Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Úgy tűnik, néha egymást is ritkítják a keszthelyi cigók
  2013-12-27 19:39:41, péntek
 
  EZ AZ IGAZI BŰNMEGELŐZÉS, HA EGYMÁST ÍRTJÁK !!!

Cigánybűnözés, Extra :: 2013-12-27. 17:38
Úgy tűnik, néha egymást is ritkítják a keszthelyi cigók

Több forrásból származó, de egyelőre hivatalosan meg nem erősített információink szerint december 25-e estéjén Keszthely bronxi (Rákóczi tér) városnegyedében erőt vett az ott élő "színeseken" a keresztényi szeretet. Bizonyára a karácsonyfa árnyékába került sok-sok ajándék: alkohol és drog okozhatta a túlhevült lelkiállapotot, mely egy "ember" halálával és négy társa intenzív osztályon való elhelyezésével zárult.
A huszonéves "fiatalember" halálát egy klasszikus késszúrás okozta. Mindez két ringlises cigány család háborújának eredményeként, melynek a keszthelyi rendőrség két darab (!) éjszakai járőrének tehetetlensége okán a Budapestről érkezett TEK vetett véget. Akik aztán a kedélyek csitultával és a hajnal hasadtával távoztak is a helyszínről.
Keszthely egy kívülálló szemével nézve a béke szigete. Ám a kulisszák és a kirakat mögé nézve bizony elkeserítő a kép - mesélik forrásaink: évek óta fogyatkozó születésszám, a fiatalság tömeges nyugatra vándorlása, munkahelyek megszűnése, a kiskereskedelem tönkretétele, a multinacionális kereskedelmi láncok térnyerése, látszatberuházások miatti eladósodás, összegezve bizony a városvezetés totális impotenciája jellemzi a várost. Az elmúlt két évtizedben az összes üzem (pl. tej- és húsüzem) beadta a kulcsot, a városban eltöltött vendégéjszakák száma soha nem látott mélységekbe zuhant, a mindenkori helyi vezetés pedig csak tétlenül nézte/nézi mindezt. Az okozat pedig már ismert: a leszakadó tömegek, köztük a cigányság fokozódó agresszivitása. Az éjszaka leple alatt erőszak, alkohol és drog, melyet a helyi rendőrség, karöltve a városvezetéssel, fokozott igyekezettel takargat a nyilvánosság elől.
Zoom
Kihalt utcák a "karácsonyi forgatag" idején - 10-15 évvel ezelőtt ugyanitt heringek módjára tobzódott a tömeg, lépni nem lehetett az utcán
Nem ez az első eset Keszthelyen, mely idáig fajult. Minden nyáron történnek alkohollal, droggal és a "fiatalsággal" összefüggésbe hozható "érdekességek". Történt ugyanis az elmúlt nyári szezon kellős közepén, hogy a közeli település polgármesterének leányát itatták le, tömték tele droggal, majd - az elbeszélések alapján - öt keményre dagadt "roma" fallosszal. Mindez a keszthelyi Városi Strand éjszakánként szórakozóhellyé történő alakváltása alatt történt. Tele kiskorúval, etnikummal és a fentebb már írt élvezeti cikkekkel. Rendőr persze egy szál se. Természetesen a helyi rendőrséggel és városvezetéssel kollaboráló sajtó "mit sem sejt". Csupán a helyi Fidesz és MSZP alkotta nagykoalíció fentebb jelzett városromboló tevékenységét hivatott fedezni, dezinformálva azokat, akiknek a pénzéből fenntartják ezeket a szennylapokat. Hazugság hazugság hátán, önfényezés, egymás "érdemeit" szajkózó, az igazságot és a valóságot rejtegető orgánumok ezek - ecseteli a helyzetet egyik keszthelyi informátorunk.
Arra is érdemes egyébként felfigyelni, mekkora csend övezi a vascsővel szétvert szíriai Tony körüli történetet. Szabadlábon van azóta is a cigány elkövető, és vélhetően nem is fogják elítélni.
(Kuruc.info)

További részletek: http://kuruc.info/r/35/121992/#ixzz2ohZ7u0N2
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Cár búcsúztatta Oroszország jelképét, Kalasnyikovot
  2013-12-27 19:21:27, péntek
 
  A Cár búcsúztatta Oroszország jelképét, Kalasnyikovot
2013. december 27. 14:51
Hunhír.info

Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra pénteken Mihail Kalasnyikovot az Oroszországi Föderáció katonai temetőjében, a Moszkva környéki Mityiscsi település közelében. Az AK-47-es gépkarabély legendás hírű tervezője ravatalánál megjelent Vlagyimir Putyin orosz államfő, Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Szergej Ivanov, az államfői hivatal vezetője is.

Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr az első neves személyiség, akit a nyáron felavatott orosz szövetségi katonai temetőben helyeztek végső nyugalomra. Utolsó útjára az általa tervezett fegyverből leadott díszlövésekkel kísérték.

Izsevszkben, Kalasnyikov egykori lakóhelyén kedden és szerdán mintegy 60 ezer ember járult a híres tervezőnek az ottani ortodox székesegyházban elhelyezett ravatalához. Kalasnyikov egyébként nem volt hívő. Az Udmurt Köztársaságban, ahol Izsevszk található, csütörtökön kétnapos gyászt rendeltek el.

Mihail Kalasnyikov hétfőn hunyt el életének 95. évében, miután hetekig kórházban kezelték. A múlt héten már a fiát sem engedték be hozzá az intenzív osztályra.

A híres konstruktőr 1919. november 10-én született az Urál vidéki Kurján, de családját 1930-ban kuláknak minősítették és Szibériába száműzték. 1938-ban besorozták a Vörös Hadseregbe, ahol a páncélosoknál szolgált. 1941-ben megsebesült, és a hátországba szállították, ahol már a kórházban, lábadozása alatt papírra vetette a gépkarabély terveit. Azokat 1942-ben még nem fogadták el, s minthogy műszaki végzettség híján volt, iskolába küldték. 1946-ban a módosított terveivel sikert ért el.

A Kalasnyikov által 1947-re kifejlesztett gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. Az AK-47-est 1949-től rendszeresítették az orosz hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is. Az AK-47-es gépkarabély és annak számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon, több mint száz országban rendszeresítették.

A fegyvertervező nyolcvan éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre észak-keletre lévő izsevszki fegyvergyárban, az Izsmasban. Az idővel egy másik céget is magába olvasztó fegyvergyártó egyesülést augusztusban Kalasnyikov konszernek nevezték el a konstruktőr engedélyével.

Kalasnyikov mindig azt hangoztatta, hogy hazája védelmére tervezte a fegyvert. A konstruktőrnek már életében szobrot emeltek hazájában és az idén múzeumot is nyitottak szülőfalujában.

Arkagyij Bahin orosz védelmi miniszterhelyettes temetési beszédében azt hangoztatta, hogy Mihail Kalasnyikovot Oroszország jelképének lehet nevezni.

Hunhír.info - mti

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=71426
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gömbös Gyulára emlékezünk
  2013-12-27 19:16:54, péntek
 
  'Fáklyavivője akarok lenni nemzetemnek!'
Gömbös Gyulára emlékezünk
2013. december 27. 12:10
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Százhuszonhét éve, 1886. december 26-án született vitéz jákfai Gömbös Gyula miniszterelnök. Az egykori vezérkari tiszt, hadügyminiszter, az antikommunista politika élharcosa huszadik századi nemzetpolitikánk kiemelkedő alakja, 'fáklyavivő'-je, amiért ő is szobrot érdemel, de ami még fontosabb, életműve helyére tevését az oktatásban! Akit persze nem véletlenül övez mindmáig akkora gyűlölet bizonyos körök részéről, elvégre - amint egyik kortársa jellemezte - 'csak a munkás, a kötelességét teljesítő embert szerette, utálta a nyegleséget, a léhaságot, ki akarta irtani az üres úrhatnámságot, nem szenvedhette a pipogyaságot, a mozdulatlanságot, a tehetetlenséget, az egyhelyben topogást'.

