Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A Csornai Bronzos hosszas vivódás után döntött…!
  2014-01-19 22:24:22, vasárnap
 
  A Csornai Bronzos hosszas vivódás után döntött...!

Posted on 2014/01/18 Szerző: Admin
Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét.

Hazánk demokratikus és alkotmányos berendezkedésének fundamentumát a szabad választás joga és lehetősége jelenti.

Az általános választások időpontjának kitűzését az Alaptörvény a köztársasági elnök kizárólagos jogkörébe utalja, meghatározva annak alkotmányos feltételeit is. Alaptörvényünk kimondja: “az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani". További törvényi megkötés az is, hogy a szavazást vasárnap kell tartani, és a választás napja nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, továbbá húsvét- és pünkösdvasárnapra.

Az utóbbi három országgyűlési választás alkalmával Magyarország polgárai minden egyes alkalommal április első felében juttathatták kifejezésre akaratukat. Amikor a 2014-es választások kiírásáról döntöttem - e hagyomány tisztelete mellett - az alábbi négy szempont vezérelt:

1. Magyarország polgárainak jogos elvárása, hogy a választási kampány időszaka ne nyúljon a szükségesnél és indokoltnál hosszabbra. Ezt a szempontot tiszteletreméltó elődeim is fontosnak tartották, amikor kiírták a választások időpontját.

2. Magyarország érdeke - demokráciánk közel két és fél évtizedes történetének közös tapasztalata alapján -, hogy politikai nemzetünk tagjaitól a 2014-ben felhatalmazást kapó új Országgyűlés mielőbb megalakulhasson, és az új kormány mielőbb munkához láthasson.

3. Magyarország pillanatai drágák, ezért hazánk polgárai szempontjából kiemelten fontosnak tartom, hogy az Európai Unió új költségvetésében rendelkezésünkre álló, több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás felhasználását semmi se hátráltassa. Minél előbb lesz új felhatalmazással bíró kormány, a vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és családok annál előbb juthatnak hozzá az ország gyarapodását és polgárainak jólétét szolgáló forrásokhoz.

4. Egy ország élete azonban nemcsak a pénzről, a gazdasági lehetőségekről szól, hanem az itt élők békéjéről és nyugalmáról is. Ezért a választások időpontját meghatározó döntésemmel azt is elő kívánom segíteni, hogy - túljutva a politikai pártok versengésével szükségszerűen együtt járó zajos kampányidőszakon - a húsvéti ünnepek lehetőleg már olyan békés és nyugodt keretek között telhessenek, ami mindannyiunk személyes és közös reménye, jogos óhajtása - bármi legyen is a hitünk.

Mindezt figyelembe véve, élve az Alaptörvényben a köztársasági elnökre ruházott jogokkal és kötelezettségekkel, a mai napon meghozott elnöki határozatommal az országgyűlési választás időpontját 2014. április 6. napjára tűzöm ki.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Ámen!

http://balrad.wordpress.com/2014/01/18/a-csornai-bronzos-hosszas-vivodas-utan-don tott/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Papcsák és a közbeszerzésbarátok
  2014-01-19 22:17:02, vasárnap
 
  2014.01.19. 05:00

Papcsák és a közbeszerzésbarátok


,,ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet a Viktorral sem megbeszélni".

Valamiért ez a hangfelvétel jutott eszembe mikor azt olvasom megint, hogy ez a mi Ferink ismét meghívásos alapon - és a legteljesebb titokban - intézi a kerület építési közbeszerzési ügyeit. Várnai szerint irtóra kilóg a lóláb, nekem meg a bánatosan és kenetlenül nyikorgó közpénztalicska hangja karcolja a fülemet.

