Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2013-12-07 23:52:48, szombat
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Hideg télben fűszeres fogás
  2013-12-07 23:43:12, szombat
 
  Hideg télben fűszeres fogás

A hótakaró borította táj valahogy mindenkiből előhozza a gyerekkori szánkózások, síelések, hógolyózások emlékeit - aki pedig teheti, hódol is valamely téli sportnak vagy alaposan felöltözve kimerészkedik a természetbe.

Akad persze, aki inkább ábrándozik a tél szépségeiről, és várja már az enyhülést. Egy biztos, ilyenkor olyan melegítő fogásokra vágyik mindenki, amelyek feledtetik a zimankót.

A gőzölgő gombócok, legyenek sósak vagy édesek, számos konyhában szerephez jutnak a téli kínálatban.

Köztudomású, hogy Közép-Európában a knédlik, galuskák, gombócok évszázadok óta közkedveltek. Akár egész menüsor is összeállhat belőlük. A maceszgombóc- vagy májgaluskaleves, a zsemlegombóc vadassal vagy a szilvával, lekvárral töltött édes verziók, hogy a gőzgombócokat és túrógombócokat se feledjük, majd' mindenütt nagy kedvencek.




Gőzölgő, fűszeres gombóc - köretként vagy önálló fogásként is kitűnő!

A köretként tálalt gombócok sokfélesége leginkább Csehország, Ausztria, Dél-Németország konyháira jellemző. A kisebb-nagyobb kunyhókban működő vendéglátóegységek étlapjain sok helyen megtalálhatók a gombóccal vagy gombócból, knédliből, galuskából kínált finomságok. Persze ahhoz utazni sem kell, hogy jó kis ,,kunyhófogás" kerüljön odahaza is asztalra.

A következő fűszerekben gazdag, igazi téli ételhez számomra a havas erdők hangulata legalább annyira hozzátartozik, mint a sokféle egymásra rakódott téli emlék.

A közkedvelt vadas mártást aligha kell bemutatni - kinél vadhúsok, kinél a marhaszeletek, kinél pedig az ízek gazdagságának képe és zsemlegombóc kapcsolódik hozzá. Ezúttal olyan vörösborral és borókabogyóval megbolondított változatot készítettem, amelyet a szárított vargányás gombóc tesz tökéletessé, de aki szeretné, bármilyen sovány hússal kiegészítheti. Nagy előnye, hogy szinte bárhol elkészíthető és tálalható. A ,,kunyhóélmény" minden változatban garantált!
Vörösboros hamis vadas vargányás gombócokkal




Határozott ízek, melegítő fűszerek a fogásban

Határozott ízek, melegítő fűszerek a fogásban
Hozzávalók 3 személyre:

A gombócokhoz:
2 teáskanál olívaolaj
15 dkg szikkadt kenyér
3 dkg szárított vargánya
15 dkg friss csiperke
1 db közepes méretű tojás
1 evőkanál burgonyakeményítő
0,7 dl tej
1 kis fej salotta
ízlés szerint: kevés szárított petrezselyemzöld (ha akad friss, még jobb), őrölt rozmaring, kakukkfű, só, frissen őrölt bors

A mártáshoz:
1 evőkanál olívaolaj
2-3 db sárgarépa (kb. 30-35 dkg)
1-2 db petrezselyemgyökér (kb. 15 dkg)
1 kis fej salotta
1 csapott evőkanál jó minőségű mustár
3 evőkanál sovány tejföl
½ dl száraz vörösbor
8-10 db borókabogyó
Hideg víz
ízlés szerint. só, Cayenne-bors

Elkészítés: A gombóchoz a kenyeret felaprítom, egy kisebb edényben megmelegítem a tejet, amivel meglocsolom a kenyérdarabkákat. Amíg puhulnak, a salottát felaprítom, a szárított vargányát áztatás nélkül szinte porrá zúzom, a csiperkét nagylyukú reszelőn lereszelem.





A nem mindennapi gombóc fontos összetevői...