Mégis, évtizedek óta alig lehetett róla hallani, vagy ha mégis, megbélyegző jelzők kíséretében, viszont amint a tragikusan rövid (1932. október 1-étől 1936. október 6-án bekövetkezett haláláig ívelő) miniszterelnöki pályáját tárgyilagosan tárgyaló művekből (ilyen mindenekelőtt gróf Révay Józseftől a Gömbös Gyula élete és politikája, Marschalkó Lajostól a Gömbös Gyula, a fajvédő vezér és Carlile Alymer Macartney-tól az October Fiftheent (Október tizenötödike) és az olyan politikus kortársa, mint Sztranyavszky Sándor, a Nemzeti Egység Pártja elnöke 1933-as költségvetési beszédéből megtudjuk, az ugyebár mindmáig csupán 'jelszópolitikus'-ként számon tartott miniszterelnök már a hivatalba lépése utáni első hét hónap alatt is számos, eladdig elodázott szociális reformmal segítette az antanthatalmak által gazdaságilag is megnyomorított hazánkat.

Ennek jeleként például a borfogyasztási adót felére csökkentette, adókedvezményt adott a hadirokkantaknak, a többgyermekes családapáknak, a késedelmi kamatokat az adófizetésnél tizenkét százalékról hatra, a Nemzeti Bank által a kamatlábat 4,5 százalékra mérsékelte, a gazdáknak két százalékos kamatkedvezményt biztosított, a gyáripar fellendítésére megalapította az Ipari Munkásszervező Intézetet tizenöt millió pengő alaptőkével, növelte kivitelünket (így fél év után Ausztriába ötven százalékkal vittünk ki többet, mint amennyit onnan behoztunk), s ötven százalékkal leszállította az elemi népiskolai tankönyvek árát.

Így jellemezte emberi és politikusi egyéniségét a Képviselőház elnöke, Tasnádi Nagy András budapesti (1945-ben ledöntött) szobra leleplezési ünnepélyén 1942. június 21-én:

'Mint minden nagy cselekvő államférfit, őt is elsősorban a jövőt formáló tényezők érdekelték. Mélységesen tisztelte a múltat, szívesen tekintett vissza történelmi példákért, de a jövő volt számára a fontos s mindaz, ami biztosítéka egy nagyobb, szebb jövendőnek: az ifjúság, a széles és erős néprétegek, az oktatás, a nevelés, a jellemfejlesztés, a honvédség, a gazdasági erők felfokozása. Ezért csak a munkás, a kötelességét teljesítő embert szerette, utálta a nyegleséget, a léhaságot, ki akarta irtani az üres úrhatnámságot, nem szenvedhette a pipogyaságot, a mozdulatlanságot, a tehetetlenséget, az egyhelyben topogást. Igazi államférfiú volt, áthatva hivatás- és küldetéstudattal és átérezve nemzete, fajtája sorsát minden szépségével és minden tragikumával.'

A kartellvilágbeliek, sőt szellemi életünk nagyjai közül is számosan (mint az író Szabó Dezső) azzal bírálták, hogy 'németbérenc', vagy kilencvenöt pontos Nemzeti Munkatervét azzal, hogy amolyan 'álmoskönyv', amiért semmilyen konkrét programot nem nyújt, mindenesetre az országunkat keresztényszocialista-hivatásrendi alapokon átszervezni kívánó törekvéseiben messzemenően támogató kortársai egy átmeneti kor átmeneti embereként értékelték, aki miniszterelnöki beköszöntőjében nem véletlenül jelentette ki: 'Fáklyavivője akarok lenni nemzetemnek!'.

Magasba törő, korai halála és környezete meg nem értése miatt szárnyaszegett politikusnak tekintették, aki azonban mégoly rövid pályája során is hűséges maradt eredendő céljaihoz, akit nem tántorítottak el a mégoly arasznyi miniszterelnöksége alatt őt ért gáncsoskodások sem. Pedig - amint Marschalkó Lajos jelzett művéből megtudjuk - bőven volt ezekből része mind 'odaát'-ról, a 'túlsó part'-ról, vagyis a hazánkat egyfajta hitbizományként kezelők oldaláról, mind a tőle mindenre azonnali gyógyírt váró néhai 'fajvédők' részéről:

'Igen, odaát tudják, hogy mikor Wolff Károlynak azt üzeni: 'külön menetelni, és együtt győzni!', tulajdonképpen a holnap Magyarországának programját hirdeti. A jobboldal és minden jobboldali magyar egyesülését, aminek el kell következni. Vagy majd egy Kerepesi úti sírnál, vagy azon túl a győzelem pillanatában. A túlsó parton tisztában van vele mindenki, hogy ez a 'veszedelmes ember' mit akar. A jobboldalon túl szerénynek találnak egy-egy intézkedést, de ők, az örök ellenségek érzik, hogy mindegyiknek jelentősége van. Hiszen abból a 'dömping sajtóból', amelyet üvöltő gyűlölettel támadnak, egyszer talán hatalmas csatabárd lesz, amely a törvényhozás számára betöri a liberális Bizánc aranykapuját. Az ÁDOB [Állástalan Diplomások Országos Bizottsága - Ifj. T. L.] diplomásból, akit be sem bocsátanak az angol kluboknál exkluzívabb zsidó vállalatokhoz, akut azzal küldenek el elsején, hogy 'itt a nyolcvan pengője, fiatalember, de bankba ne tegye be a lábát', egykor talán cégjegyző, igazgató lesz, vagy legalábbis lehet a csontkeretes közgazdasági lángelmék helyén.'

De Marschalkó portréjából ezután rögvest kiderül, miért is vált 'fekete bárány'-nyá:

'Valamikor egy fajvédő vacsorán Gömbös Gyula mondta, hogy a nacionalista mozgalmak legkitűnőbb szeizmográfja a zsidóság. Nos, ez a szeizmográf most pontosan jelzi, hogy földrengés készül. Vihar jön. Hiszen azokból, akiket a Nemzeti Munkahéten Schmoll-huszároknak csúfolnak, egykor talán még szervezett nemzet is lehet. A telepítési törvény betörhet a feudalizmus védőállásaiba, s az új politikai orientáció - melynek kezdetét hivatalosan a berlini út jelzi - egykor erős, egészséges nacionalista magyar külpolitikává alakulhat. Igen! Megeshet, hogy a fáklyalángból egyszer ragyogó fényesség lesz, amely bevilágít a liberális dzsungel sötét odvaiba, széttépheti az összeköttetések, cinkosságok dús liánjait. Világosságot gyújthat a magyar koponyákban. S az erre irányuló művelet valóban nagyvonalú. Eckhardt Tiboré a feladat, hogy próbálja szembeállítani Gömbössel a népet, Bethlené a szerep, hogy megvédelmezze az 'alkotmányt', melynek sáncai mögött a Bíró Pálok, a budai Goldbergerek, a kartellek igazgatóságai, a Miklós Andorok, Incze Sándorok s a kisebb-nagyobb liberális Csák Máték tanyáznak.'

