Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2013-12-09 23:58:10, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak

Jó éjszakát, szép álmokat kívánok szeretettel!




 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gesztenyés finomságok
  2013-12-09 23:57:56, hétfő
 
  Gesztenyés finomságok

A gesztenye házi feldolgozásának általában azért nem szeretünk nekilátni, mert olyan nehéz megpucolni. Illetve csak azt hisszük. Ha néhány tanácsot megfogadunk, igazi házi gesztenyepürét adhatunk a vendégeknek.

Ha nektek is kedvencetek a gesztenyepüré, próbáljátok ki a bolti massza helyett otthon megcsinálni. Igaz, kicsit munkásabb, mint a kész gesztenyemasszát átnyomni, de a különbség minden fáradtságért kárpótolja az embert. Ha a gesztenyéből tölteléket vagy levest fogunk készíteni, nyúlhatunk a fagyasztott gesztenyemasszához is, csak arra figyeljünk, hogy ne a cukrozott, adalékokkal felturbózott változatot vegyük.

Gesztenyepucolás

Fontos! A sült vagy főtt gesztenyét csak melegen lehet pucolni. Ha kihűlt, esélytelen, hogy a belső héjat le tudjuk szedni. Főzés vagy sütés után tegyük néhány percre vizes, majd száraz konyharuhába, míg picit lehűl, és már lehet is pucolni. A gesztenyét hideg vízben tegyük fel főni, és főzés előtt hasítsuk be a héját x alakban.





Gesztenye pürésítve

Sült gesztenye otthon

A karácsonyi családi összejövetelek sztárja lehet az otthon sütött gesztenye. Ehhez a szép, fényes, sérülésmentes és megmosott gesztenyékbe, a lapos oldalukon, éles késsel vágjunk egy x-et. 15 percre áztassuk hideg vízbe a gesztenyéket, ezzel elkerülhetjük, hogy sütés közben felrobbanjanak. Az x bevágással felfelé tegyük tepsibe, és süssük addig, míg az x-nél felpöndörik a gesztenye héja. Megsüthetjük nyílt tűzön is.
Ne felejtsük el, hogy még melegen kell meghámozni. Kipróbálhatjuk tejfölbe mártogatva.





Gesztenyés golyócskák kakaóban meghempergetve

Gesztenyés különlegességek:

• Gesztenyelekvár: Ha már megvettük és megpucoltuk, készíthetünk gesztenyelekvárt, melyet ízesíthetünk vaníliával, ahogy a franciák teszik A lekvárhoz először cukorszirupot főzünk 1 kg cukorból és egy dl vízből. Hozzáadunk 1 kiló hámozott gesztenyét, és addig főzzük, míg lekvár állagú lesz. Ízesítjük vaníliával, de passzol hozzá a gyömbér és a narancshéj is. Édességekhez kiváló, tehetjük palacsintába vagy süteményekbe.

• Gesztenyeliszt: Meg kell említenünk a főleg olasz konyhában népszerű finomságot, melyet még kevésbé ismerünk, de már be lehet szerezni néhány különlegességet árusító üzletben, bioboltban. Lelkesebbek házilag előállíthatják sült gesztenyéből. A belőle készült sütemények, kenyérfélék íze különlegesen fűszeres és pikáns. Olaszországban járva feltétlenül kóstoljuk meg a castagniacciot, mely egy fűszeres, gesztenyelisztből készült lepény.





Ez maga a gesztenyeliszt


• Gesztenyeméz: a méhek a gesztenye nektárjából gyűjtik a gesztenyemézeket, melynek jellegzetes, kicsit kesernyés utóíze van. Magas a szerves vastartalma és nagyon egészséges, ha látunk a piacon, feltétlenül vegyünk, mert nagyon jól lehet vele meghűléses betegségeket kezelni és még a visszeret is gyógyítja.