2 teáskanál olívaolajat serpenyőben felforrósítok, erre dobom a hagymát, amit üvegesre pirítok, majd hozzáadom a kétféle gombát. Sózom, borsozom, hozzáadom a szárított zöldfűszereket. Erős tűzön 3-4 perc alatt összepirítom az edény tartalmát.




A borókabogyó és a vörösbor teszi különlegessé a hamis vadast


A borókabogyó és a vörösbor teszi különlegessé a hamis vadast

Egy kis tálban felverem a tojást, hozzáadom az előkészített kenyérdarabkákhoz, majd a gombákat és a burgonyakeményítőt is belekeverem. Az ekkor még igen lágy masszát állni hagyom.

Közben elkészítem a mártást. Ehhez a zöldségeket kb. 1 cm-esre kockázom, a hagymát finomra vágom. A borókabogyókat széles pengéjű kés hátlapjával, kissé ellapítom. Egy kisebb fazékban 1 evőkanál olajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a sárgarépa- és petrezselyemkockákat, sózom, borókabogyóval és Cayenne-borssal fűszerezem, felöntöm a vörösborral. Fedő alatt felforralom, majd annyi hideg vizet adok hozzá, amennyi ellepi a zöldségeket. 20-22 perc alatt puhára főzöm. A tejfölt elkeverem a mustárral, és hozzákeverem a zöldségekhez. Leveszem a tűzről, és botmixerrel selymesre turmixolom - ha túl sűrű lenne, kevés vizet adok hozzá, valamint kóstolást követően a fűszerezés is igazítható, ha szükséges.





Külön is szervírozható a kész mártás

Amíg a mártás készül, egy fazékban 1 teáskanál sóval legalább 1½ liter vizet felforralok. A kb. ½ órát konyhai hőmérsékleten pihentetett gombócalapból nedves kézzel 2,5 cm átmérőjű gombócokat formálok - ha túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsát lehet hozzáadni.





Ha a víz felforrt, mehetnek a fazékba!

A gombócokat a forrásban lévő vízbe adagolom, ha szépen megnőttek és feljöttek a víz felszínére, még további 3-4 percet főzöm, hogy mindenütt tökéletesek legyenek.

A gombócokat leszűröm, és azon melegében a mártással kínálom.





Testet, lelket melengető fogás...

A havas tájat a melegből szemlélve egy ízekben gazdag fogás mellől - kell ennél több egy jó kis téli kulináris kalandtúrához?

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gyors csigák - pikánsan és édesen
  2013-12-07 23:32:45, szombat
 
  Gyors csigák - pikánsan és édesen

A különféle tölteléket rejtő sós és édes csigák nem csupán azért közkedveltek, mert nagyon finomak, hanem szinte villámgyorsan elkészíthetők és tálalhatók - akár hirtelen betoppanó vendégek, akár családtagok megörvendeztetése a cél!

Minden főzni szerető nő és férfi életében vannak olyan időszakok, amikor sok egyéb elfoglaltság mellett kevesebb időt tud szánni a konyhai ténykedésre, mégis előfordul, hogy a leginkább szorító határidők és feszített tempójú munka dacára vendégek érkeznek, vagy egyszerűen a családtagok igényelnének valami finom harapnivalót.

Ilyenkor ki-ki a hűtőszekrényben, kamrában (szerencsés esetben: a kertben) rejlő hozzávalókból gazdálkodik. A készen kapható és odahaza is viszonylag hosszan tárolható leveles tészta nagy segítséget jelenthet olyan ,,villámfalatok" elkészítéséhez, melyek egyszerre nyújtanak izgalmas ízélményeket, de nem igényelnek komoly időráfordítást.

Mivel a hét folyamán Habliliom Könnyed Konyhájában is sokféle teendő akadt, ezúttal olyan finomságok készültek, amelyek alapanyagaiért nem kellett messzire menni.