Mindennek következtében hamarosan közéletünk 'mumus'-ként beállított alakja lett:

'Kigúnyolni minden eszmét! Becsületében támadni minden jobboldali politikát! Viccelődni, karikírozni, destruálni és stupidnak, esztelennek kiáltani ki mindenkit, aki hajlandó Gömböst követni! Óh, itt már nincs megalkuvás, nincsen kímélet. Itt többé nem szent semmi. A 95 pontot álmoskönyvek mondják, a jobboldalról elhangzó beszédek egy-egy mondatát csáklyahordozó talmudisták elemzik, boncolják, vesézik. Itt a legkisebb reformötlet is alkotmánysértés. A legóvatosabb korszerűsítés is 'idegen eszme', s még a murgai Nagyasszony, az édesanya német származása is gaz ürügy arra, hogy diktatúrás törekvést, honáruló germán-barátságot orrontsanak Gömbös Gyula minden lépésében. A reformok? A telepítési törvényt lealkudják, a hitbizományi reformból szánalmas, lerágott csontváz marad meg. A berlini útért, a tengelybarátságért őrjöngő támadások folynak ellene. A csáklyások disszidálása után ugyan a párt megtisztul, de kint a falun most Eckhardt szervezi ellene a népi tömegeket. Itt nem szabad nemzeti egységnek lennie! Ha nem megy másként, Nagyatádi népét kell úgy félrevezetni, hogy szembeforduljon azzal a Gömbössel, akiben olyannyira bízott szegény Szabó István. Ha pedig ez sem elég, ha a fáklya nem akar hamar kialudni, akkor el kell oltani a lángját. Mielőbb! Ha másként nem megy, egy revolvergolyóval. Kaszinói szabályok szerint. És Eckhardt Tibor, az egykori barát, a hajdani hűséges famulus meg is találja a módját, hogy párbajra kényszerítse Gömbös Gyulát. Mikor ott állnak szemben egymással, Gömbös a levegőbe lő. S ekkor olyasmi történik, amitől megborzong az ember háta. Eckhardt Tibor felemeli a pisztolyt és céloz. Hidegen, kegyetlenül, a kalandorok eszeveszett cinizmusával, a mindenre elszánt ember rideg, gátlásokat nem ismerő gyűlöletével és hatalomvágyával. Egy-kettő-három... Gömbös Gyula pedig néz, szembe a rámeredő fekete csővel és életének ez a legtragikusabb pillanata: most érzi meg, hogy micsoda sötét erők állnak vele szemben. Micsoda rettentő gyűlölet lobog azok ellen, akik ki akarják mozdítani sarkából a magyar glóbusz állócsillagját. A barát, a legjobb küzdőtárs akarja lelőni! A golyó célt téveszt, de mégis halálosan talál. Ott, ahol a legjobban fáj, ahol a legmélyebb sebet tudja ejteni: a lélekben.'

Az imént pályája mélyebb megértése végett hosszasabban idézett portré olvastán önkéntelenül is Gyulai Pál Kemény Zsigmondról mondott szavai ötlenek fel: 'Míg égett, másoknak világított, önnönmaga pedig elhamvadott.' Tipikus magyar sors, mondhatjuk. Mindazoké, akik - Erdélyi József emlékének ajánlott verse szerint (A Vezérhez, 1934) - tudják:

Az Élet vize jobb felől forr,
a Halál vize bal felől:
Válassz, ember: ifjít az egyik,
a másik vénít és megöl.
Válassz, magyar, az ifjúságból,
vagy a vénségből szabadon:
Tündérország legyen-e földed,
vagy lángoló, sivár vadon.

Igen, 'az Élet vize jobb felől forr, a Halál vize bal felől'. Bár történelmünk pártoskodások miatti keserű tanulságaiból kiindulva, a nemzeti érdekek egyetemességére hivatkozva - ráadásul Szabó Dezsőt idézve ('aki ma jobboldali vagy baloldali, az nem magyar'), vele kérdezve, 'mi hát az a különbség, mely az egyiket jobboldallá, a másikat baloldallá címkézi?' -, ugyan tűnjék ez sokak számára megkérdőjelezhetőnek, ha a bal felőlállók mindenkori szerepléseire gondolunk, sőt egyáltalán arra, milyen vízválasztó anyanyelvünkön a bal és a jobb, viszont aligha kérdőjelezhetjük meg igazságát. Aligha, ugyanis egyik sem elsősorban pártot-mozgalmat, hanem mindenekelőtt egyértelmű világnézeti viszonyulást jelent, így ami közülük az előbbit illeti, aligha lehet kétséges jelentése, pláne Himnuszunkhoz imasóhaját idézve: 'Balsors akit régen tép, /Hozz rá víg esztendőt.'.

Végső soron Gömbös Gyula huszadik századi nemzetpolitikánknak már csupán e mindmáig megszívlelendő igazság megmutatásáért is kiemelkedő alakja, 'fáklyavivő'-je, amiért ő is szobrot érdemel, de ami még fontosabb, életműve helyére tevését az oktatásban!

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=71422
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Európa jövőre: „jobboldali politikai földrengés”
  2013-12-27 19:09:19, péntek
 
 
Európa jövőre: ,,jobboldali politikai földrengés"

Igor Szileckij

27.12.2013, 12:10


,,Politikai földrengést" jelez előre néhány szakértő Európában a jövő évre. Szerintük a jövő tavasszal esedékes Európai parlamenti választásokon nagy az esélye az EU szkeptikusoknak és a radikálisoknak, akiknek meg kell állítani Európa további hanyatlását a túlzott tolerancia káoszában.

Az EU-val szembeni szkepticizmus és a szélsőjobboldali nézetek népszerűsége egy Európa ellenes Parlament létrejöttéhez vezethet - állítja Enrico Letta olasz miniszterelnök. A francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Penn már találkozott Hágában a holland Szabadság Párt elnökével, Gert Vilders-szel. Az Európai parlamenti választásokig mind a két politikus létre akarja hozni az euroszkeptikusok szövetségét, amelyhez csatlakozhatnak további európai szélsőjobboldali pártok is.

Korábban Brüsszel úgy tekintett a nacionalisták és a radikálisok aktivitására, mint gyermeteg játékra. Ugyanakkor az új helyzetben kénytelenek komolyan venni őket - mondja a Nemzetközi Kutatóintézet szakértője, Leonyid Guszev:

A legfőbb nacionalista párt, a francia Nemzeti Front, amely a választásokat illetően már most az első helyek egyikén áll a közvélemény-kutatások szerint. Az ő aktív részvételük érdekes megoldásokhoz vezethet az aktuális kérdésekkel és Európa fejlődésével kapcsolatban.

Bizonyos szakértők, ugyanakkor úgy vélik, hogy a nacionalisták szerepe az EU országaiban igen túlértékelt. A politológus Alekszandra Tevdaja-Burmuli véleménye:

A gazdasági válság és a migrációs problémák is tiltakozó szavazatokat vonnak maguk után a különböző európai országokban. Emiatt láthatóan nő a szélsőjobboldali, valamint az integrációt ellenző pártok népszerűsége, például, Nagy-Britanniában. Ugyanakkor, szerintem, nem szabad túlbecsülni ennek a hullámnak a méreteit és perspektíváit. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez igen szűk potenciál.

