Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2014-01-11 23:58:09, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
A cékla főétel is lehet!
  2014-01-11 23:57:52, szombat
 
  A cékla főétel is lehet!

Savanyúságot tetszik? Csemege uborka, káposztasaláta, cékla? A céklát általában csak innen ismerjük, savanyúság ősztől tavaszig. Ecetben eltéve, esetleg kis köménymag rajta.

Pedig a Földközi-tenger vidékén általában melegen eszik, körítésként húsok mellé.
Néhány elkészítési mód:

- A megfőtt céklát kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk, aztán egy serpenyőben, kevés olajjal, ecettel, mustárral, sóval, borssal együtt főzzük néhány percig, állandóan kevergetve, és kész. Már lehet is tálalni sült húsok mellé.





Cékla pirított fenyőmaggal, parmezánnal és kapribogyóval

- Hagymát kis vajban üvegesre párolunk, hozzáadjuk a már megfőzött, apróra vágott céklát, pár percig kevergetve együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

- A megfőtt, szeletekre vágott céklát tűzálló edénybe tetőcserép módon lerakjuk, leöntjük besamel mártással, és készre sütjük.

A cékla másik felhasználási módja a leves. A borscs most kimarad, ez az orosz-ukrán-lengyel stb. kiváló céklaleves, de ebben a céklán kívül még rengeteg fajta zöldség és persze hús is van.

A mi céklalevesünkhöz hagymát párolunk, rádobjuk a céklát, erőlevesben vagy tetszés szerint fűszerezve vízben megfőzzük. Aztán tejföllel, liszttel behabarjuk, esetleg citrommal vagy ecettel kicsit savanyítjuk. Vagy a főzés után be a mixerbe (hogy kicsit sűrűbb legyen, egy krumplit is hozzáfőzhetünk), tejszín (főzőtejszín, de tejföl is lehet), és kész a céklakrémleves. Valamilyen betétet (pirított kenyérkocka, gyufára vágott sárgarépa, stb.) adhatunk még hozzá.

Mindezek nagyon finomak, és nagyon egyszerű is elkészíteni őket. Az egyetlen probléma a cékla főzése és hámozása. Vigyázni kell vele, minden piros lesz: edény, ruha, kéz is, jobb kesztyűs kézzel bánni vele. Nyugaton mindenhol árulnak vákuumba csomagolt, előfőzött, hámozott, de nem ízesített céklát, előbb-utóbb remélhetőleg nálunk is lesz ilyen.





Cékla fetával, körtével és mentával

Mozzarella

Forrás:Forrás:Mindmegette.hu - MOZZARELLA MORFONDÍROZÁSAI (BLOG)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csodálatos cékla
  2014-01-11 23:53:36, szombat
 
  Csodálatos cékla

Kóstoltad már a sült céklát? Ittál már céklás sárgarépalevet? Nyersen reszelve citromlével megvan? Céklás muffin étcsoki darabokkal? Céklás brownie? Fedezd fel, ha eddig csak ecetes céklát ettél!

Nagy Károly kedvence

Régi kedvenc a cékla, fogyasztották a babilóniaiak és a föníciaiak is. Az ókori Rómában is népszerű volt, Nagy Károly egyenesen kötelezővé tette a termesztését. Rokonságban áll a cukorrépával, és leveleit elnézve érthető, hogy rokona a mángold is. Közös ősük a tengerparti mángold, mely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.





Rokona a cukorrépa és a mángold is

Cékla a piacon

Vásárláskor figyeljünk: héja ne legyen száraz, húsa legyen jó kemény. Ha a héja ráncos és be lehet nyomni, nem tanácsos megvenni. A főtt vagy nyers céklával való foglalatossághoz érdemes egyszer használatos gumikesztyűt húzni. Ez vékony, jól lehet vele dolgozni, és újra fel lehet használni, ha nem szakad el és jól elmossuk. A főtt céklát lehetőleg hámozzuk melegen.
Influenza ellen is

A sárgarépa- és az uborkalé mellett a céklalé az egyik legfinomabb zöldséglé, érdemes nátha és influenza idején hetente néhányszor megelőzés céljából fogyasztani, ha pedig már betegek vagyunk, igyunk belőle naponta három pohárral. Macskajajra is kiváló, hiszen detoxikál és tisztít. Célszerű gyümölcscentrifugát használni a zöldséglé kinyeréséhez, és ha lehet, italkészítésre használjunk bio céklát.

Vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben is gazdag. Vérképző, a benne található nyomelemeket a szervezet kiválóan tudja hasznosítani. A céklában található egy boron nevű ásványi anyag is, mely bizonyított afrodiziákum.





Nyersen is isteni, de dolgozzunk vele kesztyűs kézzel

Tippjeink céklára

Reszeljünk sárga- és fehérrépát, céklát, locsoljuk citromlével, isteni és egészséges saláta.
Megsütve mártogatós is lehet belőle, de szendvicskrémnek is kiváló. A csokis-céklás muffin is nagyon finom. A megmosott céklát kenjük be héjastól olívaolajjal, tekerjük alufóliába és süssük egy órán át közepes hőfokon. Hámozzuk meg, és együk kecskesajtos szendvicsben vagy köretként.





Sült céklából saláta, gránátalmamagocskákkal

Céklachips

Hozzávalók:
3 közepes nyers cékla
olaj

Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a céklát, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Olajat forrósítunk, és a céklakarikákat hirtelen megsütjük, majd konyhai törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük.
Céklás mártogatós

Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt

Elkészítés: A sült céklához a céklát jól mossuk meg, és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük.





A cékla levesnek is isteni!

Csokis-céklás muffin

Hozzávalók:
2 nagy cékla (kb. 50 dkg)
1 és 3/4 csésze (26 dkg) liszt
fél csomag sütőpor
4 evőkanál holland kakaópor
1 csésze porcukor
2 tojás
1 dl olaj
1 dl tej

Elkészítés: A muffinformákat kivajazzuk. A céklát megmossuk, héjában megfőzzük. Hideg vízbe áztatjuk, hogy egy kicsit kihűljenek, majd meghámozzuk, daraboljuk, és botmixerrel összetörjük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a porcukrot, hozzáadjuk a céklát, a 2 tojást felverve, az olajat, a tejet, majd összekeverjük. Tehetünk még bele étcsokidarabokat is. 180 fokon tűpróbáig sütjük, ami kb. 25 perc.
Céklás brownie

Hozzávalók:
12,5 dkg főtt cékla
12,5 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
fél kávéskanál sütőpor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg darált mandula
2 tojás
fél kávéskanál vanília-kivonat

Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk és pürésítjük. Gőz fölött felolvastjuk a csokoládét a vajjal együtt, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül belekeverjük a céklapürét és a többi hozzávalót is. Kivajazott formába öntjük, és 25-30 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Langyosan tálaljuk.





Céklás brownie... kihagyhatatlan! Nem érződik a cékla, de omlóssá teszi!

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cékla, a bíborszín egészségőrző
  2014-01-11 23:47:27, szombat
 
  Cékla, a bíborszín egészségőrző

A téli hónapokban különösen fontos, hogy minél több egészséges és vitamindús zöldségfélével vértezzük fel magunkat. A rendkívül kedvező áron kínált, sokszor mégis csupán savanyúságként fogyasztott cékla valódi csodazöldség, ami kis fantáziával igazán változatosan tálalható, kitűnő alapanyag.

A természet gyógyszereket helyettesítő ajándéka

A céklát - tudományos nevén Beta vulgarist - már az ókori görögök és rómaiak ismerték és fogyasztották. Ez azért valamelyest különbözött színében, ízében, méretében a mai típusoktól. Minden bizonnyal a Földközi-tenger partvidéke volt az őshazája, de a spenóttal és a mángolddal egy növénytani családba tartozó cékla mára világszerte elterjedt. Skandináviában épp annyira népszerű, mint Európa országaiban vagy a tengerentúlon. Sok egyéb zöldségféléhez hasonlóan ezt is a római légiósok honosították meg a kontinens nagy részén. A középkorban aztán már Nagy Károly rendelkezett kiterjedt birodalmában a termesztéséről. Nálunk a 17. századból maradtak fenn az első írásos feljegyzések a cékla hazai előfordulásáról.