A füstös aromájú, csípős chipotle egyike a kedvenc fűszereimnek - már egészen kevés is fantasztikus aromával gazdagítja az ételeket. Szó szerinti jelentése: füstölt chilipaprika. Valójában a Közép-Amerikából származó, szárított-füstölt jalapeño paprika sokféle fajtáját illetik ezzel a névvel. A méregerőstől az egészen enyhén csípősig terjedő skálán mindenféle fokozatban kínálják a fűszerüzletek. Kapható őrleményként éppúgy, mint pehelyként vagy egészben. Aki kedveli a pikáns fogásokat, biztosan találkozott már vele. Remekül harmonizál különféle vörös húsokkal, de paradicsommal, paprikával, padlizsánnal kombinálva is kitűnő ízeket csalogat elő a fogásokból.





A mély bordó chipotléból egészen kevés is elegendő!

A hűtőszekrényben egy kisebb padlizsán várakozott további felhasználásra, így jött az ötlet, hogy gyors vendégváróként chipotlés-padlizsános csigákat készítek.
Padlizsános csiga chipotléval





A pikánsan fűszeres padlizsános csigák alig félóra alatt elkészülnek!

Hozzávalók 15-16 darabhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
1 db kisebb padlizsán (25 dkg)
2 db lucullus paradicsom
1 db közepes méretű salotta
1 evőkanál olívaolaj
½ mokkáskanál közepes erősségű chipotlepehely (őrleménnyel is helyettesíthető)
1 kisebb ágacska rozmaring levelei
1 kis csokor petrezselyemzöld finomra vágva
5 dkg reszelt félkemény sajt (pl. gouda, edámi)
ízlés szerint só

A tetejére: 3-5 dkg félkemény sajt (pl. gouda, edámi)

Elkészítés: A hagymát egészen finomra aprítom, a padlizsánt ½ cm-esre kozkázom. Az érett lucullus paradicsomokat néhány másodpercre leforrázom, meghámozom, kis kockákra vágom. A rozmaring és a petrezselyem leveleit finomra vagdosom.

Egy kisebb serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a padlizsánt és a paradicsomot, sózom, chipotléval fűszerezem. Folyamatos kevergetés mellett addig sütöm, amíg a padlizsán teljesen megpuhul. A zöldfűszereket csak a végén adom hozzá, egy kevés petrezselyemzöldet elkülönítek a tálaláshoz. A padlizsánt néhány percig hűlni hagyom.

Egy közepes méretű gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

Lisztezett felületen egyenletesre nyújtom a leveles tésztát. 5 dkg reszelt sajtot egyenletesen elosztok a felületén úgy, hogy körben a szélein 1 cm-t szabadon hagyok. Erre kerül a már langyos, enyhén csípős füstöltpaprikás padlizsán. A réteshez hasonlóan szorosan feltekerem, majd 1½ cm vastagon felszeletelem. Az előkészített tepsibe sorakoztatom a csigákat, mindegyikre kis sajtkoronát biggyesztek.




Még egy kevés sajtot a tetejére!

20-20 perc alatt világosra sütöm őket. Frissen, petrezselyemzölddel meghintve tálalom.

A zamatos paradicsom, a füstölt aromákban gazdag padlizsánnal és a sajttal igazi melengető ízharmónia, melynek karcosságát kiegyensúlyozzák a frissítő zöldfűszerek. Ideális vendégváró, de könnyű előételként, gyors vacsorafogásként is kínálható.





zinte a tepsiből elfogytak...

Ha pedig már készült pikánsan fűszeres csiga, arra gondoltam, egy édes verzió is jól jöhet. Régóta várakozott egy megkezdett csomag hámozott, ,,lapra szerelt" mandula a frizsiderben, ideje volt, hogy olyan finomsággá lényegüljön át, amit kis- és nagykorúak egyaránt szívesen fogyasztanak, kellemes, aromái már sütés közben belengik a konyhát. Rendkívül egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandó csigadesszertek kerültek a tányérra.
Mandulalapos csigák





Illatos mandulás csigák

Hozzávalók 16-18 darabhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
1 tojássárgája
½ vaníliarúd kikapart belseje (vagy 1 mokkáskanál kivonat)
2½ dkg porcukor

A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: Egy közepes gáztepsit sütőpapírral borítok. A mandulalapokat egy kisebb serpenyőben zsiradék nélkül enyhén megpirítom, hűlni hagyom. A tojássárgáját alaposan elkeverem a vaníliarúd magjaival és a porcukorral. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

A leveles tésztát lisztezett felületen egyenletesen vékonyra nyújtom. Megkenem a vaníliás keverékkel, 1 cm-t körben szabadon hagyok a szélein. Meghintem a pirított mandulalapokkal, szorosan feltekerem. 1 cm vastagon felszeletelem. Az előkészített tepsibe rakosgatom. 18-20 perc alatt szép világosra sütöm.





