Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Szilveszter éjjelén
  2013-12-31 15:38:30, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Kolozsvári töltött káposzta
  2013-12-31 15:35:06, kedd
 
  Kolozsvári töltött káposzta

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1,5 kg savanyú káposzta
savanyított káposztalevél
2 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
30 dkg füstölt kolbász
10 dkg rizs
pirospaprika

őrölt bors
szerecsendió
majoránna
őrölt köménymag
2 egész tojás
2 evőkanál liszt
olaj
tejföl

Elkészítés:

A sertéscombot ledaráljuk. A káposztát kisebb darabokra felvágjuk. A káposztalevelekből kivágjuk a vastagabb ereket. A vöröshagymát apró kockára felvágjuk. A szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk. A rizst félpuhára főzzük.

Egy nagyobb edénybe beletesszük a szalonna felét és zsírjára sütjük, majd kiszedjük és félretesszük. Ebben a zsírban megpároljuk a vöröshagymát, majd a felét kivesszük és félretesszük. A maradék hagymát megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük egy pohár vízzel. Ezután beletesszük a savanyú káposztának a felét és jól összekeverjük.

A darált húshoz hozzáadjuk a kisütött szalonnát, a megpárolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a fokhagymát. Jól összedolgozzuk, majd kis gombócokat formálunk belőle, és a káposztalevelekbe töltjük. (Én a levél közepére teszem a gombócot, majd a két szélét ráhajtom, és a végét szintén ráhajtom, majd feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét.)

Az elkészült csomagokat a káposzta tetejére tesszük. Elosztjuk rajta a megmaradt füstölt szalonna csíkokat és a felszeletelt füstölt kolbászt. Végül befedjük a maradék káposztával, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

2 órán át, szép lassú tűzön főzzük. Közben többször megrázogatjuk, de keverni nem szabad.

A lisztből és az olajból világos zsemleszínű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, hagyjuk kicsit hűlni, végül felengedjük kb. 2 dl hideg vízzel és simára keverjük.

A káposzta tetejére öntjük és jól megrázogatjuk, szélét kicsit fakanállal megmozgatjuk, hogy a rántás mindenhova befolyjon. Még kb. 10 percig főzzük, és közben többször megrázogatjuk.

Tálaláskor tejföllel meglocsolva kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szabolcsi töltött káposzta III.
  2013-12-31 15:31:15, kedd
 
  Szabolcsi töltött káposzta III.

Hozzávalók:

1 nagyobb fej édeskáposzta
50 dkg darált hús
előfőzött rizs
2 fej hagyma

bors
pirospaprika
1 l paradicsomlé

Elkészítés:

Egy nagyobb fazékba felteszünk vizet forrni. Az édeskáposztát a torzsája mentén rézsútosan bevágjuk, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta, a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből.

Kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd 2 evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy elfedje. Kb. 10 percig főzzük, míg beszívja magába a vizet.

A 2 hagymát apróra vágjuk, majd olajon megfonnyasztjuk, jó sok pirospaprikát szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát a rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint. Öntünk hozzá annyi paradicsomlevet, amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még 2-3 maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe.

Ekkor el lehet kezdeni a leveleket megtölteni. A levelekben levő vastag részt ki kell vágni. A torzsát és a megmaradt leveleket a fazék aljára tesszük, rárakjuk sorban a megtöltött káposztát.

A fazekat felöntjük félig vízzel, félig paradicsomlével, fedő alatt főzzük kb. 1,5-2 órát, de közben kóstolással lehet ellenőrizni.





Megjegyzés:

A receptet Dr. Solti Béláné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Lencsefőzelék
  2013-12-31 15:22:39, kedd
 
  Lencsefőzelék

Hozzávalók:

Elkészítés:

20 dkg lencsét kiválogatunk, beáztatunk, leszűrjük. Kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Hozzáteszünk 1 fej lilahagymát, 3 gerezd kipréselt fokhagymát, 1 evőkanál mustármagot, 1 evőkanál mustárt, néhány babérlevelet és egy fél citromot héjastul. Ha puhára főtt a lencse, kidobjuk belőle a hagymát és a citromot. Ekkor sózzuk, 1 evőkanál mézzel ízesíthetjük. Hagyjuk a lábosban másnapig, mert még tovább dagad, és nem marad több leve.

