Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Avokádóról érdemes tudni
  2014-01-24 22:54:51, péntek
 
 


A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az egészséges és karcsú test eléréséhez figyelnünk kell a kalóriák és zsírok bevitelére. Nem mindegy azonban, hogy milyen kalória- és zsírsavforrásokról beszélünk. Az avokádó a kókuszolajhoz hasonlóan telített zsírokat tartalmaz, magas kalória- és zsírtartalma miatt egy-két évtizeddel ezelőtt még azt tartották róla - teljesen hibásan-, hogy egészségtelen, különösen a szív- és érrendszer szempontjából. Azóta rá kellett döbbennünk, hogy kevés olyan egészséges táplálék létezik a Földön, mint az avokádó, fogyasztása minden nap javasolt!

Nem ez az egyetlen tévhit az utóbbi években, hiszen pár évvel ezelőtt még a táplálkozási szakemberek egy része azt hirdette, hogy a vaj helyett fogyasszunk margarint, mivel az növényi eredetű, így sokkal egészségesebb. Persze azóta tudjuk, hogy a margarinban található transz-zsírok és hidrogénezett olajok kifejezetten egészségtelenek, ezért a vaj fogyasztása sokkal kedvezőbb egészségünk szempontjából, mint a margarin.

Az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs a Földön.
Pár évvel ezelőtt sikerült az ideális omega-3 - omega-6 zsírsav arányt is tökéletesen rosszul meghatározni (az ideális 1:2-höz, míg korábban azt gondolták 1:20 még jó arányt jelent). Pedig a nem megfelelő omega zsírsav bevitel krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.


Vannak olyan vélekedések is, hogy a korunkra oly jellemző agresszív viselkedés mögött is az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztása állhat.

A következő ilyen baki valószínűleg a koleszterin esetében fog bekövetkezni. Szervezetünknek ugyanis szüksége van koleszterinre ahhoz, hogy pl. a Nap UV-sugarainak segítségével D-vitamint tudjon előállítani, de a koleszterin elengedhetetlen a sejtfal, az idegsejtek és a szív megfelelő működéséhez is.

Miért fogyasszunk akár minden nap avokádót?

1, Az avokádó kiváló növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul az avokádóban lévő fehérjék bontása nem igényel annyi proteázt (fehérjebontó enzim), mint a húsokban lévő fehérjék emésztése, ezért nagy terhet vesz le a hasnyálmirigy válláról.

2, Egy kutatás szerint, ha a húsokhoz avokádót fogyasztunk, kevésbé emelkedik vérünk triglicerid szintje, így kifejezetten javasolt azoknak, akik nem szeretnének lemondani a húsokról.

3, Természetes E-vitaminban gazdag. Az E-vitamin erős antioxidáns, segít a káros szabad gyökök semlegesítésében.

4, Az avokádó segíti a májat a glutathion előállításában, mely egyes kutatások szerint az egyik legfontosabb antioxidáns vegyület.

5, Kiváló magnéziumforrás. A magnézium több mint 300 anyagcsere folyamatban vesz részt.

6, Az avokádó magas lutein, E-vitamin és olajsav tartalma csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

7, Erősíti a szívet, javítja a szív- és érrendszer működését. Elősegíti a vér szabad áramlását az erekben, csökkenti a vérnyomást.

8, Javítja az agy működését. Az avokádó az áfonyákhoz hasonlóan rendkívül jótékony hatású az idegsejtek működése szempontjából.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunrendszer erősítés brokkolival
  2014-01-24 22:50:02, péntek
 
 


A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a brokkoliban található egy olyan vegyület, melynek fontos szerepe lehet az immunrendszer erősítésében.
káposzta nemzetségbe tartozó egyes zöldségek, mint a brokkoli, káposzta, leveles kel rágása és emésztése során az indole-3-carbinol vegyületből egy DIM (3,3'-diindolylmethane) vegyület keletkezik, mely többek között rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Állatkísérletekben a DIM képes volt bizonyos ráksejtek növekedését megállítani.

A Journal of Nutritional Biochemistry lapban megjelent tanulmány szerint egérkísérletekben a DIM immunrendszer erősítő tulajdonságát sikerült kimutatni. A tanulmány vezetője szerint kutatásuk egyértelműen bizonyította, hogy a DIM egerekben immunrendszer erősítő tulajdonságot fejt ki, ezáltal védelmet jelenthet bizonyos fertőzésekkel és a rákkal szemben.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a DIM képes volt megállítani a mellrák sejtjeinek osztódását, valamint gátolta a tesztoszteron képződés (férfi hormon), mely a prosztatarák növekedéséhez szükséges.