Az EU már nem első éve küzd a válsággal. Ebben a helyzetben általában felmerül a kérdés a stratégia komoly kiigazításáról. Néhány elemző állítja, hogy a szélsőjobboldali jelenlét az Európa Parlamentben a szigorítás irányába fog elmozdulni. A választások után meghatározó intézkedések várhatóak az EU-n belüli problémák - munkanélküliség, pénzügyi válság, EU keleti nyitása - megoldásával kapcsolatban.

http://hungarian.ruvr.ru/2013_12_27/Europa-jovore-jobboldali-politikai-foldrenges /
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A globalizáció hajnalán: a kora újkori gyarmatosítás és rabs
  2013-12-27 12:42:50, péntek
 
  2013-12-27. 12:28
A globalizáció hajnalán: a kora újkori gyarmatosítás és rabszolgatartás

A tengerentúli Európa története nem Kolumbusz 1492. évi expedíciójával kezdődik, bár a mai, globalizmusnak nevezett komplex gazdasági, kulturális és hatalmi rend, illetve jelenség alapjait kétségkívül ez a felfedező út vetette meg. Ennek egyik elválaszthatatlan kísérőjelensége volt a gyarmatosítás és a rabszolga-kereskedelem. Azonban súlyos tévedés lenne azt hinnünk, hogy a rabszolgatartás kizárólag az európaiak, a fehér ember ,,bűne" lenne. A jelenség egyidős az emberiséggel, és a történelem során művelte minden emberfajta a saját rassz és mások rovására is. Eltekintve itt az igen terjedelmes és eseménydús ókori előzményektől, vegyünk most példaként csupán néhány középkori és kora újkori előzményt.
Zoom
Az arabok a 7-10. században egy hatalmas világbirodalmat hoztak létre, amely magában foglalta az Arab-félszigetről kiindulva az egész Közel- és Közép-Keletet, Észak-Afrikát, Dél-Európa bizonyos térségeit, elsősorban a mai Spanyolország gyakorlatilag egész területét. Nyugaton eljutottak egészen a mai Közép-Franciaországig, ahol Martell Károly 732-ben Poitiers-nél mért rájuk döntő vereséget, lezárva az itteni továbbterjeszkedés útját és lehetőségét, keleten pedig uralmuk alá vonták India, Tibet és Kína végvidékeit is. Ami pedig az iszlám hatalmi érdekszférájának kiterjesztését illeti, az az Atlanti-ócen keleti partvidékétől a Mediterráneumon, a Vörös-tengeren és az Indiai-óceánon át gyakorlatilag a Csendes-óceán nyugati határáig húzódott. Ennek a ténynek egyik messzeható történelmi következménye lett - miként azt Henri Pirenne, a zseniális vallon belga történetíró megállapítja -, hogy Nyugat- és Dél-Európa gazdag, antik alapítású nagyvárosait elvágták az iszlám hódítók keleti gazdasági-kereskedelmi hátországuktól, így a 8. században véget ért az antik civilizáció, és kezdetét vette a hűbéri középkor. Ugyanakkor az Indiai-óceán is de facto arab beltengerré vált. Az arabok kiterjesztették hegemóniájukat Afrika keleti partvidékeire, India óceánnal határos régióira, eljutottak az indonéziai Jávára és Szumátrára, sőt legkeletibb végpontként Délkelet-Kínában is létesítettek telepeket. Az említett expanziók kísérőjelensége volt, hogy arab rabszolga-kereskedők tíz- és százezer számra fogdostak össze és adtak el rabszolgának európai, afrikai, indiai, továbbá a ma Indonéziához és Kínához tartozó partvidékeken élő embereket - rasszhoz való hovatartozásra tekintet nélkül.
Ugyanakkor a prekolumbián Amerikában az indiánok is gyakorolták a rabszolga-kereskedelmet, illetve az egyes törzsek véres és kegyetlen harcokat is folytattak egymás ellen. A huronokat például teljes egészében egy hozzájuk közel eső törzs, az irokézek pusztították ki. A komancsok az összes szomszédos indián törzset terrorizálták, az aztékok és az inkák pedig, akik a legfejlettebb technikával bírtak Amerikában, ugyanolyan ,,imperialista" politikát folytattak saját hatalmi érdekszférájukban, mint bármely európai hatalom a sajátjában. Nem is szólva most arról a történelmi jelenségről, miszerint az afrikai emberkereskedelmet illetően már hosszú évszázada megfigyelhető volt, hogy keresztény, illetve zsidó kalmárok és hajósok kitűnően együttműködtek a ,,hitetlen muzulmán" arab embervadászokkal, sőt az egyes afrikai törzsfők maguk adták el az ellenséges foglyokat vagy akár saját törzsük fekete alattvalóit az emberkereskedőknek.

Kolumbusz útjával, illetve a nyomában meginduló földrajzi felfedezésekkel kapcsolatban is szükséges néhány alapvető tévhitet eloszlatnunk. Az első az, hogy Kolumbusz azért hajózott nyugati irányba, India felé, hogy bebizonyítsa, nem lapos, hanem gömbölyű a Föld. Nos, a középkorban nem hitték azt, hogy lapos lenne a Föld, és a hatalmi vagy döntéshozó helyzetben lévők közül senkit sem kellett arról meggyőzni, hogy bolygónk gömb alakú. Már Sevillai Izidor (560-636) labdához hasonlította a glóbuszt, a 13. századtól, a gótika fénylő periódusától pedig valamennyi művelt elme tisztában volt a Föld alakjával. Legfőbb bizonyítékként említsük meg Dante (1265-1321) enciklopédikus igényű alapművét, az Isteni színjátékot, melyben a szerző többször is hangsúlyozza, miszerint bolygónk gömb alakú, s a Színjáték tanúsága szerint a Föld gömbként lebeg a világmindenség középpontjában. A Pokol utolsó énekében a költő túlvilági kísérője, Vergilius még azt is közli, hogy ,,reggel van itt, amikor ott túl este." A 15. század második felében viták csak a Föld méretéről folytak. Kolumbusz végül is annak köszönhette sikerét, hogy rendkívül sok téves számítást fogadott el kiindulópontként.