Langyosan az igazi!

Egy csésze kávé vagy tea mellé frissen kínálva egészen fantasztikus, ,,békebeli" hangulatot idéző sütemény.

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Téli ízek harmóniája narancskrémes karikákban
  2013-12-07 23:22:31, szombat
 
  Téli ízek harmóniája narancskrémes karikákban

A december beköszöntével szinte megváltozik a konyha hangulata - mintha mindent az aprósütemények illata járna át, még akkor is, ha a komolyabb sütési műveletek jobbára az ünnepeket megelőző napokra koncentrálódnak.

A készülődéshez hozzátartozik, hogy ki-ki idejekorán előveszi a régi, bevált recepteket, vagy épp eddig nem próbált finomságokkal tesz próbát. Habliliom Könnyed Konyhájában is sokféle finomság készül, sőt új receptek kikísérletezésére, próbájára is sor kerül!

Gyakran foglalkoztat, miként is lehetne aromás, hangulatos, nem túl bonyolult aprósüteménnyel színesíteni az év végi ünnepek kínálatát, melynek ízvilága egyszerre meglepő, téli és valahonnan mégis ismerős. Krémes és könnyű, van benne valami nagyon szezonális, de olyan újdonság, amelyet bárki egyszerűen elkészíthet. A déligyümölcsök közül a narancs ebben az időszakban a legzamatosabb - szinte magától adódott, hogy olyasmi készüljön, amelyben ez a gyümölcs komoly szerephez jut.





A vitamindús narancsból sok finomság készülhet...

Ugyanakkor az ünnepek hangulatához egy kis alkohol is társulhat. Ha pedig alkohol, legyen nagyon tiszta - és télhez illőn erős. A narancs és a kristálytiszta vodka remek párosítása régi találmány, de többnyire poharakba töltve lehet vele találkozni. Mi történik, ha süteménybe vándorolnak? Újragondolva az ízkombinációt, kitalálva a formát, pillekönnyű és különleges apróság receptjét kísérleteztem ki.

A nyomózsák segítségével megformált karikák tésztájában és a nem mindennapi töltelékében a téli ízek olyan harmóniája koncentrálódik, melyet érdemes akár többször is megkóstolni karácsonyig!
Vodkás narancskrémmel töltött karikák





Jégcukorral pettyezve, narancskrémmel töltve...

Hozzávalók kb. 30 db 5 cm átmérőjű aprósüteményhez:

A tésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 db közepes méretű tojássárgája
3 evőkanál frissen préselt narancslé
1 evőkanál vodka
½ rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só

A töltelékhez:
1 dl frissen préselt narancslé
½ dl zsírszegény tej
1 evőkanál vodka
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

A díszítéshez:
2 evőkanál jégcukor

Elkészítés: Először a krémet készítem el, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön, mire felhasználásra kerül. Ehhez a folyékony összetevőket tapadásmentes lábosba töltöm, hozzáadom a barnacukrot és a keményítőt, még hidegen habverővel elkeverem, majd közepes erősségű tűznél besűrítem. Tálba öntöm, frissen tartó fóliával lefedve szobahőmérsékletűre hűtöm.

2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok.

A tésztához a lisztet, porcukrot és a keményítőt tálba szitálom, hozzáadom az éles késsel kikapart vaníliarúd magjait, a csipet sót. Alaposan összekeverem. Nagylyukú reszelőn finom forgácsokra reszelem a hideg vajat. Konyhai robotgéppel morzsa állagúra dolgozom. A narancslét és a vodkát kis tálba öntöm, hozzáadom a tojássárgáját, villával kissé felverem. A folyékony összetevőket a tál tartalmához öntöm, összedolgozom. Nagy csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem a tészta felét, melyből 4 cm átmérőjű köröket formálok az egyik előkészített tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járok el.





