Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Brüsszel belepaks a lecsóba
  2014-01-20 19:15:58, hétfő
 
  A kormány egy hete bizonygatja, hogy az EU-nak aztán szava sem lesz a paksi atomerőmű bővítéssel, sem a hitellel, sem semmivel kapcsolatban. A Bizottság viszont azt jelezte, hogy dehogynem.

Hamarosan vizsgálja az Európai Bizottság a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló orosz-magyar szerződést, sőt a kibővített atomerőmű működésének állami támogatását is - írja a Euronews magyar kiadása. Merthogy állami támogatásnak tűnik, ha a 10 milliárd eurós orosz hitel terheit nem kell a beruházó Magyar Villamos Műveknek felvállalnia, és így akár jogosulatlan versenyelőnyhöz is juthat az villamosenergia piacon.

A Bizottság egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, de finoman kiszivárogtatta, hogy első körben a paksi bővítés közbeszerzési szempontjait vizsgálják elsőként. Azt persze nem mondják, hogy a magyar kormány szabályt szegett, éppen ezért kell a vizsgálat, hogy kiderüljön: sérült-e a közösségi jog.

Uniós vizsgálat indul a pakis atomerőmű bővítés miatt

A Euronews információi szerint a Bizottság kapásból problémásnak tartja, hogy a magyar kormány szerint Brüsszel "megengedte", hogy a magyar állam kihagyja a folyamatból a közbeszerzést az atomerőmű kivitelezőjének kiválasztásánál. Lázár János az Eruatom szerződésre hivatkozva közölte a múlt héten, hogy a Bizottság mindent tud, és mindent jóváhagyott. Csakhogy az a nemzetközi szerződés a nukleáris technológiák felhasználását szabályozza, nem pedig az erőműépítés finanszírozását.

Ez pedig azt jelent, hogy akár eljárások is indulhatnak Magyarország ellen, ha a közbeszerzés elmaradását, vagy a tiltott állami támogatást problémásnak találja a most induló vizsgálat.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Elbocsátásokkal járhat a rezsicsökkentés?
  2014-01-20 19:05:18, hétfő
 
  Egyes közműszolgáltatók elbocsátásokra és fizetéslefaragásra kényszerültek a rezsicsökkentés miatt.
A 2013-ban megkezdett rezsicsökkentés-sorozat eddig 230-240 milliárd forintot hagyott a családoknál Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerint - vagyis nagyságrendileg ekkora kiesés keletkezett a szolgáltatóknál. A kiesések egy részét Budapest például kompenzálta a Főtáv Zrt.-nél és a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nél több milliárd forint értékben, a magánvállalatok számára viszont csak a költségcsökkentés - beleértve az elbocsátásokat és a beruházások visszafogását - maradt. A Napi.hu által megkeresett társaságok egyöntetűen úgy látják, a rezsicsökkentés 3.0 részleteinek ismeretében tudnak csak dönteni arról, hogy hol kell ismét megszorítani a nadrágszíjat.

Azt a Céginfo.hu adatai alapján tudni lehet, hogy az Elmű alkalmazotti létszáma a 2012. januári 376 főről tavaly decemberre 352-re csökkent. Az E.On és a Főgáz nem tőzsdei cég, így ott a 2013-as adatokra még hónapokat várni kell.
A Főtáv állomány a 2010. szeptemberi 775 főről 2013 májusára 643 főre apadt, melynek részeként a vezetői szintek és a vezetők száma is csökkent. (Jelenleg a Céginfo.hu adatai szerint 584-en dolgoznak a cégnél.) A járandóságokat sem hagyják érintetlenül: a Főtáv 2014-ben nem tervez általános béremelést, illetve a cafeteriakeret bruttósítása mellett tart a bérpótlékok felülvizsgálata.
A fennmaradásukért küzdenek a kéményseprők - ezzel a címmel számolt be a Víz, gáz, fűtéstechnika című szaklap a rezsicsökkentés hatásairól. A kéményseprőipari vállalkozásokról szóló körképben megszólaltatott cégek között volt, amelyik már bedobta a törölközőt, illetve többen is tervezték, hogy befejezik tevékenységüket. Amelyik vállalkozás nem zár be, ott komoly megszorításokra van szükség, ami több helyen bércsökkentést, elbocsátásokat, a szakmunkásképzés beszüntetését, a műszaki fejlesztések elhalasztását is jelenti.
A Főkétüsz is már korábban elkezdte a nadrágszíj-összehúzást: a közszolgáltatási feladatok ellátását nem veszélyeztető, a munkaszervezést érintő hatékonyságjavító és költségcsökkentő intézkedéseiket a jogszabályi változásoktól függetlenül elindították, már jóval azok hatályba lépése előtt.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 310 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 870
  • e Hét: 3885
  • e Hónap: 6979
  • e Év: 74744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.