|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2014-01-22 23:57:00, szerda
|
|
|
Szabó Lőrinc: Téli napfény
Mikor, még csak az ablakon át,
a kezemre idenyal,
felbámulok, rá, úgy emel, hív
a sugaraival;
januári, de máris oly jó,
oly érthetetlen,
mint gondolat nélkül a vágy
a szerelemben.
Mint gondolat nélkül a vágy,
forrón és testtelen
ömlik körül, úgy visz, cirógat,
és olyan esztelen:
rózsaszinben lobog a hús
belső feketesége
s hálám, mint tüköritta fény,
csap vissza az égbe.
Óh, minden hogy aranylik, árad
s mily csókba gyúl!
Hogy robban! robbant! Óh, milyen jó!
S mennyire új!...
Dehogy új!... Csak jó! Csak jó! A legjobb!
az örök, a régi!...
Százezer éve napimádó,
aki érzi! |
|
|
0 komment
, kategória: Versek, képek tavasztól-télig |
|
|
|
|
|
2014-01-22 23:54:39, szerda
|
|
|
Nemes Nagy Ágnes: Január
Hová jutottam? Nem tudom.
Szeretni, nem szeretni: vétek.
Ha volna még akáclevél,
azon számlálnám érverésed.
A magamét is számolom,
a csontok közti félsötétet
fél-éjszakán át szaggatom -
ha volna még akáclevél,
felelni tudna értem, érted -
egy alvadt vér a mellkasom.
Hogy füstölgött az a folyó,
hogy füstölgött a téli alkonyatban!
Érzett az alvilági hő,
még átsütött a földalatti katlan,
melyből zuhogva dőlt elő -
a zúzmarás, fehér sötétben
egy sor fekete nád, s a gyéren
hófoltos, néma, sík mező -
hogy füstölögne itt a vérem,
az alvilágból felszökő,
hogy füstölögne a félsötétben.
Hosszabbodik a nap az évben,
ez szült: téli napforduló.
Most kéne újra megszületni,
mint egy folyó.
Vagy a sötét, magánvaló
természet odvaiba halva,
hol nem nő már akáclevél,
inkább letérdelek a partra,
s a sűrű, alvilági vízzel
míg gyéren szálldogál a hó
keresztet rajzolok magmara.
|
|
|
0 komment
, kategória: Hónapok, hónapokról versek |
|
|
|
|
|
2014-01-22 23:27:59, szerda
|
|
|
Gesztenyés-csokis cookie
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
15 dkg gesztenyemassza
2 csésze sötét nádcukor (1 csésze = 2,4 dl)
2 tojás
1 rúd vanília kikapart magjai
3 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
20 dkg csokoládécsepp
1 kávéskanál só
Elkészítés:
A vajat és a gesztenyemasszát keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kikapart magjait, majd dolgozzuk össze alaposan az egészet. Szitáljuk bele a sóval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet, szórjuk bele a csokoládét (ha nincs csokicseppünk, felkockázott csokoládé is megfelel), és egy fakanállal keverjük össze.
Formázzunk a masszából egy kanál segítségével diónyi gombócokat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 5-6 cm-re őket, és süssük 15 percig 175 °C-on.
Megjegyzés:
Reni receptje, az Élet napos oldala blogban találjátok további receptjeit!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-01-22 23:24:33, szerda
|
|
|
Görög aprópecsenye
Hozzávalók:
50 dkg csíkozott csirkecombfilé
1 evőkanál ketchup
1 evőkanál mustár
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál gyros fűszersó
Az öntethet:
2 dl joghurt
1 teáskanál Erős Pista
1 teáskanál majonéz
A görög salátához:
2 paradicsom
1 uborka
1 fej lilahagyma
maréknyi fekete olívabogyó
feta sajt
1 paprika
oregánó
olívaolaj
Elkészítés:
A csirkehúst a fűszerekkel, a ketchuppal, a mustárral és az olajjal összedolgozzuk, ezután legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük az öntetet: a joghurthoz hozzáadjuk az Erős Pistát, a majonézt és jól összekeverjük.
A salátához a zöldségeket feldaraboljuk, oregánóval, olívaolajjal és az elmorzsolt fetával összeforgatjuk.
A húst serpenyőben pirosra sütjük. Tálaláskor az öntetet a húsra locsoljuk, sült burgonyát és a görög salátát kínáljuk hozzá.
Megjegyzés:
A receptet Zakariás Ferenc küldte. Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-01-22 23:20:02, szerda
|
|
|
Paradicsomos káposzta II.
Hozzávalók:
1 fej káposzta
1 db vöröshagyma
paradicsomlé
só
liszt
olívaolaj
cukor
Elkészítés:
A káposztát és a vöröshagymát szép vékonyra leszeleteljük, majd egy edénybe tesszük, felöntjük annyi paradicsomlével, hogy jól ellepje. Sózzuk, és ízlés szerint cukrot adunk hozzá. Felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve puhára főzzük.
A lisztből és az olívaolajból világos zsemleszínű rántást készítünk, hagyjuk kicsit hűlni, majd felengedjük a káposzta levével. Simára keverjük, majd állandó keverés mellett a káposztára öntjük. Addig kevergetjük, amíg teljesen sima állagú szószt kapunk. Ha kell, még ízesítjük.