Alapvetően a portugálok keleti irányban próbálkoztak meg eljutni Ázsiába, Afrika megkerülésével, pontosabban ennek a tengeri útnak a felfedezésével, a spanyolok pedig nyugat felé. Egy portugál herceg, Don Enriquez (1394-1460), közismert nevén Tengerész Henrik egész életét arra tette fel, hogy megtalálja a portugál kereskedelem számára a közvetlen és megszakítás nélküli vízi utat keletre, Indiába. Tézise a következő volt: bármilyen hatalmas kiterjedésű kontinens is Afrika, valahol délen egyszer véget kell érnie, tehát eredményes felderítő expedíciók után, megfelelő vízi járművekkel, műszerekkel és pontosan dokumentált új térképek segítségével a déli kontinens körülhajózható. A nagy áttörést Bartholomeu Diaz 1487-1488. évi felfedező útja hozta meg. A portugál hajós ekkor érte el az afrikai szárazföld legdélibb kiszögellését, s elnevezte azt Cabo das Tomentas-nak, azaz ,,a viharok foká"-nak. A portugál uralkodó rendeletére azonban visszatérése után - a nomen est omen elve alapján - a baljóslatú nevet átkeresztelték Jóreménység fokára. Valójában nem a Jóreménység foka Afrika legdélibb csúcsa és osztópont az Atlanti-óceán és az Indiai-óceán között, hanem a végpont a tőle 150 kilométerre délkeletre lévő Tű-fok (másként Agulhas-fok). Tény azonban, hogy a Jóreménység foka felfedezésével megnyílt a portugálok előtt a közvetlenül Indiába vezető óceáni útvonal. Aztán 1493 tavaszán óriási nyugtalanságot keltett a portugál udvarban a hír: a korábban Lisszabonban elutasított Kolumbusz kitűzte az előző év őszén a spanyol királyi lobogót az indiai szigetvilágban. A verseny első szakaszát tehát a spanyol rivális nyerte, legalábbis ekkor még azt hitték, hogy Kolumbusz Ázsia keleti partvidékét érte el. A portugál udvarban tehát eldöntötték, hogy az ő hajóiknak is mielőbb és bármi áron el kell most már jutniuk Ázsiába. Így futott be néhány évvel később, 1498. május 20-án egy gyötrelmes tengeri utat követően Vasco da Gama Gabriel, Rafael és Berrio nevű hajója a gazdag indiai kereskedővárosba, Kalikutba, amelyet ezideig a portugál utazók és kereskedők csak szárazföldi úton tudtak elérni.
Nos, Kolumbusz Pierre d'Ailly (1350-1420) csillagász, teológus és főpap Imago mundi című munkájából megismerte Al-Farghani 9. századi arab tudós tanításait, aki úgy vélekedett, miszerint az Egyenlítő 360 foka közül egy-egy foknak 56 mérföld felel meg. Csakhogy nem az Al-Farghani által használt 2164 méternek megfelelő mérfölddel számolt, hanem a jóval rövidebb, 1480 méterrel egyenértékű római mérfölddel. Al-Farghani számításai szerint 44 ezer kilométer lenne az Egyenlítő, Kolumbusz viszont úgy gondolta, hogy mindössze 30 ezer kilométer hosszúságú. Számításainak másik sarkalatos hibája az volt, hogy eltúlozta Ázsia méreteit, és meg volt győződve róla, hogy Japán a Karib-tengeri szigetek helyén található, 2400 tengeri mérföldre a Kanári-szigetektől. Valójában azonban csaknem négyszer olyan messze, 10 600 tengeri mérföldre fekszik tőlük. Ugyanakkor meg volt győződve arról is, hogy a Föld felszínének csak 15%-át borítja óceán, illetve víz, szemben a valóságos 70%-kal. Végül is tehát számos tudós és fejedelem azért nem támogatta Kolumbusz útját, mert hitetlenkedve hallgatták számításait, csak azt nem sejtette 1492 előtt senki, hogy milyen eredményesnek bizonyul és mekkora világtörténelmi paradigmaváltást hoz majd Kolumbusz tévedése.
Ami a Kolumbusz felfedezése nyomán kibontakozó gyarmatosítást, illetve a konkvisztádorok ténykedését illeti, a második alapvető tévhit, miszerint az európaiak gyakorlatilag kiirtották az őslakos indiánokat. Mint minden történelmi esemény vonatkozásában, a kép ezúttal is jóval árnyaltabb. Kezdjük azzal, hogy az európaiak számára játszi könnyedséggel ment - például Kínával ellentétben - az irdatlan kiterjedésű kontinens meghódítása. Hiába teremtettek ugyanis rendkívüli magaskultúrákat s fejlett, despotikus államrendszereket az aztékok, a maják, illetve az inkák, mégis behozhatatlan technikai és civilizációs hátrányban voltak a jövevény fehérekkel szemben. Egyrészt nem ismerték a tűzfegyvereket és csekély jelentőségű volt a fémművesség is, s ez már önmagában megpecsételte a sorsukat. Másrészt a ló sem volt őshonos állatfajta az Újvilágban, így a kor egyik csúcsfegyvernemének számító lovasságot sem tudtak a bennszülöttek kiállítani az európaiakkal szemben. Az indiánok által tartott láma nem igavonó állat. Így jutunk el a harmadik tényezőhöz: nem ismervén a fogatolás technikáját, az amerikai őslakosok csak kézi, kapás földművelést folytattak, ami gazdasági lehetőségeiket eleve korlátozta.

Tény, hogy a konkvisztádorok alapvetően kegyetlenül bántak az indiánokkal és irtották is, valamint rabszolgasorba taszították őket, de valamiféle genocídiumról vizionálni e vonatkozásban, meglehetősen erős történelmi aránytévesztés. Az indiánok végzetét és demográfiai katasztrófáját alapvetően ugyanis a járványok okozták, amelyek a fehérek aktív közreműködése nélkül semmisítettek meg egész törzseket, népcsoportokat. Az indiánok körében ugyanis nem alakult ki immunitás a fehérek által behurcolt olyan betegségek ellen, mint a kanyaró, a szamárköhögés és a himlő. Sokszor falvak tucatjainak népessége semmisült meg. Ráadásul a járványok főleg a munkaképes korosztályt pusztították el. A társadalom szétzilálódott, az öregek nem tudták átadni a hagyományokat a fiatalabb generációknak. Megrendült a hitük az ősi tradícióban is, mert azt látták, hogy a fehérek nem pusztulnak, tehát az ő isteneik nyilván hatalmasabbak és erősebbek, mint az indiánokéi. A fehér spanyolok, portugálok, franciák és angolok kultúrája pedig oly nagymértékben és karakteresen különbözött az őslakosokétól, hogy a legjobb szándékkal sem lettek volna képesek tényleges segítséget nyújtani nekik.
Tény, hogy az európaiak 1492 után azért mentek a tengerentúli vidékekre, hogy kereskedjenek, raboljanak, területeket hódítsanak, s legfőképpen irdatlan mennyiségű ezüstöt és aranyat hurcoljanak gályáikon haza. A 17. század közepéig átlagosan évi 1,2 tonna arany és 100 tonna ezüst érkezett Európába. S az európaiak természetesen téríteni is akartak. Sok fehér számára ez volt az első találkozás más rasszhoz tartozó emberekkel. Hogy a meghódított területek lakói feletti uralmat érvényessé tegyék, a spanyol királyoknak először is azt kellett kinyilvánítaniuk, hogy a nem európaiak is emberek. Az 1512-es királyi rendelet értelmében, amelyet a konkvisztádorok kötelesek voltak felolvasni a benszülötteknek, ,,a mi Urunk és Istenünk, az örökké élő Isten teremtette a földet és a mennyet, és teremtett férfit és nőt, akiknek ti is és én is, és a világon minden ember a leszármazottjai vagyunk." E tényt megerősítendő III. Pál pápa az 1537. évi dekrétumában kijelentette, hogy ,,az indiánok valódi emberek, akik nemcsakhogy képesek a katolikus hitet megérteni, de... szomjúhozva vágynak is annak elfogadására." Így aztán a fegyveres konkvisztádorok nyomában és társaságában rövidesen a térítő klerikusok is megjelentek az Újvilág földjén.
Lipusz Zsolt - Kuruc.info

További részletek: http://kuruc.info/r/9/121984/#ixzz2oftRR8C6
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
El fogok válni a feleségemtől - mondja az idegenlégió század
  2013-12-27 12:29:14, péntek
 
  - El fogok válni a feleségemtől - mondja az idegenlégió századosa az ezredesnek. - Megcsal a
bestia!
- Ugyan barátom, a maga felesége hűséges asszony... Miből gondolja, hogy megcsalja?
- Viszketőport szórtam a bugyijába, és látom, hogy az erődben minden második légionista vakaródzik.
Az ezredes dühödten kezdi vakarni a bajuszát:
- Hogy magának milyen hülye ötletei vannak...!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
“Karácsonykor?” Apu nem nyilatkozik, csak kampán
  2013-12-27 12:12:16, péntek
 
  “Karácsonykor?" Apu nem nyilatkozik, csak kampányol!
Posted on 2013/12/27 Szerző: Admin

Templomban kampányolt a döbrögista gépviselő-pógármester, majd legyűlöletkeltőzte a Hir24 stábját, és maga helyett a lányait küldte ki nyilatkozni.

906865_248069195352222_1503072697_o
Küldözgetett képeslapokat is! (Te jó Isten! Micsoda kinrimek!)