A kis karikák sütés közben kissé szétterülnek majd




A krém kihűlt, a karikák töltésre készek

A sütőt 165 fokra előmelegítem.

A kis karikák tetejére kevés jégcukrot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm, majd konyhai rácson hűlni hagyom a süteményeket. A sütőből kikerülő apróságok hajlamosak a töredezésre, érdemes figyelni rájuk!

A néhány perc alatt tökéletesen megszilárdult és kihűlt aprósütemények felére 1-1 teáskanál narancskrémet kanalazok, majd a töltetlen karikákkal borítom őket. A töltött karikák frissen ropogósak, másnapra kissé megpuhulnak - szinte elolvadnak, amint az ember beleharap.

Hűvös helyen néhány napig tárolhatók - ha marad idejük.

Az alkoholtartalom hő hatására szinte elillan a süteményből, de aromái beépülnek a tésztába és a krémbe egyaránt. Aki kedveli a különleges, könnyű aprósüteményeket, ebben a finomságban biztosan nem csalódik!





Ha marad egy kevés krém, fokozhatók az ízélmények...

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Egzotikus rizses csirke
  2013-12-07 23:10:17, szombat
 
  Egzotikus rizses csirke

ozzávalók:

1,5 (nagyobb) bögre rizs
1 filézett csirkemell
15 dkg mogyoró
10 dkg mazsola
2 nagyobb banán
3 evőkanál kókuszreszelék
4 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál erős paprika
curry

Vénusz olaj

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban feltesszük főni a rizst, megsózzuk, és bőségesen meghintjük curryvel.

A mogyorót olajon megpirítjuk (mi most kókuszzsírt használtunk), majd hozzátesszük az apróra vágott csirkemellkockákat, megszórjuk curryvel, és nagy lángon átsütjük. Mikor megpirultak, hozzátesszük a mazsolát, a felkarikázott banánt és az erős paprikát. Az egészet még a tűz fölött összekeverjük. Közben, ha megfőtt a rizs, hozzákeverjük a baracklekvárt, majd az egész serpenyő tartalmát.

Rögtön tálalhatjuk is.






Megjegyzés:
Tudom, első olvasatra nagyon bizarrnak tűnhet, hogy hogy jön össze a baracklekvár és az erős paprika, de mi nagyon szeretjük, és elkészíteni is nagyon egyszerű.

A receptet és a fotót Lau0709 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Flamand sajtszelet
  2013-12-07 23:06:52, szombat
 
  Flamand sajtszelet

Hozzávalók:

30-40 dkg rántani való sajt (trappista, gouda, edami, amit szeretünk)
2-3 db tegnapi szikkadt zsemle
1 tojás
2-3 evőkanál liszt
2 dl tej
1 kávéskanál szárított élesztő

őrölt fehérbors
Vénusz olaj olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojásból, a lisztből és a tejből 1 kávéskanál élesztővel és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk.

A sajtot és a szikkadt zsemléket ötletszerűen felszeleteljük (ajánlásom 5-7 milliméter vastagság), összetűzzük, majd a sűrű palacsintatésztába mártjuk. Forró zsiradékban kisütjük.

Tartárt, tárkonyt, esetleg recepttáramban is megtalálható tormamártást ajánlom mellé.

Megjegyzés:
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
A *legjobb* pizza
  2013-12-07 23:04:01, szombat
 
  A *legjobb* pizza

Hozzávalók:

1 kg finomliszt
2 evőkanál só
1 evőkanál oregánó
őrölt bors
2 csomag porélesztő
1/2 evőkanál cukor
6 dl langyos víz
1/2 dl olívaolaj

Elkészítés:

Először a lisztet, sót, oregánót, borsot keverem össze. Másik edénybe mehet az élesztő, cukor, víz meg az olaj, és jól összekeverem. Majd a száraz és nedves anyagokat is jól összekeverem. 45 percig kelesztem, 1 cm vékonyra sodrom, és mehet rá a feltét. Majd előmelegített sütőben készre sütöm.