Kedvenc receptjeink:

Olasz gesztenyekrém-leves:

Hozzávalók 8 személyre:
80 dkg gesztenye
12 sárgarépa
1 kis fej hagyma
2 evőkanál vaj
1 evőkanál szárított kakukkfű
2 zöldségleveskocka
2 dl tejszín
4 vékony szelet füstölt sonka

Elkészítés
A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A leves levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.

Egzotikus saláta gesztenyével:
Hozzávalók
2 kivi
1 bébiananász
20 dkg szőlő
10 dkg főtt, hámozott gesztenye
Fél citromleve
2 evőkanál juharszirup vagy méz

Elkészítés:
A kiviket és az ananászt meghámozzuk, kockára vágjuk. A szőlőt megmossuk, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk. A gyümölcsöket és a gesztenyét egy tálba rakjuk, megöntözzük a citromlével és a juharsziruppal. Jól összekeverjük, és fogyasztjuk.

Gesztenyés csirkemell:
Hozzávalók
4 személyre:
25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré (nem cukrozott)
4 nagy csirkemellfilé
2 kiskanál vaj
20 dkg darált sertéshús
1 tojás
1/2 dl tejszín
3 evőkanál olaj

Elkészítés
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd villával jól szétnyomkodjuk. A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és mindkét oldalukról vékonyra kiveregetjük.
1. A darált húshoz keverjük a tojást, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát.
2. A hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, összegöngyöljük, fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, és sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
3. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a tekercsek minden oldalát szép pirosra sütjük.
4. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a sütésből visszamaradt zsiradékkal, kevés vizet is öntünk alá, és alufóliával lazán letakarva a sütőben puhára pároljuk (25-30 perc). Időnként a fóliát megemelve a levével meglocsoljuk.
5. Amikor a hús megpuhult levesszük a fóliát, és további kb. 10 perc alatt megpirítjuk.
Köretnek: sült burgonyát, ízlés szerinti salátát kínálhatunk hozzá.

Gesztenyés csokis muffin:

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg étcsoki darabka
10 dkg vaj
2 kávéskanál sárgabarack dzsem
5 dkg cukor
3 tojás
5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor

A gesztenyét, az olvasztott vajat, a dzsemet, tojássárgáját, cukrot, étcsoki darabokat összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan a masszába keverjük. Végül a liszt és sütőpor keverékével óvatosan összeforgatjuk. Kb. 30 perc sütés kell neki kivajazott muffinformában.

Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal:

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű (12 szeletes) formához:
27,5 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 egész tojás
1 csipet só
25 dkg liszt
2,5 dkg darált mandula
22,5 dkg gesztenyepüré
1 evőkanál rum
2 tojássárgája
6 dkg cukor
1 db körte
A tejkaramellszószhoz:
4 evőkanál cukor
1,5dl tejszín
A csokoládészószhoz:
2 evőkanál cukor
12 dkg étcsokoládé
1 dl víz
1-2 teáskanál rum

Elkészítés:
1. 12,5 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverünk 3,5 dkg átszitált porcukrot, 1 egész tojást, a lisztet, a mandulát és egy csipet sót, majd sima masszává dolgozzuk.
2. Az elkészített tésztát befóliázzuk, és hűtőbe tesszük 20-30 percre.
3. A tésztát a hűtőből kivéve kerek formára kinyújtjuk, és a tortaformát kibéleljük vele.
4. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
5. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és hat gerezdre vágjuk.
6. 3,5 dkg porcukrot megkaramellizálunk, rárakjuk a körteszeleteket, és szép pirosra sütjük. Ha megsültek, letakarjuk, és félrehúzzuk.
7. A gesztenyepürét simára keverjük 15 dkg olvasztott vajjal és 1 evőkanál rummal.
8. Két tojássárgáját és egy egész tojást kikeverünk 6 dkg cukorral, és gőz felett habosra verjük. A gesztenyemasszához keverjük a tojáshabot.
9. A karamellizált körteszeleteket körben elhelyezzük az elősütött tésztán. A gesztenyemasszát ráöntjük, elsimítjuk, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
10. A karamellszószhoz 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a tejszínnel, és kellő sűrűségűre főzzük. A csokoládészószhoz a vizet és a kakaóport összekeverjük, beletörjük a csokoládét, és felmelegítjük. Ha felolvadt a csokoládé, hozzáadjuk a rumot ízlés szerint.
11. A tortát langyosan felszeleteljük, és a szószokkal leöntve tálaljuk.
Elkészítés: 70-80 perc
Fogyasztható: azonnal
SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Erdei gombás-gesztenyés metélt
  2013-12-09 23:57:26, hétfő
 