ligetsor bau.jpg

Persze lehet tévedek, és szimplán csak a véletlenek furcsa összjátéka, hogy a közbeszerzési törvény szerint 150 milliótól kötelező nyílt tender helyett 149,2 milliós meghívásos, nem nyilvános ügyletről szólt a buli, a 14,5 millióért kért "pótmunka" meg tényleg olyan pótmunka, amit haladéktalanul el kell még végeztetni egy földszintes épületen, aminek teljes eltúrása és újrahúzása is kijönne kb ennyiből. Ahogy bizonyára arról is a fatális véletlen tehet, hogy a kerületben kétes hírnevet és temérdek haragos, ki nem, vagy csak reclivel fizetett alvállalkozót szerző Ligetsor-Bau Kft. tulajdonosi köre található a nyertes meghívott LS Group Kft. -vezetésében is, Fradi szponzoros Pesti Imre cimbiktől a Papcsák használtautó-park felvásárlóig.

Ezekről már csak azért is kizárólag a fatális véletlen tehet, mert a jegyzőkönyvi részlet szerint Papcsáknak tudomása van róla, hogy a Ligetsor átbaszta a kerületet, és a mi gondos és körültekintő polgármesterünk kétszer nem lépne ugyanabba a szarba bele.

Dr. Papcsák Ferenc

Helyes a képviselő úr indítványa, a szerződés kizárólagosan egy vállalkozásra vonatkozik, nincs tudomásuk arról, hogy alvállalkozókat venne majd igénybe, amikor teljes ellátási kötelezettsége van. Január 31-ig három vállalkozás látja ezt el, ahogy az előző hónapokban is, február elsejétől pedig teljesen ez a vállalkozás fogja ellátni. Abban az esetben ha olyan szabálytalanságot tapasztal képviselő úr, mint ami felmerült, hogy beöltöztették az alvállalkozókat Liget Bau-s sapkákba, hogy elfedjék a tényleges valóságot, mert ezt a jegyzőkönyvekben is nyilatkozta az egyeztetés során az ott megjelent vállalkozó, több fordulóban is, tehát megtévesztették a zuglói önkormányzatot azzal, hogy Ligetsor Bau-s munkaruhában jelentek meg az egyébként nem Ligetsor Bau-s munkavállalók, ami egyébként nem lenne jogellenes, ha így tette volna a közbeszerzésre az ajánlatot. Tehát ha azt mondja, hogy 10 %-nál nagyobb értékben igénybe kíván venni alvállalkozót ezt megjelölhette volna az ajánlat kiírás szerint. Nem tette meg, hanem ezt eltitkolta előlük és ezzel megsértette az önkormányzattal kötött szerződést, ez helytálló. Tehát ha ilyet tapasztalnak a képviselők jelezzék, mert ez szerződés szegésnek minősül.

Különösen kampány idején nem kockáztatna újabb valamit, amit kínos lenne Viktorral is megbeszélni. Itt minden átlátható és hótiszta, legfeljebb a meghívásos pályázatokra mondják: "a kiírás módjának kiválasztása a döntés-előkészítés része, s mint ilyen, nem nyilvános." Teccikéteni? Nahátakkor oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló, a Közbeszerzési Döntőbíróság amúgy is a helyén van és levelezik, ha szükséges:

,,A Döntőbizottság bírság kiszabását indokoltnak tartotta, mert a hirdetmény

nélküli tárgyalásos eljárás jogsértő alkalmazása - a verseny korlátozására

tekintettel - súlyos jogsértésnek minősül, továbbá súlyosító körülmény az is,

hogy az ajánlatkérővel szemben az utóbbi években több közbeszerzési jogsértés

kerül megállapításra."



