Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Jó éjszakát!
  2014-01-01 23:38:39, szerda
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Pikáns korhelyleves
  2014-01-01 23:33:39, szerda
 
  Pikáns korhelyleves

Hozzávalók:

40 dkg füstölt sertéshús
20 dkg tarkabab
25 dkg savanyú káposzta
10 dkg paprikás füstölt kolbász
1 közepes nagyságú vöröshagyma
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 mokkás kanál borsikafű
3 dkg liszt
3 dl tejföl

bors
citromlé
kapor ízlés szerint

Elkészítés:

A füstölt húst 2 liter vízben puhára főzzük, majd a levéből kiszedjük.

A füstölt léhez adjuk az előző este beáztatott babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt, a hagymát egészben, a babérlevelet, a fokhagymát és a borsikafüvet, s az egészet puhára főzzük.

Ha megfőtt, akkor a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet kiszedjük.
A kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, és visszatesszük a levesbe.

A lisztet simára keverjük 2 dl tejföllel, és behabarjuk vele a levest. 5 percig gyengén forraljuk, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, és citromlével
savanyítjuk.

Tálaláskor kaprot szórunk rá.





Megjegyzés:

A receptet Hamar Mihályné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tarhonyás zöldségtál
  2014-01-01 23:28:10, szerda
 
  Tarhonyás zöldségtál

Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott zöldségkeverék
30 dkg tarhonya
20 dkg reszelt sajt
kevés Vénusz olaj
ételízesítő

Elkészítés:

A tarhonyát ételízesítővel megfőzöm, a zöldséget kevés olajon, kevés vízzel megpárolom, majd a tarhonyához keverem.

A sajtot lereszelem, és bőségesen megszórom a zöldséges tarhonyát.





Megjegyzés:

A receptet Szabolcsi Andrásné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gombás-kolbászos-lecsós tarhonya
  2014-01-01 23:25:44, szerda
 
  Gombás-kolbászos-lecsós tarhonya

Hozzávalók:

20 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt száraz kolbász
15 dkg Bonduelle csiperke gomba
15 dkg lecsókolbász
2 db TV paprika
2 db paradicsom
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db csípős cseresznyepaprika
30 dkg tarhonya
3 evőkanál zsír
2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál tejföl

őrölt bors
pirospaprika
piros arany
babérlevél

Elkészítés:

A szalonnát és a hagymát apró kockára vágom, a füstölt kolbászt felkarikázom, a gombát megtisztítom, félbe, majd szeletekre vágom, a paprikát és a paradicsomot felezem, majd szeletelem, a lecsókolbászt megszabadítom héjától, hosszában negyedre vágom, majd szeletelem.





Egy lábosban a zsíron kiolvasztom a szalonnát, rádobom a hagymát, sózom, megfonnyasztom.





Beleadom a tarhonyát és a karikázott füstölt kolbászt, zsírjára pirítom, fokhagymanyomón átnyomom a fokhagymagerezdeket, ez is mehet bele, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, így párolom néhány percig. Hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, mehet bele a babérlevél, némi csípős piros arany, őrölt bors és a cseresznyepaprika is, meghintem pirospaprikával, alaposan elkeverem, és felöntöm a borral.





A tarhonya puhulásáig főzöm, ha igényli, adok még hozzá vizet, de inkább kevés bort. Beledobom a gombát és a lecsókolbászt, készre főzöm, legvégül mehet rá a tejföl is.

Friss kenyérrel adom az asztalra, gyorsan elkészíthető, viszonylag olcsó, de kiadós étel.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Zöldséges zöldborsóleves
  2014-01-01 23:19:56, szerda
 
  Zöldséges zöldborsóleves

Hozzávalók:

25 dkg zöldborsó (friss a legjobb, de a fagyasztott is jó)
4 nagy répa
3 nagy fehérrépa (gyökér+zöldje)
2 db közepes burgonya
1 db zeller (gumó+zöldje)
1 db karalábé
2 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
cérnametélt
olaj vagy zsír
liszt

bors (egész)
őrölt fűszerpaprika
1 paradicsom
1 paprika

Elkészítés:

A zöldségeket megpucolom, ízlés szerint darabolom, a hagymákat megpucolom. Olajon vagy zsíron a zöldségeket fedő alatt megdinsztelem, ha elfogyott a leve, szórok rá kb. 1 csapott evőkanál paprikát és lisztet. Összekeverem, beleteszem a hagymákat, majd felöntöm vízzel. Beleteszem a zellerszárat, a petrezselyenzöldet, sóval és kb. 10-12 szem összetört borssal ízesítem. A mikor a zöldségek megpuhultak, tésztát főzök bele.





űMegjegyzés:

Akkor igazán finom, ha jól összefőnek benne az ízek (kb. 1 óra alatt). Egytálételnek is tökéletesen beillik. Mi akkor szeretjük a leginkább, amikor a zöldborsó érik a kertben :-P

A receptet és a fotót Fidelislea küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kívánság
  2014-01-01 23:12:16, szerda
 
  Kívánom, hogy legyen okod egész évben



 
 
0 komment , kategória:  Jókívánság  
Január
  2014-01-01 22:52:56, szerda
 
 
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)





Ianus

Hónapneveink latin eredetűek. Római hagyomány szerint a hónapoknak - márciustól decemberig - a városalapító Romulus király adott volna első ízben nevet. Ez az első római naptár valójában empirikus parasztkalendárium lehetett, amely csak a mezei munkák szempontjából számba vehető 10 hónapot vette figyelembe. A fennmaradó téli holt időt - a földművelés planetáris urának, Szaturnusznak a hatalma alá eső Bak és Vízöntő havát - az i.e. 700 körüli naptárreform idején iktatták be az új 12 hónapos holdnaptárba Ianuarius és Februarius néven. Ianuarius hónap névadója Ianus, a kezdet és a vég istene volt, neki tulajdonítható, hogy a korábbi márciusi, majd szeptemberi évkezdés helyett a rómaiak utóbb január 1-jén kezdték az évet.

Az év első hónapját a csillagászati év megfelelő hónapneve után régente Vízöntő havának is nevezték. A csillagászati hónapok a napév fordulópontjaihoz igazodva a naptári hónapok utolsó dekádjában kezdődnek: a tulajdonképpeni Vízöntő hava január 21-én vagy 22-én. A régi időszámítás természetesen az évkezdetet is csillagászati fordulóponthoz, esetünkben a téli napfordulóhoz igazította.





Kormány Vera: Január

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Január
  2014-01-01 22:49:00, szerda
 
 







Link

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Január
  2014-01-01 22:46:31, szerda
 
  Január

Január (régiesen Januárius) az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban.

Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában.




Római mellszobor Janusról a legrégibb, legszentebb és legjelentőségesebb római istenről. (Vatikán Múzeum)

A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava. A 18. században a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták.
Az Arvisurák szerint Fergeteg hava.

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit utólag hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Bár egy ideig még március volt az év első hónapja, hamarosan a január vette át ezt a helyet. Ezt követően a konzulok is január 1-jén léptek hivatalba.

A hónap első napja a mindenki által ismert újév napja.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Boldog Új Évet!
  2014-01-01 22:32:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 4830
  • e Hónap: 18735
  • e Év: 148442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.