Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Úgy hull alá
  2013-04-30 05:19:23, kedd
 
  Úgy hull alá

Azt mondják te vagy a tanú.
Hát történt némi esemény?
Születés élet s kis halál,
hittel elföldelt remény.

Vörösmarty hogy küzdeni,
Madách hogy bízva bízz.
Persze cél kell meg irány,
meg - ha nincs más - kell a hit.

Ez a széthullott világ
nem kőre épült, pillanatra.
Nem zenére csak dallamokra.

Úgy hull alá a semmibe,
mint ahogyan egy csirketoll
vagy az se, csak egy tollpihe.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy hét csönd
  2013-04-29 05:59:22, hétfő
 
  Itthon. Két hétvége a kertben, persze pihenésképpen újságszerkesztés, cikkek írása. De megnyugtat a kert. Előkerült a kiscica is, az anyja a bokorba dugta el, ott vannak odúk. Azt hittem a két felnőtt összefogott, és elemésztette. De jó látni, ahogyan vigyáz rá az anyuka.
A kacsák is viharos életet élnek. Járják a kertet, szedik a férgeket, s lyuggatják a füvet. Nem sokáig, remélem, hamarosan készen lesz a végleges helyük. Tíz tojást tojó a tojó a hátsó bokros részen egy fészekbe, amit ő kapart ki, s én béleltem ki szalmával. Majd mind a tíz eltűnt. Nem egyszerre, két nap alatt. Semmi nyom, hogy valami összetörte volna, szerintem begurították előlünk a bokor mélyére. Most várhatom, hogy egy tucat indiai kiskacsa mikor bújik elő.
Még nem egészen jött helyre a kedélyem, vers nincsen, vagy csak egy-egy töredék. Kiszsóka mindig gondoskodik arról, hogy ne legyünk túl jól.
Szép az élet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És itthon
  2013-04-26 06:19:06, péntek
 
  Telcs főterén lőtt Jenő nekünk szállást, gyönyörű városmag, középkori tér. Még szezon előtt. Jó volt ott ébredni. Egy kis séta, majd hazafelé vettük az irányt, de előtte még elmentünk Znojmóig (remélem jól írom a nevét). Ebben a morva, határszéli városkában ebédeltünk, elég érdekes körülmények között, egy udvarkában. Azt hiszi az ember, hogy a "zöldvendéglő" mindenhol zöldvendéglő. Egy kutya hajszolt asztalunk mellett egy galambot, s azt ittunk, amit végül adtak, bár nem azt rendeltünk, s mindenki máskor kapott enni. Amúgy barátságosan katasztrofális volt a kiszolgálás, s a kaja sem túl jó. Marci akkor kapta meg az adagját mire én befejeztem az ebédet. Persze ezen is lehet jól mulatni végül, s van egyféle hangulata a dolognak.
Szóval jó három nap volt, kiráztam magamból az itthoni dühöket, vacakságokat.
Aztán itthon. Nem kis kalandtúra az élet itt sem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aztán Prága és Telcs
  2013-04-22 20:56:38, hétfő
 
  Terezint délelőtt megjártuk. Az előzetes ismeretek után bementünk az emlékhelyre. Marci a szögesdróttal körbefont hatalmas kereszt talapzatára letette a mécsest, amit magyar szalaggal font körbe. Végigjártuk a tábort, a szokásos installációkat. Néhány új információt is megtudtunk. Itt raboskodott Rózsa Sándor 1865-67 között. S hogy 1055 magyar rab is volt itt!
A színésznőnek, viszont semmi nyomát nem leltem, annak, akinek a férje részt vett a merényletben a helytartó ellen, s még leforgathatta a filmet, amiben játszott, aztán idehozták, majd elvitték, és Auschwitzben ölték meg. Furcsa, hogy nem őrizte meg a cseh emlékezet. Úgy tudom, a cseh nemzeti színház előcsarnokában mellszobra van.
Azt nem láttuk. Délután értünk Prágába, a Vencel téren ebédeltünk, s elgyalogoltunk a Károly hídig.
Késő volt már, amikor Telcs felé vettük az irányt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Úti jegyzetek
  2013-04-21 07:02:38, vasárnap
 