Naneeeee, micsoda borzalmas tévedés lehet ez is! Méghogy a mi Ferink és önkormányzatuk közbeszerzési jogsértő lenne, ráadásul visszaeső? Felfoghatatlan, mint Semjén Zsoltnak az auréliózás!


http://varanus.blog.hu/2014/01/19/papcsak_es_a_kozbeszerzesbaratok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyes tudósítóknak a téli olimpia biztonságánál is fontosabb
  2014-01-19 22:14:09, vasárnap
 
  2014-01-19. 19:51
Egyes tudósítóknak a téli olimpia biztonságánál is fontosabb volt a repedtseggűek ügye

Az orosz kormánynak nincs tudomása a szocsi téli olimpiával kapcsolatos korrupt ügyletekről - mondta nyugati újságíróknak Vlagyimir Putyin.
Az orosz államfő, aki az olimpia helyszínén adott interjút több külföldi tévécsatornának, a BBC televízió által vasárnap sugárzott beszélgetésben kijelentette azt is, hogy Oroszországban nem a homoszexuálisokat üldözi a törvény, hanem elsősorban a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések propagandáját.
A szocsi olimpiával kapcsolatos korrupciós vádakat firtató kérdésre Putyin kijelentette: az orosz kormány nem tapasztalt semmiféle "nagyobb" korrupciós ügyletet a játékokkal összefüggésben. Voltak "árfelhajtási kísérletek" a kivitelezők részéről, de "ez minden országban így megy" - tette hozzá. Kérte, hogy ha bárkinek konkrét és objektív információja van az olimpiával kapcsolatos korrupcióról, azt ossza meg az orosz hatóságokkal, amelyek "köszönettel és hálával" vennék az ilyen információk átadását. "A szövegelésen túl senki nem adott át nekünk" semmiféle ilyen értesülést - tette hozzá.
A terrorfenyegetettségre vonatkozó kérdésre Putyin kijelentette: az orosz rendőrség és a biztonsági alakulatok 40 ezer tagja ügyel a szocsi téli olimpia biztonságára; tevékenységük kiterjed a légtér, a tenger és a környező hegyek védelmére. Az orosz elnök köszönetet mondott Oroszország amerikai, európai és ázsiai partnereinek az orosz biztonsági szolgálatokkal folytatott "aktív együttműködésért". Szavai szerint "e közös munka" jelenleg is zajlik.
A BBC tudósítójának arra a felvetésére, hogy számos "neves" brit közéleti személyiség - köztük olyan köcsög, mint Sir Elton John énekes - aggodalmának adott hangot a buzikkal szembeni orosz hivatalos hozzáállás miatt, Vlagyimir Putyin kijelentette: a homoszexualitás - a világ számos más országával ellentétben - Oroszországban nem bűncselekmény. Hetven országban törvényileg üldözik, közülük hétben halálbüntetéssel fenyegetik a homoszexuálisokat - hangsúlyozta. Kijelentette: személyesen sem foglalkozik azzal, hogy kinek milyen a szexuális irányultsága, nincs benne semmiféle előítélet, baráti körében is vannak homoszexuálisok.
Putyin kiemelte, hogy az Oroszországban nemrégiben elfogadott - cionbarát országokban komoly bírálatokat kiváltó - törvény a propagandát tiltja, és nem csupán a homoszexualitásét, hanem mindenekelőtt a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekét. Ez azonban semmiféleképpen nem jelenti egyének üldözését szexuális irányultságuk alapján, így nem fenyegeti veszély az olimpiára érkező "nem hagyományos" szexuális orientációjú látogatókat és versenyzőket - tette hozzá az orosz államfő. Kijelentette: arra kéri Oroszország barátait, hogy mielőtt Oroszországot bírálnák, saját problémáikat oldják meg.
A BBC tudósítójának kérdésére, hogy kíván-e ismét indulni az államfői posztért, Putyin kitérően azt mondta, hogy erről egyelőre korai beszélni, hiszen a következő elnökválasztás 2018-ban lesz. "Most a feladatok elvégzésével kell foglalkozni, aztán majd meglátjuk" - fogalmazott. Putyin szerint a legrosszabb, amit egy politikus tehet, az, ha minden lehetséges módon kapaszkodni próbál a hatalomba, és csak erre összpontosítja figyelmét. Ebben az esetben elkerülhetetlen a kudarc - tette hozzá az orosz elnök.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/4/122890/#ixzz2qshKclhu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erre varrjatok gombot!
  2014-01-19 21:44:27, vasárnap
 
  Erre varrjatok gombot!