  Erdei gombás-gesztenyés metélt

Hozzávalók:

30 dkg szélesmetélt
15 dkg erdei Bonduelle gomba (vargánya, sárga róka gomba)
15 db hámozott, előfőzött gesztenye
1 csokor kakukkfű

frissen őrölt rózsabors
2-3 dkg jeges vaj

Elkészítés:

A megtisztított, feldarabolt gombákat vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a darabolt gesztenyét, az aprított kakukkfüvet és kb. fél decilitert a tészta főzőlevéből, majd 2-3 percig tovább pároljuk.

A tűzről levéve hozzáadjuk a jeges vajat, és a serpenyőt rázogatva megvárjuk, míg elolvad benne - szinte besűríti a ragu levét.

Végül összekeverjük az előzőleg sós vízben kifőzött tésztával, és tányérra halmozzuk.





Megjegyzés:
A receptet Jenei Péter küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gesztenyés-meggyes sütemény
  2013-12-09 23:54:17, hétfő
 
  Gesztenyés-meggyes sütemény

Hozzávalók:

18 dkg vaníliás omlós keksz
18 dkg kakaós omlós keksz
2 evőkanál lekvár
10 dkg vaj
A töltelékhez:
60 dkg gesztenyemassza
meggylé
1 csomag babapiskóta
rum
tej
magozott meggy
3 dl habtejszín

Elkészítés:

A 2 csomag édes kekszet apróra összetörjük. Belekeverjük a felolvasztott vajat és a lekvárt. Olyan állagúra gyúrjuk, hogy a tészta szelhető legyen.

Egy tortaformába nyomkodjuk a kekszes masszát (én frissentartó fóliával kibéleltem, hogy könnyebben ki tudjuk szelni belőle). Rátesszük a rumos tejbe áztatott babapiskótákat, majd a közébe szórjuk a magozott meggyet.

A gesztenyemasszát összekeverjük a meggylével kenhető állagúra, ezt rásimítjuk a piskótára és a meggyre. Végül felverjük a habtejszínt, és bevonjuk vele a süteményt.





1 napra betesszük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, majd szeletelve tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet és a fotót Csongiangi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Almás-gesztenyés csirkemell baconnel
  2013-12-09 23:51:44, hétfő
 
  Almás-gesztenyés csirkemell baconnel

Hozzávalók:

6 db csirkemellfilé
4 db nagyobb alma
25 dkg előfőzött gesztenye
1 nagy fej lilahagyma
25 dkg bacon

bors
vaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A csirkemelleket megmosom, lecsepegtetem, majd sózom, borsozom. Egy nagy jénai tálat kikenek vastagon vajjal, ebbe beleteszem a csirkét, és betolom a sütőbe 20 percre. Az almákat kicsumázom és nagyobb darabokra vágom, a héját rajta hagyom. A csirkét kiveszem a sütőből, és kiemelem a jénaibol. A sütőt lejjebb tekerem 180 fokra. A lilahagymát felkarikázom, darabjaira szedem, a jénai aljába szórom. Erre jönnek az almadarabok és a gesztenye. Visszafektetem a csirkéket, megszórom fűszervaj darabkákkal, majd a szalonnával betakargatom. Én több fűszert már nem teszek rá, de lehet esetleg még egy kis zsályával vagy rozmaringgal megszórni. A sütőben még 25-30 percig sütöm. Krumplipürél tálalom.

