Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
egészség
  2013-06-30 22:15:23, vasárnap
 
 



A "régi öregek" tudtak valamit...

Méregtelenítő sós vizes lábfürdő - A szervezet nagytakarítása

Régi praktikák egyike, téli estéken a lábak áztatása, sós vízben.
Évente két kúra, kúránként 8-10 alkalom, heti háromszori gyakorisággal,
alkalmanként 30 perc.

Edénytől függően 3-4 liter 40 C fokos 10%-os sós vizet készítsünk, este,
vacsora után legalább két órával, tegyük lábainkat a tálba, a víz érjen a
bokákig, és hagyjuk, hogy jól melegedjünk át, és táguljanak a talp pórusai.

A szervezet nagytakarításával felérő terápiának mellékhatásairól nincsenek
ismereteink, 6 - 7 alkalom után a pozitív hatások jelentkeznek.

A lábfürdő vizének színe a kezelés alatt megváltozik, attól függően, hogy
melyik szervünk méregtelenítése aktivizálódott,
- ha citrom sárgás, akkor a vese, húgyhólyag,
- ha narancssárga, köszvény, reuma vagy ízületi bajok,
- barna színeződés esetén a májfunkciókra kell tekintettel lenni,
- a zöldes szín az epe, szív, ér- és emésztőrendszer hibáira utal,
- sötét szín esetén pedig a nehézfémek, cukorbetegség jelei mutathatók ki.

Az anyagcserezavarok, a magas vérnyomás, az emésztőrendszeri gondok,
a gyulladásos folyamatok tünetei 7-8 alkalom után érezhetően mérséklődnek.

Az ülőfoglalkozást végző személyek ödémáit gyakorlatilag eltünteti a kezelés.

Mint sok minden más természetes gyógymód ez is a csodával felér, aki teheti,
próbálja ki és nem fog csalódni benne.

Fontos, hogy a só természetes, adalékmentes legyen, és a víz is lehetőség
szerint tiszta forrásból származzon.

(No, mindezt, manapság a legnehezebb beszerezni! A víz klórozott, míg a só,
már nem nátriumot tartalmaz , hanem inkább káliumot, mai egyáltalán nem
ugyan az! Ha tudsz, szerezz a gyógyszertárból sót - és azt használd erre is -
és csak azzal főzz, csak azt használd étkezésre)

Mostanában elit szépségszalonok is alkalmazzák a technikát, és erre a célra
kifejlesztett elektromos lábáztatókat is vásárolhatunk, bizonyára ezek a
módszerek is jók, de ne feledjük az igazi pozitív hatást a tiszta víz és a natúr
só jelenti.





 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Sulok-gyűrű
  2013-06-30 21:59:27, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
nyers ételek csodája
  2013-06-29 20:41:21, szombat
 
 



Enzim táplálkozás - Kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet
meghosszabbításához (Dr. Edward Howell)

Dr. Edward Howell biokémikus, táplálkozás-kutató 50 évnyi kutatómunkája
eredményeként, a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta a
legjelentősebb táplálkozás-tudományi felismerésre jutott: egészségünk
romlásának elsődleges oka enzimszegény étrendünk. Az enzimek lényege
a biológiai erő, melyet a tudomány jelenleg még sem mérni, sem
szintetizálni nem képes.




Az enzimek nemcsak kémiai, hanem biológiai szinten is működnek. Ők
szolgáltatják számunkra azt az energiát, amit életenergiának, életerőnek,
vitalitásnak is nevezhetünk. E nélkül az ember pusztán vitaminokból,
ásványi anyagokból, vízből és fehérjéből álló élettelen vegyianyag-rakás
lenne.

A tudomány mára már sok ezer enzimet azonosított, de vélhetően még
több az, amit nem ismerünk. Ezek közül az ún. anyagcsere enzimek
működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat,
s a nyers ételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik,
segítenék élelmünk tökéletes megemésztését.

Születésünkkor mindannyian egy korlátozott mennyiségű enzim-energiával
jövünk világra. Ennek az adagnak ki kell tartania életünk végéig. Minél
gyorsabban használjuk el enzim-készletünket, annál rövidebb ideig élünk,
ennek ellenére életünk során mindvégig meggondolatlanul pazarlunk.