A zsidó szerint a magyar nem ért a mezőgazdasághoz, de Izraeli "szakértelem", és irányítás mellett akár dolgozhatna a saját földjén is.
Magyarul rabszolgának talán még jók leszünk nekik!

Ilan Mor a magyarországi zsidó befektetések növelését szorgalmazza a zártkörű hallgatóság előtt Sümegen. Az izraeli nagykövet többek közt arról is beszélt, hogy a kiváló adottságú magyarországi földterületek megműveléséhez hiányzik a magyar szakértelem, Izrael készségesen biztosítja a szellemi és pénzügyi tőkét a mezőgazdaság fellendítéséhez, a földeken pedig a magyarok dolgozhatnának.

Mindezen kijelentését a sümegi Fideszes városvezetés hatalmas ovációval fogadta.

Bakonyi hirmondó nyomán - SVPSZ
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Néhány pimasz zsidó kevesli a bűntudatkeltést a német megszá
  2014-01-19 21:43:43, vasárnap
 
  Zsidóbűnözés :: 2014-01-18. 18:48
Néhány pimasz zsidó kevesli a bűntudatkeltést a német megszállás tervezett emlékművéből

A Raoul Wallenberg Egyesület "reméli", hogy a kormány által a budapesti Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű szövege utalni fog "a kollaboráns magyar állam felelősségére" is. A pimasz zsidók szerint elsődlegesen "felvilágosítással", a még élő tanúk feddhetetlen hitelességű beszámolóival, az általuk tényeknek elfogadott történelmi események "objektív bemutatásával" lehet leginkább a gazdanépet a saját szájízük szerint terelgetni. Elsősorban a magyar ifjúságot szeretnék "emlékeztetni".
Az egyesület azt közölte, hogy az emlékművel kapcsolatban Rogán Antal (Fidesz) polgármesterhez fordultak, levelükben azt kérdezték Belváros-Lipótváros polgármesterétől, "hogyan hajtják végre a német megszállásra utaló emlékmű felállítását előíró kormányrendeletet".
Álláspontjuk szerint a német megszállásra, az azt követő "náci" és nyilas "rémuralomra" elsősorban nem emlékművekkel, hanem "felvilágosítással", a még élő tanúk elbeszéléseivel, a "történelmi tények" "objektív bemutatásával" kell a magyar állampolgárokat - főként az ifjúságot - emlékeztetni.
Levelükben arról is tájékoztatást kértek Rogán Antaltól, hogy a megvalósítandó emlékmű tervéről és szövegéről kezdeményez-e egyeztetést az érintett szervezetekkel és egyesületekkel.
A múlt év utolsó napján jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. A határozat szerint a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás. Az emlékmű megvalósítását - a szintén a téren található, a szovjet megszállást dicsőítő szörnyemlékmű eltávolítása helyett - nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.
Az MSZP, az Együtt-PM és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kifogásolta az emlékmű felállításáról szóló kormányzati döntést. A Jobbik egyetért az emlékműállítással, ugyanakkor áthelyeztetné a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet.
A Kormányzati Információs Központ azt közölte: a kabinet minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét a Magyarország tragikus német megszállására emlékeztető alkotás felállításával és a holokauszt 70. évfordulójára szervezett emlékévvel.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/26/122857/#ixzz2qsZhIKdN
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brutális rekorddal sokkol a német napenergia-termelés
  2014-01-19 21:43:07, vasárnap
 
  Brutális rekorddal sokkol a német napenergia-termelés
2013. július 09., kedd, 11:11 hvg.hu

Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, - ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Fotó: AFP / Song Weixing

Mint az először a cleantechnica weboldalon megjelent: rekordot döntött a németországi napenergia terlemés. A 23,9 GW csúcsteljesítmény, amit 13:45 körül regisztrált az SMA Solar Technology realtime-ban működő rendszere, azt jelenti, hogy a csúcsidőszakban Németország 60 GW energiaszükségletének mintegy 40 százalékát napenergiával termelték meg.