Megjegyzés:
Sokkal finomabb, mint a boltokban kapható fagyasztott pizzalapok vagy kész pizzák. Nagyon kiadós, nekem általában 4 nagy gáztepsi szokott kijönni belőle.

A receptet Eperszeletke, a fotókat Grifti, Tompyka, Stellasun1980, Athinad, Dowree és RiCE41 küldte. Köszönjük!

További képek:





















Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Almás piskóta vaníliás krémmel
  2013-12-07 22:54:30, szombat
 
  Almás piskóta vaníliás krémmel

Hozzávalók:

A tésztához:
1 kg alma
6 tojás
35 dkg cukor
2 dl víz
40 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
A krémhez:
1 csomag vaníliás puding
3 dl tej
20 dkg "Vénusz sütőmargarin
20 dkg porcukor
A tetejére:
étcsokoládé

Elkészítés:

Egy nagy tepsit alufóliával kibélelünk, 1 kg almát meghámozunk, s a tepsi aljára szeletejük. 6 tojásfehérjét felverünk habnak. A cukrot, a vizet, a 6 tojás sárgáját kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéből készült habot óvatosan belekeverjük. Kétfelé veszzük a masszát, egyik felébe 2 evőkanál kakaóport teszünk, és az almára öntjük, majd pedig a sárga tésztát is ráöntjük. Megsütjük, még melegen kiöntjük, és levesszük róla az alufóliát.

A vaníliás pudingot 3 dl tejben felfőzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral kikeverünk, majd miután a puding kihűlt, azzal is elkeverjük. A krémet rákenjük az almás tésztára (alul tészta, alma, majd rá a krém), olvasztott csokoládéval vonjuk be.

Megjegyzés:
A receptet Anettke92 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vértesi erdész tokány
  2013-12-07 22:53:01, szombat
 
  Vértesi erdész tokány

Hozzávalók:

70 dkg sertéslapocka
10 dkg császárszalonna
15 dkg Bonduelle gomba
10 dkg füstölt sonka
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg lángolt kolbász
20 dkg savanyú uborka
2 pár virsli
kakukkfü
majoranna
őrölt bors
őrölt Bonduelle babérlevél
őrölt borókabogyó
pirospaprika

2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál pirosarany
1 evőkanál mustár
2 dl bor
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
10 dkg sárgarépa
10 dkg Bonduelle zöld bab
15 dkg Bonduelle zöldborsó
olaj

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra vágjuk, olajban megpároljuk, rátesszük a csíkokra vágott húst, és hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott császárszalonnát és a finomra vágott gombát. Sóval, törött borssal fűszerezzük, meghintjük kakukkfűvel, majorannával, őrölt borókabogyóval és babérlevéllel, felöntjük borral, majd fedő alatt puhára pároljuk. Mielőtt egészen megpuhulna, hozzáadjuk a karikára vágott virslit, a hosszúkás metéltre vágott savanyú udorkát, a pirosaranyat, a mustárt és a paradicsompürét.

A zöldségféléket külön-külön megpároljuk /vagy konzervet használunk/, hozzákeverjük, zsírjára sütjük. Ráöntjük a liszttel kevert tejfölt, felforraljuk, és forrón tálaljuk. Adhatunk mellé apró sült burgonyagombócot, sztrapacskát, gánicagaluskát.

Megjegyzés:
A receptet Szopics küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Rumos szilvaleves
  2013-12-07 22:50:08, szombat
 
  Rumos szilvaleves

Hozzávalók:

50 dkg szilva
1 teáskanál rumaroma vagy 1/2 dl rum
1 db citrom
2 dl tejföl
1 teáskanál búzakeményítő
cukor
fahéj
szegfűszeg
csipet só

Elkészítés:

A negyedelt szilvákat és a karikára vágott citromot az ízesítőkkel feltesszük főni. Néhány percig főzzük, majd a felét turmixoljuk. A forrásban lévő levest behabarjuk a keményítővel és a tejföllel, rummal ízesítjük.

Jól lehűtve, fahéjas tojáshabbal tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 848
  • e Hét: 5362
  • e Hónap: 10400
  • e Év: 140107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.