A friss cékla egészséges, zsenge levele is fogyasztható

A jellegzetes, mindenki által ismert sötétvörös vagy még inkább bordó színű céklarépa azonban csupán a 19. század végétől vált általánossá. Az utóbbi időben számos ország kertészetében többféle színben és formában is termesztik, a hazai piacokra azonban ezekből csak kevés kerül. Akad ugyanis sárga vagy más néven arany cékla (főként Nagy-Britanniában), de van olyan típus, amelyik fehér és bordó erezettel rendelkezik. Ez utóbbi elsősorban Olaszországban számít gyakorinak. Amivel nálunk is több helyen lehet találkozni, az a hosszúkás variációja, amit sokan forono vagy bíborcékla néven ismernek. Ennek színe sötétebb a kerekéhez képest, de ugyanúgy kitűnő salátákhoz, levesekhez, grillezéshez, mint az elterjedtebb ,,közönséges" cékla.





A sárga és a fehér-bordó csíkos sült cékla látványos és egészséges köret

Bármelyikről is legyen szó, ahhoz, hogy a legtöbb vitaminhoz hozzájussunk belőle, érdemes frissen és nyersen fogyasztani, és szakértők szerint tanácsos gyermekökölnyinél nem nagyobbat választani. A céklában van A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B9-vitamin is, no meg C-vitamin is bőségesen. A sokféle B-vitaminnak köszönhetően hatékony a daganatos betegségek kialakulásával, leküzdésével szemben. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, kálium, foszfor, kalcium, nátrium, sőt nitrát is található a céklában.

Sokáig tartotta magát az a félreértés, hogy más zöldségfélékhez képest lényegesen több vasat tartalmaz, ez azonban nincs így. Igaz viszont, hogy egyetlen zöldségféle vastartalmát sem tudja annyira jól hasznosítani a szervezet, mint a cékláét, köszönhetően komplex összetevőinek. Így gyerekeknek, nőknek, vashiánnyal szenvedőknek különösen érdemes akár frissen préselt levéből is minél többet fogyasztani. A hámozott nyers céklát gyümölcscentrifugában sárgarépával, zellerrel, naranccsal, almával együtt is kipréselhetjük, kevés gyömbérrel, mézzel édesíthetjük.

A másik tévhit a gyakran rossz színben feltüntetett nitráthoz kapcsolódik. Tény, hogy a nem ökológiai termesztésből származó céklarépában több van ebből az anyagból, mint a kíméletes gazdálkodásból kikerülőben, azonban a cékla nitrát-tartalma a szervezetbe kerülve jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, méghozzá csökkenti. Az érfalak rugalmasságát növeli a testünkben belőle képződő vegyület, így időskorban is kiemelten fontos a fogyasztása, még az időskori demenciát (elbutulást) is bizonyítottan lassítja. Mindemellett fiatalabbaknak fokozott stressznek kitett életvitel, aktív sportolás esetén is fontos zöldség, ugyanis az állóképesség javításában, a szervezet ellenálló képességének erősítésében is klinikai eredmények igazolják hatékonyságát.





Az édeskés cékla a sós fetával nagyon jó párost alkot

Cékla - a salátán túl

A valóban rendkívül kedvező élettani hatásai mellett a cékla kifejezetten ízletes zöldségféle, kellemesen édeskés, enyhén földes ízeit számtalan elkészítési módjából adódóan sokféleképp lehet előcsalogatni.

Sokan elsősorban az üvegekbe zárt, ecetes lében konzervált céklát ismerik, de ezt is egyszerűen elkészítheti bárki házilag. A hagyományos céklasalátához legegyszerűbb, ha a céklákat sikálással megszabadítjuk minden szennyeződéstől - ha szerencsénk van, és zsenge levelekkel rendelkező zöldséghez jutunk, a leveleit is használhatjuk salátákba, kitűnő és nagyon egészséges! -, majd nagyjából 45-60 perc alatt (az egyes darabok méretétől függően) héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük. A hámozáshoz célszerű gumikesztyűt használni, mert az erős színanyagok megfogják a kezet. Ezt követően aztán kedvünk szerint karikázhatjuk, kockázhatjuk, de akár nagylyukú reszelőn le is reszelhetjük, és ecetes lével locsolhatjuk.

A céklához különösen illik a kifejezetten csípős, friss torma, amiből egy keveset az aromái miatt akkor is csempészhetünk a salátába, ha az erős ízeket inkább hanyagolnánk. Apróra kockázott salottával (mogyoróhagymával), de lila- vagy vöröshagymával is változatosabbá tehető a hagyományos céklasaláta.