Megjegyzés:
A párom szerint akár köret nélkül is jó, az alma szerinte elég. Alkoholos változatban a második menet sütés előtt egy kupica calvadost bele lehet önteni a jénaiba, úgy is isteni lesz.

A receptet Geegee küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gesztenyekrémleves gombával és sonkacsíkokkal
  2013-12-09 23:48:39, hétfő
 
  Gesztenyekrémleves gombával és sonkacsíkokkal

Hozzávalók:

1 csomag (25dkg) sós gesztenyepüré vagy 50kg gesztenye
1 csomag szárított erdei Bonduelle gomba
1 nagyobb vagy 2 kisebb krumpli
2-3 dl tejszín
5 dl húsleves (leveskockából)
bors
snidling
kakukkfű
őrölt szerecsendió
1 csomag pármai jellegű sonka

Elkészítés:

A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk a csomagoláson megadott időre (ált. 15 perc), a krumplit, gombát, gesztenyét a húslevesben feltesszük főni (cca. 10-15 perc). Ha kész, leturmixoljuk, belekeverjük a tejszínt, és snidlinggel, kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval, borssal ízesítjük. Ha szükséges, sózzuk, és még egyszer felforraljuk. Tálaláskor apróra vágott sonkával hintjük meg (amit esetleg előtte egy kis vajon megfuttattunk, de nem szükséges).

Ha nem gesztenyepürét használunk, akkor elég hosszú és fáradtságos tortúra veszi kezdetét (én legalábbis nagyon utálok gesztenyét pucolni!). A gesztenyét megmossuk, keresztirányban bevagdosunk minden szemet, majd sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt megpucoljuk, ügyelve hogy lehetőleg ne kerüljön bele a hártyákból, és ekkor kezdünk vele dolgozni.

Megjegyzés:
Nagyon finom téli krémleves, annyira laktató, hogy szinte magában elég!
A családban van, aki a sonkacsíkok mellé pirított magokkal is megszórja, vagy kéksajtot kever el benne. Azokkal is finom!

A receptet Kata küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gesztenye, te szelíd
  2013-12-09 23:46:43, hétfő
 
  Gesztenye, te szelíd

De szépen hangzik: szelídgesztenye! Azonnal eszünkbe jutnak a csípős hidegben szorongatott sült gesztenyés papírzacskók, melyek megmelegítik a testet és a lelket, vagy a felülmúlhatatlan gesztenyepüré...

A szelíd, nemes, édes, jóféle, ehető előtagokkal illetett gesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, és meglepő módon semmilyen rokoni kapcsolatban nincs sem a vadgesztenyével, sem a vízigesztenyével. A szelídgesztenyének négy alfaja ismert, ezek az európai, kínai, japán és amerikai gesztenefajták. Egy fa termése egy fő teljes téli élelmezését megoldotta éhínség idején, ezért is tartották nagy becsben.





A hasonlóság ellenére sem rokona a vadgesztenyének

Ez az egyik leghosszabb életű fa a Földön, viszonylag idősen, kb. 20 évesen terem először, és akár 500-1000 évig is elél. A rómaiak úgy tartották, ott élhet jól az ember, ahol a szelídgesztenye megél. A szelídgesztenyének pedig jó az ízlése: Magyarországon a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli lejtőin vannak kiterjedt ültetvények. Európa legnagyobb gesztenyetermelő területe az olasz Mugello régió (Firenzétől északra) és a francia Ardeche megye (Lyon környéke).

A vízigesztenye
A vízigesztenye (water chestnut, ejtsd: votö csesztnát) avagy csetkáka gumó, magyarul sulyom) a sásfélék családjába tartozó fehér, édeskés, ropogós gumó, melyet főleg Ázsiában fogyasztanak. Evés előtt ezt is meg kell hámozni. Itthon a kínai zöldségkeverékekben és konzerv formában találkozhatunk vele a leggyakrabban. Különlegessége, hogy konzerválás után is ropogós marad. A kínaiak édesen is fogyasztják.