Életünkben az enzimek kiemelt szerepét bizonyítja, hogy minden tevékeny-
ségünkhöz, karunk megmozdításához, a teljes anyagcseréhez, sőt még a
gondolkodáshoz is enzimek kellenek. Élelmünk megemésztése is kizárólag
enzimek révén lehetséges. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek
belsőleg valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk
megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van,
melyeket az "élő ételekből" - például a friss nyers zöldségekből,
gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből,
pasztörizálatlan tejtermékekből nyerhetünk.

A tartósan 48°C feletti hőmérséklet ugyanis megöli az enzimeket, tehát a
szokásos főzési hőmérséklet az étel enzimjeinek 100%-át megsemmisíti.
Az eredmény a teljesen enzimhiányos étrend, amit manapság nap, mint
nap fogyasztunk. A következmény pedig saját enzimkészletünk gyors
kimerülése, melynek leginkább mirigyeink, főbb szerveink (ideértve az
agyat is) látják kárát. Emellett a vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok, az
alkohol és a kábítószer ugyancsak iszonyatos mennyiségű enzimet
vonnak el véges készletünkből.

Amikor fiatalok vagyunk - a magunk termelte enzimek sejtmegújító
hatásának köszönhetően - szépek, üdék és energikusak vagyunk.
Enzimjeink támogatják a gyors növekedést, és többnyire segítenek
kivédeni a súlyos betegségeket is. Korunk előrehaladtával, takaré-
kosság hiányában, belső enzimjeink kifogynak, s a következmény
szemmel látható és jól érzékelhető.

Életünk során a gyakori megfázások, lázas betegségek és a szélső-
séges hőmérsékleti körülmények szintén enzimforrásunkat apasztják.
A legyengült, enzimhiányos test a rák, az elhízás, a szív- és anyag-
csere betegségek elsődleges célpontja. Dr. Howell szerint az embe-
reket sújtó, akár halálos degeneratív betegségek nagy része a főtt
és feldolgozott, enzimhiányos ételek fogyasztásának következménye.
Sok középkorú ember hal meg idő előtt épp enzimjeinek korai elpusz-
títása, ezzel emésztő és betegség-elhárító képességének gyengülése
miatt.

Az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne
értékes enzimjeire. Dr. Howell receptje meglepően egyszerű: fogyasz-
szunk lehetőségeinkhez mérten minél több friss, nyers, hőkezelés
nélkül készült, enzim dús, "élő" ételt, a főtt ételek emésztését pedig
segítsük enzimpótlókkal, melyek saját súlyuknak gyakran akár az
egymilliószorosát is képesek megemészteni. Étrendmódosításunk
eredményét akár már egy hónap múlva is lemérhetjük, egészségi
állapotunk és energiaszintünk javulásában.

Az enzim-táplálkozás kifejezés azt az étrendet jelöli, melyben az
élelmiszereket nem főzzük meg, hanem feldolgozatlanul, nyersen
fogyasztjuk, teljes enzimállományukkal együtt. Noha nagyon kevés
ember él folyamatosan ilyen étrenden, a természetben minden más
élőlény ezt teszi. Ugyan hallottunk már tehénről, amely rajongott a
halért, és zöldségevő macskáról, de alapvetően minden teremt-
ménynek olyan emésztőrendszere van, amely egy bizonyos táplálék-
fajta feldolgozására a legideálisabb.

George A. Drews már 1912-ben könyvet adott ki a nyers ételekről. Úgy
vélte a főzés megöli az élelmiszerek ,,élet princípiumát". Pedig abban az
időben még nem is tudták, hogy az élelemben enzimek vannak, és azok
a hőtől elpusztulnak. Mindez még a vitaminok felfedezése előtt volt. A
terápiás célú nyers táplálkozás Németországban már az 1920-30-as
években népszerű volt. Dr. Gerson először a tuberkulózisos, majd a
rákos betegek számára dolgozott ki táplálkozási alapelveket.

A ma már világjelenségnek tekinthető elhízás és a sikertelen fogyókúrák
esetében is ott követjük el a hibát, hogy csak a bevitt kalória mennyisé-
gével foglalkozunk, a minőségével viszont nem, pedig azonos kalória
tartalmú élelem nyersen sokkal kevésbé hizlal, mint megfőzve. A főtt étel
fokozott működésre készteti az endokrin rendszert, izgatja a mirigyeket,
sokkal több szívódik fel belőle a szervezetben, s a felesleges energia
zsírpárnák formájában raktározódik. Ezzel szemben a nyers ételek nem
adnak felesleges munkát a belső elválasztású mirigyeknek, kevesebb
szívódik fel belőlük, épp annyi, amennyi a normális testsúly megtartá-
sához szükséges.