A narancs nagyon jól illik a céklához, egyszerű, vitamindús és különleges

A fűszerek közül a kömény, a bors egyaránt remek kiegészítője, de több-kevesebb friss vagy szárított rozmaring, tárkony is nagyon jól illik hozzá.

Érdemes kipróbálni a céklasalátát főtt burgonyával is. Ehhez 4 személyre ½ kg céklát és ugyanennyi burgonyát (külön-külön) sós vízben megfőzünk, meghámozzuk, felkockázzuk. 2-3 db friss paradicsomot meghámozunk, felkockázunk, valamint 1 nagyobb fej fehér, ún. főzőhagymát finomra aprítunk. Az egészet tálra halmozzuk, vinaigrette mártással meglocsolva tálaljuk.

Nyers vagy főtt céklából joghurt- vagy majonézmártással is készülhet saláta, akár almát, friss vagy csemege uborkát, hagymát, zellert is adhatunk mellé. A joghurt, csakúgy, mint a tejszín, tejföl vagy bármely sajtféle ellensúlyozza a cékla magas oxálsav-tartalmát. Már csak ezért is érdemes lágy sajtokkal (kecskesajttal különösen ízletes) vagy fetával, főtt tojással társítani a céklát, akár hidegtálakra rendezve - nem egyszerűen mutatós, de teljes értékű és egészséges vacsora vagy ebéd lehet.





Reszelt cékla majonézzel, sárgarépa, olívabogyó és főtt tojás - erre a hallá változott céklasalátára a gyerekek sem mondanak nemet

Ha nincs kedvünk a főzéshez, a céklát sütőben is megsüthetjük, így még koncentráltabb lesz az íze. A legbiztosabb módszer, ha egyenként alufóliába csomagoljuk, és így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Garantáltan nem színezi el a sütés közben kicseppenő céklalé sem a sütőt, sem a sütőedényt.

Ha uzsonnára készítenénk valami különlegeset, főtt csicseriborsóhoz is tehetünk céklát, tejföllel vagy joghurttal, sóval, borssal, köménnyel fűszerezve pürésíthetjük. Az így kapott szendvicskrémet akár pirítósra, akár friss zsemlére, kenyérszeletekre is halmozhatjuk.

A levesek sorában is fontos szerep jut a céklából készülteknek. A legismertebb Lengyel- és Oroszország kedvence: a borscs. Fűszerezésében, összetevőiben ugyan tájanként, sőt akár házanként is akadnak különbségek, a lényegét tekintve azonban igazán gazdag és ízletes leves a végeredmény.





A borscs igazi téli, tartalmas leves, tejföllel a legfinomabb!

Céklalevesből persze nagyon sokféle létezik, amelyek különböznek a fűszerezésben, a hozzávalók tekintetében, van amelyik tartalmaz húsos összetevőt, van, amelyik nem. Ünnepi előétel lehet a halvány rózsaszín árnyalatú, naranccsal gazdagított céklaleves.
Tejszínes céklakrémleves naranccsal

Hozzávalók:
2-3 db cékla (összesen kb. 40 dkg)
3 evőkanál kukoricacsíra-olaj (vagy repceolaj)
7 dl zöldségleves (akár kockából is készülhet)
1 dl habtejszín
1 db kezeletlen narancs leve és finomra reszelt héja
1 csokor petrezselyemzöld
só és frissen őrölt bors - ízlés szerint

Elkészítés: A céklát meghámozzuk (ehhez ajánlott gumikesztyűt húzni), nagyjából 1 cm-esre kockázzuk. Az olajon néhány perc alatt megpirítjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, és 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a narancs kipréselt levét, borsozzuk, sózzuk, ha szükséges, majd az egészet botmixerrel simára turmixoljuk.
Tálalás előtt habbá verjük a tejszínt, egy keveset félreteszünk belőle, a többit a narancshéjjal és a finomra aprított petrezselyemzölddel a leveshez keverjük. Tányérokba merjük, a félretett habtejszínnel díszítjük.
Ezt a levest nyáron hidegen is tálalhatjuk!