“Ma, Karácsony délutánján a családi háznál látogatást tett egy gyűlöletkeltő média. A Lányaim a szeretet jegyében házi mézeskaláccsal kínálták őket és Boldog Karácsonyt kívántak!" - így kommentálta a Facebookon Pócs János, Döbrögi Jászapáti helytartója a Hir24 stábjának látogatását. A Hír24 hírműsora arról kérdezte volna a gépviselő-szállásmestert, hogy miért érezte szükségét, hogy egy szentmisén kampányoljon. Mint arról-többek között a Hir24 is-beszámolt, egy jászdózsai templomban a karácsonyi misén osztogatták Pócs János ajándékát, egy kulcskarikán lógó szörnyűséges világító Máriát, a döbrögista gépviselő-pógármester aláírásával.

A jászapáti kegyurat viszont hiába kérdezték volna, a stábnak nem nyilatkozott, hanem maga helyett a lányait küldte ki. (Korábban a szintén döbrögista gépviselő-helytartó vak komondoros Balogh József sem mert személyesen a sajtó elé állni!) A döbrögista helytartó telefonját nem vette fel, majd egyszer csak kijöttek szerény hajlékából a lányai. A riporter Kérdésére, hogy miért nem jön ki a kedves papa, a környéken életnek és halálnak ura, imigyen reagáltak: “Karácsonykor?"
Ma, Karácsony délutánján a családi háznál látogatást tett egy gyűlöletkeltő média. A Lányaim a szeretet jegyében házi mézeskaláccsal kínálták őket és Boldog Karácsonyt kívántak!

Tipikus és jellemző magatartás ez a döbrögisták részéről. A fejtől a farokig. Csinálnak vagy mondanak valamit-majd gyáván megbújnak a ködösitő stáb magyarázatai mögött. Lapulnak, hallgatnak.
Döbrögi sem mer vitatkozni soha senkivel olyan szituációban, amikor a vitapartner visszaszól, érvel, indokol.
ŐK CSAK KINYILATKOZTATNI SZERETNEK! DE AZT NAGYON!

Vitatkozni, indokolni nem! Ahhoz már hülyék és tehetségtelenek!
De hát a nyilvánvaló bűnöket és hülyeségeket nem is lehet magyarázni! Inkább elbújnak a nyilvánosság elől.

Mint ez a Pócs nevezetű gerinctelen nyalonc is! Aki lányait küldi maga helyett! Lányai háta mögé rejtőzik! Részegsége vagy gyávasága okán!

Mert karácsony van!
A lányainak nincs karácsony?

A Pócs-lányok valószinűleg nem büszkék apjukra! Ami érthető is!

http://balrad.wordpress.com/2013/12/27/karacsonykor-apu-nem-nyilatkozik-csak-kamp anyol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cigánybűnözés megállítása liberális módra
  2013-12-27 12:09:43, péntek
 
  Cigánybűnözés megállítása liberális módra

25 dec 2013

Most már házhoz hozzák a fát, így a lopáson sem kell fáradozniuk a cigányoknak. ‘Romániából' érkezett egy kamionnyi fa az Árpa utcai cigánytelepre, ahol huszonkét család él. A 260 mázsányi tüzelő a Szeged-Csanádi Egyházmegye adománya a több mint százhúsz dorozsmai cigánynak.
arpa_utca_tuzifa23_gs

A gádzsók megint nekünk termeltek

,,Úgy próbáljuk majd elosztani a fát, hogy ahol több a gyerek, oda több jut" - magyarázta Kolompár István, hozzátéve, ez a fa számukra a világ kezdetét jelenti (nekünk meg a végét - a szerk.) s reméli, máskor is kapnak segítséget (mert mindig arra várnak - a szerk.) Úgy becsülte, hogy közel két hónapra lesz elegendő a fa, hiszen a városon kívül sokkal hidegebb van szerinte. Beszéltünk egy asszonnyal is, ők hatan élnek egy lakásban, nagyon örült a fának. Mint elmondta, nem szoktak kapni téli tüzelőt, így legtöbbször a közeli erdőbe mennek ki gallyakat gyűjteni, hogy be tudjanak fűteni a lakásba. (Magyarok miért nem kapnak? - a szerk.)

,,Szerencsére egyre több olyan ember és szervezet van körülöttünk, akik tényleg komolyan gondolják a cigányok támogatását" ( elég nagy baj, hogy szinte már csak ilyen szervezet van - a szerk.) - fogalmazott Nagy Mihály. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, minden évben kaptak az Árpa utcaiak tűzifát, így például a körzet fideszes önkormányzati képviselőitől, Mihálffy Bélától és Kosik Dénestől, továbbá a térség országgyűlési képviselője, Nógrádi Zoltán is segített a dorozsmai romáknak (ezért cserébe csak szavazni kell a megfelelő helyre - a szerk.). ,,Kéréssel fordultunk Kiss-Rigó László megyés püspökhöz, hogy egy kis fával támogassa az itt élő huszonkét családot, és most megérkezett a várva várt adomány. Meg lehet nézni, nem füstöl itt minden kémény, áram sincs" - tette hozzá Nagy Mihály. Megjegyezte, hiába keresték fel az önkormányzat illetékes bizottságait, kérésük süket fülekre talált. (Ja....... Hát az önkormányzat dolga - és nem kell érte megdolgozni - az áram és egyéb közművel való ellátás, ha cigány vagy. - a szerk.).
Jááj, mánnyi, ezt míg eegurítáni is bájos!

Jááj, mánnyi, ezt míg eegurítáni is bájos!

Rafael György roma mediátor azt hangsúlyozta, nem csupán adományt kaptak most az Árpa utcaiak, a cél, hogy a roma felzárkóztatási programban egy új értéket is teremtsenek, akárcsak a lakópark felépítésével, vagyis az integrációs program részét képezi. (Ez aztán új érték teremtése! Ingyen tüzelő, ingyen áram a rúdugróknak és Magyarország jobban teljesít! - a szerk.)

szegedma.hu korrigálva

http://magyarhajnal.com/ciganybunozes-megallitasaliberalis-modra/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MSZP-s: kötelező elviselni a muszlim és afrikai bevándorlók
  2013-12-27 12:01:49, péntek
 
  MSZP-s: kötelező elviselni a muszlim és afrikai bevándorlók bűnözését

26 dec 2013

Borenszky Ervin szerint nem várható el a menekülttáborok lakóitól, hogy emberi módon viselkedjenek - azaz, hogy ne erőszakoskodjanak a magyar nőkkel és ne garázdálkodjanak, tehát aki normális viselkedést vár tőlük az türelmetlen és ‘rasszista'.
"A menedékkérőkkel szemben jelenleg is ellenséges a hangulat a városban, de a feszültség a közeljövőben jelentősen nőhet: egy olyan embertől, aki a lét és nemlét küszöbén az életéért küzd, aligha várható, hogy tisztelje a törvényeket, vagy hogy tartsa magát az együttélés legalapvetőbb szabályaihoz" - Borenszki Ervin - 2013. október 29.

“A menedékkérőkkel szemben jelenleg is ellenséges a hangulat a városban, de a feszültség a közeljövőben jelentősen nőhet: egy olyan embertől, aki a lét és nemlét küszöbén az életéért küzd, aligha várható, hogy tisztelje a törvényeket, vagy hogy tartsa magát az együttélés legalapvetőbb szabályaihoz" - Borenszki Ervin - 2013. október 29.
erőszak

Avagy ideje lenne végre a valós problémákkal foglalkozni...

Kapcsolódó: A Jobbik összeszavazott a FideMSZP-vel a menekültek és a buzik érdekében

Borenszky Ervin felszólalása egyben beismerése is annak, hogy egy veszélyes, háborús övezetből szabadult népességet kell a ránk erőltetett menekülttáborokban befogadnunk és velük együtt élnünk, felháborító viselkedésüket tolerálnunk, máskülönben ,,rasszisták" vagyunk.