Megjegyzés:
Ha sűrített paradicsomot használunk az elkészítéshez, akkor azt megfelelő mennyiségű vízzel kell simára keverni, és úgy adni a káposztához. A rántáshoz a főzelék mennyiségének figyelembevételével kell a lisztet adni.
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-01-22 23:17:20, szerda
|
|
|
Túró Rudi IV.
Hozzávalók:
A rudakhoz:
50 dkg túró
8 dkg porcukor
15 dkg vaj
5 dkg mazsola
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
25 dkg tej tortabevonó
4 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A mazsolát megmossuk, beáztatjuk a tejbe, és a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk.
Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen, majd kis rudakat formázunk belőle. A rudakat kis időre fagyasztóba helyezzük (így könnyebben lehet velük dolgozni).
Végül vízfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, hozzáadjuk az étolajat, és belemártjuk a rudacskákat.
Alufóliára fektetjük és dermedni hagyjuk.
Megjegyzés:
A receptet Kokavecz Judit küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-01-22 23:13:02, szerda
|
|
|
Paradicsomos káposztafőzelék fasírtgolyókkal
Hozzávalók 5-6 személyre:
1 kg új fejes káposzta
40 dkg üveges sűrű, passzírozott paradicsom
1 csapott teáskanál kömény
só
1-2 darabka citromhéj
2-3 evőkanál cukor - ízlés szerint
só
4 evőkanál liszt
4 evőkanál Vénusz olaj vagy zsír
1 nagyobb vöröshagyma - finomra vágva
1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A káposzta külső levelét eltávolítom, 4 felé vágom, torzsáját kivágom, és vékony laskára aprítom. 3 literes fazékba teszem, sózom, és felengedem kb. 1 liter hideg vízzel (a káposzta is enged vizet). Beleadom a paradicsomot, a citromhéjat és a köményt.
Amíg felforr, zsemleszínű rántást készítek az olajból és lisztből, amelybe beledinsztelem a vöröshagymát. Megszórom pirospaprikával, felengedem kb. 3 dl hideg vízzel, és a főzelékhez adom, együtt rövid idő alatt összeforralom. Közben ízlés szerint sóval és cukorral ízesítem.
Az oldalon lévő Kamonda által beküldött fasírtgolyókkal tálaltam, a recepten annyit változtattam, hogy a beáztatott zsemlék helyett 10-12 dkg zabpelyhet adtam a húsmasszába, és 1 nagyobb felvert tojást.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-01-22 23:10:29, szerda
|
|
|
Lebbencsleves kiskunhalasi módra
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lebbencstészta
3 pár baromfivirsli
4 tojás
1 paradicsom
3 közepes nagyságú burgonya
2 db cseresznyepaprika
köménymag
pirospaprika
só
ételízesítő
2 füstölthús kocka
1 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
Elkészítés:
A lebbencstésztát nagyon forró, bő olajban meg kell pirítani. Minél barnább lesz a tészta, annál testesebb ízű lesz a levesünk, de arra nagyon vigyázni kell, hogy oda ne égjen (világosbarna színű a legfinomabb). Ha megpirult a tészta, egy drótszűrőbe tesszük, hogy az összes olaj lecsöpögjön róla. A levesbe így nem kerül olaj. A burgonyát nyersen kockára vágjuk, és hozzáadjuk a tésztához. Meghintjük finoman pirospaprikával, és összerázzuk, de nem KEVERJÜK, nehogy a tészta összetörjön. Ha ez kész, akkor hozzáadjuk a félbevágott paradicsomot, 1 kávéskanál köménymagot (de tehetünk bele őrőlt köményt is), a zellerzöldjét, 2 db füstöltkockát, és teszünk hozzá egy teáskanál ételízesítőt. Felengedjük vízzel, és feltesszük főni. Aki szereti, tehet bele cseresznyepaprikát is. Ne legyen teljesen tele a fazék, kb. 2 ujjnyi helyet hagyjunk a peremtől. Amikor már a krumpli majdnem megfőtt, hozzáadjuk a karikára vágott baromfivirslit, és nagyon óvatosan nem a forrásban lévő lébe, hanem a leves szélén ahol nem forr, beleengedünk minden oldalról 1-1 nyers tojást, személyenként 1 tojást számítva. Nagyon pici lángon főzzük tovább a levesünket kb. még 5-8 percig. Nem szabad kavarni vagy belenyúlni, amíg a tojás fő, hogy szét ne essen. Akkor jó, amikor a virsli is megfőtt, és a tojás is egyben van, keményre főve.
Ha nem lenne elég sós, picit utána lehet sózni. Mikor már teljesen megfőtt minden, belehintjük az apróra vágott fokhagymát és a petrezselymet. Csak 1 percig főzzük, ne tovább. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Kifejezetten családi recept, mindenkinek ízlett eddig, a szomszédomnak pedig rendszeresen viszek kóstolót, annyira szereti.
A receptet Vizsu küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2014. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
490 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1479
- e Hét: 6060
- e Hónap: 19965
- e Év: 149672
|
|
|