Az állattenyésztők is rájöttek már, hogy nem gazdaságos a disznókat
nyers krumplival etetni, mert attól nem híznak eléggé, a főtt krumplitól
azonban gyorsabban, nagyobb ,,hozamot" produkálnak. Általános
szabályként: a nyers ételek sokkal kevésbé hizlalnak, mint ugyanaz
a mennyiség sütve, főzve (pl. a sült alma és banán, a pirított mogyoró
és mandula, a nyers méz helyett fogyasztott fehér cukor, a frissen
facsart gyümölcslé helyett a hő-kezelt dobozos ital).

Étkezéseinknél a nyers részt általában a hús és krumpli melletti kis
adag saláta alkotja. A nyers zöldségekben és gyümölcsökben bár
van némi enzim, fő erényük mégis magas vitamin- és ásványi
anyag tartalmuk. A magas kalóriatartalmú ételekben jóval több van
a három fő emésztőenzimből, de ezeket nagyrészt főzve, tehát
enzimektől megfosztva esszük. Ami nyersen is ehető közülük, az a
banán, szőlő, zöld búzafű-lé, friss olívabogyó, mangó, avokádó,
friss füge és datolya, nyers méz, pasztörizálatlan tej és nyers vaj,
csíráztatott, gátlókkal nem kezelt gabonák, magok és diófélék.
Ezek nyers salátákkal, csírákkal, zöldségekkel és mindössze
25%-os arányban főtt ételekkel kiegészítve biztosítani tudnák
szervezetünk minden tápanyagigényét.

Dr. Burch 1971-ben publikált elmélete szerint a születésük után
túlzottan táplált gyermekeknek a zsírsejtjei gyorsabban szaporodnak,
mint normális esetben. A növekedés befejeződésével a zsírsejtek
száma állandósul, viszont a falánk gyerekeknek így felnőttkorára
több mint háromszor annyi zsírsejtje lesz. Ha a normális mennyiségű
zsírsejttel rendelkező személy nagyokat eszik, feltölti zsírsejtjeit,
csak telt idomú lesz. A háromszor annyi zsírsejttel rendelkező viszont
ugyanilyen bőséges étkezés mellett háromszor akkora raktárt tud
feltölteni zsírral, ami már kövérséghez vezet. Nekik emiatt háromszor
annyira kell vigyázniuk az asztalnál, de nyers ételekből ők is
belakhatnak, persze, csak ha más ételek helyett és nem mellett eszik.

Érdekes megállapításra jutottak amerikai és német kutatók, párhu-
zamosan végzett kísérletük során. Úgy találták, hogy főtt ételek
fogyasztása esetén a gyakori - napi 5-6-szori - evés, illetve a
folyamatos nassolás állandó, nagyobb mennyiségű enzimtermelést
generál, ami gyorsabban kimeríti a szervezet egész életre szóló
enzim-potenciálját, tehát megrövidítheti az életet. Ezzel szemben,
ha naponta csak egyszer fogyasztanak enzimszegény ételt, akkor
az alanyok testsúlya alacsonyabb marad, hasnyálmirigyükben és
egyéb szöveteikben jóval nagyobb az enzim-tartalék, ami érthető
is, hiszen nem használták azt fel napi 5-6 alkalommal.

A Tufts egyetemen megvizsgálták 11 extra kövér (130-195kg-os)
ember hasi háját, és kiderült, hogy a zsírtartalékok enzimhiányosak.
A kövér embereknek nincs elég lipáza. A lipáz összefügg a zsír-
anyagcserével, a kövérség, a magas koleszterin szint abból is
fakadhat, hogy az ételek zsiradék tartalmában a lipáz hőhatásra
elpusztult, s ennek hiányában a zsír nem kerül előemésztett
állapotba a gyomor felső részében.

Ezek után talán nem meglepő, de a nyers hús és nyers zsír sem
hizlal. Az elszigetelten élő eszkimó őslakosok vizsgálatából kiderült,
hogy dacára a jelentős nyers hús és irdatlan mennyiségű nyers
zsír (pl. bálnazsír) fogyasztásnak, nem volt köztük elhízott, s nem
volt jellemző rájuk sem a magas vérnyomás-, vagy koleszterin-szint,
sem az érelmeszesedés. E jelenség kulcsa ugyancsak a nyers
zsírok magas lipáz tartalma.