Gesztenyekrém, sütemények, tortakréme alapja

*Kis Magyar Gesztenyetörténet*

A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak.





A gesztenye sós és édes ételekhez is nagyon jól társítható

Azokon a tájakon, ahol a föld alkalmatlan volt a művelésre, a családok számára a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesítette. A lehullott gesztenyét zsákokban taposták ki tüskés burkából. Egyes helyeken burkostul hordóban tartották, majd füstön megszárították. Volt, ahol megaszalták, és fogyasztás előtt meggőzölték. A gesztenyelisztet vízben, tejben megfőve fogyasztották. Érdekes hagyomány, hogy Mindenszentekkor a sült gesztenyét a halottakért harangozó ifjak kapták.

Korzika és a gesztenye
A Franciaországhoz tartozó Korzika neve összefonódott a gesztenyével. Korzika egyik területe, Castagniccia (ejtsd kásztányiccsa ) egyenesen az itt folytatott gesztenyetermesztésről kapta nevét. Ha itt, Napóleon szülőföldjén járunk, feltétlenül hozzunk haza gesztenyelisztet, melyből polentát és fantasztikus illatú süteményeket készíthetünk. Fél kilós kiszerelésben kapható. Korzikán hagyomány, hogy az esküvőkön húszféle gesztenyeliszttel készült fogást szolgálnak fel. Kóstoljuk meg a gesztenyesört és a gesztenyebort is.

Gesztenyepüré, fehér hegy, marron glacé




Nagy kedvenc a gesztenyepüré, itt egy kis extra csokiszósszal...

Gesztenyeleves vagy -krémleves, gesztenyepüré, gesztenyetorta, liszt, gesztenyegolyó, gesztenyés muffin, gesztenyés kosár, tekercs, töltelék, rétes, és persze a kedvenc, a gesztenyeszív. Méltán mondhatjuk, hogy a gesztenye sokoldalúan elkészíthető gyümölcs.

Korzikán gesztenyesört, gesztenyemézet és lekvárt is készítenek belőle, de gyakran a palacsintában vagy a kenyérben is kiváltják a liszt egy részét gesztenyeliszttel, amitől édeskés, finom gesztenye ízt kap az étel. A franciák köretként is fogyasztják: az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik. Az angolszász vidékeken pedig szívesen használják töltelékbe, akár húsal kombinálva: az ünnepi pulykasült töltelékébe is gyakran kerül belőle.

Sajnos tévhit, hogy a gesztenyepüré hungarikum. A franciák Mont Blanc (ejtsd: monblan, vagyis Fehér Hegy) néven fogyasztják, de ők is az olaszok Monte Biancoját honosították, az első leírása egy 1475-ös olasz szakácskönyvben már olvasható.

Érdekes desszert a marron glacé (cukormázzal bevont, hámozott, főtt maróni), mely XIV. Lajos udvarában lett igazán népszerű, bár már a 15. századtól ismerték. A maróni egy szelídgesztenye alfaj, a sokféle nemesítés egyike, de minőségi különbséget is jelöl. Ha 32 mm-nél nagyobb a termés, már nem gesztenyéről, hanem maróniról beszélünk. Íze édesebb, mint a szelídgesztenyéé, struktúrája is más, természetesen az ára is borsosabb.





A híres Marron glacé, a cukorszirupban főtt gesztenyeszemek

Gyógygesztenye

Téli meghűlésre, hurutra, asztmatikus köhögésre készítsünk gesztenyefőzetet, megnyugtatja a nyálkahártyát. Hasmenésre a nyers termést szokták ajánlani a vajákos asszonyok. A gesztenyeméz megszünteti a visszérproblémákat és a trombózist. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.





Sokan azért nem szeretik a gesztenyét, mert száraznak találják: rummal, mascarponéval, cukorsziruppal, krémessé, ellenállhatatlanná tehető!