A fent említett új tanulmány a citokinek mennyiségének növekedését figyelte meg azoknak az állatoknak a vérében, akik naponta 30mg/kg DIM-et kaptak. A citokineknek fontos szerepük van az immunrendszer sejtjeinek működésében. A DIM jelenléte 4 citokin mennyiségét növelte meg:

- interleukin 6
- interferon-gamma
- interleukin 12
- G-CSF (granulocyte colony-stimulating factor)

Emellett sejt kultúrákkal végzett kísérletek során a kutatók azt találták, hogy 10 mikromol DIM képes volt megduplázni a fehérvérsejtek számát, aminek szintén fontos szerepe van a kórokozókkal szembeni küzdelemben a kontrollcsoporthoz képest. Egy nagy tányér brokkoli kb. 5-10 mikromol DIM-et tartalmaz.

Amikor a DIM-et más olyan vegyülettel vegyítették, melyek szintén elősegítik a limfociták osztódását, ez az arány még tovább nőt és akár 3-6-szorosára is változott a fehérvérsejtek száma.

A DIM másik érdekes tulajdonsága, hogy képes növelni a reaktív oxigén gyökök szintjét (ROS - reactive oxygen species). Ezek olyan vegyületek, amelyek a makrofágok működését segítik elő. A DIM 3-szorosára növelte a ROS jelenlétét a kontroll sejtkultúrához képest.

A DIM-et minden esetben szájon át kell adni és nem injekcióban, mivel csak így fejti ki jótékony hatását. Ebben valószínűleg az emésztésnek van jelentősége, melynek során a vegyület átalakul.

A DIM vírusölő tulajdonságait szintén egérkísérletekben bizonyították. Egereket fertőztek meg ún. reovírusokkal, melyek a belekben élnek, de nem életveszélyesek. Majd ezt követően szájon át DIM-et adtak a fertőzött egerek egy csoportjának, akik szignifikánsan jobban gyógyultak, mint azok az egerek, akik nem kaptak a vegyületből (a székletben talált vírusmennyiség alapján állapították meg
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Muskotályzsálya mint hangulatfokozó
  2014-01-24 22:26:46, péntek
 
 


Az aromaterápia illóolajai között a muskotályzsálya felelős a jó kedélyért. Elűzi a komor gondolatokat és felébreszti a kreatív impulzusokat. A kerti zsálya rokonaként az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is szívesen látott vendég.

Hangulatfokozó a fűszerkertből

Amikor télen a napfény hiánycikknek számít, vagy a hétköznapi gondok a fejünkre nőnek, alkalmanként szükségünk van egy hangulatfokozóra. A muskotályzsálya egy ilyen természetes szer, amely nemcsak jobb kedvre derít, hanem képes motiválni, inspirálni és egészségesen is tartani.

Már a középkorban is ültettek a kertekbe muskotályzsályát, és alkalmazták az emésztés segítésére, étvágytalanság ellen és gyomor-bélbetegségek gyógyítására. A 1,5 méter magasra megnövő növény ma is díszíti a kerteket levendula- és rózsaszínű virágaival. Illata fanyar, mint a citrom. A homeopátiában és az aromaterápiában alkalmazva a muskotályzsályának elsősorban antibakteriális, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító és tonizáló hatása van.

Illóolaj az idegeknek

A muskotályzsálya illóolaja serkentő és egyúttal kiegyensúlyozó hatása miatt nagyon népszerű az aromaterápiában. Ráadásul ez az olaj kitűnő növényi forrása az omega-3 zsírsavaknak. Külsőleg az akupresszúrás pontokra vagy masszázscélokra alkalmazva a muskotályzsálya-olajnak euforizáló hatása van. Különösen a talpba masszírozva növeli az energiát. A muskotályzsálya olaja bevált stresszoldóként, antidepresszánsként és afrodiziákumként is. Ebből az igen hatékony olajból már néhány csepp is erősíti az érzelmi kiegyensúlyozottságot, elűzi a melankóliát, a gondokat és a szorongást. Zárjuk például a napot egy fürdővel. Ehhez adjunk néhány csepp olajat a fürdővízbe, és élvezzük a harmonikus álmokkal teli pihentető éjszakát.

Muskotályzsálya a bőrnek és a hajnak

A muskotályzsálya illóolaja revitalizálja a bőrt, kisimítja a ráncokat és meggyógyítja a kiütéseket és az ekcémát. Hatóanyagai nyugtatják a bőrgyulladásokat, és szabályozzák a száraz bőr zavart lipidháztartását. Adjunk néhány csepp muskotályzsálya-olajat a testápolónkba, vagy egyszerűen keverjük ki saját olajunkat. A mandulaolaj és a jojobaolaj néhány csepp muskotályzsálya-olajjal kitűnően alkalmas a bőrápolásra. A korpás fejbőr és a gyorsan zsírosodó haj is kezelhető muskotályzsályával. Ehhez adjunk néhány csepp olajat a hajöblítőnkhöz.

