Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Jó éjszakát!
  2014-01-10 23:53:26, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Farsang
  2014-01-10 23:44:57, péntek
 
  Illyés Gyula: Farsang
(részlet)





Örömmel, vígsággal, reménnyel
duzzadó léggömb odafent
a téli éjben s kosarában
mi a kis házban idelent;
a kis házban, hol harmadnapja
a konyha és a két szoba
félfalunak volt etető-
itató paradicsoma;
mérföldre szállott hivogatva
a káposzta, a bor szaga -
körül a fákat is belepte
a kiváncsiskodók raja.


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Farsang
  2014-01-10 23:33:40, péntek
 
 
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
(részlet)
Farsang

A vízkeresztet követő vasárnapokat az Érdy-kódex így nevezi meg: első menyegzős vasárnap, másod menyegzős vasárnap, harmad menyegzős vasárnap, meg a többi, vagyis amikor az Egyház nem tiltja a menyegzőket. Ezeket természetesen nem ezeken az Úrnak szentelt vasárnapokon tartották, de a szószékről ilyenkor hirdette ki a pap a házasulandókat. Ezzel meg is könnyítette a híveknek az időbeli tájékozódást. Ennek maradványa, hogy a szegedi, továbbá a kalocsai nép hagyományosan így nevezi meg a farsang vasárnapjait: első vasárnap, második vasárnap, harmadik vasárnap, meg a többi. Az utolsó a farsangvasárnap, húshagyóvasárnap, amelyről majd bővebben is szólunk.




Kovács Aranka: Farsang / gyermekrajz

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Vízkereszttől
  2014-01-10 23:30:35, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Dorottya
  2014-01-10 23:27:18, péntek
 
  Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya
(részlet)
vagyis
A dámák diadalma a fársángon





Éneklem a Fársáng napjait s Dorottyát,
Ki látván a dámák bajos állapotját,
Carnevál s az ifjak ellen feltámada,
S diadalmat is nyert pártára únt hada.
Olly lármát, zerdűlést, viadalt beszéllek,
Amillyet nem láttam, miolta csak élek,
Amillyet nem említ semmi istória,
Meg nem merne tenni maga a francia:
Miként insurgála amazon módjára
Egy nagy dámatábor Carnevál hadára.
Vajha méltóképpen le tudnám rajzolni,
Millyen vitézséggel tudtak ők harcolni,
S miket vittek véghez felforrott mérgekbe. -
Hát férhet illy harag angyali szívekbe?
Igazán, hogy minden századnak a végén
Nagy dolgok esnek meg a főld kerekségén!

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Farsang
  2014-01-10 23:22:46, péntek
 
  Farsang

Bogdán István: Régi magyar mulatságok
(részlet)

Az ókori népek tavaszünnepének, főleg a római szaturnáliá-knak hagyományaiban gyökerező, de a germán Hold s a szláv Perchta ünnepével is megtetézett szokás- és hagyománykör az európai népeknél továbbélt. A téli napforduló után tartott téltemető-tavaszkezdő ünnepségek az egyházi évben a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör közé szorult. Mivel azonban a húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtöltétől függ, az azt megelőző, előkészítő negyvennapos böjt kezdő napja, a hamvazószerda is ennek megfelelően - jó egy hónapnyi eltéréssel - változik. Az előtte levő időszak, a farsang húshagyókeddel végződik. E napnak német neve Fastnacht (böjtelőéj) volt. E szó bajor-osztrák szájon annak idején Vaschanc, ebből pedig nálunk fassang, majd farsang lett. És ez lett a neve a vízkereszttől, vagyis január 6-tól hamvazószerdáig terjedő, rövidebb-hosszabb időszaknak is.