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Rózsák
  2013-12-09 23:37:31, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A Hit
  2013-12-09 11:46:57, hétfő
 
  A Hit

"Chilében egy tízéves kislány, Mária, mosott és főzött az édesapjára, miután az édesanyja meghalt. Az édesapa bányász volt. Mária szabad idejében eljárt egy kis evangéliumi gyülekezetbe, amiért minden alkalmat megragadott. A gyülekezet egy hegy lábánál volt Közép-Chilében, ott a kislány barátokat és vigasztalást talált. Amellett, hogy nehéz élete volt, az igazi terhet Mária számára az édesapja jelentette. Az édesanyja halála után az apa mogorva és közömbös lett. Mária fáradozásait, hogy menjen vele a gyülekezetbe, visszautasította, és amikor próbált adni az apjának egy keresztyén könyvet, amit a misszionáriustól kapott, apja elutasította, mondván, hogy neki nincs ideje ilyen badarságokra. De egy este, amikor készítette az ételt a papájának másnapra, a táskába belecsúsztatta a kis könyvet, ami Jézus szeretetéről és a megváltásról szólt. És aznap este imádkozott: ,,Ó Jézus, kérlek, segíts édesapámnak elolvasnia könyvet, hogy megtérhessen." Aznap éjjel 1 óra 10 perckor robbanás rázta meg a kis hegyi falut, és szirénák kezdtek el sivítani az éjszakai csendben. A falusiak, beleértve Máriát is, futottak a bányához, ahol a dolgozók kétségbeesetten rohantak fel-alá: nagy bányaomlás történt. Mária apja is bennrekedt a bányában, több más munkással együtt.

A munkások ástak a beomlott törmelékben egész éjjel és másnap egész nap, próbálták megtalálni az életben maradottakat. Végül rátaláltak egy belső kamrára, ahol Mária édesapja és még hét bányász volt. Mindannyian halottak voltak: megfulladtak. De a mentőknek különös látványban volt részük. Az embereket körben ülve találták, mind a nyolcukat. Mária apjának ölében egy kis könyv volt. Az utolsó oldalon volt kinyitva. Mária apja egy kis üzenetet írt oda a lányának: ,,Drága Máriám, amikor ezt olvasod, én már édesanyáddal leszek a mennyben. Elolvastam a kis könyvet, aztán néhányszor elolvastam az embereknek, miközben a mentésre vártunk. Az erre az életre való reményünk elveszett, de nem a következőre. Azt tettük, amit a könyv mondott nekünk, imádkoztunk, és behívtuk Jézust a szívünkbe. Nagyon szeretlek Mária, és egy napon hamarosan mindannyian újra együtt leszünk a mennyben."

Forrás:net
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Reiki
  2013-12-09 11:16:47, hétfő
 
  A Reiki egy ősi kézrátételes gyógymódnak és egy személyiségfejlesztő módszernek az ötvözete. Ismerkedjünk meg a legfontosabb tudnivalókkal a Reikivel kapcsolatban.

A REIKI EREDETE






A Reiki története sok ezer éves múltra nyúlik vissza. Évezredekkel ezelőtt a Reiki alapfogásait, illetve azt a tradíciót, amelyből a Reiki kiindult, Indiában és Tibetben gyakorolták. Azután volt egy korszak, amikor szinte eltűnt, vagy legalábbis nem tudni róla sokat. A homály a 19. század vége felé kezdett el oszlani, mígnem egy bizonyos dr. Mikao Usui, egy keresztény papi iskola vezetője, újra életre nem keltette.





Hivatkozási alapnak említhetném Buddhát és Jézust is, akik egyaránt csodákat vittek véghez. A Bibliából kitűnik, hogy Jézus kézrátétellel gyógyított. Usui mesternek nem volt könnyű dolga, ugyanis neki éveken át kellett kutatnia, mire a módszer gyökereire rálelt. Legenda vagy sem, mindesetre szép történet, hogy miután nem tudott tanítványának arra a kérdésére válaszolni, hogy Jézus hogyan tette, amit tett, felhagyott a tanítással és az USA-ba utazott kutatni. A chicagói egyetem teológiai tanszékén munkálkodott. Időközben díszdoktorrá nevezték ki. Vizsgálódásai a Zen Buddhizmus felé orientálták. Ennek okán visszatért szülőhazájába és felkereste a buddhista kolostorokat annak reményében, hogy talán valakitől megkapja a hőn áhított választ a rejtélyes kérdésére.

