Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Mézes krémes édesanyám emlékére
  2014-01-13 22:38:06, hétfő
 
  Mézes krémes édesanyám emlékére

Hozzávalók:

50 dkg liszt
7 dkg zsír
16 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál langyos olvasztott méz
4 evőkanál tejföl
2 db tojás

A krémhez:
25 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojássárgája
6 evőkanál liszt
6 dl tej
2 csomag vaníliás cukor

A bevonathoz:
15 dkg ét tortabevonó csokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

Egy tálban a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk cukrot, a langyos mézet, a tojást, és a tejföllel könnyen gyúrható, nyújtható tésztát gyúrunk.

4 cipóra osztjuk, és 22×39 cm-es zsírozott tepsi hátoldalán egyenként világosra sütjük 180 fokon.

A krémhez a tojássárgákat a cukrokkal, a liszttel és a tejjel simára keverjük, és sűrűre felfőzzük. A kihűlt krémet a vajjal habosra keverjük, és a lapokat betöltjük.

A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és a sütemény tetejére öntjük. A tálcán lévő süteményt egy kicsit megrázogatjuk, így egyenletes lesz a bevonat a sütemény tetején. Egy napot állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak.





Megjegyzés:

Édesanyám receptje volt, gyerekkoromban sokszor sütötte. Én most először.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Húsos-gombás burgonyatekercs
  2014-01-13 22:35:29, hétfő
 
  Húsos-gombás burgonyatekercs

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg burgonya
2 db tojás
15 dkg liszt
1 teáskanál só

A töltelékhez:
40 dkg maradék sült hús
10 dkg Bonduelle gomba

1 mokkáskanál őrölt paprika
1 pici fej vöröshagyma
1 db piros paprika
1-2 evőkanál tejföl

A kenéshez:
1 tojássárgája

A tepsi kikenéséhez:
vaj

A tetejére:
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A megmosott héjas burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, kissé kihűtjük. A krumplit meghámozzuk és lereszeljük, vagy burgonyanyomón áttörjük. A lisztet, a tojásokat és a sót hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Tiszta, lisztezett konyharuhára tesszük, és 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk.

A gombát és az apróbbra vágott piros paprikát olajon, aprított vöröshagymán megpároljuk, pici vizet adunk hozzá, és pirospaprikával megszórjuk. A sült húst a kihűlt gombával és annyi tejföllel kipürésítjük botmixer segítségével, hogy könnyen kenhető legyen. Ha kíván még valamilyen fűszert, azt adjuk hozzá bátran.

A húsos-gombás keveréket egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd a rövidebb oldalait behajtjuk, és a lapot hosszanti oldalánál fogva, a konyharuha segítségével feltekerjük.

A tekercset vajjal kikent tepsibe fektetjük, tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és további 10 percet sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Hidegen és melegen is fogyasztható. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Megjegyzés:

Maradt tegnapról egy kis sült sertéshús, így jó kis vacsora lett belőle. Tölthetjük virslivel vagy ki mivel szeretheti.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fekete-erdő alagút
  2014-01-13 22:30:43, hétfő
 
  Fekete-erdő alagút

Hozzávalók:

A piskótalaphoz:
8 dkg finomliszt
2 dkg étkezési keményítő
4 tojás
5+5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg cukrozatlan kakaó
2 csapott kávéskanál sütőpor

A töltelékhez:
1 nagy üveg meggybefőtt
45 g étkezési keményítő
2 evőkanál + 2 kávéskanál cukor
2 evőkanál cseresznyepálinka
1,5 dl + 3,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
10 dkg tortabevonó csokoládé
1 csomag vaníliás cukor

A szóráshoz:
2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk. A sütőtepsit (kb. 30×40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 10 dkg finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta). A tojássárgákat habosra keverjük 5 dkg cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kávéskanál) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és kemény, fényes habbá verjük. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük. A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.

Közben meghintünk porcukorral egy - a tepsinél valamivel nagyobb - konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mindezt gyorsan tesszük, különben hamar kiszárad a tészta és törékeny lesz), hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket. A meggybefőttet leszűrjük (2,5 dl volt a lé), levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 evőkanál cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk kb. 1 perc alatt. Beletesszük a meggyet, és hagyjuk kihűlni.

Egy kb. 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk fóliával. A tésztát formára szabjuk: a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb. 18x30 cm-es és egy 11x30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük, és meglocsoljuk a cseresznyepálinkával. 1,5 dl tejszínt 2 kávéskanál cukorral és a habfixálóval kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a fóliát, és legalább 3 órára behűtjük.

Következik a díszítés. A csokoládétáblát élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony forgácsokat farigcsálunk le róla, amit felhasználásig hidegen tartunk. A maradék 3,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az alagutat hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát. Tetejét és oldalát bevonjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal, és tetejére habrózsákat nyomunk, végül meggybefőttel díszítjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kuszkuszos csirkemell
  2014-01-13 22:28:33, hétfő
 
  Kuszkuszos csirkemell

Hozzávalók:

25 dkg kuszkusz
húsalaplé
1 csirkemellfilé
1 cukkini
2 fej Bonduelle gomba
2 szál sárgarépa
1,5 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
étolaj
kakukkfű
bors


Elkészítés:

A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk. A póréhagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a csirkemellet, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és fehéredésig pirítjuk.

A cukkinit, a répát és a gombát kisebb kockára vágva hozzáadjuk. Félig megpároljuk, hozzáadjuk a kuszkuszt, felöntjük másfélszeres húsalaplével. Ekkor már a tüzet elzárjuk alatta, és fedővel lefedve 15-20 percig pihentetjük.





Megjegyzés:

Igazán kiadós, különleges, könnyű vacsorának felel meg.