Megjegyzés:

A receptet Kriszta1 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Sajtos fészek
  2013-12-31 15:18:20, kedd
 
  Sajtos fészek

Hozzávalók:

A tésztához:
80 dkg liszt
40 dkg zsír
3 dkg só
5 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl fehérbor
1 dl tejföl

A krémhez:
3 tojás
2 dl tejföl
3 kockasajt vagy 10 dkg tömlős sajt
10 dkg vaj
só ízlés szerint
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, és kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki, majd minden második korongnak a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, hogy csak a korong széle maradjon meg.

A nagyobb korong szélet bekenjük tojássárgájával, és erre rátesszük a másik kiszúrt (szegély) korongot. Világos aranybarnára sütjük.

A krémhez a tojást a tejföllel jól kikeverjük, összefőzzük, majd a kockasajtot is belekeverjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, a sót (ízlés
szerint), kihűlésig keverjük, utána a kisült fészkeket megtöltjük vele. A krém tetejére reszelt sajtot szórunk.





Megjegyzés:

A receptet Tilcsik Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Lencsefőzelék füstölt tarjával
  2013-12-31 15:16:00, kedd
 
  Lencsefőzelék füstölt tarjával

Hozzávalók:

50 dkg lencse
30 dkg főtt füstölt tarja
1 kis fej hagyma
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt

bors
ételízesítő
2 evőkanál olívaolaj
1 babérlevél

Elkészítés:

Apró kockákra vágjuk a hagymát és a tarját, az olívaolajon összesütjük, rászórjuk a lisztet. Beletesszük a NEM BEÁZTATOTT lencsét, bő lével felengedjük, hozzáadjuk az ételízesítpt, sót és borsot, a babérlevelet. Megfőzzük, főzés közben utántöltjük vízzel, ahogy a lencse dagad, és szükség szerint tovább ízesíthetjük. A végén a tejföllel együtt összeforraljuk.

Megjegyzés:

Isteni, kiadós, életemben nem ettem ennél finomabbat!!!:D Nem csak Szilveszterkor! :) B.Ú.É.K. !!! Kellemes főzőcskézést, el sem lehet rontani!

A receptet Nenzy küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Korhelyleves gazdagon
  2013-12-31 15:13:30, kedd
 
  Korhelyleves gazdagon

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
10 dkg zsír
10 dkg finomliszt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg debreceni kolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
50 dkg füstölt sertéscsülök
5 dl tejföl
2 dkg fűszerpaprika
piros arany
kapor
köménymag


Elkészítés:

A savanyú káposztát vízben jól átmossuk, utána 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a debrecenit, a csülköt, a kockára vágott szalonnát. Sóval ízesítjük, és puhára főzzük.

Zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a köménymagot, a fokhagymát, a fűszerpaprikát és a piros aranyat, és berántjuk vele a levest.

A végén a debrecenit és a csülköt kiszedjük egy tálba, felkockázzuk, majd visszatesszük a levesbe. Tejfölt adunk hozzá, és jól kiforraljuk.





Megjegyzés:

A receptet Kovács Gáborné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hagymás virslisaláta
  2013-12-31 15:02:49, kedd
 
  Hagymás virslisaláta

Hozzávalók:

3 pár virsli
2 közepes lila hagyma
2 csapott teáskanál cukor
0,5-0,7 dl almaecet
3 dl víz
őrölt fehérbors


Elkészítés:

Összekeverem a vizet, az ecetet, a cukrot, egy kevés sót és a borsot (ízlés szerint). Ha felovadt benne minden, beleteszem a vékonyra szeletelt virslit és a félszeletekre vágott hagymát, majd egy éjszakára bedugom a hűtőbe, hogy jól összeérjen.

Megjegyzés:

Lehet vöröshagymával is készíteni, de így látványosabb és finomabb is. A bors lehet fekete, de fehérrel szebb.

A receptet Maches küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Kellemes Szilvesztert!
  2013-12-31 14:59:11, kedd
 
  Kedves barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 675
  • e Hét: 5256
  • e Hónap: 19161
  • e Év: 148868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.