Tea és fűszer

A muskotályzsályának mind az illóolaja, mind a virága és a levele is alkalmazható gyógyászati célokra. Hagyományosan a növény virágát és levelét teának készítik el. Ehhez két teáskanál muskotályzsálya-virágot vagy -levelet öntsünk fel egy csésze forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Leszűrés után kis kortyokban igyuk. Teakúraként 6 héten keresztül napi 1-3 csészével fogyasszunk belőle. Erősíti az immunrendszert, leküzdi a bakteriális fertőzéseket, csökkenti a gyulladásokat és a túl magas vérnyomást, segíti az emésztést és enyhíti a fájdalmat.

Mivel a muskotályzsálya a hagyományos zsálya rokona, felhasználhatjuk a konyhában is. Egyszerűen a szokványos zsályát helyettesítsük muskotályzsályával. A fiatal, ehető virágok minden tányér díszei, főleg friss salátákban mutatnak jól.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Melyik agyfeledet használod ? (Link)
  2014-01-24 19:27:21, péntek
 
  Kb 30 másodperc,több igen egyszerű feladat után kiírja mindkét anyfélre a százalékot,katt a linkre:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
A köszvényről
  2014-01-24 17:13:50, péntek
 
 


A köszvény nem más, mint egy speciális ízületi gyulladás, melynek kialakulása a véráramban kóros mennyiségben felgyülemlett húgysav következménye.

Miért válasszuk a húgysav-diétát?

Tudta, hogy a húgysav-diéta segítségével csökkentheti vére húgysavszintjét? Ennek eredményeképpen mérsékelheti a köszvény kellemetlen tüneteit, mint amilyen pl. az érzékeny, fájó nagylábujj.

Ha Önnél a laboreredmények magas húgysavszintet mutatnak, ideje, hogy változtasson étrendjén mielőtt a betegség kialakulna és olyan táplálékokat fogyasszon, melyek purin tartalma alacsony.
A húgysav-diéta lényege tehát, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek purin tartalma alacsony. A purin vegyületek lebontása során keletkezik ugyanis a húgysav szervezetünkben. Ha túl sok húgysav termelődik szervezetünkben, s nem vagyunk képesek teljes egészében kiválasztani, ízületeinkben lerakódva gyulladások kialakulásához vezethet.

A húgysav-diéta során néhány egyszerű szabályt szigorúan be kell tartania, így tünetei fokozatosan megszűnnek majd.

Néhány ételt és italt teljesen ki kell iktatnia étrendjéből, ezek elsősorban a magas purin tartalmú ételek: ajóka, élesztő, szardínia, vagdalt hús, péksütemények.

Közepes purin tartalmú ételek: hal, bab, spárga, gomba, kagyló, spenót. Ezeket az ételeket nem kell teljesen kiiktatnunk étrendünkből, de lehetőség szerint csökkentsük bevitelüket.

A szénhidrátok közül ne az egyszerű szénhidrátokat, hanem az összetett szénhidrátokat fogyasszuk: gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek.

Csökkentsük a fehérjebevitelt! Lehetőség szerint alacsony zsírtartalmú fehérjéket fogyasszunk: sovány, fehér húsok, szója, csírák. A fehérjék a bevitt kalória kb. 15%-át tegyék ki.

Purin diétába építhető gyümölcsök: lime, alma, banán, narancs, cseresznye. A banán és a cseresznye különösen javasolt köszvény esetén, mivel mindkettő erős, természetes gyulladáscsökkentő.

A tofu alkalmas a vér húgysavszintjének csökkentésére, fogyasszuk főtt formában.

Az alkoholt teljes egészében ki kell iktatni a húgysav-diétából, mivel nagyon jelentősen emeli a vér húgysavszintjét.

A folyadékok közül a legjobb a tiszta víz, de ihatunk gyümölcsteát vagy feketeteát is a diéta során.

További fontos tényezők Húgysav-diéta során:

- csökkentsük a só bevitelünket
- használjunk az ételek ízesítésére paprikát, paradicsomot, citromlevet és ecetet
- kerüljük a magas feldolgozottságú, tartósítószerekben gazdag ételeket
- folyamatosan lúgosítsuk szervezetünket

A hirtelen fogyás is átmeneti húgysavszint emelkedéssel jár, többek közt ezért sem ajánlottak a drasztikus fogyókúrák.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Virágok gif
  2014-01-24 16:32:14, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Táncospár
  2014-01-24 16:30:24, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Tornádó gif
  2014-01-24 16:28:55, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Pillangóhölgy (csili-vili) gif
  2014-01-24 16:26:52, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Pasi vasal gif
  2014-01-24 16:19:22, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 316 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.