A receptet Nagy Zoltán küldte. Fotó: AS

Forrás:mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Céklás savanyú káposzta
  2014-01-13 22:25:41, hétfő
 
  Céklás savanyú káposzta

Hozzávalók:

1 cékla (25 dkg)
1,5 dl almalé
3 evőkanál mangóchutney (Ázsia-boltban kapható)
konzerv savanyú káposzta (lecsepegtetve kb. 35 dkg)

bors
1 csipet cukor

Elkészítés:

Meghámozzuk, leöblítjük és vékonyra reszeljük a céklát. Az almalevet elkeverjük a chutneyval, felfőzzük, és kb. 5 percig pároljuk benne a céklát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és fedő nélkül további 20 percig főzzük. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.

Megjegyzés:

Adagonként kb. 55 kalória, 2 g fehérje, 0 g zsír, 9 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 35 perc

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tejszínes narancskrém
  2014-01-13 22:24:15, hétfő
 
  Tejszínes narancskrém

Hozzávalók:

8 dl tej
1 narancs
20 csepp édesítő vagy 3 evőkanál cukor
1 csomag vanílás pudingpor
1 csomag tejszínhabpótló
tej

Elkészítés:

A narancs héját lereszeljük, és 2 dl tejben felfőzzük, majd hozzáadunk 4 dl tejet, felforraljuk. A többi tejben feloldjuk a pudinport, a forró tejhez öntjük, és krémmé főzzük a cukorral vagy az édesítővel.

Amikor kihűlt, felverjük a tejszínhabot a tasakon található leírás szerint. A narancsot apró kockára vágjuk, a krémhez adjuk, elkeverjük, majd a tejszínhab felét óvatosan beleforgatjuk.

Szép tálba öntjük, a megmaradt tejszínhabbal díszítjük, esetleg csokidarával is megszórhatjuk.

Megjegyzés:

Nem szeretek sok cukrot beletenni, mert akkor elveszi a narancs zamatát.

A receptet Baconszelet küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fűszeres tarja savanyú káposztával
  2014-01-13 22:22:35, hétfő
 
  Fűszeres tarja savanyú káposztával

Hozzávalók:

6-8 szelet tarja
6-8 db savanyított káposztalevél
1 pohár tejföl
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 kiskanál pirospaprika
kevés só
bors
majoránna
Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tarját besózzuk, olajon mindkét oldalát elősütjük. A bisszamaradt olajban megpárolunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, majd rászórjuk a pirospaprikát, és félrehúzzuk.

A tejfölt összekeverjük a paradicsommal, a fűszerekkel és az összezúzott fokhagymával. A hússzeletek mindkét oldalát ezzel a mártással megkenjük, és betekerjük a szeleteket a káposztalevelekbe.

Szépen egymás mellé helyezzük a pörköltszaftra, a maradék fűszeres tejfölt kevés vízzel felhígítjuk, és ráöntjük a hússzeletekre, majd lassú tűzön puhára pároljuk.

Köretként rizzsel vagy burgonyával tálalhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet Takács Jánosné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Húsos savanyúkáposzta-leves
  2014-01-13 22:19:59, hétfő
 
  Húsos savanyúkáposzta-leves

Hozzávalók:

25 dkg savanyú káposzta
25 dkg füstölt sonka
25 dkg sertéshús csont nélkül
4 l víz
1 közepes fej vöröshagyma
0,5 dl olaj
1 evőkanál liszt
2 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
2 kávéskanál őrölt paprika

Elkészítés:

Vízzel együtt feltesszük főni a káposztát. A húst kockára daraboljuk, és azt is a fazékba rakjuk. Ha félfővésben az étel, a kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk.

Közben olajban üvegesre dinszteljük a hagymát, rákeverjük a lisztet, azzal összepirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, s gyorsan felöntjük hideg vízzel, s a már kész levesbe öntve
összeforraljuk.

Tálaláskor a tányérba 1 teáskanál tejfölt tehetünk, s erre szedjük a levest.





Megjegyzés:

A receptet Dobozi Andrásné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szívek
  2014-01-13 22:17:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Gondolsz-e rám?
  2014-01-13 22:14:49, hétfő
 
  Somló Tamás - Gondolsz-e rám?


Néha rám talál a félelem,
velem vagy még, vagy csak képzelem.
Hisz tudom jól, hogy a szerelem elszáll,
csak a megszokás él tovább.


Csendben nézlek ahogy elalszol,
Tested kérdés nélkül válaszol.
Hisz tudod jól, hogy őrzöm az álmod,
bármi jön majd a hajnal után.


Gondolsz-e rám,
amikor nem mellettem alszol el.
Gondolsz-e rám,
amikor magányom nem érdekel.
Gondolsz-e rám,
amikor messze jársz már,
s valaki másra vársz talán.
Akkor is gondolsz-e majd rám?


Lassan vánszorog ma minden perc,
érzem belülről már mást ölelsz.
De tudom jól, ha a szerelem elszáll,
csak az emlékek élnek tovább.


Gondolsz-e rám,
amikor nem mellettem alszol el.
Gondolsz-e rám,
amikor magányom nem érdekel.
Gondolsz-e rám,
amikor messze jársz már,
s valaki másra vársz talán.
Akkor is gondolsz-e majd rám?


Gondolsz-e rám,
amikor nem mellettem alszol el.
Gondolsz-e rám,
amikor magányom nem érdekel.
Gondolsz-e rám,
amikor messze jársz már,
s valaki másra vársz talán.
Akkor is gondolsz-e majd rám?


Gondolsz-e rám?

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2506
  • e Hét: 7087
  • e Hónap: 20992
  • e Év: 150699
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.