Hosszas keresgélés után végül egy kolostorban a szent iratok, a Szutrák tanulmányozásába kezdett. Szinte semmi érdemlegesen nem talált. Utána megtanult kínaiul, de így sem járt sikerrel. Ezután a szanszkrit következett. Így lelt rá Buddha titkos tanításaira. Innen származnak a kézrátételes gyógyítás szabályai, szimbólumai stb.





A következő kihívás a kozmikus energia átadásának titka volt. Most már a tudás birtokába jutott, de nem tudta használni azt. Hiányzott a szimbólumok formájában ábrázolt erő, ami képessé teszi a testet a kozmikus energia átadására. Speciális jelképeket keresett. Ezért egy apát tanácsának engedve felvonult Kurijama szent hegyére és mély aszketikus meditációba kezdett. A 21. napon egy különös dolog történt. A mester megpillantott egy fénysugarat az égen, amely a homlok csakrájába hatolt. Ekkor egymás után jelentek meg előtte a keresett szanszkrit szimbólumok. Ezután felismerte a jelek értelmét és megvilágosodott előtte a kozmikus energia alkalmazási módja.

Ennek a tudásnak a birtokában Usui mester több csodálatos gyógyítást hajtott végre. Egyik kedves barátja például köszvényben szenvedett. Usui egyetlen nap leforgása alatt meggyógyította. A mester úgy döntött, hogy ezt a fajta energiát egyetemes életenergiának, japánul Reikinek fogja elnevezni.





Usui ezután Kyoto nyomornegyedébe költözött, ahol emberek százait gyógyította meg. Egy kis idő elteltével azonban arra lett figyelmes, hogy az emberek visszatérnek a nyomornegyedbe. Ez a tény és a visszatérőkkel való beszélgetés döbbentette rá Usuit, hogy nem minden embernek való a sokféle kötöttség. A szegény emberek része inkább választotta a nyomort és a kötetlenségekkel járó életet, mint a normális életet. Így nyert visszaigazolást a mester számára a szabad akarat kérdése. A mester elhatározta, hogy csak olyanoknak fog segíteni gyógyító tudományával, akik szabad akaratukból folyamodnak segítségért és készen állnak áldozatokat is meghozni a saját egészségük visszanyerése érdekében. A Reiki szellemiségének életre keltője onnantól fogva úgy vélekedett, hogy aki pedig nem elég érett a belső átalakulásra, azt nem fogja erőltetni.





Usui 18 tanítványát avatta mesterré: nem csak öngyógyítást, hanem gondolkodásmódot is tanított nekik. Életének legvégén Csujiro Hajasi nevű tanítványát avatta nagymesterré és rábízta a legnagyobb titkokat. A búcsúzó nagymester külön kikötötte, hogy változtatások nélkül őrizze meg a Reiki filozófiáját és módszertanát.

Hajasi klinikát alapított Tokióban és 1938-ban nagymesterré avatta Havajo Takata asszonyt. A Reiki csakhamar eljutott az Egyesült Államokba is. A hálózatot jelenleg két szervezet irányítja. A dr. Barbara Weber Ray nagymester által létrehozott A.I.R.A. (American International Reiki Assotiation), valamint a Phyllis Lei Furumoto nagymester által alapított Reiki Alliance.

A hagyományos áramlatokon kívül Európában született egy újdonsült irányzat is, amelynek F. E. Eckard Strohm lett a nagymesterte. Ez a R.A.I. (Reiki Assotiation International).


A GYÓGYÍTÁS ALAPJAI


A gyógyítás alapfilozófiája mind a tradicionális, mind az újfajta irányzatoknál lényegében ugyanaz. Különbségek inkább a beavatás és a kezelés módjában vannak.