Finomra reszelt vagy pürésített főtt, illetve sült céklával színesebbé és ízesebbé tehetjük a palacsintát éppúgy, mint a gnocchit, de vigyázzunk, mindig mértékkel adagoljuk a hozzávalókhoz!

A hagyományos tepsis krumplit is feldobhatjuk, ha a hámozott nyers céklát és a burgonyát fűszeres olajba forgathatjuk, majd tepsiben megsütjük. Tökéletes köret sült vagy grillezett húsokhoz.





A hosszúkás bíborcékla ízei még koncentráltabbak, ha sütjük, akár zöldfűszerekkel

Mivel a cékla nagyjából júniustól megtalálható a piacokon, nyáron szabadtéren, télen a konyhában megfelelő grillen is elkészíthető - kockázva akár nyársra is húzható.
Cékla rozmaringmártásban

Hozzávalók:
4-5 db kisebb cékla (összesen kb. 75 dkg)
1 kis csokor újhagyma
3-4 dkg vaj
3 dl zöldség- vagy húsleves
½ dl tejszín
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál aprított friss rozmaring (vagy ½ teáskanál szárított)
só és frissen őrölt bors - ízlés szerint

Elkészítés: A céklát alaposan megsikáljuk, nagyjából 1 óra alatt megfőzzük. Meghámozzuk, és 1 cm vastag karikákra szeleteljük, majd a karikákat 1 cm széles hasábokra daraboljuk. Félretesszük.
A hagymát felkarikázzuk, a vajat egy mélyebb serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a hagymakarikákat, üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a rozmaringot, borsozzuk, felforraljuk. A tejszínben elkeverjük a keményítőt, forralást követően folyamatos keverés mellett a szószhoz adjuk, ha újra forrni kezd, hozzáadjuk az előkészített céklahasábokat. Ha szükséges, sózzuk, esetleg borsozzuk.

Az igazán zamatos, apró céklát - akár a karfiolt vagy a brokkolit - sörtésztában is kisüthetjük!
Cékla sörtésztában

Hozzávalók:
50 dkg kifejezetten apró cékla
A sörtésztához:
10 dkg finomliszt
1 dl világos sör
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
2 dkg olvasztott vaj
nagy csipet só
olaj a sütéshez

Elkészítés: A céklát alapos mosást követően nagyjából 45 perc alatt vízben megfőzzük, meghámozzuk. Amíg hűl, elkészítjük a sörtésztát.
A bundázáshoz a tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A lisztet tálba szitáljuk, a tojássárgájával és a sörrel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, végül beleforgatjuk a habbá vert fehérjét. ½ órát pihentetjük.
Magas falú lábosban felhevítjük az olajat (olyan mennyiséggel számoljunk, mint amikor rántott húst készítünk), a kis céklákat villával megmártjuk a sörtésztában, és szép aranyszínűre sütjük.
Frissen kínáljuk, akár tartármártást vagy majonézes salátát is kínálhatunk mellé.

A sokoldalú cékla a desszertek között is megtalálja a helyét. Ha természetes színezékre van szükségünk, akár habcsókok, akár makaronok, vagy épp cukormáz készítésével, néhány csepp céklalével a rózsaszíntől a mély bordóig festhetjük a finomságokat.

A sárgarépához és a cukkinihez hasonlóan kevert tésztákat is szaftosabbá, finomabbá alakíthatunk nyers, főtt vagy sült, finomra reszelt céklával. Kakaó vagy csokoládé, esetleg mindkettő hozzáadásával pedig különleges desszertet süthetünk, méghozzá egyszerűen.





Csokoládé és cékla is jó párost alkotnak, a céklás brownie-ban nem is érezni igazán a zöldséget

Céklás brownie

Hozzávalók:
50 dkg cékla
10 dkg vaj
20 dkg 65%-os étcsokoládé
2 teáskanál vaníliás cukor
20 dkg cukor
4 tojás
10 dkg finomliszt
1 nagy evőkanál holland kakaópor
csipet só

Elkészítés: A céklát héjastól megfőzzük, s miután kicsit kihűlt, gumikesztyűben meghámozzuk. Egy lábasban vizet forralunk, majd a gőz fölött megolvasztjuk a felkockázott csokoládét és a vajat.
Amíg olvad a csokoládé, addig a cukrot a tojásokkal habosra verjük.
A céklát botmixerrel krémesítjük, majd a cukros keverékhez adjuk. Ehhez jön még a megolvasztott csokoládé, majd a kakaóporral elkevert liszt. Végezetül egy csipet sót adunk hozzá, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát.
170 fokon nagyjából 25 perc alatt megsütjük, hagyjuk kicsit hűlni, langyosan már felvágható és kóstolható.