Tudjuk ugyanakkor, hogy a lipáz a tej egyik legfőbb enzimje, ami a
pasztőrözetlen tejtermékekben is koncentráltan jelen van. Ezzel
összefüggésben említjük, hogy 100 éve, 1908-ban jelent meg
Dr. C. S. Potter: Tej diéta, mint gyógyszer krónikus betegségekre
című könyve, amely természetesen a régi, nyers, pasztőrözetlen
(tehát enzimekben gazdag) tehéntejről szól - noha Dr. Potter
akkoriban mit sem tudott a tejben lévő enzimekről, de ettől még
terápiája kitűnően működött.




Több ezer főnek, 36 órás gyümölcs diétát követően, minimum 4
hetes nyers tej kúrát írt elő, félórás időközönként, napi 32 adagra
elosztott 6,5-7 literes mennyiséggel. Mindez - a könyv tanúsága
szerint - rendes esetben elegendő volt számos betegségekből
való kigyógyuláshoz (pl. többféle bőrbaj, vérszegénység,
epebántalom, székrekedés, szénanátha, álmatlanság,
gyomorfekély).

Dr. Potter nyilván nem tudta, hogy nyers tej diétája tulajdonképpen
enzim-kúra. Ha legalább 4 hétig csak nyers ételt eszünk - annak
összes enzimjével - az valóban elementáris hatást gyakorol
testünkre. Mindez persze csak a nyers tejre vonatkozik, hiszen ha
hőkezeléssel elpusztítjuk benne az enzimeket, elveszíti egészség
fenntartó elemeinek egy részét, és gyógyító tulajdonságainak
nagy részét.

A távol-keleti országokban jóval előttünk járnak abban, hogy az
Aspergillusból és más gombákból előállítsák a fehérjék, szénhidrátok
és zsírok megemésztéséhez szükséges enzimeket, melyeket
megszárítanak, porrá őrölnek és kapszuláznak. Különösen a
gyomorban történő előemésztéshez alkalmasak, mivel olyan gyengén
savas közegben működnek a legjobban, amilyen a gyomor az étkezés
utáni fél-egy órában. Ha nyers ételt rágunk, a benne lévő enzimek
révén az emésztés már a szájban azonnal megkezdődik, mielőtt még
lenyelnénk a falatot. Ennek megfelelően az enzim kapszulákat is
étkezés közben kell bevenni, hogy pótoljuk azokat az enzimeket,
melyeket megfőzött ételünkben előzetesen már elpusztítottunk. A
táplálék-kiegészítésként használt mennyiség azonban nem elegendő
a komolyabb betegségek gyógyítására, ahhoz huzamosabb ideig
nagyobb dózisokat kell fogyasztanunk szakszerű orvosi ellenőrzés
mellett.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
pajzsmirigy betegségek
  2013-06-29 20:33:13, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
egyensúly
  2013-06-29 19:54:12, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bohókás
  2013-06-29 19:50:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
meggyes túrógolyók
  2013-06-27 18:00:44, csütörtök
 
  25 dkg zsírszegény tehéntúró
0,5 dl habtejszín
3 evőkanál nyírfacukor
kb 3 dkg diétás keksz darálva
3 evőkanál kókuszreszelék
fél citrom reszelt héja
a belsejébe: 24 db meggy

Elkészítése:
A túrót villával áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel összegyúrjuk. Annyi kekszet adagoljunk hozzá, hogy a massza formázható legyen.
Ezután diónyi nagyságú golyókat formálunk, mindenik közepébe egy szem meggyet nyomunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.



 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
tükörtojás
  2013-06-25 22:05:08, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gandhi idézet
  2013-06-22 21:51:28, szombat
 
 



Mohandász Karamcsand Gandhi néven született 1869. október 2.-án Porbandarban Indiában, s Új-Delhiben hal meg 1948. január 30-án! India függetlenségének kivívására és erkölcsi felemelésére tette fel az életét. Törékeny emberként is vállalta a küzdelmet egy világhatalommal szemben, mert lélekben erős volt, erősebb mint a hatalmat bitorlók. Erejét az igazságba vetett hit s az ahhoz mindenáron való ragaszkodás adta. Ez a lelki erő ihlette Rabindranáth Tagorét, hogy új névvel illesse: így lett belőle Mahátmá, a Nagy Lélek. Ezen a néven ismerte meg őt az egész világ, s vált a békés ellenállás jelképévé.


 
 
0 komment , kategória:  Gandhi  
szép hely
  2013-06-22 21:46:04, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 151
  • e Hónap: 1363
  • e Év: 29586
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.