Maszk a velencei karneválon (Olaszország)
(fotó: Konkoly-Thege György)


Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Ananász
  2014-01-10 23:09:29, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Ananászos zellersaláta
  2014-01-10 23:06:28, péntek
 
  Ananászos zellersaláta

Hozzávalók:

1 db zellergumó
1 doboz Bonduelle kukorica
1 doboz darabolt ananászkonzerv
1 kisebb póréhagyma
10-15 dkg gépsonka
majonéz

Elkészítés:

A zellert megpucolom, csíkokra vágom, és kevés sós vízben puhára főzöm, leszűröm, hagyom kihűlni. A kukoricát és az ananászt lecsepegtetem, a pórét felkarikázom, a sonkát kockára vágom. Az egészet jól elkeverem.

Az ananász levébe 3-4 evőkanál majonézt keverek, ráöntöm a salátára, még egyszer elkeverem, 1-2 órát pihentetem tálalás előtt.

Bármilyen hús mellé finom, de önálló
könnyű vacsorának is kiváló. Jó étvágyat kívánok!





Megjegyzés:

A receptet Czanek Gyuláné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Ananászos rakott hús
  2014-01-10 23:01:59, péntek
 
  Ananászos rakott hús

Hozzávalók:

1 kg karaj
2-3 gerezd fokhagyma
mustár
citromhéj
1 pohár tejföl
1 ananász konzerv

bors
15 dkg szalonna
15 dkg sajt

Elkészítés:

A karajt felszeleteljük, kiverjük. A hússzeleteket bedörzsöljük fokhagymával, enyhén sózzuk, borsozzuk. Ízesíthetjük kevés mustárral, citromhéjjal.

Apró kockára vágjuk a szalonnát. A tejfölt az ananász levével összekeverjük, reszelünk bele kevés sajtot.

Tepsibe olajat öntünk, rétegezzük a szalonnát, a húst, az ananászt, majd leöntjük a tejfölös-ananászos lével, tetejére sajtot szórunk.

Forró sütőbe rakjuk, kb. 1 óra 15 percig sütjük, aranybarnára pirítjuk.

Köretként burgonyakrokettet adunk.





Megjegyzés:

A receptet Végh Mónika küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Ananászos krémes
  2014-01-10 22:58:40, péntek
 
  Ananászos krémes

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg "Vénusz sütőmargarin
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 evőkanál cukor
7 dl tej
2 tojásfehérje
1 nagy pohár tejföl
1 doboz kockázott ananász

Elkészítés:

A tésztához a margarint a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Egy másik tálban a lisztet és a sütőport elkeverjük, majd a sárgájás részbe fokozatosan hozzá keverjük fakanállal. Jól összedolgozzuk, ezután 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

A krémhez a pudingokat csomómentesre keverjük kb. 1 dl tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd ha már forr, belekeverjük a pudingot, majd a 7 evőkanál cukrot (ízlés szerint) hozzákeverjük. Pár percig még kevergetjük, majd levehetjük a tűzről. Hagyjuk teljesen kihűlni, időnként belekeverve.

A pihentetés után a tésztát kivesszük a hűtőből, kettévesszük, majd kinyújtjuk először az egyiket, és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Ha a puding teljesen kihűlt, belekeverhetjük a tejfölt, majd óvatosan a 2 felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk, de fontos, hogy a puding tényleg hideg legyen, mert különben a tojásfehérje összeesik.

A krémet rákenhetjük egyenletesen a tepsibe nyomkodott tésztára, majd erre kerülnek egymás mellé az ananászkockák, végül a másik kinyújtott tésztalap, teljesen fedje be a krémet! A tetejét szurkáljuk meg villával.

Előmelegített sütőben zsemleszínűre sütjük (kb. 30 perc). Letakarjuk alufóliával, hogy ne száradjon ki. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben is hagyjuk pihenni. Megszórhatjuk porcukorral, majd szeletelve tálaljuk.





Megjegyzés:

Nagyon finom vendégváró sütemény!

A receptet és a fotót Timi0209 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 4830
  • e Hónap: 18735
  • e Év: 148442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.