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Színes zöldségtorta gombafasírttal
  2014-01-11 23:31:47, szombat
 
  Színes zöldségtorta gombafasírttal

Hozzávalók:

A zöldségtortához:
1 kisebb kínai kel
1 db kisebb karfiol
1 db brokkoli
1 db karalábé
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 tojás
1 dl tej
1 evőkanál rizsliszt
szerecsendió

bors

A Bonduelle gombafasírthoz (9 db lesz belőle):
25 dkg Bonduelle gomba
1 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma

bors
majoranna
pirospaprika
1,5 evőkanál rizsliszt
1 db tojás
1 marék zellerzöld
olaj
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A zöldségeket a tortához sós vízben megfőzzük. A kínai kelből leszedünk 12 levelet, és sós vízben azt is pár percig főzzük. A megfőtt zöldségekből a répákat és a karalábét lereszeljük.

Előkészítünk egy kapcsos tortaformát, vajjal kikenjük, és körberakjuk 10 db kínai kel levéllel úgy, hogy egy kicsit túllógjon. Alulra a brokkolit nyomkodjuk, erre jön a fehér színű zöldségkeverék, majd a sárgarépa reszelék. Jól nyomkodjuk le, és óvatosan megfordítva a levét öntsük le róla.





Egy bögrében a rizslisztet a tojással, a borssal és a szerecsendióval elkeverjük, 1 dl tejet adunk hozzá és a zöldségtortánkra öntjük, villával megszurkáljuk, hogy a közepére is le tudjon csorogni. Ráhajtjuk a levelek kiálló részét, betakarjuk a megmaradt levéllel.





Előmelegített (190 fokos) sütőben kb. 1 órát sütjük. Tegyünk a tortakarima alá egy tepsit, mert kifolyik egy kis lé, ne égjen a sütőre.
Amíg sül a tortánk, addig elkészítjük a gombafasírtot.

A gombákat megpucoljuk, egészen apró darabokra vágjuk, a hagymát szintén, és kevés olajon, megsózva és a zellerlevelet is hozzáadva addig pároljuk, míg a levét elveszti. Ezután átöntjük egy másik tálba, megvárjuk, míg egy kicsit kihűl, adunk hozzá tojást, rizslisztet, fokhagymát és fűszereket. Zsemlemorzsába kanalazzuk, kézzel megformázzuk, és olajban kisütjük.

A zöldségtortát nem vágjuk fel azonnal, egy kicsit várunk, hogy kihűljön, ezután szeleteljük.





Megjegyzés:

A gombafasírtból így elég kevés lett, de adhatunk hozzá áztatott zsemlét is, akkor kiadósabb mennyiség lesz belőle.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Káposztás pirog (kapusznyika)
  2014-01-11 23:25:44, szombat
 
  Káposztás pirog (kapusznyika)

Hozzávalók:

A tésztához:
1 kg liszt
20 dkg zsír
20 dkg kristálycukor
5 dkg élesztő
1 tojás
1 nagy kanál tejföl
1 kávéskanál só
szükség szerint tej
A töltelékhez:
1,5 kg káposzta
fehérbors


Elkészítés:

A tésztához fél liter tejet langyosra melegítünk, elkeverjük benne a sót, a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Addig keverjük, míg a cukor el nem olvad, utána hagyjuk felfutni az élesztőt. Egy nagyobb tálba beleöntjük a szobahőmérsékletű lisztet, közepére helyezzük a zsírt, erre pedig ráöntjük a langyos tejet. Belehelyezzük a többi hozzávalót is, majd gyúrni kezdjük a tésztát. Annyi tejet adunk még hozzá, hogy a tészta ne legyen túl kemény, de lágy sem. Az átgyúrt tésztát kilisztezett nagyobb edénybe tesszük (mert duplájára fog kelni), a tetejét is megszórjuk liszttel, letakarjuk konyharuhával, és ráhelyezünk egy könnyű, puha párnát. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A töltelékhez a káposztát lereszeljük (káposztareszelőn), majd megsózzuk, és 10 perc pihentetés után jól kicsavarjuk, hogy a felesleges lé ne maradjon a töltelékben. Nagy serpenyőben megdinszteljük a káposztát, és fehérborssal ízlés szerint meghintjük. Félretesszük hűlni.