  2011 őszén, Cottbusba utazván álltunk meg Marci fiam kérésére Terezinben, hogy körülnézzünk. Mentünk már el mellette, tudtam, hogy koncentrációs tábor volt itt a német megszállás alatt. Akkor rájöttünk, hogy egy óra nem elég, s megígértem neki, hogy úgy jövünk vissza, hogy megszállunk valahol. S most születésnapján, április 16-án indultunk el, egy kis segítséggel és társasággal. Görföl Jenő és Fekete Márta tartott velünk.
Marci volt már Auschwitzban, s élénken érdeklődik a történelem e szelete iránt.
Persze jó kitérőkkel, kacskaringókkal mentünk. S ez jó, mert látni kell (fele-barátaim, ahogyan Nagy Gáspár írta híres versében).
Trebic volt az első állomás (az r és c betűn is van ékezet!), itt ebédeltünk, megnéztük a városka egy kis darabkáját. Engem kissé Selmecbányára emlékeztetett. Majd Velkopopovice következett, természetesen véletlenül, Marci ült elől, s felfedezte a nevet, s már kanyarodtunk is a sörgyár felé. Itt készül a híres Kozel sör. Itt csak a gyár melletti kocsma teraszán időztünk, csülökre jobban csúszott a sör.
Majd "behunyt" szemmel átmentünk Prágán, visszafelé terveztük benne a sétát. Terezinben előre foglalt Jenő szállást, s próbáltuk "meglelni" a várost. Marci zombi városnak nevezte el, s valóban. A valahai katonai erőd uralja az egészet. Magát a várost II. József álmodta ide, s anyja nevére keresztelte el. Kószáltunk az erődben, s míg végül ráébredtünk, a város e falakon belül van. Bank sem volt benne, egy pénzkiadó automata volt a volt Gestapo épületének a falán. Aztán megtaláltuk az okot. A gettó létrehozásakor a település lakóit elzavarták, s a középületeket elfoglalta a brükrácia, a mindenfelől idehurcolt zsidók és politikai foglyok részére az erőd egy részét rendezték be.
Próbáltunk vacsorához jutni az egyetlen étteremnek látszó helyen, de nem volt ennivaló, s másik hely pizzéria volt. Én nem szeretem a pizzát, de beültünk. Egy kedves leányka elmondta, hogy itt ilyen az élet, kevés forgalom, ő is Litomericéről jár be. (Az r-betűn itt is az ékezet, így a kiejtett hang:rzs. Csak nem külön, hanem egymásba oltva.) Néhány kilométer volt Litomerice, átmentünk, s egy csodálatos belső maggal rendelkező kisvárosba értünk. Gyönyörű főterével, éttermeivel, kávézóival csodálatos hely. Söröztünk, s irány vissza a szállásra. Ami valójában a gettó része - volt benne ágy, fürdőszoba, vékonyka reggeli, meg nagy kopottság. Az ára persze ezzel arányos, csak nem lefelé.
Éjszaka nyitott ablaknál aludtunk, s félálomban hallottam a madarak csicsergését, és hosszan huhogott egy bagoly. Csönd volt. De ki zajongott volna egy haláltáborban?
Az első naphoz egy lábjegyzet csupán: két útikönyv volt nálam, de gyakorlatilag használhatatlan volt mindegyik. A város nevén kívül néhány piktogram az analfabéták kedvéért, s két-három sor. Ezért kár fát kivágni.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Terezin-Prága-Telcs
  2013-04-18 20:45:14, csütörtök
 
  A címben jelzett három város volt a központ. Néhány napot Csehországban töltöttem fiammal és szlovákiai magyar barátaimmal. Kimosta fejemből az itthoni görcsöket. Beszámoló holnap.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kezdetben volt a kert
  2013-04-14 19:39:08, vasárnap
 
  Ez egy Lesznai Anna regény címe. Jó könyv. Bár ki tudja, hogy ki volt ez a nő, aki végül Amerikában halt meg? Erről jut eszembe, volt egy költészet napja is. Sóderklub. Folyamatosan verseket mondtak itt-ott, olyan attrakciókat szerveztek, amelyek átütik a falat, s így bekerülnek a médiába. Ez nem a költészet napja. A költészet mindennapja az, ha verest olvasunk. Nem a tévé kamerája előtt, ilyen liberális hajhászásos módon.
1963-ban jelent meg Juhász Ferenc nagy verse a József Attila sírjánál. Nos, mára se Juhász Ferenc, sem József Attila nem érték. Csak a szöveg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
elföldelt jövő
  2013-04-13 06:05:55, szombat
 
  Aztán esni kezdett, meleg eső. S egy óra alatt megváltozott a kert színe. Az indiai futókacsák előjöttek a bokorból, s megdolgozták a füvet. Élvezték az esőt. S megérkezett Szonja Bécsből a meghívókért, amelyeket én nyomattam a Monocopynál. Vacsoráztuk, beszélgettünk. Persze kétszer nyomtuk az anyagot, mert rossz dátumosat küldtek át először. Ezekre a dolgokra már nem is tudok mit mondani.
Ernő jövő héten Sao Paulóba megy egy hétre, magyar ügyeket intézni. Hív 27-28-ra, hogy közgyűlésre menjek vele Welsbe, de nemet kell mondanom, hisz minden hétvégém foglalt. S én csak úgy tudom megoldani az ilyen dolgokat, ha elrendezek itthon mindent. Nem lehet elrendezni.
Holnapután három napot úgyis kivettem, rendesek voltak a suliban, hogy megoldják, mert Marcival és Jenőékkel Csehországba megyünk. Marcinak születésnapi ajándék. Ő Terezint akarja látni, meg amit lehet. Én pedig töltekezni.
Este telefon Németországba, nyugaton a helyzet változatlan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
esőre áll
  2013-04-12 17:22:29, péntek
 
  Talán beállt a vérnyomásom, ma már nem szédelegtem. Iskola, mászkálás, majd itthon a kert, s az állatkák. Persze a jó idő kicsit romlott, esőre áll. Nem fontos, hogy essen.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Enervált vagyok
  2013-04-11 21:37:56, csütörtök
 
  Egy lassított felvétel az egész hét. Vérnyomásgondokkal küzdöttem, Natasa átjött, hozott gyógyszert, azt hiszem ez jó lesz. Csak egy kicsit lelassít.
Sokat dolgoztam előre, jövő kedden Csehországba megyek Marcival és Jenőékkel. Három nap, a kimaradást nem szabad észrevenni, ezért megírok mindent, amit lehet.
Közben itt a Mosonvármegye is. A legnagyobb gondom ezzel van. Sok telefonnal, szervezéssel jár egy szám, s munkával. De úgy tűnik, hogy ezt nem igazán ismerik el, sőt, a kiegyenlítetlen számlák már túlléptek azon a határon, amit el tudok viselni. Ha valaki kiadói jogot akar, akkor a kötelezettségeket is gyakorolni kell. Nehogy én fizessek azért, hogy halálra dolgozhassam magamat.
A suli is leköti a maradék energiámat. Ha vannak olyanok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 246 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 311
  • e Hét: 7720
  • e Hónap: 9727
  • e Év: 54700
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.