Mindenesetre Ervin is olyan, mint a hasonszőrű politikai és gazdasági elitet képviselő társai, nem neki és családjának kell viselni az elhibázott bevándorláspolitika következményeit, hanem az átlagpolgárt rabolják ki és erőszakolják meg az importált buckalakók, ő jól elvan a lesorompózott villanegyedében, ahova nem léphet be idegen, gyermekeit is olyan iskolába járatja, ahol csak milliárdoscsemeték és nem ,,proligyerekek" vannak.

A mélyen tisztelt olvasók is emlékeznek Demcsák Zsuzsa ügyére, aki 2007-ben lett volna az akkor regnáló MSZP kormány szóvivője, csak a közfelháborodás miatt vissza kellett lépnie, mert blogján azon sopánkodott, hogy csemetéje nehogy a pórnép utódaival - azaz a mi gyermekeinkkel - járjon nem EU konform óvodába. Mi meg járassuk egy osztályba a gyermekeinket a cigánybűnöző, a szomáliai kalóz, a török és afgán drogkereskedő purgyéival ugye...

Ma már a menekültkérdés is Brüsszelben és az Európai Parlamentben dől el, tehát egy ottani döntést a csak nevében magyar és csak névleg parlament Budapesten nem bírálhat felül. Amikor a menekültáradat rénk szabadításáról döntöttek 2012 őszén, a Jobbik, ahogy annyi más kérdésben, nem ment szembe a többi parlamenti párttal, Balóné Morvai és Kovács Béla nem adott le (ahogy Chanád sem) ellenszavazott hazánk afrikanizálása és iszlamizálása ellen (ahogy a buzijogok kiterjesztése ellen sem), e ponttól tehát a Jobbik minden menekültekkel kapcsolatos szóbeli tiltakozása éppen annyira hiteles, mint az MSZP-é és a Fideszé. Vona minden fórumon azt hazudja, hogy ők csak az iszlámot támogatják, az iszlamista bevándorlókat nem. A szavazás ténye is mutatja, hogy ez nem igaz. De amúgy is, ki hinné el a liberálisoknak, a Fidesznek és a komcsiknak, hogy ők a cionizmust támogatják, de az izraeli gyarmatosítókat nem. Ráadásul a Jobbik nem csupán az iszlámmal, de a cionistákkal is együttműködik dokumentumok ITT.

Kapcsolódó: 168 órás, MSZP-s zsidónak fizet havi fél milliót Vona

Aki azt hiszi, hogy a bevándoroltatás a Nyugat távoli problémája, annak itt egy adat. 2011-ben hatszázkilencvenhárom ‘menekült' adott be kérelmet a magyar hatóságoknak. 2013-ra közel harmincszor annyian, majdnem 20 ezer (!) fekete és muszlim jelent meg határainkon, ami akkor is ijesztő, ha egyelőre a többségük tovább áll Nyugatra, de csak ha akar. Őket ugyanis Brüsszel (és parlamenti pártjaink) döntése alapján már sem visszatoloncolni, sem továbbküldeni nem lehet. Magyarán néhány év leforgása alatt kialakulhat Magyarországon egy több tíz, vagy többszáz ezres ellenséges muszlim és afrikai kisebbség, annak minden egészségügyi és kriminalisztikai vonzatával, véletlenül a mi költségünkön.

Kapcsolódó: 2 év alatt harmincszor több néger és muszlim hazánkban

www.szivenszurtvaros.hu nyomán magyarhajnal.com

http://magyarhajnal.com/mszp-s-kotelezo-elviselni-muszlim-es-afrikai-bevandorlok- bunozeset/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meddig él egy fa? - 2014-ben eldől a Római-part sorsa
  2013-12-27 11:57:27, péntek
 
  Meddig él egy fa? - 2014-ben eldől a Római-part sorsa

2013. december 27., péntek, 11:39
Szerző: Rácz Johanna



A római-parti fák kivágása közvetlenül 55 ezer embert, közvetve pedig az egész várost érinti, mégis alig érdekel valakit, mi fog történni a Dunával, ha 190 ezer köbméter földet hordanak bele. Pedig a mobilgát tervei január első hetében elkészülnek, és ha marad az eddig tapasztalt hatósági hátszél, becslések szerint már 2014-ben megindulhat a part menti terület rendezése. Biztosat senki sem tud, mert a Főpolgármesteri Hivatal teljes hírzárlatot rendelt el: jelenleg a nyilvánosság és a civilek kizárásával dől el, hogy mi lesz Budapest utolsó természetes dunai partszakaszával.

Decemberben valaki váratlanul különös kavicsszobrokkal, tornyocskákkal, kősárkányokkal, helyi anyagok felhasználásával készült térformákkal népesítette be a Római-part ötvenméteres szakaszát. Rövid internetes kutatás után kiderült, hogy Kánya Tamás fotóművész rendezte be a kőkertet, amelyet a mai napig bárki szemrevételezhet, ha arra jár, vagy megnézheti a facebookos fotókon. A műalkotás-együttes egy zaklatott időszakban állít emléket a Duna ezen közkedvelt partszakaszának. Ha megvalósul a mobilgát, nem lesz kavics és uszadékfa, amiből az egyszeri térszobrász építkezhet.

Mit szeretünk a Római-partban?

A város utolsó, természetes formájában fennmaradt dunai partszakaszát ellentétekben lehet csak leírni. Van játszótér, de kicsi és szegényes, van kavicsföveny, de építkezési törmelékkel keveredik, van bicikliút, de szinte járhatatlan, van csónakházas romantika, de jobbára már csak kirakat az intenzív ingatlanfejlesztés eredményei - jachtparkolók, lakóparkok és szállodák - előtt. A nyári hétvégéken nyüzsgő parti sétány bizonyítja, hogy a város népe még ebben a késő-balkáni megkopott állapotában is szereti a Rómait. Hétköznap és téli hétvégéken pedig a közel lakó futók, sportolók, gimnazisták, kutyások és gyerekesek népesítik be a környéket.

A Római nyáron
Fotó: Fazekas István

A Római-part dicső múltját jobb-rosszabb állapotú vállalati üdülők, szállodák őrzik. A belvárosból is könnyen elérhető, ártéri üdülőtelepnek valaha pezsgő evezős élete volt, ma már kevesen, de annál eltökéltebben lapátolnak tavasztól őszig. Ott húzódik az Eurovelo nevű nemzetközi bicikliút, amelynek római-parti szakaszán a jobb útviszonyokhoz szokott holland nyugdíjas biciklis turisták meghökkenten nézik a bokáig érő murvában papírtálcás hekkel le-föl mászkáló tömegeket. Nem kétséges, hogy az óriási üdülőpotenciállal rendelkező vízpartot rendezni kell, csak az a kérdés, hogyan.

Sokan nem értenek egyet azzal a megoldással, amelyet a fővárosi önkormányzat minden ellenérv dacára eltökélten keresztülvisz. ,,Mi azt szeretnénk, ha a főváros elsősorban Óbuda lakóterületeinek árvízvédelmével foglalkozna, és nem veszélyeztetné a lakosok biztonságát azzal, hogy a haveroknak ajándékoz egy parti gátat a mi pénzünkből" - összegeznek az ellenzők a Maradjanak a FÁK a Rómain Facebook-oldalon.