A nyújtódeszkát belisztezzük, a megkelt tésztát a deszkára tesszük, és elosztjuk 24 gombócra. Minden egyes gombócot újragyúrunk kis kerek cipókká, és sorbarakjuk a gyúródeszka tetején. Meghintjük liszttel, majd letakarjuk konyharuhával.

10 perc pihentetés után kistányér nagyságúra nyújtjuk, az egyik felét megrakjuk a töltelékkel, majd ezt követően ráhajtjuk a tészta másik felét oly módon, hogy az a tölteléket teljesen letakarja. A ráhajtott felső tésztarészt összedolgozzuk az alsó tésztával úgy, hogy az ujjainkkal megnyomkodjuk a félkör alakú lepényt határozottan körbe. Ezt követően kizsírozott tepsire helyezzük, és villával megszurkáljuk 4-5 helyen.

Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Sütés után a még meleg lepények tetejét megkenjük zsírral vagy vajjal. Hűvös, száraz helyen tartjuk, konyharuhával letakarva.





Megjegyzés:

A receptet Kovács Jenőné küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Cukkinis zöldborsópaprikás
  2014-01-11 23:22:34, szombat
 
  Cukkinis zöldborsópaprikás

Hozzávalók:

70 dkg Bonduelle zöldborsó
2 db közepes cukkini
2 db közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db TV paprika
1 db paradicsom
1 ek piros arany (nálam csípős)
1 dl száraz fehérbor
1-2 dl húslé (lehet leveskockából is)
1-2 dl extra szűz olívaolaj
1-2 Bunduelle babérlevél

frissen őrölt vegyes bors
pirospaprika

Elkészítés:

A zöldborsót kifejtem héjából, ha zsenge, pár darabot a héjból mellé teszek, vízbe áztatom. A cukkiniket meghámozom, felkockázom, a hagymát apróra vágom, a fokhagymát fokhagymaprésen átnyomom, a paprikát és a paradicsomot kockákra vágom.

Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítem az olívaolajat, beleadom a felkockázott hagymát, gyengén sózom. Folyamatosan kevergetve üvegesre dinsztelem, beleadom a zúzott fokhagymát, a kiszemezett zöldborsót, a felkockázott cukkinit, a félretett borsó héját és a babérlevelet, nagy lángon lepirítom.

Amikor zsírjára sült, felöntöm a húslével, rövid ideig így párolom. Mehet hozzá a paprika, a paradicsom, a piros arany is, fűszerezem a borssal, és rendesen a pirospaprikával. Kevergetve párolom. Hozzáöntöm a bort, hagyom besűrösödni, ha igényli, még sózom, fűszerezem.

Frissen, melegen tálalom, köretként nokedlit vagy tarhonyát adok mellé, természetesen tejföllel is meglocsolhatja, aki úgy kedveli.

Megjegyzés:

Mindenki, aki olvassa receptjeimet, menüajánlómat és a Pasik blogjában barátaimmal írt cikkeinket, tudják, húsimádó vagyok! Néha azonban jólesik egy kis lazításként egy zöldséges pörkölt, paprikás az ember fiának! Ez is ilyen ajánlat.

Persze nem nagyon tudom megtagadni önmagam, bevallom e mellé a recept mellé ezért húspári barátaimnak ajánlok egy laza natúrszeletet, úgy ráadásként. Na persze egy könnyű fehérbor sem hiányozhat az asztalról! Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Házisonkás palacsintabatyu
  2014-01-11 23:20:24, szombat
 
  Házisonkás palacsintabatyu

Hozzávalók:

8 db sós palacsinta
25 dkg főtt házi sonka
1 evőkanál liszt
4 dl tejföl
20 dkg Bonduelle gomba
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

bors
olaj
2 fej hagyma

Elkészítés:

A sonkát felaprítom, tejföllel krémes masszává keverem. A palacsinták közepére egyenként
tölteléket halmozok, batyuszerűen összefogom, megtűzöm.