Az országban működő 1,3-1,4 millió napenergia-termelő rendszer ezzel az idén áprilisban beállított rekordot (22,68 GW) döntötte meg - bár a hitelesítésre, a hivatalos megerősítésre még várni kell. Magyaroroszágon a paksi atomerőmű 2 GW teljesítményre képes, a hazai napenergia-termelés pedig még annyira gyerekcipőben jár, hogy az is csak távlati, 2020-ra ígért kormányzati elképzelés, hogy a jelenlegi, 10 MW (0,01 GW) körüli szolárpotenciált 63 MW-ra (vagyis: 0,063GW) bővítsék.

Fotó: AFP / Song Weixing
Ez a telepítési tempó nem csak Németországra igaz...

Németországban ma 8 és félmillióan élnek olyan épületben, ahol a napenergia hasznosításával áramot vagy hőenergiát állítanak elő.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fordulat: Magyarország rendezheti az idei focivébét
  2014-01-19 21:41:25, vasárnap
 
  Fordulat: Magyarország rendezheti az idei focivébét
Vakkomondor
Neymar helyett Guzmics kápráztathatja el a nyitómeccs nézőit.

A stadionépítések körüli botrányok és sorozatos csúszások miatt Brazília gyakorlatilag megbukott mint vébérendező, értesült a FIFA ügyeire rálátással bíró, neve elhallgatását kérő szakértőtől a Vakkomondor. A pánikhangulaton azonban sikerült úrrá lenni, amikor az MLSZ bejelentette: Magyarországon gőzerővel zajlanak a stadionépítések, így semmi akadálya nincs annak, hogy Rio helyett Debrecen, Zsórifürdő vagy akár Taktaszada adjon otthont a nyári világbajnokságnak.

Amennyiben a FIFA él a magyar ajánlattal - és miért ne élne? - az egyben azt is jelenti, hogy hazánk mint rendező mégis ott - pontosabban: itt - lesz a vébén. Sőt, a hagyományoknak megfelelően mi játsszuk a nyitómérkőzést, amire minden bizonnyal Felcsúton kerül sor.

A Békemenet máris üdvözölte, hogy Neymarék helyett Vanczák Vilmos és Guzmics Richárd remek cseleit csodálhatja meg nyáron a futballt szerető közönség. Nem beszélve Európa taktikailag legfelkészültebb edzőjéről, Pintér Attiláról.

szp1111.jpgPintér számít Szijjártó Péter játékára is az első hazai világbajnokságon


http://avakkomondor.blog.hu/2014/01/19/fordulat_magyarorszag_rendezheti_az_idei_f ocivebet?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blh share
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Polgárháborús helyzet Kijevben - Klicskót is betámadták övéi
  2014-01-19 21:39:32, vasárnap
 
  Polgárháborús helyzet Kijevben - Klicskót is betámadták övéi

2014. január 19. 17:57
Hunhír.info

A parlament épületéhez tartó tüntetők összecsaptak a kormánynegyedet védő rohamrendőrökkel vasárnap, a kijevi Majdanon (Függetlenség terén) tartott nagygyűlés után. Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekezett csillapítani a kedélyeket, közben valaki a tüntetők közül poroltóval lefújta, és többen kifütyülték.

Helyszíni beszámolók szerint az arcukat maszkkal, sállal, gázálarccal eltakaró radikális tüntetők különféle tárgyakat, petárdákat, füstbombákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőri kordon felé a Dinamo stadionnál. Egy rendőrbuszt felgyújtottak.

A rohamrendőrök könnygázzal töltött villanó és hanggránátokat lőttek a tömegbe. Néhányan a tüntetők közül a buszok tetején állva a "forradalom" szót skandálták.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekezett csillapítani a kedélyeket, közben valaki a tüntetők közül poroltóval lefújta, és többen kifütyülték.