Tény, hogyha a mobilgátas projektet csak címszavakban vázoljuk föl, már akkor is nehezen védhető: először is kizárólag közpénzből valósul meg, miközben haszonélvezői - akiknek az ártérre épült ingatlanjai óriási értéknövekedés elé néznek - meglehetősen szűk körből kerülnek ki. Az MTA ad hoc bizottságának - egyébként a tervet támogató - szakvéleménye hiányolta a hatástanulmányt arról, hogy a part menti ingatlanok értéke mekkorát növekszik a gátépítés után. Bús Balázs III. kerületi polgármester az ősszel egy rendelettervezetet nyújtott be arról, hogy a Főváros saját hatáskörben értéknövekedési adót szedhessen az ingatlantulajdonosoktól, a rendelettervezet azonban elakadt a törvényhozásban - mondta a hvg.hu-nak Bús Balázs.

A projekt ellenzőinek legfőbb problémája, hogy a közvetlenül a Duna-parton felhúzott mobilgát túlságosan nagy természetpusztítással jár, mivel a védmű közelében nem lehetnek fák. További több száz fa pusztul el a nagymértékű partfeltöltés miatt is. További ellenérv, hogy a fővédvonal a parttól beljebb, a Nánási út-Királyok útja vonalában húzódó, elhanyagolt nyúlgát, bár ennek tényét újabban a fővárosi önkormányzat vitatja. Akárcsak azt, hogy a Nánási út és a Duna között húzódó parti szakasz hullámtér, nem pedig ártér. Emellett a kritikusok szerint senki nem mérte fel pontosan, milyen hatása lesz a Duna többi budapesti partszakaszára, ha északon erőteljesen leszűkítik a medret - a korábbi, alacsonyabb gáttal számoló terv szerint 190 ezer köbméter földet hordanak a vízbe -, és gyakorlatilag megszüntetik azt az árteret, amely az idei nyári áradások során is óriási víztömeget vett fel.

Az Átlátszó becslése szerint a projekt közvetlenül 55 ezer környékbelit, közvetve viszont az egész várost érinti.

A Fővárosnál a kulcs

December közepén a III. kerületi önkormányzat Városfejlesztési Bizottsága szinte egyhangú döntéssel rendelkezett arról, hogy a közvetlen Duna-parti területet kivegyék a helyi szabályozási tervből, így az a továbbiakban a Főváros kompetenciájába tartozik. Bús Balázs kerületi polgármester szerint erre a jogharmonizáció miatt volt szükség. Egyrészt egy júliusban hatályba lépett kormányrendelet már 99 évre a Főváros illetékességébe utalta a mobilgátprojektben érintett területet. Másrészt az építési törvény is úgy rendelkezik, hogy a Duna-parti területekről a fővárosi szabályozási tervnek kell rendelkeznie. Bús Balázs szerint mindez nincs is összefüggésben a mobilgáttal.

A kerületi szabályozási terv az érintett területtel kapcsolatban korábban rögzítette, hogy az árvízvédelemmel nem rendelkező szakaszon a part menti fás ligeteket, galériaerdőket meg kell óvni - állította Bardóczi Sándor tájépítész, a mobilgát ellenzőinek egyik szószólója. A kerület polgármestere azonban azt mondta, ezt nem a szabályozási terv, hanem egy bizottsági állásfoglalás mondta ki korábban.

Árvíz a Római-parton 2013-ban
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A mobilgát megtervezésével megbízott Erbo Plan Kft. munkatársa a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az áprilisban beadott terveket a rekordméterű nyári árvíz miatt át kellett dolgozniuk, egyebek mellett a gát magasítására volt szükség 9,4 méterről 10 méterre. Az átoldogott terv nem nyilvános, ahogy az sem, hogy az eredetileg 4,8 milliárd forintos beruházás költsége a magasítás miatt mennyivel növekszik.

A tervek átdolgozása már a végső fázisban lehet, ugyanis január első munkahetében beadják a vízjogi hatóságnak, azaz a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek. További kérdéseinket a tervező cég elhárította, mondván, a Főpolgármesteri Hivatal kifejezett kérése volt, hogy ne nyilatkozzanak az újságíróknak. Tarlós István hivatalának pedig hiába tettük fel a kérdéseinket: elzárkóztak, és mindössze annyit közöltek, a terv átdolgozása folyik.

Korábban Tarlós István főpolgármester azt mondta, népszavazáson döntsenek a helyiek arról, hogy szeretnének-e mobilgátat vagy sem. Hajlandó lett volna erre pénzt is áldozni, a népszavazás ötlete azonban hamarosan lekerült a napirendről és online közvélemény-kutatás lett belőle.

Amikor felzúgnak a buldózerek

A mobilgát érdekében kitartóan kampányol egy másik civil szerveződés, a Római-partért Egyesület is, amelynek fő érvei közé tartozik, hogy a néhány évente kiöntő Duna veszélyes mikroorgazmusokat hagy a parton,. A partszakaszt fertőtleníteni kell, és ez szerintük sokkal nagyobb kárt okoz a környezetnek, mint néhány száz fa kivágása. A civil szervezet tőkeerősebbnek tűnik, mint a másik "érdekcsoport". Alelnöke az az Egri Gábor, akinek szállodája van közvetlenül a Duna-parton. Az egyesület célját - árvízvédelmet a Római-partnak! - évek óta hirdetik a környéken óriásplakátokon és szórólapokon, mostanában pedig leginkább egy mozgó hirdetőoszlopként funkcionáló teherautón, amely hónapok óta parkol az Aquincumi Múzeum közelében. Facebook-oldalukon elrettentő fotókat közölnek a part mai állapotáról, és fekete-fehér képeslapokat a múltból.

A római-parti "kőkert"
Fotó: Flickr / tamaskanya

Érveik közé tartozik az is, hogy a Nánási út mellett húzódó nyúlgát megerősítéséhez sokkal több fát kellene kivágni, mint a mobilgát építéséhez. Bús Balázs is ezt a meggondolást hozta fel a hvg.hu-nak, amikor arról beszélt, hogy a mobilgát jó, de később azt mondta, hogy még senki sem mérte fel pontosan, hány fát érintene egy esetleges Nánási úti gáterősítés. Vida Gábor ökológusnak az MTA-szakvéleményhez csatolt különvéleménye vitatja, hogy a fővédvonal megacélozása nagyobb ökológai kártétellel járna, mint a Duna-parti beruházás.

A mobilgátas megoldás pártolói előszeretettel hasonlítják a Római-partot a Kopaszi-gát környékéhez is, ahol a part rendezése a terület előnyére vált. Gyakran hivatkoznak az idei árvíznél jól szerepelő szentendrei mobilgátra is. Rácz Tamás, az MTA tájépítészeti albizottságának tagja szerint azonban a mobilgát rövid partszakaszok, például történelmi városrészek védelmére alkalmas, ahol egyébként sincsen túl értékes természeti környezet.

Minden ellenérv dacára a mobilgátprojekt már a finisben van, a politika és az üzletileg érdekelt körök akarata legalábbis adott. De hogy mikor épülhet meg a hullámtér gátja? A civilek számításai szerint feltehető, hogy a vízjogi engedélyt hamar megkapja a projekt, mivel a hatóságok eddig sem tanúsítottak nagy ellenállást a mobilgáttal szemben. Szerintük idén ősszel, a választás és a nyári turisztikai szezon után akár fel is zúghatnak a buldózerek. Bús Balázs kerületi polgármesternek sincs pontos információja, de ő ugy kalkulál, hogy 2015 tavasszal kezdődhetnek az első munkálatok a Római-parton.


http://hvg.hu/itthon/20131227_Meddig_el_egy_fa__2014ben_eldol_a_Romai
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 878 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1832
  • e Hét: 5596
  • e Hónap: 9341
  • e Év: 162837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.