A mártáshoz a hagymát megpirítom kevés olajon, hozzáadom a szeletelt gombát és a petrezselyemzöldet. Zsírjára pirítom. Megszórom liszttel, vízzel felengedem, fűszerezem, és a többi tejfölt hozzákeverve felforralom.

Kiolajozott jénaiba teszem a batyukat, körítem a mártással, és sütőben átforrósítom.





Megjegyzés:

A receptet Faragó Márta és Taksár Ferenc küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
2 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Túrófánk egyszerűen
  2014-01-11 23:17:43, szombat
 
  Túrófánk egyszerűen

Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy Rama
25 dkg tehéntúró
2 tojás sárgája

1 csomag sütőpor
12 dkg kristálycukor
A sütéshez:
étolaj

Elkészítés:

A lisztet a vajjal nyújtódeszkán összegyúrjuk, ezután hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a tojások sárgáját, kevés sót, a sütőport és a cukrot.

A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban világossárgára sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Czégény Gyuláné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csirkemájjal töltött csirkecomb dödöllével
  2014-01-11 23:15:03, szombat
 
  Csirkemájjal töltött csirkecomb dödöllével

Hozzávalók:

8 db csirkecomb
50 dkg csirkemáj
1 nagyobb fej hagyma
2 db tojás
1 csokor petrezselyem
3-4 evőkanál libazsír
2 dl tej
2 db zsemle
1 dl barna sör

frissen őrölt vegyes bors
A dödölléhez:
60 dkg burgonya (sárga, jól szétfővő)
1 fej hagyma
1 db tojás
liszt
2-3 evőkanál libazsír

bors

Elkészítés:

A csirkecombokat a csont mellett kissé bevágom, bőrét ujjaimmal óvatosan fellazítom, vigyázva, ne sérüljön. A hagymát és a petrezselyem zöldjét nagyon apróra vágom, a zsemléket felszeletelem és beáztatom a tejbe, a csirkemájat elkaparom.

Elkészítem a tölteléket egy keverőtálban: alaposan elkeverem a kinyomkodott zsemléket az elkapart májjal, a hagymával, a petrezselyemzölddel, a tojásokkal. Sózom, borsozom, az így kapott májas masszát óvatosan betöltöm a csirkecombok bőre alá.

A libazsírral kikenek egy méretes tepsit, belehelyezem a töltött combocskáimat, ha maradt ki a töltelékből (szokott maradni), azt a tepsi egyik végébe halmozom. Alufóliával lefedem a tepsit, és 170 fokosra előmelegített sütőbe tolom, így párolom olyan 30 percig.

Nekilátok a dödöllének. A krumplit sós vízben hajastól puhára főzöm, ha kész, lehámozom, krumplinyomón áttöröm. Amíg a krumpli fő, meghámozom és apróra vágom a hozzávaló hagymát. Az áttört krumplihoz adom a tojást, összedolgozom annyi liszttel, amennyit felvesz, ízlés szerint sózom, borsozom.

Ránézek a combokra. Leveszem a tepsiről a fóliát, ellenőrzöm combjaim puhaságát, majd már fólia nélkül visszatolom a sütőbe, és egy kenőtollal a barna sörrel kenegetve bőrét ropogósra sütöm.

Egy serpenyőben felhevítem a dödölléhez való libazsírt, megpirítom benne a felaprított hagymát. Ebben a hagymás zsírban sütöm ki az evőkanállal beleszaggatott dödölléket.

Mire elkészültem a körettel, ropogósra sültek töltött csirkecombjaim is. Azonnal, melegen tálalom, egy tányérra 1 csirkecombot adok, 2-3 dödöllével, de jár hozzá a tepsiben megsül töltelékből is. Friss káposztasalátát kínálok mellé.

Megjegyzés:

A töltelékbe tehetünk aprított gombát is, de gombafejeket párolhatunk a csirkecombok mellett is, ezeket elég, ha csak a fólia levétele után tesszük a tepsibe. Ha kedvünk úgy diktálja, a gombafejekbe tehetünk juhtúrót, esetleg reszelt sajtot is. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 951
  • e Hét: 5465
  • e Hónap: 10503
  • e Év: 140210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.