Az egyik vezető civil aktivista a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy a Majdan (Függetlenség tere) tüntetői között növekszik az elégedetlenség az ellenzéki politikusokkal szemben. Mint írta, a vasárnapi nagygyűlésen is több kritikus, csalódottságról tanúskodó megjegyzést hallott a körülötte állóktól.

Délutáni jelentések szerint a könnygáz bevetése után sem tágítottak a tüntetők, s utcaköveket kezdtek el felszedni. Becslések alapján mintegy kétezren vesznek részt a rohamrendőrökkel folyó összecsapásban.

mti

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=72002
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Abaúj nem teljesít jobban
  2014-01-19 21:37:40, vasárnap
 
  Abaúj nem teljesít jobban
Posted on 2014/01/17 by Nifadmin

A Fidesz émelyítő sikerpropagandájával szemben a kormány még a meglévő munkahelyeket sem tudja megvédeni Abaújban: Encsen újabb nagy múltú cég jutott a felszámolás sorsára, noha a Jobbik már 2013 májusában felhívta a döntéshozók figyelmét a térség legnagyobb foglalkoztatójának számító Abaúj Bútoripari Zrt. problémáira.

A cég munkavállalói már akkor is több hónapos bérelmaradás mellett voltak kénytelenek dolgozni, értetlenül állva azelőtt, miért gondolja azt a Fidesz, hogy elhitethetik velük: Abaúj jobban teljesít. Azóta a vállalat felszámolás alá került, ami jelzi, hiába a milliárdokért propagált megannyi üres szlogen, hiába a térképen zöldre festett szabad vállalkozási zónák sora, a Fidesz képtelen megőrizni a munkahelyeket, így minden munkahelyteremtésre vonatkozó ígéretük hiteltelen, az csupán a kampány része. Encsen és térségében sorra szűnnek meg a vállalkozások, ami bizonyítja: a Fidesz-MSZP 24 éves politikája megbukott.

A Jobbik által vezetett települések sikerei ugyanakkor mutatják, radikális változással, a helyiek iránt elkötelezett, lokálpatrióta politikával a leszakadás megállítható. A Fidesz statisztikakozmetikázó közmunkaprogramja helyett irányított munkahelyteremtéssel, a térséget célzó beruházásokkal, a kis- és középvállalkozások támogatásával újra élhetővé válhatnak településeink a dolgozni akarók számára, mely a további elvándorlás megakadályozásának kulcsa is egyben. A bukott ,,rendszerváltó" pártok négyévente visszatérő felelőtlen ígéreteivel szemben ezt kínálja Abaújnak a Jobbik munkahelyteremtő programja.

Pasztorniczky István,
Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje

Hocza Tamás,
Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke

Nemzeti InternetFigyelő


http://internetfigyelo.wordpress.com/2014/01/17/abauj-nem-teljesit-jobban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hoffmann Rózsa szerint rég volt már ilyen jó
  2014-01-19 21:35:42, vasárnap
 
  Hoffmann Rózsa szerint rég volt már ilyen jó

A köznevelési államtitkár szerint az elmúlt három és fél évben a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni az oktatás területén.

Erről Hoffmann Rózsa beszélt az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás második napján, pénteken a fővárosban.

Felidézte, hogy 2010-ben, a kormányváltáskor nagyon sok problémát örököltek. Megengedhetetlen különbségek voltak az iskolák között a fenntartás, a szakmai irányítás tekintetében egyaránt. Ezek mára szűnőben vannak - jelezte.

A problémák okai között említette, hogy hiányzott a rendszerből a külső, objektív ellenőrzés, háttérbe szorult a nevelés, és kompetencia-központúvá vált az oktatás. Azok a nevelési problémák, amelyek megmutatkoztak, nemhogy enyhültek volna, hanem nőttek, és romlott a színvonal - fejtette ki, hozzátéve: csökkent a tanári tekintély, szétaprózottá vált a rendszer, és gazdaságtalan működés volt jellemző. 2010-ig tízezerre volt tehető az elbocsátott pedagógusok száma - jegyezte meg.

