilatkozta Leriadis. A mézet sebekre, másnaposságra és a nátha kezelésére is használják. Az idősek minden reggelt egy kanál mézzel indítanak: “Számukra ez olyan, mint az orvosság."






Öregedést-gátló étkezés

Az elmúlt három évben a kutatok megismerkedtek Leriadis pár páciensével is.

A napi rutinjuk szinte tökéletesen megegyezett a Leriadis által leírtakkal: természetes környezetben ébrednek, a kertben dolgoznak, későn ebédelnek, majd pihennek. Este a szomszédok meglátogatják egymást.

Étkezésük is tipikus: reggelijük kecsketejből, borból, zsályateából vagy görög kávéból, mézből és kenyérből áll. Ebédre szinte mindig sok zöldséget és halat fogyasztanak. Este kenyeret és kecsketejet esznek.

Ioanna Chinou, az Athéni Egyetem doktora, egyike azon európai szakembereknek, akik nagy érdeklődést tanúsítanak a füvek és egyéb természetes termékek iránt. Chinou szerint az ikáriaiak egészsége a sok teaivásban rejlik, főleg úgy, hogy a legtöbb elfogyasztott tea része a hagyományos görög orvoslásnak.

Ezek a füvek megelőzik a fogszuvasodást, a bélbetegségeket és javítják a vérkeringést. Ugyanakkor a legtöbb növénynek nagy az antioxidáns tartalma, jelentős polifenol tartalommal rendelkeznek és vizelethajtó hatásuk is van.






A pihenésnek is megvan a része

Gianni Pes és Michel Poulain kiegészítő kísérleteket is végeztek az ikáriai emberek életstílusával kapcsolatban. Ezek során 35 embert kérdeztek meg alvási szokásaikról, de az is érdekelte őket, hogy dohányoznak-e. A kérdések után megvizsgálták fizikai, mentális és pszichikai állapotukat.

Christina Chrysohoou, az Athéni Egyetem kardiológusa egy kutatásban 673 ikáriait vont be. Chrysohoou arra gyanakodott, hogy az alvási és szexuális szokások állnak az ikáriaiak élethosszának hátterében.

Chrysohoou rájött, hogy a nap közbeni alvás 12%-al csökkenti a szívbetegségek kialakulását, de ha ezt huzamosabb ideig űzik, akár 37%-al is csökkentheti a betegség kialakulását.






“Láthatatlan szálak", amelyek összekötik az embereket

A társadalmi helyzet is jelentős szereppel bír. Szardínián az időseket megbecsülik, a társadalom kiemelt tagjai, aktívan kapcsolódnak be a közösségi és családi életbe is.

A tanulmányok rámutattak, hogy az előrehozott nyugdíjazás lecsökkenti a várható élettartamot. A szardíniai mentalitásnak köszönhetően az öregek késztetve érzik magukat, hogy felkeljenek az ágyból és bekapcsolódjanak a közösség tevékenységeibe, legyen az spirituális tanítás, vagy éppen a hagyományok átadása az unokáknak.

Ha megvizsgáljuk az ikáriaiak életvitelét, rájövünk, hogy több tíz olyan erős faktor van, ami mindig jelen van az életükben és amelynek hosszú életüket is köszönhetik. Könnyű úgy pihenni, hogy közben senki nem kell korán kelljen és a város is kihalt ebédidőben. Az is nagy segítség, hogy a legegészségesebb élelmiszerek a legolcsóbbak. És az is elképzelhetetlen, hogy egy nap úgy teljen el Ikária szigetén, hogy valaki nem mászott meg egy domboldalt.

Itt nem léteznek az egzisztenciális fájdalmak, de a stressz is elkerüli az embereket. Saját kertjüket dolgozzák, mert szüleik, és nagyszüleik is ez tették, de a szomszéd is. Kevés az esélye annak, hogy valakit megtámadjanak, mert mindenki ismer mindenkit. Este bort és hegyiteát isznak a barátokkal, vasárnap pedig templomba mennek.

Ikárián még a legnagyobb antiszoci sincs egyedül.






Térjünk vissza Statmatis Moraitis történetéhez, aki kigyógyult a rákból.

Buettner egyszer felhívta Moraitist. Feleség tavasszal hunyt el 85 évesen, a férfi most egyedül lakik. Egy rövidke beszélgetés után, Buettner a következőt kérdezte: “Hogy sikerült felépülni a tüdőrákból?"

“Egyszerűen eltűnt" - válaszolta Moraitis. “25 évvel ezelőtt elmentem Amerikába, hogy megkérdezzem az orvosokat, hogyan történt a csodás gyógyulásom" - tette hozzá. “És mi történt?" - kérdezte Buettner. “Az orvosaim már mind meghaltak!" - válaszolta Moaritis.

Forrás:http://diéta.net
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 714
  • e Hét: 2928
  • e Hónap: 16833
  • e Év: 146540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.