Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
karácsonyi illatos keksz
  2013-12-08 21:30:01, vasárnap
 
 



A tésztához:

100 g méz
125 g cukor
50 g margarin
2 tojássárgája
500 g liszt
1 csipet só
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
1-1 teáskanál fahéj és őrölt gyömbér
1 dl tej
10 g szalalkáli

A mázhoz:

100 g porcukor
1 evőkanál narancslé
1 tojásfehérje

A díszítéshez:

30 g étcsokoládé

A mézet, a cukrot és a margarint felforraljuk, de csak addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd hagyjuk langyosra hűlni, és hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet összekeverjük a sóval, a reszelt citrom- és narancshéjjal, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a gyömbérrel. Hozzáadjuk a mézes keveréket és a langyos tejben megáztatott szalalkálit, majd jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, fóliával letakarjuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap a tésztát 5 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle. Zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk és 180°C-on 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a mázat, ehhez a hozzávalókat összekeverjük, a kihűlt kekszet belemártjuk, majd rácsra rakjuk. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, néhány cseppet teszünk minden kekszre a fehér mázba, majd átlósan, de mindig egy irányban késheggyel belehúzunk, majd keresztben is megismételjük ugyanúgy. 10-15 percre langyos kikapcsolt sütőbe tesszük, hogy a máz szép fényes legyen és hamarabb megszáradjon.

Jól záródó dobozban sokáig eláll, bár nálunk a dupla adag sem jut el odáig, hogy elrakjuk dobozba! Jó sütést kívánok, érdemes dupla adagot készíteni!


Forrás: http://webcukraszda.hu/karacsonyi-illatos-keksz/

Forrás: http://webcukraszda.hu/karacsonyi-illatos-keksz/
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézes-marcipános puszedli
  2013-12-08 21:28:31, vasárnap
 
 


A tésztához:

40 dkg liszt
2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája
5 dkg barna cukor (porrá őrölve)
12 dkg méz
4 dkg margarin
csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1-1 kávéskanál őrölt fahéj-gyömbér-szegfűszeg
10 dkg marcipán

A mázhoz:

2 tojásfehérje
15 dkg porcukor

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, félretesszük. Kis tálkában vajat és mézet olvasztunk, majd hozzákeverjük a tejfölt és a tojások sárgáját is. A lisztes és mézes keveréket alaposan összegyúrjuk és 4 cipóra osztva hurkákat sodrunk belőlük. Diónyi méretre vágva félgömböket formálunk, azok közepébe egy-egy darabka marcipánt nyomunk és két tenyerünk között golyóbisokat alakítunk ki.
Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, tetejüket kissé megnyomjuk, és az előmelegített sütőbe tolva 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázat! Hamar megég!!! Ne süssük keményre, éppen csak kezdjenek aranylani a puszedlik! Rácsra téve hűtjük és az előkészített tojáshabos-cukros mázba mártogatjuk két villa segítségével, majd visszacsücsültetjük őket a papírozott tepsibe és 50°C-on légkeverésen 35-40 perc alatt rászárítjuk a hófehér cukros burkot.

Nagyon finom, rögtön pihe-puha puszedlik lesznek. Amennyiben nincs légkeveréses sütőd, szépen sorakoztasd vissza a sütis rácsra, és jól szellőző helyen szépen magától is “megköt" a máz. Karácsonyi asztalra már dupla adaggal készül majd!


Forrás: http://webcukraszda.hu/mezes-marcipanos-puszedli/

Forrás: http://webcukraszda.hu/mezes-marcipanos-puszedli/
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
biberle
  2013-12-08 21:25:11, vasárnap
 
 



A tésztához:

12,5 dkg méz
7,5 dkg barna cukor
2 evőkanál olaj
20 dkg liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A töltelékhez:

25 dkg marcipánmassza

Szükséges még:

1 tojásfehérje a megkenéshez
sütőpapír a tepsibe

Egy edényben keverés közben hevítsük fel a mézet, a cukrot és az olajat, amíg csak a cukor fel nem oldódik. A kapott masszát hagyjuk kihűlni. Ezután annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Jelen esetben elég a 20 dkg, de kicsit vizezzük meg a kezünket, és úgy dolgozzuk össze teljesen simára, de jó erőteljesen. Kemény munka, de megéri a fáradtságot! Természetesen én a lisztbe kevertem a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket is. Ezután fóliába vagy papírba csomagolva 1 órát pihentessük a tésztát.

A nyers marcipánmasszából formázunk 4 db 30 cm-es rudat. A tésztát osszuk 4 részre, majd egy kevés liszten nyújtsuk 30 × 9 cm-es téglalattá. A szélénél megkenjük a tojásfehérjével, hogy jobban tapadjon, majd beletekerjük a marcipánrudat. A végén is megkenjük a tésztát. Mindegyikkel így járunk el.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Készítsük elő a sütőlemezt, vagy tepsit. Béleljük ki a sütőpapírral, és a tekercseket 1,5 cm-es darabokban ferdén vágjuk fel kis háromszögekre. A biberlét helyezzük a sütőlemezre, tegyük a sütőbe és 12 perc alatt süssük meg. Ezután tegyük át rácsra hűlni. Nehogy tovább süssük, mert nem szabad, hogy kiszáradjon! Még világos állapotban kell kivenni a sütőből.

Nagyon finom illatos, sokáig elálló mézes sütemény.


Forrás: http://webcukraszda.hu/biberle/
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 397
  • e Hét: 2072
  • e Hónap: 3064
  • e Év: 34793
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.