A jelenlegi kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy az oktatás és a nevelés közszolgálat - rögzítette a köznevelési államtitkár, aki a gyermekek, fiatalok fejlődésének előtérbe helyezése mellett a nevelés megerősítését, az egységes, magas színvonal biztosítását említette. Alapvető cél, hogy a különböző településeken született gyermekek esélyei ugyanolyan jók legyenek, mint a fővárosiaké - emelte ki.

A jelenlegi kormány intézkedései között említette az új köznevelési törvény elfogadását, az új Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek (ket) megalkotását. A mostani tanévtől elvárás, hogy az alaptantervet alaposan ismerjék a pedagógusok - jegyezte meg. Olyan tankönyvtörvényt alkottak, amely csökkenti a kiadványok számát és a ket-ekhez igazítja azokat, valamint jelentősen mérsékli az árakat, ami már a következő tanévtől érezhető lesz. Kitért arra is, hogy idén 720 ezer gyermek kapott ingyenesen tankönyvet.

A legfontosabb feltétel ugyanakkor a kiválóan képzett, munkáját professzionálisan végző pedagógus - mutatott rá Hoffmann Rózsa, aki szólt arról, hogy megújították a pedagógusképzést, a kiválasztást alkalmassági vizsgával segítik és egyéves gyakorlati idő kapcsolódik hozzá. Bevezették továbbá a Klebelsberg-ösztöndíjat az osztatlan képzésben részt vevő pedagógusoknak.

Folyik a pedagógus kar alakuló közgyűlésének szervezése, a kar honlapja a részletekkel várhatóan jövő héttől lesz elérhető. A kar megalakulása a tanév végére várható - jelezte.

Határozott kormányzati szándék, hogy a pedagógusok az egyik legmegbecsültebb társadalmi réteggé váljanak. Országos átlagban eddig 50 ezer forintos nettó emelés valósult meg, ennek folytatása következik szeptemberben - jelezte, hozzátéve: közel 160 ezer pedagógus bére nőtt.

Kitért még arra, hogy hároméves kortól lesz kötelező óvodába járni 2015-től, eddig 12 ezer új óvodai férőhely létesült és folytatódik a bővítés. 2015-re nem lesz probléma a gyermekek elhelyezésénél - ígérte.

Szólt a mindennapos testnevelés bevezetéséről is, amelynek szavai szerint nagyon jó a társadalmi fogadtatása.

Fontos változás az erkölcstan, valamint a hit és erkölcstan bevezetése szeptembertől, s a nevelési célokat szolgálja a közösségi szolgálat - sorolta. Utóbbiról elmondta: a részleteket szabályozó kormányrendeleten most dolgoznak. A Klebelsberg intézményfenntartó belépésével az volt a cél, hogy az adminisztratív terhek nagy részét levegyék az intézmények válláról.

Még idén indul elindul a szaktanácsadói rendszer, és beindul a tanfelügyelet is - közölte, és kitért arra, hogy a kompetencia-méréseket kiterjesztik a tartalom ellenőrzésére és az idegennyelvtudásra is. Ezt a tanév rendjéről szóló rendelet rögzíteni fogja - jelezte.

Összesen mintegy 120 jogszabályt alkottak a három és fél alatt - vont mérleget a köznevelési államtitkár, aki szerint a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni.

A további feladatokról szólva kiemelte: a megkezdett úton szeretnének továbbhaladni. Ahol kiderül, jobban kellett volna szabályozni, nyitottak az újragondolásra, ugyanakkor nem szeretnének hetente hozzányúlni a jogszabályokhoz. Jelezte: hozzákezdenek az érettségi reformjához, amiben komoly szerepet szánnak a pedagógus karnak is, a művészeti nevelés is napirenden van, és időszerű a kollégiumok helyzetének áttekintése.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 709 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 650
  • e Hét: 2137
  • e Hónap: 13248
  • e Év: 166744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.