A Reiki-beavatás során egy ősi eljárással megnyitják az illető tenyér csakráit, amelyek a korona csakrán keresztül beszívott kozmikus energiát sugározzák ki. A kezeket rá lehet helyezni a kezelendő felületre. A kezelés során az energiahiányos testrészbe a jobb kezünkön keresztül adunk kozmikus, yang jellegű energiát. Ebből következik, hogy energiatöbblet esetén a bal kezünkkel vonjuk el azt.

Van, aki úgy vélekedik, hogy a Reiki nem alkalmas a yin jellegű energia­zavarok helyreállítására.

A Reiki ezt a problémakört a pangó yang energia elvonásával oldja meg. További érdekes észrevétel, hogy egyesek azt állítják, hogy a kiegyenlítődik, azaz a kezünkből csak annyi energia áramlik a beteg szervbe, amennyire annak szüksége van. Így a kiáramló kozmikus energia képes túltölteni a yang energiával túltöltött szervet. Ezzel együtt a Reiki az egyik legnépszerűbb alternatív energetikai módszer Európában.


Fontos megjegyeznünk, hogy a Reikinél nem a test bioenergiáját használjuk fel, hanem a végtelen mennyiségű kozmikus energiát. Ez azért fontos, mert ez az energia nem fogy el, illetve mind a gyógyító, mind a gyógyítandó rezgésszáma emelkedik általa. Ez emeli az aura frekvenciáját és jótékony hatással van a legtöbb energetikai folyamatra a testben és az energiamezőben egyaránt. Frissességet, élénkséget, vitalitást és optimális működést hajlamosít az emberben. A Reiki egy olyan út, amelyen járva egyre nyitottabbakká válhatunk a világra és egyre kiegyensúlyozottabbak lehetünk a mindennapjainkban.


A Reiki I. tanfolyamon sajátíthatjuk el az öngyógyítást és a mások közvetlen érintkezés útján történő gyógyítását. A kéztartások segítségével a beteg szervbe sugározzuk a kozmikus energiát, megtanuljuk a testaura és a csakrák energiaáramlásának harmonizálását. Nem feltétlenül jelentkeznek a kívánatos hatások azonnal, sokszor néhány órába is beletelik, amíg a folyamatok teljesen érezhetővé nem válnak. Aki egyszer ilyen beavatást kapott, az élete végig megőrzi ezt a képességét és automatikusan képes használni azt.





A Reiki II. tanfolyamon megtanulhatjuk a csakrák tisztítási módozatait és a távgyógyítás technikáit. Ekkorra már annyira megemelkedik, illetőleg megnő a beavatott energiaszintje, hogy nem csak testileg, hanem lelkileg is egyfajta méregtelenítésen megy keresztül. Amint a pszichikai csatornák megnyílnak, régi elfojtások és görcsök energiái törhetnek felszínre. A Reiki második fokozatát elsajátítók körében megfigyelhető az érzelmi intelligencia nagyfokú fejlődése is. Ez pedig már a konkrét személyiségfejlődés velejárója





Akik hivatásszerűen kívánják alkalmazni a Reikit, azok akár mesterfokozatot is szerezhetnek belőle. Ilyenkor az energetikai képességek fejleszthetők nagymértékben. Természetesen nem mindenki kíván gyógyítóvá avanzsálni, van, aki megelégszik az első két fokozat nyújtotta előnyökkel. Ám, aki mégis ezt teszi, annak rendelkezésére áll F. E. Eckard Strohm által közvetített AROLO és TIFAR. Sőt ezen tanfolyamok után is még van mód a továbbfejlődésre: a R.A.I. keretén belül lehet elsajátítani a szellemgyógyászat csínját-bínját.

Szerző : Száraz György

Forrás:boldognapot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Reiki  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 355
  • e Hét: 7156
  • e Hónap: 12194
  • e Év: 141901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.